​Interviu CampusNews

Tatiana Liliana Mitroi
Foto: CampusNews

MBA in Barcelona: "Am invatat ca daca iti doresti cu adevarat ceva, nu trebuie sa te gandesti si sa te opresti la potentialele bariere" 

de Crina Boros CampusNews

Miercuri, 4 august 2010, 0:10    NEWS | INTERVIU

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

"MBA-ul m-a facut sa ies din propria-mi zona de confort. Si am crescut", spune Tatiana Liliana Mitroi, studenta la un program de MBA din Barcelona. "Am invatat ca daca iti doresti cu adevarat ceva, nu trebuie sa te gandesti si sa te opresti la potentialele bariere. Exista solutii multiple pentru orice obstacol vei intalni. Important este sa vezi destinatia finala, sa crezi in ea si sa ti-o doresti foarte mult!"

Analizand dezvoltarea mea de-a lungul MBA-ului, imi dau seama ca programul m-a schimbat din multe puncte de vedere. Nu doar ca am devenit o persoana mai curajoasa si increzatoare, capabila sa relationez si sa comunic intr-un mediu cultural divers, cu o intelegere a tuturor ariilor business-ului (finante, HR, marketing, IT, Supply Chain, etc). Acum am amici si cunostinte in toate colturile lumii. Si mi-am cultivat o atitudine optimista fata de situatiile pe care trebuie sa le confrunt, oricare ar fi ele. 

Sala de clasa ESADE
Foto: Arhiva personala

ESADE Business School din Barcelona, scoala unde imi fac in prezent MBA-ul, program de masterat in afaceri, este o scoala cu o diversitate impresionanta - 47 nationalitati, in care vei resimti un mediu colaborativ, prietenos, informal, antreprenorial, in care toata lumea este tratata respectuos, in care functioneaza politica “usilor deschise” si in care parerea studentului este luata in considerare si incurajata. 

In acelasi timp, trebuie sa te astepti la un mediu care te va solicita foarte mult, in care trebuie sa oferi 150% din ceea ce poti oferi si in care trebuie sa iti dovedesti profesionismul in fiecare clipa, fie ca e vorba de cursuri, pauzele de cafea  sau dansul de salsa. 

Un MBA la ESADE presupune participarea intensa la patru “vieti”

Viata academica implica pregatirea in avans a fiecarui curs, participarea activa la discutiile din clasa, rezolvarea temelor individuale, participarea activa la intalnirile de echipa, pentru proiectele de echipa. ESADE combina foarte bine metodologia de invatare bazata pe studii de caz, informatii practice si teoretice, studiu individual, lucru in echipa si simuleaza mediul de lucru real dintr-o intr-o corporatie.

“Viata” pentru pregatirea carierei

Ai de-aface cu pregatirea necesara pentru a obtine un internship si un loc de munca full-time in locul care ti-l doresti.  Departamentul de “Career Services” (Servicii pentru cariera) si diversi profesori organizeaza activitati care au ca obiectiv sprijinirea si pregatirea studentilor pentru a putea fi competitivi pe piata fortei de munca. Aceste activitati variaza: consiliere individuala despre cum se face un CV de impact, relevant pentru pozitia pentru care aplici, simulari de interviuri, cursuri despre mediul de business din diverse culturi

Viata extra-academica solicita implicarea voluntara, dar activa, in cluburile de business ale scolii sau in proiecte desfasurate in parteneriat cu diverse companii.

Viata sociala

Deloc de neglijat, este foarte solicitanta si are un rol foarte important in construirea relatiilor cu colegii de scoala. Desi este extrem de placut sa participi la evenimente precum cine tematice, competitii sportive, petreceri, plaja, flamenco, calatorii, pauze de masa si de cafea, uneori devine obositor sa tii pasul cu toate solicitarile si “provocarile”.
 
Tatiana sarbatorind sfarsitul examenelor
Foto: Arhiva personala

Cred ca macar 14-16 ore din zi iti sunt ocupate cu aceste activitati. Partea buna este ca te dezvolta personal si profesional si inveti foarte bine sa prioritizezi si sa iti administrezi timpul eficient. 

Toate acestea iti deschid “usa” si orizontul catre locuri si alternative la care nici nu te-ai fi gandit. Spre exemplu, rezultatul activitatilor dedicate carierei profesionale a fost un internship in Samsung, la Global Headquarters, in Coreea de Sud. O experienta unica, la care cred ca nu as fi avut acces asa rapid si facil in alte conditii.

In Corea, o societate ierarhica, business-ul se face “de sus in jos” 

Am fost selectata pentru un internship global la care participa 27 de studenti de la scoli de MBA de top din US si Europa. Este un adevarat privilegiu sa fii unul din cei trei europeni participanti la acest internship.  

Majoritatea colegilor sunt coreeni care studiaza la scoli de top in U.S. Iar ESADE Business School si IE sunt singurele MBA-uri din Europa care au reprezentanti in acest program de internship. Este provocator, greu, extrem de interesant, util si diferit lucrul intr-o companie coreana de talia lui Samsung.  

Diferentele culturale sunt uimitoare. In Coreea, o societate ierarhica, business-ul se face “de sus in jos” (puterea decizionala apartine celui cu functie mai mare si cu mai multi ani de experienta). In plus, se munceste foarte mult, dar ti se creeaza un mediu ambiant placut, iar compensatia este pe masura. Eu lucrez in departamentul de Global Marketing si rolul meu principal este sa propun si sa dezvolt instrumente care ajuta la imbunatatirea abilitatilor necesare celor care lucreaza in marketing si vanzari (cursuri online, practici, etc). 

Imi place foarte mult ceea ce fac, iar colegii mei sunt extrem de cooperanti si ajutatori, in ciuda atmosferei formale care domina. Important este sa intelegi cultura si pe ce pune pret fiecare persoana. Cand ai descoperit acest lucru, mai trebuie doar sa respecti valorile respective si sa gasesti comportamentul potrivit acelui mediu. 

Nu a fost usor sa gasesc un internship

Efectele crizei economice si financiare se mai resimit inca. In ciuda acestei situatii, am incercat totusi sa aplic doar la companiile/ job-urile pentru care nutream un interes special. Nu am aplicat la foarte multe firme, insa am incercat sa fac o aplicatie personalizata si bine pregatita. 

ESADE a facilitat intalnirea cu diverse companii de renume pe piata muncii prin organizarea a doua targuri de locuri de munca. Acest lucru a ajutat foarte mult, insa nu a fost suficient. A fost nevoie si de exploatare si pregatire individuala aditionala. In acelasi timp, faptul ca am lucrat patru ani in Marketing, la Coca-Cola Hellenic inainte de MBA a fost de ajutor. 

Desigur, orice padure are si uscaciuni. Un aspect la care scoala necesita imbunatatiri sunt profesorii. Din pacate, nu toti profesorii se ridica la standardele unui MBA de elita si acest aspect creaza unele nemultumiri in randul studentilor. 

Nu regret nici o clipa cei €52.000 investiti pentru cursurile de la ESADE. Este un MBA de top – numarul 8 in Europa si 19 in lume, conform Financial Times. Cred ca este cea mai buna decizie pe care am avut ocazia sa o iau pana in prezent. 

Stiu ca pentru multi studenti finantarea MBA-ului poate fi o problema

Eu am reusit sa-mi finantez cursurile printr-un credit de la o banca din Spania, care mi-a acordat imprumut pentru 100% taxele academice, cu perioada de gratie pana la terminarea studiilor, am beneficiat de acest imprumut ca urmare a faptului ca ESADE are un parteneriat cu aceasta banca. In plus, pentru costurile de trai zilnic, am luat un imprumut bancar de la o alta banca si am mai obtinut 2 burse: una de la ESADE si o una de la Fundatia “Romanian Education Trust” (RET). 

Bursa Fundatiei RET este o bursa speciala deoarece pe langa finantarea acordata, imi ofera si alegerea de a beneficia de servicii de “mentorship” in cariera si dreptul de a fi membru “RET Ro”. In felul acesta, imi pot aduce contributia la fundatie si pot sprijini si eu viitorii studenti dornici sa studieze la scoli de renume. 

MBA-ul m-a facut sa ies din propria-mi zona de comfort. Si am crescut. Am invatat ca daca iti doresti cu adevarat ceva, nu trebuie sa te gandesti si sa te opresti la potentialele bariere. Exista solutii multiple pentru orice obstacol vei intalni. Important este sa vezi destinatia finala, sa crezi in ea si sa ti-o doresti foarte mult!

Citeste mai multe despre     |   | 

  
3423 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  Datori la banci (Miercuri, 4 august 2010, 1:45)

  Mihai [anonim]

  Si cate decenii o sa cotizezi pentru cei 52.000 € + al 2-lea imprumut ?
 • 0 (0 voturi)    
  Vise (Miercuri, 4 august 2010, 9:16)

  Cosmin [anonim]

  Ce vrei domne isi traieste visul corporatist. La noi nu sti ca se traieste din principii. Daca ar avea burta geam vb aia ..
 • 0 (0 voturi)    
  Un simplu calcul (Miercuri, 4 august 2010, 10:21)

  Marius [anonim]

  @Mihai
  Cu un salariu de 5000 euro/luna care nu este un salariu mare pentru un absolvent MBA in "lumea civilizata" fa singur calculul de cate "decenii" este nevoie pentru a rambursa creditul!
 • 0 (0 voturi)    
  Si un alt calcul =) (Miercuri, 4 august 2010, 13:27)

  Mihai [anonim]

  @Marius :
  Avand in vedere ca probabil suma de returnat se ridica in final pe 150-200 de mii de euro, iar rata va fi pe undeva pe 500-600 euro/luna eu zic ca 3 decenii sunt de ajuns.
  Sau face greva foamei 3 ani de zile si se achita de datorii ca doar 5000 de euro/ luna nu e cine stie ce pentru un absolvent MBA =)
 • 0 (0 voturi)    
  @comentariile malitioase (Miercuri, 4 august 2010, 15:13)

  laura [anonim]

  Dragilor,
  practic confirmati teoria conform careia daca strugurii sunt prea acrii, mai bine sa-i discreditezi, ce naiba!
  sau, si mai romaneste, sa moara mai degraba capra vecinului decat sa ma chinui sa-mi cumpar si eu una!
  Intamplator, eu o cunosc pe Tatiana si este o persoana minunata, inteligenta si foarte decisa.
  Nu este nici pe departe vreo fiica de politician sau "afacerist", prin urmare tot ce a obtinut a obtinut prin propriile forte.
  A, si inca ceva: de unde comentariile astea populiste, de cate ori cineva reuseste? Si daca cineva le are pe toate: inteligenta, bani, frumusete, care-i problema?
  Ceausescu si socialismul lui a murit, domnilor, nu mai trebuie sa fim toti la fel! Fiecare dupa cat se straduieste si-l duce capul, insa!
 • 0 (0 voturi)    
  Informatii mai exacte (Miercuri, 4 august 2010, 15:29)

  Marius [anonim]

  @Mihai
  Costurile unui MBA nu prea depasesc 100 de mii de euro. Poti sa verifici asta pe siteurile universitatilor. Si aici nu e vorba doar de tuition fees, ci de toate cheltuielile. In plus, articoul mentioneaza existenta a doua burse. Dupa estimarea mea valoare creditelor nu depaseste 80 de mii euro.

  Din nou, exista statistici despre media castigurilor anuale ale unui absolvent MBA, pe universitati. Ai sa vezi ca pentru universitatile din top 50, valoarea acestora depaseste 100 de mii de dolari americani ceea ce in prezent inseamna cam 75 de mii de euro. Cum spuneam 5000 euro/luna e un salariu decent pentru un absolvent MBA (60 de mii pe an).

  Cu 2500 euro/luna se traieste lejer in orice tara, deci 2500 de euro poti sa pui la pusculita in fiecare luna; intr-un an pui de-o parte 30 de mii.

  Nu in ultimul rand, creditele se pot rambursa si se ramburseaza anticipat.

  Cum spuneam, calculul e relativ simplu...
 • 0 (0 voturi)    
  . (Miercuri, 4 august 2010, 19:25)

  Mihai [anonim]

  @Laura : Iti dau dreptate in privinta mortii caprei vecinului si a copiilor de bani gata =) societatea noastra bazandu-se pe acest lucru.

  Faptul ca o persoana pune problema din punct de vedere practic si evalueaza impactul actual si viitor al unui program MBA prin prisma finantarii acestuia printr-un imprumut bancar nu reprezinta in opinia mea un comentariu malitios la adresa nimanui.

  Unii oameni se nasc antreprenori altii angajati, totul depinde de ce isi doreste fiecare in viata. Acel imprumut bancar ar fi putut fi aplicat cu succes in deschiderea unui business dar asta tine de riscurile pe care fiecare este dispus sa si le asume.

  Dpmdv singurul lucru ce il ofera un program MBA il reprezinta doar relatiile interumane ce se pot intemeia, restul training-ului reprezentand doar standardizarea fortei de munca in contextul globalizarii lucru apreciat de mai toti angajatorii de top pana la izbucnirea crizei actuale.

  Acum avem nevoie de oameni cu viziune proprie, creativitate si noncomformism , oameni care din pacate nu ies pe banda rulanta.
  • 0 (0 voturi)    
   Bafta! (Joi, 12 august 2010, 15:49)

   Raluca [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Super articol :) Internship cool gasit, sa speram ca vine si job cool sau afacere dupa!

   @Mihai
   Cred ca ai uitat sa iei in considerare faptul ca imprumutul a fost luat in Spania prin ESADE.

   Daca era sa incerci sa iei un imprumut de EUR 50-80.000 in Romania anul trecut nu prea cred ca aveai success. Din cate am inteles eu bancile au devenit mult mai exigente, cer o balanta ca sa iti dea imprumuturi pentru deschiderea afacerilor.

   In plus, multi absolventi de MBA isi deschid afacerea proprie si eu as zice ca au mai multe sanse de reusita decat cei care se apuca intr-o doara de ceva, fara sa aiba o buna intelegere a mediului de afaceri. Tu ai cumva afacerea ta super extra de te agiti in halul asta? :)
   • 0 (0 voturi)    
    acum (Miercuri, 20 octombrie 2010, 13:45)

    dan moon [anonim] i-a raspuns lui Raluca

    sunt ai nevoie de un împrumut vreau să ne e-mail cu valoarea împrumutului care aveţi nevoie acum multumesc.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii