​Interviu CampusNews

Antonia Draghici
Foto: Arhiva personala

Studenta la Business Academy Copenhagen North: "Invatamantul din Danemarca este unul bazat pe practica, proiecte si experiente reale din lumea afacerilor"

de Andra Georgescu CampusNews

Marţi, 14 septembrie 2010, 15:41    NEWS | INTERVIU

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Antonia Draghici are 20 de ani, a terminat liceul Mihai Eminescu din Capitala si este studenta in anul II la Business Academy Copenhagen North. Antonia povesteste intr-un interviu CampusNews, despre experienta daneza, diferentele dintre sistemul educational romanesc si cel din Copenhaga si relatia deschisa cu profesorii.

"Studiez Marketing Management la Business Academy Copenhagen North. Am vrut sa continui studiile in domeniul economic si marketing-ul mi s-a parut cel mai interesant.

Ceea ce m-a determinat sa plec din Romania a fost sistemul universitar. Invatamantul din Danemarca si in mod special de la universitatea la care studiez este unul bazat pe practica, proiecte si experiente reale din lumea afacerilor, iar modul scandinav de a face afaceri este unul cat se poate de simplu si eficient.

Cu colegii de scoala
Foto: Arhiva personala


Nu am bursa. Am un job part-time si parintii ma ajuta pe alocuri. Studiile sunt subventionate de statul danez pentru danezi si de UE pentru studentii UE, deci practic sunt gratis! Joburile part-time sunt de cele mai multe ori fizice, din moment ce nu vorbesti limba daneza, in restaurante, hoteluri, super-marketuri, baruri etc, dar care se gasesc destul de greu dar se platesc bine. Costurile de intretinere se ridica undeva pe la 600 de euro pe luna, iar in primul an ai nevoie de o suma mai mare, cel mai probabil de la parinti. In privinta costurilor exista doua variante, ori ai sustinere financiara din partea parintilor, ori esti dispus sa muncesti din greu sa te intretii singur, din greu.

Sistemul educational danez-comparatie cu cel romanaesc

Este mult mai eficient si realist in ideea ca te poti specializa si studia ceea ce te intereseaza mult mai devreme, inca dinainte de facultate. Profesorii sunt unii oameni care au peste 15 ani de experienta in domeniul pe care il predau si atunci iti pot raspunde la orice intrebare si iti pot da exemple reale de probleme cu care te vei confrunta in viata profesionala. 

Se bazeaza mult mai mult pe proiecte si munca de echipa ceea ce mai tarziu se dovedeste de a fi de ajutor la locul de munca. In plus, mentalitatea si civilizatia de aici se resimte pana si pe bancile scolii, in sensul ca ti se vorbeste pe picior de egalitate, nu au idei preconcepute, te poti exprima liber si le poti spune profesorilor tai pe nume.

Relatia cu profesorii

Cu colegii
Foto: Arhiva personala


Profesorii sunt mult mai deschisi, rabdatori, chiar si mai calmi. Ei sunt oameni care au lucrat in domeniu si predau doar pentru ca asta isi doresc. Dar ce e drept sunt si motivati financiar, daca atunci cand se angajeaza ca profesori castiga de 2 sau chiar 3 ori mai putin chiar si atunci salariul lor se ridica la sume de 15 000 RON si atunci sunt mult mai motivati decat in Romania.

Cum se desfasoara examenele comparativ cu cele de acasa

Asta este una dintre cele mai placute diferente. Am examene scrise de 3 ore la care ma pot ajuta de toate notitele mele si cartile, dar asta pentru ca examenul nu are intrebari teoretice, doar probleme practice si exercitii de imaginatie si situatii de interpretat. Nu ni se cere sa reproducem teorii, formule sau fraze, se presupune ca le-am inteles si ni se cere sa le aplicam asa cum am avea nevoie in viata reala. Nu avem nevoie de "tocit" capitole intregi sau chiar facut copiute, din cauza cerintelor inumane si ilogice, sau cu atat mai putin sa dam bani pentru a trece unele cursuri sau examene.

Socuri culturale?

Antonia la petrecere de Halloween
Foto: Arhiva personala


Cel mai mare soc cultural pentru un elev roman plecat la studii in Danemarca este sa descoperi cum se traieste civilizat. Sunt multe cazuri de studenti care vin cu un prieten, fiind mai usor sa gasesti cazare, imparti unele costuri, ai pe cineva langa tine in momentele in care ti se face dor de casa. In timpul liber merg la sala de fitness, practic canoe si ma uit la filme.Comunitatea de romani din Danemarca

Nu stiu de o comunitate oficiala, insa in campus si la scoala suntem destul de multi. Ne intalnim la gratare, de 1 Decembrie, ascultand muzica romaneasca si vaitandu-ne impreuna de politicienii si stirile de acasa.

Planuri dupa terminarea studiilor

In principiu vrea sa ma intorc in Romania sa lucrez.

Cum m-a schimbat aceasta experienta

Am un termen de comparatie in materie de stil de viata, nivel de civilizatie, politica, economie si sa invat afaceri de la cei care se pricep."

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
9196 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  Nu este adevarat (Marţi, 14 septembrie 2010, 16:07)

  Cristi [anonim]

  Adevaratele cunostinte si experienta de viata se acumuleaza tocind ca un dobitoc tot ce-ti pica in mana. Astfel ajungi sa fii la fel de inteligent ca un memory stick, ca doar si ala poate sa inmagazineze informatii de tot felul dar nu le poate folosi. Pentru ca numai prostii invata sa gandeasca in loc sa capete titlul de enciclopedie umana.
  • 0 (0 voturi)    
   ahahahha.... (Marţi, 14 septembrie 2010, 16:38)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

   ....tu ....esti pe bune?
   adica...chiar exista cineva care crede cuvintele tale?
   tu te auzi vorbind?
   • 0 (0 voturi)    
    rade ciob de oala sparta (Marţi, 14 septembrie 2010, 18:07)

    adma [anonim] i-a raspuns lui un oarecare

    eu cred ca era oarecare ironie in ce zicea Cristi, dar nu te-ai prins pentru ca nu ai invatat sa gandesti
 • 0 (0 voturi)    
  Dar avem ASE Bucuresti si in Romania ! (Marţi, 14 septembrie 2010, 17:18)

  magister [anonim]

  Studenta cu pricina are foarte multa dreptate in ceea ce priveste procesul educational, daca a comparat universitatea daneza cu celebra ASE Bucuresti. Nu are dreptate insa cand vorbeste despre salarii. Si la ASE profesorii castiga tot in jur de 15.000 ron pe luna, numai ca aici au multiple norme in cumul, iar cercetarea universitara se regaseste in prestigioasa revista de larga circulatie europeana si inter-galactica Arici Pogonici (pardon, voiam sa spun Metalluuuurgiiiiiia Internationaaaaal). Daca MECTS tot nu are bani, oare de ce sustine financiar astfel de caricaturi de universitate, iar domnul Ministru lanseaza la ASE programul de fonduri structurale destinate studiilor doctorale ? Care studii doctorale domnule Rector al ASE ? Rector care in intreaga sa activitate revolutionara a publicat 2 (doua) articole ISI si acelea in reviste romanesti !! Domnia Sa le vorbeste grecilor insa despre cercetarea de excelenta din ASE (probabil ca le-a vorbit in romaneste ca sa nu priceapa despre ce e vorba)

  THE BUCHAREST ACADEMY OF ECONOMIC STUDIES, FROM QUALITY ASSURANCE TO EXCELLENCE
  Author(s): Rosca IG, Sarbu R, Ilie AG, et al.
  Conference Information: 6th International Conference on the Management of Technological Changes, SEP 03-05, 2009 Alexandroupolis, GREECE
 • 0 (0 voturi)    
  corectie (Marţi, 14 septembrie 2010, 17:48)

  E.S. [anonim]

  Business Academy Copenhagen North (http://www.knord.dk/international) nu este o universitate, ci un liceu, ceea ce in daneza se numeste "handelsskole", adica liceu cu profil economic. Comparatia cu invatamantul universitar din Romania isi pierde astfel sensul...
  • 0 (0 voturi)    
   Bells and whistles...... (Marţi, 14 septembrie 2010, 18:04)

   Mircea [anonim] i-a raspuns lui E.S.

   Astia au universitati in Danemarca?
  • 0 (0 voturi)    
   Corectie la corectie (Marţi, 14 septembrie 2010, 18:11)

   Johnny [anonim] i-a raspuns lui E.S.

   Daca nu te grabeai sa postezi un comentariu numai de dragul de a contrazice pe cineva ai fi inteles ca este un "College" deci totusi o institutie de studii superioare, nu un "liceu". Dupa absolvire primesti un Bachelor Degree echivalentul diplomei universitare de la noi.
  • 0 (0 voturi)    
   Liceu ? (Marţi, 14 septembrie 2010, 18:19)

   Magister [anonim] i-a raspuns lui E.S.

   Domnule E.S.,

   Liceele nu acorda titlul de Bachelor, dupa cum probabil stiti. De altfel, daca nu ati fi urmarit doar dezinformarea cititorilor, ati fi putut vedea cu usurinta care sunt cerintele de admitere la Business Academy Copenhagen North:

   Admission Requirements Marketing Management Programme

   International students:

   * Upper secondary qualifications corresponding to the Danish "Studentereksamen", the European Baccalaureate, High School followed by at least one to two years of college in USA etc.
 • 0 (0 voturi)    
  Cand compari, trebuie sa compari corect (Miercuri, 15 septembrie 2010, 12:18)

  Paula [anonim]

  Si eu sunt studenta in Danemarca si nu mi se pare corecta in totalitate aceasta comparatie.

  In primul si primul rand, salariul profesorilor de 15 000 RON. Domnisoara a uitat sa mentioneze ca aici totul este cel putin dublu ca pret fata de Romania. Iar daca vrei cazare la camin, care este cea mai ieftina, platesti cel putin 1000 RON, fata de cei 100 si ceva in Romania. Si lista poate continua. Cred ca venitul trebuie comparat in relatie si cu costul de trai. Nu zic ca nu castiga mai mult decat profesorii din Romania, dar totusi...

  Si exista si profi care sunt super destepti, dar nu sunt super profi. Sunt si o groaza de examene scrise in care nu ai voie cu materiale. Toate depind de facultate, de domeniul de studiu, etc.

  Inca ceva: daca te angajezi in industrie, castigi mai multi bani decat daca esti profesor. Asta inseamna ca da, sunt profesori pentru ca asta doresc, dar nu inseamna ca sunt motivati financiar...
  • 0 (0 voturi)    
   comparatie (Miercuri, 15 septembrie 2010, 20:48)

   simona [anonim] i-a raspuns lui Paula

   da ai dreptate paula ca nu vor fi motivati financiar unii oameni care castiga super de mult de un salariu de profesor, dar nu cred ca cineva isi imagina ca nivelu de trai si costurile din danemarca sunt la fel ca in romania.
   Ca totusi mie ca student nu imi tre 600 de euro pe luna
  • 0 (0 voturi)    
   subiectivism (Marţi, 18 ianuarie 2011, 22:20)

   Ana [anonim] i-a raspuns lui Paula

   mi se pare ok ce ai spus in legatura cu acea "comparatie" dar cred ca descrierea ta a fost cam "pesimista" pt ca stiu multi studenti care au reusit foarte bine sa traiasca din part-time job si nu se plang asa mult... cand te duci acolo iti asumi o responsabilitate, parerea mea.
  • 0 (0 voturi)    
   comp. (Joi, 27 septembrie 2012, 18:26)

   A.C [anonim] i-a raspuns lui Paula

   Daca vrei sa compari corect, atunci fa-o! Da, totul este dublu fata de Romania, dar eu una, ca si colegii mei, cu un job part-time, ne permitem sa ne platim chiria, facturile si sa ne distram (fara bani in plus de la mamica). Unde gasesti asa ceva in tara? Cu 3-400 ron pe luna part-time, ce iti permiti?
 • 0 (0 voturi)    
  sansa (Luni, 28 martie 2011, 14:13)

  seby [anonim]

  Studiez si eu la acelasi "liceu" dupa cum spunea cineva mai sus.

  Ati adus argumente pro si contra si opinii. Dar nimeni nu vad sa se gandeasca totusi la beneficiul cel mai mare al unei educatii in afara tarii: Viitorul! Cu o diploma de licenta din Romania, pot sa ma milogesc pe la usile firmelor pentru o angajare, iar daca plec in afara majoritatea studiilor nu imi sunt recunoscute. Sa spunem ca termin FEAA la fel ca alti 2000 de studenti... exista 2000 de locuri de munca dupa ce termin? NU! In schimb aici pe langa faptul ca am toate materialele actualizate si invat din placere, sansa de a imi gasi un job in domeniu creste substantial.

  Nu vreau sa jignesc pe nimeni cu acest comentariu, dar daca va ganditi serios la o dezvoltare personala mai buna si daca aveti cum sa invatati in alta parte, nu ezitati.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii