​​Interviu CampusNews

Maria Mateescu
Foto: Arhiva personala

Maria Mateescu, unul din organizatorii IasiMUN: Cel mai important lucru este ca elevii sa constientizeze si sa cunoasca problemele care sunt in lume si incercam sa-i stimulam sa se gandeasca cum ar putea sa rezolve aceste probleme

de Magda Barascu CampusNews

Luni, 11 octombrie 2010, 13:26    NEWS | INTERVIU

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Model United Nations este o simulare academica a ceea ce se intampla in cadrul Natiunilor Unite, o conferinta organizata de elevi pentru elevi si studenti, la care se discuta diferite probleme ale lumii. Anul trecut elevii de la Colegiului National Emil Racovita au organizat o astfel de simulare la Iasi. Aceste conferinte au loc peste tot in lume si sunt organizate de elevi care doresc sa cunoasca si sa inteleaga lumea si problemele existente cu dorinta de a gasi solutii si a ajuta la rezolvarea lor. CampusNews a stat de vorba cu Maria Mateescu, eleva in clasa a X-a, unul dintre organizatorii conferintei IasiMUN despre scopul conferintei din 3 decembrie si utilitatea unui astfel de eveniment.

Peste 200 de delegati - elevi si studenti, au participat la conferinta de anul trecut. Anul acesta, echipa IasiMUN pregateste o noua editie a MUN care va avea loc intre 3 si 5 decembrie. Studentii vor lua rolul delegatilor diferitelor tari din lume si vor reprezenta acea tara si ideile ei in dezbateri pentru a aduce solutii posibile pentru a rezolva unele probleme. Ca si anul trecut, in cadrul conferintei vor exista 4 comitete : 
 • Drepturile omului
 • Politic
 • Mediu
 • Economic&Social 
Ce este Model United Nations?
          
Elevi participanti la conferinta din 2009
Foto: Gabriel Criveanu

Model United Nations este un concept international care simuleaza ceea ce se intampla in cazul Natiunilor Unite. In aceasta conferinta noi avem comitetele de baza care sunt prezente si in Natiunile Unite. In fiecare comitet sunt mai multi delegati.

Ceea ce organizam noi la Iasi este o conferinta mai mica si nu are atat de multe persoane implicate ca in Natiunile Unite. Cuprinde un numar restrans de delegati care reprezinta tarile cele mai importante. In functie de tarile alese de fiecare participant, se dezbat topicurile din mai multe puncte de vedere. 

Scopul IasiMUN nu este numai de a informa liceenii din Romania despre lume, dar si de a-i face sa realizeze ce se intampla in lume, sa-si exprime ideile, sa aduca idei noi pentru a rezolva probleme cat si experimenteze procesele de a lua decizii. In cadrul conferintei delegatii isi pot evalua sau imbunatati abilitatile sociale: vorbitul in public, team-work, pot cunoaste persoane cu aceleasi interese si pot sa-si descopere noi abilitati: responsabilitate, imaginatie, creativitate, si sa obtina o experienta de viata.

Conferinta va dura trei zile, intre 3 si 5 decembrie. Pe parcursul acestor zile delegatii se vor aduna la Colegiul National Emil Racovita Iasi si vor discuta in engleza atat in mod formal in cadrul dezbaterilor, cat si in mod informal, cand vor incerca sa ii convinga pe ceilalti delegati de ce au dreptate si de ce ar trebui sa-i sustina. Delegatii pot alege sa stea in gazda la alti participanti la conferinta sau sa isi plateasca cazarea la hotel.

Speram ca anul acesta, IasiMUN sa fie gazda multor delegati care vor conduce dezbateri interesante. Mai multe informatii despre conferinta se gasesc si pe site-ul www.iasimun.org, iar , daca deja vreti sa aplicati, puteti trimite formularul completat pe adresa apply.iasimun@gmail.com.

Inainte de conferinta delegatii se vor informa si vor vedea ce pozitie are tara lor si ce solutii ar putea sa aduca ei din punctul de vedere al tarii pe care o reprezinta. De exemplu, o tara musulmana nu va sugera sa acceptam persoanele de o alta orientare sexuala. 

Topicurile alese spre dezbatere

In cadrul comitetului Drepturile Omului avem trei subiecte de dezbatut: problema protestelor anti-guvernamentale, cum putem preveni un protest care degenereaza si se transforma intr-un razboi civil, si care implicit va cauza morti. 

Conferinta incepe pe 3 decembrie
Foto: Otilia Dobos

Un alt subiect este situatia copiilor casatoriti de tineri, un fenomen foarte frecvent in tarile musulmane. Copiii nu sunt intrebati daca vor sa se casatoreasca si foarte des se intampla sa fie casatoriti copii la varste fragede cu persoane mature, mult mai in varsta decat ei. Ceea ce unii vor incerca sa dovedeasca este ca nu este moral, contraargumentand pozitia tarilor musulmane care sustin ca este un lucru normal. 

Al treilea topic este discriminarea pe baza orientarii sexuale. O sa vorbim despre homosexualitate si cum este privita in majoritatea tarilor participante. 

Majoritatea tarilor nu sunt de acord cu homosexualii. Olanda va sustine ca homosexualitatea este ceva absolut normal, si, de cealalta parte, vor exista tarile musulmane, care vor milita pentru decapitarea tuturor persoanelor de orientare sexuala diferita. 

In comitetul economic si social se va vorbi despre FairTrade - schimbul corect, care ar trebui sa fie o solutie pentru tarile din Africa. Avand o economie slaba, si fiind tari din lumea a treia, nu sunt parteneri egali si tarile de pe continentul african sunt dezavantajate de acest lucru. 

O alta problema o reprezinta bancile, deoarece creste rolul lor in economie prin inmultirea lor, se creste controlul oamenilor din punct de vedere economic prin creditele pe care populatia le contracteaza de la banci. 

Alt topic il reprezinta problema mancarii in lumea a treia: de exemplu - Somalia, cazul extrem. Delegatii vor incerca sa gaseasca solutii, cum poate fi rezolvata aceasta problema, vor expune diferite pareri si solutii. 

In comitetul politic, se va discuta despre razboiul dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud, care persista in momentul de fata. Fostul nostru consilier era coreean si ne-a fost profesor de engleza anul trecut, ne-a dat mai multe detalii despre situatia din cele doua tari. 

Alta problema pe care o vom discuta este cresterea in importanta a Internetului

Alt topic il reprezinta conflictul din Bazinul Nilului. Delegatii din comitetul politic vor trebui sa se documenteze si sa gaseasca argumente, explicatii si solutii pentru ceea ce se intampla acolo.

La capitolul Mediu se va discuta despre pescuitul excesiv, despre mamiferele care sunt vanate, si de ce dauneaza asta mediului inconjurator. Vom discuta despre managementul dezastrelor: ce facem daca vine o tornada, daca vine un uragan, un tsunami, fenomene intalnite in ultima perioada cauzate de incalzirea globala si a neglijentei fata de mediu. Pe langa prevenirea acestor fenomene vom discuta ce solutii pot fi gasite, cum pot primi ajutor cat mai repede cei care sufera din cauza incalzirii globale. 

Un alt topic despre care vom discuta il reprezinta legumele si fructele modificate genetic: sunt bune sau nu? Pozitia SUA va fi favorabila si va sustine consumul fructelor si legumelor modificate genetic, iar alte tari vor considera ca nu este sanatos si nu vor sustine acest punct de vedere. 

Anul trecut am organizat aceasta conferinta tot la Iasi. Ideea i-a venit domnului profesor David Pi, care ne-a indrumat. El a mai participat la astfel de conferinte in Statele Unite. Si a vazut ca in Galati s-a implementat un alt MUN - GalMUN, este putin diferit fata de ce facem noi la IasiMUN. 

Domnul Pi a organizat impreuna cu fostii elevi din clasa a XII-a MUN-ul de anul trecut. Am vrut sa pastram acest eveniment si anul acesta si sa incercam sa facem o traditie.

Suntem mai multi organizatori, 11 persoane implicate, in fiecare comitet, sunt trei presedinti de comitet, si in Comitetul Economic si Social sunt doar doi presedinti deoarece este mai mic si nu se simte nevoia mai multor persoane. 

Cui ii este adresata aceasta conferinta

Iasi MUN este adresata in principal elevilor de liceu, anul trecut au fost studenti din anul I de facultate care au vrut sa participe si elevi din clasa a VIII-a. Cunostiintele lor de engleza erau suficient de bune si am decis sa participe si ei. Mai mult ca sigur acelasi lucru se va intampla si anul acesta. 

Ce vrem sa obtinem prin organizarea acestei conferinte

Incercam sa obtinem o mobilizare sau cel putin o trezire la realitate a celor care participa la aceasta conferinta. Sunt obligati sa cunoasca tara si problemele tarii pe care fie si-o aleg, fie le este distribuita. Trebuie sa studieze ce aliati are tara respectiva, ce interese exista, ce industrie exista acolo. Si ajung sa cunoasca tara respectiva mult mai bine, ceea ce ii va ajuta in viitor. 

Cel mai important lucru este ca elevii sa constientizeze si sa cunoasca problemele care sunt in lume si sa-i incercam sa-i stimulam sa se gandeasca cum ar putea sa rezolve aceste probleme si ce solutii pot ei gasi. 

De ce ma implic in organizarea unei astfel de conferinte

Anul trecut am fost si eu delegat si mi-a placut foarte mult. In momentul in care s-au cautat noi organizatori, am candidat; o parte din organizatorii de anul trecut au plecat la facultate, o parte dintre ei au mers la facultate in Iasi si sunt organizatori si anul acesta.

Astfel am fost aleasa, m-am facut observata anul trecut in cadrul conferintei si am vrut sa vad cum este de cealalta parte a baricadei, cum se organizeaza si cum este sa moderezi aceste discutii. Pana acum am observat ca este mult mai multa munca decat era anul trecut pentru un delegat. Dar chiar daca este mai multa munca, este si mai multa satisfactie. 

Cum a fost experienta de delegat, de anul trecut

Conferinta se desfasoara in limba engleza si mie imi place mult mai mult decat limba romana. Am avut sansa sa vorbesc in limba engleza cu multi oameni, chiar daca toti eram romani, ceea ce a adus un anumit farmec si se incearca crearea atmosferei de la Natiunile Unite. Au fost foarte multe puncte de vedere, unele mai interesante decat altele, toate adaugand o idee noua la topicul discutat, o idee care poate nu a mai fost sugerata pana acum. Deoarece nu stim cu exactitate ce se intampla la Natiunile Unite, nu putem spune daca ideile pe care le-am sugerat au fost discutate de delegatii adevarati din UN. Este impresionant sa stii ca poti reprezenta o anumita tara si importanta pe care ti-o da acest statut. 

Cu aceasta ocazie am reusit sa-mi expun opiniile in legatura cu anumite probleme care se intampla in lume. 

Anul viitor vom incerca sa continuam aceasta conferinta, probabil voi face asta pana voi ajunge in clasa a XII-a. 

Organizare

De organizarea conferintei se ocupa 13 persoane dintre care un profesor supraveghetor are grija de comunicarea cu scoala, pentru ca sunt foarte multi supraveghetori care nu prea asculta ce spun elevii, decat daca este si un profesor in spatele lor.

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
1441 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  mai bine.... (Marţi, 12 octombrie 2010, 6:11)

  stefan [anonim]

  .....indreptatii catre interior. Acolo sunt toate problemele si acolo o sa gaseasca si rezolvarea. In exterior nu s-a rezolvat niciodata nimic, doar s-a schimbat repertoriul problemelor.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii