Irina Vasilachi
Foto: CampusNews

Irina Vasilachi, absolventa de master la Universitatea din Groningen: "Niciun angajator nu a fost interesat de experienta academica in sine"

de FDP CampusNews

Marţi, 2 noiembrie 2010, 5:42    NEWS | INTERVIU

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Ofera studiile postuniversitare in tarile vestice un avantaj la angajarea in Romania? Nu intotdeauna in mod direct, spune Irina Vasilachi, absolventa a unui master de limba si cultura neerlandeza la Universitatea din Groningen, Olanda si bursiera Orizonturi Deschise. A intalnit, cel mai des, la interviurile de angajare, intrebari legate de experienta de munca anterioara sau de cunostintele de contabilitate pe care le are, in conditiile in care ea este absolventa de Litere.

La mai bine de un an dupa revenirea in tara si la 10 luni dupa ce a inceput sa lucreze pentru compania Oracle, Irina crede ca avantajele pe care i le-a adus master-ul din Groningen sunt altele: o cunoastere mai buna a limbii olandeze, usurinta de a sustine prezentari, contactul cu o alta realitate si maturizarea.

"Poate ca angajatorii nu pun intotdeauna un pret foarte mare pe o astfel de experienta, poate ca mai avantajati sunt cei care raman in tara si lucreaza, dar cred ca pe termen lung avantajele studiului in afara sunt mult mai mari", spune ea.

Citeste mai mult despre experienta cautarii unui job atunci cand ai o diploma straina de master si despre lucrurile bune intalnite in sistemul de invatamant olandez​
Citeste mai multe despre     |   |   | 

  
4118 vizualizari
  • -1 (1 vot)    
    Academician doctor docent.... (Marţi, 2 noiembrie 2010, 8:25)

    iancu jianu [anonim]

    Domnisoara in cauza nu a inteles, ca multi alti absolventi de studii universitare ca si in Romanica au inceput angajatorii sa ceara experienta, indeminare, pricepere in domeniul respectiv si nu un tom de hirtii parafate, apostilate, semnate, (sau 3 doctorate si 7 masterate) pe care le poate rezema linistita de perete. 10 luni intr-un fotoliu caldut nu-i mare lucru, daca nu o ia de jos sa stie toate dedesubturile meseriei. Altfel e un lucru f bun sa ai un sef bine pregatit, nu novice in meserie.
  • -1 (1 vot)    
    Prea multi figuranti... (Marţi, 2 noiembrie 2010, 9:04)

    BX [anonim]

    Nu ma refer la cazul asta, ci la mod general: sunt prea multi care se cred zei pentru ca au facut o scoala in afara.

    Ce nu se prea spune e ca acolo pregatirea la nivel de facultate e (inca) echivalentul cu ce se facea la noi in liceee. Diferenta (pozitiva) e ca acolo se face mai multa practica. In rest, scolile lor sunt zero barat.

    Ca angajator, nu as favoriza pe cineva care a facut studii in afara.
    • +1 (1 vot)    
      Re: (Marţi, 2 noiembrie 2010, 20:49)

      Margo [anonim] i-a raspuns lui BX

      Well, dc dumneata pui pe aceeasi treapta un absolvent de Bachelor's din vest cu un absolvent de liceu din Romania, atunci ma indoiesc de calitatile dumitale de intreprinzator de succes.

      Daca scolile din vest sunt zero barat, atunci dumneata cu scoala in Romania esti la nivelul unui elev de clasa a 4-a.

      Sper sincer ca esti singurul care are aceasta parere.

      Imi cer scuze pentru critica poate prea dura, insa m-a socat ce am vazut mai sus.
  • +1 (1 vot)    
    master (Marţi, 2 noiembrie 2010, 9:13)

    Sorin Manta [anonim]

    Una este sa te invarti in sfera ideilor, si alta este sa fii angajat intr=o companie privata si sa iti aduci contributia la profitul ei. Domnisoarei
    ii recomand sa dea examen de admitere in invatamant, probabil ca aici va putea fi utila. Succes !!
    • 0 (0 voturi)    
      domnisoara in cauza este angajata la Oracle... (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 20:13)

      sa te tot invarti... [anonim] i-a raspuns lui Sorin Manta

      unde salariile se invart in jurul miei de euro, care este, totusi, o suma respectabila.
      nu prea stiu ce i-am putea recomanda dumneaei, dar unii de pe-aici ar putea invata sa si inteleaga un text atunci cand il citesc...

      cat despre "lumea ideilor", mai ganditi-va la "inutilitatea" ei de cate ori aveti interlocutori batuti in cap sau incuiati. aceasta "inutilitate" face ca procentajul de imbecili din Romania sa creasca de la an la an.
  • +1 (1 vot)    
    La munca! (Marţi, 2 noiembrie 2010, 14:40)

    Cosmin [anonim]

    Poate ca domnisoara absolventa de litere a aplicat pt joburi de contabil. Altfel, daca ar fi aplicat pe un job in concordanta cu pregatirea sa, nu incape indoiala ca aceasta ar fi contat foarte mult, dar logic, nu neaparat decisiv in foavoarea ei. Iar daca lucrurile nu stau asa, sa ne lase domnisoara absolventa de studii in strainatate si sa se duca sa munceasca in tara in care a absolvit. La o prima vedere, as spune ca a studiat degeaba si ca nu e capabila sa munceasca in domeniul in care si-a facut studiile. Piata muncii private, selecteaza intotdeauna oamenii capabili (nu doar scoliti), si se pare ca aici nu e cazul.
  • 0 (0 voturi)    
    educatie ba, prostie da (Marţi, 2 noiembrie 2010, 20:04)

    Mihai [anonim]

    E foarte interesant dar si pagubos pentru tara asta ca se intampla astfel de lucruri. Acesta este cadrul mental in aceasta tara, inclusiv in mediul privat. Sa nu mai vorbesc de sectorul public.
    Din punctul meu de vedere lucrurile sunt simple si cred ca pot fi explicate logic, cu argumente. In fiecare tara cu nivel de trai ridicat educatia, sanatatea si cultura sunt stimulate si intens finantate. De ce? Pentru a nu fi apoi nevoiti sa sustina cu costuri infinit mai mari, ordine publica, penitenciare, birocratie.
    E pacat ca pe aceste plaiuri nu numai ca nu sunt apreciati cei care au facut o scoala buna, educatia in general, oamenii care au avut curiozitatea, determinarea si tenacitatea sa se educe.
    Din pacate si in sistemul privat se incurajeaza prostia, descurcareala si nepotismul. Astfel sa explica de ce nu avem companii puternice private romanesti, de ce nu avem branduri puternice romanesti in lume la 21 de ani dupa 89.
    Totusi domnisoara am inteles ca a fost inteleasa:) (ca mentalitate de cei de la oracle)
  • +1 (1 vot)    
    domeniu (Marţi, 2 noiembrie 2010, 21:29)

    alex [anonim]

    sa nu generalizam ... in unele domenii e mai greu de gasit o slujba indiferent de pregatirea academica sau experienta (e.g. mai putine oferte). Poate in litere/limbi o fi mai greu de gasit un job decat in IT/Comms insa un doctorat la, de exemplu, MIT nu este decat binevenit in ochii angajatorilor ... conteaza si unde a fost obtinut doctoratul si in ce a constat; multe studii de doctorat implica munca practica, de multe ori mult mai profunda, mai multa si mai dureroasa decat un job in acelasi domeniu. Ma refer la doctoratele serioase, nu la cele ce sunt percepute de doctoranzi ca fiind 50% vacanta.
  • 0 (0 voturi)    
    pai logic... daca vrei post la "call center" (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 0:34)

    Gigel [anonim]

    Cu un master de limba si cultura olandeza se angajeaza la Oracle. HA!

    Pai normal ca pe aia nu i-a interesat activitatea academica, e ca si cum ai face Facultatea de Aviatie si te-ai angaja chelnerita... Logic ca pe cei de la restaurant nu ii intereseaza ca ai facut practica la NASA!!

    Domn'soara, cauta matale joburi pe profilul tau, altfel masteratul ala l-ai facut doar de placere.... E adevarat ca in Romania genul asta de posturi sunt rare, dar daca vrei sa ramai in domeniu, persevereaza.
    • 0 (0 voturi)    
      "chelnerita"... (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 20:40)

      ? [anonim] i-a raspuns lui Gigel

      una din trasaturile vestice este adaptabilitatea. in romania, dimpotriva, exista o rigiditate a formarii profesionale, o lene endemica, si, proportional, dispret pentru o gama foarte larga de munci. da, lucrul la un call center este adesea umilitor si redundant. dar este un job. sunt si altele mai bine situate si la fel de inutile, iar posesorii lor sunt foarte mandri ca lucreaza in vreo "multinationala".
      nu stiu zau cine a inventat zicala "munca innobileaza pe om" - dar cu siguranta ca nu era roman get beget.
      cat despre Oracle, nu-i chiar un call center oarecare :D


TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie