Cristina Muntean
Foto: CampusNews

VIDEO Trainer media la Praga: "Nimeni nu cerceteaza la ce nivel a ajuns concentrarea pietei media. Nimeni nu studiaza cum influenteaza mana de proprietari media continutul produselor pe care le digeram zi de zi"

de Magda Barascu CampusNews

Marţi, 22 februarie 2011, 14:03    NEWS | INTERVIU

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Dupa ce a terminat Facultatea de Jurnalism din Bucuresti, s-a mutat in Praga. In primii ani a predat franceza si engleza, a lucrat intr-o companie de consultanta si, mai apoi, a fost jurnalist la Czech Business Weekly. In aprilie 2010, revista s-a inchis, si-atunci a hotarat sa-si creeze propria afacere media. Intr-un interviu CampusNews, Cristina Muntean vorbeste despre cariera ei de jurnalist roman la Praga, despre experienta in capitala Cehiei si de ce a renuntat la doctoratul in Media Management de la Universitatea Carol."Numele meu este Cristina Muntean, m-am nascut in Romania, in judetul Hunedoara, intr-un sat micut care se numeste Sacamas, si m-am mutat la Praga in septembrie 2004, imediat dupa ce mi-am terminat studiile la Facultatea de Jurnalism a Universitatii Bucuresti.

De ce Praga

A fost o combinatie de motive personale si profesionale. In 2002 am primit o bursa de studii Erasmus si am ajuns la Grenoble, la Institutul de Comunicare si Media. Acolo mi-am facut multi prieteni, inclusiv cehi, si pe viitorul meu prieten, care era nascut in Praga. Asa ca mutarea mea la Praga a fost intr-un fel ca sa fim impreuna. Ulterior am ramas la Praga pentru ca mi-am creat o viata aici, si pentru ca munca mea era aici.

In momentul in care am ajuns aici eram o proaspata absolventa, venita cu o viza de studii. Mi-am platit un curs de limba ceha, in 2004 Romania nu era membra a Uniunii Europene, si era foarte dificil sa obtii chiar si o viza de studii. Asadar mi-am platit un curs de limba ceha, am venit aici, am inceput sa folosesc ceea ce stiam deja, limba franceza si limba engleza. O luna mai tarziu am fost angajata de o companie de consultanta ceha care avea nevoie de cineva care sa vorbeasca si engleza si franceza.

Cristina Muntean
Foto: CampusNews
Compania respectiva m-a ajutat sa obtin o viza de munca. Visul companiei era sa se extinda in Romania pentru ca aceasta companie de consultanta facea proiecte cu finantare europeana, rolul meu in firma fiind consultant pe comunicare si cercetator pe parte de bugete europene.

In 2005 s-a produs o separare a celor doi parteneri ai firmei, si proiectul cu Romania s-a inchis. Iar eu am inceput sa ma uit dupa ceea ce imi placea cel mai tare sa fac, dupa jurnalism. Si in momentul respectiv am fost recrutata initial ca freelancer de Czech Business Weekly cu care am inceput sa lucrez full-time din martie 2006.

Cum a fost experienta la Czech Business Weekly

Czech Business Weekly a fost pentru mine mai mult decat o revista, a fost in ultima parte, copilul meu. Au fost cinci ani foarte bogati. Czech Business Weekly a fost inchis in aprilie 2010.

In momentul in care am inceput sa scriu in vara lui 2005, am luat-o de la 0. de la a scrie despre resurse umane si despre imigratie, pana la a deveni redactor-sef adjunct in momentul in care revista a fost inchisa. A fost o extraordinara experienta de invatare.

Cred ca cel mai interesant moment al carierei mele la Czech Business Weekly a fost momentul in care mi-a fost data in grija echipa de reporteri. Aveam sase fete, fiecare de alta nationalitate, eu eram cea mai tanara. A fost o experienta extraordinara, sa fii pus intr-o pozitie de management ca femeie, sa coordonezi o echipa de femei creative si sa le ajuti sa-si atinga niste teluri profesionale. A fost o experienta care m-a invatat multe.

Cum am facut trecerea de la jurnalist la trainer si consultant media

Czech Business Weekly a fost inchis abrupt in 2010. A fost o decizie care nu a avut foarte mult de-aface cu continutul sau realitatea economica a revistei. A fost o decizie generata de neintelegeri in cadrul firmei. Revista a fost inchisa foarte abrupt, peste noapte. Au hotarat luni seara, marti dimineata ne-au anuntat ca se va inchide.
Cristina Muntean
Foto: CampusNews

In momentul respectiv m-am intrebat ce-am facut cu viata mea. Inafara de faptul ca am investit toata energia in copilul acesta care a fost Czech Business Weekly, mi-am dat seama ca ceva important pentru mine era in mainile altcuiva care putea sa decida foarte abstract si foarte arbitrar cu privire la ceva foarte important pentru mine. Si am vrut sa-mi iau energia aceasta inapoi si sa o folosesc in favoarea mea si a oamenilor importanti pentru mine. Aceasta este un motiv.

Al doilea motiv este faptul ca am construit o experienta comprehensiva si am o intelegere buna atat a pietei media din Romania cat si din Cehia. Si cred ca este un avantaj in momentul in care ma duc si ii explic unui client cum sa vorbeasca cu un ziarist. Pentru ca exista o lipsa de intelegere pe piata: cum gandesc jurnalistii, de ce au ei efectiv nevoie?

De ce cred ca exista aceasta lipsa de intelegere: foarte multi oameni in relatiile publice vin direct din facultate. Nu au avut timp sa-si faca mana intr-o redactie si sa inteleaga de ce au nevoie jurnalistii.

Stim foarte bine ca profesia de jurnalist se schimba si anul acesta nu mai e la fel ca anul trecut. Dar, tinerii PR-isti au mari probleme sa inteleaga cum gandesc jurnalistii si de ce au nevoie. Vreau sa-mi iau experienta de jurnalist si s-o impartasesc cu ei, sa-i ajut sa-si faca munca mai bine.

Cat de greu a fost sa-mi dezvolt propria afacere in Praga

Cristina Muntean
Foto: Arhiva personala
Trebuie sa fiu recunoscatoare ca, de cand am venit aici, mi-am permis sa fiu eu insami. Acum, sunt ardeleanca, si-mi plac lucrurile asezate si facute cu cap. Si pe baza aceasta mi-am creat o reputatie, uneori de ziarista, responsabila si muncitoare, dar in primul rand de om pe care te poti baza. In momentul in care Czech Business Weekly a fost inchis, a fost incredibil, in prima saptamana din mai am fost tot timpul la telefon. Oamenii ma sunau sa ma intrebe "ce s-a intamplat. Ce vei face mai departe?" Si le-am spus: "Inca nu stiu. Dar, cred ca voi face asta. Hai sa tinem legatura."

In momentul acela am inceput sa construiesc piesa cu piesa, am creat pagina web, am creat o structura de produse, de servicii, si apoi m-am dus inapoi la acei oameni pentru care munca mea a insemnat ceva. Si le-am spus: "iata-ma, sunt aici, si asta este ceea ce fac. Va place? Daca nu va place, cum v-ar ajuta? Vreti sa fac munca aceasta ca sa va ajute?" Si am primit un feedback valoros.

Firma mi-a luat patru luni s-o inregistrez, e destula birocratie si aici. Pe 1 septembrie, cand am lansat serviciile a fost un sentiment foarte interesant sa-i vezi pe oameni care-ti spun "nu vrei sa vii sa ai un workshop la noi?"

Pe 1 februarie am avut un workshop la Camera de Comert Britanica. Este un sentiment extrem de multumitor pentru ca acestia sunt oameni inteligenti, curiosi si care au interes fata de ceea ce eu pot sa le dau.

Doctoratul la Universitatea Carol din Praga

Cristina Muntean
Foto: CampusNews
In 2007, m-am hotarat sa fac un doctorat in media management. In acel moment am vazut la noi in redactie, la Czech Business Weekly, o nevoie de management de calitate. Si m-am uitat in jur dupa cursuri de Media Management. Nu am gasit nimic. Si-am spus daca nu exista, le cream. Si m-am dus la Universitatea Carol care oferea doctorate in studii media, cu o oferta de studiu pe Media Management. Am fost acceptata in programul lor de doctorat si l-am inceput in septembrie 2007. Ce s-a intamplat ulterior, nu puteam sa anticipez sau sa controlez.

In septembrie 2007 eram un reporter cu doua articole pe saptamana si cu mult spatiu pentru a ma concentra pe ceea ce era important pentru mine, respectiv sa invat, sa cercetez. Ulterior am primit responsabilitati pe care nu as fi putut sa le anticipez si care mi-au taiat foarte mult din spatiul destinat cercetarii. Peste aceasta s-a adaugat o diferenta de puncte de vedere intre directia in care eu mi-as fi dorit sa-mi conduc doctoratul si directia in care universitatea avea nevoie de studiu.

In generatia mea am fost zece doctoranzi, noua studiau istorie media. Am fost singura care mergea intr-o directie, sa spunem, contemporana. Si trebuie sa admit ca am ajuns la concluzia ca nu suntem compatibili, sau ca acest program doctoral nu este ceea ce-mi foloseste la maxim in acest moment. In ianuarie anul acesta am decis sa renunt la el. Nu inseamna ca la un moment dat in viitor, nu-l voi prelua si nu-l voi aduce acolo unde imi doresc.

Scopul de a face doctoratul la Universitatea Carol in ceha a fost sa invat - a fost o adevarata aventura sa trec examenele orale si scrise in ceha. Dorind sa invat ceva nou, nu eram la locul potrivit. Pentru ca universitatile in Europa Centrala si de Est sunt in continuare concentrate pe subiecte care nu sunt neaparat subiecte legate de realitate sau de viitor.

Cred ca ceea ce voi spune nu va placea multor oameni. Conducatorii, liderii universitatilor din Europa Centrala si de Est, fie ca e vorba de Romania, fie ca e vorba de Republica Ceha, sunt profesori care au trait partea creativa a vietii lor in perioada comunista, asta este o realitate. Acesti oameni au experimentat un sistem autoritar care le-a dat mantinele cu privire la ceea ce puteau sa studieze. Problema este ca acesti profesori au integrat atat de bine acel sistem opresiv, incat in momentul acesta nu sunt in stare sa lase generatia tanara sa se uite in alte directii. Si e un lucru dureros.

Este valabil pentru Romania, este valabil pentru Cehia. Cred ca va mai dura putin pana cand structura programelor doctorale va fi adusa la un nivel care sa raspunda nevoilor generatiei mele, sau a altor studenti care vin din urma si ar vrea sa cerceteze, ar vrea sa invete mai mult, dar, ma doare s-o spun, nu au de la cine.

Piata media din Cehia

Cristina Muntean
Foto: CampusNews
Piata media din Cehia in comparatie cu piata media din Romania este mult mai mica si mult mai lenta. Cehii sunt conservatori, isi iau mult timp pana se gandesc, pana se hotarasc, pana fac ceva, nu sunt atat de dinamici ca si romanii. Asta se reflecta si in modul in care este construita piata media. Evident, in Romania vorbim de 22 de milioane de locuitori, iar in Cehia vorbim de de 10 milioane. Limba ceha este o limba destul de dificila si piata nu este cea mai dinamica din regiune.

Ceea ce este foarte interesant si un aspect foarte asemanator, si aici avem foarte putini proprietari media. Concentrarea pietei media este o realitate atat in Cehia cat si in alte tari din Europa Centrala si de Est.

Iarasi revin la universitati: nimeni nu cerceteaza la ce nivel a ajuns concentrarea pietei media. Nimeni nu studiaza cum influenteaza mana de proprietari continutul mediilor pe care noi le digeram zi de zi. Acesta este rolul academiei, acesta este rolul acelor profesori care au si timp, au si fonduri pentru astfel de studii, parerea mea.

Dar ca sa revin la profilul pietei media, in Cehia exista aceeasi structura: televiziune de stat si cateva televiziuni private, inclusiv TV Nova care este floarea grupulul Central Media Enterprises. Avem cateva structuri de radio, cel mai important grup este Lagardere care are acoperire mai bine de jumatate din piata radio din Cehia si structura de presa scrisa care incet se duce spre online.

Exista si cateva proiecte pur online, care sunt servere de informatie, asemanatoare cu HotNews.ro. In piata de presa scrisa care mie mi-e cel mai apropiata, poate si cel mai draga, exista cateva cotidiene foarte bine ancorate, pe care e greu sa le vezi miscandu-se in piata, si cateva reviste economice, reviste generaliste. Insa insist, o mana de proprietari are toata aceasta structura si o conduce foarte des, cum am vazut la Czech Business Weekly intr-un mod arbitrar. Unde se va duce piata media din Cehia, este greu de spus, poate probabil pe online.

Cum m-am indragostit de Praga

E greu sa nu te indragostesti de Praga. Praga este un oras minunat, cu un sarm inegalabil, este un oras foarte feminin cand il compari cu Bucurestiul sau cu Parisul. Acelea sunt orase masculine, sunt orase care te domina si te abuzeaza, imi permit sa spun.

Praga este un oras care da, este un oras plin de energie. daca vremea ar fi putin mai mult soare si daca oamenii ar fi ceva mai deschisi, ar fi raiul pe pamant. Dar chiar si asa, sunt multe multe elemente care fac viata frumoasa aici. O singura diferenta: in 2007, imediat dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, dintr-un salariu de jurnalist, am fost in stare sa ma duc, sa-mi iau ipoteca si sa am un apartament patru statii de metroul de centrul din Praga.

Pentru mine la 26 de ani, sa am un acoperis deasupra capului si sa creez un spatiu care este ideal pentru o familie, este o realizare enorma. Muncesc mult ca sa-mi platesc costurile pentru asta, dar eu nu o vad posibila in Romania. De ce? Pentru ca instrumentele financiare inca nu sunt acolo. O ipoteca de 100% nu este atat de accesibila cu salariul unui jurnalist, aici este, sau era.

Un alt aspect: Praga este centrala din perspectiva zborurilor. Generatia mea si prietenii mei cei mai buni sunt peste tot in Europa. Am prieteni dragi in Romania pe care ii revad cu placere, dar oamenii cei mai dragi sufletului meu sunt la Madrid, la Paris, la Stuttgard, si aceia sunt oameni pe care vreau sa-i vad regulat. De-acasa pana la aeroport fac 40 de minute, si de la aeroport intr-o ora imi vad oamenii dragi cu multa usurinta. Sunt o multime de alte aspecte, sa spunem infrastructura de sport si de sanatate. La Bucuresti mi-as fi dorit enorm sa pot sa inot. Aici am invatat sa inot si inot regulat. Aici am inceput sa ma duc la sport regulat si-mi doresc sa devin antrenor de taibo la sfarsitul anului acesta.

La Bucuresti nici n-as fi putut sa-mi imaginez, eram prinsa in niste angrenaje de munca munca mereu si nu era deloc loc pentru mine. Felul de viata din Praga ma ajuta sa cultivez un echilibru intre munca pe care o fac cu placere si pasiune, si viata mea si ceea ce este important pentru mine. Si cred ca de-asta iubesc Praga, pentru ca-mi ofera alternativa asta."​
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
2398 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  !!! (Marţi, 22 februarie 2011, 14:34)

  Cris [anonim]

  Poi de ce sa cerceteze? Ar fi vre-un motiv? Daca s-ar face acest lucru, si-ar pierde credibilitatea!
 • 0 (0 voturi)    
  Media (Marţi, 22 februarie 2011, 17:50)

  Anonim [anonim]

  O dulceata de fata !
 • 0 (0 voturi)    
  de ce (Marţi, 22 februarie 2011, 18:01)

  florin [anonim]

  de ce sa se faca cercetari? avem nevoie de jurnalisti care sa nu stie bine limba romana ...avem nevoie de jurnalisti care stiu sa faca o mare stire dintr-un viol, avem nevoie de jurnalisti care joaca dupa cum li se canta ( libertatea presei ....ha ha ha sa-mi zica mie cineva ca Firea cand urla la televizor o face pentru ca ii pasa si zice ce gandeste)....imi pare rau sa zic asta dar sa te uiti la televizor sau sa citesti un ziar, o stire in Romania a devenit un adevarat act de curaj....si inconstienta ( pt ca ne lasam manipulati de cei pe care ii vedem).....e greu ..."e usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune/Insirand cuvinte goale ce din burta au sa sune"......problema e veche fratilor ...asta e
 • 0 (0 voturi)    
  de ce? (Marţi, 22 februarie 2011, 18:20)

  florin [anonim]

  de ce ? daca se scot bani din asa ceva si cineva....adica noi....le cumparam cu placere :).... ca asa suntem noi....o turma de oi de mai multe culori...Romania e condusa prin televizor ....stai si te uiti si nu mai stii cine e bun si cine e rau....aparent vamesii sunt nevinovati ...doar basescu vrea sa isi refaca imaginea ...stii tu ;) ...de parca pe mine asta ma intereseaza de imaginea lui ...cine e de vina ca nu ne primesc in Schengen ???? pai cine? ...noi...vrem sa fim tara Schengen ...dar noi sa fim diferiti...ca asa suntem noi....un neam de smecheri ;).....noi trebuie sa avem coruptie la vami ...trebuie ca omul cand merge pe strada sa nu se simta in siguranta ...turistul eventual sa lase muntii,marea si manastirile sa vina la cursuri de smecherie....in fine sunt multe de spus ...dar cel mai mult ma supara faptul ca suntem manipulati...asta e jurnalismul in romania ...libertatea presei...ha ha ha ...libertatea de a manipula
 • 0 (0 voturi)    
  Bombonica (Marţi, 22 februarie 2011, 20:55)

  revelare [anonim]

  In Praga .... era. Scrie ea acolo....

  Da,sa faca cercetarea si sa afle ce se stie...
  Daca dupa cercetare se duce la un patron, tot va scrie ce vrea ala, daca vrea sa ramana acolo... Jurnalism de doua articole pe saptamana.... Hm.... de ce sa nu scrii ce vrea patronul?

  Problema de baza este ca astia din media (adica se zice media, nu excelenta) poyt scrie orice, fara responsabilitate, si daca isi vand ziarele, au si reclama , din care traiesc, nu din ce scriu. Si ca sa le vanda cat mai bine, scriu ce vrea sa auda plebs...

  Ce sa ii invete pe PR-isti?
  Daca esti tare, PR-ist (adica ai in spate o firma cu madulare zdravene) sau persona privata, ziarele scriu ce zici, ca altfel stiu ca dau de dracul. Altfel scriu ce le palce lor, ca sa dea bine , indiferent ca e invers ce ai spus. Din experienat personala.
  Cine se poate bate cu ei in justitie?
  Cand esti propriul patron, ai timp de ce vrei. Cand semnezi condica, ai timp pt patron... Asa si la Bucuresti, cand erai studenta...
  Acum Udrea vrea sa faca si la noi bazine de inot... Unii zic ca face aiurea...
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari (Marţi, 14 iunie 2011, 18:54)

  Ghiocel07 [anonim]

  Sunt tot din jud Hunedoara si te felicit pentru ca ai ajuns in acest oras minunat din care m-am intors nu de mult. Este minunat ceea ce faci, ca te-ai acomodat acolo si ai invatat limba, una deloc usoara. In ceea ce priveste Praga, este o capitala minunata in care-mi doresc sa revim. Toate cele bune de acasa.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii