Rares Manolescu si Casian Ovidiu Marian
Foto: CampusNews

​VIDEO Trainer in leadership Rares Manolescu: "Cred ca varsta de 18-25 e varsta propice ca sa-ti dai seama cine vrei sa fii sa faci primii pasi sa te intrebi"

de Magda Barascu CampusNews

Joi, 10 martie 2011, 10:53    NEWS | INTERVIU

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

"Programul de leadership e mai mult decat un training, e altceva fata de un program standard de educatie, pentru ca in esenta combina impartasirea experientei unor oameni care fac leadership cu ocazia tinerilor participanti de a practica abilitati" spune trainerul Rares Manolescu intr-un interviu CampusNews.​Ce este Leadership School?

Leadership School este un program de dezvoltare a abilitatilor de leadership dedicat tinerilor intre 18 si 25 de ani. Vorbind din perspectiva unui facilitator si a unei persoane care a fost implicata in program, e mai mult decat un training, e altceva fata de un program standard de educatie, pentru ca in esenta combina impartasirea experientei unor oameni care fac leadership cu ocazia tinerilor participanti de a practica abilitati.

Cine se poate inscrie si cum se poate inscrie in program?

Se pot inscrie tineri care sunt studenti, absolventi sau chiar in pozitii de junior in organizatii din Romania. Inscrierea in program se poate face online, se completeaza o aplicatie.

In esenta, ce mi s-a parut foarte interesant vorbind cu organizatorii este motivatia pentru care cineva ar vrea sa participe in programul respectiv. Si sunt foarte curios fiind implicat in program sa ascult si motivele pentru care tinerii vor sa vina acolo. Insist mult pe asta, pentru ca fiind implicat in programe de invatare, asta e una din preocuparile mele majore: cineva care vrea sa invete ceva. Prima intrebare este: care e motivul pentru care vii, ce vrei sa inveti? Si asta ar fi o conditie esentiala pentru cine vrea sa se inscrie: de ce vrei sa vii in programul asta? Ce vrei sa castigi?

De ce m-am inscris in program

Absolventul Casian Ovidiu Marian: A fost o curiozitate. N-a fost primul program de educatie non-formala, dar a fost ceva special, pentru ca programul te lua timp de 5-6 zile din mediul tau, te duce intr-o statiune, unde esti in hotel cu alti 20-30 de tineri, si impartasiti impreuna experiente, asculti oameni care sunt realizati din punct de vedere profesional, si apoi poti sa judeci daca sunt realizati sau nu. Ai toate uneltele necesare sa-ti dai seama daca vrei sa fi ca ei sau nu.

Mai e un ingredient important: simularea de business la care lucrezi cu acei oameni si construiesti ceva impreuna. Am aflat de program de pe internet, cred ca mi-a dat mama un mail cu site-ul.

Ce-am invatat si ce mi-a placut la program

Casian Ovidiu Marian: Resursa umana si diversitatea intalnita acolo. Erau studenti la diferite facultati, erau si liceeni. Cel mai interesant este acea simulare de business in care sunt echipe de 15 oameni, o competitie de a-ti impune ideea. Si fiecare vrea sa-si impuna ideea, vrea sa aiba o bucata cat mai mare din cascavalul acela al produsului final. Si se lucreaza ca o echipa. E comunicare, e flexibilitate, sa te pui in pozitia celorlati, e un exercitiu complex.

De ce-i nevoie de programe de leadership pentru tineri?

Rares Manolescu: Cred ca prima nevoie este pentru a ne ajuta tara sa mearga mai departe. In primul rand pentru ca acum 21 de ani, chiar 22 a fost schimbat un regim cu altul si e nevoie sa se puna in loc ceva. In al doilea rand, e o generatie care a aparut. Sunt 20 de ani de la revolutie si multi dintre cei care acum termina o facultate au nevoie de o educatie. Iar noi nu avem la 20 de ani niste scoli atat de bine puse la punct cum se intampla in alte tari care au 50-60 de ani.

Si-atunci cred ca la noi e o nevoie mai mare de a culege experiente din alte parti, de la noi sau de la altii, de a le filtra putin si de a ne pune caramizile, de a construi.

Cred ca varsta de 18-25 e varsta propice ca sa-ti dai seama cine vrei sa fi, sa faci primii pasi sa te intrebi. Eu n-am avut ocazia asta pentru ca eram destul de mic, am avut 14 ani la revolutie. Pentru mine a fost o schimbare majora de regim. Mult mai tarziu am inceput sa-mi pun intrebarile cine vreau sa fiu, sau ce vreau sa fac. Sesizez insa ca cei care acum au 18-25 de ani par mult mai pragmatici si am senzatia ca au un fundament bun, ca altii care sunt deja realizati care pot sa le spuna uite ce greseli am facut noi, ce am invatat si ce puteti sa faceti voi, va lasam pe voi sa decideti. Dar e musai sa va dati raspunsul la intrebarea cine vreti sa fiti, ce vreti sa faceti. Cred ca de fapt, asta e primul pas in leadership.

Ce va place cel mai tare la acest program

Casian Ovidiu Marian: A fost special fata de celelalte programe din Romania, ca nu a fost in Bucuresti, nu a fost la scoala, nu a fost intr-un sediu de fundatie. M-am dus acolo si s-a contruit totul de la zero. Ca in orice alt program de educatie non-formala unde cunosti oameni, e important ca-ti construiesti contactele. Ramai cu niste oameni, ramai cu niste cunostiinte, poti sa vorbesti cu ei in continuare si te simti ancorat in realitate. Pentru mine ca elev, asta e important, pentru ca scoala formala, liceul, nici nu trebuie dar nici nu-ti ofera aceasta legatura cu viata sociala. Ea trebuie sa ramana independenta, pe stiinta, stiinta de dragul cunoasterii si atat. In schimb educatia non-formala te aduce in viata reala, si pentru un licean, asta e important. Asta e varsta la care iti dai seama ce vrei sa faci, ce vrei sa fii, macar ca valori, ca directie ideologica, nu ca meserie. Si programele, mini-taberele care Leaders School sunt foarte bune. Se pliaza perfect pe modelul asta de inspiratie.

Rares Manolescu: Perspectiva mea vine din zona meseriei pe care o am si vreau sa spun ca motivul principal pentru care am decis sa investesc energie in programul asta este ca imi place ideea de a combina experienta practica si impartasirea experientelor altora.

Asta m-a atras. In prima faza am fost implicat in program ca vorbitor, am avut o sesiune. Am avut surpriza sa gasesc in sala tineri curiosi, dornici sa afle si a fost pentru mine speranta. In general, am audiente de oameni maturi care vor sa-si dezvolte abilitati. Iar acum am avut o audienta de tineri in care am vazut ca e o mare sete de cunoastere. Si-am zis ca da, intr-adevar e o mare sete de cunoastere. Mai avem o sansa si cred ca mergem in directia buna.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
1170 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii