Profesorii slabi trebuie concediati
Foto: Reuters

Newsweek: Profesorii ineficienti trebuie concediati

de Andreea Flintoaca HotNews.ro

Luni, 22 martie 2010, 15:19    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Jurnalistii de la Newsweek propun concedierea profesorilor care nu dau randament, blamand rezultatele din ce in ce mai slabe obtinute de elevii americani in competitiile cu cei europeni. Situatia actuala a sistemului de invatamant american este privita atat ca un motiv de rusine nationala, cat si ca o amenintare la viitorul tarii, iar numarul crescand al elevilor provenind din comunitati minoritare, cu venituri scazute, contribuie an de an la inrautatirea rezultatelor.

Nu metoda si programa conteaza, ci calitatile pedagogice

Numerosi cercetatori au demonstrat ca ceea ce conteaza cu adevarat in educarea tinerilor nu sunt programele sau tehnologiile inovatoare, nici dimensiunile cartilor si ale materialelor, ci calitatea profesorilor. Capacitatea de a preda vine dintr-un talent innascut care se afla in stransa legatura cu modul in care profesorul inspira mintile tinere sau poate controla clase galagioase si dezordonate.

Cei de la Newsweek spun ca pedagogia poate fi si predata, pana la un punct, insa nu cu metode insipide si teoretizari irelevante, asa cum se intampla in multe institutii de pregatire a profesorilor. Dupa parerea lor, in cel mult cinci ani un profesor poate fi calificat drept bun sau rau.

Mai mult decat atat, unii dintre cei mai slabi profesori sunt selectati sa pregateasca tocmai cea mai defavorizata categorie de elevi; copiii provenind din comunitati minoritare, cu venituri slabe, sunt cei care au cea mai mare nevoie de cadre didactice bine pregatite, care sa le deschida usile spre cunoastere si progres. "Cercetarile arata ca, indiferent de context, copiii care au trei-patru profesori foarte buni intr-un ciclu vor depasi un nivel mediu, in timp ce aceia care au mai putin de doi, nu vor reusi niciodata", explica pentru Newsweek Kati Haycock, co-autoarea studiului "Teaching Inequality: How Poor and Minority Students Are Shortchanged on Teacher Quality."

99% dintre profesori sunt declarati "satisfacatori" - aproape niciunul concediat pe criterii de performanta

In acelasi tip, sindicatele profesorilor tind sa castige din ce in ce mai multa influenta si, in anumite state, dupa doi-trei ani, devine aproape imposibil sa ii mai concediezi. In New York City, din 30.000 de profesori, doar 3 au fost concediati in 2008. In Chicago doar 0,1% dintre profesori au fost concediati pentru slabe performante in perioada 2005-2008, in timp ce in Akron (Ohio) si in Denver zero procente.

Si nu e doar puterea castigata de sindicate, in opinia celor de la Newsweek, comoditatea directorilor de scoli fiind, si ea, una dintre cauze. Multi dintre acestia nici nu se obosesc sa elimine profesorii ineficienti sau se multumesc sa ii trasfere in alte scoli - actiune supra-numita "dansul lamailor". In fiecare an, 99% dintre profesorii americani primesc calificativul "satisfacator" din partea scolilor in care predau. Concedierea unui profesor poatre atrage dupa sine un lung proces cu sindicatul din care face parte.

Exceptia Rhode Island - 74 de profesori concediati dintr-un liceu

Din cauza ratei crescute a abandonului scolar si a rezultatelor extrem de scazute la testele nationale, conducerea liceului Central Falls din Rhode Island a decis sa schimbe modul de desfasurare a cursurilor. Conform noilor reglementari, profesorii ar fi trebuit sa lucreze cate 25 de minute in plus, zilnic, sa ia pranzul o data pe saptamana cu studentii si sa fie evaluati de o a treia parte.

Desi castiga 75.000 de dolari pe an - mult peste venitul mediu din oras - profesorii au cerut 90 de dolari in plus, pe ora. Frances Gallo, inspector scolar, a refuzat cererea lor si a recomandat concedierea tuturor celor 74 de profesori. Indrazneala ei a fost apreciata de Secretarul Educatiei si sustinuta de presedintele Obama. Desi sindicatele au protestat spunand ca profesorii sunt acuzati pe nedrept, in cele din urma, la presiunile presei si ale opiniei publice, s-au supus noilor reguli.
Citeste mai multe despre     |   |   | 

  
1870 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  regula asta ar trebui sa se aplice la toti (Luni, 22 martie 2010, 16:00)

  Mircea [anonim]

  salariatii, nu doar profesorilor. Eu am evaluari trimestriale la patron a.i patronul imi poate spune ce nu-i place sau nu la mine iar eu pot sau nu cere marire de salariu.

  Din pacate, pentru a face asa ceva cu profesorii ar trebui sa se schimbe in primul rand programa scolara, sa se puna accent la nivel de tara pe scolarizarea bazata pe capacitate nu pe cantitate.

  In plus, ar trebui stimulati si profesorii prin trimiterea lor la cursuri suplimentare, prin plata unor sporuri in functie de randamentul obtinut la evaluare etc.
  • 0 (0 voturi)    
   INEFICIENT (Luni, 22 martie 2010, 16:12)

   mihaela [anonim] i-a raspuns lui Mircea

   Ce inseamna ineficient in Romania?
   Caci toti ineficientii sunt la rang inalt.
   Cu cat ai mai mult tupeu, dai din coate cu atat iti merge mai bine. O persoana cu pregatire, cu educatie nu iese in evidenta si nici nu devine eficienta vremurilor lui BOC!!!
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu (Luni, 22 martie 2010, 20:19)

  anonim [anonim]

  reforma in invatamant asa ar trebui sa inceapa!!!!!!!!!!!
  ajung copii elevi de liceu si isi dau seama ca faceau mai multa scola in clasele primare.
  au facut greva azi si nu au trecut notele in catalog-mare lucru asa fac tot timpul-le trec doar cand au chef sau cand se incheie trimestrul. si mai vor salarii mari!!!! in ce domeniu au mai crescut salariile cu 17% in acest an!!!!!!!!!!!!!asta este noi parintii suntem de vina ca nu iesim noi in strada si elevii-ca ce se face acum nu-i scoala!~
  • 0 (0 voturi)    
   pentru comentariu anonimului :raspuns (Miercuri, 25 mai 2011, 15:13)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui anonim

   imi dau seama de nivelul tau intelectual. angoasa de mediocru... tine minte, nu exista educatie de calitate fara investitii in oamenii ei. nu exista, intelegi. faptul ca ei investesc in firmele lor care pun geamuri, schimba usi, fac wc-uri, etc nu inseamna ca schimba ceva. e greu sa-ti explic pentru ca nu poti intelege. dar gandeste, ce ar trebui facut sa nu mai iasa rebuturi ca tine?
 • 0 (0 voturi)    
  nu, nu (Luni, 22 martie 2010, 21:29)

  cet23 [anonim]

  Nu, nu. Adevarul e altul, dar este interzis sa-l rostesti.
  Nu calitatea profesorilor a scazut, ci calitatea elevilor. Calitatea umana a elevilor.
  Pur si simplu albii sunt din ce in ce mai putini, iar copiii de negri si de hispanici din ce in ce mai putin. Ca sa facem o comparatie, care e calitatea invatatmantului din Africa? Dar calitatea invatatamntului din Mexic, Columbia sau Costa Rica?
  Degeaba.... fiecare rasa are caracteristicile ei genetice. Credeti ca e o simpla coincidenta ca in vestul Europei calitatea vietii este peste media mondiala, iar in Africa mult sub media mondiala?
  Sigur... adevarul uneori e foarte rasist si nu ai voie sa-l pronunti.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii