Cum sa copiezi fara sa fii prins de profesor? Fituici versus gadget-uri
de O. D. CampusNews
Vineri, 18 iunie 2010, 15:35 NEWS | STIRI
Una dintre metodele folosite de clasici este redactarea de fituici, in format minuscul. Pot fi ascunse in maneca, in buzunare, rulate si ascunse in pix/ stilou, lipite pe spatele unei rigle, pe lentilele ochelarilor de soare asezati pe banca; poate fi transformata eticheta unei sticle de apa in fituica si lipita in locul celei originale. Fetele obisnuiau vara sa prinda fituicile intr-un evantai.
- Evantai? Cine mai foloseste asa ceva? Penibil de-a dreptul. Si mai e ceva. Cine mai sta azi sa scrie acele rezumate? Paginile sunt scanate direct, subliniate daca mai e timp si salvate direct in telefonul mobil de unde sunt deschise in timpul examenului. Ma rog, pot fi inregistrate tot cu mobilul cateva bucati din lectie si ascultate prin player-ul incorporat in mobil ori intr-un iPod, mp3 player. Gen.
Raman la fituici. Mai era o varianta eco, fara a folosi hartia. Sa o numim cea a tatuajelor temporare, fie pe antebrat, fie pe picior, aproape de calcai – lectura se facea doar in pozitia picior peste picior. Riscurile erau destul de mari si succesul depindea de asemenea de anotimp. Vara nu prea sunt recomandate aceste fituici eco.
- Mda. Iar munca, in plus riscuri ridicate: daca mai si transpiri vara se sterge textul. O alta metoda sigura, mai ales pentru pletosi, e copiatul cu niste casti – proful va crede ca asculti muzica cu handsfree-ul. Fie ca reusesti sa-i comunici subiectul unei persoane din afara clasei si ea ti-l dicteaza, fie ca accesezi fisierele audio din mobil. Acelea de care am zis mai sus.
In absenta tehnologiei, pana acum cativa ani erau de ajutor doar fituicile la examen. Sau direct manualul si caietul. Ingrediente? Mult tupeu si un profesor mai putin vigilent pentru ca materialele se puteau ascunde in banca, sub bluza/ pulover, puse sub fund sau intr-o geanta aflata in apropiere.
- Probabil ca generatiile mai vechi erau inconstiente. Sau gustau adrenalina. Nu e mai simplu acum cand poti introduce direct in ureche casca/ sau iei unele wireless. Cu ajutorul unui microfon minuscul prins de guler, la pachet cu un prieten aflat langa clasa, nu ai probleme la examen! In fine, ar fi un risc: adesea e nevoie dupa examen de un drum la ORL pentru ca unele casti minuscule se pot lipi de timpan. Unii isi asuma riscul asta.
Pai asta ar fi incostienta! Cred ca oricine prefera un 2 la examen, decat sa ramana surd pe viata. In fine, imi mai vin in minte metode obraznice de-a dreptul: formule ori cuvinte cheie din subiectele de examen scrise direct pe tabla – cu conditia sa fie mazgalita, in legenda unor panouri/ tablouri din sala de curs, intre faldurile perdelelor – avantaj pentru cei de la geam sau pe marginea catedrei – in cazul unor examinari orale.
- Eu raman la gadget-uri. Daca profii au grija sa te impiedice sa te uiti la mobil ori sa-l tii langa tine, mai ai o speranta: ceasul cu cititor de text, pdf ori txt. Oricine ar banui ca elevul e stresat si de aceea priveste insistent un ceas "banal". Costa cam 300 de lei si se gaseste usor pe Google. Cu un cablu de date, bagi in el informatiile de care ai nevoie.
Fine! Mobil, casti wireless, casti pe timpan, iPod ori mp3 player, ceas cu cititor… Avantajul nostru era ca treceam macar o data prin materie, iar efortul de a scrie fituici lasa niste urme in materia cenusTie. Acum insa…
- Acum insa ne bucuram de avantajele tehnologiei, macar pentru examenele imposibile. Sa-ti zic si de ochelarii cu o casca atasata, legati de un mobil sau de un dispozitiv de redare audio prin fire ce par un banal snur al lor?
…
Am uitat ceva important in inventarul de mai sus? Scrie in zona de comentarii experienta ta, pentru a intregi catalogul cu metode de copiat. Cine vrea sa invete, oricum o va face si va citi acest articol doar cu interes documentar.
Citeste mai multe despre FARA EXAMEN | fituici | gadget | mp3 player | casti wireless | ROG INSISTENT | TXT | Succesul Google | Ajutor Mobil | metode de copiat
Tin sa-ti spun ca am fost si elev si student si n-am copiat niciodata pentru ca am considerat ca a copia inseamna a fura.
Hotia in Romania a inceput sa se manifeste agresiv,pe fata,propaganda voalata sau mai putin voalata te face sa crezi ca esti prost daca n-ai furat macar o data in viata ta.
Viitor de aur are tara populata cu asemenea oameni
Am si motive intemeiate sa fac asta. Intotdeauna m-am lovit de studenti la facultate care nu stiau cum sa copieze mai bine,mai prompt si mai cu folos,iar in unele cazuri sa isi plateasca examenele.
Poate nu se intampla peste tot in tara asta la fel,dar e suficient de mult incat viitorul tarii asteia sa fie total compromis.
Priviti in jur.Efectele se vad deja peste tot.Incompetenti cu diplome la tot pasul.Mai grav e ca, uneori, acestia joaca rolul de manageri,traineri,supervizeri,persoane cu functii de conducere, care in afara de diplome nu prea au nimic in capsor.
- "servitele" - subiectele de teorie posibile (inspirate din examenele anterioare) sunt scrise acasa pe foi, care sunt introduse printre foile de examen. destul de multa munca (trebuie scrise acasa, etc.) si destul de mult risc (profesorii mai semneaza foile albe de examen). baietii veneau de obicei in sacou, cu foile prinse in interioriul hainei sa nu le indoaie.
- foile albe imprimate in relief - ideea e simpla: daca scrii apasat cu un pix un text pe o foaie, acesta ramane imprimat in relief pe foaia dedesubt. privita de la un metru foaia imprimata nu indica nici un semn, privita de aproape situatia e cu totul alta
- scrisul unor formule pe bancile din amfiteatru in noaptea anterioara examenului - unii studenti dormeau in facultate ca sa isi rezerve respectivele locuri a doua zi
- copiatul de la colegii care au invatat - locurile celor care invatau erau de asemenea rezervate din seara anterioara si pastrate cu sfintenie de colegii care se asezau de jur imprejurul celui care stia si "dadea"