Matematicianul Solomon Marcus: Scoala ignora total educatia frecventarii internetului
de Magda Barascu CampusNews
Duminică, 17 octombrie 2010, 16:45 NEWS | INTALNIRI ONLINE
Nota redactiei:
- Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
- Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate
"Nu sunt si asa supraincarcate programele si manualele? Unde mai este loc pentru adaugarea unor lucruri noi? Numai ca multe dintre lucrurile existente pot fi prescurtate sau eliminate. Problema este nu una de cantitate, ci una de perspectiva; accent pe date, reguli, procedee - sau pe idei, cultura, istorie, conexiuni?", se intreaba Solomon Marcus intr-un articol publicat in Dilema Veche.
Solomon Marcus fost un permanent animator in randul studentilor si al specialistilor, pentru promovarea si raspandirea matematicii si informaticii in cele mai diferite domenii: literatura, istorie, arheologie, economie, muzica, cinematografie.
Articole publicate de si despre Solomon Marcus:
Solomon Marcus, posibil terapeut al invatamantului romanesc
Solomon Marcus: Singurătatea matematicianului
De la derapajele televiziunii la carenţele programelor de învăţămînt
Între citate şi citări
Minunata singurătate a matematicianului
Acad. prof. dr. Solomon Marcus la 85 de ani - O viaţă dedicată matematicii şi informaticii
Cultura ştiinţifică, între oximoron şi limba de lemn
Citeste mai multe despre programe de invatamant | sistemul educational din romania | intalnire_online | solomon marcus
Întrebarea nr. 1 mirela
Stimate Domnule Academician, nu credeti ca materia care se studiaza la matematica in clasele V-XII este prea grea, avand in vedere ca azi, copiii sunt asaltati de tot felul de factori externi perturbatori:TV,internet,jocuri electronice. Cand noi eram elevi(am41 ani) o mare parte din zi ne-o petreceam aprofundand matematica. Acum nu ar trebui sa se adapteze si programa de invatamant pentru ca acesti copii sa nu traiasca frustrarea ca nu pot tine pasul cu materia? Totusi acesta ar trebui sa fie un invatamant de masa. Nu ar trebui facuta programa pe nivele de intelegere, cum e in UK: un nivel elementar si unul extins?
Va multumesc si va rog sa primiti umila mea admiratie pe care v-o port inca din adolescenta.Va doresc multa sanatate!
Solomon Marcus
As vrea sa fac o precizare: Invatamantul romanesc este bolnav, noi toti suntem bolnavi, dar numai unii dintre bolnavi pot sa fie terapeuti". Nici nu suntem siguri ca acesti terapeuti exista. Eu n-am aceasta certitudine.
Este o veche problema si toate discutiile despre supraincarcare, dar nu se sesizeaza ca aici problema nu e in primul rand de ordin cantitativ, ci e o problema de conceptie. O mare parte din lucrurile existente in manuale este invechita, neatragatoare, nu creeaza elevului motivatia de a-i acorda atentie. Aici trebuie lucrat pt ca altfel chiar daca am reduce programele tot nu am realiza un climat adecvat in scoala daca nu schimbam si natura, calitatea chestiunilor din aceste programe si manuale.
Întrebarea nr. 2 Ana
Are vreo legatura saracia din sistemul de invatamant si saracia din celelalte domenii (cultural, economic, relational etc) cu o saracie interioara? Si as incerca sa descriu saracia interioara prin lipsa actuala a intrebarilor esentiale cu privire la noi insine si la sensul existentei noastre. O ruptura aproape totala de ceva esential in noi.
Va multumesc.
Solomon Marcus
Evident ca are o legatura si are o legatura esentiala. Pentru ca in mod normal ceea ce i se cere elevului sa invete n-ar trebui sa se reduca asa cum se intampla din pacate la date, informatii, procedee, reguli ci ar trebui sa mearga intr-o masura mai mare la idei, la istorie, la conexiuni intre diverse discipline, in felul acesta sa se plaseze intr-un anumit orizont istoric si cultural care sa ofere elevului o perspectiva culturala si spirituala. Aici de fapt atingem esenta deficientelor din sistemul educational, pentru ca aceasta saracie se reflecta si in mare parte in natura chestiunilor propuse la bacalaureat si in buna masura si in desfasurarea invatamantului universitar. Oricand exista exceptiile de rigoare, dar nota dominanta nu este cea dorita.
Întrebarea nr. 3 Mazeta
Domnule Marcus, o intrebare simpla: sunteti de acord cu programul actual de reducere si de comasare a scolilor primare, program initiat si sustinut de ministrul Funeriu in numele reformarii invatamantului romanesc?
Solomon Marcus
Va marturisesc ca aici ma aflu intr-o dilema. Imi dau seama ca elevul ar trebui sa simta ca beneficiaza de o atentie personala din partea educatorului, ca nu este doar un individ intr-o colectivitate, este si o persoana care merita o atentie diferentiata. Ar trebui ca un educator sa nu aiba in clasa mai mult de 15 elevi.
Pe de alta parte apare si situatia din unele sate, in care nu exista decat 2-3 copii intr-o clasa, si nu-si pot permite luxul sa mentina o sala de clasa pentru 2-3 copii.
Cand am mers sa vizitez satul natal al matematicianului Ghe. Vranceanu, i-am intrebat daca pe elevii scolii nu i-au chemat la festivitate. Erau 10-12 elevi din totalul claselor I-VIII.
E o situatie foarte delicata la care nu stiu sa raspund.
Întrebarea nr. 4 dookuhaka
Daca DA, atunci:
1. Va fi EA reforma necesara pentru a situa pe pozitii onorabile invatamantul romanesc in topurile internationale?
2. Cum mutam accentul de pe "dopare" cu informatii pe formare profesionala?
Daca NU, atunci raspundeti numai la a doua intrebare.
Multumesc
Solomon Marcus
1. Nu cred ca o lege poate realiza aceasta mutatie. Pentru a realiza aceasta mutatie e nevoie in primul rand de un nou nivel al prestatiei oamenilor scolii, un nou nivel de calitate din partea educatorilor, invatatorilor, profesorilor. Aceasta schimbare nu poate veni peste noapte, doar in pasi marunti.
2. In invatamantul preuniversitar, mi se pare ca accentul principal nu este formarea profesionala, ci formarea de deprinderi si comportamente corespunzatoare cerintelor actuale: atat deprinderi in invatarea stiintei, deprinderi de comportament moral, la toate esaloanele.
Întrebarea nr. 5 ion
In prezent lipsa educatiei este poate o sursa a saraciei dar si in timpul comunismului desi eram mult mai educati tot saraci am fost .Cum explicati aceasta situatie.
Solomon Marcus
Imi permit sa va contrazic in pretentia ca sub comunism eram mai bine educati. Cred ca impresia dvs vine din faptul ca anumite varfuri atat in universitate cat si scoale, neavand alternativa, ramaneau in tara si ii vedeam in prestatia ulterioara.
Dupa 89, cu libertatile care au aparut, cu libertatea de deplasare, de comunicare, aceste valori pe care le scotea in evidenta scoala, se raspandesc in lume. Efectul nu mai este usor vizibil.
Dar ele exista si acum, dar fiind raspandite in lume, intrand intr-un metabolosm global, evaluarea situatiei este mult mai dificila si de o complexistate mai mare.
Resping categoric ca scoala era mai buna in comunism.
Întrebarea nr. 6 florin
Actualii lideri ai Romaniei stralucesc printr-o lipsa crasa de cultura.Ce ar trebui sa facem pentru a avea din nou un prim ministru erudit ca Titu Maiorescu sau Nicolae Iorga?Ar fi ei folositori Romaniei de azi?
Daca rectorul Institutului Politehnic nu este un om cult si erudit cum ar fi posibil sa avem un prim ministru cult?Nu credeti ca inainte de toate intelectualitatea romaneasca ar trebui sa-si promoveze liderii cei mai destoinici si abia dupa aceea poporul?
Solomon Marcus
Nu cred ca ei manifesta in ansamblu o lipsa de cultura comparativ cu ceilalti membri ai societatii.
.
Întrebarea nr. 7 ileana
Dintre toti studentii Dvstra exista macar unul care sa fi escaladat cu succes structurile puterii?Daca nu de ce oare?
Solomon Marcus
Am avut multi matematicieni buni dupa 89, sunt multe exemple.
Întrebarea nr. 8 Dan Banea
De actualitate e integrarea romilor.Ce strategie educationala ar trebui adoptata ?Eu cred ca e unica solutie pt problema europeana a romilor.
Solomon Marcus
Nu am experienta in privinta aceasta.
Întrebarea nr. 9 Corel Macarie
Ca fost elev al dumneavoastra (1976-1977), nu pot decit sa admir multidisciplinaritatea subiectelor pe care le abordati.
Deoarece continuati sa ma uimiti (in bine), va adresez o umila intrebare in domeniul articolului de azi:
CE ALTCEVA in afara bogatiei de iubire fatza de aceste meleaguri si fatza de populatia sarac-eterogena (din punct de vedere al culturii (sociala, artistica, filozofica, economica, ...) v-a facut sa nu plecati sa va realizati in alte parti?
Solomon Marcus
Am un singur raspuns: mi s-a pus mereu aceasta intrebare dar voi marturisi ca aceasta intrebare a venit mereu de la altii, niciodata n-am sistit nevoia sa mi-o pun eu si sa caut un raspuns.
Întrebarea nr. 10 francesca
cheia impotriva saraciei nu se afla oare in raportarea intregii colectivitati la o lege morala? nu ar trebui sa ne trimitem copiii la scoala ca sa deprinda increderea in forta inteligentei? si nu ar trebui ca noi toti sa nu-i mai sabotam pe oamenii inteligenti, sa-i nu-i mai marginalizam sau nu-i mai obligam sa se prostitueze ca sa atinga un minim confort material? oare saracia noastra nationala nu e efectul felului in care ne raportam la "darurile duhului", prin invidie, ignorare, dispret, autosuficienta?
oare n-ar trebui sa ne dorim sa nu mai fim prosti si lasi ca sa traim mai bine?
Solomon Marcus
Mie mi se pare ca toate aceste lucruri ar trebui sa intre in obligatiile firesti cotidiene ale fiecarui educator indiferent de specialitatea sa. Mi se pare curioasa mentinerea orelor de dirigentie si a functiei de diriginte. Ce i se cere dirigintelui ar trebui sa i se ceara fiecarui educator.
Profesorul de matematica monitorizeaza si modul in care elevii vorbesc limba romana, atitudinile lor morale, in raza de preocupari si obligatii ale fiecarui educator intra si toate aceste lucruri la care faceti referire.
Ar fi un pas esential in directia unui invatamant trans-disciplinar.
Întrebarea nr. 11 Adrian Matei
Domnule Profesor,
Daca timpul va permite am o intrebare pentru dumneavoastra:
Din ce provine actuala saracie culturala pe care o vedem peste tot in jur (media, politica,etc.)?
Va multumesc!
Solomon Marcus
Repet, este evident ca ea provine din saracia existenta. Din pacate trebuie sa spun si in ceea ce ar trebui sa fie perioada celor 7 ani de acasa: familiile din diverse motive nu realizeaza o educatie a odraslelor care sa fie suficient de substantiala pt a da copilului o deschidere nu doar privind comportamentul limitat la modul in care mananca, se imbraca, ci care sa se refere la intregul spectru pe care o fiinta umana trebuie sa-l cuprinda.
In foarte multe familii, nu exista o biblioteca, copilul nu vede la parintii sai dragostea, interesul pt carte, si nu are de la cine sa se molipseasca de curiozitatea de a deschide o carte.
Aceasta saracie se transmite la scoala primara, la gimnaziu. Din pacate, daca urmarim cum s-au format marii oameni de cultura, de stiinta , in arta, ei provin din familii in care exista o educatie bogata.
Exista si exceptii.
Întrebarea nr. 12 gopo
daca d'vstra apreciati pozitiv reforma propusa de Funeriu, n-ar fi mai bine daca impreuna cu un grup largit de somitati ai stiintelor romanesti sa va exprimati public intr-un mod categoric in directia sustinerii programului lui ? mai mult ca oricand implementarea unei reforme are nevoie de solidaritate si colaborare, ptr ca altfel orice se va incerca va esua, din motive politice; intotdeauna la noi nu s-au putut implementa decat programe care au avut sustinerea unor nume mari, fata de care anti-reclamele cu substrat politic au aparut in adevarata lor lumina: gunoaie. ce va impiedica sa constituiti un asemenea grup si sa sustineti reforma, ptr ca sa aiba cat de cat sanse de succes? multumesc.
Solomon Marcus
Intrebarea este brutala, as spune. Trebuie inteles urmatorul lucru: in esenta noi ne situam pe o alta lungime de unda decat organele puterii, indiferent de cine ar fi ministru. Si eu daca as fi ministru, as fi obligat sa acord atentie salarizarii, problemelor materiale, problemelor sindicatelor.
In ceea ce ma priveste, prin experienta pe care am dobandit-o eu ma refer in primul rand la aspecte complementare care tin mai degraba de resortul oamenilor scolii, si nu de resortul oamenilor puterii.
Eu ma refer la scenariul elev educator in viata cotidiana a scolii, relatiile dintre educator si parinti, elev parinte. Sunt in primul rand in dialog cu oamenii scolii, mai putin cu oamenii puterii.
Granita nu este riguroasa, dar este o deosebire de care trebuie sa se tina seama. Eu sper ca dialogul nostru si cu oamenii puterii se va ameliora, dar mizez in primul rand pe dialogul cu oamenii scolii.
Întrebarea nr. 13 Matei
Ati facut o afirmatie interesanta(mai mereu faceti asta:-)) si care poate ascunde solutia la starea de coma a invatamantului din acest moment(criza a trecut deja): "Invatamantul romanesc este bolnav, noi toti suntem bolnavi, dar numai unul dintre bolnavi poate sa fie terapeut".Eu vad aici o variabila ascunsa ce poate reduce totul la cauza bolii:lipsa de constiinta-a profesorilor(deja majoritari,cei carora nu le mai pasa de elevi si societate),a parintilor(dintre care multi nu ii mai cresc pe copii cu frica de Dumnezeu si/sau legea morala necesara supravietuirii societatii,ba chiar incurajeaza parvenitismul),a clasei politice(care face ca boala sa nu aiba solutie de continuitate) si in fine a elevilor/studentilor,carora delasarea ca paradigma atitudinala incurajata de ceilalti bolnavi amintiti mai sus li se pare mai usor de acceptat decat efortul personal de autocunoastere si munca onesta.
Dumneavoastra pe cine vedeti ca terapeut?
Va multumesc,domnule Profesor.
Solomon Marcus
In educatie, spre deosebire de ceea ce se intampla in psihiatrie, unde este esential ca terapeutul sa fie o alta persoana decat bolnavul, in educatie bolnavii trebuie sa incerce sa fie intr-o cat mai mare masura proprii lor terapeuti.
Eu nu pretind ca nu sunt contaminat de societatea in care am trait, dar asa bolnav cum sunt incerc sa fiu propriul meu terapeut.
Oamenilor scolii trebuie sa le spunem sa nu caute un terapeut dinafara.
Întrebarea nr. 14 Ploiesteanu
Lucrez din '87 in proiectare. Am intalnit tineri, care au terminat facultati tehnice, (Brasov, Ploiesti) si care nu cunosteau aria cercului. Nestapanind aparatul matematic de baza , voiau sa devina proiectanti. Am vazut de asemeni copii de clasa a patra care erau lasati de parinti sa faca " socotelile" cu calculatorul, "ca le face mai repede" mi s-a spus. Pe vremea cand (cei din generatia mea) dadeam examene scris si oral, uneori era nevoie de ore pentru a convinge profesorul de temeinicia cunostintelor acumulate. Acum, uneori, examenele se dau de la distanta, in fata computerului, completand un formular acasa. Cum vedeti generatia care ne va inlocui? Cei care nu vor avea diplome universitare vor fi exceptii ?
Solomon Marcus
Criticand modul superficial in care decurg examenele, ne obligati sa spunem ca aveti dreptate.
Numarul candidatilor la examene a devenit atat de mare si nu mai putem realiza o evaluare orala, ci numai una scrisa.
Puneti degetul pe o rama deschisa, foarte grava. Aceasta problema a examinarii se leaga si de problema baremurilor prestabilite, publicate in brosurile ministerului.Aceste baremuri se prezinta intr-o situatie jalnica. Am cautat sa compar, sa citesc anumite probe dupa ce ele au fost evaluate si sa-mi dau seama de:
baremurile la o proba de matematica nu iau in considerare decat greseli de matematica, nu iau in considerare non-sensuri, greseli de exprimare, de ortografie, de cultura generala. Rezultatul este ca evaluarea elevului respectiv este departe de situatia reala. Elevii se orienteza in general dupa ceea ce li se cere la examen si dupa modul in care se noteaza prestatia lor. De cele mai multe ori elevul, studentul nu afla niciodata de ce a fost evaluat intr-un anumit fel.
Aici mi se pare ca este punctul cel mai nevralgic, de aici se genereaza in cascada toata celelalte rele. Foarte rar un elev spune ca invata acest lucru pentriu ca are nevoie de el, spune ca invata pentru ca acel lucru i se cere.
Esecul educatiei este clar, din aceasta perspectiva.
Întrebarea nr. 15 Peter Gluck
Stimate D-le Profesor,
Va sunt recunoscator fiindca am invatat sa gandesc citind cartile Dvs si va admir pentru ce ati spus si ce NU ati spus
in ele.
Intrebarea mea este: ce considerati a fi problema mai grava- saracia educatiei sau puterea covarsitoare a
contra-educatiei- din sistemul de educatie si din mass-media?
Solomon Marcus
Alta rana deschisa. Intr-adevar, din pacate, o mare parte a copiilor, a adolescentilor, frecventeaza pe internet partea contraeducationala. Scoala ignora total educatia frecventarii internetului.
Foarte multe canale de televiziune ofera in permanenta si la ore de varf modele contraeducationale. Desenela animate la ore de varf contin scene de violenta. Strada ofera astfel de modele, stadioanele la fle.
Cand vorbim de educatie, trebuie sa intelegem ca actorii in educatie suntem toti. Sunt si eu mergand pe strada si vad un copil care nu respecta regulile de circulatie, si nu trebuie sa raman indiferent, trebuie sa iau atitudine.
Ar trebui sa schimbam, n-ar trebui ca televiziunea sa-si optimizeze partea ei educationala? Sa existe o colaborare intre televiziuni si coala?
O colaborare intre parinti, educatori si mass-media este esentiala, pt ca intr-adevar modele contraeducationale vin in avalansa, se napustesc asupra noastra.
Întrebarea nr. 16 Irina Stoltz
Buna ziua domnule academician. Ne cunoastem din Radio, cand veneati la emsiiuni gen "Vorba de cultura" si eu abia asteptam sa va aud discursul "live" si sa asisst un coleg mai senior in studio.:) Vrema e trece, si acum sunt mult mai ancorata in zona de actiuni practice, Sunt multe hibe intr-un sistem si toata lumea care se confrunta cu el le vede, ca nimic nu poate sa mearga uns cand nu motivezi oamenii sa faca performanta si nu ai exemple umane demne de urmat. Sufera cel care terbuie sa beneficieze de educatie de calitate. Unde e acel terapeut pentru sistem? E un fel de chirurg sau cum vedeti mai in profunzime rolul lui. Multumesc. Irina Stoltz
Solomon Marcus
Imi place cand se foloseste aceasta metafora medicala. Din modul in care se pun intrebarile, mentalitatea dominanta este ca nimeni nu se imagineaza pe sine ca un posibil participant, actor la aceasta actiune.
Eu cred ca aceasta mentalitate ar trebui schimbata: actiunea terapeutica trebuie sa fie colectiva, si fiecare are o parte de raspundere la ea. Fara aceasta schimbare de mentalitate e greu sa obtinem ceva.
Relatia dintre identitate si alteritate: in ce relatie ma aflu cu celalalt?
Întrebarea nr. 17 Mariana
Cat adevar este in enuntul ca saracia ar fi o stare mentala pana la urma, o fixatie a mintii. Poti fi la un moment dat lipsit de mijloace materiale, bani, posesiuni, dar sa nu te simti sarac.Sau se poate ca in mental sa existe fixatia sunt sarac si aste e definitoriu pentru mine. Eu am impresia ca intalnesc prea des oameni cu fixata asta si acestia cred ca a fi sarac le da oarecum girul pentru a se comporta sub un anumit nivel de decenta si demnitate unama( vezi inghesuiala la o portie de sarmale gratuita de la Iasi la sarbatoarea Sfintei Parachiva)
Saracia nu este incompatibila cu demnitatea la fel cum nici bogatia nu este sinonima cu valoarea umana este adevarat?
Solomon Marcus
Alta rana deschisa: mai intai aceasta distinctie necesara intre saracia materiala si saracia spirituala, intelectuala.
Partidele politice propun programe care se refera la reducerea saraciei materiale. Avem un institut pt asigurarea calitatii vietii, dar sa nu uitam ca nevoile umane sunt de mai multe tipuri: nevoi de supravietuire, de protectie, de apartenenta la anumite grupuri sociale si nevoi de identitate care sunt cu precadere nevoi spirituale, culturale.
Ceea ce confera identitate unei comunitati este prestatia sa culturala.
Aceste nevoi nu se pot monitoriza prin simpli indici, dar trebuie sa se bucure de o atentie la fel de mare.
Scoala nu este capabila sa livreze societatii veritabili oameni de cultura, veritabili intelectuale. Un fost rector al universitatii aprecia ca 85% din diplome sunt fara acoperire.
Întrebarea nr. 18 bogdan
Unul dintre produsele de succes ale invatamantului preuniversitar romanesc este reprezentat de olimpiadele scolare si in special Olimpiada de matematica. Cunosc multi tineri, premiati la concursurile nationale si internationale de matematica in trecut si care astazi produc cu succes in diverse domenii (invatamant, cercetare, economie, inginerie etc.) chiar si in tara. Credeti ca exista suficienta preocupare la nivel decizional pentru a asigura continuitatea rezultatelor remarcabile ale scolii de matematica romanesti si in viitor? Dar preocuparea mediului universitar de a sustine aceste concursuri, mai este aceeasi ca cea din trecut?
Solomon Marcus
Categoric da. Fenomenul e mnai greu vizibil acum. S-a intamplat o schimbare pe care putini o remarca. Traim intr-oglobalizata societate tot mai globalizata.
Am in vedere globalizarea cunoasterii, a crescut metabolismul disciplinelor, globalizarea informationala, globalizarea culturala.
Astazi conteaza mult mai putin decat in trecut locul geografic in care te afli.
Exista matematicieni romani in Noua Zeelanda, care traiesc mai puternic realitatile romanesti decat matematicienii care traiesc in Romania.
Livram tot mai multi matematicieni care sunt in competitie cu matematicienii cu care sunt in competitie la nivel international.
Întrebarea nr. 19 Constantin Dumitrascu
Ce considerati ca este aceasta saracie, sau in ce consta ea?
Care sunt sursele si cauzele ei si care credeti ca este salvarea?
Multumesc
Solomon Marcus
Am raspuns anterior.
Întrebarea nr. 20 Anonim
Credeti ca ar trebui eliminata "religia" din programa scolara? Nu ar fi normal ca teoria evolutionismului sa fie studiata in paralel cu teoria creationismului?
Solomon Marcus
Am impresia ca in momentul de fata elevul afla despre amandioua. A existat o perioada in care evolutionismul a fost scos din programa, dar Academia a reparat aceasta greseala.
Întrebarea nr. 21 hipatrat
Domnule Profesor,
(Re)sursele nostre sufletesti sunt din ce in ce mai sarace(unde Re inseamna partea reala). Jungla capitalismului prost inteles si aplicat manelistic a dus la saracirea nostra spirituala si la ascutirea instinctelor salbatice. De cati ani, de aici inainte, ar avea nevoie acest popor pentru a-si reface sanatatea morala?
Solomon Marcus
Va marturisesc ca aceasta tendinta spre vizuni catastrofice asupra societatii romanesti ar trebui temperata. Am avut curiozitatea sa ma uit in ziarele unei perioade istorice pe care o consideram drept una dintre cele mai linistite din istoria romaneasca, anul 1900, si puteti face si dvs experimentul pe care l-am facut eu la Biblioteca Academiei.
Am constatat ca si oamenii de atunci aveau o viziune catastrifica. Incerc sa avansez ipoteza ca fiecare moment istori se percepe pe tine drept unul expeptional, numai generatiile ulterioare restabilesc echilibraul. Nu neg ca ne aflam in fata multor problema foarte grave, dar in acelasi timp, va marturisec ca particip la nenumarate actiuni culturale de o deosebita frumusete care imi arata o alta fata a lucrurilor decat aceea care devine vizibila cu precadere.
Întrebarea nr. 22 Alina
Buna ziua,
Stimate domnule academician, v-am intalnit la Onesti la colegiul national "Grigore C. Moisil" acum vreo zece ani cu ocazia unei sesiuni de comunicari stiintifice. Am prezentat o mica lucrare despre siruri de matrice. Am primit un premiu, iar pe diploma era scris de catre dumneavostra "Facultatea de matematica va asteapta. Succes si curaj". Cu toate ca am iubit si iubesc matematica, am urmat cursul chimiei. Sunt astazi doctor in chimie (stiinta medicamentelor). Imi exersez activitatea in Franta, la Lille. Matematica ramane totusi prezenta in cercetarea mea. Lucrez pe inhibitori micsti, iar activitatea biologica este guvernata intr-o anumita masura de o ecuatie matematica : Michaelis-Menten, dar nu numai. Dorinta mea ar fi sa realizam o lucrare impreuna, interdisciplinara, chimie-matematica, in care am putea prezenta anumite clase de inhibitori micsti descrisi in literatura si in ce masura relatia matematica prevede aceasta activitate. In orice caz, mi-ar facea deosebita placere sa discutam despre acest aspect. O zi excelenta !
Solomon Marcus
Ma bucura foarte mult acest mesaj pt ca relatia mea cu chimia a fost foarte interesanta. La inceputul anilor 50 eram asistent la Politehnica din Bucuresti. Faceam seminarii la energetica, la electrotehnica si chimie industriala. Intr-o zi m-a chemat decanul Sfacu si m-a dojenit pt faptul ca ii chinui pe studentii chimisti cu o matematica prea complicata, tinand cont de faptul ca nu e nevoie din matematica decat de regula de 3 simple.
Am ajuns sa fac 4 cercetari in colaborare cu prof Alexandru Balaban si cu o absolventa de la matematica care avea o lucrare la granita dintre matematica si chimie. Aceste lucrari au fost publicari Mathematical Chemesty. Intre timp am citit si o carte scrisa de un laureat Nobel, The Same and not the Same, in care se prezinta o istorie a gandirii in chimie, de care n-am avut norocul sa iau cunostiinta ca elev. Mia-m dat seama cum am rata eu intelegerea lucrurulor principale din domeniul chimiei, si probabil din aceleasi motive am ratat educatia si in alte domenii.
Va multumesc si am sa caut sa va raspuns, si va felicit pentru ca ati ajuns sa lucrati la interseactia acestor domenii si va situati ca un om al viitorului.
Întrebarea nr. 23 Pitagora
Cum va explicati lipsa de calitate a doctoratelor de la Facultatea de Matematica? Sunt doctori in matematica sau informatica fara nici o publicatie importanta! Unora dintre ei le-ati girat chiar domnia voastra titlurile, prin prezenta in comisie sau chiar fiind conducator de doctorat?
Solomon Marcus
Mi-e greu sa raspund atata vreme cat nu precizati la ce cazuri va referiti.
John
...ce prioritate ar trebui sa aiba formarea etico-morala si spirituala in sistemul de educatie in Romania...?
Marlene
Domnule Profesor,
"boala" sistemului romanesc de invatamant a aparut si s-a agravat si din cauza lipsei unei componente importante a educatiei – dimensiunea ludica.
Chiar daca unele institutii de invatamant (in special cele private) incearca sa suplineasca aceasta carenta, modul in care procedeaza este departe de a fii corect, deoarece apeleaza la valori culturale si modele straine spiritului romanesc.
Poporul roman are o dimensiune ludica unica - folclorul. Ce parere aveti de introducerea in programa scolara (macar la clasele I – IV) a disciplinei de studiu FOLCLORUL COPIILOR?
Liliana Badea
Buna ziua,
In principal, programul scolar al unui elev de gimnaziu cuprinde intr-o saptamana cca 4-5 ore de romana, 5-6 ore de mate, 3-4 ore de limbi straine, DAR 1 de biologie, 1 de istorie, 1 de muzica, 1 de desen, 1 de tehnologie si 1-2 de sport. Nu vi se pare dezechilibrata aceasta programa?
Lipsesc cu desavarsire ore de educatie pentru cetatenie, pentru democratie, pentru lidership, pentru cooperare si lucru in echipa, comunicare si mass-media, estetica si valori morale. Eu, ca parinte al unui copil de gimnaziu, le simt lipsa, iar incercarile mele de a le suplini (cat mai lejer), solicita un copil de 13 ani obosit dupa 8-9 ore de studiu la clasa si acasa.
Impresia mea este ca sistemul actual de invatamant vrea TOTUL de la copii, numai in perioada scolara/ studenteasca, iar prin acest exces, ii imunizeaza definitiv la ceea ce se numeste ”invatarea de-a lungul vietii”.
Dumneavoastra ce parere aveti?
Va multumesc pentru raspunsuri!
Bia
Stimate Domnule Academician,
Intotdeauna citesc cu mare interes articolele si interviurile dumneavoastra pe teme educationale. V-as fi recunoscatoarea daca mi-ati putea raspunde la urmatoarele intrebari:
1. Daca ati putea alege un singur aspect care sa fie schimbat in educatia romaneasca si care sa aiba un impact maxim, care ar fi acela?
2. Care sunt punctele tari si punctele slabe ale noii legi a educatiei?
Petrescu, Gheorghe V.
Domnule Profesor, V-am fost student la inceputul anilor 80 si sunt un mare admirator al dumneavoastra. Va multumesc pentru contributia pe care ati avut-o la educatia mea. Acum traiesc in Toronto, in Canada. Va intreb ce se intampla cu Premiul Grigore Moisil, acordat de sectia de Matematica a Academiei unor informaticieni. Am vazut ca in ultima vreme a fost luat doar de oameni de mana a doua (premiile din 2007,2008 si 2009), care nu au nimic in comun cu cercetarea de top. Cum explicati acest fenomen? Eu cred ca are legatura si cu scaderea valorii scolii romanesti.
Cu multumiri, urari de sanatate si cele mai frumoase ganduri,
Mat. Gheorghe V. Petrescu
cantemir iliescu
Domnule profesor,
Primul pas este eliminarea coruptiei (ma gandesc la examene fraudate, la numiri politice ale unor directori, inspectori incompetenti), care se poate realiza numind, in fiecare judet, inspectori generali competenti care la randul lor vor identifica profesorii valorosi din sistem. Atunci cand acest pas va fi indeplinit putem sa mergem mai departe si sa discutam de mariri salariale, performanta,...
Care este opinia dumneavoastra?
Va multumesc.