Andrei Pitis
Foto: CampusNews

​VIDEO De ce ignora scoala romaneasca educatia frecventarii internetului - o discutie cu Andrei Pitis, profesor asociat la Universitatea Politehnica Bucuresti

de Magda Barascu CampusNews

Joi, 21 octombrie 2010, 9:37    NEWS | INTALNIRI ONLINE

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

"Toti copiii au acum acces la internet de la o varsta frageda. Nefolosit in mod just, internetul poate duce la niste rezultate gresite, as spune. Copiii ar trebui sa afle atat de la parintii lor, cat si de la dascalii lor cum poate fi folosit bine. Cum ii invata sa foloseasca un manual scolar, asa ar putea sa-i invete sa foloseasca si internetul", spune Andrei Pitis intr-un interviu CampusNews.De ce ignora scoala romaneasca educatia frecventarii internetului

Deoarece Internetul aduce o data cu el o schimbare de paradigma. Si schimbarile de paradigma sunt destul de greu de efectuat pentru oricine, nu numai pentru cadrele didactice care sunt mai in varsta, ci si pentru noi toti, e greu sa ne schimbam paradigmele.

De ce este important ca dascalii sa intelegea utilitatea internetului ca unealta in educatie?

Pentru ca este o realitate. Toti copiii au acum acces la internet de la o varsta frageda. Si nefolosit in mod just, el poate duce la niste rezultate foarte gresite, as spune. Copiii ar trebui sa afle atat de la parintii lor cat si de la dascalii lor cum poate fi folosit bine. Cum ii invata sa foloseasca un manual scolar, asa ar putea sa-i invete sa foloseasca si internetul. Asta se va intampla doar in masura in care ei il inteleg foarte bine. 

Sunt convins ca exista dascali care fac acest lucru, si care inteleg deja internetul si le explica copiilor. Insa ca asta sa se intample la nivel national, cred ca e nevoie de o campanie de invatare intai a dascalilor cum sa-l foloseasca, ca apoi sa-l poata transmita mai departe.

Ce observ la fiicele mele in materie de interactiune cu internetul

Fetele mele au incept sa foloseasca foarte devreme internetul, prima data folosind un joc cu desene animate care este online, cu o componenta sociala, unde interactioneaza cu o multime de alti copii.

Intr-un timp foarte scurt au ajuns la 3-400 de prieteni in acest joc online. Si odata cu asta au invatat si niste lectii foarte importante. De exemplu: ea obisnuia sa-si dea parola prietenelor ei, ca sa joace cand una nu putea sa joace, ca sa aiba grija de monstrulet, sa-l hraneasca. A inceput sa faca lucrul acesta si cu fete pe care nu le cunoastea. Si a dat parola unei fete pe care a cunoscut-o doar in contextul acestui joc, si fata aceea a intrat la ea in casa, i-a furat tot ce avea si i-a schimbat si parola.

In momentul acela Ilinca, la varsta de 6 ani, a invatat ca nu e bine sa dai cheia de la casa nimanui pentru ca poate sa plece cu tot, si a invatat intr-un fel destul de putin distructiv. A invatat ca nu e bine sa incredintezi secrete niciunei persoane pe care n-ai cunoscut-o macar o data in viata reala, sa fi stat macar o data fata in fata cu ea si s-o cunosti dintr-un context de prieteni. Si a invatat sa nu aiba incredere in persoanele pe care le cunoaste exclusiv pe retele sociale sau pe internet. 

Fetita mai mare are deja cont pe Facebook, i-am cerut si eu prietenia si mi-a acceptat-o. Foloseste internetul inclusiv pentru a se documenta pentru anumite teme, pentru a gasi referinte istorice, poze din diverse etape istorice, cu diverse teme de la scoala.

Cum pot fi invatati elevii si studenti care sunt sursele credibile pe internet?

In primul rand ei trebuie sa aiba responsabilitatea gestului de a folosi internetul. Trebuie sa inteleaga ca folosirea internetului este similara cu folosirea unui manual, a unei carti sau a unui televizor. Trebuie sa-l folosim in mod constient, in mod constient trebuie sa filtram informatia de acolo si s-o analizam pentru credibilitate, pentru acuratete.

Iar asta nu se va putea intampla de la sine. Parintii si invatatorii si profesorii trebuie sa joace un rol in educarea copiilor. Iar pentru asta trebuie sa stie si ei la randul lor. As spune ca niste reguli generale, ca sursele trebuie verificate: sa luam exemplu wikipedia unde un articol pana devine vizibil, trebuie sa aiba girul mai multor oameni, trebuie sa fie verificat pentru ca el sa fie publicat. Pentru ca asta este ceea ce internetului ii lipseste. 

Cand te duci intr-o librarie, ai zona fiction si non-fiction. Stii ca daca iti iei o carte de la fiction, e posibil sa fie niste exagerari acolo. Oamenii cred foarte mult in cuvantul scris, fie ca e scris in carte, fie ca e scris pe internet. Multi oameni spun stiu asta pentru ca am citit pe internet, daca e publicat pe internet, trebuie sa fie adevarat. Ei bine nu. Mult mai degraba intr-o carte, daca stii ca e o carte non-fiction si e publicata de o editura reputabila, stii ca daca sunt acolo niste fapte istorice ele au fost verificate de niste experti. Pe un site ele pot fi scrise de oricine. 

Aici trebuie invatati copiii sa gaseasca sursele care sunt verificate, sa stie un set de surse credibile si sa trateze toata informatia de pe internet cu un ochi critic, sa se uite la ea in mod asumat. 

Cum comunicam cu studentii la Universitatea Politehnica din Bucuresti

Impreuna cu o echipa inimoasa condusa de Razvan Diaconescu, avem pentru fiecare curs pe care il predam acolo cate un site. Unde exista o mapa de prezentare, se prezinta cursul, se spune ce este nevoie, unde se prezinta profesorii si asistentii care il predau. Este si un forum, se fac anunturi. Sunt toate cursurile scrise acolo, sunt toate laboratoarele. Este o modalitate prin care putem sa atacam un nou fel de a preda un curs, profesorul nu doar vine si este depozitarul tuturor cunostiintelor din univers si trebuie sa le comunice studentilor care nu au aceste cunostiinte. Pentru ca, mai ales in zona de Computer Science aceste informatii se gasesc deja pe internet, le pot gasi oriunde.

Eu cred ca acest site e un model care poate fi urmat nu numai in zona de Computer Science. Orice fel de interactiune intre profesor si elev este benefica, unde fiecare poate sa vina si sa-si aduca contributia la cursul respectiv, poate a gasit un material foarte interesant, sau poate a scris el un material interesant despre cursul in cauza. 

Un alt lucru pe care eu il consider foarte important si care face foarte multe lucruri sa mearga este feedback-ul de la sfarsit de an in care studentii pot sa-si exprime anonim parerea despre curs, despre profesor, despre modul in care a fost predat, despre modul in care au interactionat cu profesorii, cu asistentii.

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
2070 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  Un posibil raspuns. (Joi, 21 octombrie 2010, 17:30)

  Ioan [anonim]

  Pana cand nu se va crea un manual care sa permita punerea in opera a unei metode fezabile care sa oblige elevii sa apeleze la meditatii, nici vorba sa se faca ceva.
 • 0 (0 voturi)    
  Afirmatii contradictorii (Vineri, 22 octombrie 2010, 11:23)

  Andrei [anonim]

  "folosirea internetului este similara cu folosirea unui manual, a unei carti sau a unui televizor. Trebuie sa-l folosim in mod constient, in mod constient trebuie sa filtram informatia de acolo si s-o analizam pentru credibilitate, pentru acuratete."
  Pai tocmai asta e diferenta dintre un manual si Internet. Ce manual e acela in care informatia trebuie verificata pentru acuratete de catre un elev?
 • 0 (0 voturi)    
  Profesor asociat? Nu exista asa ceva! (Sâmbătă, 23 octombrie 2010, 13:40)

  Bucur [anonim]

  La Politehnica exista doar gradele de Profesor, Conferentiar, Sef de lucrari, Asistent si Preparator.

 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns (Duminică, 24 octombrie 2010, 9:05)

  misha [anonim]

  Scoala romaneasca nu va frecventa internetul pana ce nu va fi populata de dascali responsabili, dispusi sa invete si sa se schimbe odata cu vremurile.
  Acum este populata de functionari, ca orice alta institutie a statului. Functionari care si-au creat un sistem atat de bine pus la punct de stors bani de la parinti si de la stat, incat ar trebui curatat din radacini.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie