Rezultate tot mai slabe
Foto: Ager Press
 documente

Cresterea finantarii nu a dus la cresterea calitatii in educatia din Romania

de FDP CampusNews

Luni, 25 octombrie 2010, 9:31    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

​In ultimii ani sistemul educational din Romania a involuat constant, in ciuda unor masuri menite sa-l imbunatateasca, precum cresterea finantarii per elev sau stimularea calificarii cadrelor didactice, se arata intr-un raport privind Starea Invatamantului, elaborat de Ministerul Educatiei si inaintat de Guvern Parlamentului. 

Intre 2001 si 2008, perioada analizata in studiu, numarul elevilor si performantele lor la testele internationale au scazut continuu, plasand Romania printre ultimele pozitii in Europa, desi indicatori precum procentul din PIB alocat educatiei, numarul de elevi la un profesor si deficitul de personal calificat situeaza tara noastra in jurul mediei europene. 

Daca pentru scaderea populatiei scolare putem gasi cauze demografice, cum putem explica reducerea performantei in educatie, avand in vedere ponderea mare a personalului calificat (94%) din acest domeniu?
 

Citeste mai multe despre     |   |   | 

  
848 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  simplu (Luni, 25 octombrie 2010, 10:30)

  elev [anonim]

  Datorita dezinteresului profesorilor fata de meseria lor. Majoritatea profilor vin la ora.. isi predau materia si gata. Nu-i intereseaza deloc daca elevul a inteles ceva sau nu. Isi face meseria si pleaca acasa.

  Nn alt factor foarte important este lipsa totala de disciplina in clase. In timpul orelor e o debandada totala in clase iar profii sunt foarte limitati in sanctiunile care le pot da elevilor. Pur si simplu elevii fac ce vor.. profii isi fac meseria si isi recita lectia la "pereti" iar dupa 50 de minute, fiecare pleaca in treaba lui.

  Cand vin lucrarile de control si examinarile, profii din nou nu pot fi prea duri pt ca liceele nu pot sa-si piarda elevii ca altfel profii nu ar mai avea loc de munca.. si asa apar elevi care de abia pot scrie si citi care termina un liceu. Dupa 12 ani de scoala am avut un coleg semi-analfabet care a terminat liceul! Ba mai mult, parintii avnd banii l-au dat si la facultate unde il citez: "maxim 200 de euro costa un examen.. lejer"

  Pana cand nu o sa fie macar bacalaureatul centralizat si corectat de o singura comisie pe tara, rezultatele majoritatii elevilor nu o sa reflecte nici pe departe gradul lor de cunostinte pe scara de la 1 la 10...

  Elevi cu medii de 9 la bac de la licee fara nume sunt
  teoretic mai destepti decat elevi cu medii de 8.5 de la licee mai stricte. Da.. cei cu mediile de 9 intra la faculta.. daca parintii au bani termina si faculta.. si cand termina nu stiu sa faca mai nimic numai "sa se descurce" asa ca se baga in afaceri dubioase sau politica.
  • 0 (0 voturi)    
   elev (Luni, 25 octombrie 2010, 12:09)

   nenea [anonim] i-a raspuns lui elev

   cum vrei sa stapaneasca profesorul o gloata de elevi needucati, daca profesorul nu are nici un drept in clasa (nu vrobesc de elevi care au cei 7 ani de acasa)? un profesor este mort de foame, mai multi bani primeste un evlev de la parinti. parintii isi bat joc de profesori, dar au pretentii. multi parinti sustin scaderea salariului profesorilor, pt ca sunt bugetari. sa va educe/invete parintii, ca ei stiu mai bine si ei v-au crescut. de ce te arunci in aprecieri cu licee stricte si fara nume? du-te si fa liceul la unul fara nume. cel mai bine ar fi sa se dea dinn nou ADMITERE LA FACULTATE, dar sigur nu v-ar conveni, v-0ati obisnuit sa leneviti vara cu dosarele in brate.
   elevii fac poze in clasa, unii fumeaza, se bat: multi elevi sunt doar niste golani care ar trebui sa stea inchisi, cum vrei tu sa stapaneasca profesorul asemenea oameni?
   • 0 (0 voturi)    
    Ai dreptate! (Luni, 25 octombrie 2010, 13:20)

    Bucur [anonim] i-a raspuns lui nenea

    Cum adica s-a marit finantarea dar salariile profesorilor s-au REDUS cu 25%.?!
    Credeti ca femeia aceea e degeaba in greva foamei?
    E ca sa va atraga atentia la aberatiile din sistemul de Educatie!
 • 0 (0 voturi)    
  unde sunt banii? (Luni, 25 octombrie 2010, 13:26)

  kllaus [anonim]

  asa zisele sume investite in invatamant , nu s-au dus decat in salariile profesorilor si investitiile dubioase din diverse institutii de invatamant. Atat timp cat in tara sunt mai putini elevi decat acum 10 ani , nu se justifica numarul mare de profesori platiti de la buget. De fapt, acest numar urias apare datorita faptului ca sunt in sistem multe posturi cu jumatate de norma, in general pentru cei tineri si slab sustinuti de pile. Raportat insa la numarul de ore predate intr-o luna, salariul unui profesor este foarte mare, asta datorita faptului ca statul nu reuseste sa-si impuna programele de dezvoltare in sistem. Altfel, profesorii ar trebui sa se implice activ in diverse activitati atat educationale cat si voluntare, care sa vina in sprijinul elevilor si comunitatii, asa cum se intampla in Vest, nu doar sa-si ia banii si sa plece acasa la meditatii.
  • 0 (0 voturi)    
   Raportat la orele predate? (Luni, 25 octombrie 2010, 18:13)

   Profu [anonim] i-a raspuns lui kllaus

   Si pregatirea lectiilor, corectarea extemporalelor si tezelor, trcutul notelor si alte treburi administrative, cercetarea academica - toate acestea crezi ca le face portarul?
 • 0 (0 voturi)    
  parerea mea (Luni, 25 octombrie 2010, 13:55)

  Simona [anonim]

  Parerea mea:
  Dupa parerea mea cauza este delasarea. Profesorii contesta inspectorii si directorii. Parintii contesta profesorii. Elevii si parintii sunt pusi sa aleaga ce manuale optionale vor si le contesta. Probabil exista o mafie a manualelor optionale. Se inventeaza catedre pentru profesori fara sa se considere in primul rand cat de necesara e.

  Cu alte cuvinte, e o mare degringolada la fiecare nivel, fiecare sustine altceva, se schimba regulile de la an la an, parintii si copiii sunt derutati si probabil fac alegeri proaste.


  http://alteopiniisiganduri.blogspot.com/2010/10/invatamantul-romanesc.html
  • 0 (0 voturi)    
   Ai dreptate Simona! (Luni, 25 octombrie 2010, 18:16)

   Profu [anonim] i-a raspuns lui Simona

   Problema este contestarea, care rezulta din ierarhia bazata pe sistemul PCR (pile, cunostinte, relatii) in loc de un sistem normal bazat pe competenta.
   Pana cand asta nu se va schimba, degringolada de care vorbesti va continua.
 • 0 (0 voturi)    
  unde se duc banii??? (Luni, 25 octombrie 2010, 19:13)

  Paul [anonim]

  Banii se duc pe investitii care nu aduc valoare adaugata in calitatea cunostintelor elevilor. Cu toate ca multi ma vor contesta, un exemplu este programul SEI. Calculatoare si soft cumparate la de 2 3 ori cat costa plasate in clasa in care se tin orele de informatica (deci este imposibil sa se tina ore la alte discipline). De cele mai multe ori nu este o dala speciala. Si programul SEI este numai varful aisberg-ului. Sunt si profesorii unii dintre ei vinovati dar cred ca este vina sistemului. Pur si simplu s-a creat un sistem perfect care duce la cantitate si nu calitate. Prostia care a insemnat adminterea la facultate fara examen, corelata cu incapacitatea ISJ-urilor de a asigura un bacalaureat corect si lipsa informatiilor despre posibilitatea de angajare daca termini facultatea X fata de facultatea Y, a dus invatamantul pe marginea prapastiei. Sincer orice modificare de acum incolo nu va avea nici un efect sau va duce la imbunatatirea sistemului. Mai jos de atat nu se poate
  !


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii