Andrei Rigu si Irina Dobre
Foto: CampusNews

VIDEO Tu stii ce ai de gand sa faci dupa ce termini facultatea? Andrei Rigu, ELSA Bucuresti: "Cerintele caselor de avocatura, ale Institutului National al Magistraturii si CSM-ului nu sunt la acelasi nivel cu pregatirea pe care o ofera facultatea de Drept"

de Magda Barascu CampusNews

Duminică, 28 noiembrie 2010, 14:59    NEWS | INTALNIRI ONLINE

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Esti inca student si nu stii ce o sa faci dupa ce termini facultatea? Cum iti redactezi un CV si cum te prezinti la interviu la o casa de avocatura? Care sunt criteriile de angajare? Care sunt probele de examen la Institutul de Magistratura? Dar pentru a intra in barou? Andrei Rigu si Irina Dobre de la ELSA Bucuresti, Asociatia Europeana a Studentilor in Drept, au discutat online despre oportunitatile educationale si profesionale pe care le ofera o cariera in Drept si utilitatea unui ghid de cariera.Asociatia Europeana a Studentilor in Drept Bucuresti, ELSA, a editat un ghid de cariera, cu accentul pe partea juridica. Drum In Drept este prima platforma dedicata dezvoltarii educationale si profesionale a studentilor si tinerilor juristi care isi propune sa descopere impreuna cu acestia alternativele din cadrul domeniului juridic si modul in care studentii la Drept pot beneficia de ele.

In 80 de pagini, Ghidul aduce exemplele unor juristi care prin forta proprie constituie modele de urmat pentru un student la Drept. Fie ca au studiat in strainatate sau au ales alte drumuri juridice decat cele clasice - avocat, judecator, notar, povestile acestora reprezinta o sursa de inspiratie pentru studentii la Drept care isi cauta raspunsuri privind viata de dupa facultate.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   | 

  

Întrebări puse de cititorii CampusNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Alina Dragoi

  Cum te poti inscrie in ELSA?
  Trebuie neaparat sa fii student la facultate de stat la drept?


  • Andrei Rigu

   ELSA reprezintă cea mai mare asociație a studenților la drept din întreaga lume. Are peste 30.000 de membri în 220 de centre universitare din peste 40 de țări. În România, ELSA are grupuri locale în București, Cluj, Iași, Craiova, Sibiu, Oradea, Timișoara și Galați. Poate fi membru ELSA orice student la drept (licență, masterat sau doctorat), indiferent dacă studiază la stat sau la privat. De exemplu,
   printre membrii ELSA București s-au aflat și studenți de la Universitatea Româno-Americană, Universitatea Nicolae Titulescu sau Universitatea Titu Maiorescu. Fiecare grup local ELSA organizează recrutări de 2 ori pe an, la inceputul fiecărui semestru. Trebuie doar să fii atentă la afișele de prin facultate și la site-ul asociației. Pentru mai multe informații despre ELSA și proiectele sale te sfătuiesc să vizitezi bucuresti.elsa.ro

   Mult succes !


 • Întrebarea nr. 2 Dan Balaban

  Nu credeti ca sunt foarte multi absolventi ai facultatilor de drept?
  Va felicit pentru ghidul Drum in Drept care in vest este echivalentul unor cursuri si seminarii care ofera informatii studentilor inca din primii ani de facultate.
  Cum v-a venit ideea realizarii unui astfel de ghid?
  Multumesc


  • Irina Dobre

   Inca de la prima editie a Ghidului de Cariera Juridica, ideea a venit din partea unor parteneri ELSA Bucuresti.

   Cea de-a doua editie a venit ca urmare a faptului ca noi insine am descoperit aceasta nevoie de orientare in cariera printre colegii nostri.

   In facultatile din strainatate acest Ghid de Cariera ia forma unui proiect mai amplu, si anume un serviciu specializat de orientare in cariera pus la dispozitie studentilor de catre fiecare facultate in parte.

   Noi credem insa ca acest Ghid absolut necesar studentilor este un pas important catre un astfel de serviciu pe care facultatile din Romania il pot oferi pe viitor.


 • Întrebarea nr. 3 delia

  Buna-ziua!

  As avea mai multe intrebari:

  1.Unde poate fi gasit acest ghid?

  2.In legatura cu o cariera internationala a avocatilor,auzisem ca dupa ce devii avocat definitiv in Romania ai putea sa te inscri la orice barou dintr-o tara a UE ca avocat european,dar voiam sa stiu daca in practica ai sanse reale sa lucrezi intr-o alta tara ca avocat avand in vedere ca ai studiile si experienta in Romania?(fara sa ti se mai ceara homologarea diplomei?)
  Si tot in legatura cu aceasta tema,exista anumite specializari care sa-ti foloseasca si aici si afara?

  3.Ce specializari in avocatura mai cautate in momentul de fata in Romania imi puteti recomanda?

  4.Unde pot gasi informatii complete despre examenul la Baroul Bucuresti,de exemplu de cate ori se da acest examen pe an,nu am gasit pe internet informatii complete,inca nu stiu daca exista si o sesiune in februarie?

  Va multumesc

  Delia


  • Andrei Rigu

   2. Bineînțeles, există posibilitatea să te înscrii într-un barou dintr-o țară membră a Uniunii Europene, dacă îndeplinești condițiile lor. Condițiile diferă de la țară la țară și nu sunt ușor de îndeplinit. Nu le cunosc pe cele din alte state dar pot să-ți dau exemplu de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un avocat străin care dorește să capete drept de exercitare a profesiei în România. Astfel, un avocat din străinătate care dorește să profeseze în România trebuie să susțină un examen de verificare a cunoștințelor de limbă și de drept organizat de Uniunea Națională a Barourilor din România sau să efectueze un stagiu de 3 ani în domeniul dreptului românesc (art. 80 din Legea 51/1995). Nu e simplu deoarece, atât în România cât și în alt stat al Uniunii Europene, trebuie să cunoști
   bine legile și instituțiile juridice ale statului respectiv pentru a face performanță. Si e destul de dificil să faci o facultate și să înveți regulile și normele unui stat, iar pe urmă să mergi în alt stat, cu alte reguli și norme.

   3. De obicei avocatura se conformeaza trendului general al societății. Dacă înainte de criza economică mergeau foarte bine fuziunile, creditarea, achizitiile, real estate și altele, în timpul recesiunii au contat mai mult litigiile, insolventa, dreptul muncii, iar acum se mai poate observa o prezență a dreptului muncii, a litigiilor, dublata de o ușoară revenire a creditării și achizițiilor. Oricum, domeniul bancar, comercial și civil aduc cele mai multe beneficii financiare și sunt cele mai prezente pe piață.

   4. Informațiile referitoare la examenul de barou se gasesc pe site-urile barourile dar mai ales pe site-ul UNBR (Uniunea Națională a Barourilor din România), care stabilește regulamentul și metodologia de desfășurare a examenului. Totuși, informațiile nu sunt așa ușor de găsit, și eu m-am confruntat cu aceeași problemă, iar un calendar clar nu cred că există în momentul de fata.


  • Andrei Rigu

   1. Cel mai simplu mod de a vedea Ghidul este sa accesezi www.drumindrept. ro, sectiunea Istoric. Acolo ai atat Ghidul de anul acesta, cat si prima editie. De asemenea, in primele 2 saptamani ale lunii decembrie Ghidul o sa fie distribuit tuturor grupurilor locale ELSA din tara. Fii pe faza, presimt ca o sa se epuizeze repede !


 • Întrebarea nr. 4 Lucia

  buna ziua!Intrebarea mea este "Cum poti sa iti faci o cariera juridica in strainatate dupa absolvirea unei facultati de drept din Romania si care sunt sansele reale de a reusi?"
  va multumesc


  • Irina Dobre

   In cadrul Ghidului de Cariera Juridica pe care l-am editat, exista exemplele unor juristi romani care, dupa absolvirea unei facultati de Drept din Romania au decis sa isi continue studiile juridice printr-un master in drept in strainatate.

   Sansele de a ajunge sa studiezi la master in strainatate sunt foarte mari, din moment ce costurile de scolarizare au scazut considerabil dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

   Exista multe oportunitati care se ivesc dupa un astfel de master, atat in Romania cat si in strainatate si care, in lipsa lui ar ramane inaccesibile.


 • Întrebarea nr. 5 Daniel

  Spuneti ca ati editat un Ghid de Cariera ! Suna interesant, dar ce contine mai exact si cum foloseste practic absolventilor?


  • Irina Dobre

   Ghidul de Cariera Juridica Drum In Drept este impartit in 5 sectiuni:

   1. Oportunitati juridice
   2. Departamente juridice
   3. Juristi pe care ii admiram
   4. LL.M.
   5. Educatie non formala

   Acest Ghid noi l-am conceput ca un loc de intalnire intre profesionistii din domeniul juridic si studentii la Drept.

   Prin citirea acestuia, un student se poate identifica cu planurile si aspiratiile unor oameni care, de asemeni au fost studenti si care au avut aceleasi dileme legate de viitorul lor dupa terminarea facultatii.


 • Întrebarea nr. 6 Laura

  Care sunt alternativele la carierele juridice clasice? De ce studentii nu sunt incurajati inca din timpul facultatii sa se indrepte dupa absolvire si catre zonele mai putin "batatorite"?


  • Irina Dobre

   Exact alternativele la caile juridice clasice am incercat sa scoatem in evidenta in cadrul articolelor din Ghidul de Cariera.

   Pintre acestea as putea sa mentionez un interviu pe care l-am luat unui avocat din Spania care lucreaza pentru o organizatie de mediu din Marea Britanie.

   Client Earth se numeste organizatia si este formata doar din avocati pasionati de dreptul mediului, un domeniu foarte putin explorat in Romania.

   Ceea ce ei fac este sa someze guvernele statelor membre UE in fata curtilor, ofera consultanta in domeniul dreptului, propun masuri in scopul implementarii legislatiei europene de mediu etc.

   Ori din punctul nostru de vedere, aceasta oportunitate reprezinta o alternativa la un drum ,,batatorit" pentru un student la Drept.


 • Întrebarea nr. 7 Ion

  Criza a lovit din greu si firmele de avocatura. Stiu ca si ele se confrunta cu scaderi de salarii si de personal. Ce interes mai au sa angajeze absolventi proaspat iesiti de pe bancile facultatii? Daca angajeaza, dupa ce se ghideaza? Note, eseuri ... pile, poate?


  • Andrei Rigu

   Da, este adevarat ca piata avocaturii a fost afectata de criza. Firmele de avocatura au fost nevoite sa se adapteze situatiei economice pentru a continua sa aiba profit sau chiar sa supravietuiasca, in unele cazuri. O parte s-a descurcat mai bine si au avut rezultate foarte bune, alta parte mai putin bine si au avut rezultate sub nivelul celor dinainte de recesiune. Totusi, ceea ce este caracteristic tuturor firmelor de avocatura este atentia acordata optimizarii proceselor, eficientizarii muncii angajatilor, sporirea atentiei acordata clientilor si foarte important, recrutarea angajatilor a capatat o importanta marita. Ce inseamna asta? Inseamna ca nu se mai angajeaza la fel de usor si ca firmele sunt mai pretentioase. Se doreste reducerea cheltuielilor cu formarea noilor angajati cat mai mult, astfel incat nu e suficient sa ai note bune in facultate, trebuie sa demonstrezi si alte calitati cum ar fi munca in echipa, spirit inovator, abilitati organizatorice, abilitati de vorbit in public. Si foarte folositoare e un pic de experienta acumulata prin stagii de practica sau prin simulari de procese.
   Despre toate acestea poti citi in Ghidul de cariera editat de ELSA Bucuresti care iti ofera multe informatii despre cum sa te pregatesti cat mai bine pentru o cariera in domeniul juridic si nu numai.

   Succes !


 • Întrebarea nr. 8 Dana

  Ce va propuneti prin Drum in Drept?
  Cand va putea fi downloadat ghidul?
  Cum au primit profesorii de la Drept editarea unui astfel de ghid?


  • Irina Dobre

   Ne-am propus prin proiectul Drum In Drept sa venim in ajutorul studentilor la Drept pentru ca deciziile pe care acestia le iau cu privire la cariera lor sa nu fie luate in mod arbitrar.

   Credem ca acest aspect ar trebui sa constituie o preocupare inca din primul an de facultate, tocmai pentru a evita o optiune pe care mai apoi sa o regrete si sa simta ca nu li se potriveste cu adevarat.

   Ghidul poate fi citit de pe site-ul:

   www.drumindrept.ro la sectiunea Istoric.

   Acolo se vor gasi ambele editii ale Ghidului de Cariera.


 • Întrebarea nr. 9 Bobby

  Cum promovati ghidul in tara?
  In ce proiecte te poti implica ca student la drept care sa aiba legatura cu domeniul nostru?


  • Irina Dobre

   Ghidul de Cariera a fost editat in 3000 de exemplare A5.

   Pana la acest moment a fost distribuit doar catre facultatile de Drept din Bucuresti unde ELSA este prezenta (Universitatea Bucuresti, Universitatea Nicolae Titulescu si Universitatea Romano-Americana).

   Urmeaza ca cele 2000 de Ghiduri ramase sa le distribuim catre alte 7 centre universitare din tara, cu ajutorul colegilor ELSA din acel centru.

   Insa, pentru aceia care nu vor primi Ghidul de Cariera in format fizic, el poate fi citit de pe site-ul www.drumindrept.ro de la sectiunea Istoric.

   Orice student la Drept se poate inscrie in ELSA - European Law Student's Association, in centrul universitar unde exista grup local.

   Iar in cadrul ELSA, toate proiectele in care un student alege sa se implice au legatura cu domeniul juridic. Fie ca este vorba de organizarea unei scoli de vara in drept, a unei conferinte pe o teme juridica anume aleasa sau orice alt proiect.


 • Întrebarea nr. 10 student

  nu e normal ca un student sa stie de cand incepe facultatea ce vrea sa faca plus sa si lucreze putin in domeniu?


  • Andrei Rigu

   Normal? Cred ca ar fi ideal. Dar de cele mai multe ori nu se intampla asa. Pe langa exemplele din Romania, unde o buna parte din studenti termina o facultate pentru a lucra apoi intr-un domeniu diferit, iti pot mentiona unii dintre cei mai bogati oameni din lume care au inceput o facultate si nici macar n-au terminat-o, pentru ca si-au dorit altceva: Bill Gates, Mark Zuckerberg si altii.
   Eu cand am inceput facultatea nu aveam o idee prea buna despre ce vroiam sa fac. Pe parcursul anilor mi-am schimbat de cateva ori parerea si nici acum nu e batuta in cuie. Nu cred ca poti afla ce iti doresti cu adevarat daca nu experimentezi si alte lucruri, daca nu cunosti si alti oameni si daca nu iti asumi riscuri: riscul de a te implica intr-un proiect, riscul de a vorbi in public sau riscul de a trimite CV-ul la o companie unde ti-ar placea sa lucrezi dar crezi ca nu esti suficient de bun pentru ei. Experimenteaza si poate o sa ai o idee despre ce ti se potriveste cu adevarat.


 • Întrebarea nr. 11 Tudor

  1) Ce sanse are un student la drept sa intre in DIPLOMATIE sau sa fie angajat la o institutie europeana?
  2) Este suficienta numai experinta de jurist pentru deveni diplomat sau este nevoie de studii postuniversitare?
  3) Dar pentru a lucra la o institutie europeana?
  4) Daca pa langa Facultatea de Drept sunt si absolvent al unei facultati de relatii internationale (RISE din cadrul Univ. Babes Bolyai), se tine cont de acest lucru la un eventual concurs de intrare diplomatie, respectiv intr-o institutie europeana?
  Va multumesc anticipat.


  • Andrei Rigu

   1) Un student la drept are sanse sporite sa fie angajat, in comparatie cu un student de la politehnica, constructii sau agronomie. Totusi, eu consider ca nu e suficient sa fii student la drept si sa cunosti legile si regulamentele. Este foarte important sa iei parte la evenimente si proiecte legate de domeniul diplomatiei: simulari (Model United Nations, Model European Union si altele), stagii (la Ministerul Afacerilor Externe, la Biroul de Informare al Consiliului Europei sau la cel al Organizatiei Natiunilor Unite), conferinte si seminare. Pe de o parte arati interes fata de domeniul diplomatiei, iar pe de alta parte capeti experienta care te va pozitiona in fata altor candidati care nu au facut asa ceva. Oricum, calitatea de student la drept prezinta avantaje majore prin stransa legatura cu domeniul diplomatiei.

   2) Daca doresti sa cunosti in profunzime aspectele domeniului in care lucrezi sunt necesare studiile postuniversitare. Asta e valabil pentru orice ai face, nu numai pentru diplomatie.

   Daca vrei sa afli mai multe despre cum poti deveni diplomat si despre experientele altor persoane legate de diplomatie, intra pe www.drumindrept.ro si citeste Ghidul de cariera al ELSA Bucuresti.

   Succes !


 • M.P.

  Ce parere aveti despre situatia creata vara trecuta la examenul de la INM? Considerati ca cei care au sustinut examenul pot sa fie catalogati intr-o generatie "ratata", avand in vedere ca au intrat 70 sau ceva de genul, din circa 3200 de candidati? De asemenea nu credeti ca exista posibilitatea ca macar 5% din cei care au dat sa fie foarte bine pregatiti, dar sa nu aiba loc in actualul sistem tocmai pentru ca nu se doreste promovarea unei generatii mai putin afectata de meandrele trecutului?

7155 vizualizari
 • curiozitati (Duminică, 28 noiembrie 2010, 18:11)

  Dan Balaban [anonim]

  Nu credeti ca sunt foarte multi absolventi ai facultatilor de drept?
  Va felicit pentru ghidul Drum in Drept care in vest este echivalentul unor cursuri si seminarii care ofera informatii studentilor inca din primii ani de facultate.
  Cum v-a venit ideea realizarii unui astfel de ghid?
  Multumesc
  • R (Luni, 29 noiembrie 2010, 11:05)

   Irina Dobre [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Balaban

   Inca de la prima editie a Ghidului de Cariera Juridica, ideea a venit din partea unor parteneri ELSA Bucuresti.

   Cea de-a doua editie a venit ca urmare a faptului ca noi insine am descoperit aceasta nevoie de orientare in cariera printre colegii nostri.

   In facultatile din strainatate acest Ghid de Cariera ia forma unui proiect mai amplu, si anume un serviciu specializat de orientare in cariera pus la dispozitie studentilor de catre fiecare facultate in parte.

   Noi credem insa ca acest Ghid absolut necesar studentilor este un pas important catre un astfel de serviciu pe care facultatile din Romania il pot oferi pe viitor.
 • intrebari (Duminică, 28 noiembrie 2010, 18:12)

  Alina Dragoi [anonim]

  Cum te poti inscrie in ELSA?
  Trebuie neaparat sa fii student la facultate de stat la drept?
  • Raspuns (Luni, 29 noiembrie 2010, 11:03)

   Andrei Rigu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alina Dragoi

   ELSA reprezintă cea mai mare asociație a studenților la drept din întreaga lume. Are peste 30.000 de membri în 220 de centre universitare din peste 40 de țări. În România, ELSA are grupuri locale în București, Cluj, Iași, Craiova, Sibiu, Oradea, Timișoara și Galați. Poate fi membru ELSA orice student la drept (licență, masterat sau doctorat), indiferent dacă studiază la stat sau la privat. De exemplu,
   printre membrii ELSA București s-au aflat și studenți de la Universitatea Româno-Americană, Universitatea Nicolae Titulescu sau Universitatea Titu Maiorescu. Fiecare grup local ELSA organizează recrutări de 2 ori pe an, la inceputul fiecărui semestru. Trebuie doar să fii atentă la afișele de prin facultate și la site-ul asociației. Pentru mai multe informații despre ELSA și proiectele sale te sfătuiesc să vizitezi bucuresti.elsa.ro

   Mult succes !
 • cariera juridica in strainatate (Duminică, 28 noiembrie 2010, 19:05)

  Lucia [anonim]

  buna ziua!Intrebarea mea este "Cum poti sa iti faci o cariera juridica in strainatate dupa absolvirea unei facultati de drept din Romania si care sunt sansele reale de a reusi?"
  va multumesc
  • R (Luni, 29 noiembrie 2010, 11:12)

   Irina Dobre [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lucia

   In cadrul Ghidului de Cariera Juridica pe care l-am editat, exista exemplele unor juristi romani care, dupa absolvirea unei facultati de Drept din Romania au decis sa isi continue studiile juridice printr-un master in drept in strainatate.

   Sansele de a ajunge sa studiezi la master in strainatate sunt foarte mari, din moment ce costurile de scolarizare au scazut considerabil dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

   Exista multe oportunitati care se ivesc dupa un astfel de master, atat in Romania cat si in strainatate si care, in lipsa lui ar ramane inaccesibile.
 • a (Duminică, 28 noiembrie 2010, 20:09)

  delia [anonim]

  Buna-ziua!

  As avea mai multe intrebari:

  1.Unde poate fi gasit acest ghid?

  2.In legatura cu o cariera internationala a avocatilor,auzisem ca dupa ce devii avocat definitiv in Romania ai putea sa te inscri la orice barou dintr-o tara a UE ca avocat european,dar voiam sa stiu daca in practica ai sanse reale sa lucrezi intr-o alta tara ca avocat avand in vedere ca ai studiile si experienta in Romania?(fara sa ti se mai ceara homologarea diplomei?)
  Si tot in legatura cu aceasta tema,exista anumite specializari care sa-ti foloseasca si aici si afara?

  3.Ce specializari in avocatura mai cautate in momentul de fata in Romania imi puteti recomanda?

  4.Unde pot gasi informatii complete despre examenul la Baroul Bucuresti,de exemplu de cate ori se da acest examen pe an,nu am gasit pe internet informatii complete,inca nu stiu daca exista si o sesiune in februarie?

  Va multumesc

  Delia
  • Raspuns (Luni, 29 noiembrie 2010, 11:10)

   Andrei Rigu [hotnews.ro] i-a raspuns lui delia

   2. Bineînțeles, există posibilitatea să te înscrii într-un barou dintr-o țară membră a Uniunii Europene, dacă îndeplinești condițiile lor. Condițiile diferă de la țară la țară și nu sunt ușor de îndeplinit. Nu le cunosc pe cele din alte state dar pot să-ți dau exemplu de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un avocat străin care dorește să capete drept de exercitare a profesiei în România. Astfel, un avocat din străinătate care dorește să profeseze în România trebuie să susțină un examen de verificare a cunoștințelor de limbă și de drept organizat de Uniunea Națională a Barourilor din România sau să efectueze un stagiu de 3 ani în domeniul dreptului românesc (art. 80 din Legea 51/1995). Nu e simplu deoarece, atât în România cât și în alt stat al Uniunii Europene, trebuie să cunoști
   bine legile și instituțiile juridice ale statului respectiv pentru a face performanță. Si e destul de dificil să faci o facultate și să înveți regulile și normele unui stat, iar pe urmă să mergi în alt stat, cu alte reguli și norme.

   3. De obicei avocatura se conformeaza trendului general al societății. Dacă înainte de criza economică mergeau foarte bine fuziunile, creditarea, achizitiile, real estate și altele, în timpul recesiunii au contat mai mult litigiile, insolventa, dreptul muncii, iar acum se mai poate observa o prezență a dreptului muncii, a litigiilor, dublata de o ușoară revenire a creditării și achizițiilor. Oricum, domeniul bancar, comercial și civil aduc cele mai multe beneficii financiare și sunt cele mai prezente pe piață.

   4. Informațiile referitoare la examenul de barou se gasesc pe site-urile barourile dar mai ales pe site-ul UNBR (Uniunea Națională a Barourilor din România), care stabilește regulamentul și metodologia de desfășurare a examenului. Totuși, informațiile nu sunt așa ușor de găsit, și eu m-am confruntat cu aceeași problemă, iar un calendar clar nu cred că există în momentul de fata.
  • Raspuns (Luni, 29 noiembrie 2010, 11:14)

   Andrei Rigu [hotnews.ro] i-a raspuns lui delia

   1. Cel mai simplu mod de a vedea Ghidul este sa accesezi www.drumindrept. ro, sectiunea Istoric. Acolo ai atat Ghidul de anul acesta, cat si prima editie. De asemenea, in primele 2 saptamani ale lunii decembrie Ghidul o sa fie distribuit tuturor grupurilor locale ELSA din tara. Fii pe faza, presimt ca o sa se epuizeze repede !
 • Ghid de cariera (Duminică, 28 noiembrie 2010, 22:36)

  Daniel [anonim]

  Spuneti ca ati editat un Ghid de Cariera ! Suna interesant, dar ce contine mai exact si cum foloseste practic absolventilor?
  • R (Luni, 29 noiembrie 2010, 11:19)

   Irina Dobre [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniel

   Ghidul de Cariera Juridica Drum In Drept este impartit in 5 sectiuni:

   1. Oportunitati juridice
   2. Departamente juridice
   3. Juristi pe care ii admiram
   4. LL.M.
   5. Educatie non formala

   Acest Ghid noi l-am conceput ca un loc de intalnire intre profesionistii din domeniul juridic si studentii la Drept.

   Prin citirea acestuia, un student se poate identifica cu planurile si aspiratiile unor oameni care, de asemeni au fost studenti si care au avut aceleasi dileme legate de viitorul lor dupa terminarea facultatii.
 • Mai angajeaza absolventi? (Duminică, 28 noiembrie 2010, 22:46)

  Ion [anonim]

  Criza a lovit din greu si firmele de avocatura. Stiu ca si ele se confrunta cu scaderi de salarii si de personal. Ce interes mai au sa angajeze absolventi proaspat iesiti de pe bancile facultatii? Daca angajeaza, dupa ce se ghideaza? Note, eseuri ... pile, poate?
  • Raspuns (Luni, 29 noiembrie 2010, 11:28)

   Andrei Rigu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ion

   Da, este adevarat ca piata avocaturii a fost afectata de criza. Firmele de avocatura au fost nevoite sa se adapteze situatiei economice pentru a continua sa aiba profit sau chiar sa supravietuiasca, in unele cazuri. O parte s-a descurcat mai bine si au avut rezultate foarte bune, alta parte mai putin bine si au avut rezultate sub nivelul celor dinainte de recesiune. Totusi, ceea ce este caracteristic tuturor firmelor de avocatura este atentia acordata optimizarii proceselor, eficientizarii muncii angajatilor, sporirea atentiei acordata clientilor si foarte important, recrutarea angajatilor a capatat o importanta marita. Ce inseamna asta? Inseamna ca nu se mai angajeaza la fel de usor si ca firmele sunt mai pretentioase. Se doreste reducerea cheltuielilor cu formarea noilor angajati cat mai mult, astfel incat nu e suficient sa ai note bune in facultate, trebuie sa demonstrezi si alte calitati cum ar fi munca in echipa, spirit inovator, abilitati organizatorice, abilitati de vorbit in public. Si foarte folositoare e un pic de experienta acumulata prin stagii de practica sau prin simulari de procese.
   Despre toate acestea poti citi in Ghidul de cariera editat de ELSA Bucuresti care iti ofera multe informatii despre cum sa te pregatesti cat mai bine pentru o cariera in domeniul juridic si nu numai.

   Succes !
 • studenti (Luni, 29 noiembrie 2010, 0:48)

  student [anonim]

  nu e normal ca un student sa stie de cand incepe facultatea ce vrea sa faca plus sa si lucreze putin in domeniu?
  • Raspuns (Luni, 29 noiembrie 2010, 11:43)

   Andrei Rigu [hotnews.ro] i-a raspuns lui student

   Normal? Cred ca ar fi ideal. Dar de cele mai multe ori nu se intampla asa. Pe langa exemplele din Romania, unde o buna parte din studenti termina o facultate pentru a lucra apoi intr-un domeniu diferit, iti pot mentiona unii dintre cei mai bogati oameni din lume care au inceput o facultate si nici macar n-au terminat-o, pentru ca si-au dorit altceva: Bill Gates, Mark Zuckerberg si altii.
   Eu cand am inceput facultatea nu aveam o idee prea buna despre ce vroiam sa fac. Pe parcursul anilor mi-am schimbat de cateva ori parerea si nici acum nu e batuta in cuie. Nu cred ca poti afla ce iti doresti cu adevarat daca nu experimentezi si alte lucruri, daca nu cunosti si alti oameni si daca nu iti asumi riscuri: riscul de a te implica intr-un proiect, riscul de a vorbi in public sau riscul de a trimite CV-ul la o companie unde ti-ar placea sa lucrezi dar crezi ca nu esti suficient de bun pentru ei. Experimenteaza si poate o sa ai o idee despre ce ti se potriveste cu adevarat.
 • ceva diferit? (Luni, 29 noiembrie 2010, 5:53)

  Laura [anonim]

  Care sunt alternativele la carierele juridice clasice? De ce studentii nu sunt incurajati inca din timpul facultatii sa se indrepte dupa absolvire si catre zonele mai putin "batatorite"?
  • R (Luni, 29 noiembrie 2010, 11:26)

   Irina Dobre [hotnews.ro] i-a raspuns lui Laura

   Exact alternativele la caile juridice clasice am incercat sa scoatem in evidenta in cadrul articolelor din Ghidul de Cariera.

   Pintre acestea as putea sa mentionez un interviu pe care l-am luat unui avocat din Spania care lucreaza pentru o organizatie de mediu din Marea Britanie.

   Client Earth se numeste organizatia si este formata doar din avocati pasionati de dreptul mediului, un domeniu foarte putin explorat in Romania.

   Ceea ce ei fac este sa someze guvernele statelor membre UE in fata curtilor, ofera consultanta in domeniul dreptului, propun masuri in scopul implementarii legislatiei europene de mediu etc.

   Ori din punctul nostru de vedere, aceasta oportunitate reprezinta o alternativa la un drum ,,batatorit" pentru un student la Drept.
 • cateva intrebari (Luni, 29 noiembrie 2010, 7:58)

  Dana [anonim]

  Ce va propuneti prin Drum in Drept?
  Cand va putea fi downloadat ghidul?
  Cum au primit profesorii de la Drept editarea unui astfel de ghid?
  • R (Luni, 29 noiembrie 2010, 11:31)

   Irina Dobre [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dana

   Ne-am propus prin proiectul Drum In Drept sa venim in ajutorul studentilor la Drept pentru ca deciziile pe care acestia le iau cu privire la cariera lor sa nu fie luate in mod arbitrar.

   Credem ca acest aspect ar trebui sa constituie o preocupare inca din primul an de facultate, tocmai pentru a evita o optiune pe care mai apoi sa o regrete si sa simta ca nu li se potriveste cu adevarat.

   Ghidul poate fi citit de pe site-ul:

   www.drumindrept.ro la sectiunea Istoric.

   Acolo se vor gasi ambele editii ale Ghidului de Cariera.
 • da (Luni, 29 noiembrie 2010, 8:02)

  Bobby [anonim]

  Cum promovati ghidul in tara?
  In ce proiecte te poti implica ca student la drept care sa aiba legatura cu domeniul nostru?
  • R (Luni, 29 noiembrie 2010, 11:39)

   Irina Dobre [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bobby

   Ghidul de Cariera a fost editat in 3000 de exemplare A5.

   Pana la acest moment a fost distribuit doar catre facultatile de Drept din Bucuresti unde ELSA este prezenta (Universitatea Bucuresti, Universitatea Nicolae Titulescu si Universitatea Romano-Americana).

   Urmeaza ca cele 2000 de Ghiduri ramase sa le distribuim catre alte 7 centre universitare din tara, cu ajutorul colegilor ELSA din acel centru.

   Insa, pentru aceia care nu vor primi Ghidul de Cariera in format fizic, el poate fi citit de pe site-ul www.drumindrept.ro de la sectiunea Istoric.

   Orice student la Drept se poate inscrie in ELSA - European Law Student's Association, in centrul universitar unde exista grup local.

   Iar in cadrul ELSA, toate proiectele in care un student alege sa se implice au legatura cu domeniul juridic. Fie ca este vorba de organizarea unei scoli de vara in drept, a unei conferinte pe o teme juridica anume aleasa sau orice alt proiect.
 • DIPLOMATIE (Luni, 29 noiembrie 2010, 10:25)

  Tudor [anonim]

  1) Ce sanse are un student la drept sa intre in DIPLOMATIE sau sa fie angajat la o institutie europeana?
  2) Este suficienta numai experinta de jurist pentru deveni diplomat sau este nevoie de studii postuniversitare?
  3) Dar pentru a lucra la o institutie europeana?
  4) Daca pa langa Facultatea de Drept sunt si absolvent al unei facultati de relatii internationale (RISE din cadrul Univ. Babes Bolyai), se tine cont de acest lucru la un eventual concurs de intrare diplomatie, respectiv intr-o institutie europeana?
  Va multumesc anticipat.
  • Raspuns (Luni, 29 noiembrie 2010, 11:55)

   Andrei Rigu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tudor

   1) Un student la drept are sanse sporite sa fie angajat, in comparatie cu un student de la politehnica, constructii sau agronomie. Totusi, eu consider ca nu e suficient sa fii student la drept si sa cunosti legile si regulamentele. Este foarte important sa iei parte la evenimente si proiecte legate de domeniul diplomatiei: simulari (Model United Nations, Model European Union si altele), stagii (la Ministerul Afacerilor Externe, la Biroul de Informare al Consiliului Europei sau la cel al Organizatiei Natiunilor Unite), conferinte si seminare. Pe de o parte arati interes fata de domeniul diplomatiei, iar pe de alta parte capeti experienta care te va pozitiona in fata altor candidati care nu au facut asa ceva. Oricum, calitatea de student la drept prezinta avantaje majore prin stransa legatura cu domeniul diplomatiei.

   2) Daca doresti sa cunosti in profunzime aspectele domeniului in care lucrezi sunt necesare studiile postuniversitare. Asta e valabil pentru orice ai face, nu numai pentru diplomatie.

   Daca vrei sa afli mai multe despre cum poti deveni diplomat si despre experientele altor persoane legate de diplomatie, intra pe www.drumindrept.ro si citeste Ghidul de cariera al ELSA Bucuresti.

   Succes !
  • R (Luni, 29 noiembrie 2010, 12:17)

   Irina Dobre [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tudor

   3. Chiar la lansarea Ghidului de Cariera din data de 28 octombrie am avut invitati care le-au vorbit studentilor despre aceasta oportunitate.

   Este vorba de Luminita Nicolaie - jurist care lucreaza la Comisia Europeana ca sef de unitate la DG Resurse Umane

   Carmen Peter - trainer si coach pentru competitia EPSO.

   David Oprea - avocat care a trecut prin toate etapele examenului EPSO si care in cele din urma a decis sa lucreze in mediul privat din Romania.

   Am incercat astfel sa conturam o imagine completa asupra pasilor de urmat pe un astfel de drum de catre un viitor absolvent.

   Cat de curand vom posta si pe site-ul www.drumindrept.ro discursurile invitatilor nostri pentru raspunsul si la alte intrebari legate de job-uri in institutii europene.

   4. Examenul EPSO este foarte tehnic si cu probe destul de precise.

   Printre acestea as putea sa mentionez verbal and numerical reasoning, situational judgement etc.

   Invitatii nostri au discutat cat de importanta este pregatirea intocmai pe specificul probelor de examen pentru a reusi.

   Iti recomand sa te urmaresti tot timpul site-ul http://europa.eu/epso si speram sa te ajute si discursurile invitatilor nostri.

   Mult succes!
 • Magistratura (Luni, 29 noiembrie 2010, 11:45)

  M.P. [anonim]

  Ce parere aveti despre situatia creata vara trecuta la examenul de la INM? Considerati ca cei care au sustinut examenul pot sa fie catalogati intr-o generatie "ratata", avand in vedere ca au intrat 70 sau ceva de genul, din circa 3200 de candidati? De asemenea nu credeti ca exista posibilitatea ca macar 5% din cei care au dat sa fie foarte bine pregatiti, dar sa nu aiba loc in actualul sistem tocmai pentru ca nu se doreste promovarea unei generatii mai putin afectata de meandrele trecutului?
  • Raspuns (Luni, 29 noiembrie 2010, 12:14)

   Andrei Rigu [hotnews.ro] i-a raspuns lui M.P.

   O generatie ratata ? In niciun caz. Pentru ca nu au luat punctajul necesar pentru a trece unul dintre cele mai grele examene din Romania? Exclus. Nicio generatie nu poate fi catalogata doar printr-un examen care nu-i defineste decat intr-o mica masura.

   Eu consider ca o buna parte nu s-a pregatit cum ar trebui. Pentru cealalta parte, care s-a pregatit dar totusi nu a luat, eu cred ca trebuie cautate cauzele in anii studentiei. Exista o concordanta clara intre ce se face in facultate, in cadrul cursurilor si seminarelor, si ce se cere la absolvire? Sunt invatati studentii sa memoreze sute de pagini sau sa gandeasca institutiile juridice si sa ajunga la solutii logice? Sunt incurajati sa mearga in instanta ca sa asiste la procese si sa capete experienta sau sa faca practica? Cred ca raspunzand la aceste intreabari si la multe altele putem sa conturam un raspuns privind procentul mic de promovati.
   Justificarea cu sistemul vechi si corupt care nu doreste sa lase loc celor nepatati de obiceiuri gresite nu prea mai poate fi luata in considerare. De exemplu, INM-ul organizeaza un nou concurs in ianuarie. Mai mult, in cadrul CSM-ului au fost alesi niste judecatori considerati reformatori si promotori ai unei justitii independente, coerente si orientata pe justitiabil. In cadrul procuraturii sunt foarte multi tineri care muncesc din greu sa rezolve cat mai profesionist cazurile cu care sunt insarcinati. Piata de avocatura este dominata de avocati tineri care se mentin la acelasi nivel cu colegii lor din occident.

   Pentru a avea oameni profesionisti si pregatiti in domeniu trebuie sa aducem pregatirea la acelasi nivel cu cerintele. Sa gasim mai putine justificari si sa aratam mai mult interes.

   Numai bine !
 • vreau sa ma implic si eu! (Sâmbătă, 23 aprilie 2011, 15:09)

  lary [anonim]

  Buna,

  ...sunt studenta la drept,Dimitrie Cantemir ,din cluj-napoca si as dori tare mult sa ma implic in organizatii juridice,dar nu detin informatii suficiente cu privire la astfel de organizatii asa ca va cer ajutorul.
  1) am auzit de organizatia ELSA,insa cautand date despre aceasta organizatie am gasit un site elsa cluj in care se preciza ca pot fi membri doar studentii din cadrul ubb,in ce masura este adevarat?
  2) cum trebuie sa procedez pentru a ma implica in astfel de organizatii?
  3) ce fel de organizatii inafara de elsa ,se mai regasesc in cluj-napoca?

  Multumesc frumos,ptr.informatii si timpul acordat!


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii