Ar trebui sau nu sa creasca norma de predare a profesorilor?
de FDP CampusNews
Luni, 29 noiembrie 2010, 11:16 NEWS | STIRI
In ultimii ani s-a discutat mult despre faptul ca aceasta norma ar trebui marita pentru a ajunge astfel la media existenta in tarile din vest, insa trebuie spus ca din acest punct de vedere, Romania se situeaza la mijlocul unui clasament in care SUA si Mexic conduc detasat.
Astfel, daca vom considera ca un profesor de gimnaziu preda in medie 17 ore pe saptamana si 36 de saptamani pe an rezulta ca numarul anual de ore de predare efectiva este de 612, cifra relativ apropiata de media europeana, insa diferentele dintre tari sunt semnificative.
Vezi aici care este norma de predare in 32 de tari din lume si unde se situeaza Romania in acest clasament
Citeste mai multe despre profesor | invatamant preuniversitar | norma de predare
Pai de ce sa castige si profesorii cat mine?
ei lucreaza acasa pentru pregatirea orelor? Nu cred... daca predai de 10 an aceleasi lectii, nu mai ai nevoie sa le tot pregatesti iar si iar. Muncesc ei acasa pentru a corecta lucrari si teme? de ce nu stau in cancelarie in timpul orelor de serviciu sa le corecteze?
Pe de alta parte, si eu ma pregatesc acasa pentru a fi competitiv, si va asigur ca eu chiar am nevoie sa ma pregatesc, pentru ca domeniul in care lucrez este ff dinamic, si se cer atestari internationale mereu.
cat muncesti, atata castigi...
daca s-ar dubla norma, s-ar concedia jumatate din profesorii existenti, si salariile celor ramasi s-ar dubla.
Simplu...
Vezi? Asa au facut profesorii pe care i-ai avut si uite ce a iesit.
Din pacate (pentru unii) sau din fericire (pentru altii) profesorii nu lucreaza la fabrica cu utilaje ci la scoala cu oameni. In momentul cand si unii (contribuabilii) si altii (profesorii) vor intelege acest lucru va mai curge multa apa pe Dunare.
In clasele primare eu am invatat ca nu trebuie adunate merele cu perele.
Nici cand vorbim de oameni si meseriile lor nu ar trebui sa facem comparatii deplasate. Punctul comun al celor care muncesc, indiferent de domeniu, ar trebui sa fie calitatea produselor nu timpul petrecut la locul de munca.
Cele 45 de ore trebuie petrecute in scoala, nu altundeva. Din suma asta cam 20-25 ar trebui sa fie cursuri.
Eu cred ca numarul de ore ar trebui sa fie mai mic la cei care acum incep sa lucreze ca profesori, pentru a se putea pregati. Un tanar profesor are nevoie de mult mai mult timp de pregatire fata de un profesor cu experienta, care deja are practica si rutina destul de bine asezate, chiar daca mai trebuie sa faca mici modificari la modul in care preda.
Din pacate in Romania profesorii au 16 ore dar se prezinta doar la 10. Nepotul meu e in clasa a 8-a la una dintre cele mai bune scoli din Timisoara iar profesorii lipsesc de la ore mai mult decat elevii. Aici e partea proasta. Cum poate scoala sa aibe cerinte de la elevi daca profesorii sunt cei care chiulesc primii.
De asemenea ar trebui reduse numarul de ore pe saptamana pe care il au elevii. Nu e ok ca dupa 7-8 la scoala sa mai aibe 1-2 ore de teme acasa. Un adult are programul normat de 8 ore pe zi (nu si profesorii, care sunt la 2 ore!). Atunci cum sa supunem copii la asa program incarcat? Unde ramane timp de joaca, familie, copilarie, alte activitati?
Din pacate toate astea inseamna ca multi profesori trebuie dati afara. Dar nu putem face si protectie sociala si reforma in invatamant in acelasi timp.
Peste toate cadrele didactice mai au si alte obligatii la scoala (ore metodice, cercuri profesionale, proiecte de cercetare etc. etc.), pe langa activitatea de pregatire permanenta a materiei de predare.
Problema e ce se cere de la invatamant si cadre didactice, cum este respectat statutul lor, cum sunt platiti, cum este apreciat invatamantul si cat de bine este legat de cererea de pe piata romaneasca.
Nu profesorii sunt principalii vinovati pentru abandonul scolar sau pentru starea proasta a tarii. Cu ce e de vina un profesor emerit daca a ajuns sa fie condus si legiferat de catre cei pe care i-a lasat candva corijenti?
Vom discuta la nesfasit daca e cazul sau nu sa aiba norma de 17 sau 30 de ore, daca sa primeasca 1 leu in plus sau nu pentru ceea ce fac si alte probleme similare care nu adreseaza cauza ci anumite efecte sau nemultumiri relative. E la fel ca in mai toate domeniile vietii romanesti : criticam sectoare si categorii sociale, dar fara sa avem un criteriu integrat in nevoile societatii pentru acea munca si pentru acei salariati.
Criticam invatamantul care merge cu adevarat prost, dar chiar daca am avea prin absurd profesori de top mondial si norme de 30 de ore tot la fel ar fi participarea elevilor iar invatamantul ar oferi aceleasi perspective incerte in economia romaneasca.
Realitatea romaneasca este urmatoarea : avem vreo 10.000 de joburi disponibile la nivel de tara, iar dintre toate acestea numai vreo 500 sunt pentru cei cu studii superioare si peste jumatate se adreseaza celor necalificati sau extrem de slab calificati. Cum sperati Dvs sa avem invatamant performant in aceste conditi
Personal cunosc: 18 ore norma + 1 dirigentie + 3 ore peste norma (platite foarte putin) + pregatire ore, corectat lucrari, pregatire olimpiade alte activitati extrascolare + supraveghere 6 ore / saptamana + sedinte cam 2 ore in medie. Ar veni in mare cam 35 ore sa spunem. Asta pentru 9 mil, 12 ani vechime si gradul 2.
Un incepator nu stiu exat cat ia, cred ca vreo 600 ron.
La asta se mai adauga ocazional scrierea subiectelor pentru diverse olimpiade, corectare lucrari bacalaureat, se face orar, supraveghere bal boboci etc - asta numai ce stiu eu ( nu sunt profesor)
In vacante nu e tot timpul liber, trebuie mers cam 1 luna pentru activitati la scoala si semnata condica - nu mai stiu exact ce, dar se lucreaza si atunci...
Pentru ne/profesori e de neconceput ca cineva sa munceasca doar 3-4 ore / zi, dar putini stiu cata munca se ascunde in spatele celor cateva ore de predare, si cat de solicitante sunt. Cei care au profesori in familie stiu ca se intampla frecvent ca acestia sa isi petreaca toata ziua pregatind orele de a doua zi.
Pe de alta parte nu toti profesorii muncesc la fel de mult. Nu la toate disciplinele sunt lucrari de corectat, programele de la generala sunt aceleasi la toate clasele in timp ce la liceu difera de la un profil la altul.
Poate ca ar fi o idee ca norma sa fie diferentiata in functie de disciplina predata si de nivelul de invatamant.
O ora de predat face cat doua ore de stat la calculator si introdus date sau dat telefoane. Incercati, zilnic sa stati concentrati 4-5 ore si sa vorbiti cursiv despre o tema data. Cat despre comparatia cu normele didactice din SUA, facem pariu ca profesorul din state nu mai petrece alte 2-3 ore la corectat sau pregatit materia pentru a doua zi? Interesant este ca nu se discuta despre problemele invatamantului universitar. Teoretic, un cadru universitar ar trebui sa fie mult mai bine pregatit decat unul de liceu(elita fostilor studenti). Prin urmare si remuneratia ar trebui sa fie superioara. Cand colo un preparator castiga 700-800 RON iar un lector dr., 1100 RON. Plus ca trebuie sa faci cercetare si sa dezvolti cursuri si seminarii. Pai la banii acestia cine dracu mai sta in facultati? Si credeti-ma ca acestea sunt salariile.
Alegerea invatamanului la vremea respectiva a fost pur financiara. Imi doream in cercetare numai ca la vremea respectiva pozitiile erau foarte putine si prost platite (3.5 mil la vremea respectiva) iar scoala imi permitea mult timp liber (timp pe care mi l-am petrecut in insitutut, munca de "voluntariat"). Din cele 18 ore pe saptamana lucram doar 4; reusisem sa imi fac programul in asa fel incat ziua de vineri era "libera". Aveam lucrari, insa le puteam corecta destul de usor prin metro, si cateva ore in week-end mai mult de 2 ore la toate clasele nu imi lua). Ceva mai greu era cu tezele, dar nici acolo prea multe probleme. Mai mult de jum de ora, inainte de culcare de obicei, nu imi lua sa imi pregatesc orele (eram in primul an) iar daca era deja a doau clasa..era mult mai simplu. Mai complicat a fost cand ne ruga directorul (fan PSD-prieten cu Ontanu pe vremea aia) sa facem act de prezenta la diverse activitati "educationale" unde profesori se ingramadeau sa manance sarmane, prajituri, fripturi la Palatul copiilor dupa cateva "prelegeri" tinute de madam Adronescu. Prezenta era obligatorie, directorul se uita dupa tine: si pe holuri si prin sala; nu exista scuza sa lipsesti, chiar daca era timpul tau liber (sau se "pregatit" lectiile). Mai existau profesoare (deja titulare) care se agitau scriind carti, obligand copii sa le cumpere, exasperate ca de ce liceenii din ziua de astazi nu mai vor sa invete etc..
Am vazut sistemul in toata "putreziciunea lui" si consider ca primul pas spre normalitate este marirea normei; testarea si reevaluarea tututor profesorilor si ramanerea in sistem a celor care pot face fata cerintelor care dovedesc ca sunt profesori ce stiu meserie, ce predau la clasa (mai sunt si din astia ).
Este anormal sa lasi unul care a luat nota 2 la titularizare sa predea la clasa.
Nu toata lumea corecteaza lucrari in metro, nu te-as alege pe tine drept termen de comparatie. In schimb, ma asteptam sa descrii ce anume ai facut special pentru elevi. Ai predat diferentiat? Ai pregatit pentru concursuri scolare? Sau pentru bac? Ai "atacat" niste probleme interdisciplinar? Ai reusit sa aduni o baza de date cu informatii anecdotice care fac fizica fascinanta si motivanta pentru elevi? Ai participat la targuri educationale si de carte de profil spre care sa ii indrumi si pe elevi? I-ai invatat pe elevi sa faca efectiv ceva in viata reala folosind cunostinte din fizica predate de tine? Eventual un proiect? Sau chiar sa publice ceva? Ai cautat reviste sau cluburi catre care sa ii indrumi pe elevii curiosi?
Strict didactic vorbind, cate tipuri de teste stii sa concepi? Ai avut o bibliografie pentru fizica, in afara de manual, adaptata pentru fiecare nivel de lucru?
Lucrurile astea iti ocupa practic tot timpul liber care pe tine te-a coplesit, se vede treaba.
Constatam ca profesorii suntfoarte slabi, se vede ssi constata in generatiile care intra in activitate.
Cine are 3 luni de vacanta? pentru un profesor cred ca 6 ore /zi este norma cea mai completa si buna. oricum sunt in avantaj fata de ceilalti salariat, cu vacante si alte sarbatori legale.
Pt 18 ore/saptamana vor acelasi salariu cu un medic???
In al doilea rand ar trebui sa se dea mai mult de lucru dascalilor si sa le fie controlata mai serios activitatea.
xzdUJOUhcD