Targul liceelor de elita din Europa

FOTOGALERIE Liceele de elita din Elvetia si Marea Britanie au venit, in premiera, la "vanatoare" de elevi romani

de Magda Barascu CampusNews

Duminică, 12 decembrie 2010, 22:21   

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Daca pana acum parintii romani isi puneau problema sa-si trimita copiii la facultate in strainatate, generatiile noi se orienteaza spre sistemul de invatamant din Occident inca din liceu.​ Managerii liceelor straine, la care un an de scolarizare costa intre citeva mii si citeva zeci de mii de euro, au venit pentru prima oara in Romania la "vanatoare" de potentiali clienti. Care sint parintii care-si pot permite o asemenea investitie? Care sunt taxele de scolarizare la un liceu de elita din Europa si cum poate un elev roman sa obtina bursa pentru a-si finanta anii de liceu in strainatate?

CampusNews a stat de vorba cu reprezentantii celor mai importante licee din Europa care au venit pe 11 si 12 decembrie la Bucuresti pentru a recruta elevi romani care doresc sa-si continue studiile in strainatate.

Care este parerea celor care recruteaza si de ce iau in considerare elevii romani alternativa liceelor din Europa?

Andrew Evans, directorul International Studies de la Chasea Academy spune ca pana acum au neglijat piata din Romania. "Avem 300 de elevi, majoritatea sunt din Marea Britanie, 75% din elevii nostri sunt britanici, iar restul, din toate colturile lumii. Am neglijat aceasta piata din care face parte si Romania timp de 25 de ani. Cautam elevi foarte buni, foarte bine pregatiti care isi doresc sa devina studentii nostri.

Suntem impresionati de nivelul de pregatire al elevilor romani. Este evident ca stiu ceea ce vor si sunt aici in cautare de informatii. Este clar ca este o lipsa de informatii in ceea ce priveste studiul inafara la nivel liceal."

"Am prefera ca recomandarile sa vina din partea unui profesor sau din partea directorului scolii"

Andrew Evans spune ca prefera sa se intalneasca cu elevii in procesul de admitere, cu fiecare in parte. "Trebuie sa dea un test de limba engleza, trebuie sa stie limba engleza la nivelul de baza. Sunt acceptate certificatele Cambridge sau testele noastre de limba engleza. Este nevoie de situatia scolara din ultimii doi ani. Pot sa aplice pentru bursa, avem un numar mare de burse pentru studentii internationali. E nevoie de diplome, de recomandari care sa arate cat de bun esti.

Targul liceelor de elita din Europa
Foto: CampusNews
Am prefera ca recomandarile sa vina din partea unui profesor sau din partea directorului scolii, care sa dea detalii despre personalitatea, comportamentul si performantele elevului care aplica pentru o bursa. Conteaza foarte mult si activitatile extra-curriculare, tot ce face inafara scolii. Cautam elevi cu un comportament exemplar, care au potential de lideri si care vor sa reuseasca.

Taxele la un liceu britanic

6.200 de lire costa un semestru pentru un elev cu varsta de pana la 10 ani, 18.000 de lire sterline/an. Pentru elevii cu varsta de peste 11 ani taxa de scolarizare pentru un trimestru este 7.200 de lire, 21.500 de lire sterline pe an.

"Aceasta taxa include totul: taxa de scolarizare, cazarea, mesele zilnice", spune Andrew Evans. " Ca sa obtii o bursa de pana la 50% pentru a acoperi aceste taxe, este nevoie de cunoasterea foarte buna a limbii engleze, de rezultate scolare foarte bune si de un comportament imaculat la scoala. Am nevoie sa vad recomandari de la directorul scolii, notele si rezultatele testului de limba engleza", spune Evans.

Criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca un elev pentru a fi acceptat la Aiglon College din Elvetia

Mark Silverstein este directorul Relatiilor Internationale de la Aiglon College din Elvetia si spune ca pana acum nu a avut nici un elev roman. "Suntem aici pentru prima data. Ne intereseaza elevii romani fie pentru programele din vara, fie pentru un an academic complet.

"Limba engleza este limba de studiu. E nevoie de un test care sa ateste cunostiintele de limba engleza. Ne uitam cu atentie si la rezultatele de la matematica si de literatura. Trebuie sa aiba note bune."

Taxele scolare

Scoala de vara pentru studiul limbilor straine costa 3.000 de franci elvetieni, echivalentul a 2.000 de euro. "Avem cursuri de leadership pentru elevii cu varste cuprinse intre 13-18 ani, si aceasta 4.200 franci elvetieni, totul inclus. Anul nostru scolar este unic pentru ca oferim un altfel de educatie. Avem cate un singur profesor pentru fiecare elev si se tin cursuri speciale dupa ora 16:00. In timpul zilei, o clasa de elevi de la noi nu are un numar mai mare de opt elevi. Avem cursuri speciale de muzica, dramaturgie, de poezie, de limbi straine, sesiuni speciale de sport.

Targul liceelor de elita din Europa
Foto: CampusNews
Un an de liceu la noi costa intre 57.000-63.000 de franci eleventieni, echivalentul a 40.000 de euro, pentru juniori, pana in 11 ani. Si pentru seniori, intre 11 si 18 ani anul scolar costa intre 80.000 de franci elvetieni, aprovimativ 60.000 de euro, depinde de varsta elevului", spune Mark Silverstein.

Profilul elevului dorit de liceele Europei

"Cautam elevi hotarati, pasionati de sport, cu rezultate scolare excelente. Ne intereseaza elevii care vor sa-i ajute pe ceilalti , cautam lideri si incercam sa formam lideri. Incercam de asemenea sa promovam spiritul de echipa. Sunt impresionat sa vad ca elevii romani vorbesc atat de multe limbi straine, e un avantaj care ii califica in fata altor contracandidati internationali", spune Silverstein.

"Am vrut sa vedem daca se poate incadra la unul din liceele de elita prezente la acest targ"

Maria Cristina Plesca este femeie de afaceri si este mama unei eleve de 13 ani la o scoala din Bucuresti. A venit la targ pentru a consulta oferta liceelor din Europa cu limba engleza limba de predare. "Am o fiica de 13 ani si jumatate si anul viitor va termina clasa a VIII-a si va trebui sa urmeze un liceu. Am aflat de acest targ si am vrut sa vedem daca se poate incadra la unul din liceele de elita prezente la targ.

Ne intereseaza licee cu predare in limba engleza, pentru ca ea la scoala face engleza si franceza. Iar tarile in care se poate vorbi si studia in limba engleza sunt Marea Britanie si Elvetia, din ce oferta exista aici", spune Maria Cristina Plesca. 

Taxele si conditiile de admitere

"Din ce am vazut pana acum, pentru romani taxele sunt destul de piperate, dar conditiile care sunt oferite sunt intr-adevar la standarde de exceptie. Am inteles ca bursele nu acopera mai mult de 50%. Inafara de Brooke House College London, nu prea sunt colegii care acopera 50% din costuri. Taxa de scolarizare este de 24.000 de lire, jumatate plateste colegiul, practic taxa de scolarizare, restul de cazare si masa suporti tu. Personal mi se par niste preturi cam mari pentru bugetul actual al familiei noastre," spune Maria Cristina Plesca.

"Am aflat din presa despre acest targ si am venit cu copiii mei sa vedem care este oferta liceelor din Europa", spune Emanuel Bodiu, un alt parinte vizitator. "Taxele de scolarizare sunt insa mult prea mari pentru ceea ce ne putem noi permite. Probabil baietii vor urma liceul in Bucuresti si apoi, daca vor obtine bursa, vor merge la o facultate afara."

De ce un liceu european

Maria Renate Gaivoronski are 13 ani jumatate si motiveaza de ce vrea sa studieze la un liceu din Europa: "Vreau sa studiez in Europa la liceu pentru ca vreau sa-mi fac si facultatea in Marea Britanie si as vrea sa ma familiarizez cu sistemul. Am inteles ca sunt multe lucruri diferite fata de sistemul de la noi si vreau sa am parte de ce-i mai bun", spune Maria. "Trebuie sa intru in acelasi sistem, sa ma familiarizez cu felul in care se dau notele acolo."

17 licee au fost prezente la Targul liceelor de elita din Europa dintre care Brooke House College, Abbey DLD Group, Bellerbys College, Cambridge & CATS Canterbury, Kent College si Chasea Academy din Marea Britanie, Schule Schloss Salem din Germania, Institut auf dem Rosenberg, Lyceum Alpinum Zuoz si Aiglon College din Elvetia. Cei interesati au putut participa la sesiuni gratuite de consultanta pentru pregatirea dosarului de admitere cu ajutorul consultantilor Integral Programe Educationale.

Publicul-tinta al targului au fost elevii cu varste cuprinse intre 8 si 18 ani, cu parinti cu venituri mari si medii. Organizatorii estimeaza ca in cele doua zile de targ, 400 de familii de romani s-au interesat de oferta educationala prezentata de liceele din Europa.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
5799 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  viitor de aur tara noastra are. (Luni, 13 decembrie 2010, 6:49)

  mintelimpede [anonim]

  Acumularea de materie cenusie din Romania catre SU si occident si acum elevii cei mai buni pleaca la studii in vest echivaleaza cu plecarea intelectualilor din Basarabia in 1940. Peste cateva decenii Romania va fi tara eminamente agrara cu majoritatea populatiei MUNCITORI NECALIFICATI.
  • 0 (0 voturi)    
   licee de elita (Luni, 13 decembrie 2010, 11:00)

   monib [anonim] i-a raspuns lui mintelimpede

   Sigur,doar ca elevii cu parinti cu forta financiara sa-i sustina la liceele din strainatate nu sunt neaparat cu cel mai mare IQ; e adevarat ca primesc de timpuriu o educatie de calitate dar sunt multi alti copii cu potential mai mare decat al lor....deci ne mai ramane o speranta.
   • 0 (0 voturi)    
    licee de elita (Duminică, 11 decembrie 2011, 21:11)

    Mihaela Dima [anonim] i-a raspuns lui monib

    Chiar daca iQ copilului meu(16ani) este ridicat, chiar daca studiaza, chiar daca este un sportiv tehnic, chiar daca se incadreaza perfect in cerinta: ,,Cautam elevi hotarati, pasionati de sport, cu rezultate scolare excelente. Ne intereseaza elevii care vor sa-i ajute pe ceilalti , cautam lideri si incercam sa formam lideri. Incercam de asemenea sa promovam spiritul de echipa'',sansele acestui copil si a altora ca el, sunt ingradite, de aceste sume imense.Consider ca statul roman ar trebui sa ofere el, burse copiilor selectati de cei de afara, copii care se vor intoarce in tara cu o alta mentalitate si care pot schimba in bine, viitorul tarii.
 • 0 (0 voturi)    
  baliverne (Luni, 13 decembrie 2010, 11:42)

  batacanda [anonim]

  <<..Suntem impresionati de nivelul de pregatire al elevilor romani.>

  pai daca sunt impresionati de nivelul lor inseamna ca sunt de acord ca nivelul scolii la care a studiat elevul roman e ridicat. Si atunci la ce sa le dai lor mii de lire pe an? Doar sa zici ca ai studiat in Anglia? Inteleg sa mergi la studii universitare in strainatate, dar la liceu?
  Deh, snobi exista peste tot. Daca n-ar exista parveniti si in RO nu ar veni aici sa-i racoleze.
  Articolul uita sa precizeze in titlu ca e vb de licee private nu de licee. Reclama, reclama, reclama...pentru ca la urma urmei invatamantul preuniversitar este gratuit in toata europa (in tarile scandinave chiar si cel universitar).
  Inca n-am auzit de vreo scoala privata in lumea asta care sa nu zica despre ea ca e de elita. ..asa ca : reclama, reclama, reclama...desantata :)
 • 0 (0 voturi)    
  aiurea (Luni, 13 decembrie 2010, 14:43)

  MirceaA [anonim]

  le este foame, atat tot. "Este buni" si banii nostri.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii