Sebastian Burduja
Foto: CampusNews

VIDEO Absolvent de Stanford si masterand la Harvard: "Acele reforme care s-au realizat in Romania pe domeniul anticoruptiei au venit ca rezultat al presiunii dinspre Bruxelles"

de Magda Barascu CampusNews

Luni, 17 ianuarie 2011, 16:09    NEWS | INTERVIU

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Face un MBA la Harvard Business School si un masterat in Politici Publice la Harvard Kennedy School. A absolvit Stanford-ul cu teza de onoare "Intre speranta si deziluzie: Coruptia in Romania Post-Comunista, 1990-2008". Este presedintele si unul din membrii fondatori ai Ligii Studentilor Romani in Strainatate. Sebastian Burduja vorbeste intr-un interviu CampusNews, despre avantajele sistemului educational american si ce are de gand sa faca dupa ce-si termina studiile la Harvard.Ce-am studiat la Stanford?

M-am specializat in Stiinte Politice si ca subspecializari in Economie si Sociologie. A fost o experienta unica si-o sansa unica de a ajunge acolo pana la urma. Sunt 4 ani intr-un loc absolut fantastic. Pentru cei care n-au fost, este un mic paradis, un mic bubble, cum zic americanii, un balon in care, pe langa faptul ca sunt palmieri si vremea este aproape tot timpul anului foarte buna, exista si un centru real de excelenta: profesori foarte buni, mentori, colegi extraordinari din toata lumea. E aceea experienta a colegiului american, nu neaparat cea pe care o vedem in filme, exista si petreceri, viata sociala, si in plus, o viata academica extrem de riguroasa pana la urma.

Cum a fost procesul de admitere la Stanford

A fost un proces greu, in general, asa cum il gasesc mai toto romanii care pleaca in strainatate. Eu nu am fost olimpic national, am participat la diverse olimpiade pana pe faza municipala, dar nu pana la ultimul nivel, si nici nu ma consider un geniu. Cred ca e un exemplu ca se poate pana la urma. Cere multa munca pe recomandari, pe eseuri si pana la urma, cred ca cel mai important lucru este sa ai un motiv bun sa vrei sa ajungi acolo, sa-i convingi cu o poveste originala unde ai fost, unde esti si unde vrei sa ajungi, iar Stanford trebuie sa joace un rol pana la urma in acest puzzle care este viata fiecaruia dintre noi. Stanford, harvard, poate fi orice universitate pana la urma.

Ce a contat in procesul de selctie la Stanford

Toate au contat. Si e un lucru bine de stiut pentru cei care vor sa aplice. Dosarul trebuie sa fie cat mai complet, nicio componenta a acestui dosar nu poate fi deficitar, pentru ca comitetul de admitere atat asteapta, sa gaseasca un eseu scris mai neglijent, sau o recomandare mai rea ca sa ia tot dosarul si sa-l puna deoparte. Tinerii care vor sa aplice trebuie sa acorde atentie aproape egala intre toate aspectele dosarului.

De ce mi-am dorit Stiinte Politice la Stanford

E o pasiune mai veche a mea, in principiu legata de istorie. Mi-a placut istoria invatata in sistemul educational romanesc, am fost si la cateva olimpiade pe acest subiect. Si, plecand la Stanford, am facut putin research asa cum fac toti cei care vor sa plece la studii, si mi-am dat seama ca sunt cativa profesori extraordinari acolo pe stiinte politice si chiar identificasem eu un scop de a lucra cu un profesor care se numeste Larry Diamond.

Larry Diamond e probabil e cel mai apreciat academician, profesor doctor pe subiectul Studii democratice, democratie, consolidarea sistemelor democratice, si mi-am dorit foarte mult sa invat de la el.Traiesem in Romania, m-a marcat foarte mult revolutia pe care am trait-o intr-un mic orasel care se numeste Piatra-Neamt, si pe care am trait-o socat de tot ce se petrecea acolo. Cred ca e o caracteristica importanta a generatiei mele, oameni care aveau intre 4 si 10 ani la momentul revolutiei si pentru care acele imagimi au fost socante. De exemplu, executia lui Ceausescu, sa vezi asta ca si copil. Ulterior durerile tranzitiei, primii ani, mineriade.

La ultima incercare de mineriade imi aduc aminte ca eram in scoala generala si cu totii eram infricosati de venirea minerilor. Astefl de episoade m-au determinat sa fiu mult mai interesat de ce se intampla in jurul meu, de sistemul democratic din Romania, de ce merge, de ce nu merge, ce ar putea merge mai bine, ce inseamna o democratie de calitate inalta cum spune profesorul Diamond. Si, practic, asta am incercat sa fac la Stanford: sa-mi dau seama unde am gresit poate ca tara la un moment dat, si unde putem evolua.

Unde mi se pare ca am gresit ca tara

Teza de onoare mi-am scris-o pe subiectul coruptiei. Acolo mi se pare ca e o problema foarte grava de care se leaga si deficientele din sistemul de sanatate, educatie, crima organizata, infrastructura. Cred ca daca ne uitam la foarte multe din problemele Romaniei, ce le cauzeaza, este lipsa aplicarii legilor. Mai intai a fost lipsa legilor in sine, dar in timpul procesului de integrare europeana s-au mai promovat niste legi. Insa trebuie sa existe si aplicarea legii in mod consistent. O calitate definitorie a sistemului american este ca atunci cand ai gresit platesti pentru asta. Ori nu stiu daca suntem inca la acel nivel, facem progrese insemnate, insa mai avem de invatat.

Care sunt concluziile tezei mele de la Stanford "Intre speranta si deziluzie: Coruptia in Romania Post-Comunista, 1990-2008"

Practic m-am uitat si cantitativ la masurarea nivelului de coruptie. E un proces extrem de complex si de altfel inexact. Am realizat aproape 40 de interviuri cu factori de decizie si din Romania si din strainatate.

Practic, concluzia a fost ca acele reforme care s-au realizat in Romania pe domeniul anticoruptiei au venit ca rezultat al presiunii dinspre Bruxelles, dinspre Uniunea Europeana.Sigur, acei beneficiari ai sistemului corupt care erau la vremea respectiva, unii dintre ei poate chiar mai sunt, nu au niciun interes sa schimbe regulile jocului, e un joc care ii avantajeaza pe ei insisi. Nu vor face aceste schimbari de la sine. Si atunci presiunile din partea Bruxelles-ului au fost foarte eficiente. Si intr-adevar s-au creat anumite institutii DNA-ul, ANI, care si acum are anumite probleme, dar incep sa functioneze.

Aceasta a fost concluzia, ca acele progrese s-au realizat ca urmare a presiunii Uniunii Europene, poate ar fi fost bine ca procesul de aderare sa fie putin mai indelungat, ca acele presiuni sa functioneze in continuare. Pentru ca odata ce am aderat la Uniunea Europeana, au scazut si mecanismele de constrangere, si-au scazut eficienta. Exemplul cel mai elocvent este spatiul Schengen, politicienii europeni incearca sa-si pastreze anumite constrangeri fata de politicienii din Bucuresti.

Cum mi se pare sistemul educational american cu ceea ce am experimentat in Romania

Sunt un fan declarat al sistemului american. Ma pregatesc acolo de aproape 7 ani. Nu pot compara cu sistemul universitar de aici. Am plecat imediat dupa liceu, n-am un termen real de comparatie in Romania. Ce mi se pare ca functioneaza foarte bine la americani este relatia profesor - elev, in special deschiderea pe care profesorii o manifesta fata de elevi in timpul orelor si mai ales dupa, acele sesiuni private dupa ore.

Apoi totul este meritocratic, nu exista niciodata o discutie in privinta notelor, e extrem de transparent sistemul de notare si toata lumea stie ca pe cat muncesti pe atat esti rasplatit sau pedepsit, daca e cazul. Nu in ultimul rand, pe langa aceasta promovare a valorilor, totdeauna li se da elevilor foarte multa incredere. Majoritatea muncii se desfasoara inafara orei in sine, inafara cursului.

Iar in timpul cursului, de exemplu la Harvard Business School unde sunt acum, este celebra metoda socratica pe studiu de caz care are in general 10-20 de pagini maxim, fiecare student citeste, iar ora se desfasoara intre studenti, profesorul are din cand in cand o interventie de cateva propozitii prin care directioneaza cumva discutia. Dar concluziile reale vin din partea studentilor. Si acesta este modelul de invatare foarte eficient pe care ei il promoveaza.

De ce am ales Harvard dupa Stanford si ce studiez acum

Acum sunt in ultimul an al unui program de dublu masterat la Harvard Business School, un MBA, si la Harvard Kennedy School un masterat in Politici Publice. Un program de trei ani, in total cele doua masterate ar fi de patru ani. O sa-l termin in vara aceasta.

A fost o sansa imensa, am reusit sa fiu admins in special la Business School unde se cere experienta full-time. Eu am avut doar internship-uri de vara, part-time, activitati extracuriculare, dar nu am lucrat efectiv. Se intampla destul de rar ca un comitet de admitere de la Business School sa accepte candidati direct din facultate. Poate a fost si-o sansa, a contat si renumele facultatii, am avut atunci oferte si de la Stanford si finantare integrala, si de la Columbia, si de la Yale. Am putut sa aleg, dar e foarte greu sa spui nu Harvard-ului pana la urma pentru ca reprezinta un etalon in ceea ce priveste exigenta academica, calibrul profesorilor si atrag varfurile din intreaga lume.

Cat de greu este sa obtii finantare pentru studii la Stanford si la Harvard

Foarte greu as spune. cel putin cand am plecat eu la Stanford era extrem de greu. Am plecat prin sprijinul parintilor si rudelor de aici din tara, ceea ce a reprezentat o sansa pe care nu multi o pot avea. Dar intre timp climatul s-a modificat, sunt mai multe oportunitati disponibile, sunt si in tara cateva fundatii care acorda niste burse interesante, iar universitatile sunt mai deschise chiar si pe ciclul licenta sa acorde burse integrale de multe ori. La cativa ani dupa mine a venit un coleg care a beneficiat de o astfel de bursa, nu era olimpic, dar avea un dosar foarte puternic si universitatea a putut sa-l spijine in acest sens.

Pe ciclu masteral eu acum am o bursa din partea universitatii si la Kennedy School si la Business School, e ceva mai simplu pentru ca am putut sa ma remarc. Odata ce am ajuns acolo, am terminat cu calificativul A ca medie generala si prin prisma acestor rezultate, prin prisma relatiilor bune cu profesorii si a recomandarilor, am reusit sa-mi gasesc aceasta finantare. E mai dificil pentru tinerii care pleaca direct din Romania, dar nu este imposibil.

Ce am de gand sa fac dupa ce termin studiul in vara anului acesta

N-am un raspuns precis, dar stiu ca vreau sa raman inca cativa ani peste hotare ca sa-mi perfectionez si calitatile in mediul profesional. Cum spuneam, eu n-am lucrat full-time in mod consistent in strainatate si nici in tara. Am avut job-uri de vara, internship-uri si atunci as vrea macar cativa ani sa am experienta aceasta intr-un mediul competitiv, intr-un mediu meritocratic in strainatate, eventual tot in cadrul Natiunilor Unite unde am avut o experienta buna. Eventual in cadrul unui organism gen Banca Mondiala, sau oricum intr-un mediu global, divers in care sa-mi pot perfectiona aceste abilitati si pe plan profesional.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
6829 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  Cum a ajus sa intre la Stanford nu e clar (Luni, 17 ianuarie 2011, 17:01)

  Camelia [anonim]

  Intimplator am dat peste acest interview si chiar am fost curioasa cum explica acest tinar domn accesul la Stanford unde un an de studii costa usor $40000. E cam ciudat cum si-a sponsorizat studiile acolo si mai ales cum a fost acceptat dintr-o tara ca Romania in conditiile in care nu era un elev de exceptie. Tin sa remarc ca stiu bine systemul fiica mea fiind studenta tot la Stanford dar ca cetatean US. Stim citva studenti veniti din tara dar sint olimpici si au fost elevi eminenti.
  De aceea poate tinarul explica mai clar cum a intrat la Stanford...pentru ca povestile cu eseuri, etc nu tin pentru noi care stim ce inseamna Stanford. Poate l-a trimis statul roman, care i-a platit studiile, si care l-a ales pe criterii romanesti pentru scholarship? Altfel nu vad cum un elev roman mediocru a intrat la Stanford. Ca si american trebuie sa fii elev foarte bun, de la licee cu renume, cu note peste 90% iar din afara US nu iau decit pe cei eminenti.
  • +1 (1 vot)    
   search me (Luni, 17 ianuarie 2011, 18:40)

   google [anonim] i-a raspuns lui Camelia

   da un search pe google dupa numele sau de familie
  • +1 (1 vot)    
   ? (Luni, 17 ianuarie 2011, 18:41)

   carla [anonim] i-a raspuns lui Camelia

   am ascultat intreg interviul si n-am auzit niciunde ca ar spune ca a fost un elev mediocru. faptul ca nu s-a dus la olimpiade nu inseamna ca a fost un student mediocru. poti sa ai medii doar de 10 si sa nu mergi la olimpiade, ca nu te-obliga nimeni. sau poti sa ai medii de 10 si sa ai ghinion la olimpiade. ca nu toti reusesc sa invete pe de rost ca sa aiba lumea impresia ca sunt "elevi eminenti".

   si, din explicatia lui, am inteles ca l-a ajutat familia sa plateasca studiile, la inceput, nu ca i-ar fi fost sponsorizate studiile cand a plecat acolo.

   sa moara si capra vecinului, nu camelia?
  • +1 (1 vot)    
   Hai draga, nu te oftica ... (Luni, 17 ianuarie 2011, 22:48)

   S [anonim] i-a raspuns lui Camelia

   Sunt oameni inteligenti si in Romania !
   Din comentariul tau se intelege ca ai dat 40 000 $/an de pomana.
   Ar fi pacat.

   Ii doresc domnului Burdujan o cariera stralucita si mai ales sa dea si-o mana de ajutor tarii din care a plecat.
   Felicitari !
  • 0 (0 voturi)    
   obiectiv (Marţi, 18 ianuarie 2011, 20:01)

   viorel [anonim] i-a raspuns lui Camelia

   Povestea legata de sustinerea financiara a studiilor este total lipsita de semnificatie..Va garantez ca (i)in Romania sunt si multi altii care pot plati studiile astea,(ii)ca standardele de acceptare la aceste universitati sunt aceleasi pentru toti ,adica exigente,si prin urmare faptul de a fi fost acceptat si absolvit la aceste universitati este un fapt chiar de apreciat in planul realizarii sale personale.Fiul meu,cetatean ROMAN,este student in SUA si va marturisesc ca munceste foarte mult pentru fiecare din disciplinele din programa ,asa ca il felicit din inima pe tanarul Burduja .
  • 0 (0 voturi)    
   adevarul (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 22:46)

   M.T. [anonim] i-a raspuns lui Camelia

   Sunt profesoara de Scoala Generala iar Sebastian mi-a fost elev. Este un om de o modestie rar intalnita, iar faptul ca nu se considera "un geniu" nu ii scade cu nimic meritele. Sebastian a fost Sef de Promotie la noi la scoala, iar la limba romana s-a calificat si la olimpiada nationala, cu aproape 10 la faza municipala. Si la matematica a fost an de an pana pe municipiu. Stiu ca si la liceu si-a continuat parcursul de exceptie. Iar daca l-a ajutat si familia, dupa cum explica chiar el, foarte bine a facut. Ma bucur ca dupa multi ani Sebastian a ramas un elev eminent la cele mai bune scoli si un exemplu de modestie si decenta. Mediocre sunt parerile dumitale, doamna Camelia. Sa va faceti temele inainte sa trageti concluzii pripite.
 • 0 (0 voturi)    
  asa ,si ? (Luni, 17 ianuarie 2011, 17:48)

  florin [anonim]

  o gramada de analisti ,

  foarte putzini care "practica" democratzia la Bucuresti,

  invatzam,studiem,bem latte la Palo Alto,

  asa ,si ?

  prea multzi analisti,

  prea putzini cei care fac ceva concret in Romania si nu aiurea...

  sunt clar ?
  • 0 (0 voturi)    
   ba bine ca nu! (Joi, 20 ianuarie 2011, 17:55)

   Marian [anonim] i-a raspuns lui florin

   Aici te inseli, Florin. Sebastian este unul din fondatorii LSRS, de care si vorbeste in interviu si e unul din cei care au facut deja la 24 de ani foarte multe pentru tinerii din tara. lsrs.ro - uite-te pe proiectele pe care le fac, pe rapoarte, si convinge-te singur ce a reusit Liga sa faca in numai 2 ani de la lansare! Apropo de implicarea altor suporteri, gen Voiculescu sau Patriciu, nu imi fac probleme pt ca au gasit finantare de la toti, nu s-au dus doar la unul. Cooperand cu toti, nu sunt cu nimeni. Fara nici un sprijin e greu sa faci proiecte in Romania, am fost si eu voluntar si stiu ce inseamna fundraising in Romania. Totul este sa stii sa ceri bani si sa nu accepti "conditii". Oricum, bravo Sebastian si sa stii ca multi te asteapta! Macar sa nu te razgandesti sa vii inapoi, e nevoie de tine si de cei ca tine.
 • 0 (0 voturi)    
  I-au trebuit cam multe universitati (Luni, 17 ianuarie 2011, 18:11)

  Iulian [anonim]

  E baiat tare destept ca i-au trebuit doar 2 universitati ca sa ne spuna o chestie absolut evidenta.

  Asteptam si alte afirmatii de genul: Iliescu n-a fost de acord cu condamnarea comunismului.

  Dan Voiculescu n-a fost de acord cu facerea publica a dosarelor fostei Securitati.

  Si multe alte afirmatii pt care iti trebuie o educatie aleasa
  • 0 (0 voturi)    
   analistii lui peste (Luni, 17 ianuarie 2011, 18:43)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Iulian

   copilul asta nu a facut o afirmatie, ci a facut un studiu de caz. daca faceai si tu o scoala care sa te indemne sa gandesti, nu sa tocesti, stiai ce inseamna asta. inseamna sa studiei un caz, sa aduci argumentatii concrete, nu sa te bazezi pe "se stie" sau "se spune".
   • 0 (0 voturi)    
    Corect raspuns (Luni, 17 ianuarie 2011, 19:21)

    nick287 [anonim] i-a raspuns lui mircea

    Bravo, Mircea, ai raspuns foarte bine. Ma irita cand apar oameni care n-au vazut Ploiestiul decat in poze dar isi dau cu parerea despre romanii plecati la universitati de renume. Putini stiu cata munca implica o diploma obtinuta de la Standofrd sau Harvard, insa multi stiu sa ia peste picior. In Romania nu politicienii sunt de vina pentru starea actuala, ci prostia majoritatii romanilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Strugurii acrii dar nu numai... (Luni, 17 ianuarie 2011, 18:17)

  xulescu' [anonim]

  Stimabilul domn Burduja merita toata aprecierea pentru ca a reusit sa studieze la cele doua universitati numite in articol.

  Intr-adevar, financiar vorbing, ajuta f. mult sa ai tatal ca si vice-presedinte al unei banci de top 3 din RO.

  Asadar, succesul D-lui Burduja nu e alb sau negru; e undeva pe la mijloc.

  Oricum, este un om cu valoarea in formare, si nu putem decat sa-i dorim in continuare succes in drumul dumnealui.
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu (Luni, 17 ianuarie 2011, 19:19)

  andone [anonim]

  Sunt intrebari despre cum ajuns si de ce.
  Daca intuiesc bine este un decendent Burduja si originea nu-i permite sa fie mediocru.Nu stiu legatura cu D-l.Burduja,dar intuiesc ca exista.
  Oricum felicitari tanarului Domn Burduja si scepticilor le sugerez sa-l urmareasca si sa mai vorbim peste vreo
  5-10 ani.Sper sa mai ajung sa vad confirmarea.
  A propos Federatia municipiilor din Romania are la baza tot un nume de Burduja.Deci a avut de la cine invata.
  Cu stima domnule Burduja,S.
  • 0 (0 voturi)    
   memorie, nu gluma... (Luni, 17 ianuarie 2011, 23:56)

   chetrishika [anonim] i-a raspuns lui andone

   Ia uite, isi amintesc unii de Federatia Municipiilor din Romania! Tianu era pe atunci doar un dulce copil. Da, este fiul lui Marinel Burduja. Da, se poate ca prim-vicele de la RZB sa-i fi facilitat o... schema financiara de sprijin. Numai ca tata Burduja n-a invatat in locul lui Sebastian.
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns lui 'chetrishika" (Marţi, 18 ianuarie 2011, 10:00)

    andone [anonim] i-a raspuns lui chetrishika

    Nu m-ati inteles.Raspunde-am celor care comentau cum a ajuns.Nu ati citit atent ,va rog
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo (Marţi, 18 ianuarie 2011, 1:28)

  Tudor [anonim]

  Trebuie sa-l feliciti pentru ce a reusit ca un student. Deasemenea, nu poti sa-l judeci ca sa nascut intr-o familie bogata; trebuie insa apreciat ca nu a devenit un copil de bani gata cum sunt multi in Romania. Si ca a reusit sa profite (pana acuma) intr-un mod pozitiv de numele si situatia financiara a familie. Numai bine ii doresc.

  Singurul aspect care nu imi place ii ca Dan Voiculescu este implicat intr-o anumita masura cu Liga Studentiilor, mi-ar place ca tinerii ca mine sa nu-i nimica de facut ca un om ca Voiculescu.
  • 0 (0 voturi)    
   Bravo (Marţi, 18 ianuarie 2011, 7:30)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Tudor

   Putin ma intereseaza cum a ajuns, dar e sigur ca a ajuns pe merit. Si ca sa termini si sa faci in continuare ce face el, asta e intradevar ceva exceptional. O spun cu tarie, ce se face in North America e greu de imaginat pt Romania.
   Felicitari si succes in continuare.
 • 0 (0 voturi)    
  Eu nu iti spun "D-le Burduja", ci Sebastian/tu... (Marţi, 18 ianuarie 2011, 17:37)

  Eu sunt prea batrana ca sa schimb Romania [anonim]

  ...si nu din cauza ca esti mult mai tanar decat mine, ci deoarece traind in Danemarca in ultimul timp, m-am dezobisnuit de apelative ca d-l sau d-na...
  -Ar fi nemaipomenit daca te-ai intoarce cat mai curand, deoarece Romania are nevoie acum mai ales de oameni ca tine, care sa ajute la eradicarea coruptiei, prin implementarea unor legi, sau masuri, economice noi etc.
  Sper ca perioada de "practica" in strainatate sa fie cat mai scurta pt ca tara noastra sa beneficieze de inteligenta ta si sa nu uiti niciodata ca esti roman!
  Cred ca doar tineri ca tine pot salva Romania, deoarece doar tinerii vor si o pot face.
 • 0 (0 voturi)    
  "Odrasla" domnului Burduja Sr. (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 1:53)

  Stelica Andrei [anonim]

  Inteleg din unele comentarii, facute de "comentatori" ce au facut "munca de investigatie" ca Sebastian ar fi fiul unui vicepresedinte de banca (top 3 din Ro). Intreb si eu la randul meu: SI ? CARE-I problema?

  Taica-su e vice de banca in Romania si nu in SUA. Si in SUA sa fi fost, Hardward sau Stanford nu sunt finantate de banca din Ro? Chiar nu intelegeti? Tipu' e CAPABIL. O fi avand si o familie instartita (asta'i norocul lui) dar ....n-ar fi singurul tanar din Romania cu familie instarita. Dupa cum se vede tipu' nu e o "beizadea" de bani gata ci un tip muncitor. Pun pariu ca profesorii de la Hardward sau Stanford nici nu au auzit de banca lu' taica-su.

  Locuiesc si eu in SUA si stiu cum se obtin rezultatele aici, mai ales la scoala. Cat despre doamna care are si ea fiica la Stanford nu pot sa-i spun decat atat: "Stimata doamna, traim intr-o lume globalizata. Intrebati-o pe fiica dumneavoastra ce colegi are si cum de au fost admisi la facultate si acceptati lucrul acesta. Stiu, apare un sentiment de invidie parca, dar incercati sa intelegeti ca "indiferent cati bani ar fi avut (sau are taica-su in Ro), daca fiul era o lepra demult era intors acasa cu "coada intre pricioare". Mai bine vi l-ati cauta sa va fie ginerica. Ce ziceti? Mi-e mi-ar place sa am ginerica un tip asa frumusel, destept si de ce nu, sa am si niste cuscri bine instariti in Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  Traducere (Vineri, 21 ianuarie 2011, 16:55)

  Alexandra [anonim]

  "Teza de onoare" mentionata in text e o traducere cam neglijenta pentru "honors thesis", care e echivalentul lucrarii de licenta din Romania (doar ca in SUA nu e obligatoriu pt toata lumea sa scrie o astfel de lucrare, cei care fac asta absolvind cu distinctie ="honors").
  • 0 (0 voturi)    
   nota bene (Miercuri, 2 martie 2011, 15:52)

   Maria Cristina [anonim] i-a raspuns lui Alexandra

   Nu se compara honors thesis cu lucrarile de licenta din Romania, sunt la un cu totul alt nivel in experienta mea. De asemenea, cel putin la Stanford si la alte cateva uni america distinction nu este egal honors. Sunt 2 chestii total diferite, distinction se acorda primilor 5-10% dintre toti elevii ca note, fiind un fel de Summa/Magna cum Laudae. Stanford si altii folosesc expresia "with distinction" tocmai pentru ca nu au dorit sa adopte sistemul "cum laudae". Apoi titlul de honors vine ca urmare a completarii unei teze cu nota mare, parca min. A- dar variaza.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii