Vasile Brînzanescu
Foto: CampusNews
 documente
(27 Iun 2011) PDF, 84KB

​​VIDEO Cum m-am indragostit de matematica - o discutie cu profesorul Vasile Brinzanescu, directorul Institutului de Matematica al Academiei Romane "Simion Stoilow"

de Magda Barascu CampusNews

Luni, 27 iunie 2011, 10:36    NEWS | INTERVIU

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Ce rol joaca pregatirea matematica? Are viitor educatia matematica in Romania? Cum pot fi atrasi tinerii catre matematica si stiintele exacte? De ce trebuie subliniat ca matematica joaca un rol esential in formarea gandirii si in toate activitatile societatii si ale vietii? Directorul Institutului de Matematica al Academiei Romane "Simion Stoilow", Vasile Brinzanescu, vorbeste intr-un interviu CampusNews despre pasiunea dansului pentru matematica si de ce matematicii trebuie sa ii acorzi o atentie speciala.Prima mea impresie despre matematica ca o materie deosebita, a fost dupa clasa a doua. Spre sfarsitul anului, aveam o problema de rezolvat. Atunci s-a intamplat ca n-am stiu sa rezolv acea problema de aritmetica. Am intrebat-o pe mama, ea n-a stiut s-o rezolve. A trebuit sa-l astept pe tata cand a venit de la slujba, l-am intrebat si pe el, nici el n-a stiut sa faca problema.

Eu, copil de 8 ani, deja eram foarte mirat, cum oameni maturi nu stiu sa faca problema. Ei au avut o idee: la cateva case mai incolo, la o vecina, a venit fiica in vizita care era invatatoare. Au vorbit cu vecina, m-au trimis cu problema, si-aici vine surpriza: nici invatatoarea n-a stiut s-o rezolve. Ba mai mult decat atat, a incercat sa ma pacaleasca. S-a uitat la rezultat si a facut niste calcule fara noima, eu n-am inteles nimic si mi-a spus: "Ei acum ai inteles? Vezi ca acum a dat si rezultatul."

Am plecat de acolo si am tras doua concluzii: ca matematica e altceva decat celelalte materii, matematicii trebuie sa ii dai o atentie speciala. In al doilea rand, mi-a fost jena de invatatoare si mi-am spus ca in viata mea nu trebuie sa mi se intample asa ceva, sa vina cineva la mine, sa ma intrebe si eu sa nu stiu sa raspund, sau macar sa dau o idee. Am dat o mare atentie matematicii, mi-a placut din ce in ce mai mult si faceam cu placere problemele. Mai tarziu in clasele V-VI am luat premii, premiul I la matematica pe regiunea Constanta si asta a fost un imbold pentru mine sa continuu sa lucrez. Si la prima clasa de liceu am descoperit Gazeta Matematica.

Si daca iti place matematica si descoperi Gazeta Matematica nu se poate sa nu te indragostesti de matematica. Si daca mai esti si ambitios si-ti face placere, matematica este o disciplina extrem de frumoasa.

Mai mereu se intampla sa ai o problema pe care n-o poti rezolva, dar asta e stimulator, nu trebuie sa te opreasca, sa fie un handicap.

Pentru mine este greu de inteles atitudinea unor elevi, studenti carora nu le place matematica si nu vor sa invete.

Matematica are niste atribute extraordinare, inafara de limba, are un rol absolut esential in formarea gandirii copilului, elevului, studentului in orice domeniu.

Am vazut ca oamenii au foarte mare respect pentru matematica, din pacate pentru ca o considera foarte grea, si respectul vine din necunoastere, pentru un lucrur pe care-l considera dificil.

Ceea ce trebuie subliniat este ca matematica joaca un rol extraordinar in formarea gandirii si in toate activitatile vietii, ale societatii.

Este foarte interesant cum multe din lucururi se vad mult mai bine si mai simplu daca cunosti matematica. lucrurile au logica lor interna, au dezvoltarea lor interna, ori asta se vede foarte bine prin matematica.

Matematica cuprinde partea de logica, partea de structura, structurarea datelor si cuprinde si partea de calcul.

Orice fapt de matematica care a fost demonstrat si s-a verificat de catre altii in corectitudinea lui, nu se schimba niciodata, intra in aceasta avere a matematicii, in acest patrimoniu pe care il avem de mii de ani.

 • Matematica necesita o anumita rigoare.
 • Tinerii au tendinta de a umbla dupa lucruri facile, nu dau nicio importanta faptului ca o cunoastere foarte buna a unui domeniu le ofera o garantie inclusiv a slujbei lor si a rolului pe care ei pot sa-l joace in societate.
 • Exista din ce in ce mai putin tineri care vor sa studieze matematica, stiinte exacte
 • Perioada comunista a favorizat trei domenii: sport, muzica si matematica.
 • La noi exista cea mai veche gazeta matematica adresata elevilor, are peste 125 de ani vechime
 • Avem o scoala extraordinara de matematica, din pacate se diminueaza numarul studentilor in matematica, a coborat aproape de limita de existenta
 • Matematica se invecineaza cu arta. La fel ca si in arta intervine imaginatia si intuitia.

Peste 400 de matematicieni din peste 30 de tari de pe 5 continente, cercetatori si profesori romani de la universitati de top din Statele Unite, Franta, Noua Zeelanda, Marea Britanie, Germania participa la Congresul matematicienilor romani de pretutindeni care are loc la Brasov in perioada 29 iunie - 5 iulie.

Congresul este organizat de Sectia de Matematica a Academiei Romane, Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Romane, Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii din Bucuresti si Universitatea Transilvania din Brasov si se va desfasura in Sala Auditoriu a Universitatii Transilvania.

Pentru prima data, in acest an congresul este organizat in parteneriat cu European Mathematical Society si se bucura de prezenta la lucrari a presedintei EMS, Marta Sanz-Sole de la Universitatea din Barcelona. Congresul se organizeaza o data la fiecare patru ani si continua o traditie intrerupta in 1956, dupa patru congrese, si reluata abia in 2003.

Citeste mai multe despre     |   | 

  
4627 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  asa este! (Luni, 27 iunie 2011, 11:30)

  popas [anonim]

  Matematica este o materie foarte frumoasa, insa apetitul pentru aceasta materie se formeaza in primii ani de scoala, iar un factor decisiv il are profesorul de matematica.
  Vorbind despre experienta personala, am invatat intr-un liceu teoretic la clasa reala de matematica-fizica, insa profesoara era execrabila: tuturor ne era frica de ea, deoarece la cea mai mic greseala in rezolvarea unei probleme ne trantea un 2 de nu ne vedeam.
  Cu timpul, simteam un disconfort cand stiam ca urmeaza ora de matematica, desi gaseam ca aceasta materie este deosebita.
  Una peste alta, consider ca matematica mi-a modelat felul de a gandi, si ma ajuta in viata. Nu as putea sa spun in ce fel, dar asa simt.
  • 0 (0 voturi)    
   matematica (Luni, 27 iunie 2011, 13:04)

   misu [anonim] i-a raspuns lui popas

   "Popas" a atins un punct important: rolul profesorului de matematica in dezvoltarea placerii de a invata matematica. Citi nu am avut profesori care nu insuflau nici cea mai mica dragoste fata de rezolvarea problemelor de matematica. Doar cei intr-adevar talentati la matematica puteau trece peste incapacitatea profesorului. E greu sa devii performant la matematica daca nivelul profesorului este slab. Descoperirea talentelor este f dificila in majoritatea cazurilor.
   Si acum multumesc profesorilor mei de matematica si fizica ce mi-au ghidat gindirea spre structurare, logica si uneori si catre partea artistica / istorica a unor descoperiri inedite in matematica sau fizica. Fizica face descoperirile, iar matematica "imbraca" fenomenul in cifre dindu-i un caracter general si abstract.
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Marţi, 28 iunie 2011, 0:51)

    popas [anonim] i-a raspuns lui misu

    Bravo tie misule! Te invidiez (intr-un sens pozitiv, desigur) pentru faptul ca ai avut profesor de calitate...
    Cand stii ca esti amenintat de un 2 pentru ca ai scris un semn gresit, nu mai ai nicio placere sa descoperi ceva, si e pacat...
 • 0 (0 voturi)    
  Mizerabil "om",fata Hada a matematicii (Luni, 27 iunie 2011, 14:09)

  Cristi [anonim]

  Blestemata sa fii banea aurelia, "dascal" de trista amintire, cea ce a calcat in picioare zeci de destine, in anii '70,'80 si '90 ,din prestigiosul liceu brasovean "Andrei Saguna" !!!
 • 0 (0 voturi)    
  Respectul meu Domnule Profesor! (Marţi, 28 iunie 2011, 8:47)

  Cristian IANCU [anonim]

  Desi n-am fost niciodata un elev / student eminent in ale matematicii, am avut sansa de a-l avea ca profesor de Matematici Speciale la Facultatea de Automatica (1982-1987) pe Domnul Branzanescu. Un om deosebit care cu mult efort a facut din cursul predat de dumnealui o adevarata placere pentru auditoriul format nu numai din colegii pasionati in ale matematicii dar si pentru noi ceilalti mai putin daruiti de natura cu o minte sclipitoare.
  Rigoarea, logica si claritatea cursurilor de Matematici Speciale sustinute de Domnul Branzanescu au ramas o referinta pentru toti cei ce am avut onoarea de al avea profesor.

  Domnule profesor, respect!
  • 0 (0 voturi)    
   D-lui Profesor, cu placute amintiri (Joi, 30 iunie 2011, 8:21)

   Theodor STANESCU [anonim] i-a raspuns lui Cristian IANCU

   Draga Cristi,

   Aminitirile mele de la cursul de matematici speciale sunt simulare cu ale tale, mi-a facut mare placere sa urmez acest curs, in ritm vioi, util in profesiune. Aminitirile placute despre dl. prof Branzanescu remin mereu cand ma intalnesc cu alti colegi - cu Nicu G,cu Emanuel C, cu Bogdan E, cu Luminita C, cu Ionut B si Ionut L, cu toti ceilati. Din pacate ne intalnim atat de rar.
   Pentru a atrage studentii catre matematica cred ca este esential entuziasmul profesorului si buna sa pregatire, in acest fel transmiterea de cunostiinte fiind mai eficienta.

   D-le Profesor - multmesc frumos pentru indruamre si ajutor in anii de scoala!

   Doru Stanescu


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii