Stefan Vlaston
Foto: Arhiva personala
 documente
(03 Iul 2010) DOC, 93KB

Comisia de invatamant a Senatului pleaca in vacanta

de Stefan Vlaston CampusNews

Sâmbătă, 3 iulie 2010, 14:40    NEWS | OPINII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Un comunicat al presedintelui Comisiei de Invatamant a Senatului, Mihail Hardau, ne anunta ca onorabilii senatori ai Comisiei pleaca in vacanta parlamentara, pana la toamna. N-ar fi nimic neobisnuit in acest anunt daca n-ar fi in joc soarta Legii Educatiei Nationale, care ar fi trebuit sa schimbe fata invatamantului romanesc, incepand cu viitorul an scolar. Dupa 20 de ani de asteptare, de nepasare, de amanare.

Iata, amanarea se repeta dupa un scenariu binecunoscut. 

In mandatul ministrului Adomnitei, s-a dezbatut, s-a discutat, nu s-a intamplat nimic. Comisia Miclea a lucrat doi ani la Cotroceni, punand bazele teoretice, conceptuale dar si legislative, pentru schimbarea invatamantului romanesc. 

In mandatul ministrului Andronescu, in 2009, s-a dezbatut, s-a discutat, s-a asumat chiar raspunderea, nu s-a intamplat nimic. Legea  s-a blocat la Curtea Constitutionala. A ramas totul in aer.  

E drept ca nu era o forma satisfacatoare a legii.

Ministrul Funeriu s-a ambitionat sa treaca prin Parlament o forma a Legii imbunatatita. A trecut rapid de Camera Deputatilor, dar s-a impotmolit la Senat. 

Si iata acum situatia in care ne aflam. 

Din Comunicatul Presedintelui Comisiei rezulta ca au fost parcurse, in circa o luna, 66 de articole, din peste 300. In ritmul acesta vor mai fi necesare inca cinci luni de discutii in comisie, apoi nu se stie cate in Senat. 

Adica se amana totul, sine die. Pana nu se stie cand. Cand tot sistemul de educatie si formare profesionala astepta cu sufletul la gura un nou cadru modern, european, pentru plasarea sa pe coordonate de eficienta si modernitate, incepand cu noul an scolar.

Si asta de ce? 

Pentru ca 11 senatori (Mihail Hardau, presedintele comisiei, Radulescu Serban, Bara Ion, Sbarciu Ioan, toti de la PDL, Ecaterina Andronescu, Prunea Nicolae, Silistru Doina, Mang Ioan, de la PSD+PC, Robu Nicolae, Topescu Cristian, de la PNL si Bokor Tiberiu de la UDMR) nu vor sa-si strice vacanta de vara. Nu vor sa-si strice excursiile cu destinatii exotice pentru prostimea care-i voteaza si pentru care Legea Educatiei Nationale este necesara ca aerul. In 2 luni, iulie si august, lucrand fara presiunea sedintelor de plen ale Senatului, ar fi terminat de discutat cele 300 de articole ale legii, ar fi redactat Raportul Comisiei, urmand ca intr-o sesiune speciala sau chiar la inceputul sesiunii parlamentare legea sa fie votata de Senat, camera decizionala.

Dar nu-i posibil asa ceva. Din cauza ca 11 senatori nu vor sa-si sacrifice vacanta pentru alegatori. Pentru cei care i-au trimis in Senat cu speranta, cu incredere, cu dorinta de a avea un viitor mai bun, cel putin pentru copiii si nepotii lor. 

Candva, presedintele Comisiei, dl senator Mihail Hardau, a declarat public:

“Ministerul Educatiei si Parlamentul Romaniei se afla sub controlul universitatii Spiru Haret si a altor universitati”.  In calitate de fost ministru si de senator, presedinte al Comisiei de Invatamant, este de presupus ca stie ce spune.

Cine pierde cel mai mult din aprobarea Legii Educatiei Nationale? Exact universitarii si conducerile universitatilor. Pensionarea obligatorie la 65 de ani, interzicerea cumulurilor de norme,  alegerea rectorilor dupa alte reguli, care micsoreaza coniventele gastilor universitare, masuri impotriva nepotismului, masuri dure impotriva plagiatului, suspendarea rectorilor de catre ministru, finantarea functie de rezultate, toate acestea si multe altele taiau masiv din profiturile “fabricilor de diplome”. Spre disperarea profitorilor.

Sa fie aceasta explicatia amanarii dicutarii Legii Educatiei Nationale? Sa fi ajuns dl senator Mihail Hardau sa simta pe propria piele ce inseamna “controlul” exercitat de universitati, prin parlamentarii universitari, asupra Senatului si iata, chiar asupra Domniei Sale?

Posibil. Avem inca o mostra a ce inseamna interesul parlamentarilor pentru “biata tarisoara”,  pe care nu inceteaza sa-l declame, mai ales in preajma alegerilor. Doar ca electoratul nu uita. Si nu iarta. Sa-i tinem deci minte:

Mihail Hardau, presedintele comisiei, Radulescu Serban, Bara Ion, Sbarciu Ioan, toti de la PDL, Ecaterina Andronescu, Prunea Nicolae, Silistru Doina, Mang Ioan, de la PSD+PC, Robu Nicolae, Topescu Cristian, de la PNL si Bokor Tiberiu de la UDMR.

Ei sunt responsabili de viitorul, mai bun sau mai negru, al educatiei romanesti.

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
1309 vizualizari
 • +1 (1 vot)    
  punem bariera (Sâmbătă, 3 iulie 2010, 17:36)

  mara [anonim]

  daca intr-adevar se va face reforma in invatamant 80% din cei care sunt in sistem (de la gradinita pana la universitati) si-ar pierde slujba. Se lanseaza ideea ca nu ar veni altii in sistem sa-i inlocuiasca din cauza salariilor mici (care intr-adevar sunt mici) dar cred ca daca ar fi mai aerisit sistemul si cu persoane cu care ai ce vorbi, multi s-ar aventura mai ales ca e criza si unii pt o perioada pana isi gasesc altceva mai rentabil ar intra si in acest sistem. Nu pot fi impiedicati cumva sa plece in vacanta sau s-o faca macar de 2 saptamani???? adica un miting ceva al parintilor, profilor, studentilor care isi doresc reforma? ceva e-mail-uri prin care sa fie amenintati ca nu vor mai fi votati? chiar nu pot fi conditionati in nici-un fel????
 • +1 (1 vot)    
  ce nu prea inteleg eu... (Sâmbătă, 3 iulie 2010, 18:50)

  Tim [anonim]

  Pai nu are guvernul majoritate? Atunci cum vrei sa-ti treci legile? E o chestie elementara de politica...
  Referitor la invatamantul superior nu pot decat sa ma mir de eterna naivitate a d-lui Vlaston. Alegerile rectorilor se vor transfroma probabil in trocuri politice.
 • 0 (0 voturi)    
  "sine die" (Sâmbătă, 3 iulie 2010, 19:17)

  Larrra [anonim]

  @@@Candva, presedintele Comisiei, dl senator Mihail Hardau, a declarat public:
  "Ministerul Educatiei si Parlamentul Romaniei se afla sub controlul universitatii Spiru Haret si a altor universitati@@@

  Daca presedintele comisiei a declarat acest lucru, atunci ar trebui sa treaca pe la scoala, sa mai invete ceva gramatica. Daca dvs. ati preluat gresit fraza, atunci aveti clar nevoie de niste lectii de gramatica ( ceea ce stiti deja, sunteti cunoscut pentru agramatismele din articole si vorbirea curenta) inainte de a va aventura a vorbi despre invatamant.
  Sa nu uit: "sine die" inseamna " fara termen", " fara a fixa o data" sau " nu se stie cand". Asa ca, fraza " Pana nu se stie cand" dupa expresia "sine die" nu are sens.
  Dar aveti dreptate: avem mare nevoie de o adevarata reforma in invatamant. Poate cu aceasta ocazie se va termina cu toti profesorasii agramati ce au ajuns in scoli, licee si chiar universitati.
  • 0 (0 voturi)    
   sine die (Duminică, 4 iulie 2010, 9:13)

   valexandru [anonim] i-a raspuns lui Larrra

   este acelasi lucru cu "pana nu se stie cand".

   Este doar o exprimare mai plastica.
   Mai studiati limba romana Larra si incercati sa nu va dati mare.
   Va puteti rupe!
   • 0 (0 voturi)    
    @valexandru (Duminică, 4 iulie 2010, 11:40)

    Larrra [anonim] i-a raspuns lui valexandru

    As fi de acord cu dvs. daca cel care ar foloseste aceasta expresie ar fi o persoana educata si cultivata.
    Dar domnul Vlaston este cunoscut pentru agramatismele sale ( va las sa-i "studiati" si alte articole elocvente in acest sens, ), de aceea sunt convinsa ca nu-i vorba decat de a nu stiu cata greseala de exprimare.
    Ceea ce devine cu atat mai trist cu cat in articol de vorbeste despre invatamant.....iar cel ce vorbeste isi da aere de mare cunoscator.
    PS Inteleg ca pentru dvs este normal ca un profesor de liceu sa scrie cu greseli gramaticale? Si asta in conditiile in care este vorba de articole, deci exista timpul necesar corecturii. Presupun ca si nivelul dvs este cam acelasi cu al autorului.
 • 0 (0 voturi)    
  clisee tampite (Sâmbătă, 3 iulie 2010, 20:35)

  cyborg [anonim]

  Ce tot ii dati cu Universitatea Spiru Haret?!Ati ramas "intr-o ureche", mai stiti si altceva decat sa-i dati toata ziua cu "Spiru Haret" si alte clisee tampite?! O mai tineti o suta de ani cu chestia asta?!Ca scoateti lumea din minti!Altceva mai stiti, decat sa gasiti, in mod pervers, tap ispasitor?!Uitati-va si-n curtea universitatilor de stat, unde se face negot cu lucrari de licenta!!Bagati zazanie intre studenti, profesori, cum a facut Androneasca, care a nenorocit invatamantul si sanatatea -chiar- a unor tineri!Se vede ca n-aveti ce face toata ziua!
  Mai da-l undeva pe "Hardau"si alte vechituri!
 • 0 (0 voturi)    
  "NEGUSTORII DE DIPLOME" (Sâmbătă, 3 iulie 2010, 20:38)

  CHIRIL [anonim]

  Daniel Funeriu: Nu vom putea recredibiliza invatamantul superior(adica de STAT, n.n.) atata timp cat vom citi pe stalpi "Vand lucrare de licenta"
  de Alina Neagu HotNews.ro
  Sâmbătă, 15 mai 2010, 18:40 Actualitate | Esenţial

  Facultatile trebuie sa fie curatate de spaga, nepotism si plagiat(adica “la stat”n.n.), iar anunturile de tip "Vand lucrare de licenta"(adica “la stat”) trebuie sa dispara de pe stalpi, pentru ca oamenii sa isi recapete increderea in aceste institutii, in conditiile in care universitatea reprezinta centrul de putere al invatamantului romanesc. Afirmatia a fost facuta, sambata, de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, prezent la Congresul Studentilor din Romania, unde au avut loc dezbateri pe marginea noii Legi a educatiei, anunta Mediafax.
 • 0 (0 voturi)    
  slab pregatiti (Sâmbătă, 3 iulie 2010, 20:42)

  Dl. Mircea Muthu [anonim]

  Dl. Mircea Muthu, decanul Facultatii de Litere din cadrul Universitatii "Babes Bolyai" - Cluj-Napoca(universitate DE STAT, n.n.): "Rezultatele slabe de la titularizare sunt cauzate de faptul ca absolventii de facultate sunt extrem de slab pregatiti”.
 • 0 (0 voturi)    
  Bluetooth bate „servitele“ si fituicile (Sâmbătă, 3 iulie 2010, 20:44)

  danone [anonim]

  ‘’FABRICA DE URECHISTI” Ziarul de Iasi: Tehnologia Bluetooth bate „servitele“ si fituicile
  “Studentii(de la stat, n.n.) copiaza la examene folosind casti minuscule fara fir”
  Autor: Nicoleta VIERU
  Data publicarii: 19/03/2007
  „Datele“ le sint transmise de la telefonul mobil din buzunar. Mai e nevoie de un alt student care dicteaza de afara.
 • 0 (0 voturi)    
  sa moara si capra vecinului! (Sâmbătă, 3 iulie 2010, 20:47)

  claudia istrate [anonim]

  Intamplarea face ca eu predau atat la o universitate de stat cat si la USH.
  Va asigur ca cel putin la materia mea, amfiteatrul este plin de studenti, ca este printre putinele facultati de drept unde se imbina teoria cu practica. Dar ca orice intreprindere privata, si USH a avut si are cea mai performanta echipa manageriala, si cum invidia la romani este proverbiala( sa nu uitam acel proverb"sa moara si capra vecinului" sau cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia) cei mai incapabili din alte domenii cu acelasi obiect de activitate , in loc sa promoveze, sa popularizeze partea pozitiva, s-au pus cu toti sa-i dea in cap invingatorului.
 • 0 (0 voturi)    
  Am învăţat de-a lungul timpului (Sâmbătă, 3 iulie 2010, 20:48)

  mihail [anonim]

  A C. Recruitments: Judecăm candidatul, nu instituţia

  … “Am învăţat de-a lungul timpului să evaluăm şi să judecăm candidatul şi nu instituţia; cunoscut absolvenţi de facultăţi particulare care sunt foarte buni şi candidaţi care veneau de la instituţii de renume, care nu prea aveau ce oferi”, a declarat Liliana Dumitrescu, reprezentanta companiei.
 • 0 (0 voturi)    
  Faptele vorbesc! (Sâmbătă, 3 iulie 2010, 20:50)

  horia [anonim]

  Faptele vorbesc!
  Vezi http://www.jurnaluldebotosani.ro/Invatamant-se-face-carte-si-la-privat-Haretistii-leau-dat-clasa-celor-din-invatamantul-de-stat-A16525.html
  • “Haretistii(absolventi ai USH, n.n.) le-au dat clasa celor din invatamantul de stat.
  Cele mai multe note sub 5 de la examenul de titularizare au fost obtinute de cadrele didactice care provin din invatamantul de stat. In mod suprinzator, doar un procent mic din absolventii invatamantului privat nu a reusit sa ia note peste 5.”
 • 0 (0 voturi)    
  concurenta (Duminică, 4 iulie 2010, 18:58)

  mihai [anonim]

  Cu tot respectul, dintre toate argumentele precizate de dumneavoastra, eu as mentine numai plagiatul ca idee ce ar merita promovata. Lipseste insa concurenta.

  In rest sunt lucruri care au aparut in timp pentru ca intre facultati nu a existat o concurenta reala si pentru ca elevii nu au nici o informatie credibila despre viitoarea cariera care vor sa o urmeze.

  Lasati concurenta sa spuna cine merita si cine nu merita sa supravetuiasca. Din pacate nici legea actuala nu face mai nimic in acest sens. Calitatea este lasata la latitudinea ARACIS-ului si atat. Unde este corelatia cu piata muncii? O sa imi spune-ti ca este unul din criteriile analizate de ARACIS. Va spun sigur ca nu conteaza pentru ca mai sunt inca 30-40 de criterii care il fac irelevant.

  Mai intai trebuie gasita o metoda de a da o informatie credibila elevilor. In America este acel indice care calculeaza media salariilor absolventilor si masura in care salariilor lor cresc in timp. Este un factor foarte important.

  Apoi sunt necesate solutii simple. De exemplu in Filanda numarul locurilor alocate unei facultati este egal cu 1/3 din cei inscrisi. Sau solutia propusa de d. Oprea (care nu am mai auzit sa o sustina): un examen national pe directii de studiu si apoi cei care promoveaza isi aleg o facultate sau alta.

  Tara o asta moare incet in cautarea liderului providential si a comisiilor care imparta dreptatea. Rolul statului este sa creeze concurenta in cat mai multe domenii posibile. In rest lucrurile se rezolva de la sine.
 • 0 (0 voturi)    
  legea politizarii invatamantului (Marţi, 6 iulie 2010, 16:26)

  teng [anonim]

  Nu as fi intervenit daca nu ar fi fost fraza:
  "Comisia Miclea a lucrat doi ani la Cotroceni, punand bazele teoretice, conceptuale dar si legislative, pentru schimbarea invatamantului romanesc. "
  Afirmatiile nu corespund realitatii. Miclea nu este capabil sa proiecteze o schimbare in bine a invatamantului romanesc. Nu are nici viziune, nici idei, este doar un ins orientat. Proiectul scris la comanda Cotrocenilor este o compilatie fara discernamant si metoda, o insailare subreda de enunturi calpe menite sa ascunda scopul real : politizarea scolii. Singurii bneficiari ai proiectului lui Miclea vor fi managerii (directorii de scoli si rectorii) si politicienii care-i vor aseza in scaun.
  Reactia comisiei de invatamant din Senat este explicabila: trebuie timp pentru a scoate din balta piatra aruncata de Miclea.
 • 0 (0 voturi)    
  Legea (Luni, 19 iulie 2010, 19:52)

  ionescu [anonim]

  Legea educaţiei are mari lacune şi nu mă mir că a trecut de camera dep. Nu este nici un specialist în domenilul învăţământului preuniversitar acolo ,măcar ca mine!! Punctele slabe ale şcolii româneşti sunt:
  -controlul şi îndrumarea de specialitate;
  -managementul resurselor umane;
  -organizarea reţelei şcolare;
  Dacă măcar una din propunerile mele înaintate, inclusiv preşedintelui României, ar fi fost luată în consideraţie am fi putut să mărim cu 25% salariile celor din învăţământ , nu să le micşorăm!!!
  NU INTERESEAZĂ PE NIMENI CA CEVA SĂ SE REFORMEZE ÎN TARA ACEASTA!!!


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii