Stefan Vlaston
Foto: Arhiva personala

Jumatati de masura in restructurarea bugetara (II)

de Stefan Vlaston CampusNews

Duminică, 25 iulie 2010, 12:50    NEWS | OPINII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Reprosurile primite dupa aparitia primului articol m-au facut sa caut HG 81/5 februarie 2010,  privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS).

Pentru a veni in sprijinul ministrului Daniel Funeriu semnalez din anexele HG 81, acele structuri  bugetare care nu-si justifica existenta intr-un stat modern, eliberat de reflexe comuniste.

1. Numarul maxim de posturi pentru MECTS este de 691, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului, adica aproximativ 750 de posturi.  

Apreciem ca un numar maxim total de 300 posturi este suficient pentru un minister care isi opreste ca atributii doar: autoritate de reglementare, initiator de politici, proiecte, programe nationale. Administrarea si gestionarea retelei scolare revin, conform descentralizarii si subsidiaritatii, autoritatilor administratiei locale si unitatilor de invatamant.

2. In anexa 2 apare ca finantat de la buget ¬Consiliul National pentru Reforma Invatamantului despre care nimeni nu stie daca exista, ce componenta are, de cine este condus, ce produce, ce fonduri are alocate.

3.  Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior,  Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului  Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare si Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior pot fi foarte bine  unificate, avand aproximativ acelasi obiectiv.

4. Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale poate fi desfiintata intrucat exista Directii Generale si Directii in minister cu acelasi obiect de activitate.

5. Centrul National de Evaluare si Examinare poate fi desfiintat, atributiile sale fiind preluate de catre ISE (Institutul Stiinte ale Educatiei)

6. Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic poate fi desfiintat, atributiile fiind preluate de Directii din Minister.

7. Federatia Sportului Scolar si Universitar- nu se justifica, exista Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret.

8. Centrul pentru Formare Continua in Limba Germana- nu se justifica

9. Agentia de Administrare a Retelei Nationale de Informare pentru Educatie si Cercetare- nu se justifica, activitatea sa poate fi preluata de catre Directii din Minister

10. Centrul de Cercetari Biologice din Jibou-poate fi preluat de catre o Universitate de Stat.

11. Institutul Limbii Romane- nu se justifica 

12. Agentia Nationala pentru Calificarile din  Invatamantul Superior si Parteneriat cu Mediul  Economic si Social ¬ ACPART- nu se justifica, atributiile pot fi preluate de catre Directii din Minister

Inspectoratele Scolare Judetene trebuie sa treaca in subordinea Consiliilor Judetene (ale Consiliilor Locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti), pentru a asigura descentralizarea. ISMB (Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti) poate fi desfiintat, ramane fara atributii.

Trebuie sa ne hotaram: facem descentralizare si acordam administratiei locale dreptul de a gestiona si administra reteaua scolara, sau mentinem centralismul ¬democratic¬, avand o conducere politica si politizanta, cu inspectori generali si directori  numiti politic. 

Contextul actual, determinat de criza economica, este oportun pentru o astfel de alegere.

Guvernul Boc trebuie sa decida ce vrea si incotro merge cu managementul din educatie.

Exista un paralelism intre activitatea agentiilor mai sus mentionate si activitatea Directiilor Generale si a Directiilor din minister. Ministrul trebuie sa se hotarasca: ori Agentiile, ori Ministerul. Si unii si altii inseamna risipa de fonduri publice.

In momentul de fata managementul ministerial are urmatoarele alocari de posturi:

a. Numarul maxim de posturi pentru unitatile si activitatile de invatamant, cercetare, tineret si sport din subordinea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, finantate integral de la bugetul de stat, este de 9.942 (exclusiv cele din structura Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret).
b. Numarul maxim de posturi pentru unitatile din subordinea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, este de 5.186
c. Numarul maxim de posturi pentru unitatile finantate prin bugetul Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret, finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, este de 4.601.
d. Numarul maxim de posturi pentru Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, inclusiv pentru Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret, este de 691, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului.

Adica un total de 20.420 de posturi, finantate de la bugetul de stat. 

Pentru ce ? Din evaluari interne si internationale rezulta ca educatia si formarea profesionala se afla pe ultimele locuri din lume si din Europa. Cat despre sport, sa ne reamintim ultimele performante de la Olimpiada si Campionatele Mondiale?

N-am auzit pana acum ca organismele afiliate ministerului sa aiba standarde de functionare eficienta, de calitate, de performanta, de indeplinirea carora sa fie conditionata eliberarea fondului de salarii. 

Un exemplu  

De 20 de ani asteptam un Curriculum Scolar modern, adecvat pietei muncii, particularitatilor de varsta ale elevilor, directiilor de evolutie din Europa si dl ministru Daniel Funeriu tocmai ce a anuntat ca mai este necesar inca un an pentru ca ISE, (Institutul de Stiinte ale Educatiei), sa se achite de aceasta importanta si principala sarcina.

Atunci, ne intrebam pe buna dreptate, pentru ce a incasat salariile de 20 de ani?

Dl Ministru Daniel Funeriu, care s-a si angajat pe 28 iunie  ca devine transparent in privinta cheltuirii banului public, trebuie sa publice lunar situatia alocarii fondurilor salariale pentru toti ordonatorii secundari de credite. 

(Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului va prezenta opiniei publice situatii centralizate continand toate cheltuielile publice pe care institutia la va efectua incepand cu data de 1 iulie 2010.-Comunicat de presa, 28.06.2010)

Altfel, toata vorbaria cu schimbarea atitudinii fata de transparenta cheltuirii fondurilor publice ramane in zona povestilor de adormit copii, situatie de care este responsabil ministrul Daniel Funeriu si premierul Emil Boc.

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
2179 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  mda (Duminică, 25 iulie 2010, 13:21)

  Tim [anonim]

  D-le Vlaston, diminuarea posturilor nu se discuta, se executa...hahahahaha. Va agitati degeaba cu guvernul actual...
 • 0 (0 voturi)    
  salarii mizerabile! (Duminică, 25 iulie 2010, 14:02)

  x [anonim]

  ce mai tura-vura, e clar ca sunt platiti puturosi care plimba hartii si stampile in minister si in inspectorate, pe bani multi, iar dascalii la clasa muncesc cu 30 de copii pe salarii de mizerie.
  sa nu mai ceara perfromanta ministrul, ca nu va mai pupa nici macar cat s-a facut pana acum. niciun profesor nu mai munceste cu clasa pe salarii atat de rusinoase. cei care pot fac meritatii, acolo unde se cre meditatii, restul se descurca cum pot, avand si joburi paralele. la asa stare a ajuns invatamantul. in sistem nu mai vin decat analfabetii si incompetentii, ca doar nu vine inteligenta Romaniei pt 7 milioane vechi, sa isi strice nervii cu odrasle de bani gata. in curand vom asista la decaderea totala a educatiei romanesti. la asa salarii, asa rezultate! sa va fie de bine!
 • 0 (0 voturi)    
  !!!!!!!!! (Duminică, 25 iulie 2010, 14:34)

  Paul [anonim]

  Va citesc de mult opiniile si pot sa va spun ca nu am nici o observatie. Mai ales in ceea ce priveste cercetarea. Trei agentii?
 • 0 (0 voturi)    
  corect tot articolul ! (Duminică, 25 iulie 2010, 15:01)

  toma [anonim]

  cele 12 puncte perfect atacate !
  dar sper ca stiti ca in acele agentii, centre si consilii inutile isi pierd timpul si iau o leafa buna toate pilele si pupilele demnitarilor nostri dragi ! (nu conteaza culoarea politica,e un curcubeu ! )
  asa ca restructuram,dar nu pleca niciunul !
 • 0 (0 voturi)    
  de acord (Duminică, 25 iulie 2010, 15:31)

  sss [anonim]

  Domnule Vlaston, nu credeam sa o spun, dar de aceasta data sunt total de acord!
 • 0 (0 voturi)    
  @Toma (Duminică, 25 iulie 2010, 18:08)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Dar PD-L si Basescu au zis ca nu sustin "curcubeul". Au acum ocazia s-o demonstreze.
 • 0 (0 voturi)    
  @sss (Duminică, 25 iulie 2010, 18:10)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  never say never
 • 0 (0 voturi)    
  @Paul (Duminică, 25 iulie 2010, 18:10)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Cu cercetarea sunt mari probleme. Poate o sa ne aplecam odat si asupra lor.
 • 0 (0 voturi)    
  @Tim (Duminică, 25 iulie 2010, 18:12)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Nu ne agitam degeaba. Ceva, ceva urme tot lasam. Nu de alta, dar acus vin alegerile.
 • 0 (0 voturi)    
  daca continuati analiza tuturor ministerelor (Duminică, 25 iulie 2010, 19:12)

  yvan [anonim]

  E LA FEL PESTE TOT !
  cred ca numai gura ii de ei !
  si daca vin alegerile,cu cine-i schimbam ?! i-am vazut pa toti ,aceeasi marie cu alta palarie !
  singurul lor interes (al tuturor) ii INERESUL PERSONAL !
 • 0 (0 voturi)    
  Ati uitat de ANCS (Luni, 26 iulie 2010, 8:00)

  Ioan Contras [anonim]

  Dl Vlaston a atacat foarte bine problema, desi nu exhaustiv.
  De ex., Paul se mira ca sunt 3 agentii pentru cercetare,
  dar ati uitat de ANCS!!!
  ANCS face aproape acelasi lucru ca si CNCSIS-ul
  si inghite bani frumosi de la buget.
  Cica atesta/acrediteaza unitati de cercetare, altele decat cele din universitati (de care se ocupa CNCSIS-ul) si imparte (preferential!!!) fonduri publice pentru subventionarea literaturii stiintifice si a manifestarilor stiintifice.
  S-a ocupat si de finantarea CEEX-urilor si alte proiecte.
  Intrati, va rog, domnule Vlaston si dupa perdele ANCS-ului, sa vedeti ce gasiti acolo.
 • 0 (0 voturi)    
  @Ioan Contras (Luni, 26 iulie 2010, 10:17)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Da, stiu ce este si pe acolo. In organigrama METS are vreo 32 de posturi, doar, motiv pentru care i-am "iertat" in contextul subiectului tratat acum.
  • 0 (0 voturi)    
   reorganizarea mect (Duminică, 15 august 2010, 22:22)

   tudose [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

   aveti dreptate inspectoratele judetene si cel al capitalei trebuie desfiintate..aia nu fac nimic pe acolo
   niste PUTORI-mai ales ISMB


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii