Stefan Vlaston
Foto: Arhiva personala

​Sfarsitul fabricilor de diplome

de Stefan Vlaston CampusNews

Marţi, 3 august 2010, 8:55    NEWS | OPINII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Fenomenul cunoscut sub numele “fabrici de diplome” se apropie de sfarsit. Nu, nu pentru ca statul a reusit anihilarea lor. Nici macar nu si-a propus asa ceva. Fabricile de diplome au aparut  dintr-o cerere imensa, dupa 1990, cand doar posesia unei astfel de hartii iti asigura un loc de munca caldut si bine platit. Mai ales la stat. 

Ajuns la apogeu cu experimentul Spiru Haret, care a emis si 55.000 de diplome pe an, contextul economico-social actual condamna la inchidere fabricile de diplome. Cum s-a intamplat cu alte fenomene, de tip Caritas, FNI si altele de acelasi calibru.

Iata argumentele:

Scaderea populatiei scolare

Candidatii la studentia anului 2010 sunt nascuti dupa 1990, cand natalitatea a inregistrat o cadere brusca, din motivele stiute. Nu mai avem serii de 300.000-350.000 de absolventi de liceu, ca altadata.  Abia daca au fost cca 200.000 la examenul de bacalaureat 2010, dintre care au promovat 140.000. Probabil in sesiunea din august vor mai promova 30.000-40.000, daca comisiile vor fi la fel de “indulgente”, chiar cu riscul aparitiei DNA in centrele de examen si evaluare. In total aproape 180.000 de absolventi de liceu cu bacaluareat. 

Disparitia angajatorului principal

Ani la rand a functionat in piata un angajator pe care nu-l interesa daca diplomele universitare au acoperire in competente, adica cunostinte si aptitudini obtinute de catre studenti. Conta pila, apartenenta la clientela partidului aflat al guvernare, spaga si alte argumente nelegate de competentele profesionale. Este vorba, bineinteles, de angajatorul stat. 

Care acum nu numai ca nu mai angajeaza, dar ii da afara si pe cei angajati in anii anteriori. Ca nu  mai are bani. Este aproape de faliment, daca n-ar fi masca de oxigen a FMI si a altor organisme de finantare. 

Si atunci, de ce sa mai platesti o diploma fara sa obtii competentele pe care le presupune? Pentru angajatorii privati diploma este o conditie necesara, nici pe departe suficienta. Fara sa demonstrezi la interviuri ca tot ce scrie pe diploma se adevereste si in competente, nu te angajeaza nimeni. Nu merge cu lucrari copiate de pe net, ca mai trebuie sa stii si ce scrie in ele.

Cat despre absolventii de programe de studii neautorizate, nici macar statul nu-i mai baga in seama, asa cum s-a intamplat la examenul de titularizare pentru intrarea in invatamant. Desi nu le anuleaza diplomele. Cum se impaca cele doua atitudini, doar ministrul de resort stie.

Criza economica

Scaderea dramatica a veniturilor, atat la stat cat si la privat, reduce considerabil disponibilitatile financiare ale familiilor,  destinate platii studiilor copiilor. Taxele au crescut, cazarea si masa deasemenea. Sumele necesare sunt importante. Cine-si mai permite sa-si tina copiii la studii, cu beneficii indoielnice? Apreciez o scadere cu 30-40% a familiilor cu resurse disponibile pentru studiile universitare ale copiilor. Sau, posibil procentul sa fie si mai mare.

Aparitia, in proiectul Legii Educatiei Nationale, a scolii profesionale, alternativa la invatamantul  liceal, va subtia si mai mult cohorta de tineri liceeni, amatoare de invatamant superior. Muncitorii calificati au castigat intotdeauna foarte bine si sunt preferati de catre angajatori,  romani si straini.

Concurenta externa

Universitatile straine din spatiul european primesc studenti romani la taxe identice cu acelea aplicate propriilor cetateni. Iata cateva exemple:
1. Universitatea din Viena 365 E
2. Universitatea din Innsbruck 800 E 
3. Universitatile  olandeze 1500 E 
4. Universitatea din Bologna 1500 E 
5. Universitatea din Geneva 1600 E 
6. Universitatea Cambridge, UK, 4500 E 
7. Universitatea Humboldt sau Universitatea Libera Berlin nu percep taxe de scolarizare
8. Danemarca, Cehia, Canada nu percep taxe
Este adevarat ca se adauga la aceste sume cheltuielile de intretinere, dar avantajele unei diplome acordata de universitati de prestigiu merita pe deplin cheltuielile. Pentru cine are resurse.

Oricum, in momentul de fata circa 50.000 de studenti romani studiaza in universitati straine, desi doar 200 in primele zece din topul international recunoscut.

Este de asteptat ca in anii ce vin universitati straine cu renume sa-si deschida filiale in Romania.

Iata cum competitia se dovedeste inca odata mama progresului si singura generatoare de calitate. O afacere de circa 1 miliard de euro pe an se indreapta spre faliment.

Pe cine se bat universitatile, de stat sau private

Spuneam mai sus ca, in cel mai bun caz, anul acesta vom avea 170.000-180.000 de absolventi cu diploma de bacalaureat. Dintre acestia, probabil 50.000 vor renunta din start sa urmeze studii universitare, din lipsa de resurse financiare. Circa 10.000 vor aplica la universitati straine iar 62.000 de locuri sunt bugetate de stat la “fara taxe”. Raman circa 60.000 de studenti pentru cele 200.000 de locuri cu taxe,  in universitatile de stat si private. 

Simtind cum bate vantul, universitatea privata "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti porneste taxele de la 850 de lei (200 E) pe an iar "Spiru Haret" de la 1.080 de lei (250 E) pe an. Cum vor face fata cheltuielilor cu aceste taxe modice, numai rectorii lor pot explica.

Iar fenomenul acesta  de dumping nu poate fi sanctionat, neexistand legislatie in domeniu. Doar ARACIS se ocupa cu asta, dar tocmai ce a acordat universitatii Dimitrie Cantemir „grad ridicat de incredere”, adica nivelul maxim de perfectiune. Probabil pentru taxele minuscule cu care isi atrage clientii.

Concluzii

Ce e val, ca valul piere. 

In lipsa de clienti, fabricile de diplome, de stat sau private, trebuie sa-si inchida portile. Sau sa se asocieze cu universitati straine de prestigiu, pentru a deschide filiale in Romania, cu brandul asigurat. 

A fost odata o „poveste” de succes. Ca orice poveste, vine si trece. Fara prea mari regrete la disparitie. Decat mult si prost, mai bine putin si bun.

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
9244 vizualizari
 • +2 (2 voturi)    
  bine sintetizat! (Marţi, 3 august 2010, 9:26)

  androidul cu sobolani [anonim]

  un prim efect pozitiv al crizei. e primul val de "jeg" maturat, unul destul de gros, ce-i drept. urmeaza restul, din fericire.
 • -1 (1 vot)    
  Universitatea "Dimitrie Cantemir" (Marţi, 3 august 2010, 9:52)

  elena s [anonim]

  As vrea sa fac o precizare, ca om care a studiat in aceasta Universitate... Faptul ca a primit „grad ridicat de incredere”, nu este intamplator.
  In aceasta Universitate orice student care-si doreste sa capete competente profesionale de calitate, o poate face, fara rezerve! Profesorii care predau aici, predau si la Univ. de Stat si exigentele sunt aceleasi.
  Credeti ca la Univ. de Stat, standardele sunt mai ridicate? Va inselati... Va pot povesti cum a fost la sotul meu, la Univ de Stat... El nici n-a stiut ca este in sesiune, dar ca are de facut proiecte sau referate, in schimb eu, mergeam la cursuri, la seminarii, faceam referate... Am muncit un an intreg la lucrarea de licenta, singura!
  Am avut colegi remarcabili! Erau foarte tineri si studiau si la 2 facultati...Astazi profeseaza, fara pile si interventii, pentru ca au fost capabili sa castige concursurile organizate atat in institutii publice, dar si in multinationale!
  Universitatea "Dimitrie Cantemir" nu poate fi comparata cu Spiru Haret! Este o mare rusine sa credeti ca puteti face o astfel de comparatie...
  Domnule Stefan Vlaston as fi foarte interesata sa stiu pe ce va bazati cand faceti astfel de afirmatii si care au fost sursele care v-au determinat sa credeti ca Universitatea "Dimitrie Cantemir" ar putea fi considerata fabrica de diplome, in sensul rau al expresiei!
 • 0 (2 voturi)    
  dar... incompetentii deja angajati... raman (Marţi, 3 august 2010, 9:55)

  misu [anonim]

  E foarte bine daca cineva a sesizat o tendinta de a creste nivelul de competenta, cunostinte si aptitudini a absolventilor. Personal ma indoiesc. Oricum, daca cei care termina o facultate sunt mai competenti, vor avea o mare deziluzie cand vor constata ca le vor fi sefi incompetentii generatiilor mai mari. Drept urmare, isi vor dori in continuare sa plece din tara... si in Romania vor ramane in continuare acei incompetenti care sunt perfect adaptati sistemului. Probabil ca sunt si exceptii si chiar va rog sa le dati de exemplu.
 • +2 (2 voturi)    
  schimbarea este dificila (Marţi, 3 august 2010, 10:15)

  Mephisto [anonim]

  din pacate si firmele private angajeaza multi indivizi fara competente, "diplomati" de catre universitati obscure, tot prin metoda PCR. Studiu de caz: sectorul bancar.
 • +2 (2 voturi)    
  Frumoasa argumentatie! (Marţi, 3 august 2010, 10:24)

  Lucian Adrian [anonim]

  Frumos punctat, si merita subliniata acea nota referitoare la ponderea infima a studentilor la universitatile din top 100. Acum se poate ataca si o alta problema, aceea a calitatii universitatilor de la noi, care nu reusesc sa se ridice in clasamentele de profil. Acum se pot concentra pe calitate si eventual cu aceasta generatie sa inceapa un trend de sanctionare drastica a plagiatului, a copiatului, a cumpararii examenelor si altor practici asemanatyoare, care ne-au adus in situatia actuala.
 • +2 (2 voturi)    
  trista realitate (Marţi, 3 august 2010, 10:58)

  pehash [anonim]

  Bucuria ca se limiteaza acest fenomen al 'fabricilor de diplome' va face poate sa priviti ceva mai indulgent decat ar trebui impactul devastator pe care l-au avut in ultimii 20 de ani. Chiar daca maine se inchid toate, in urma lor raman milioane de diplome pe care, practic, le putem considera falsificate. Detinatorii acestor diplome nu au fost si nu vor fi niciodata sanctionati. Cu atat mai putin 'fabricile'. Unii raman cu diplomele, altii cu banii, dar noi, restul, va trebui sa concuram pentru un job in aceeasi societate romaneasca, unde o diploma nu mai inseamna nimic. O paralela relevanta este situatia de pe drumurile noastre.. unde putini platesc taxe, dar toti circula.. si rareori politia ii amendeaza pe cei care nu 'joaca' corect.
 • +1 (1 vot)    
  @elena s (Marţi, 3 august 2010, 11:11)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Pe ce ma bazez? Pe multe infomatii, dar prima este taxa modica pe care o cereti studentilor. Ati descoperit pesterile de comori ale lui Ali Baba?
 • +2 (2 voturi)    
  O analiza completa (Marţi, 3 august 2010, 11:12)

  cristian [anonim]

  Felicit pe aceasta cale autorul pentru o analiza completa asupra situatiei in care se afla invatamantul superior. Poate ar trebui sa largeasca analiza si sa includa urmatorii 2-3 ani in aceasta analiza, ani in care vor termina liceul generatiile 92-94 (cu o natalitate scazuta). Insa nu trebuie sa uitam un mic amanunt, si anume faptul ca o parte dintre clientii acestor fabrici sunt persoane care muncesc in strainatate, iar cererea acestora cred ca va ramane intr-o anumita masura.

  O zi buna
 • 0 (2 voturi)    
  De ce ... (Marţi, 3 august 2010, 11:14)

  Niko [anonim]

  ... dumping? Printre multele dumneavoastra calitati stiti si contabilitate si alte asemenea? Intotdeauna o entitate privata a asigurat servicii mai ieftine decat cele de stat, la stat erau "gratuite" fiindca se impartea cheltuiala la 22 de milioane.

  Problema ramane structura invatamantului, faptul ca abia acuma se reapar scoli profesionale, ca am avut numai dobitoci ministri de invatamant si alte asemenea.
 • +1 (1 vot)    
  @pehash (Marţi, 3 august 2010, 11:15)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Nu e chiar asa. Si in America, 33% au diplome universitare. Unele obtinute cu 50$. Dar nu le da nimeni vreo atentie. Vine vremea si la noi cand va conta emitentul.

  Inclusiv oentru adeia care deja au diplome. Nu vad o companie privata sa-si bata joc de banii pt. salarii, platind orice posesor de diploma. Ca mai sunt exceptii, posibil, conteaza insa trendul.
 • +2 (2 voturi)    
  @misu (Marţi, 3 august 2010, 11:18)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Incompetentii, deja angajati, vor pleca si ei, acolo unde le este locul. Am trecut printr-o perioada in care minciuna era ridicata la rang de politica de stat. Criza anuleaza ce a fost. S-au dus banii din privatizari, de la capsunari, fluxurile externe de capital nu mai vin. Acum tebuie sa privim adevarul in fata. Inclusiv la nivel educational.

  Mentalul colectiv se schimba si aici. Romanii au multe defecte dar si o calitate mare: inteleg f. repede incotro bate vantul.
 • +1 (1 vot)    
  @Mephisto (Marţi, 3 august 2010, 11:20)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  In sectorul bancar? N-as crede. E privatizat 90%. Cine si-ar da banii pe mana unor nepriceputi? Ca mai fac si gafe, e adevarat, s-a intamplat si la case mari.
 • +1 (1 vot)    
  @Lucian Andrei (Marţi, 3 august 2010, 11:24)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Iata un exemplu f. bun de ce poate face piata si nu poate statul. Aici este locul unei discutii, ce rol sa aiba statul, ce rol sa aiba piata.
 • +2 (2 voturi)    
  pt elena s [anonim] (Marţi, 3 august 2010, 11:33)

  dsfddrte [anonim]

  Diferenta intre universitatea de drept (de stat) si Dimitrie Cantemir e ca la stat erau 11 candidati pe un loc (nu stiu in prezent care e concurenta) si la Cantemir nici unul. Aici e si diferenta: de valoare, valoarea candidatului. Concurenta aduce valoare. Cine merge la Cantemir??? Cine nu e in stare sa intre la stat!!! Ce valoare poate sa aduca intr-o firma, in acest caz, un absolvent de la Cantemir??? Nici una probabil ....
 • -1 (1 vot)    
  da (Marţi, 3 august 2010, 11:39)

  dan popa [anonim]

  Ce studii aveti domnule Vlaston?
 • -1 (1 vot)    
  Job-uri (Marţi, 3 august 2010, 11:42)

  Niko [anonim]

  Recunosc ca nu sunt foarte inteligent, insa nu ma prind de unele lucruri. Nu inteleg de unde pana unde aceasta frica a lui phash, o frica pe care o au insa multi altii. Se stie in general ca cei care termina Spiru, sa zicem, sunt analfabeti (desi nu e vina lor, e a scolii generale si a celor care i-au trecut bac-ul), deci nu putem sa vorbim de o concurenta intre ei si noi.

  Problema, daca este preferat unu' cu diploma de Spiru, de acu' 10 ani, in locul tau cu diploma de poli de acu' 10 ani, este mai curand la tine, cu siguranta nu tine de diploma.

  Domnule Vlaston, ati face bine sa incepeti sa va educati cu privire la educatie. Problemele sunt altele, nu cele punctate de dumneavoastra. Piata muncii este foarte cruda si triaza prostii indiferent de diploma si note.
 • +2 (2 voturi)    
  :) (Marţi, 3 august 2010, 11:52)

  alexandru [anonim]

  Felicitari pentru articol.

  Mi-a placut ca articolul e scris pe un ton realist-optimist.

  Mi-a placut si ideea din raspunsul pentru misu .
  Cred ca e important sa cautam in noi resurse, calitati, daca vrem sa avem succes, sa devenim un popor de invingatori.
 • +2 (2 voturi)    
  @niko (Marţi, 3 august 2010, 12:05)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Nicaieri in lume o univ. privata, fara fonduri de la stat, nu-si poate permite asemenea taxe minuscule. Cand cumperi ceva de 200 E, te intrebi ce calitate are serviciul pe care dai banii....
 • 0 (2 voturi)    
  @dan popa (Marţi, 3 august 2010, 12:07)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Universitare, fac. de matematic Bucuresti. Terminata inainte de '89.

  In loc sa discutam ideile, vreti sa stiti ce-am mancat in ultimii 20 de ani? Sunt presedintele asociatiei EDU CER, neangajat politic.

  www.educer.eu
 • +2 (2 voturi)    
  @niko (Marţi, 3 august 2010, 12:10)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Daca nu acestea sunt problemele educatiei, inseamna ca traim in lumi diferite. Eu raman in aceasta. Ce faceti dv. nu este problema mea.
 • +1 (1 vot)    
  de exemplu (Marţi, 3 august 2010, 12:18)

  Ion [anonim]

  800 EUR diploma de la facultatea de psihologie de la Spiru Haret. simplu, fara batai de cap, oricand, la orice ora
 • +1 (1 vot)    
  Mda (Marţi, 3 august 2010, 12:18)

  Niko [anonim]

  In India sunt scoli private care ofera educatie elementara la pret de 10 dolari pe an. Tine de cati bani au oamenii de cheltuit.

  Intre Universitatea din Viena la 365 si Spiru la 250, daca comparam veniturile, putem spune ca Spiru e chiar scump.

  Cu ocazia asta aflam ca din cauza statului preturile sunt de fapt foarte mari si daca nu si-ar mai baga nasul, probabil si-ar permite mai multi o facultate. Insa statul are nevoie de prosti educati care sa creada ca e el bun si le da de mancare.
 • +2 (2 voturi)    
  Romania (Marţi, 3 august 2010, 12:36)

  cici1800 [anonim]

  Toate facultatile din Romania sunt fabrici de diplome - mai putin poate medicina, desi numarul mare de studenti nu cred ca mai garanteaza calitatea din ani comunismului.
  Facultatile din Ro au ajuns un fel de prostituate. Invatamantul e cangrenat si fara o operatie capitala nu se vor indrepta lucrurile.
  Din pacate statul nu are oamenii/ legiile/interesul/mentalitatea care sa poata readuce invatamantul pe linia de plutire.
 • +1 (1 vot)    
  diplomele de la "privat" ? (Marţi, 3 august 2010, 12:40)

  toma [anonim]

  in sfarsait se termina si cu astea !
  cunosc o gramada de cazuri care au fost functionari marunti sau tablagii (in armata sau politie) care au facut LICEUL LA SERAL si DREPTUL la jibou sau ulmeni ( MARI CENTRE UNIVERSITARE ! ) pentru a putea avansa in functie sau grad !
  pentru mine raman aceeasi oameni mici,nu ma pot pacali,dar ce ma fac ca dau de ei la locul de munca unde au fost promovati ?!
 • +1 (1 vot)    
  @niko (Marţi, 3 august 2010, 13:26)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Univ. din Viena nu e privata, are subventie si de la stat. De asta isi permite taxe asa mici.
 • +2 (2 voturi)    
  @cici1800 (Marţi, 3 august 2010, 13:28)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Asta discutam: ce n-a reusit statul, nici nu si-a propus, reuseste, iata, piata. Tot e buna la ceva si piata asta.

  Prostitutie (la figurat) se face in multe alte locuri. Din pacate.
 • +1 (1 vot)    
  concurenta (Marţi, 3 august 2010, 13:43)

  Paul [anonim]

  Concurenta este cea care va realiza adevarata reforma a invamantului romanesc. Nu este nevoie de ARACIS. Este suficient un studiu ca acesta:

  http://www.payscale.com/2009-best-colleges/best-engineering-colleges.asp

  Absolventii vor sti ce sa aleaga!

  In Romania, cred ca o solutie pentru realizarea studiului ar fi INS. Trebuie doar colectate de la fisc anul absolvirii si facultatea absolvita.

  Analiza este corecta. Fabricile de diplome (atat de la stat cat si de la privat - a se vedea de exemplu concurenta din ultimul timp de la administratie publica de la FEAA) a fost favorizata de angajarile necontrolate de la stat si de sporurile obtinute pe diplome fara acoperire (atat in munca depusa cat si in cunostintele dobandite).
 • +1 (1 vot)    
  investitiile au fost deja facute (Marţi, 3 august 2010, 13:54)

  robert [anonim]

  e simplu cum poate functiona o facultate cu taxe mici: trebuie acoperite doar salariile si utilitaiel. cea mai mare parte a spatiilor sunt deja proprietate. In plus sunt venituri adicacente consistente : chirii de la diferite societati (xerox, licrarii, baruri) apoi taxele de diplome, de reexaminari (100 lei / examenul), samd. teoretic ele pot functiona si gratis pentru ca ar trebui sa aibe si ceva contracte de cercetare. TEORETIC. Viitorul oricum este al calitatii si se vor restrange aceste facultati pana la un numar optim de studenti. In urmatorii 10 ani vor trebui sa intre in topuri sau sa inchida portile pentru ca nimeni nu va pierde 4 ani la o faculate si sa nu aiba sansa sa ii fie luata in calcul diploma.
 • 0 (0 voturi)    
  raspuns @ (Marţi, 3 august 2010, 13:28) Vlaston S (Marţi, 3 august 2010, 14:35)

  cici1800 [anonim]

  Piata ar putea rezolva problema, dar nu e lasata de stat.
  Statul trebuie sa rezolve acesta problema.
  Atata timp cat statul va mentine masuri de genul : spor la salar pentru diploma de master, diploma 'de orice fel', limba straina, transformare post din studii medii - in studii superioare, etc. , piata nu va putea face nimic contra fabricilor de diplome.
  Daca s-ar cerceta putin studentii la aceste 'fabrici de diplome', atat de stat cat si private, va rezulta ca un procent de peste 80-90% de studenti sunt bugetari (cel putin cei de la ID, IDD, FR ).
 • +1 (1 vot)    
  @cici 1800 (Marţi, 3 august 2010, 15:12)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Multe ar trebui sa faca statul si nu face. Ar trebui sa ne bazam mai putin pe el si mai mult pe noi. Doar in comunism era factotum. Acum...., nu are dupa ce bea apa:)
 • 0 (0 voturi)    
  fara bani la univ in Canada? (Marţi, 3 august 2010, 15:16)

  mitza [anonim]

  Eronat.

  Sunt angajati de banci, manageri, care inca isi mai platesc imprumuturile pt studentie.
 • 0 (0 voturi)    
  @Paul (Marţi, 3 august 2010, 15:17)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Exact. In America acesta este singurul criteriu. Dar nu stiu daca INS are rubrici prevazute pentru asa ceva, cand colecteaza date. At trebui sa prelucreze si coincidenta dintre continutul jobului si specializarea absolvita. Daca ar fi oneste, univ. si-ar construi singure o astfel de evidenta. Dar nu au niciun interes.

  Am eu un procent, confrmat din mai multe surse: 20%. Acesta e nr absolventilor care se angajeaza intr-o slujba legata de specializarea absolvita. Inv. nostru superior functioneaza cu un randament de 20%!
 • 0 (0 voturi)    
  taxe in Canada... (Marţi, 3 august 2010, 15:39)

  UnCapsunarCanadian [anonim]

  "8. Danemarca, Cehia, Canada nu percep taxe"

  Nu stiu de celelalte tari, dar in Canada cu siguranta platesti taxe. Chiar si cetatenii canadieni platesc taxe, iar cei care nu sunt sau nu au rezidenta in Canada platesc cam dublu... Fiul meu plateste 7000 CAD, iar la alte facultati e de 10000 CAD pe an. Exista si burse si ajutoare pentru cei care nu au parinti cu bani, dar asta e alta poveste.

  numai bine
  UnCapsunarCanadian
 • 0 (0 voturi)    
  Canada (Marţi, 3 august 2010, 16:53)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Multumesc pentru atentionare.

  E un bun exemplu pentru ce ar trebui sa facem si noi
 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns (Marţi, 3 august 2010, 19:21)

  elena s [anonim]

  @Vlaston Stefan
  Trebuie sa va raspund, nu pentru a intra intr-o polemica cu dvs ci pentru a stabili o realitate.
  Mi-ati raspuns ca si cum ati avea certitudinea ca fac parte din conducerea acestei Universitati, dar va inselati! Sunt absolventa promotia 2006 la Stiinte Juridice si Administrative, specializarea Drept. Lucrez in mediul privat. Nu stiu sa fie vreun examen pe care sa nu-l fi luat pana acum... Personal, m-am simtit deranjata de articol, stiind ca acolo cine vrea sa invete chiar are posibilitatea s-o faca. Exista o biblioteca bine structurata, cu sala de lectura, sali de sport, sala de judecata, aula, sali de curs, laboratoare, retea de internet, etc. Profesorii sunt OK, discuta cu studentii orice problema... In cadrul Universitatii s-au tinut si cursurile de vara ale Universitatii din Nice...Ce ar mai trebui?
  Scaderea taxelor, e o strategie, pentru ca multi evitau sa se inscrie la aceasta Universitate din cauza exigentelor si greutatea cu care se treceau examenele pentru cei care nu invatau... Poate taxa ceva mai mica va aduce mai multi studenti... E doar o chestiune de bani, care nu are nimic de-a face cu calitatea actului educational! Va spun eu ca o personalitate ca dl. Prof. Mazilu preda pentru toti studentii la fel, indiferent de Universitate!
 • 0 (0 voturi)    
  Ok. @elena s (Marţi, 3 august 2010, 20:52)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Cred ca aveti dreptate, in ceeace va priveste. Ai vrut sa invatati, ati invatat. Dar sunteti convinsa ca s-a intamplat la fel cu toti?

  Un indicator relevant: raportul intrati/absolviti. O fi subunitar? Sau, Doamne fereste, supraunitar:)))
 • 0 (0 voturi)    
  @Vlaston Stefan (Marţi, 3 august 2010, 22:24)

  Paul [anonim]

  In legatura cu sintagma "lucreaza in specializarea absolvita" nu face decat sa introduca birocratie inutila. Stiu fizician care lucreaza in control (un domeniu specific AC-ului) si care se descurca mai bine decat cei care au absolvit AC-ul. Un absolvent de matematica care lucreaza ca programator lucreaza in domeniu?

  Este mult de simplu, daca tot se aplica legea numerelor mari, sa consideram ca este putin probabil ca angajatii cu salarii mari din banci sa nu fie absolventi de politehnica de exemplu. In general cazurile in care absolventii unei facultati lucreaza in alt domeniu decat cel absolvit si castiga bine sunt foarte putine. Daca a terminat ASE-ul si lucreaza ca vanzator atunci se va vedea in statisitica.

  In general daca 20% din absolventii facultatii X lucreaza "in domeniu" si 40 % din absolventii facultatii Y lucreaza "in domeniu" asta sigur se va vedea in statistica.
 • 0 (0 voturi)    
  @Vlaston Stefan (Marţi, 3 august 2010, 23:05)

  Paul [anonim]

  Un factor important care a contribuit la scaderea calitatii este finantarea per student echivalent

  In perioada ce a urmat prezentarii proiectului Miclea, atat d. Basescu cat si d. Funeriu dupa a devenit ministru au spus ca finantarea per student echivalent va fi inlocuita cu finantarea in functie de numarul studentilor din anul I.

  Varianta votata in Camera Depuatilor este cea de mai jos (usor diferita fata de cea trimisa de guvern).

  "(4) Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului asigura finantarea de baza pentru universitatile publice, prin granturi de studii calculate pe baza costului mediu per student echivalent, per domeniu, per cicluri de studii si per limba de predare. Fondurile vor fi alocate prioritar spre acele domenii care asigura dezvoltarea sustenabila si competitiva a societatii, iar in interiorul domeniului, prioritar, celor mai bine plasate programe in ierarhia calitatii acestora.

  (5) Finantarea de baza este multianuala, asigurandu-se pe toata durata unui ciclu de studii."

  Ce se intelege din textul de mai sus? Finantarea se va face in functie de studentii din anul I sau in functie de numarul studentilor echivalenti?
 • 0 (0 voturi)    
  Multumiri (Miercuri, 4 august 2010, 12:39)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Cititorilor care s-au aplecat asupra materialului si au facut observatii si propuneri.

  Sunt adeptul comunicarii directe si a preluarii ideilor si argumentelor pertinente.

  In viitoarele articole voi tine cont de tot acest schimb de opinii.
 • 0 (0 voturi)    
  cresterea calitatii (Joi, 5 august 2010, 17:34)

  Cetateanul_turmentat [anonim]

  Oare s-a mai facut cindva apostolat in invatamantul superior? Stiu ca invatatorii de tara faceau asa ceva, dar atunci o catedra universitara echivala cu o mosie sanatoasa. Din pacate in ultimii ani in Romania invatamantul superior a ajuns aproape de distrucere din mai multe motive:
  1. Infiintarea a nenumarate universitati finantate de la buget, avind ca efect diluarea finatarii (si implicit a calitatii educatiei) universitatilor de traditie
  2. Distrugerea premeditata de catre pdl a cercetarii romanesti. Buna, rea, cu sau fara rezultate notabile (sa nu uitam ca au existat doar 3 ani de finantare decenta, iar in acest timp nu se poate cistiga un nobel) de bine de rau pina acum 2 ani -au format nucleele unor colective de cercetare adevarate. Au disparut din lipsa de finatare. Va fi greu sa se revina la stuatia anterioara, cercetarea nefiind o masina pe care o opresti si o pornesti.
  3. Salarizare de mizerie. Mitul salariilor profesorilor universitari este ceea ce am spus, adica un mit. Poate or fi existind si exceptii, dar inainte de scaderea actuala salariul unui profesor era in jur de 3500 de lei, iar al unui asiastent in jur de 900-1100. Net. Acum un profesor ia in jur de 2700 de lai iar un asistent undeva pe la salariul minim pe economie. Cum poti cere calitate la aceste venituri? Cum poti cere unui tinar sa publice si sa se faca cunoscut cind nu are cu ce sa-si plateasca intretinerea? Efectul este imediat. Lucrez la o facultate dintr-un domeniu de virf, cautat pe piata muncii, cu concurenta mare la admitere si in care se mai facea scoala. Nu mai exista preparatori, asistenti si aproape au disparut si lectorii. Majoritatea profesorilor sunt in prag de pensionare. Facultatea se va desfiinta probabil pe cale naturala, desi asa cum va spuneam, este una cautata care ofera o pregatire serioasa. Cred ca acestea ar fi subiecte de discutie domnule Vlaston, nu comparatii inutile cu anglia, austria sau stiu eu ce alte tari, in care se investeste in educatie.
 • 0 (0 voturi)    
  Mare dreptate pehash (Joi, 9 septembrie 2010, 19:58)

  ss [anonim]

  Mare dreptate ai Pehash! Sunt unii legati la ochi care nu vad ca nu exista nicio diferenta intre Spiru Haret, Cantemir sau alta universitate de "stat". Peste tot se intampla acelasi fenomen si cred asta pentru ca nu am auzit de niciun student de la stat care sa nu stie care prof primeste spaga si cat face examenul. Tot invatamantul este varza, dar vorba ta: nu va mai conta diploma ci ceea ce stii si asta cat mai bine. Trebuie sa fii cel mai bun. Restul e vorba. S-au dus vremurile cand concurenta era de 20 - 30 pe un loc. La ce facultate mai este concurenta? La niciuna. Nu intri pe locuri fara taxa intri la celelalte si tot faci facultatea la stat sau privat. Asa ca nu trebie sa ne infirbantam prea tare. Cat timp diploma este emisa de Minister, trebuie luata in considerare. Si apropo: angajarea se face pe spaga si nu pe competente. Am experienta ca multi altii de altfel. Traim in Romania (S-rOMAn-LIA) si asta este tot.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii