Stefan Vlaston
Foto: Arhiva personala

​Invatamintele fenomenului "Spiru Haret"

de Stefan Vlaston CampusNews

Miercuri, 11 august 2010, 9:44    NEWS | OPINII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Istoria scurta a invatamantului superior privat din Romania demonstreaza ca societatea romaneasca este bolnava. Doar intr-o astfel de societate se poate ajunge la situatia ridicola in care o universitate privata emite diplome garantate de stat prin antetul ministerului de resort, dupa care statul nu le mai recunoaste, iar instantele decid ca respectivele diplome sunt valabile. Mai mult, statul cheama din nou la examenul de licenta zeci de mii de absolventi licentiati, precum uzinele de autoturisme care constata defectiuni de fabricatie cand masinile deja ruleaza pe sosele.

Cum am ajuns aici?

Cererea exploziva de diplome universitare aparuta imediat dupa 1990 a creat o piata si furnizori de stat si privati care s-au transformat repejor in “fabrici de diplome”. Legislatia creata pentru inlesnirea fenomenului si nu pentru controlul sau  a “beneficiat” de creativitatea parlamentarilor deveniti peste noapte profesori universitari, fara lucrari si recunoastere internationala dar cu salarii frumusele incasate de la beneficiarii legislatiei specifice, mai mult pentru servicii “indirecte” si discrete.

Cererea de diplome era prilejuita de faptul ca statul, principal angajator, nu se uita si la competentele presupuse a fi fost obtinute de catre absolventi. Pur si simplu le oferea joburi sau mariri de salarii, in baza unei simple hartii.

Autorizarea si acreditarea universitatilor private a devenit o sursa de venituri incredibile, presupunand spagi uriase, proportionale cu veniturile viitoarei afaceri. 

Unde a gresit Spiru Haret?

Probabil n-am fi ajuns in impasul actual daca univeristatea Spiru Haret n-ar fi supralicitat influenta pe care o avea. Influenta descrisa de dl Mihail Hardau, fost ministru al educatiei,  astfel: “Univeristatea Spiru Haret si alte universitati controleaza Ministerul Educatiei si Parlamentul Romaniei”.

Constienta de “spatele” puternic pe care se poate baza, universitatea Spiru Haret a ignorat Legea Asigurarii Calitatii in Educatie si mecanismele de autorizare si acreditare stabilite de ARACIS (agentia de control si acreditare) si a derulat programe de studii neautorizate, la invatamant la distanta si frecventa redusa, pentru sute de mii de studenti. Cu incasarea taxelor corespunzatoare. E drept, mult mai mici decat la alte universitati, de stat sau private, pentru a-si atrage clienti. Si a reusit. Ca acesti studenti nu vedeau vreun profesor la fata, nici macar la examenul de licenta, nu mai conta. Invatau doar de la computere.

Cum a fost posibil?

Derularea halucinanta a evenimentelor nu poate fi explicata decat prin afirmatia de mai sus a dlui Mihail Hardau.

Incepand cu anul 2005 universitatea Spiru Haret deruleaza cursuri neautorizate, fara sa provoace vreo reactie din partea Ministerului Educatiei, nici macar aceea elementara de a informa amatorii de studentie la ce riscuri se expun daca urmeaza cursuri neautorizate.

In 2008, prima promotie de studenti “la distanta si cu frecventa redusa” primeste de la ministrul Cristian Adomnitei mult ravnitele diplome, cu antetul si stampila  ministerului, vreo 50.000, legalizand astfel ilegalitatea unor programe de studii neautorizate.

In 2009, dna ministru Ecaterina Andronescu, disperata probabil de faptul ca Spiru Haret atrage jumatate din candidatii la studentie din tara, refuza sa  elibereze diplomele pentru examenele de licenta sustinute de studentii ilegali, in 2010 refuzul se repeta. 

Speriata de posibilitatea confruntarii cu un val de procese prin care sa i se ceara despagubiri uriase,  universitatea  Spiru Haret cere ministrului Daniel Funeriu reluarea examenului de licenta pentru studiile ilegale. Ministrul este de acord dar sub monitorizarea ministerului, in alt format decat cel initial si cu comisii straine.

Colac peste pupaza, justitia stabileste prin hotarare definitiva ca diploma obtinuta de o absolventa de programe neacreditate este pe deplin valabila. Iar nerecunoasterea lor de catre angajatori, inclusiv de catre Ministerul Educatiei la examenele de titularizare in invatamant inseamna, in consecinta, discriminare nepermisa. Aici suntem in momentul de fata.

Posibile solutii de iesire din impas

Abuzul initial l-au comis parlamentarii profesori universitari care au pus chezas statul sa valideze, garanteze, egalizeze diplome universitare, indiferent cat de dubioase erau conditiile de obtinere a acestora. Pentru a fi siguri ca studentii vin sa plateasca taxele, indiferenti la calitatea studiilor, dar pentru diplome recunoscute de stat.

Si in alte tari, in America de exemplu, se pot obtine diplome pe cativa zeci de dolari  cu valoare de “suveniruri”, pentru cei care vor sa le foloseasca la tapetat peretii locuintei. Asta nu inseamna ca vreun angajator da doi bani pe ele.

O diploma trebuie sa aiba exact atata valoare cata credibilitate are emitentul ei. In functie de acest unic criteriu, candidatii la studentie si angajatorii decid daca merita sau nu sa dea bani pentru ceva ce s-ar putea dovedi fara nicio valoare. Fara falsa garantare de catre stat, prin antetul si stampila ministerului de resort.

La aceasta situatie se poate ajunge si imediat, prin Ordonanta de Urgenta, dand dreptul universitatilor sa emita diplome, doar cu antetul si stampila proprii si, eventual, cu mentiunea, acolo unde este cazul, “program de studiu acreditat de ARACIS”. Folosirea acestei mentiuni fara temei legal se sanctioneaza penal si cu inchiderea universitatii.

In felul acesta se dezamorseaza si conflictul cu Spiru Haret, universitatea primeste dreptul de a elibera diplome cu propriul antet, fara mentiunea, acolo unde nu este cazul, a acreditarii respectivului program de studii de catre ARACIS.  

Ramane doar ca intelepciunea de ultim moment a diriguitorilor sa-si spuna cuvantul.

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
5369 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  invatamant privat spre 0 (Miercuri, 11 august 2010, 10:01)

  marian [anonim]

  mare drepate aveti. ce este de facut?
  • 0 (0 voturi)    
   Ce-am propus (Miercuri, 11 august 2010, 10:06)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui marian

   Fiecare pasare pre limba ei piere. Sa nu mai garanteze statul diplome obtinute in conditii dubioase.
   • 0 (0 voturi)    
    ce e de facut cu "pagubitii"? (Miercuri, 11 august 2010, 10:29)

    florin [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    nu de acum inainte.
    ce e de facut cu cei din promotia 2008, 2009, 2010?
    cei care nu au avut nici o vina ca au fost vrajiti cu informatii intentionat gresite.
    • 0 (0 voturi)    
     Se puteau (Miercuri, 11 august 2010, 10:45)

     Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui florin

     Interesa si ei, la minister sau la ARACIS. In fond erau banii lor in joc. Nu pot fi absolviti total de vina de a nu se informa. Chiar si numai taxele de dumping trebuiau sa le dea de gandit ca ceva nu e in regula.
     • 0 (0 voturi)    
      . (Miercuri, 11 august 2010, 11:21)

      florin [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

      au venit reprezentantii lor in scoli si profesorii/directorii au garantat pentru ei, ca sunt cei mai buni?
      sa nu iti crezi profesorii care te-au scolit 4 ani?
      nu credeam ca se va putea intampla o asemenea absurditate.
      si inca ceva, nu exista absolut nici o diferenta intre formele de invatamant zi/id/fr. absolut nici o diferenta.
      • 0 (0 voturi)    
       Cum? (Miercuri, 11 august 2010, 11:26)

       Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui florin

       Nici cei de la zi ni fac cursuri cu profesori, seminarii, lucrari proprii, etc? Cei de la zi, tot la fara frecventa invata?

       N-am stiut, e o chestie noua!!!
       • 0 (0 voturi)    
        . (Miercuri, 11 august 2010, 11:31)

        florin [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

        absolut nici o diferenta.
        trust me. sunt in situatia asta.
        cativa prieteni au fost la zi/fr.
        eu m-am bagat din bun simt la ID, ca stia toata lumea ca muncesc si nu pot veni la cursuri.
        ei au diploma valabila, eu nu.
        • 0 (0 voturi)    
         Te inseli (Miercuri, 11 august 2010, 12:44)

         anticomunistu` [anonim] i-a raspuns lui florin

         La zi ai oricand acces la profesori si unii fac si seminarii foarte tari. Dar evident, depinde de calitatea studentului: poti fi extrem de capabil facand id-ul din lipsa de timp, dar poti fi un tembel si un chiulangiu si la zi, nevazand un profesor la fata.
    • 0 (0 voturi)    
     aceeasi logica? (Miercuri, 11 august 2010, 11:56)

     bula [anonim] i-a raspuns lui florin

     ca si in cazul Caritas nu se aplica? Naivitatea se plateste, altfel sa repare statul, adica noi toti??? SI daca TU, pierzi un post sau un concurs in favoarea unuia cu o diploma "dubioasa" cum te simti?
 • 0 (0 voturi)    
  Nedumerire (Miercuri, 11 august 2010, 10:19)

  o cetateanca [anonim]

  Nu inteleg de ce tot acest scandal se deruleaza doar in jurul Univ. Spiru Haret. Sunt multe alte universitati in care examenele se cumpara de catre persoane care abia stiu sa scrie si sa citeasca. Asta dupa ce au absolvit un liceu, de asemenea, prin frauda. Persoane care abia daca fac prezenta la examene, cu frecventa de participare la cursuri aproape zero!!!! cum e posibil ca un analfabet sa absolve o universitate?!?! cum e posibil sa ajunga avocat sau sa se angajeze in cine stie ce institutie de stat!?!
  Scriind aceste randuri, am gasit raspusul singura...suntem in Romania, tara tuturor posibilitatilor si a incompetentei. De aceea totul se duce de rapa de la o zi la alta. Dr. Laurence J. Peter spunea ca intr-o ierarhie fiecare angajat tinde sa avanseze pana cand atinge propriul prag de incompetenta.
  • 0 (0 voturi)    
   Pentru ca (Miercuri, 11 august 2010, 10:33)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui o cetateanca

   Celelalte univ. au avut prudenta sa se acrediteze la ARACIS. Altfel nu sunt cu mult mai bune.

   Desigur, mai exista insule de excelenta si in inv. romanesc. Prea putine, din pacate.
   • 0 (0 voturi)    
    insule de excelenta (Miercuri, 11 august 2010, 10:55)

    un cetatean [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    da, subscriu. un exemplu foarte bun ar fi ASE, chiar ID.
    Sora mea a absolvit Spiru, straine, ID. A fost singura fac. care scolariza ID la momentul respectiv. era un mare avantaj pentru cei care munceau. si asta pentru ca un prodecan si secretara de la limbi straine ID i-au spus ca fac. este acreditata. iar ea a crezut fara sa mai verifice la Minister. a pierdut sute de nopti in care a invatat pana la epuizare. doar pentru ca voia sa invete. si toate asta pentru ca a avut incredere....
    • 0 (0 voturi)    
     Diploma (Miercuri, 11 august 2010, 11:07)

     eugen [anonim] i-a raspuns lui un cetatean

     Da, pe asta s-a si mizat, pe accesul facil la o diploma pentru cel care nu poate, din diverse motive. Diploma urma sa-i asigure un salt la salarizare, in categoria persoanelor cu studii, si in rest nimic, nu vocatie, nu profesie, nu talent.
   • 0 (0 voturi)    
    Asa (Joi, 12 august 2010, 12:19)

    Miruna [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    ...si unde aparem noi, absolventii, in aceasta ecuatie???
 • 0 (0 voturi)    
  Diplome (Miercuri, 11 august 2010, 10:29)

  eugen [anonim]

  Din nefericire sute de mii de posesori de astfel de diplome ocupa functii de conducere in administratie si ne conduc spre nicaieri.
  Poate exista o solutie imediata pentru diplome dar consecintele a zece sau cincisprezece ani de invatamant la distanta de scoala incep sa se vada.
  • 0 (0 voturi)    
   spiru haret - ploiesti (Miercuri, 11 august 2010, 10:45)

   campineanul [anonim] i-a raspuns lui eugen

   ''studentii'' inscrisi la''fara carti'' se prezinta la doua sesiuni cu grilele de la secretare, iau numai note mari si devin licentiati de prea lunga distanta si nimic valoare. Cu bani se platesc diplomele si la Ploiesti. Daca intra la vreo comisie de examinare nimic nu iese din ei.
   • 0 (0 voturi)    
    Da (Miercuri, 11 august 2010, 11:06)

    Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui campineanul

    Dar Inalta Curte a decis, prin hotarare definitiva, ca diplomele obtinute in astfel de conditii sunt valabile. Nici nu stiu ce motiv ar mai avea ministerul sa nu elibereze diplomele din 2009 si 2010
    • 0 (0 voturi)    
     eu stiu (Joi, 12 august 2010, 12:22)

     Kris [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

     ...dar nu iti spun...ia sa vedem noi, daca un absolvent la stat, si profesor pe deasupra, gaseste motivul.
     Vezi ce inseamna daca am terminat la x si 0????
 • 0 (0 voturi)    
  spiruharet (Miercuri, 11 august 2010, 11:26)

  amares [anonim]

  Învăţămîntul particular este soluţia la bugetele nestăpînite de pseudocapitaliştii care ne guvernează. Şi spitatlele particulare îmi inspiră mai multă încredere decît fabricile morţii de stat. Absolvenţii universităţilor se verifică în cîmpia muncii. Diploma poate fi falsă pentru orice tîmpit care în practică este nimicit de concurenţă. Statul să se ocupe doar de cei cu probleme materiale sau de altă natură. Şmecheriile astea ale ministerului nu au decît rolul să facă să supravieţuiască o incompetenţă incomensurabilă ce se instalează zi de zi în învăţămîntul de stat. eu aş face un concurs între absolvenţii de marcă de la stat şi de universităţile particulare. Licecele şi colegiile sînt de stat şi băseştii ies în bandă rulantă pe porţile bacalaureatului cu ţigara şi sufletul palmate.
  • 0 (0 voturi)    
   Competenta (Miercuri, 11 august 2010, 11:51)

   egen [anonim] i-a raspuns lui amares

   Eu nu doresc sa fiu subiectul asupra caruia oamenii astia isi demonstreaza competentele in campia muncii.
   Asta este echivalent cu a spune ca un curs de conducere auto nu are rost, cei care nu stiu se selecteaza in mod natural.
   As prefera sa aiba girul unor competenti, din pacate ajungem curand ca absolventii de ID sa gireze cu competenta lor alti absolventi.
   • 0 (0 voturi)    
    Bine (Miercuri, 11 august 2010, 12:02)

    Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui egen

    Ca n-au avut si medicina. Cand ma gandesc cum ar fi sa ma "taie" unul dintre absolventii lor...
  • 0 (0 voturi)    
   Forma noua de utilizare a lui " â " si " î " (Marţi, 24 august 2010, 15:56)

   Gabriel D [anonim] i-a raspuns lui amares

   Învăţămîntul - Învăţământul
   nestăpînite - nestăpânite
   decît - decât
   cîmpia - câmpia
   ...
   +
   sînt - sunt

   Forma noua de utilizare a lui "â" a fost reglemantata in 1994. La fel si si inlocuirea cuvantului "sînt" cu "sunt".

   Din 1994 si pana acum nu ati putut asimila aceasta schimbare din cadrul limbii române ?
 • 0 (0 voturi)    
  Faci o confuzie, d-le Vlaston (Miercuri, 11 august 2010, 11:42)

  DanBruma [anonim]

  Intre societatea romaneasca si statul roman. Din cate stiu o absolventa a Spirului a castigat in justitie impotriva statului. Deci cine e bolnav acilea, societatea sau statul? Raspunsul este evident pentru mine: statul este de vina.
  • 0 (0 voturi)    
   Pai (Miercuri, 11 august 2010, 12:00)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui DanBruma

   Statul nu e emanatia societatii? Ca doar nu vine parasutat din ceruri. Daca emanatia este bolnava, sursa eu cum este?
   • 0 (0 voturi)    
    Si daca sursa e bolnava (Miercuri, 11 august 2010, 21:31)

    DanBruma [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    atunci cine o repara?
    • 0 (0 voturi)    
     Se repara (Joi, 12 august 2010, 7:57)

     Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui DanBruma

     Singura. Cand ajunge la fundul sacului. Si se pare ca a ajuns!
 • 0 (0 voturi)    
  Spiru Haret (Miercuri, 11 august 2010, 11:48)

  Arina [anonim]

  Si eu am terminat la Spiru Haret in 2009, si am ales aceasta facultate pentru ca aveau taxele mai accesibile, si mai si lucram (am terminat Contabilitate si informatica de gestiune la FR).Si stiti de ce am vrut sa fac o facultate, ca sa pot da examen la CECCAR de experti contabili, pentru ca , contabililor autorizati li s-a luat dreptul de semnatura pentru bilant incepand cu 2007.
  • 0 (0 voturi)    
   Doar (Miercuri, 11 august 2010, 12:03)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Arina

   Ca taxele f. mici ascund intotdeauna ceva necurat. Peste tot.
  • 0 (0 voturi)    
   Va spun eu CE invatati: (Joi, 12 august 2010, 8:52)

   Gabriel [anonim] i-a raspuns lui Arina

   raspunsul la grile, raspuns care este dat din secretariate. Asta daca spuneti ca invatati. Realitatea este ca se fac copiute (inclusiv la mate! sau engleza! - se ia examen de oameni care nu stiu ce e acel serpisor - integrala!!).
   Pentru mine care am facut o facultatea "la vremea ei" este dureros ca am colegi de 50 - 60 ani pana mai ieri cu liceul iar acum cu Spiru Haret ID pe 2-3 specialitati.
   Nu este corect.
   • 0 (0 voturi)    
    autosuficienta (Joi, 12 august 2010, 12:27)

    Ina [anonim] i-a raspuns lui Gabriel

    ce inseamna "la vremea ei" ? Arata-mi si mie norma legislativa care prevede acest aspect. Daca nu, mai bine musca-ti limba veninoasa!
    Numai un autosuficient poate avea o astfel de gandire. Cat traieste, omul invata.
    Nu mai continui, ca nu am cu cine. Inteleg ca ai terminat procesul de invatare, muuuult timp in urma. Deci nu mai esti de acualitate. Punct.
 • 0 (0 voturi)    
  universitati (Miercuri, 11 august 2010, 11:59)

  anonim [anonim]

  nu stiu de ce da toata lumea in spiru haret... e la moda sau deranjeaza pe cineva. de dimitrie cantemir, ecologica, romano-americana, sau altele nu prea se ia nimeni, de ce? de facultatile de stat iar nimeni...
  • 0 (0 voturi)    
   Diplome (Miercuri, 11 august 2010, 13:19)

   eugen [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Poate unul din motive sa fie ca institutia asta a cerut la ultima strigare sa i se elibereze echivalentul unui vagon de diplome?
 • 0 (0 voturi)    
  argument (Miercuri, 11 august 2010, 12:50)

  ion [anonim]

  Decizia irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitiei emisa in cazul unei absolvente a Universitatii “Spiru Haret”, a carei diploma a fost contestata de Ministerul Educatiei, arata modul in care ministerul condus de Daniel Funeriu nu trebuie sa actioneze in conflictul pe care l-a declansat recent, si care priveste intentia autoritatilor de a repeta examenele de licenta ale absolventilor care au obtinut diplome de licenta in perioada 2008-2009. Fiind o hotarare irevocabila, cu valoare de precedent, Ministerul Educatiei va trebui sa tina cont de cele mentionate de instanta suprema si abia dupa aceasta sa hotarasca daca este cazul, sau nu, sa mai puna in discutie repetarea examenelor de licenta.
  Ministerul a vrut sa anuleze diplome prin simple adrese!
  • 0 (0 voturi)    
   jale (Miercuri, 11 august 2010, 14:10)

   simplitate [anonim] i-a raspuns lui ion

   abia astept sa vad ce va face ministerul cand va fi chemat in instanta de mii de absolventi... abia astept sa vad ce va face USH-ul cand va trebui sa plateasca despagubiri....
 • 0 (0 voturi)    
  hehe (Miercuri, 11 august 2010, 13:56)

  Costi [anonim]

  Nu inteleg de unde atatia "smart ass" care condamna invatamantul particular. Uitati-va prieteni la ASE, facultate de STAT (cica prestigioasa). 14 ore de cursuri si seminarii pe saptamana! (zile libere in cursul saptamanii), carte din parti, studenti care o ard prin everest si barurile de la romana. duceti-va intr-o zi normala de studiu la romana sa vedeti ca-s pline terasele de studenti. intrebati absolventii la cat la suta din cursuri au fost si ce au invatat din scoala? acelasi lucru e valabil si pentru politehnica unde stai 10 ore la scoala zilnic fiind in imposibilitatea de a avea macar un job part time ca sa-si arda creierii cu 70% materie inutila sau uzata moral!
  vreti invatamant de calitate? mergeti spre vest!
  • 0 (0 voturi)    
   Studii superioare (Miercuri, 11 august 2010, 14:33)

   eugen [anonim] i-a raspuns lui Costi

   Hai ca-ti spun eu de unde, poate intelegi.
   Scoala aia, doar ea, avea in ultima vreme vreo douasute de mii de studenti si absolventi, daca nu trei. Majoritatea lor, dupa cum vezi, munceau si trebuiau sa faca ID. Cand absolveau cereau modificarea functiei lor conform pregatirii, cu ceva spaga la sef se poate usor(vorbim de bugetari!). Si asa s-a ajuns ca aia care scrie certificatele de nastere sa fie absolventa de psihologie. Si subofiterul de politie absolvent la Geografia Turismului sa ceara inaintarea in grad de ofiter, conform pregatirii lui profesionale destepte, si asa se mira unii cum cresc cheltuielile bugetului cu salariile desi se zice ca nu se mai fac angajari. Si unii ocupau posturile cu derogare, pentru simplul fapt ca erau "studenti", urmand ca la absolvire sa dea "examen" pe post. Ai inteles ceva din asta?
 • 0 (0 voturi)    
  argumente (Miercuri, 11 august 2010, 14:15)

  un cetatean [anonim]

  ____adevarat ridicol ! ma-ndoiesc profund ca mister vlaston a interpretat corect ridicolul situatiei...

  ____ref. legislatie: adevar grait-a gura lui, legislatia prost facuta si interpretata de toti....ne-a adus pe noi, beneficiari de buna-credinta, in situatia actuala...USH a interpretat pana la un pct. corect (L. inv) iar sinisterul si-a permis sa aduca HG in completarea nu in sustinerea L. inv....culmea este ca in aceasta problema USH si-a castigat dreptul in instanta de a organiza ce forme de inv. doreste in baza L. inv.

  ____ref. angajatori :
  nu se uita la competente...se uita la pile...mica mare diferenta...

  ___ref. acreditare univ.: adik USH a dat spaga la tot senatul (in faza de acreditare a univ.)??? ma-ndoiesc.......

  ___ref. ARACIS: USH a contestat aracis pe buna dreptate...aracis-ul a fost acreditat abia anul trecut in iunie (daca nu ma insel)...de ce sa se supuna evaluarii cuiva inexistent, cf. legilor europene si a registrului de evaluatori accreditati??? mda...detalii....detalii...detalii...ref. la faptul ca studentii nu vedeau profesorii la fata, de unde stie 'mnealui atat de indubitabil? probabil nu a auzit de cursurile de sinteza par example...cat despre "invatau de la computere", este total rupt de realitate mister...una este sa dai examenul la PC si alta e sa "inveti de la PC"...tare as vrea sa vina sa-mi arate si mie CUM se face asta....

  ___derularea evenimentelor (subscriu pt. halucinante) de azi nu rezulta din afirmatia unor politicieni ci din neglijenta unui minister si a altor 8 ministrii, pardon, 9 cu funeriu....daca stiau ca 'dreptatea' este de partea lor...de ce au tacut? vor zice unii, pai n-au tacut....da, posibil, vezi procesele castigate de USH...

  ___ref. minister: da chiar, de ce nu si-au facut treaba cei din ministerul educatiei??? daca aflati raspunsul, poate ni-l 'dezvaluiti' si noua....dar nu ne aburiti iar cu politicul...

  ___"legalizand ilegalitatea"....foarte interesant...pentru unii muma pt. restul....
 • 0 (0 voturi)    
  argumente - continuare 1 (Miercuri, 11 august 2010, 14:19)

  un cetatean [anonim]

  ___ref. E.A. : ce baza legala are sa refuze? de ce nu a facut acest refuz in fata unei instante??? sa dam din gura, toti ne pricepem...daca tot stia ca are 'dreptatea' de partea ei (impotriva USH nu a studentilor si absolventilor)...dar culmea...tocmai ea s-a pronuntat - atat in 2010 cat si in 2009 - "absolventii sunt absolventi"....cum va explicati asta mister vlaston?

  ___ref. re-examinare : alta tampenie...fara baze legale...alte discriminari si incalcari ale celor mai elementare drepturi ale cetateanului....pe-asta n-o mai 'dezvoltati" dle. vlaston???? auzi 'mneata ! examene cu acceasul presei ! unde-n lumea asta s-a mai pomenit asa ceva????????

  ___ref. instanta: da dom'le ! auzi 'mneata ! "colac peste pupaza"...mare surpriza nu? adik a tb sa vina o instanta sa va dea piste ceafa sa va spuna "waaaa snobilor, treziti-va! astia (absolventii) n-au nicio vina ca voi sunteti dobitoci!" si continuati dle. vlaston cu sintagma "discriminare nepermisa"...va invit sa reflectati profund la aceasta....

  ___ref. abuz initial : eroare! abuzul a pornit tocmai din legile care sunt emise de incompetenti si lasa loc de interpretari !! faza cu "dubioase'....ai aruncat galusca si ai lasat-o sa intre-n gatul fraierilor ce citesc cu gura deschisa...poate poate....te sfatuiesc - daca tot te dai jurnalist - sa verifici intai direct la sursa - inainte sa emiti proprii interpretari, bazate pe 'urechi' si alea surde....sau articolul se doreste a fi unui 'de opinie personala' dar n-am vazut nicaieri specificat acest lucru....
 • 0 (0 voturi)    
  argumente - continuare 2 (Miercuri, 11 august 2010, 14:22)

  un cetatean [anonim]

  ___ref. calitate diplome : STUPID! snobism ridicat la rang de intelect ! si-uite asa se-ngroasa randurile...cum adik mister? valoarea unei diplome este data de persoana care o detine ! nu de cel ce o emite ! peste tot universitatile isi au propriile 'uscaturi', nu importa daca mai multi sau mai putini! unic criteriu ! alta ineptie in gura prostilor...pai in cazul asta prefer sa stau pe tusa decat sa lucrez pt. cineva care ma-ntreaba in prima faza "la ce univ. ai absolvit" si raspunsul sa se constituie in criteriu de selectie !!! INCREDIBIL ! angajatorii ar tb. sa se uite la competente intai si-ntai nu la cartoane!

  ___ref. rezolvare situatie (ARACIS): programele de studii pot fi acreditate si de alti evaluatori, nu neaparat de aracis, dle. 'atotstiutor'!!....ce facem? conditionam acreditarile si evaluarile de singururl organism existent in tara, care detine practic monopol pe piata educationala romaneasca ???? brava dom'le...hai ca 'ai pus punctul pe i' !!!

  ___ref. "ditiguitori" (sic!): pai pana acum nu ti-a fost dovedita 'inteleptia' domniilor lor????'

  ne lasi cu asemenea "puncte de vedere" nefondate si mai ales neargumentate mister vlaston!!???
  • 0 (0 voturi)    
   Dle cetatean (Miercuri, 11 august 2010, 15:10)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui un cetatean

   Dv. va luati salariul de la USH, asa ca nu vad cum ati putea fi obiectiv. Lasati-i pe altii sa aprecieze articolul.
   • 0 (0 voturi)    
    Argumente (Joi, 12 august 2010, 12:33)

    Ina [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    ...si doar atat ati avut de spus? Doar , iarasi, vesnicele calomnii? Daca nu sunt prea indiscreta, unde ati absolvit Dvs.faculatatea? Si daca ar fi fost autorizata, mentalitatea tot de "cadre" v-a ramas....de unde rezulta ca degeaba e o forma de invatamant autorizata.... daca.....nu suntemin stare, la absolvirea ei, sa combatem prin utilizarea unor argumente logice.
    Despre autorizati denigratori si calomniatori, numai de bine!
  • 0 (0 voturi)    
   Pt "un cetatean" (Miercuri, 11 august 2010, 17:35)

   sss [anonim] i-a raspuns lui un cetatean

   "programele de studii pot fi acreditate si de alti evaluatori, nu neaparat de aracis, dle. 'atotstiutor'!!...", zice "un cetatean".
   Cetatene ("neabramburit", nu-i asa?), nici pana acum, de un an de zile, nu ai fost in stare sa citesti legea calitatii. Esti culmea!! Desi ai insirat o groaza de ineptii si inexactitati in "expozeul" tau de aici, am selectat doar una (nu e mai putin gogonata decat celelalte), pe care ti-am reprodus-o mai sus. E clar, sunteti complet pe dinafara si nu citit legile, basca ati inchis portile ARACIS-ului atunci cand aveati o sansa sa vi se acrediteze specializarile/formele de studiu. In plus (remember!), iti recomand sa (mai) citesti atributiile agentiilor aspirante, membre etc din reglementarile ENQA! Si daca nu ti-as fi indicat toate actele normative sau link-urile anul trecut, cand ne-am mai "conversat"...Vai, vai...Ca de obicei, confunzi autorizarea cu acreditarea, cetatene (neabramburit, hmmm), ca ai ajuns sa plictisesti de moarte, parca nu mai e nicio sansa cu de-alde tine...Tot pe linia asta se gandeste in USH?! Rau, foarte rau spre dezastruos!
 • 0 (0 voturi)    
  diversitate (Miercuri, 11 august 2010, 17:46)

  ana [anonim]

  Urmaresc de ceva timp scandalul cu diplomele si incerc sa inteleg cate ceva. Eu am studiat in occident 5 ani in sistem Bologna la o fac. particulara cu frecventa obligatorie si in plus munceam. Erau zile cand aveam 4 cursuri si alte zile cand aveam 8 cursuri, a.m. si p.m. Se stie ca un credit ECTS din sistemul Bologna echivaleaza a 25 de ore de lucru ale studentului. La fiecare curs primeam lucrari suplimentare de facut. Munceai acasa zilnic cateva ore mai ales daca aveai 6 cursuri pe semestru (nr normal pt credite anual). Ca sa ajungi sa dai examen la cursul, de exemplu psihopatologie, in timpul semestrului aveai de facut o lucrare de grup (un fel de lucrare de licenta de 60-100 pag. impartite la 4-5 cati studenti erau in grup), prezentarea lucrarii in aula, examen scris si examen oral. Daca acumulai 20% absente nu puteai da examen. Toate astea dadeau nota finala la examen. Deci la 6 cursuri pe semestru, fiecare profesor avea cerintele lui pt ca sa scoata de la tine munca pt 5 credite ECTS (total 125 ore de lucru individual sau in grup, fiecare curs avand 5 credite). Ajungeai epuizat in sesiune cand trebuia sa inveti materialul de la curs si invatat din bibliografia ceruta. Majoritatea studentilor lucrau part-time, atat nativii cat si strainii, cum puteau si unde puteau. Taxele erau considerabile iar cartile costau destul. Ajung in tara si aud ca se dau examene prin calculator si chiar lucrarea de licenta. Este adevarat??? Facultatile din Ro. care au trecut la sistemul Bologna cum organizeaza munca extrauniversitara a studentului? Am urmarit si ce doreste dl. Funeriu sa faca pt. normalizarea invatamantului si sper sa reuseasca sa faca ceva. Felicitari dl. Vlaston pt consecventa cu care este prezent in toata acesta framantare a sistemului de invatamant romanesc.
 • 0 (0 voturi)    
  dar eu ce fac? (Miercuri, 11 august 2010, 19:24)

  absolventa fr 2008 dar nu Bologna [anonim]

  Domnule Vlaston Stefan am urmarit postarile de pe campusnews legate de USH din postura de absolventa a LLS in anul 2008 dar inscrisa la facultate in 2003. Primul an l-am facut la zi apoi din 2004 am trecut in anul 2 la FR.

  In anul 2009 mi s-a refuzat concursul de titularizare!
  In anul 2010(acum 1 luna) Universitatea Bucuresti nu mi-a permis inscrierea la un master !

  Azi USH nu mi-a permis sa ma inscriu la sesiunea aceasta 'speciala' pe motiv ca nu ma regasesc in anexa 1, respectiv nu sunt absolventa pe ciclul Bologna.

  Nu mai comentez ratiunile pentru care se intampla acest circ ci vreau sa fac exact ce spune ministerul ca sa nu mai fiu respinsa si pe viitor.

  Cum sa fac sa inchei aceasta sarada, aceasta gluma proasta care mi se face?
  Ce ma sfatuiti sa fac?

  Cu respect,
  absolventa FR 2003 - 2008(nu bologna ci pe ciclul de 5 ani)
  • 0 (0 voturi)    
   Sa imi explice cineva... (Joi, 12 august 2010, 1:39)

   golu' [anonim] i-a raspuns lui absolventa fr 2008 dar nu Bologna

   Sa imi explice cineva cum poate percepe statul pentru invatamantul universitar taxe de la 2500 - la 4000 ron, cand in tarile vestice se platesc pentru anul I - intre 200 si 500 euro ( locuri foarte multe - 500 - 1000 pt o disciplina) , fara concurs, insa in anul II trec doar 15-20 la suta din studenti, nu e oare oare o politica mai buna? De a da dreptul tuturor la invatamantul de stat, cu preturi romanesti de maxim 1000 ron pt. primul an, si numai cei mai buni sa razbata, iar ceilalti sa isi poata permite sa reincerce, sau sa se orienteze spre o alta disciplina? Invatamantul de stat la ora actuala este privatul privatilor, ARACIS, cand da gradele de incredere ia si taxele uriase drept criteriu ...de incredere, sau uita sa faca diferenta mereu intre invatamantul de stat si cel privat. In momentul actual Spiru Haret ofera exact ceea ce trebuia sa ofere invatamantul de stat, care s-a lacomit mult prea mult! Sfat pentru incompetentii manageri din minister: stabilizati taxele pana la 1000 ron la toate facultatile de stat , marind numarul de locuri pt. anul I, limitati numarul de locuri la anul 2 si nu mai loviti in Spiru Haret degeaba ( ci faceti concurenta onesta) , pt. ca loviti invatamantul romanesc in integralitatea lui, concurati mai bine cu privatele si nu le loviti cu ARACIS, pentru ca orice diploma romaneasca, dupa discreditarea univ particulare (pe plan european sau mondial - foste acreditate sau inca acreditare - chiar de voi), o sa fie lovita de nulitate, adica cu tot cu acreditarea pe care dvs. si asta va duce in mod direct la discreditarea ARACIS si mai exact la distrugerea invatamantului superior romanesc i n ansamblu - fie privat, fie de stat!
  • 0 (0 voturi)    
   Habar n-am! (Joi, 12 august 2010, 8:01)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui absolventa fr 2008 dar nu Bologna

   Nu sunt specialist in dreptul educatiei.

   Cred ca ar trebuie sa refaceti o parte dintre examene la o facutate acreditata, care sa va dea apoi o diploma valida.
   • 0 (0 voturi)    
    hmm (Marţi, 17 august 2010, 15:09)

    absolventa fr 2008 dar nu Bologna [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    domnule, nu sunteti consecvent in declaratii deoarece diploma este valida - dupa cum bine stiti.
    Anularea ei se face doar la cererea facultatii emitente - nu s-a intamplat asta niciodata.

    ministerul a facut un circ mediatic si un abuz clar nepermitand accesul la examenele de titularizare in invatamantul de stat nici in 2009 nici in 2010, sau inscrierile la master la universitatile de stat - exemplu Universitatea Bucuresti.

    ce scoteam eu in evidenta este ca desi pentru cei care au absolvit pe ciclul bologna s-a gasit solutia reluarii examenului pentru ceilalti care au obtinut diploma in 2008-2009 nu se ofera nici o solutie.
    • 0 (0 voturi)    
     Medicamenteeee (Miercuri, 1 septembrie 2010, 11:36)

     clito [anonim] i-a raspuns lui absolventa fr 2008 dar nu Bologna

     Miroase tara asta a formol,babaciuni,intelectuali rasati,vedete,ministri polivalenti,pupatori ,dar.....nu-i unul de la Sorbona ,Yale,Cambrige sa lucreze la ministere,politie,administratie, sa ma duca in viata .Base,Boc,Iliescu,Constantinescu,mari invatatori.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii