Stefan Vlaston
Foto: Arhiva personala

Finantarea urmeaza elevul si in invatamantul privat obligatoriu

de Stefan Vlaston CampusNews

Joi, 16 septembrie 2010, 10:53    NEWS | OPINII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

In sfarsit o lege buna pentru invatamant, cu o istorie ciudata. Este de fapt una din multele modificari ale legii invatamantului, aflata inca in vigoare. Proiectul prevede, pe scurt, ca finantarea acordata de stat "per capita", pentru educatia fiecarui copil sa-l urmeze pe acesta inclusiv in invatamantul obligatoriu privat (intelegand si clasa pregatitoare obligatorie in invatamantul prescolar), decizia de alegere a unitatii scolare fiind a parintilor. 

Proiectul in discutie  a fost initiat in 24.02.2010, in plin proces de elaborare a proiectului Legii Educatiei Nationale (LEN), de catre deputatii si senatorii Ardeleanu Sanda-Maria, Hardau Mihail, Onofrei Orest, Peres Alexandru, toti de la PD-L, Cristian Adomnitei de la PNL, Dumitrescu Cristian-Sorin si Ecaterina Andronescu de la PSD.

In principiu se stia ca proiectul LEN va cuprinde aceasta prevedere, ea figurand si in strategia Miclea, dar se pare ca initiatorii au  vrut sa intre in vigoare din aceasta toamna, soarta LEN fiind incerta inca inainte de a apare proiectul!

Surprinzatoare este aparitia printre initiatori a doi PSD-isti de frunte, stiute fiind optiunile politice ale PSD-ului in favoarea invatamantului de stat.

La Senat, camera decizionala, proiectul a ajuns in 11.05.2010, prin adoptarea tacita in Camera Deputatilor. Si, surpriza, senatorii au aprobat-o acum doua zile cu o majoritate covarsitoare de 86 de voturi, 6 impotriva si 4 abtineri.

Initiatorii motiveaza, in expunerea de motive, ca propunerea lor vine in spijinul aplicarii principiului descentralizarii si asigurarii  transferului de fonduri catre unitatile de invatamant pana la inceputul acestui an scolar.

Interesante sunt si avizele date de comisiile sesizate cu acest proiect.

La Camera Deputatilor, Comisia pentru buget, finante si banci a dat un aviz negativ fara vreo motivare, Consiliul Legislativ nu se pronunta asupra oportunitatii solutiei legislative ci face doar observatii de tehnica legislativa. 
Consiliul Economic si Social da aviz negativ, cu motivatia ca LEN este oricum in dezbatere urmand sa lamureasca si acest aspect. Comisia juridica, de disciplina si imunitati da de asemenea un aviz negativ, iar Guvernul insusi invoca proiectul LEN, considerand ca nu este nevoie de alta initiativa.

La Senat, Comisia pentru egalitatea de sanse si Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital dau aviz negativ iar Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport si Comisia pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului aproba proiectul de modificare a legii invatamantului.

Cu toata opozitia Guvernului si a multor Comisii parlamentare, proiectul trece prin Senat cu o majoritate covarsitoare.

Avantajele si logica adoptarii legii 
 • Parintii care decid sa-si dea copiii in invatamantul privat pot reclama faptul ca taxele si impozitele platite de ei  statului nu se intorc in educatia copiilor lor.
 • Creste competitia, singura generatoare de calitate, taxele platite de parinti la scoli private vor fi de acum inainte mai mici, fiind compensate de alocatia automata si sigura venita de la stat.
 • Se argumenteaza de multa vreme ca statul sprijina prin aceste alocatii invatamantul de calitate, indiferent de forma de prorietate, de stat sau privata. Cum invatamantul de stat n-a demonstrat, pana in prezent, ca ar fi de calitate, ramane sa vedem cum se va comporta cel privat, cu aceasta finantare de la stat.
 • Platind taxele cerute  de scolile private, peste alocatia de la stat, parintii vor fi  mai exigenti in controlul si pretentiile fata de aceste scoli. In plus, resursele financiare mai mari, comparativ cu unitatile de stat,  le vor ajuta sa plateasca profesorilor salarii mai bune, sa asigure mijloace de invatamant de ultima generatie.
 • In prezent,  invatamantul obligatoriu privat este redus, circa 1-2% din numarul total al unitatilor scolare. Majoritatea acestor unitati sunt autorizate provizoriu, o etapa anterioara acreditarii, ceeace le face neeligibile pentru primirea alocatiilor de la stat. Noua lege le va stimula sa se acrediteze, adica sa indeplineasca conditii mai dure de calitate, pentru a beneficia si de finantarea de la stat.
 • Legea adoptata de Senat se refera si la clasa pregatitoare, obligatorie, inclusiv in cazul in care ramane la gradinite, in invatamantul prescolar. Poate ar fi trebuit ca tot invatamantul prescolar privat (gradinitele) sa beneficieze de aceasta finantare, pentru a rezolva criza spatiilor din invatamantul prescolar de stat si pentru ca sunt apreciate de parinti ca oferind conditii si educatie de o calitate superioara celor din gradinitele de stat.
 • Formula de calcul a alocatiilor din "finantarea urmeaza elevul" in invatamantul privat este aceeasi cu formula de finantare a invatamantului de stat.
Criticii acestei legi apreciaza ca in criza de resurse financiare in care ne aflam nu este corect sa alocam si unitatilor private fonduri de la bugetul de stat, acestea sa se desurce din taxele luate de la parinti. 

Ar avea poate dreptate daca invatamantul de stat ar fi de calitate si ar multumi toti parintii, lucru departe de a fi adevarat. In plus, gratuitatea invatamantului de stat face ca beneficiarii sa nu se intereseze prea mult de ce fac odraslele lor la scolile de stat, ce competente obtin la terminarea scoalii. Invers, atunci cand dai bani, la gradinite sau scoli private, chiar mai putini in noul context, esti mai interesat de calitatea pentru care platesti  taxe. 

Comparatia cu invatamantul superior privat nu este relevanta, la prescolar, primar si chiar gimnazial parintii vin aproape zilnic in contact cu gradinita sau scoala, urmaresc indeaproape evolutia copiilor, participa cu mai mult interes la viata scolara, mai ales atunci cand si platesc. 

Studentii sunt oameni maturi, care daca vaneaza doar o diploma, care i-ar ajuta in piata muncii, nu sunt interesati s de calitate si de competentele obtinute. Momentul in care piata muncii isi va schimba atitudinea, cand principalul angajator, statul, pe care nu-l prea interesa ce se afla in spatele diplomelor, se apropie de faliment, a venit se pare si va duce la schimbari si in atitudinea studentilor.

In concluzie, chiar daca au existat si alte motivatii de natura intereselor clientelare, cred ca este o lege buna, care da o gura de oxigen  invatamantului privat, alternativa viabila, concurentiala la invatamantul de stat si trebuie sa laudam initiatorii, din toate partidele. 

E o demonstratie a faptului ca se pot uni pentru interesul national.

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
3418 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  fatarnicie (Joi, 16 septembrie 2010, 11:29)

  h@r.et [anonim]

  Se observa ca s-a falimentat invatamantul de stat pentru marea privatizare.

  N-are nici o legatura cu calitatea, are doar cu sugerea banilor de la buget.

  Doar Cristoiu s-a mai intors cu 180 de grade de la vest la est. Acum s-a mai intors si Vlaston de la calitate la bani.
  • 0 (0 voturi)    
   . (Joi, 16 septembrie 2010, 12:02)

   Ivanu [anonim] i-a raspuns lui h@r.et

   Total Fals. Scoala de stat in Romania este la pamant si toata lumea stie chestia asta foarte bine asa ca cei ce pot, sa isi educe copii la privat. In felul asta si profesorii de la stat vor lua mult mai in serios treaba cand vor vedea ca le fug copiii.
   • 0 (0 voturi)    
    ce e fals? (Joi, 16 septembrie 2010, 12:49)

    h@r.et [anonim] i-a raspuns lui Ivanu

    Ce e fals, ca politicienii au falimentat invatamantul de stat?

    Din contra profesorii de la stat vor fi din ce in ce mai slabi. Cauza ? Salariile mici.

    In Romania privatul a fost creat de smecheri si politicieni pentru a suge bani nu ca alternativa pentru o calitate mai buna. Fabrici de diplome...

    Din statistici, ce scoli private sunt mai bune decat cele de stat?

    Deci dam in cap la ceva ce in prezent functioneaza mai bine decat ce vor politicienii sa promoveze.
    • 0 (0 voturi)    
     Fabricile de diplome (Joi, 16 septembrie 2010, 13:04)

     Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui h@r.et

     Sunt la superior, la preuniversitar nu sunt ca si diplomele la stat se obtin usor.

     Dar se incurajeaza competitia, singura generatoare de calitate. Vrei bani, de la stat sau din taxe, trebuie sa ai servicii de calitate, altfel nu vin clientii.
     • 0 (0 voturi)    
      Admiterea (Joi, 16 septembrie 2010, 15:15)

      Constantin [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

      Daca admiterea se va face in continuare pe baza notelor din timpul anului si cei de la privat si cei de la stat vorfi tentati sa umfle notele, nu sa fie competitivi.
      • 0 (0 voturi)    
       Nu (Joi, 16 septembrie 2010, 17:18)

       Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Constantin

       se iau in considerare notele de la gimnaziu
  • 0 (0 voturi)    
   ai copii ? (Joi, 16 septembrie 2010, 12:08)

   amos [anonim] i-a raspuns lui h@r.et

   cel putin in privinta gradinitelor cred ca te grabesti cu acuzele si concluziile.
   tocmai am trecut prin gradinita cu baiatul meu (acum a intrat in clasa I). nu am reusit sa il dau la gradinita de stat care sa fie in regula si am mers la gradinita privata.
   atata timp cat sistemul de stat nu e capabil sa asigure locuri pentru toti copii (fizic nu exista suficiente gradinite), e normal ca unii copii sa mearga la gradinita privata. de aceea mi se pare normal ca si costurile pe care le-ar presupune scolarizarea in sistemul de stat sa ajunga la acea gradinita privata.
   altfel ar fi (si a fost pana acum) discriminare intre copii cu parinti care pot sa plateasca gradinita particulara si cei care nu pot.
   printr-o lege de acest gen s-ar ajunge la o normalitate. statul ar plati pentru toti copii, indiferent unde sunt scolarizati, parintii care isi dau copii la gradinite particulare vor plati taxe mai mici.
 • 0 (0 voturi)    
  numarul legii ? (Joi, 16 septembrie 2010, 11:49)

  socrate [anonim]

  Este un articol sublim dar nu spune mai nimic ! Care este numarul legii, data la care intra in vigoare, daca a fost promulgata sau nu, etc.
  • 0 (0 voturi)    
   Datele legii (Joi, 16 septembrie 2010, 12:09)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui socrate

   Senat: L316/11.05.2010
   - Camera Deputatilor: 45/01.03.2010

   urmeaza sa mearga la promulgare ( nu se intrevad dificultati pentru ca ideea figureaza in strategia Miclea agreata de presedinte), apoi la MO si intra in vigoare.

   Finantarea "per capita" la stat este deja reglementata din ianuarie 2010, asa ca se extinde automat si la privat.

   A fost adoptata in forma de la Camera deputatilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Voucherele educationale (Joi, 16 septembrie 2010, 12:08)

  Sargon [anonim]

  Este drept că pînă în prezent părinţii care voiau să aleagă şcoli private, erau obligaţi să plătească de două ori: prima dată finanţau învăţămîntul de stat prin impozite, iar a doua oara plăteau taxa catre şcoala privată. Evident, această situaţie reprezintă o formă de competiţie neloială, iar accesul la educaţie de calitate este rezervat doar celor mai bogaţi.
  Totusi, alocarea unor resurse de la buget în mod uniform pentru toate şcolile nu este o soluţie de a recompensa calitatea şi nici de a o stimula. De asemenea, orice criteriu de selecţie a calităţii realizată de stat, va avea drept consecinţă recompensarea clientelei politice.
  Important este ca pe piaţa educaţiei (educaţia este un serviciu oferit pe o piaţă), beneficiarii (elevi, parinţi, studenţi) să poată selecta şi recompensa acele şcoli care le oferă servicii cît mai apropiate de dorinţele lor. Dar aceasta presupune un sistem de competiţie reală între şcoli, în care clienţii (parinţii, studenţii) recompensează şcolile bune plătind contravaloarea serviciului şi sancţionează şcolile cu o calitate redusă a serviciului prestat (actul didactic) neînscriindu-şi copiii (respectiv neînscriindu-se) la acestea. Condiţia esenţială este privatizarea instituţiilor de învatamînt, iar principala problemă ar fi ca mulţi copii din familiile sărace nu vor avea acces la educaţie, deşi unii vor primi, probabil, burse.
  Soluţia a fost oferită de Milton Friedman, prin crearea unui model economic al sistemului de educaţie în care şcolile sînt privatizate, competiţia dintre acestea sporeşte calitatea serviciilor, recompensează profesorii buni şi sancţionează obiectiv orice situaţie aberantă, oferind posibilitatea şi copiilor din familiile sărace să aibă acces la educaţie. Statul continuă să impoziteze cetăţenii pentru educaţie, dar oferă parinţilor vouchere cu care pot plăti educaţia copiilor lor. Superioritatea sistemului vocherelor este generată de competiţia reală dintre instituţiile de învăţămînt.
  • 0 (0 voturi)    
   Este (Joi, 16 septembrie 2010, 12:15)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Sargon

   Echivalentul voucherelor lui Friedman. Parintii, prin alegerea scolii, premiaza scolile performante si le sanctioneaza pe celelalte. Ei stiu cel mai bine ce scoli sunt performante. Sigur, discutam statistic, ca mai sunt si printre parinti exceptii, e adevarat.

   Pentru cei care n-au resurse suplimentare raman scolile de stat, iar guvernantii sa faca bine sa le ridice si pe acestea. Daca nu, raman fara clienti. Mi se pare corect.
   • 0 (0 voturi)    
    De acord, dar... (Joi, 16 septembrie 2010, 20:33)

    Sargon [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    In sistemul lui Freidman se pot privatiza toate scolile. Si este de dorit sa se intimple astfel. Pentru copiii din familiile sarace ramin scolile private care nu au nicio taxa suplimentara (aditionala voucherului).

    Desigur, nu exista niciun impediment sa ramina si scoli de stat care sa fie finantate exclusiv prin aceste vouchere. Si poate n-ar fi rau sa existe ca un model negativ ("un exemplu care sa aminteasca oamenilor ca invatamintul de stat este o catastrofa").

    Dar mai sint citeva elemente care merita discutate. Daca intr-adevar se va dori vreodata privatizxarea scolilor (si introducerea voucherelor) cred ca profesorii de la acele scoli ar trebui sa aiba un discount de 50% in momentul licitatiei. Astfel vor fi implicati direct in acesta scimbare institutionala cei care sint pregatiti pentru a actiona in domeniul educatiei (profesorii).

    De asemenea, banii din privatizari ar trebui sa finanteze sistemul de pensii concomitent cu eliminarea caracterului obligatoriu al contributiilor sociale platite de salariati (un alt mare abuz). Dar este deja o alta discutie.
 • 0 (0 voturi)    
  Învăţământul PARTICULAR sau PRIVAT (Joi, 16 septembrie 2010, 12:11)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  Învăţământul PARTICULAR sau PRIVAT este opţiunea celor cu dare de mână.
  Nu trebuie finanţat de la BUGET ! În acest fel se poate ca oamenii din sistemul politic să căpuşeze financiar alocaţia pentru educaţie !
  • 0 (0 voturi)    
   Nu (Joi, 16 septembrie 2010, 12:22)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

   Daca nu e de calitate, ce interes ar avea parintii de elevi mici sa mai dea inca taxe sa-i duca la scoli neperformante.
   • 0 (0 voturi)    
    pana acum (Joi, 16 septembrie 2010, 12:51)

    h@r.et [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Pentru o diploma obtinuta usor, urmata de o facultate privata.
    • 0 (0 voturi)    
     E vorba (Joi, 16 septembrie 2010, 12:56)

     Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui h@r.et

     De invatamantul prescolar, primar, gimnazial. Si la stat se obtin usor, de ce sa mai dea si bani sa obtina ceva usor? Aici dau bani cei care vor sa invete mai mult si mai bine.

     Daca nu, se duc la stat.
 • 0 (0 voturi)    
  rar am vazut (Joi, 16 septembrie 2010, 12:51)

  xy [anonim]

  un argument mai circular si mai scos din deget pentru a sustine o lege care evident e destinata sa bage niste bani de stat fara niciun efort in buzunarul unor privati.

  deci spuneti ca privatilor LI SE CUVIN acesti bani de la stat PENTRU CA INVATAMANTUL DE STAT NU E DE CALITATE? asta inseamna ca dam un cec in alb TUTUROR privatilor, pentru simplul fapt ca sunt privati, nu? si asta desi am vazut ce inseamna invatamantul superior privat!
  deci daca invatamantul de stat nu e de calitate, atunci de ce nu baga statul bani in el, ca sa-i ridice calitatea, in loc sa imbogateasca niste privati si sa ia inca si alti bani de la gura scolilor de stat, deteriorandu-le in continuare calitatea?

  diferenta pe care incercati s-o faceti intre invatamantul privat primar si cel superior este jignitoare pentru studenti si de un ridicol logic suprem. "Studentii sunt oameni maturi, care daca vaneaza doar o diploma, care i-ar ajuta in piata muncii, nu sunt interesati s de calitate si de competentele obtinute" - deci mai nou aruncati prostia si lacomia universitatilor private in carca studentilor, care cica nu sunt interesati de calitatea studiilor, fiindca "principalul angajator, statul" (???) ii indeamna la treaba asta???

  va ascundeti in spatele copiilor, pe care cica vreti sa nu-i discriminati, ca sa va imbogatiti clientela. dar cine face o afacere privata trebuie sa fie in stare sa fie competitiv, daca vrea sa faca profit, nu sa intinda mana la stat sa-l subventioneze.

  pe principiul asta, imi fac si eu firma de bodyguarzi si cer subventii de la stat ca sa apar contra cost un sector din Bucuresti, cu argumentul ca cetatenii au dreptul la siguranta personala si ca politia de stat e incapabila sa-i apere si nu le ofera servicii de calitate. nu-i asa ca ar fi discriminati cetatenii care nu-si permit sa ma plateasca pe mine si ca trebuie sa ma ajute statul din banii lui sa le ofer tarife mai scazute?
  • 0 (0 voturi)    
   Nu e asa (Joi, 16 septembrie 2010, 12:59)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui xy

   Cetatenii platesc taxe si impozite statului si pentru educatia copiilor lor. De ce sa nu duca acesti bani acolo unde considera ca exista mai multa calitate?

   La limita, ar fi corect ca parintii sa plateasca direct scolilor educatia copiilor, cu micsorarea corespunzatoare a impozitelor, fara intermediul statului. La ce scoli se duc, sa fie decizia lor.
   • 0 (0 voturi)    
    In sfarsit.. (Joi, 16 septembrie 2010, 14:04)

    haiducul [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    ..un raspuns la care sunt 100% de acord.Sa se termine cu taxele pentru invatamant catre stat.
    • 0 (0 voturi)    
     Pana acum (Joi, 16 septembrie 2010, 14:34)

     Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui haiducul

     Ca intermediar intre banii populatiei si sistemele de educatie si sanatate, statul n-a demonstrat ca-i bun manager. Dimpotriva.
  • 0 (0 voturi)    
   gandeste inainte de a vorbi! (Joi, 16 septembrie 2010, 13:01)

   xyz [anonim] i-a raspuns lui xy

   In esenta legea asta se refera la faptul ca toti platitorii de impozite au dreptul sa beneficieze sa acei bani. Altfel, de ce in clipa in ca care imi inscriu copilul la o scoala privata, nu primesc inapoi banii platiti pe impozite de care nu voi beneficia niciodata? Suntem atat de speriati ca cineva vrea sa ne fure, dar cu toate astea votam PD-L de cate ori avem ocazia... sau si mai rau, nu votam pe nimeni, ca oricum fura toti... si stam si ne uitam, nu facem nimic doar comentam ca niste babe pe marginea ulitei...
  • 0 (0 voturi)    
   calm (Joi, 16 septembrie 2010, 13:10)

   amos [anonim] i-a raspuns lui xy

   1. nu e un cec in alb pt invatamantul particular. ca sa functioneze trebuie sa indeplineasca o gramada de cerinte, unele mai dure ca cele de la invatamantul de stat.
   ca exista si exceptii - da, asa e, iar statul, prin institutiile sale e dator sa le verifice si sa le ridice licenta (au fost deja cateva scandaluri pe aceasta tema)
   2. calitatea invatamanului de stat nu a reusit sa creasca in 20 ani, indiferent de guvernare. cum pot atunci sa ma astept sa o sa apara nu stiu ce masuri care sa ridice nivelul ?
   3. calitatea invatamantului de stat nu e un paravan pentru a nu permite invatamantului particular sa se dezvolte. Prin aceasta lege se elimina o discriminare intre invatamantul de stat si cel privat, legat de costurile suportate de stat (in clar: costurile suportate de catre platitorii de impozit): cine isi da copilul la stat beneficiaza de sustinerea statului, in baza impozitelor platite; cine isi da copilul la privat suporta in intregime costurile de scolarizare si plateste si impozitele.
   3. nu as amesteca aici invatamantul superior. acela nu este invatamant obligatoriu.
   4. concurenta a facut bine in orice domeniu, inclusiv in domeniul invatamantului. Pentru invatamantul privat parintele va plati in orice situatie, pentru ca o scoala privata nu poate trai din subventii (atunci ar face exact ce fac scolile de stat, la aceeasi calitate sau mai jos; nu ar mai avea ratiune pentru a exista). Deci vor trebui sa atraga prin calitatea invatamantului, prin rezultatele obtinute. Ceea ce e foarte bine.
   • 0 (0 voturi)    
    In plus (Joi, 16 septembrie 2010, 13:18)

    Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui amos

    Pana acum finantarea diferita distorsiona concurenta in piata serviciilor educationale, De acum inainte vor fi aceleasi conditii.
 • 0 (0 voturi)    
  Oricum ar face legile... (Joi, 16 septembrie 2010, 13:33)

  modernistul [anonim]

  ....sunt proaste.Eu am copilul la scoala privata,de ce ma obliga sa platesc impozit pentru profesorii de la stat,de ce cei care nu au copii sunt taxati pentru a plati salariile profesorilor din buget?Ar trebui debransati de la buget si sa treaca pe autofinantare,iar locurile sa fie distribuite prin concurs,in felul acesta va disparea mediocritatea. Cum in toate domeniile exista concurenta,asa ar trebui sa fie si in educatie,sunt atati profesori care habar nu au ce cauta la catedra,de aceea am si ajuns si la capitolul educatie pe ultimul loc.
  • 0 (0 voturi)    
   de acord (Joi, 16 septembrie 2010, 14:36)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui modernistul

   Ar fi o buna solutie dar nu rezolva problema solidaritatii sociale, Copiii care se nasc in familii sarace si cu parinti needucati n-ar avea acces la studii. Ei ce vina au?
   • 0 (0 voturi)    
    salarii stat vs privat (Joi, 16 septembrie 2010, 16:56)

    mihai [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Daca se pune problema solidaritatii sociale atunci membrii societatii ar trebui sa constientizeze ca pentru a avea un invatamant de calitate trebuie ca o buna parte din veniturile tarii sa fie distribuite in educatia copiilor. Atunci salariile de la stat vor fi competitive cu cele de la particular si in consecinta, vor fi profesori buni si la stat.
    • 0 (0 voturi)    
     O problema (Joi, 16 septembrie 2010, 17:20)

     Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui mihai

     Singure salariile, fara reforma curriculara si control al calitatii nu asigura un invatamant performant
   • 0 (0 voturi)    
    problema solidaritatii sociale (Joi, 16 septembrie 2010, 17:27)

    Marasesti [utilizator] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Foarte articolul dumneavoastra.

    Vreau doar sa raspund la argumentul de solidaritate sociala. Daca X ar nevoie de ceva nu decurge ca Statul ar trebui sa ia de la Y ca sa ii dea. Asa cum este faimosul exemplu al satului de muncitori si al satului de lenesi. Unul e prosper altul nu e. Nu decurge ca trebuie luat de la aia care au si dat alora care nu au.

    Alt exemplu e acela din manualele de marxism. Daca lui X i se pare injust ca dvs sa aveti 2 paltoane si Y sa nu aibe nici unul, inseamna ca e moral/etic sa il iau pe al dvs. si sa i-l dau lui Y?
   • 0 (0 voturi)    
    Asta nu este ... (Joi, 16 septembrie 2010, 18:23)

    modernistul [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    ...problema mea,cel putin asa a spus presedintele nostru,,sa nu mai stam cu mana intinsa la stat".Daca tot vrem sa nu mai fim stat social,nu inteleg de ce ma obliga sa platesc pentru altii?.Deci daca statul nu are nevoie de mine,nici eu nu am nevoie de stat,nu ma ajuta cu nimic de ce ma obliga pe mine sa dau bani la buget.
 • 0 (0 voturi)    
  Foarte bun articolul si initiativa legislativa (Joi, 16 septembrie 2010, 17:35)

  Marasesti [utilizator]

  Tin doar sa semnalez ca pentru a functiona in modul benefic pe care l-ati descris, mai trebuie si dereglementata completa piata scolilor impreuna cu ne-interventia Statului in momentul cand scoli ne-rentabile vor da faliment.

  Daca vrem ca concurenta sa rezolve toate problemele rezolvabile de oameni in contextul resurselor date (lucru pe care ea il face cu brio). Trebuie sa ii fie permisa existenta. Asta inseamna mai ales libera intrare pe piata. Chiar si cu acest sistem Statul inca are fraiele pentru a bloca concurenta, prin pur si simplu a nu da licenta de functionare. Astfel limiteaza piata scolilor si o oligopolizeaza, ceea ce se va traduce in practica prin preturi mai mari si calitate mai mica decat ar putea fi intr-un sistem concurential cu libera intrare.

  Atata vreme cat scolile private nu sunt lasate sa apara liber, fara consimtamantul niciunui birocrat, si scolile de stat sunt salvate de la falimentul care le paste, din pacate sistemul nu se va ameliora semnificativ.
 • 0 (0 voturi)    
  invatamant superior (Joi, 16 septembrie 2010, 17:54)

  Paul [anonim]

  Sa inteleg ca se va renunta la finantarea per student echivalent in invatamantul superior? Ar fi cea mai buna veste din ultimii 10 ani in ceea ce invatamantul superior. Din experienta va spun ca a dus la distrugerea calitatii in universitati. Anul acesta am avut pentru prima data de ales intre calitate si salariul meu. Si cu rusine va spun ca am ales salariul. Cred ca degradarea sistemul de invamant a fost determinata de modul in care s-a comportat invamantul superior.

  Cat despre implementarea sistemului in invatamantul preuniversitar, cred ca daca nu se va schimba modalitatea de admitere actuala in invatamantul superior, implementarea ideii in invatamantul preuniversitar va fi un dezastru. Se pleaca de la ideea nobila ca parintii vor ca elevii sa invete cat mai bine. Dar daca examenele de admitere in universitati vor depinde in continuare de notele din preuniversitar, profesorii din preuniversitar vor pune note si mai mari decat in prezent (parintii vor incuraja si vor face presiuni in acest sens), viitorii studenti vor fi si mai slab pregatiti. In consecinta, profesorii universitari le vor da la toti diplome pentru ca altfel vor ramane fara salarii.

  Singura solutie este ca promovarea in invatamantul superior sa fie decuplata de notele din preuniversitar (din timpul anului sau de la bacalaureat) si finantarea invatamantului universitar in functie de numarul studentilor din anul I.

  In alta ordine de idei daca admiterea in invatamantul superior va fi corecta cred ca sistemul va determina polarizarea invatamantului preuniversitar. Fiind sistem liberal pur, cei buni vor merge la anumite scoli iar ceilalti la altele. Probabil la cele din urma vor trebui angajati mai multi bodyguarzi decat profesori iar profesorii vor avea voie sa poarte in timpul orelor arme de foc.

  De asemenea trebui avut in vedere ca elevul/studentul va alege tot timpul calea de rezistenta minima.
  • 0 (0 voturi)    
   Finantarea (Joi, 16 septembrie 2010, 18:27)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Paul

   Aceasta se refera la gimnaziu, nu la liceu. Ca atare nu influenteaza admiterea la facultate
   • 0 (0 voturi)    
    finantare per student (Vineri, 17 septembrie 2010, 11:03)

    Paul [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Din cate stiu, in comisia de la senat s-a votat ca invatamantul obligatoriu sa fie de 10 clase. Mesajul meu are legatura cu articolul 205 din legea invatamantului adoptata in Camera Deputatilor:

    "(4) Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului asigura finantarea de baza pentru universitatile publice, prin granturi de studii calculate pe baza costului mediu per student echivalent, per domeniu, per cicluri de studii si per limba de predare. Fondurile vor fi alocate prioritar spre acele domenii care asigura dezvoltarea sustenabila si competitiva a societatii, iar in interiorul domeniului, prioritar, celor mai bine plasate programe in ierarhia calitatii acestora.

    (5) Finantarea de baza este multianuala, asigurandu-se pe toata durata unui ciclu de studii."

    Ce se intelege din textul de mai sus? Pana la urma finantarea respecta principiul de care pomenea d. Basescu inainte de a fi d. Funeriu ministru si apoi si de d. Funeriu, ca finantarea se va face in functie de numarul studentilor din anul I? Sau vom continua a promovam studenti care nu merita?


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii