Stefan Vlaston
Foto: Arhiva personala

Asumarea raspunderii pe Legea Educatiei Nationale nu este posibila

de Stefan Vlaston CampusNews

Duminică, 3 octombrie 2010, 8:18    NEWS | OPINII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Emil Boc, Marko Bela si Laszlo Borbely au declarat ca guvernul intentioneaza sa-si asume raspunderea pe Legea Educatiei Nationale (LEN), daca dezbaterile din Senat nu se incheie rapid. Eroare majora. 

Curtea Constitutionala s-a pronuntat deja ca nu se poate asuma raspunderea pe aceasta lege, prin Decizia nr. 1557 din 18 noiembrie 2009 asupra obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii educatiei nationale,  Publicata in Monitorul Oficial cu numarul 40 din data de 19 ianuarie 2010. In motivatia Deciziei se spune:

"Asa fiind, Curtea considera ca ocolirea procedurii de examinare si dezbatere a proiectului de lege, atat in cadrul comisiilor de specialitate, cat si in plenul fiecarei Camere a Parlamentului, potrivit competentelor stabilite de art. 75 din Constitutie, si recurgerea la angajarea raspunderii asupra unui proiect de lege nu-si gasesc o motivare in sensul celor aratate." Definitiva si general obligatorie.

In aceste conditii e de mirare cum oameni importanti in stat au tinere de minte asa de redusa.

Ca in Senat dezbaterile treneaza, e adevarat. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca doua luni de concediu, iulie si august, au fost folosite de senatorii din Comisia de Invatamant a Senatului  pentru concedii frumoase, in loc sa finalizeze proiectul Legii Educatiei Naionale. 

Despre importanta caruia este greu sa exagerezi. Dar ce conteaza, mai importante sunt concediile, 4 milioane de elevi si studenti mai pot astepta. Ca si mediul economic, care reclama slaba calitate a formarii profesionale. Ca si productivitatea economiei si atractivitatea ei in ochii investitorilor straini. 

Asa se face ca anul scolar si universitar au inceput tot sub auspiciile vechii legi. Cu aceiasi directori politici care conduc scolile, cu aceiasi rectori care guverneaza universitatile in familie. 

Are dreptate si Mihail Hardau, presedintele comisiei de specialitate din Senat, care explica ca o astfel de lege importanta nu se face pe genunchi, ea trebuie sa reziste 15-20 de ani, fara modificari esentiale, cum s-a intamplat cu actuala lege a invatamantului. Adica nu trebuie sa serveasca interese politice de moment ci interesele pe termen lung ale educatiei romanesti. Si pentru asta graba nu e buna. 

Putem banui si intentiile de blocare a lucrarilor din partea opozitiei, majoritara in comisie, avand in vedere prevederile dure pe care le contine LEN impotriva nepotismului universitar, a cumulului de norme, a plagiatului, a finantarii fara controlul calitatii, etc. "Fabricile de diplome", cu o cifra de afaceri de aproape un miliard de euro pe an, isi simt amenintata existenta si reactioneaza in consecinta, incercand sa blocheze aparitia LEN.

Cert este ca in momentul de fata LEN este in blocaj total, Comisia de Invatamant nu avanseaza multumitor de repede (a avnsat ca termen final luna decembrie sau ianuarie), guvernul nu-si poate asuma raspunderea pe aceasta lege, asa ca tot ce  poate face este sa  puna presiune pe membrii comisiei de specialitate a Senatului pentru a grabi dezbaterea. Care se petrece intr-un secret absolut. Fara invitati la dezbateri, fara prezenta presei. Nu se stie ce decizii s-au luat pana in prezent, la ce articol s-a ajuns si care ar fi orizontul de timp in care ne putem astepta la finalizarea lucrarilor. 

Iata, in final, componenta comisiei:

Mihail Hardau, presedintele comisiei, Radulescu Serban, Bara Ion, Sbarciu Ioan, toti de la PDL, Ecaterina Andronescu, Prunea Nicolae, Silistru Doina, Mang Ioan, de la PSD+PC, Robu Nicolae, Topescu Cristian, de la PNL si Bokor Tiberiu de la UDMR.

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
3154 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  Tergiversarea legii (Duminică, 3 octombrie 2010, 9:07)

  gabi [anonim]

  Punctul spinos din lege este problema alegerii rectorului.
  Rectorii din aceasta comisie NU AU NICI UN INTERES SA sustina noua lege. Rectorii universitatilor din Romania sunt niste dumnezei ai invatamintului. Nu sunt nici profesori, nici cercetatori eminenti, dar sunt sforari de prima clasa. Prin manipularea alegerilor si constituirea unui grup de forta format din studenti votanti (de obicei studenti din ligi, care nu dau pe la scoala decat la deschidere in anul I) rectorii isi asigura 2 mandate. Chiar daca sunt la sfarsit de mandat nu pot sa renunte la practicile care i-au consacrat. Invatamintul supoerior romanesc este la pamant si datorita drepturilor exagerate si indatoririlor reduse ce se acorda studentilor, drept rasplata pt sprijinirea alegerii rectorului. Inainte de a li se permite sa voteze, rectorii din comisia senatoriala sunt rugati sa-si prezinte perfomantele profesionale, nu cele in a stabilic astigatorii licitatiilor pt lucrari si servicii in universitatile lor.
  • -1 (1 vot)    
   performante (Duminică, 3 octombrie 2010, 10:07)

   un cercetator [anonim] i-a raspuns lui gabi

   Gabi, sunt cu totul de acord ca TOTI rectorii sa-si prezinte performantele profesionale. Asa este normal si corect.
   Dar as dori ca si cei ce emit pareri si ipoteze despre legea invaramantului si despre invatamant si cercetare in general sa-si prezinte performantele profesionale. In cazul de fata domnul Vlaston.
   Este foarte usor sa judeci pe altii si sa privesti lumea de sus dar trebuie sa fii cu o treapta mai sus sau macar la egalitate pentru a-ti permite acest lucru.
   Iar la noi este o abundenta de falsi specialisti indiferent de domeniu ce nu fac decat sa dea din gura. Cand ii intrebi ce realizari au ei fac pe surzii.
   • +1 (1 vot)    
    N-aveti dreptate (Duminică, 3 octombrie 2010, 12:38)

    Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui un cercetator

    Eu nu iau decizii, imi dau cu parerea. Daca am dreptate bine, daca nu, asta e. Nu exista consecinte negative asupra educatiei. Cei care sunt interesati de acest domeniu au suficient discernamant sa aleaga graul de neghina.
    • -1 (1 vot)    
     parere (Duminică, 3 octombrie 2010, 14:00)

     cercetator [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

     Inteleg.
     Deci nu faceti decat sa va dati cu parerea. Nu va considerati un specialist in domeniu.
     Va multumesc pentru precizare, sper sa va amintiti de aceasta afirmatie .
     • +1 (1 vot)    
      Ma consider (Duminică, 3 octombrie 2010, 14:46)

      Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui cercetator

      Un specialist care-si da cu parerea. Unde-i contradictia?
  • +1 (1 vot)    
   de acord cu tine (Duminică, 3 octombrie 2010, 10:57)

   judex [anonim] i-a raspuns lui gabi

   De acord cu tine ca asta e punctul important. Problema e ca nici ce propune legea nu cred ca va conduce la ceva bun pentru invatamant. Totul va fi politizat si poate vor apare in postul de rector nulitati si mai mari. Varianta cea mai buna pentru Romania este sufragiu universal in universitati. Varianta propusa de lege in plan teoretic e foarte buna dar, ca si alte lucruri in Ro, va conduce la o situatie mai proasta decat cea de acum...
  • 0 (0 voturi)    
   Nu alegerea in sine, cat demiterea! (Duminică, 3 octombrie 2010, 14:58)

   ov [anonim] i-a raspuns lui gabi

   Punctul cel mai spinos (din punctul de vedere al invatamantului superior, pentru ca si in cel mediu sunt destule semne de intrebare) este legat nu atat de alegerea Rectorului, ci de demiterea lui!

   Pentru alegerea Rectorului este propus un mecanism cat de cat rezonabil, desi nu este deloc clar daca acesta este mai bun decat cel actual!

   Problema este ca un Rector poate fi demis oricand de ministrul in functie, fara ca legea sa vina cu reglementari clare si stricte din acest punct de vedere! Cu alte cuvinte, daca nu este ales cine trebuie, atunci el va fi demis cu primul pretext si in acest fel politicul se va impune incet dar sigur la conducerea universitatilor!

   Cat timp Rectorul, indiferent cum este ales, nu va fi ferit prin lege de orice fel de ingerinte ale celor alesi politic, tendinta actuala de politizare nu numai ca se va mentine, ci se va adanci!
   • +1 (1 vot)    
    Este si nu este asa (Duminică, 3 octombrie 2010, 15:12)

    Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui ov

    Odata demis, se reia metodologia alegerii altui rector, tot prin concurs. Nu-l impune ministrul sau alt organism politic.

    Pe de alta parte, statul are sarcina data de contribuabili de a veghea la legalitatea si calitatea serviciilor si bunurilor din piata. Daca se intampla "minuni" la o universitate, unde toata lumea este interesata doar de salarii nu si de calitate, cine ar trebui sa intervina? Si avem numeroase exemple, slava Domnului!
    • +1 (1 vot)    
     Este mai mult asa decat altfel ... (Duminică, 3 octombrie 2010, 22:46)

     ov [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

     Intr-o lume a bunei credinte absolute, aveti dreptate! Dar legea nu spune nimic despre limitele sau conditiile demiterii, si acest lucru este foarte rau!

     Evident ca statul trebuie sa vegheze asupra legalitatii activitatii in toate domeniile, inclusiv in invatamantul universitar! In cazul demiterii ar trebui sa existe o justificare clara, si ea sa fie stipulata expres in lege!

     Trebuie sa intelegem cu totii, de la vladica pana la opinca, ca o lege trebuie sa fie egala si completa! Sa nu lase lucrurile la voia intamplarii sau a liberului arbitru! Pentru ca exact aceste carente duc la faimoasa politizare pe care toti o acuza! Dar se face mult prea putin in contra ei!
     • 0 (0 voturi)    
      ce spune legea (Luni, 4 octombrie 2010, 10:56)

      Vlaston Stefan [anonim] i-a raspuns lui ov

      Art. 194. – (1) Rectorul universităţii publice confirmat încheie un contract
      instituţional cu ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului.
      (2) Rectorul poate fi demis de către Senatul universitar, în condiţiile specificate prin
      contractul de management şi Carta universitară.
      (3) Ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului poate revoca rectorul prin
      ordin, în cazul în care constată încălcarea legislaţiei în vigoare sau a contractului instituţional şi
      se poate adresa Senatului universitar, pentru desemnarea unui nou rector, conform prevederilor
      prezentei legi.
 • 0 (0 voturi)    
  de acord partial... (Duminică, 3 octombrie 2010, 9:26)

  judex [anonim]

  M-am mirat si eu cand i-am auzit cu asumarea deci e foarte buna observatia. Eu cred ca e vorba pur si simplu de imagine Boc vroiand sa arate cat e el de hotarat pentru ca e greu de inteles ca un priofesor de drept const. a uitat decizia CC de data trecuta cand tot el era premier. Afirmatia in care insa legati doar Opozitia de nepotismul universitar si toate relele spunand: "Putem banui si intentiile de blocare a lucrarilor din partea opozitiei, majoritara in comisie, avand in vedere prevederile dure pe care le contine LEN impotriva nepotismului universitar,...." mi se pare insa tendentioasa.
 • 0 (0 voturi)    
  opozitia e de vina (Duminică, 3 octombrie 2010, 9:31)

  razvan [anonim]

  ,,Putem banui si intentiile de blocare a lucrarilor din partea opozitiei..'' - sa intelegem de aici ca opozitia ar vrea raul educatiei si nu lasa puterea pdl-ista sa duca tara pe noi culmi de civilizatie si progres?
  • 0 (0 voturi)    
   idee falsa (Duminică, 3 octombrie 2010, 10:45)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui razvan

   "Asa se face ca anul scolar si universitar au inceput tot sub auspiciile vechii legi. Cu aceiasi directori politici care conduc scolile..."- este o idee gresita cum ca directorii vor fi pusi altfel decat politic si dupa intrarea in vigoare a noii legi a educatiei.
   • 0 (0 voturi)    
    Sunt alesi (Duminică, 3 octombrie 2010, 12:40)

    Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui anonim

    De Cons. de adm, in care sunt si parinti si reprezentantii Cons. Local si profesori. Pot fi demisi de CA.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu (Duminică, 3 octombrie 2010, 12:39)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui razvan

   Dar membrii PD-L din comisie banuiesc ca asculta de partid si de Boc. De aceea doar opozitia poate bloca legea.
   • 0 (0 voturi)    
    Prin urmare.. (Duminică, 3 octombrie 2010, 22:49)

    razvan [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Pai rolul acestor comisii nu este sa discute legea la modul cel mai serios? Asta ar insemna ca parlamentarii voteaza automat, doar pentru ca legea e propusa de un partid sau altul.
    • 0 (0 voturi)    
     NU (Luni, 4 octombrie 2010, 11:02)

     Vlaston Stefan [anonim] i-a raspuns lui razvan

     Doar ca nu blocheaza pe motive artificiale dezbaterea legii in comisie
 • 0 (0 voturi)    
  Topescu? (Duminică, 3 octombrie 2010, 10:26)

  gheorghe [anonim]

  Ce cauta Cristian Topescu in aceasta comisie? E profesor cumva? Din cate stiu eu a fost toata viata comentator sportiv(unul bun) dar oare asta justifica prezenta lui intr-o comisie care elaboreaza LEN? Prezenta lui acolo si probabil nu e singurul, este sa fie Gica-contra la orice se discula pentru ca LEN sa fie in final o emanatie de tip iliescian in vremuri de guvernare PSD. Si sa te tii perleo atunci sa vezi ce iese cu Andronescu in frunte de comisie,
 • 0 (0 voturi)    
  articolul 205 (Duminică, 3 octombrie 2010, 11:13)

  Paul [anonim]

  Daca comisia ar reusi sa trimita raportul Senatului pana in decembrie, ar fi in regula. Ar fi suficient timp pentru ca legea sa poata fi aplicata incepand de anul viitor.

  As fi curios cand se va ajunge la articolul 205. Forma care a fost adoptata de Camera Deputatilor nu cred ca respecta principiul de care pomenea d. Basescu inainte de a fi d. Funeriu ministru si apoi si de d. Funeriu, ca finantarea sa se faca in functie de numarul studentilor din anul I. Cred ca vom continua sa promovam studenti care nu merita.

  Iata articolul cu pricina:

  "(4) Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului asigura finantarea de baza pentru universitatile publice, prin granturi de studii calculate pe baza costului mediu per student echivalent, per domeniu, per cicluri de studii si per limba de predare. Fondurile vor fi alocate prioritar spre acele domenii care asigura dezvoltarea sustenabila si competitiva a societatii, iar in interiorul domeniului, prioritar, celor mai bine plasate programe in ierarhia calitatii acestora.

  (5)Finantarea de baza este multianuala, asigurandu-se pe toata durata unui ciclu de studii."

  Dupa parerea mea cele doua puncte se contrazic intre ele. Dar este doar o parere.
 • 0 (0 voturi)    
  Dar altii cum reusesc? (Duminică, 3 octombrie 2010, 12:11)

  calator [anonim]

  Nu inteleg de ce este asa o mare problema alegerea rectorilor. In primul rand trebuie sa existe o transparenta totala. In al doilea rand cred ca ar fi corect ca aceste pozitii (de profesor si de rector ) sa fie deschise si pentru participanti din afara Romaniei. In al treilea rand, ar trebui sa existe o comisie de evaluare formate din 3 profesori sau rectori de la Universitati din afara Romaniei. Aceasta comisie ar trebui sa evalueze meritele fiecaruia si sa recomande persoana potrivita. In acest fel s-ar incheia aceasta problema fara prea multa bataie de cap. IN Suedia de exemplu, acest mod de lucru se aplica inclusiv pentru alegerea decanilor sau profesorilor titulari de catedra. Ce ar fi rau in acest mod de evaluare?
  • 0 (0 voturi)    
   Legea prevede (Duminică, 3 octombrie 2010, 12:42)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui calator

   Concurs deschis pentru rectori, inclusiv din afara Romaniei.
   • 0 (0 voturi)    
    nu prea e asa (Duminică, 3 octombrie 2010, 16:53)

    judex [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Din cate stiu candidatii se propun de catre Senat deci se pot propune rectorul in functie si 2 nulitati... In plan teoretic legea e buna insa o sa o vedeti practic la lucru.
   • 0 (0 voturi)    
    in teorie legea e buna (Luni, 4 octombrie 2010, 11:58)

    pollux [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Corect, dar eu va garantez ca la modalitatea actuala de formare a comisiilor de concurs (50% membrii senatului si 50% din specialisti straini sau romani), 90% din rectorii din romania vor ramane rectori pana la 65 de ani indiferent de numarul de mandate (daca va ramane aceasta prevedere). ea ar fi corecta daca rectorii in functie nu ar avea voie sa candideze.
  • 0 (0 voturi)    
   politica vs politici (Duminică, 3 octombrie 2010, 13:03)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui calator

   Adevarata problema a invatamantului superior nu este modul cum se aleg rectorii ci modul in care se finanteaza universitatile. Poate sa fie aleasa cea mai transparenta metoda de a selecta viitorii rectori. Daca finantarea per student echivalent va ramane valabila acel rector nu va putea face nimic. Cu cat mai multi absolventi, cu atat va fi mai bine pentru Universitate.
 • 0 (0 voturi)    
  Reactie Emil Boc (Luni, 4 octombrie 2010, 21:38)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Vreau să răspund criticii că nu ar fi posibilă angajarea răspunderii din cauza unei decizii a Curţii Constituţionale. Acea decizie făcea referire că nu ar fi existat o dezbatere pe marginea acestei legi şi era prea importantă ca să fie promovată prin angajarea răspunderii. Acum această critică a dispărut datorită faptului că atât în societatea civilă, cât şi în Camera Deputaţilor au fost dezbateri timp de patru luni", a afirmat Emil Boc.

  În opinia premierului, "partea de dezbateri asupra Legii educaţiei naţionale a fost acoperită astfel încât angajarea răspunderii nu ar avea nicio problemă".

  Ce spune CCR

  ocolirea procedurii de examinare si dezbatere a proiectului de lege, atat in cadrul comisiilor de specialitate, cat si in plenul fiecarei Camere a Parlamentului,
 • 0 (0 voturi)    
  Reactie Mihail Hardau (Marţi, 5 octombrie 2010, 10:27)

  Vlaston Stefan [anonim]

  http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/32121.html


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii