Asumarea raspunderii pe Legea Educatiei Nationale nu este posibila
de Stefan Vlaston CampusNews
Duminică, 3 octombrie 2010, 8:18 NEWS | OPINII
![]()

Emil Boc, Marko Bela si Laszlo Borbely au declarat ca guvernul intentioneaza sa-si asume raspunderea pe Legea Educatiei Nationale (LEN), daca dezbaterile din Senat nu se incheie rapid. Eroare majora.
Curtea Constitutionala s-a pronuntat deja ca nu se poate asuma raspunderea pe aceasta lege, prin Decizia nr. 1557 din 18 noiembrie 2009 asupra obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii educatiei nationale, Publicata in Monitorul Oficial cu numarul 40 din data de 19 ianuarie 2010. In motivatia Deciziei se spune:
"Asa fiind, Curtea considera ca ocolirea procedurii de examinare si dezbatere a proiectului de lege, atat in cadrul comisiilor de specialitate, cat si in plenul fiecarei Camere a Parlamentului, potrivit competentelor stabilite de art. 75 din Constitutie, si recurgerea la angajarea raspunderii asupra unui proiect de lege nu-si gasesc o motivare in sensul celor aratate." Definitiva si general obligatorie.
In aceste conditii e de mirare cum oameni importanti in stat au tinere de minte asa de redusa.
Ca in Senat dezbaterile treneaza, e adevarat. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca doua luni de concediu, iulie si august, au fost folosite de senatorii din Comisia de Invatamant a Senatului pentru concedii frumoase, in loc sa finalizeze proiectul Legii Educatiei Naionale.
Despre importanta caruia este greu sa exagerezi. Dar ce conteaza, mai importante sunt concediile, 4 milioane de elevi si studenti mai pot astepta. Ca si mediul economic, care reclama slaba calitate a formarii profesionale. Ca si productivitatea economiei si atractivitatea ei in ochii investitorilor straini.
Asa se face ca anul scolar si universitar au inceput tot sub auspiciile vechii legi. Cu aceiasi directori politici care conduc scolile, cu aceiasi rectori care guverneaza universitatile in familie.
Are dreptate si Mihail Hardau, presedintele comisiei de specialitate din Senat, care explica ca o astfel de lege importanta nu se face pe genunchi, ea trebuie sa reziste 15-20 de ani, fara modificari esentiale, cum s-a intamplat cu actuala lege a invatamantului. Adica nu trebuie sa serveasca interese politice de moment ci interesele pe termen lung ale educatiei romanesti. Si pentru asta graba nu e buna.
Putem banui si intentiile de blocare a lucrarilor din partea opozitiei, majoritara in comisie, avand in vedere prevederile dure pe care le contine LEN impotriva nepotismului universitar, a cumulului de norme, a plagiatului, a finantarii fara controlul calitatii, etc. "Fabricile de diplome", cu o cifra de afaceri de aproape un miliard de euro pe an, isi simt amenintata existenta si reactioneaza in consecinta, incercand sa blocheze aparitia LEN.
Cert este ca in momentul de fata LEN este in blocaj total, Comisia de Invatamant nu avanseaza multumitor de repede (a avnsat ca termen final luna decembrie sau ianuarie), guvernul nu-si poate asuma raspunderea pe aceasta lege, asa ca tot ce poate face este sa puna presiune pe membrii comisiei de specialitate a Senatului pentru a grabi dezbaterea. Care se petrece intr-un secret absolut. Fara invitati la dezbateri, fara prezenta presei. Nu se stie ce decizii s-au luat pana in prezent, la ce articol s-a ajuns si care ar fi orizontul de timp in care ne putem astepta la finalizarea lucrarilor.
Iata, in final, componenta comisiei:
Mihail Hardau, presedintele comisiei, Radulescu Serban, Bara Ion, Sbarciu Ioan, toti de la PDL, Ecaterina Andronescu, Prunea Nicolae, Silistru Doina, Mang Ioan, de la PSD+PC, Robu Nicolae, Topescu Cristian, de la PNL si Bokor Tiberiu de la UDMR.
Citeste mai multe despre legea educatiei nationale |
Educatiei Nationale |
dezbatere legea educatiei |
proiect legea educatiei |
legea educatiei |
asumarea raspunderii |
proiectul legii educatiei |
guvernul boc asumarea raspunderii |
angajarea raspunderii |
Presedintele Comisiei Nationale
Rectorii din aceasta comisie NU AU NICI UN INTERES SA sustina noua lege. Rectorii universitatilor din Romania sunt niste dumnezei ai invatamintului. Nu sunt nici profesori, nici cercetatori eminenti, dar sunt sforari de prima clasa. Prin manipularea alegerilor si constituirea unui grup de forta format din studenti votanti (de obicei studenti din ligi, care nu dau pe la scoala decat la deschidere in anul I) rectorii isi asigura 2 mandate. Chiar daca sunt la sfarsit de mandat nu pot sa renunte la practicile care i-au consacrat. Invatamintul supoerior romanesc este la pamant si datorita drepturilor exagerate si indatoririlor reduse ce se acorda studentilor, drept rasplata pt sprijinirea alegerii rectorului. Inainte de a li se permite sa voteze, rectorii din comisia senatoriala sunt rugati sa-si prezinte perfomantele profesionale, nu cele in a stabilic astigatorii licitatiilor pt lucrari si servicii in universitatile lor.
Dar as dori ca si cei ce emit pareri si ipoteze despre legea invaramantului si despre invatamant si cercetare in general sa-si prezinte performantele profesionale. In cazul de fata domnul Vlaston.
Este foarte usor sa judeci pe altii si sa privesti lumea de sus dar trebuie sa fii cu o treapta mai sus sau macar la egalitate pentru a-ti permite acest lucru.
Iar la noi este o abundenta de falsi specialisti indiferent de domeniu ce nu fac decat sa dea din gura. Cand ii intrebi ce realizari au ei fac pe surzii.
Deci nu faceti decat sa va dati cu parerea. Nu va considerati un specialist in domeniu.
Va multumesc pentru precizare, sper sa va amintiti de aceasta afirmatie .
Pentru alegerea Rectorului este propus un mecanism cat de cat rezonabil, desi nu este deloc clar daca acesta este mai bun decat cel actual!
Problema este ca un Rector poate fi demis oricand de ministrul in functie, fara ca legea sa vina cu reglementari clare si stricte din acest punct de vedere! Cu alte cuvinte, daca nu este ales cine trebuie, atunci el va fi demis cu primul pretext si in acest fel politicul se va impune incet dar sigur la conducerea universitatilor!
Cat timp Rectorul, indiferent cum este ales, nu va fi ferit prin lege de orice fel de ingerinte ale celor alesi politic, tendinta actuala de politizare nu numai ca se va mentine, ci se va adanci!
Pe de alta parte, statul are sarcina data de contribuabili de a veghea la legalitatea si calitatea serviciilor si bunurilor din piata. Daca se intampla "minuni" la o universitate, unde toata lumea este interesata doar de salarii nu si de calitate, cine ar trebui sa intervina? Si avem numeroase exemple, slava Domnului!
Evident ca statul trebuie sa vegheze asupra legalitatii activitatii in toate domeniile, inclusiv in invatamantul universitar! In cazul demiterii ar trebui sa existe o justificare clara, si ea sa fie stipulata expres in lege!
Trebuie sa intelegem cu totii, de la vladica pana la opinca, ca o lege trebuie sa fie egala si completa! Sa nu lase lucrurile la voia intamplarii sau a liberului arbitru! Pentru ca exact aceste carente duc la faimoasa politizare pe care toti o acuza! Dar se face mult prea putin in contra ei!
instituţional cu ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului.
(2) Rectorul poate fi demis de către Senatul universitar, în condiţiile specificate prin
contractul de management şi Carta universitară.
(3) Ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului poate revoca rectorul prin
ordin, în cazul în care constată încălcarea legislaţiei în vigoare sau a contractului instituţional şi
se poate adresa Senatului universitar, pentru desemnarea unui nou rector, conform prevederilor
prezentei legi.
As fi curios cand se va ajunge la articolul 205. Forma care a fost adoptata de Camera Deputatilor nu cred ca respecta principiul de care pomenea d. Basescu inainte de a fi d. Funeriu ministru si apoi si de d. Funeriu, ca finantarea sa se faca in functie de numarul studentilor din anul I. Cred ca vom continua sa promovam studenti care nu merita.
Iata articolul cu pricina:
"(4) Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului asigura finantarea de baza pentru universitatile publice, prin granturi de studii calculate pe baza costului mediu per student echivalent, per domeniu, per cicluri de studii si per limba de predare. Fondurile vor fi alocate prioritar spre acele domenii care asigura dezvoltarea sustenabila si competitiva a societatii, iar in interiorul domeniului, prioritar, celor mai bine plasate programe in ierarhia calitatii acestora.
(5)Finantarea de baza este multianuala, asigurandu-se pe toata durata unui ciclu de studii."
Dupa parerea mea cele doua puncte se contrazic intre ele. Dar este doar o parere.
În opinia premierului, "partea de dezbateri asupra Legii educaţiei naţionale a fost acoperită astfel încât angajarea răspunderii nu ar avea nicio problemă".
Ce spune CCR
ocolirea procedurii de examinare si dezbatere a proiectului de lege, atat in cadrul comisiilor de specialitate, cat si in plenul fiecarei Camere a Parlamentului,