Stefan Vlaston
Foto: Arhiva personala

​Legea Educatiei Nationale si santajul UDMR

de Stefan Vlaston CampusNews

Marţi, 12 octombrie 2010, 8:46    NEWS | OPINII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Guvernul a decis sa-si asume raspunderea pe Legea Educatiei Nationale, in ciuda faptului ca anul trecut Curtea Constitutionala a interzis acest lucru. Ce argumente puternice sa-l fi facut sa recurga inca odata la acest procedeu, riscand sa fie respins iarasi? Explicatia  pare a fi santajul UDMR.

Iata ce spunea CCR anul trecut, in motivarea deciziei:

"Asa fiind, Curtea considera ca ocolirea procedurii de examinare si dezbatere a proiectului de lege, atat in cadrul comisiilor de specialitate, cat si in plenul FIECAREI (s.n.) Camere a Parlamentului, potrivit competentelor stabilite de art. 75 din Constitutie si recurgerea la angajarea raspunderii asupra unui proiect de lege nu-si gasesc o motivare in sensul celor aratate." 

Dupa cum se vede Curtea nu impune o consultare oarecare, asa cum crede Emil Boc ci trecerea integrala prin Parlament a legii, prin cele doua Camere, cu parcurgerea tuturor etapelor, pana la promulgare.

In aceste conditii, cine se indoieste ca opozitia nu va ataca imediat la CCR Legea Educatiei Nationale iar aceasta o va declara neconstitutionala in temeiul deciziei de anul trecut? Si totul va fi luat de la capat, ca in mitul lui Sisif.

Atunci cum se explica obstinatia Guvernului de a-si asuma Legea, in ciuda deciziei CCR de anul trecut? Teama UDMR de a-si pierde toate sau o parte din prevederile impuse in lege, in favoarea invatamantului pentru minoritati, inclusiv studierea istoriei si geografiei in limba maghiara, in cazul in care actualul guvern ar pica la motiunea de cenzura. Stie foarte bine ca de la PSD nu se poata astepta la o „generozitate” la fel de mare in privinta acestor cerinte ale sale. 

Legea Educatiei Nationale ilustreaza cel mai bine indecizia, lipsa de viziune si proiect ale clasei politice. Inceputa si abandonata de cateva ori, in mandatul ministrilor Adomnitei, Andronescu, Funeriu, beneficiind de studii importante realizate de Comisia Miclea, nu reuseste sa iasa cu bine la lumina, intr-o forma care sa avantajeze beneficiarii educatiei, elevi, stdenti, parinti, care si platesc prin taxe si impozite serviciile educationale si de formare profesionala.

Productivitatea economiei si interesul investitorilor straini sunt si ele afectate de slaba calificarea a fortei de munca, mai ales pe segmentul muncitorilor calificati.

Legea a trecut de Camera Deputatilor in viteza, fara dezbateri serioase si se afla in dezbatere la Comisia de resort din Senat. Alcatuita de actualul ministru Funeriu, Legea Educatiei se inspira din documentele comisiei Miclea si este 80% corecta. 

Am fost primul care am criticat senatorii Comisiei de Invatamant a Senatului ca au plecat in concediu in iulie si august, lasand de izbeliste acest proiect de importanta nationala. Daca nu plecau, acum proiectul era gata de aprobare in plenul Senatului. 

Din primele 105 articole definitivate, referitoare la preuniversitar, reiese ca senatorii din Comisie s-au aplecat cu rabdare asupra tuturor propunerilor, au si audiat sindicate si societatea civila si Legea are sanse sa devina buna in proportie de 95%. 

Astfel, a fost repusa in drepturi scoala profesionala, in paralel cu studiile liceale, a fost extinsa "finantarea urmeaza elevul" in tot invatamantul obligatoriu, de stat sau privat, s-a decis componenta Consiliilor de Administratie din scoli astfel incat nu profesorii au majoritatea ci beneficiarii, s-a introdus progresul scolar si performanta profesorilor drept criterii de evaluare si salarizare si inca multe altele, importante si decisive pentru progresul sistemului educational.

Impreuna cu ideea adoptarii deciziilor prin consens, munca senatorilor din Comisie mi se pare benefica invatamantului romanesc si intr-o luna ar fi terminat de parcurs intreaga lege. Sigur, domeniul invatamantului superior este mai complicat, prin interesele enorme de bani si afaceri (fabricile de diplome), care tind sa perverteasca prevederile legii.

Graba adoptarii legii nu mai este o scuza pentru asumarea raspunderii, s-a pierdut inceputul de an scolar si majoritatea prevederilor (exceptandu-le pe cele privind managementul), se pot aplica abia din septembrie 2011. Timp suficient de pregatit legislatia secundara, daca legea se promulga inainte de 1 ianuarie 2011. 

In concluzie, cei care critica azi santajul la care a fost supus PNL de catre PSD, in 2007-2008, practica  acelasi stil de guvernare, cu pretul abandonarii interesului national.

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
4114 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  la obiect (Marţi, 12 octombrie 2010, 9:19)

  andi [anonim]

  un comentariu la obiect. O lege atit de importanta nu poate fi aprobata decit prin consens, altfel viitoarea guvernare va avea toate motivele sa o modifice si iar iese o struto-camila. Pacat ca PDL cedeaza la acest santaj, mai pierde niste voturi, ale mele si ale familiei mele.
  • 0 (0 voturi)    
   Va fi respinsa din nou de CCR (Marţi, 12 octombrie 2010, 9:31)

   valexandru [anonim] i-a raspuns lui andi

   dar nu se poate spune ca nu s-a rasuns cererii UDMR!
   • 0 (0 voturi)    
    educatia (Marţi, 12 octombrie 2010, 10:22)

    gafencu [anonim] i-a raspuns lui valexandru

    politicienii trebuie sa se gandeasca la elevii si studentii tarii si la pop. roman,nu lajocurile politice pe care le practica!
 • 0 (0 voturi)    
  IB/DP (Marţi, 12 octombrie 2010, 10:37)

  Marian STAS [anonim]

  in acest moment, textul din senat elimina art. 20, alin. 4, care are urmatorul continut:

  "(4) absolvenții clasei a x-a pot urma programul de diplomă al bacalaureatului internațional, în conformitate cu metodologia organizației bacalaureatului internațional, cu asumarea costurilor corespunzătoare. diploma obținută în urma promovării bacalaureatului internațional este recunoscută și conferă aceleași drepturi cu diploma obținută în urma promovării examenului național de bacalaureat."

  daca asa vor sta lucrurile pana in final, ar fi trist, dezamagitor si total nedrept fata de munca onesta de multi ani a tuturor celor care cred ca o asemenea alternativa educationala este viabila pentru invatamantul preuniversitar din romania.

  si copiii nostri merita un bacalaureat international!
  • 0 (0 voturi)    
   Adevarat (Marţi, 12 octombrie 2010, 11:25)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Marian STAS

   N-am intels logica eliminarii bacului international. I-am si ripostat dlui Hardau pe tema asta. In plenul Senatului se poate reveni.
 • 0 (0 voturi)    
  TREI observatii ! (Marţi, 12 octombrie 2010, 10:52)

  escu [anonim]

  1.Domnul Vlaston se contrazice singur : pe de o parte ,,critica" modul in care PDL vrea sa treaca legea...smecheresc, fraudulos...in stilul consacrat basescian si apoi nu se poate abtzine sa nu dea in PSD care cica a practicat santajul in 2007 ! Urat !
  2. Oare PD-ul se deda la un act de tradare natzionala cedand udmr-ului ?
  3. Fara DISCIPLINAREA elevilor si cresterea salariilor dascalimii din preuniversitar legea este....apa de ploua !!!
  • 0 (0 voturi)    
   Disciplinarea (Marţi, 12 octombrie 2010, 11:27)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui escu

   Elevilor s-o faca cine, Dumnezeu din cer?

   Cresterea salariilor dascalimii, in bloc, la toata lumea sau in functie de performanta proprie?
  • 0 (0 voturi)    
   In ce consta (Marţi, 12 octombrie 2010, 11:34)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui escu

   Contradictia? Ca nu inteleg. I-am criticat si pe unii si pe altii...
  • 0 (0 voturi)    
   2-3000 E/luna ar ajunge dom profesor ? (Marţi, 12 octombrie 2010, 13:44)

   ion [anonim] i-a raspuns lui escu

   sa-i disciplineze politia si sa-i invete medicul de familie !
   si voi sa jucati turca cu ei la scoala !
   stiti ca un medic are salariul unui prof de liceu ?
   stiti ca salariile la privat is sub 1000 lei ?
   • 0 (0 voturi)    
    stat vs privat (Vineri, 15 octombrie 2010, 0:52)

    Paul [anonim] i-a raspuns lui ion

    Nu am nimic cu angajatii de la particular. Sunt bucuros cand fostii mei studenti primesc chiar si pentru perioada de proba salarii decente (salarii care sunt de doua ori mai mari decat al meu). Dar ... este incorect sa se compare media salariilor de la stat cu media salariilor de la privat. Marea majoritate a bugetarilor au studii superioare. Corect ar fi sa se compare salariul unui medic care lucreaza intr-un spital privat, cu salariul unui medic care lucreaza intr-un spital de stat etc. Sincer sper ca finantarea per elev sa duca la privatizarea sistemului de invatamant. Imobilismul pe piata fortei de munca duce la salarii mici, indiferent de domeniu. Invatamantul de calitate costa. Asa cum stii ca un televizor X costa mai mult decat televizorul Y pentru ca este mai bun, tot asa profesorul X merita mai multi bani decat profesorul Y. Parintii care nu inteleg sa investeasca in viitorul copiilor vor primi ce merita. In general piata are tendinta de a corecta prostiile guvernantilor. Daca societatea in general a ajuns la concluzia ca scoala nu trebuie finantata corespunzator, atunci probabil vor primi educatie de calitate numai copiii ai caror parinti au bani sau disponibilitatea de efort. M-am saturat sa fiu aratat cu degetul ca sunt bugetar. Stiu prea multi profesori buni din preuniversitar care au renuntat la invatamant din cauza salariilor mici. Sunt oameni care intr-un sistem concurential ar fi facut fata fara probleme.
 • 0 (0 voturi)    
  santaj sau intelegere (Marţi, 12 octombrie 2010, 11:08)

  Angel Niculae [anonim]

  Continutul articolului arata componenta virginala : PDL si duritatea masculina : UDMR. In loc de intelegere cuvant ce ar implica doua parti adulte si egale, SANTAJ arata putintimea si nevinovatia uneia din parti.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu mi se pare asa de simplu (Marţi, 12 octombrie 2010, 11:13)

  Seneca [anonim]

  De ce am crede ca doar UDMR se teme de motiune? Guvernul nu poate avea aceesi problema? Si apoi, daca tot sint asa de buni domnii aceia din comisia senatului, ce le-a trebuit atita sa pitroceasca legea? Pe mine nu ma poate convinge Andronescu si gasca ei ca din drag de educatie se fac acolo ca muncesc. Sau ati uitat cum faulta proiectul initial cind era ministru? Acum de ce l-ar ”perfectiona”? Adica da, l-ar perfectiona...
  • 0 (0 voturi)    
   Daca (Marţi, 12 octombrie 2010, 11:30)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Seneca

   Cititi un articol anterior, acolo am atasat si documentul de la Comisia Senatului
  • 0 (0 voturi)    
   Ma mir si eu (Marţi, 12 octombrie 2010, 11:36)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Seneca

   Dar rezultatul de la primele 105 articole este bun spre f. bun.
 • 0 (0 voturi)    
  si daca? (Marţi, 12 octombrie 2010, 12:55)

  Corneliu M. Craciunescu [anonim]

  Domnule Profesor Vlaston, ma bucur ca in ciuda optimismului dumneavoastra dati crezare si ipotezei pe care am lansat-o mai demult, aceea a jocului politic (si a supravietuirii guvernului) pe spatele Legii Educatiei
  Doar ca mai e o varianta: ce ziceti daca guvernul isi asuma raspunderea ca sa multumeasca UDMR, stiind ca Legea va pica la CCR?
  Sigur, aici jocul interesant ar putea fi al opozitiei, care ar putea sa nu conteste la CCR, lasand Guvernul cu Legea in brate, sa se spele pe cap cu ea, macar cativa ani de erodare suplimentara cu atacuri media pentru Stefan cel Mare - Nagy Stefan, pana se pune problema la ce ii intereseaza pe ei, alegerea rectorilor si pensionarea.
  • 0 (0 voturi)    
   De asta (Marţi, 12 octombrie 2010, 13:27)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Corneliu M. Craciunescu

   Si scriu atatea articole. Sa lase legea in afara jocului politic. Sa vedem daca azi dupa amiaza se intruneste guvernul pentru asumare.

   Vad ca si dl Hardau a cotit-o, zice sa vada pe ce text isi va asuma raspunderea guvernul.

   O varianta ar fi sa incorporeze in fuga, pe ultima suta si modificarile de la Senat. Poate CCR le-a dat asiguri ca nu va bloca legea.
   • 0 (0 voturi)    
    si-n caruta, si-n teleguta (Marţi, 12 octombrie 2010, 14:52)

    Corneliu M. Craciunescu [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Pai vedeti, aici e diferenta. Eu chiar cred ca cei de la putere, cu exceptia UDMR-ului, vor ca legea sa treaca prin asumare si sa fie respinsa de CCR. Sunt dublu acoperiti: au mers "pentru" cu UDMR si au aranjat "contra" cu CCR. Existand si precedent, nici nu e greu.
    Restul, educatia, nu mai conteaza. Un fleac. Sunt ciuruiti...
    • 0 (0 voturi)    
     Nu-i asa simplu (Marţi, 12 octombrie 2010, 16:22)

     Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Corneliu M. Craciunescu

     Si UDMR sa nu se prinda ca e tras pe sfoara?
     • 0 (0 voturi)    
      ba s-a prins de ceva (Marţi, 12 octombrie 2010, 17:00)

      Corneliu M. Craciunescu [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

      Pai tocmai asta e ca s-a prins ca e dus cu zaharelul si marseaza pe adoptarea prin asumare, ca altfel, la ce ne e buna legea acum, dupa cum ati observat si dumneavoastra.
      Dupa ce se va prinde si de faza cu CCR, va trebui rupta pisica, dar s-ar putea sa fie prea tarziu pentru ei.
      Deocamdata e singura speranta a UDMR-ului, sa joace o carte mare la CCR, unde are un judecator. Oricum, totul pare un joc jucat la Cotroceni si SRI, care au deja mutarea in plic.
      • 0 (0 voturi)    
       Dar (Marţi, 12 octombrie 2010, 17:27)

       Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Corneliu M. Craciunescu

       CCR poate spune anul asta altceva decat a spus anul trecut? S-ar decredibiliza iremediabil. Nu cred ca isi permite. Poate Boc chiar vrea sa cada la vot. Mai stii?
 • 0 (0 voturi)    
  Eu cred . . . (Marţi, 12 octombrie 2010, 13:34)

  gheorghe [anonim]

  . . . ca nu ar trebui neaparat numit santaj presiunea UDMR ci un mod mai fortat de a rezolva unele probleme a alegatorilor ce ii reprezinta. Ce mare nenorocire ar fi sa invete geografia si istoria in limba lor? Niciuna! Manualele s-ar edita sub supravegherea MEC si aclo nu s-ar admite derapaje. Apoi nu-l vad eu pe Dl Hardau sa fie in stare sa scoata o lege nemaipomenita, Pentru ca eu nu am uitat prestatia domniei sale in calitate de ministru. Slaba spre f. slaba! Intr-un fel taurul trebuie apucat de coarne si de aceasta reforma eu aud de ani buni deci trebuie aplicata urgent. Pentru unele prevederi nu trebuie sa se astepte anul nou scolar. E drept ca CCR a respins aceasta lege pentru niste articole din ea care eu cred ca s-au eliminat sau au fost modificate. Deci este posibil ca acum sa fie declarata conform constitutiei. Ar putea fi si un joc politic la mijloc in sensul ca fiind sigur de respingere PDL sa se justifice in fata UDMR aratand cu degetul la CCR. Posibil dar nu mi se pare plauzibil, Apoi tot vor PSD si PNL o motiune de cenzura ca sa darame guvernul Iata ca li se ofera o asemenea posibilitate inainte de termen,
  • 0 (0 voturi)    
   Nu (Marţi, 12 octombrie 2010, 13:49)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui gheorghe

   CCR nu a intrat in fondul legii, a respins modul de promovare, prin asumare.

   Una e sa conduci sitemul in calitate de mnistru si alte o comisie formata din 11 senatori. Am vazut primele 105 articole care contineau exact schimbarile pe care le-as fi facut si eu. Cele mentionate in articol si altele.
 • 0 (0 voturi)    
  Cine i-a pus sa faca o lege buna? (Marţi, 12 octombrie 2010, 20:03)

  sile [anonim]

  S-ar crea un precedent periculos adoptand o lege buna. De 20 ani regula e ca legea trebuie sa fie interpretabila, nu?


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii