Stefan Vlaston
Foto: Arhiva personala
 documente
(28 Oct 2010) PDF, 6MB

Forma finala a Legii Educatiei Nationale a fost depusa la Parlament in vederea angajarii raspunderii

de Stefan Vlaston CampusNews

Joi, 28 octombrie 2010, 9:41    NEWS | OPINII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Odiseea Legii Educatiei Nationale se apropie de sfarsit. Forma finala, dupa includerea unor amendamente propuse de parlamentari a fost adoptata miercuri noaptea de catre guvernul Boc si a fost depusa la Parlament, in vederea angajarii raspunderii, joi, la ora 10, asa cum fusese planificat de catre Birourile reunite ale celor doua camere. 

Miercuri, Curtea Constitutionala a amanat cu o saptamana adoptarea unei decizii, datorita scorului nedecis (4-4) cu care s-a incheiat dezbaterea asupra constitutionalitatii legii.

UPDATE 1 Birourile reunite ale celor doua camere au fost de acord cu angajarea raspunderii guvernului asupra Legii Educatiei Nationale, cu un scor de 12-11. Trei parlamentari ai opozitiei au lipsit de la sedinta. Judecatoarea absenta a fost numita de catre actuala putere, asa incat exista sanse mari ca, in final, CCR sa acepte legea cu un scor strans, 5-4. Inaintea de a face cateva comentarii pe continut, e bine sau e rau ca LEN sa treaca prin angajarea raspunderii?

In principiu, e rau. Pentru ca o astfel de procedura poate fi contestata, in viitor, de catre orice guvern si noua majoritate parlamentara, care ar avea astfel pretextul sa inceapa totul de la zero. 

In al doilea rand se eludeaza rolul de legiferare al Parlamentului, care la Comisia de Invatamant a Senatului a gasit formule mai bune decat gasise, in prima instanta, guvernul.

In al treilea rand, se creeaza un exemplu periculos, oricand o majoritate parlamentara isi poate trece orice lege doreste, prin angajarea raspunderii, ocolind dezbaterea parlamentara.In favoarea angajarii stau urmatoarele argumente. 

De 5 ani de zile Parlamentul nu poate adopta o Lege a Educatiei adecvata noilor realitati economice, sociale, rezultate din apartenenta tarii la Uniunea Europeana.

Invatamantul superior s-a transformat in "fabrici de diplome", intr-o afacere ca oricare alta, datorita faptului ca parlamentarii au promovat, mai degraba, acte normative in folosul profitorilor educatiei, nu in interesul general al tarii. Exista premisa ca si in prezent sa incerce acelasi lucru. 

Nu intamplator Mihail Hardau, fost ministru al educatiei, afirma acum 2 ani ca universitatea Spiru Haret si alte universitati controleaza Ministerul Educatiei si Parlamentul.

Iata acum si principalele prevederi, fara transcrierea articolelor, pentru ca pot fi gasite in atasament.

 • Prevederile LEN prevaleaza asupra oricaror prevederi din alte acte normative (art.5). Adica, indiferent ce spun alte acte normative, se aplica LEN2.
 • Finantarea de la bugetul de stat urmeaza elevul inclusiv in invatamantul obligatoriu particular si confesional(Art9(5)) Sunt prevazute burse sociale si acces gratuit la camine si cantine din unitatile de invatamant din alta localitate decat aceea de domiciliu.(Art 12) 
 • Clasa a IX-a trece la gimnaziu, dar abia peste 4 ani (Art. 23) Clasa pregatitoare este inclusa in invatamantul primar si devine obligatorie (Art. 23) 
 • Invatamantul general obligatoriu se opreste la clasa a IX-a, la finalul gimnaziului (Art.24) 
 • Invatamantul profesional apare ca traseu educational distinct, cu durata intre 6 luni si doi ani, varianta preluata de la Senat. (Art. 23) 
 • Se prevede posibilitatea contractelor de scolarizare incheiate intre agenti economici, elevi si scoli. Agentii economici beneficiaza de facilitati fiscale, in aceste cazuri. Durata si contiunutul programelor de pregatire profesionala sunt stabilite de unitatea de invatamant prin consultare cu angajatorii. (Art. 33) 
 • Filiera teroretica a liceului ramane de 3 ani, iar cea tehnologica de 4 ani. 
 • Invatamantul pentru minoritati: se pot organiza grupe, clase sau unitati de invatamant preuniversitar, in orice localitate (Art.45). In tot invatamantul preuniversitar, geografia si istoria se predau in limba minoritatii, cu obligatia transcrierii si insusirii toponimiei si in limba romana. 
 • Este prevazuta posibilitatea retragerii autorizarii/aceditarii oricarei unitati de invatamant, de stat sau private, la propunerea administratiei locale sau a Inspectoratelor Scolare. (Art. 61). 
 • Media de elevi pe clasa, in invatamantul preuniversitar gimanzial si liceal este 25. (Art. 63). 
 • Admiterea la liceu se face in functie de portofoliul educational si media de absolvire (70%) si de proba de admitere, organizata de fiecare liceu (30%). Cum din portofoliul educational fiecare liceu preia ce-i convine, decizia acestuia este de fapt mult mai mare decat 30%. 
 • La examenul de bacalaureat se mentin probele transdisciplinare (stiinte-fizica, chimie, biologie), ceeace este un lucru bun, in conformitate cu situatiile reale din viata. (Art. 78) Angajarea se mentine prin concurs organizat la nivelul scolii. Profesorii si directorul nu au majoritate in Consiliile de administratie (Art. 96) 
 • Finantarea de baza, per capita,  se asigura prin bugetele locale, din sume defalcate din TVA si alte venituri ale bugetului de stat. Aceste sume nu pot fi executate silit pentru recuperarea creantelor. 

Pentru invatamantul superior prevederile importante sunt cele din articolul: Universitari, vi se pregateste ceva!

In conditiile actuale, trecerea Legii Educatiei Nationale prin angajarea raspunderii este varianta care raspunde cel mai bine interesului national, de progres si eficienta a sistemelor de educatie si formare profesionala, deoarece continutul sau a fost optimizat cu propuneri venite din toate segmentele societatii.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
6957 vizualizari
 • -1 (1 vot)    
  Votul Curtii Constitutionale (Joi, 28 octombrie 2010, 10:03)

  George [anonim]

  La acest organism nu functioneaza regula ca daca exista paritate, votul presedintelui de considera dublu? Sau a lipsit chiar presedintele? Dar si in acest caz, trebuia sa fie un alt presedinte de sedinta... Se pare, totusi, ca s-ar fi dat un verdict neconform cu ce se dorea la nivel inalt. E o banuiala.
 • -1 (1 vot)    
  Amendamentele sunt cheia (Joi, 28 octombrie 2010, 10:10)

  Andrei [anonim]

  Legea are intentii bune.
  Lucrul pe care nu trebuie sa-l uitam este ca pe langa aceste lucruri bune cu care se iese in fata sunt ascunse si anumite aspecte despre care nu se discuta.
  1) S-a spus ca aceasta lege va conduce la depolitizarea conducerii invatamantului universitar.
  Este o pura demagogie aceasta afirmatie. In conditiile in care noua lege prevede ca Rectorul unei Universitati sa fie numit de Ministrul Educatiei, care stim pe ce criterii este ales acolo, totul s-a terminat. Mai mult, Rectorul isi alege echipa cu care conduce Universitatea, acest lucru ajungand pana la nivel de decani.
  Sistemul este asemanator cu cel din invatamantul preuniversitar: acolo atunci cand se schimba coloratura politica a Ministrului Educatiei, se schimba toata "garda": acest lucru s-a vazut foarte bine in anul 2009, cand pentru cateva luni, Ministerul a trecut de la PDL la PSD, si s-a schimbat totul: inspector general, inspectori, directori. Peste cateva saptamani, totul a revenit la vechii inspectori, directori. etc. Ceva de tot rasul, ca sa nu spunem ca este tragic.
  2) Din lege s-a scos faptul ca un profesor care este la pensie, sa nu faca parte din Consiliul profesoral al unei Facultati sau Senatul universitar. Astfel dinozaurii vor continua sa conduca din umbra si sa afecteze procesul decizional.
  3) Abilitare - este un procedeu importat din strainatate, insa ca de obicei vom avea grija de forme, fara a ne ocupa de fond.
  Cine va veni sa Abiliteze un cercetator de valoare? Unii dintre "profesorii universitari" de acum care nu au lucrari nici la jumatate din cate are cel ce il evalueaza?
  Stiti ce cadre universitare fac parte din Aracis??
  Stiti ce profesori de "valoare internationala recunoscuta" fac parte din comisiile CNATDU?
  Peste jumatate din membrii acestor comitete si comitzii sunt oameni de aceasta valoare (lucrari copiate, carti), sau mai bine spus non-valoare.
  Cum credeti ca acestia vor acorda Abilitarea?
  • +1 (1 vot)    
   Stiu (Joi, 28 octombrie 2010, 10:29)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

   Daca punem raul in fata nu se va schimba nimic.

   Exista speranta formarii unei mase critice in randul universitarilor care sa se opuna imposturii.

   Si revenirea tinerilor plecati pe alte meleaguri.
   • -1 (1 vot)    
    asta cu revenirea la ce punct e in lege? (Joi, 28 octombrie 2010, 12:29)

    Dan [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    la ala cu -25% din salariu? :)

    acum serios vorbind, aproape toata grupa mea de la facultate (Fizica) a plecat in strainatate in ultimii 15 ani, am mai ramas in tara fix doi colegi si amandoi practicam alte meserii decat cea pentru care ne-am pregatit cu pasiune

    unul dintre cei plecati s-a intors prin 2007, acum pleaca inapoi

    de ce s-ar intoarce tinerii in Romania? din patriotism? o viata au, de ce s-ar chinui aici? ca sa fie linsati mediatic ca iau spaga si ca sunt prosti si lenesi si nu vor sa se "descurce"? prosti ar fi daca s-ar intoarce in conditiile acestea
   • -1 (1 vot)    
    Vise (Joi, 28 octombrie 2010, 12:58)

    unu [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Masa critica nu se va forma pt. ca universitatile, asa cum sint ele acum, functioneaza ca As. Fam. extinse, sau daca nu familiale, atunci macar de bisericute. Nu e cine sa faca valuri.
    Iar despre intoarcerea celor plecati... nici o sansa. Eu personal am facut greseala - ca sa ma confrunt cu un sistem rigid alcatuit din fosile, smenari si incompetenti cu pile. never again.
   • -1 (1 vot)    
    si apropo de masa critica... (Joi, 28 octombrie 2010, 14:30)

    dan [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    va amintiti ce anume declanseaza acumularea unei mase critice? o reactie nucleara. in mod natural asta e o manifestare necontrolata, exploziva

    aveti grija ce va doriti :)
  • +1 (1 vot)    
   uitati-va la scandalul cu Spiru (Joi, 28 octombrie 2010, 12:17)

   paraipan [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   Ce forte s-au pus in miscare, ce atacuri contra ministerului si Guvernului? Ce credeti ca se va intampla daca apare o lege care sa starneasca intreg cuibul de viespii (sau de hahalere, daca preferati)?
   Exista suficienti oameni valorosi in strainatate. Si la un moment dat o sa intoarca, macar o parte din ei.
 • +1 (1 vot)    
  nepotism (Joi, 28 octombrie 2010, 11:02)

  Sandu [anonim]

  In textul propus aseara al Legii nu mai regasesc prevederile semnqlqte de dvs. anterior:

  Art 122 (1) Institutiile de invatamant superior adopta un cod de etica si deontologie profesionala universitara.

  Acesta face parte din Carta universitara si include obligatoriu:
  a) stabilirea situatiilor de conflicte de interese si incompatibilitati;
  b) prevederea ca soti, afini si rude pana la gradul III, inclusiv, nu pot ocupa functii astfel incat unul sau una sa se afle fata de celalalt sau cealalta intr-o pozitie de conducere, control, autoritate sau evaluare institutionala directa la orice nivel in aceeasi universitate, si nu pot fi numiti in comisii de doctorat, comisii de evaluare sau comisii de concurs ale caror decizii afecteaza direct sotii, rudele sau afinii pana la gradul III inclusiv;

  Prima prevedere foarte clara antinepotism. Si inca la nivel de universitate, nu de facultate, cum iesise legea de la Camera Deputatilor.

  Sa fi cazut la examenul de pe masa Guvernului?
  Cu multumiri,
  Sandu
  • +1 (1 vot)    
   art 130 (Joi, 28 octombrie 2010, 11:23)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Sandu

   La art 130 se regaseste prevederea aceasta.
   • +1 (1 vot)    
    Incompatibilitati (Joi, 28 octombrie 2010, 13:12)

    Sandu [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Domnule Vlaston, ca sa inteleg: sotul poate candida la functia de decan, in conditiile in care sotia este profesor in aceeasi facultate? Eu stiu un exemplu la SNSPA in care s-a facut acest lucru.
    • +1 (1 vot)    
     Moral nu (Joi, 28 octombrie 2010, 14:22)

     Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Sandu

     Dar legal, restrictia se pune doar atunci cand ambii soti ar avea functii de conducere.In universitatile straine asa se pune problema. Ar trebui ca sotia sa paraseasca facultatea (univers.). Ar avea unde sa se duca?
 • -1 (1 vot)    
  ipocrizie (Joi, 28 octombrie 2010, 11:16)

  Mazeta [anonim]

  Eu sunt de acord cu toate prevederile acestei noi legi, numai sa se numeasca, cinstit, Legea Tradarii Nationale.
 • +1 (1 vot)    
  curtea constitutionala (Joi, 28 octombrie 2010, 12:18)

  Bogdan [anonim]

  Atentie, la Curtea Constitutionala s-a reclamat modalitatea de retragere a legii din parlament si asumarea raspunderii pe ea, nu ceva din continutul legii.
  Deja s-a stabilit ca asumarea sa aiba loc joi (28 Oct), iar indiferent ce va decide curtea va avea efect doar pentru viitor in alte situatii de acest gen.
  Deci practic legea educatiei va trece, cred ca nu mai vor sa scrie inca o motiune de cenzura dupa ce tocmai a picat una...
 • -1 (1 vot)    
  Religia (Joi, 28 octombrie 2010, 12:28)

  Luke [anonim]

  Buna ziua domnule Stefan Vlaston,
  Poate nu am vazut eu si ati tratat acest aspect in trecut. Despre studiu religiei in scoli asa cum e prevazut in aceasta lege nici o opinie? Din cat inteleg eu legea asta ridica si mai mult gradul de "obligativitate" fata de ce era pana acum, ceea ce contravine tuturor reglementarilor UE.
  In cazul in care ati scris pe aceasta tema puteti sa-mi dati va rog un link?
  Multumesc

  PS: PDF-ul acela de fapt contine imagini facan imposibila cautarea
  • +1 (1 vot)    
   religia (Joi, 28 octombrie 2010, 12:38)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Luke

   Este ca si in prevederile recente: exista in planurile de invatamant, dar la cererea parintilor, tutorilor sau elevilor cu varsta peste 16 ani se poate renunta la perticiparea la orele de religie, se incheie media generala fara nota la religie si nici nu trebuie inlocuita cu alta disciplina
 • +1 (1 vot)    
  grupa pregatitoare (Joi, 28 octombrie 2010, 12:32)

  ramona [anonim]

  Am inteles conform art 23 - grupa pregatitoare face parte din invatamantul primar dar ca si locatie unde se va realiza? ramane la gradinita ori la scoala? cine va preda la aceasta grupa ?
  sunt intrebari la care n am gasit raspuns in noua lege.
  • +1 (1 vot)    
   In adevar (Joi, 28 octombrie 2010, 12:57)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui ramona

   Metodologia va prevede sa se faca acolo unde exista spatii si personal. Se poate in ambele locuri. Curricula aferenta este, insa, aceeasi.
   • +1 (1 vot)    
    grupa pregatitoare (Joi, 28 octombrie 2010, 13:27)

    ramona [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Multumesc frumos pentru raspuns.
    Temerea mea este ca daca aceasta grupa pregatitoare va fi la scoala , profesorii sau cine vor preda la aceasta clasa(profesori/institutori) sa nu duca aceasta clasa pregatitoare pana la clasa a patra inclusiv deci in tot invatamantul primar.
    • +1 (1 vot)    
     Normal (Joi, 28 octombrie 2010, 14:23)

     Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui ramona

     Ar fi sa o duca de la grupa pregatitoare pana la a IV-a
 • +1 (1 vot)    
  despre 'particulare' (Joi, 28 octombrie 2010, 12:46)

  pehash [anonim]

  Eu n-am timpul si rabdarea necesara sa citesc toata legislatia asta, dar as vrea sa stiu un singur lucru: daca trece legea asta inseamna ca poti avea o scoala privata, cu clase de 1-12, finantata partial din bugetul de stat? Adica acelasi buget/capita ca la scolile si liceele de stat?
  Ar fi minunat, practic statul ar subventiona in sfarsit performanta in invatamantul gimnazial, care este foarte slab momentan.
  • +1 (1 vot)    
   Doar (Joi, 28 octombrie 2010, 12:58)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Inv. obligatoriu. Clasa pregatitoare, chiar daca este la gradinita si gimnaziul. Nu si liceul sau scoala profesionala, daca sunt private.
   • +1 (1 vot)    
    excelent (Joi, 28 octombrie 2010, 13:30)

    pehash [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    deci poti face o scoala privata cu clase 1-8, primesti acelasi buget ca o scoala de stat, mai pui 'de la tine' ca sa iasa ceva decent si pui o taxa de scolarizare cat sa-ti scoti 'de la tine' + un profit rezonabil?

    normal ca fac sindicalistii greva. o sa citim in curand despre scolile private la fel ca despre clinicile private.. calitate si salarii mai bune la aceleasi costuri..
    • +1 (1 vot)    
     Exact (Joi, 28 octombrie 2010, 14:24)

     Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     De asta sper sa apara competitia generatoare de calitate
 • -1 (1 vot)    
  care mai este scopul parlamentului? (Joi, 28 octombrie 2010, 13:07)

  Vlad [anonim]

  Nu inteleg care mai este scopul parlamentului in democratia noastra. Daca guvernul poate sa angajeze raspunderea pe orice lege si singurul mod in care parlamentul poate reactiona este motiunea de cenzura atunci parlamentul este un instrument decorativ. Si va ramane un instrument decorativ atata timp cat parlamentarii voteaza doar ce le zice partidul sa voteze.

  Referitor la legea propriu zisa - cred ca are probleme iar faptul ca nu s-a trecut prin parlament arata ca nu exista nici vointa politica ca partile bune din aceasta lege sa se aplice
  • +1 (1 vot)    
   Din pacate (Joi, 28 octombrie 2010, 13:16)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Vlad

   Parlamentul nu este in stare de 5 ani sa faca o lege a educatiei buna. Doar a carpit-o pe aceea veche
   • -1 (1 vot)    
    pai cum e? (Joi, 28 octombrie 2010, 14:36)

    Dan [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    "[...] se eludeaza rolul de legiferare al Parlamentului, care la Comisia de Invatamant a Senatului a gasit formule mai bune decat gasise, in prima instanta, guvernul" (Stefan Vlaston, 28 octombrie 2010, 9:41)

    deci dintr-o graba de neinteles am ratat o lege mai buna? de ce s-a grabit guvernul asa? "laurii voiau sa-i smulga de pe fruntea lor de fier?" :)

    mici oameni
  • +1 (1 vot)    
   . (Joi, 28 octombrie 2010, 14:21)

   Ivan [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Din pacate nu ne putem permite ca dna Andronescu sau domnul Marga sa preia din nou fraiele educatiei, pentru ca ei reprezinta exactul opusul lui Funeriu, sunt dinozaurii acestui sistem obosit si cu mult depasit de realitatile contemporane. Trebuie ca aceasta lege sa isi produca efectele cat mai repede, altfel riscam sa ne ducem cu totul la vale.
   Daca ai studiat Legea Educatiei in varianta prezentata in perioada coalitie PSD-PDL si sustinuta de dna Andronescu, ai fi putut observa ca nu atingea cu nimic sistemul invechit si nu aducea nici o noutate absoluta, pur si simplu mai adauga cate ceva pe la vechea lege.
   Din pacate, nici dna Andronescu si nici domnul Marga nu vor putea face o lege care sa ii taie in carne vie pe cei depasiti, pentru ca ei sunt profesori universitari si toata lumea lor se invarte printre oameni din mediul universitar, de aceeasi varsta cu ei, oameni pe care noua lege ii loveste cel mai tare.
 • 0 (0 voturi)    
  Legea Educatiei Nationale (Joi, 28 octombrie 2010, 15:13)

  elena s [anonim]

  Ca ne place sau nu, per ansamblu, aceasta lege este buna!
  Chiar daca copiii mei nu vor mai beneficia de toate dispozitiile cuprinse in ea, pentru ca in 2-3 ani vor termina liceul, ma bucur pentru ceilalti copii si parinti, ca vor avea posibilitatea sa beneficieze de un invatamant de calitate.
  Va pot spune ca , asa cum a functionat invatamantul pana in prezent, am luptat din greu pentru a avea rezultate cu copiii. Practic am avut doua slujbe, una remunerata si alta neremunerata, pentru ca da, nu mi-am permis meditatori, drept pentru care a trebuit sa fiu eu meditatorul lor (la toate materiile!...)
  Sper din tot sufletul sa avem calitate si performanta, pentru ca viitorul acestei tari depinde de invatamant.
 • 0 (0 voturi)    
  titulatura (Joi, 28 octombrie 2010, 17:28)

  RELU [anonim]

  pana la urma se pastreaza sau nu titularizarea in sistem??? am auzit-o pe oana badea pe b1 ca da,dar nu am gasit un asemenea articol in lege!
  • 0 (0 voturi)    
   Doar (Joi, 28 octombrie 2010, 20:02)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui RELU

   Actualii titulari raman titulari in sistemul de invatamant, beneficiind, de exemplu, de restrangerea de activitate si mutarein alata scoala. Cei care se angajeaza de acum inainte sint titulari doar in scoala.
   • 0 (0 voturi)    
    multumesc! (Joi, 28 octombrie 2010, 22:07)

    RELU [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    vă multumesc mult pentru răspuns.vă apreciez foarte mult pentru articolele dumneavoastră și pentru străduința de a sublinia lucrurile bune care trebuie făcute in sistem!
   • 0 (0 voturi)    
    nu sunt ore (Joi, 28 octombrie 2010, 22:47)

    maria [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Eu de exemplu am predat la 3 scoli, Educatie Plastica. Daca titulatura va fi la scoala, intr-o scoala cu clasele 5-9 vor fi cam 10 ore (dar ar fi de fapt 9 ca la clasa a 8-ta este doar un semestru), nu 18 pt catedra intreaga, cum vei mai fi vreodata titular la materia asta? Sau isi va angaja scoala un profesor plata cu ora? Vei fi suplinitor ?
    Pe de alta parte am mari indoieli ca angajatul direct la scoala va fi cinstit, pe meritele profesionale ale profesorului...
 • 0 (0 voturi)    
  ?! (Joi, 28 octombrie 2010, 19:57)

  Paul [anonim]

  Pentru invatamantul preuniversitar cred ca legea este buna. In continuare nu vad ce rol au ISJ-urile si am mari dubii in privinta treceri clasei a IX-a la gimnaziu. In invatamantul universitar nu cred ca va avea o influenta deosebita. Singurul lucru care pare a fi sigur este implicarea politicului, prin agentii in distributia locurilor intre universitati. Din lege lipseste sfanta concurenta intre universiati si studenti. De asemenea lipsesc perspectivele aparitiei unui studiu credibil despre media salariilor absolventilor universitatii X.
 • 0 (0 voturi)    
  Informatica (Joi, 28 octombrie 2010, 22:08)

  Informatica [anonim]

  Art. 78: de ce au scos INFORMATICA de la bac??????? In forma initiala era alaturi de fizica, biologie si chimie!!! Atunci de ec se mai numes clasele MATE-INFO?? Sa se numeasca mate-bio!!!!!
  Nenorocitiiii!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  finantare (Duminică, 31 octombrie 2010, 13:01)

  Paul [anonim]

  Este un articol prin care se sa interzica liceelor sau scolilor sa perceapa taxe suplimentare de la elevi? Sub orice forma: taxe, sponsorizari etc. De asemenea, in legea educatiei sau legea salarizarii unice profesorii pot primi salarii mai mari din fonduri proprii? Sincer ar fi o cale simpla de a privatiza invatamantul romanesc. Si nu o condam. Chiar o aprob. Calitatea in educatie, ca in oricare alt domeniu costa.
 • 0 (0 voturi)    
  concediere asistenti universitari (Luni, 1 noiembrie 2010, 11:26)

  asistent univ. [anonim]

  Buna ziua,
  prin introducerea articolulului 301, aliniatul (2) practic se transforma peste noapte si in mod radical statutul asistentilor univ. Sa intelegem ca toti cei care nu suntem doctori si avem o vechime mai mare de 5 ani ca asistenti suntem automat dati afara? Asta-i un criteriu just? Ca asistent, am dus, de-a lungul timpului, o tona de lucrari de licenta in spate in timp ce "genialii" domni doctori, lectori, conferentiari si profesori univ., aveau 4-5 lucrari pe an, maximum. Bine ca m-am spetit ca fraierul. Si nu sunt singurul. Daca interpretarea mea e corecta, sa vedeti la cati oameni care au fost buni de muls si exploatat pana ieri, de maine li se va da un picior undeva, in conditiile in care norma didactica cea mai incarcata in universitati este, de departe, cea de asistent.
  Multumesc anticipat pt. orice lamurire asupra problemei.
  • 0 (0 voturi)    
   asa se pare (Luni, 1 noiembrie 2010, 13:10)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui asistent univ.

   Oricum legea se va aplica de acum incolo. Deci in termen de 5 ani toti asistentii vor trebui sa isi dea doctoratul. Oricum a deveni asistent nu stiu cat mai este de rentabil. Salariul este mic, "pierzi" mult timp cu pregatitul orelor si in consecinta nu prea ai timp sa iti scrii lucrarile. Cred ca este mai bine sa te angajezi doctorat. Salariul este mai mare, ai timp pt tine. Si apoi cand termini doctoratul perspectivele de angajare sunt altele.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii