Laborator de cercetare
Foto: CampusNews

Cu stiinta la...notar! (II)

de Asociatia EDU CER CampusNews

Marţi, 25 ianuarie 2011, 11:15    NEWS | OPINII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Edu Cer a solicitat ministrului Funeriu eliminarea unei ilegalitati: bursele doctorale si postdoctorale sunt acordate conditionat de declaratii la notar prin care un girant garanteaza cu casa returnarea la final a intregii sume acordate, daca tanarul nu publica un numar dat de articole intr-un timp scurt de 2 sau 3 ani.

Adica, s-au introdus garantiile imobiliare in mediul academic!

Desi domnul ministru s-a aratat surprins de aceasta practica a rectorilor autohtoni, unica in spatiul universitar european si a cerut un "aviz pe legalitatea contractelor de la directia de specialitate din minister" nu s-a intamplat absolut nimic in cele doua saptamani de la declaratia ministrului. Se mentine o tipica tacere birocratica in speranta ca  noi  vom uita iar ei  vor putea ingropa cazul.

Daca nu vom primi in scurt timp un raspuns de la minister, ne vom adresa Comisiei Europene pentru a pune aceeasi intrebare: sunt normale garantiile imobiliare in spatiul academic?

Toate aceste contracte doctorale si postdoctorale sunt ilegale: doctorandul sau studentul postdoctorand este in primul rand salariat, asa cum se mentioneaza clar si in Legea Educatiei Nationale. Daca un salariat nu-si indeplineste atributiile de serviciu la un moment dat este concediat. Nu vine nimeni sa-i ceara retroactiv salariul primit, asa cum s-au gandit sa faca rectorii in privinta doctoranzilor.
(Art. 164 ... (1)Studentii-doctoranzi sunt incadrati de catre IOSUD sau oricare dintre membrii IOSUD ca asistenti de cercetare sau asistenti universitari, pe perioada determinata.

(3) Studentul-doctorand poate desfașura activitați didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, in limita a 4—6 ore convenționale didactice pe saptamana).

Angajatorul isi ia masurile de precautie prin care sa controleze activitatea salariatilor, inclusiv a doctoranzilor, nicidecum nu-i obliga sa gireze salariile primite cu bunuri imobiliare. Suntem unici in Europa cu acest gen de masuri. La limita, exista si  posibilitatea intreruperii grantului de cercetare, in cazul in care conducatorul de doctorat constata ca, din varii motive, activitatea de cercetare nu decurge conform etapizarii acceptate de ambele parti.

In fapt, rectorii comit inca un abuz destinat a le acoperi incompetenta manageriala in conducerea universitatile lor spre top 500. S-au gindit sa foloseasca fondurile structurale europene pentru a forta tinerii sa publice in reviste cotate ISI daca domniile lor si grupurile de putere din jurul lor nu sunt in stare sa o faca  pentru  cresterea vizibilitatii  propriilor universitati. Cine le cere rectorilor sa dea salariile inapoi pentru ca nu obtin, evident, rezultate manageriale acceptabile?

Domniile lor au girat cu casa neindeplinirea performantelor manageriale,  desi sunt platiti consistent (salariu mediu lunar al rectorului Andrei Marga fiind in 2009 de aproximativ doua sute de milioane de lei vechi ) din banii publici? Autonomia universitara se refera in primul rand la independenta orientarii stiintifice, filozofice si profesionale a activitatii universitatii, nu la dreptul de a concepe, fara control, masuri absurde si ilegale.
In cele doua saptamani de la semnalarea catre opinia publica a acestor pretentii, am auzit  declaratii oficiale contradictorii.

Astfel: prof. dr. Ioan Talpos, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, declara in presa locala, cu scopul de a-si apara pielea: “Sunt conditiile impuse Romaniei de Comisia Europeana, nu le impune universitatea.” Acesta declaratie este o minciuna. Comisia Europeana nu a impus nici unui  tanar aceste conditii umilitoare, care nu se regasesc in nici o alta tara. Salutam singura declaratie cu adevarat responsabila, aceea a prof. dr. Petru Dunca, decanul Facultatii de Litere din cadrul Universitatii de Nord, Baia Mare care a declarat - contrazicind si evidentiind miciuna rectorului Talpos - ca : “Aceasta hotarare, de a acorda tinerilor burse doctorale sau postdoctorale cu declaratii la notar, este absurda.”

Sincera dar si cinica,  contrazicand din nou spusele rectorului Talpos, a fost declaratia pe un post national de televiziune a prof. dr. Ioan Panzaru, rectorul Universitati din Bucuresti:  universitatea a introdus astfel de garantii notariale pentru ca “noi cerem munca de calitate si dorim protejarea banului public”!

Din aceeasi dorinta de a proteja banul public Edu Cer ii solicita domnului ministru si tuturor rectorilor sa faca publice contractele echipelor manageriale ale programului doctoral POSDRU din universitati, care sunt salariile pe care profesorii coordonatori ai programului  la nivel de universitate le incaseaza si daca domniile lor au depus declaratii notariale de garantie pentru returnarea lor, asa cu le-au cerut tinerilor doctoranzi.

Legat de "munca de calitate pe care o cere universitatea", consideram ca odata cu a cere tinerilor (post)doctoranzi sa publice in reviste cotate ISI, primii care ar trebui sa isi faca publica opera stiintifica, concretizata in articole publicate in reviste cotate ISI, ar trebui sa fie chiar cei responsabili de programul doctoral POSDRU din cadrul universitatilor, in primul rand rectorii universitatilor.

Opinia publica trebuie informata si despre calitatate operei stiintifice publicata in reviste cotate ISI a profesorilor universitari si a rectorilor care coordoneaza programul doctoral POSDRU.

In concluzie, asteptam in continuare decizia ministrului, promisa la un post de televiziune,  asupra legalitatii instituirii garantiilor imobiliare in spatiul academic. ​
Citeste mai multe despre     |   | 

  
3242 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  Trebuie echilibru (Marţi, 25 ianuarie 2011, 11:56)

  m3th0dman [anonim]

  Desigur că girarea cu locuinţe este absurdă, dar trebuie impus cumva ca doctorandul sau doctorul să producă ceva în cercetare, să demonstreze că nu este acolo deageaba. Sau să fie obligat să stea să facă cercetare la universitate, timp de x ani, la fel ca poliţiştii după ce termină academia.
  La fel e şi la INM de ani buni, unde dacă absolventul nu ia examenul din a doua încercare este obligat sa dea banii înapoi statului.
  • 0 (0 voturi)    
   te faci ca nu pricepi (Marţi, 25 ianuarie 2011, 12:30)

   andi [anonim] i-a raspuns lui m3th0dman

   domnul meu, ai citit textul de mai sus? daca doctorandul nu face ceea ce si-a asumat sa-i fie taiata bursa! sa nu fie continuat programul! ce e asa greu? insa sa nu il pui sa puna ipoteci pe casa (a lui sau a parintilor)! cunosc un caz de doctorand ce si-a pus parintii, pensionari, sa semneze astfel de declaratii, saracii oameni sunt acum stresati...
   pe de alta parte, cunosc diriguitori de programe, onorabili profi univ., pe stil vechi, ce nu au un articol ISI si nu au cum sa publice in veci asa ceva (la smecherii financiare ii duce mintea, nu si la stiinta). Treaba aia cu abilitarea trebuia introdusa pt. toti, nu numai pt. cei ce vin de acum incolo.
   • 0 (0 voturi)    
    ar trebui sa analizam complet (Marţi, 25 ianuarie 2011, 14:38)

    cristian [anonim] i-a raspuns lui andi

    Problema este complexa, insa modul de abordare al universitatilor este DISCRIMINATORIE si JENANTA (ca sa nu zicem altfel):
    - jenant pt ca au demonstrat lipsa lor de capacitate in sa gasi alte metode motivare a oamenilor;
    - discriminatorie pt ca nu aplica aceasta propriilor ang;
    Practic prin doctoranzi, si implicit prin aceste burse, universitatile au gasit de cuviinta sa isi creasca eficienta punand pe doctoranzi sa faca ceea ce nu au facut universitatile atatia ani: ADICA SA PUBLICE IN REVISTE COTATE. Ar fi bine ca universitatile sa prezinte defalcat materialele care au in componenta doctoranzi (acestea fiind scrise in proportie destul de mare de acestia cu mici interventii din partea coordonatorilor) si celelalte facute de propriile echipe, ca sa se vada astfel contributia doctoranzilor.
    Pe de alta parte, fara niste reguli stricte unii oameni vor profita de situatie si vor luat cat mai mult timp banii, iar dupa aceea se vor retrage fara sa sufere pierderi, mai ales in primul an cand nu apuca sa publice prea mult.
    Pentru cei aproximativ 2000 RON care sunt primiti ca bursa sunt sigur ca sunt persoane in Romania care sa se complaca in a trage de timp doar ca sa primeasca aceasta bursa, urmand ca la un moment dat sa renunte.
    Partea cu evaluarea managerilor (rectori, prorectori, decani etc.) si returnarea banilor primiti pentru detinerea acestor functii in cazul in care obiectivele nu au fost atinse, este destul de usor de pacalit prin stabilirea unor obiective usor de atins :).
    Nu stiu in ce masura bursa cuprinde si bani pentru publicari, insa taxa de participare la o conferinta B+ in Romania este de 100 EUR (fara transport, cazare, ...) iar la o conferinta ISI este de 500 EUR.
    P.S. Programul de doctorat in Romania in cadrul unei universitati economice cuprinde: examene in primul an (cate 5 in fiecare sesiune), cate un referat depus in anul 2 si 3. Cei care au primit aceasta bursa, trebuie sa termine teza la sf celor 3 ani, sau vor returna banii (cf. contr).
 • 0 (0 voturi)    
  Intai sa isi publice lucrarile (Marţi, 25 ianuarie 2011, 12:29)

  neagoe [anonim]

  Normal ar fi ca intai sa-si publice lucrarile si abia apoi sa primeasca titlul de doctor. Altfel il vom vedea si pe Almanahe doctor in cosmologie. Daca nu o fi deja...
  • 0 (0 voturi)    
   @Intai sa isi publice lucrarile (Marţi, 25 ianuarie 2011, 13:35)

   R.C [anonim] i-a raspuns lui neagoe

   Saraca Romanie.....
   In primul rand cred o asemenea dezbatere ar trebui lasata pentru persoanele care au un anumit grad de educatie.....
   Din start ideea de garantie imobiliara pica...
   Oare cati dintre doctoranzi au o casa ??
   Momentan sunt doctorand la o universitate din europa si ma sperii de ce am citit.
   In contractul meu spune sa lucrez 40 de ore pe saptamana si maxim 10 % din timpul alocat cercetarii sa am si ceva cursuri.
   ATAT.
   Si cine pune asemenea conditii (gen garantii la notar) nu a facut un doctorat pe bune. Eu nu pot garanta partenerului meu industrial ca va obtine totul asa cum vrea el...cand vrea el..etc, de asta se si cheama cercetare : stii de unde pleci si SPERI sa ajungi undeva. Am o multime de colegi care se intalnesc cu firmele care ii sponsorizeaza si spun : acum doi ani de zile nu credeam ca o sa ajung sa studiez asta......(e si cazul meu de altfel)

   O zi buna
 • 0 (0 voturi)    
  revin cu aceeasi parere (Marţi, 25 ianuarie 2011, 12:29)

  marlena [anonim]

  si acelasi comentariu..Girarea imobiliara nu mi se pare normala insa consider ca este impetuos necesara (mai ales in spatiul romanesc) o asigurare a faptul ca respectivii vor face cercetare si nu la nivelul broastei. Raman la parerea ca, conditionarea pe baza e articole este o conditie normala si fireasca. Normal ca este asemenea impetuos necesar ca aceasta regula (de articole publicate) sa fie introdusa inclusiv la conducatorii de doctorat, respectiv conducatorii programului. Una nu o exclude pe alta.
  Un alt punct insa care l-am adauga si l-as considera la fel de impetuos necesar este transparenta..
  Nici la ora actuala nu se stie exact cine sunt beneficiarii acestor burse - CV, articole publicate.etc.(ma refer in special la cele postdoctorale)..inclusiv la cei respinsi..pentru a se vedea clar ca au fost selectati cei mai buni...
  • 0 (0 voturi)    
   Marlene, ce mai faci? (Marţi, 25 ianuarie 2011, 13:36)

   gopo [anonim] i-a raspuns lui marlena

   Nu te mai zbate, ca toti stiu despre ce e vorba, dar fac pe niznaii.
   Ca exemplu de ce a facut Mercedes fabrica in Ungaria:
   Romanii au crescut f. mult pretul terenului unde trebuia sa fie fabrica, in timp ce ungurii l-au dat gratis!
   (sursa: presa de azi)
   • 0 (0 voturi)    
    corect :) (Marţi, 25 ianuarie 2011, 13:47)

    marlena [anonim] i-a raspuns lui gopo

    incerc si eu sa indrept lucrurile..asa cum pot...
    Poate mai e totusi o speranta..
    Imi place ca acelasi Edu.Cer, domn Militaru uita sa precizeze si cum s-au cheltuit banii din CEEX-urile care tocmai ce s-au terminat.
    Ce spuneti? Ne faceti si o astfel de siteza? E mai echitabil decat sa ascundem intotdeauna mizeria sub pres si sa spunem ca noi suntem cei curati si cinstiti (onestitatea se subintelege).
    • 0 (0 voturi)    
     Nu uit (Marţi, 25 ianuarie 2011, 18:06)

     Gigel Militaru [anonim] i-a raspuns lui marlena

     Nu aveti dreptate. Nu stiu insa nimic de CEEX-urile astea ca nu am fost implicat. Sigur s-au tocat banii cu nemiluita insa nu am nici un fel de date. Directorii de proiecte CEEX au girat cu casele indeplinirea contractelor?

     Am in schimb o rugaminte; daca doriti sa facem ceva util faceti dumnevoiastra o sinteze despre CEEX (date, nume, cine a papat bani i, etc) ca document de iesit in presa. Il puteti trimite domnului Vlaston sau mie putem discuta. OK?

     Eu din pacate nici nu stiu unde sunt afisate contractele astea de miliarde CEEX si ce rezultate au avut?
     • 0 (0 voturi)    
      am sa incerc (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 13:46)

      marlena [anonim] i-a raspuns lui Gigel Militaru

      dar date clare nu am de la toate CEEX-urile. E chiar imposibil de facut asa ceva...Mai ales ca fiecare director a scriu un raport care nu a fost public.
      Ce pot da sunt doar exemple punctuale, proiecte puntuale la care am particapat si care au avut finalitate zero (stiintifica)
      Daca va ajuta, cu cea mai mare placere.
 • 0 (0 voturi)    
  pasi in obtinerea unui doctorat (Marţi, 25 ianuarie 2011, 13:27)

  Maria [anonim]

  Eu am luat un doctorat in strainatate si in cei 5 ani am avut mai multe milestone-uri: examene, referate, rapoarte de cercetare, rapoarte de activitate; printre altele a trebuit sa prezint o lucrare care sa aiba structura unei sectiuni de carte. In fiecare dintre aceste etape puteam pierde bursa. In primii 2 ani chiar a fost un soi de cernere: 2 din echipa initiala s-a pierdut; unul a abandonat din proprie initiativa iar celuilalt i s-a explicat ca nu se ridica la nivelul solicitarilor. Din cate stiu, toate universitatile cu prestanta din Romania, au un program similar.
  Nu ni s-a cerut nici un fel de garantie si nu am auzit sa se ceara vre-un fel de despagubiri celor care au intrerupt programul.
  In legatura cu articolele ISI: nu stiu cate conferinte, congrese sau reviste cotate ISI sunt in Romania. Pentru ca a publica un articol de asemenea standard este nevoie, pe langa calitatea ideii in sine de cel putin alte doua lucruri. (1) suportul indrumatorului de cercetare care, inafara de supervizarea lucrarii, ar trebui sa te sfatuiasca, cel putin in primii ani, unde sa trimiti lucrari; un alt lucru care faciliteaza acceptarea articolelor si nu trebuie neglijat, desi nu este recunoscut oficial, este prestanta stiintifica a ultimului nume din lista (adica al coordonatorului cercetarii). (2) banii alocati pentru publicare: toate articolel publicate, inclusiv deplasarile au fost finantate cel putin 50% (uneori si integral) din fondul de doctorat; bursa continea pe langa alocatia lunara si o suma pentru 2 stagii de cercetare la alte universitati, in colective cu profil similar si o suma pentru participare si deplasari la conferinte; in plus, era posibil ca universitatea sa sponsorizeze din alte fonduri activitati similare.
  Cu alte cuvinte, nu poti face cercetare si sa publici la nivel ISI fara indrumatori de nivel ISI si fara bani.
  O alta problema este ridicarea nivelului unui eveniment sau publicatii, dar asta e o alta poveste :)
 • 0 (0 voturi)    
  Pasi in doctorat (Marţi, 25 ianuarie 2011, 13:33)

  Maria [anonim]

  Eu am luat un doctorat in strainatate si in cei 5 ani am avut mai multe milestone-uri: examene, referate, rapoarte de cercetare, rapoarte de activitate; printre altele a trebuit sa prezint o lucrare care sa aiba structura unei sectiuni de carte. In fiecare dintre aceste etape puteam pierde bursa. In primii 2 ani chiar a fost un soi de cernere: 2 din echipa initiala s-a pierdut; unul a abandonat din proprie initiativa iar celuilalt i s-a explicat ca nu se ridica la nivelul solicitarilor. Din cate stiu, toate universitatile cu prestanta din Romania, au un program similar.
  Nu ni s-a cerut nici un fel de garantie si nu am auzit sa se ceara vre-un fel de despagubiri celor care au intrerupt programul.
  In legatura cu articolele ISI: nu stiu cate conferinte, congrese sau reviste cotate ISI sunt in Romania. Pentru ca a publica un articol de asemenea standard este nevoie, pe langa calitatea ideii in sine de cel putin alte doua lucruri. (1) suportul indrumatorului de cercetare care, inafara de supervizarea lucrarii, ar trebui sa te sfatuiasca, cel putin in primii ani, unde sa trimiti lucrari; un alt lucru care faciliteaza acceptarea articolelor si nu trebuie neglijat, desi nu este recunoscut oficial, este prestanta stiintifica a ultimului nume din lista (adica al coordonatorului cercetarii). (2) banii alocati pentru publicare: toate articolel publicate, inclusiv deplasarile au fost finantate cel putin 50% (uneori si integral) din fondul de doctorat; bursa continea pe langa alocatia lunara si o suma pentru 2 stagii de cercetare la alte universitati, in colective cu profil similar si o suma pentru participare si deplasari la conferinte; in plus, era posibil ca universitatea sa sponsorizeze din alte fonduri activitati similare.
  Cu alte cuvinte, nu poti face cercetare si sa publici la nivel ISI fara indrumatori de nivel ISI si fara bani.
  O alta problema este ridicarea nivelului unui eveniment sau publicatii, dar asta e o alta poveste :)
 • 0 (0 voturi)    
  measaj dramatic de la un doctorand... :( (Marţi, 25 ianuarie 2011, 17:00)

  Gigel Militaru [anonim]

  Mai jos sunt citeva pasaje din drama unui tanar doctorand care nu are girant, care nu are parinti si care e sigura. Pana ieri trebuia sa depuna "contractele cu declaratii notariale" si nu stie ce sa faca. Nu e singura care mi-a scris in ultima saptamina. Nu ii dau numele, pentru ca doreste sa ramina anonima -- frica e teribila. Probabil ca o va face daca pierde bursa pe care a cistigat-o prin concurs pentru ca nu are garantii notariala...
  --------------------

  Stimate domnule profesor,
  Sunt doctoranda a Universitatii Bucuresti. Ma aflu si eu printre cei care au primit e-mail-urile dvs. Va multumesc pentru ce ati facut pentru noi.
  Va scriu pentru ca nu stiu cu cine sa ma sfatuiesc. Va rog sa-mi spuneti ce se mai intampla. Astept cu mare ingrijorare sa aflu ce s-a discutat la sedinta rectorilor, ce a hotarat Ministerul Educatiei, daca considera actele aditionale ilegale. Eu nu am girant. Atunci inseamna ca nu am dreptul la bursa?
  Nu stiu ce sa fac: sa predau actul semnat de mine sau nu? Mi-e greu sa renunt la bursa pentru care am muncit atat de mult. Am vreun drept sa ma opun?
  Secretarele ne spun ca actele aditionale trebuie predate pana in 24 ianuarie. Noi avem examene pana in 5 februarie. Nu am predat actul aditional pentru ca primul pe care ni l-au trimis avea o greseala. Ni l-au trimis si pe al doilea, cu gratioase scuze si cu indicatia sa umblam din nou dupa semnaturi. De parca alta treaba n-avem!
  Ne streseaza cu problemele acestea acuma, inainte de examene, in loc sa ne lase sa invatam.
  Cu stima,
  Drd. .............
  ............

  mi-e greu sa iau o hotarare acuma seara. sunt dupa o repriza de plans. m-am saturat la fiecare treapta pe care o urc sa ma lovesc de piedici ce vin din afara preocuparilor mele de studiu. risc sa fiu tratata la examene mai putin corect daca se afla ca eu am fost...? din pacate sunt singura si n-am in spate nici par
 • 0 (0 voturi)    
  asigurare profesionala (Marţi, 25 ianuarie 2011, 23:06)

  RZ [anonim]

  Domnule Militaru,

  Contract de munca inseamna si impozitarea bursei? De multe ori "mai binele" este dusmanul binelui. Nu stiu deca rezultatul actiunilor dumneavoastra va fi pozitiv.

  Cred ca pentru cei nesiguri de prestatia pe 2,5 ani, ar exista varianta asigurarii profesionale, asa cum exista cea de malpraxis pentru medici.

  Dar oarecum demersul dv ma duce cu gandul la altceva. Eram mic, si am gasit o suta de lei/cam prin 1980. Un vecin mai mare de bloc caruia i-am impartasit cu bucurie asta, m-a luat de mana binevoitor si spunandu-mi ca tocmai vazuse el pe cineva care pierduse 100 de lei. Am mers cu buna credinta sa inapoiez suta de lei omului. L-am cautat o perioada, iar in final pentru ca nu l-am gasit, vecinul meu s-a repezit la un tracator spunandu-i: "Nu-i asa ca dv ati pierdut 100 de lei mai devreme? "Trecatorul mirat, s-a intrebat: "eu?", iar dupa cateva secunde, dupa ce a inteles situatia a raspuns afirmativ: "Da, a, da eu am pierdut 100 de lei", i-am dat banii si a plecat. Din satisfactia oarecum stranie a vecinului meu am inteles cateva secunde mai tarziu ce inseamna povestea cu capra vecinului la romani. Cam devreme cei drept, aveam aproximativ 7 ani.

  Cred ca cei care au semnat contractul respectiv au facut-o in cunostiinta de cauza/in deplinatatea facultatilor mintale.

  Va rog sa opriti orice demers al dv in aceasta directie, intrucat este foarte discutabil, chiar evident fortat din ultimile mesaje.
  • 0 (0 voturi)    
   legalitatea? (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 9:20)

   Gigel Militaru [anonim] i-a raspuns lui RZ

   Ma intristeaza mesajul dumnevoastra: spuneti sa oprim un demers in care cerem sa se verifice legalitatea unor contracte ?

   Din ce motiv sa oprim? Chestiunea cu 100 de lei nu am inteles-o decit ca teama si frica sa nu pierdeti bursa -- Nu e cazul.

   Edu Cer doreste respectarea legii si nimic altceva. Ori acele contracte nu cred ca sunt legale. Se pot schimba si nu pierdeti "100" de lei albastra.
 • 0 (0 voturi)    
  jumatati de masura; jumatatea proasta! (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 17:36)

  postdoc [anonim]

  Buna ziua,

  La noi cercetarea merge anapoda, dupa mecanisme anormale; Se incearca metoda "peticului"; dar degeaba pui un petic bun la un sac prost, ca el se va rupe in alta parte...Trebuie schimbat totul dintr-odata; pachetele de masuri pozitive, inspirate din sistemele de cercetare de succes, trebuie implementate simultan si nu succesiv. Amalgamul de legi/reguli/masuri bune (noi si moderne) si proaste (perpetuate din perioada comunista) naste "monstrii"; cred ca asta este cauza care a generat si situatia discutata in cele doua articole.

  Dincolo de consideratiile generale, am si o intrebare retorica concreta: cati dintre managerii de proiecte si indrumatorii/mentorii doctoranzilor si a "postdoc"ilor au indicele Hirsch minim 10 (evaluat pe ultimii 15 ani de activitate)? (pentru cine nu stie, indicele 10 inseamana 10 lucrari publicate, fiecare citata de minim 10 ori)

  Vad ca atat clauzele contractuale cat si majoritatea comentariilor sunt axate pe responsabilitatea studentilor (doctoranzi) si a bursierilor postdoc. Este anormal acest lucru; pentru ca succesul unui proiect de cercetare depinde PREPONDERENT de probitatea si pregatirea profesionala a indrumatorilor si mentorilor acestor studenti; in "afara" echivalentul lor este reprezentat de "group leader", "principal investigator", "head of laboratory" etc. In plus, selectia studentilor si postdocilor inscrisi in aceste programe este facuta tot de managerii de proiecte si de indrumatori.

  O alta "jumatate de masura" este cerinta ca sa fie publicate o lucrare sau doua in reviste cotate ISI; Pai acesta cerinta se poate "fenta" si daca publici intr-o revista cu coeficientul de impact 0.0000001, dar "cotata" ISI; Tot asa, o intrebare retorica: cati s-ar fi inscris in astfel de programe daca cerinta ar fi fost ca rezultatele cercetarii sa fie publicate in jurnale cu coeficient de impact cumulat de - sa zicem - minim 5? (coeficientul de impact este raportul dintre numarul total de citari ale lucrarilor publicate in revist
  • 0 (0 voturi)    
   continuare (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 18:16)

   postdoc [anonim] i-a raspuns lui postdoc

   ......(coeficientul de impact este raportul dintre numarul total de citari ale lucrarilor publicate in revista in ultimii doi ani si numarul anual de lucrari publicate in respectiva revista).

   Cerinta ca dupa 2.5 ani sa publici o lucrare (presupun ca intr-o revista de calitate minim medie), in opinia mea, denota o lipsa a intelegerii ce inseamna cercetare performanta si competitiva (cel putin in stiintele experimentale); ca argument, mentionez ca in unele locuri in SUA, prima evaluare a unui “group leader” (adica tocmai a trecut de la stadiu de postdoc la cel de sef de laborator sau “assistant profesor”) se face la 5 (cinci) ani de la instalare.

   Si lista poate continua, dar nu vreau sa abuzez de rabdarea dumneavoastra...


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii