Stefan Vlaston
Foto: Arhiva personala

Pensionarea universitarilor la 65 de ani: o palida "sanctiune" pentru dezastrul adus invatamantului romanesc

de Stefan Vlaston CampusNews

Miercuri, 26 ianuarie 2011, 10:54    NEWS | OPINII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Odata cu apropierea zilei de 10 februarie, ziua in care intra in vigoare Legea Educatiei Nationale, incep vaicarelile si contestatiile. Se pregateste o campanie bine orchestrata, folosind televiziunile de stiri, in genul celei din ziua de 24 ianuarie.

In ziua de 28 ianuarie se intalnesc la Iasi rectorii universitatilor, pentru a pune la punct planul de bataie. Se pare ca nu pot accepta ca o lege publicata in Monitorul Oficial, validata de Curtea Constitutionala,  sa-si produca, pur si simplu, efectele.

Legea Educatiei Nationale contine multe puncte forte, pe care nu le-am detaliat pana acum. De exemplu, anuleaza art. 14 (2), din OUG 75/2005, care spunea : 
”Pe baza acordului ARACIS, respectiv ARACIP, evaluarea externa poate fi efectuata si de alte agentii autohtone sau internationale”.

Adica, ARACIS  si ARACIP  isi pastrasera monopolul asupra evaluarii externe, doar nu erau nebuni sa-si dea acordul pentru a scapa din mana gaina cu oua de aur.  Acum, asa cum se si prevede in alt articol, prima evaluare in vederea ierarhizarii universitatilor si programelor de studii va fi realizata exclusiv de catre agentii straine inscrise in EQAR (Registrul agentiilor de evaluare a calitatii in educatie din UE). Chiar si numai aceasta prevedere este de natura sa dea fiori celor care se stiu cu musca pe caciula!

Tot actuala lege anuleaza OUG 10/2009, privind dreptul studentilor inmatriculati la programe de studii neautorizate sau neacreditate (cazul celebru al universitatii Spiru Haret), de a resustine examenul de licenta si a se transfera la programe de studii asemanatoare dar acreditate.

Adica, un fel de a scoate castanele din foc, in locul universitatilor care au functionat ilegal si acum sunt amenintate cu procese de catre absolventii carora nu li se recunosc diplomele. Aceasta OUG 10/2009 avea oricum un viciu juridic, un examen de licenta nu poate fi “resustinut” in alte conditii, decat cele initiale. Diploma se anuleaza in instanta sau ramane valabila. Alta cale nu exista.

Cum sa nu sperie toate aceste prevederi lumea universitara care se obisnuise de 20 de ani sa incaseze bani la adapostul autonomiei universitare, fara sa dea socoteala cuiva de rezultatele cheltuirii banilor bugetari sau privati.

Profesorii universitari pensionabili ameninta cu emigrarea!
Sa te umfle rasul!

Cei capabili, cei care asigura insulele de excelenta existente inca in invatamantul nostru superior nu au motive sa plece, fiind apreciati de studenti, au granturi de cercetare, recunoastere internationala a operei stiintifice prin numeroase articole ISI si-si gasesc plata cu ora chiar daca se pensioneaza, pentru ca se bat universitatile pentru ei.

Ameninta cu emigrarea cei care au terminat Stefan Gheorghiu, n-au opera stiintifica recunoscuta international, nu stiu limbi straine, titlurile si doctoratele  le-au obtinut pe bani sau influenta politica si acum doresc sa predea la Harvard, MIT, Oxford si mai stiu ce alte universitati din top 100. Ca si cum aceste universitati celebre abia ii asteapta! Pe cine cred ca pacalesc?

Dar care sunt efectele a 20 de ani de autonomie universitara? Avem motive sa-i regretam pe viitori-proaspat pensionari?

Iata un bilant partial:
•    Universitatile romanesti s-au transformat in fabrici de diplome.
•    Clanuri universitare conduc universitatile ca pe propriile feude, la adapostul autonomiei universitare, promovand impostura, nepotismul, plagiatul, diplomele fara acoperire sau de-a dreptul false.
•    Baronii universitari castiga averi si salarii bugetare uriase speculand naivitatea studentilor si fraudand fondurile publice.
•    Clasamentele internationale ne plaseaza constant pe ultimul loc intre tarile Uniunii Europene, nici o universitate romaneasca nu se afla in clasamentele internationale prestigioase.
•    Productivitatea si atractivitatea economiei romanesti sunt afectate de precaritatea sistemelor de educatie si formare profesionala.
•    Au fost desfiintate toate formele de formare profesionala, alternativa la liceu, pentru ca toti tinerii sa ajunga sa “cotizeze” la universitati, spre indestularea universitarilor.
•    Examenele nationale de absolvire, universitare sau bacalaureat, au ajuns de rasul lumii prin rezultate si fraude, constatate in ultimul timp si de organismele de urmarire penala.
•    Toate alocarile bugetare, inclusiv pentru cercetare, se cheltuiesc fara ca cineva sa dea socoteala asupra rezultatelor acestor cheltuieli.
•    Doar  20% dintre absolventii invatamantului superior se angajeaza in specializare urmata in facultate. Universitatile se feresc sa urmareasca traseul profesional al absolventilor. Stiu ele de ce!
•    Cu toate acestea, ARACIS considera ca 2/3 din universitatile romanesti sunt perfecte, au primit la evaluare "grad ridicat de incredre"!
•    Mihail Hardau, fost ministru al educatiei si actualmente presedintele Comisiei de Invatamant din Senat a declarat ca "universitatea Spiru Haret si alte universitati controleaza Ministerul Educatiei si Parlamentul Romaniei". De la inaltimea functiilor pe care le-a avut si le are este de presupus ca stie ce spune.
•    In 20 de ani Ministerul Educatiei si Institutul de Stiinte ale Educatiei n-au fost in stare sa construiasca un nou curriculum scolar, adecvat noilor realitati socio-economice, intereselor de dezvoltare ale tarii si calificarilor din piata fortei de munca.

Chiar si numai reactia clanurilor universitare la apropierea  intrarii in vigoare a Legii Educatiei Nationale ne arata ca prin aplicarea legii le sunt afectate privilegiile, banii, puterea si interesele, altele decat interesele de educatie si formare profesionala ale poporului roman.

Avem in fata un moment al adevarului, care, daca este ratat, ratam o sansa imensa de revenire a educatiei pe calea corectitudinii  si nevoilor poporului roman.​
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
7730 vizualizari
 • -2 (2 voturi)    
  nu varsta conteaza, ci nivelul de profesionalism.. (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 11:08)

  lili [anonim]

  asta sa fie criteriul de promovare si de schimbare a gastilor care guverneaza azi sistemul universitar din Romania... in lumea civilizata si care are Universitati de TOP 500 profesorii universitari de calibru au varste de.... multi, multi ani si nu deranjeaza pe nimeni varsta lor cat timp VALOAREA lor aduce beneficii si Universitatii si studentilor si tarii respective... criteriul mi se pare aiurea, dar l-au agreat in lipsa unor persoane calificate si recunoscute care sa faca acele evaluari.... asta cred ca e problema pentru ca si sistemul de invatamant universitar de azi este politizat pana peste cap si selectarea efectiv nu are cine s-o faca...... PACAT ca dintr-o intentie buna de a imbunatati ceva s-ar putea sa iasa din nou VARZA cu care ne-a obisnuit Guvernul Boc.....
  • +2 (2 voturi)    
   poate (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 11:18)

   poate [anonim] i-a raspuns lui lili

   poate ramane in privat daca e atat de valoros. sau consultant pe langa universitate. sau sa isi creeze propria intreprindere. de ce se termina lumea la pensie?
   • -2 (2 voturi)    
    da, pot pleca in sistemul privat..... (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 11:42)

    lili [anonim] i-a raspuns lui poate

    problema e ca ceea ce punem in loc sa fie cel putin comparabil ca valoare academica.... asa e OK.....dar, repet nu mi se pare OK ca varsta sa fie criteriul definitoriu....ci VALOAREA.....
    • +2 (2 voturi)    
     un ex te rog (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 12:00)

     nico [anonim] i-a raspuns lui lili

     da-mi te rog 1 ex de prof de la tine din SUA sau EU, care sta full peste varsta pensionarii de acolo si analizam cazul. cauza cea mai frecventa ar fi ca mai are 2-4 phd cu 1-2 ani ramasi, 1 contract mare (>2 mil Euro) la care este drive (este super active cu articole), etc. Altfel discutam de pomana de VALOARE in general.
     • -2 (2 voturi)    
      varsta biologica difera de varsta reala (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 12:19)

      mihaela [anonim] i-a raspuns lui nico

      James Buchanan, 91 ani
      http://en.wikipedia.org/wiki/James_M._Buchanan

      Walter Watson, 100 ani, medic ginecolog

      http://stirileprotv.ro/stiri/international/cel-mai-batran-ginecolog-din-sua-are-100-de-ani-si-nu-vrea-sa-renunte.html
      • 0 (0 voturi)    
       Multi (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 12:49)

       t [anonim] i-a raspuns lui mihaela

       Doi, dintre care unul e nobelard si membru al unei ilustre familii americane iar celalalt lucreaza in mediul privat si e propriul lui stapân.
      • +1 (1 vot)    
       astea sunt ex ? (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 13:03)

       nico [anonim] i-a raspuns lui mihaela

       1. primul caz este un Nobel ( stii de candidati la Nobel pe la noi care sa-si piarda slujba !!?)
       2. al doilea este un doctor dintr-un spital. N-are legatura cu profi universitari.
       Daca vrei alt ex din business este A.P. Moller, batranul care a facut Maersk Shipping, care la 92 ani este CEO ! (dar asta-i in business)
       • 0 (0 voturi)    
        matusalemici (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 14:23)

        mihaela [anonim] i-a raspuns lui nico

        Nu inteleg argumentarea ta: totul, dar totul se invarte in jurul banilor? Pai daca in privat sunt considerati utili pentru ca aduc bani (asa matusalemici cum sunt ei) de ce ceilalti matusalemici universitari de valoare nu si-ar gasi locul in inavatamantul universitar (de stat sau privat) dar sa fie de elita. Oricum, stiu ca povestea asta cu fraudarea regulilor este grava, ceea ce subliniez eu este ca varsta biologica, ea singura nu este suficienta pentru a a-i judeca pe toti.
        • 0 (0 voturi)    
         nu stii (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 21:48)

         nico [anonim] i-a raspuns lui mihaela

         nu stii vad ca Maersk Shipping are ca proprietar pe A.P. Moeller. La el, omul face ce vrea. Nu la stat.
     • 0 (0 voturi)    
      1 exemplu (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 15:41)

      Mihai [anonim] i-a raspuns lui nico

      Alan V. Oppenheim 70 de ani MIT. Este inca titularul cursului de DSP de la MIT

      http://www.rle.mit.edu/rleonline/People/AlanV.Oppenheim.html
     • 0 (0 voturi)    
      :) (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 15:49)

      Mihai [anonim] i-a raspuns lui nico

      ex 2

      http://web.mit.edu/physics/people/faculty/lewin_walter.html

      http://www.nytimes.com/2007/12/19/education/19physics.html?_r=1
      • 0 (0 voturi)    
       esti cumva la MIT ? (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 21:50)

       nico [anonim] i-a raspuns lui Mihai

       daca nu stiai, MIT este privata. Sunt alte reguli. Aici vorbim de banul public. La fel ca diferenta de salarii intre firme private si de stat
       • 0 (0 voturi)    
        esti prost informat (Joi, 27 ianuarie 2011, 4:31)

        The Dude [anonim] i-a raspuns lui nico

        http://www.physics.fsu.edu/people/Personnel.asp?fn=Stephan&ln=von%20Moln%E1r&mn=

        citeste si cine este Stephan von Molnar!
       • 0 (0 voturi)    
        ?!?! (Joi, 27 ianuarie 2011, 19:49)

        Paul [anonim] i-a raspuns lui nico

        Poate nu inteleg eu, dar in mesajul tau nu se precizeaza daca ar fi vb de universitate de publica sau privata. Era vb de valoare. Eu pot sa iti dau exemplu din Romania de profesor care avea contract de tip PN II, cu lucrari cotate ISI si caruia nu i s-a acordat prelungirea pentru ca are mai mult de 65 de ani. Cum se incadreaza asta in rationamentul tau?
  • +2 (2 voturi)    
   Pai profesionalism (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 12:19)

   sile [anonim] i-a raspuns lui lili

   Cine atrage bani dupa 65 ani e liber sa ramana in continuare.
   Tu nu observi ca momentan profesionalismul e apreciat de o singura organizatie si aia ne spunea ca aproape toti sunt profesionisti desavarsiti? Profesionalismul poate fi apreciat foarte subiectiv. Varsta si bani atrasi nu. Deci eu zic ca schimbarea facuta e buna, nu "varza".
  • 0 (0 voturi)    
   nu cred (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 18:01)

   calator [anonim] i-a raspuns lui lili

   Uppsalla, Lund, Chalmers, KTH -toate din Suedia, prezente in top 500. La 65 de ani toata lumea iese la pensie fara exceptie. Se poate continua pana la 67 cu jumatate de norma. Dupa 67 de ani nu mai au dreptul de a fi direct angajati. Exista forme de colaborare cu plata pe ora sau in regim de consultanta. Fii buna te rog si da niste exemple de Universitati din alea de TOP 500 unde exista angajati cu contract nedeterminat care au varste peste 67 de ani.
  • 0 (0 voturi)    
   Trebuie facuta curatenie in sistem (Joi, 27 ianuarie 2011, 9:18)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui lili

   Lili, eu am terminat Politehnica acum doi ani, in curand termin si un master. Din proprie experienta iti pot spune ca am vazut niste contraste de la cer la pamant, care sunt total anormale intr-o universitate cu pretentii. Profesori trecuti de 70 de ani, super bine platiti, care nu au mai "copiat" o carte de 10 ani, care nu au mai publicat decat invitati de altii, fara sa-si aduca o contributie importanta, conform "valorii" lor, trag cu dintii de scaun, iar cadrele mai tinere, lectori, conferentiari, sef lucrari, nu pot avansa in grad, desi acestia chiar se preocupa, au activitati de cercetare, publica articole, se implica activ in temele de licenta sau doctorat ale studentilor. Nu mai vorbim de salarizare, exista o diferenta uriasa si nemeritata in favoarea batranilor profesori. In strainatate, daca doar ai papat bani si nu ai avut activitati stiintifice, esti dat afara fara discutii! A, ca or mai exista exceptii, asa este, dar sunt din pacate mult prea putine. Se impune o curatenie temeinica in sistem. Va mai mira ca nu avem nici o universitate in top 500?
 • +2 (2 voturi)    
  segmentare (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 11:15)

  hm [anonim]

  Pe vremea cand eram student, prin '90-'94, am observat o segmentare interesanta printre profesori. Cu mici exceptii era regula:
  1. Profesori "batrani". Cei de 60-70 de ani erau buni profesionisti, aveau carti scrise si erau seriosi. Tin minte ca cel de la masurari electrice, la 69 de ani era mai ordonat si atent decat eram eu la 21 de ani.
  2. Profesori "varsta medie". Cei de 35-45 de ani, cu mici exceptii aveau inteligenta unor maimute si nu prea aveau ideea de ce "predau". Nici nu avea rost sa treci pe la cursuri...
  3. Profesorii "tineri". Asistentii de 25-35 de ani erau si ei inteligenti si doritori de afirmare.

  Tot ce pot sa observ ca prima categorie a iesit deja din sistem, iar cei care sunt in prag de pensie acum sunt cei din categoria 2...
  • +1 (1 vot)    
   poate (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 12:01)

   me [anonim] i-a raspuns lui hm

   poate ai dreptate dar cat am fost in facultate eu am ajuns sa studiez multe chestii care nu mai aveau relevanta (cam expirasera cu alte cuvinte) pentru ca unii profi batrani aveau nevoie de catedra si evident nu li se putea cere sa isi adapteze cursurile de acum 30 de ani realitatii prezenta. in cei 5 ani de facultate 3 dintre ei au iesit la pensie iar cursurile pe care le predau au disparut din scena. spre ghinionul meu am apucat sa fac acele 3 cursuri :(
 • -2 (2 voturi)    
  granturi (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 11:20)

  Ionescu [anonim]

  Gresit! Profesorii buni nu au granturi de cercetare, pentru simplul motiv ca acestea nu mai exista. De doi ani s-a sistat competitia, multumita politicii guvernului Boc de sprijinire a cercetarii stiintifice, iar cele ramase in curs de desfasurare au sumele taiate drastic si interdictii(aberante!) la cheltuirea sumelor.
  • +1 (1 vot)    
   daca sunt buni (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 11:50)

   nico [anonim] i-a raspuns lui Ionescu

   daca sunt buni pot obtine bani de la firme, consortii cu altii din EU. Depinde ce vrei sa faci cu banii. Salarii proprii, peste cele din norma, nu exista in majoritatea tarilor EU (in Scandinavia, Germania nu exista, toti banii se duc la universitate). De asta, o norma de cadru didactic din cercetare, associate, professor, care are 40% predare, 50% cercetare, 10% adminstrativ, cei 50% cercetare tii plateste universitatea numai daca ai contracte de cel putin jumatate din bani. Vrei sa finanteti pozitii de phd, poti sa vezi daca nu sunt firme care vor sa faca unul de-al lor industrial phd. Vrei echipament, te duci tot la firma si ii convingi sa-ti imprute si sa intre astfel intr-un contract. Banii nu vin pur si simplu ca sa faci hartii si sa-ti dai salarii
   • 0 (0 voturi)    
    corect (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 12:58)

    mihai [anonim] i-a raspuns lui nico

    Ai perfecta dreptate! Colaborarea cu firmele private pot aduce multi bani universitatilor...si nu numai bani! Vezi exemplul Politehnicii din Timisoara, celei din Sibiu sau Iasi, care are contracte cu marii furnizori de componente auto ce isi desfasoara activitatea in aceste locatii...beneficiari ai acestor contracte sunt toate partile: institutia de invatamant, studentii, firmele private si ...statul roman!
 • +2 (2 voturi)    
  Sa dea Domnul ! (adica legea) (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 11:20)

  nico [anonim]

  sa vedem ce inseamna profesor in Vest (Europa, SUA): face o cercetare ce produce articole (pe langa predare, care este un transfer de la ce cerceteaza la studenti si nu citit de definitii din carti), minim 10/an, in IEEE, jurnale, peer-reviewed. fac profii din RO asta ? NU. atrag bani din aplicatii interne statului dar mai ales firme, fonduri private (SUA) si EU (in Europa). fac asta ai nostri ? NU. din activitatea lor, la 5-10 ani apare un cel putin 1-2 spin-off company, niste firme locale sau nationale isi imbunatatesc niste tehnologii, phd-ii produsi imping R&D-ul din firmele alea. se intampla asta la noi ? NU (acum vad ceva ca firmele franceze, probabil Dacia, satule de profesorii nosti, vor sa-i scoleasca pe masteranzii nostri in Franta, pe banii lor, ca sa-i poata folosi in R&D). Deci, Nu la toate. Plus in Vest se restructureaza departamente intregi cu tot cu profesori, associate, adica permanent staff, daca univ sau institutul considera ca altele sunt prioritatile. Cu ce raman cei concediati ? Cu CV-ul, caci nu exista asa o diploma de prof. deci astept cu nerabdare sa se mai curete din elefantii (cum bine se spune aici, am scris si eu intr-un ziar in '98 si a trebuit sa plec) existenti sa se inceapa schimbarea (sigur, va fi cu stangaceli, dar oricum e bine). Sa dea Domnul !
  • 0 (0 voturi)    
   Legea si egalitarismul (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 16:38)

   ov [anonim] i-a raspuns lui nico

   Multe cuvinte frumoase mai scriu cei ce apara legea asta, dar argumentele ... Totusi Romania nu este o tara gri, fara relief, asa cum o vad unii...

   Tragedia este ca in legea asta se vrea sa se faca totul ... egalitar, de parca am fi ramas tot in comunism! Practic nu exista nimic clar legat de legarea activitatii din educatie de performanta si de rezultatele obtinute!

   Ca tot se vorbeste de pensionare .. Toti, la 65 de ani! Seamana cu cele pomenite de Orwell ... Da, cu aprobarea Senatului Universitatii pot fi angajati pe durata limitata, platiti in regim de polata cu ora ... De ce oare legea nu pune in prim plan performantele respectivului cadru didactic si abia apoi varsta de pensionare?

   Spuneti ca profii din Ro n-au articole, etc! Nu-i adevarat! Sau, mai exact spus, in cazul unora nu este adevarat! Ceea ce ne trebuie noua mai intai si mai intai este sa facem diferentiere intre cei cu performante si cei care nu au performante!

   Cercetare? Pe ce bani? Industria este pe butuci, din ce sa plateasca firmele contracte? Contractele finantate din fonduri publice s-au diminuat aproape de disparitie! Ba ti se pun si bete in roate daca vrei sa participi la contracte cu finantari internationale (deobicei ai nevoie de o cofinantare, dar primesti in general doar promisiuni!). Normal ca nu poti sa cresti profesional sau, cel putin, nu te poti compara de la egal la egal cu cei din alte tari, unde lucrurile sunt asezate pe baze mai normale!

   Finantarea se face per capita, in mod egal! Nu conteaza performanta, nu conteaza rezultate, conteaza doar numarul studentilor! Ce obtinem? Buni, prosti, sa avem studenti cat mai multi! Si vorbim de "fabrici de diplome"! Pai legea asta nu face altceva decat sa le intretina ...

   Din pacate pana nu cream un mecanism cat de cat operational de evaluare a liceelor si a universitatilor pe criterii de performanta si sa avem o finantare diferentiata in functie de clasa de performanta a scolilor nu vom putea discuta de reforma reala in educatie!
   • 0 (0 voturi)    
    pai asta si vrea legea (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 22:06)

    nico [anonim] i-a raspuns lui ov

    asta si vrea legea. prima data evaluare externa. sau nu ai incredere, gen Astarastoaie sau altii, ca si nemtii sunt ca romanii, prieteni si prieteni si mai mult asculta de Boc si Base decat de performanta sau valoare.
 • +2 (2 voturi)    
  existam si noi care vrem (disperat) schimbarea (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 11:43)

  nico [anonim]

  fratilor, cei care comentati aici in favoarea aplicarii legii si cei care numai citesc si sunt de acord, noi nu am putea face ceva, liste semnate in fiecare zi si trimise la televiziuni, la ziare, sa mai prezentam si alta perspectiva decat cea tipata de profi nenorociti gen Androneasca, Astarastoaie, care au interesul numai sa-si conserve non valoarea si AVANTAJELE ? Trebuie oamenii sa ne auda ca existam si noi care vrem schimbarea si nu suntem putini ! Sa fortam TVR-ul sa invite si dintre noi unul care sa spuna lucrurile pe nume, ce s-a intamplat cu invatamantul in ultimii 20 de ani, cum perfect se sintetizeaza in articol.
 • 0 (2 voturi)    
  Cătălin Croitoru despre legea educatiei (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 12:00)

  ion [anonim]

  Am vazut o critica la noua lege a educatiei, care pare rationala si motivata. Este un interviu cu deputatul Cătălin Croitoru ieri in ziarul Adevarul.

  http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Deputat-PDL-Legea-Educatiei-instrumente_0_415158883.html

  "Ordonanţa Guvernului care rezolva situaţia absolvenţilor Universităţii Spiru Haret se afla la Comisia de Învăţământ de la Camera Deputaţilor, spre a fi dezbătută, aprobată sau respinsă. Nu se va mai întâmpla nimic însă, pentru că în actuala lege, pe ultimul rând, această ordonanţă este anulată. Cine doreşte prin legea asta să modernizeze ce? Cineva a făcut un serviciu Universităţii Spiru Haret." - deputatul PDL Cătălin Croitoru.

  Şcoala nu are nevoie de politizare. În sistemul ce va fi impus prin lege, rectorii devin nişte instrumente politice. Confirmarea lor pe post e făcută de ministru. Problema nu este a demiterii, ci a acceptării lui în funcţie, deşi el a fost votat de membrii acelei Universităţi. Dacă totul e condiţiojat de vârful pixului unui ministru, e clar că nu va accepta decât acea perssoană convenabilă din punct de vedere politic", a declarat deputatul PDL Cătălin Croitoru.
  • 0 (0 voturi)    
   Scoala universitara (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 18:13)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui ion

   Sa ramana de capul ei, sub paravanul autonomiei universitare sa faca ce a facut in ultimii 20 de ani. Statul, guvernul ministrul sa controleze ce se intampla in universitati. Cum ar fi sa iau de la farmacie medicamente care in loc sa ma faca bine, ma omoara. Cine ar fi de vina, nu statul?
   • 0 (0 voturi)    
    Deci nu poti fi rector dacat inrolat in politica (Joi, 27 ianuarie 2011, 15:19)

    ion [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Deci rectorii vor fi pusi in functie de partidul de la guvernare....
    Dar ratingul? Daca rectorul nu este bun, scade ratingul deci scade si numarul de studeti si odata cu ei si banii de la stat. Angajatii unei universitati de stat sau private au tot interesul sa aiba studenti ca sa vina mai multi bani de la stat deci implicit sa sa aiba un rector bun.
    Ce interes are in schimb partidul de la guvernare sa creasca ratingul universitatii? Este vreo corelare cu voturile pe care eu nu o vad?
   • 0 (0 voturi)    
    Croitoru? (Joi, 27 ianuarie 2011, 17:30)

    Ruxandra [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    dl Cătălin Croitoru e suparat ca n-a ajuns el ministru. Nu va mai amintiti ca a fost nominalizat de colegii din PDL și sustinut de sindicate pt postul de la Educatie si apoi a aparut Funeriu in locul lui? Ce credeti ca face acum? Isi apara interesekle si se razbuna...
    • 0 (0 voturi)    
     si totusi argumentele?... (Vineri, 28 ianuarie 2011, 17:35)

     ion [anonim] i-a raspuns lui Ruxandra

     In comparatie cu Marga care n-a argumentat mai nimic din lunga palavrageala, Croitoru spune 2 lucruri rationale. Inteleg ca restul sunt bune fiindca nu le poate combate. Dar acestea doua par situatii logice:
     - coloratura politica clara a rectorilor pusi in anumite perioade de timp in functie de partidul de la guvernare
     - ajutorul dat universitatilor ca Spiru Haret printr-un articol din lege
 • +1 (1 vot)    
  Sibiul este model de abuzuri (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 12:23)

  Ion [anonim]

  Daca vreti un model de abuzuri, mergeti la Sibiu, unde rectorul Oprean conduce dictatorial-abuziv, in fruntea unui clan de familie si de profitori si nimeni nu-l intreaba de "sanatate".
  • 0 (0 voturi)    
   Si la Cluj este la fel ! (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 12:48)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui Ion

   Si la UMF Cluj s-a cladit o adevarata gasca mafiota in jurul fostului rector Bojita. Pentru acesta s-a creat postul de presedinte UMF, pentru a-si pastra privilegiile si influenta. In rest, asa cum descrieti si la Sibiu...
   • 0 (0 voturi)    
    Functia (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 13:54)

    Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Radu

    de presedinte de universitate dispare pe 10 februarie. Sa programeze masa de adio...
 • 0 (0 voturi)    
  Situatia reala a invatamantului (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 13:26)

  Gogu [anonim]

  Stimati cititori si formatori de opinie, aveti in foarte mare masura dreptate in ceea ce afirmati pe forum, scapati insa din vedere un lucru ESENTIAL cu privire la plasarea universitatilor romanesti in clasamentele mondiale... Daca se vrea performanta atunci sa se aloce si bani pentru dotare, pentru carti, pentru cercetare, pentru stagii de pregatire in strainatate, pentru participari la conferinte, etc. O sa spuneti ca pentru asta exista contracte de cercetare... Care contracte? Cele viitoare sau cele din vise? Care a fost alocatia pentru cercetare din PIB? 0,013%? Atat e in realitate, restul sunt gogosi! Pai vrem sa ne comparam cu tari care aloca intre 3 si 10% din PIB pentru cercetare? Cat are Harvard University bugetul? De cateva ori mai mare decat cel al Romaniei! Despre ce vorbim cand vrem clasari in top? Funeriu face doar gargara, daca era asa de mare si tare in cercetare de ce s-a orientat spre politica? Din dragoste de tara si dorinta de reforma! Vax! Coborati cu picioarele pe pamant si nu mai visati ca peste noapte vom ajunge buricul pamantului cu marea lege a educatiei clocita la repezeala! Mai stiti cand trasam acum vreo cativa ani mii de km de autostrada si nu avem nimic azi, asa se va intapla si cu educatia, se va duce de rapa cu oameni de tipul gargaragiilor la conducere! Faceti ce trebuie, actionati si nu doar faceti gargara!
  • 0 (0 voturi)    
   Nu-i chiar asa (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 13:57)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Gogu

   Ca bani se aloca de 20 de ani fara rezultate. Adica, intai banii si apoi 'performanta"? Ca la ...

   Intai sa performeze prin articole ISI si apoi banii...

   Sau bani din contracte cu indusria mondiala. Cine are inventiile in sange va fi cautat si in gaura de sarpe de investitori. Cine nu, cere bani de la stat...
   • 0 (0 voturi)    
    nu e deloc asa (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 18:31)

    judex [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Domnule Vlaston, nu va pricepeti, e putin mai complicat. Banii din "industria mondiala" nu vin chiar asa. In multe cazuri cercetarea e de preferat sa se faca dincolo din diverse motive. De multe ori se vrea dezvoltare care aduce bani dar nu prea aduce articole...
    Publicarea de articole ISI iar nu aduce de multe ori bani pentru ca se refera la o cercetare teoretica in multe cazuri. Asta nu scade valoarea articolelor dar nu atrage fonduri. Aici ar trebui sa sprijine Statul care e impotent. Expresia "Cine are inventiile in sange va fi cautat si in gaura de sarpe de investitori" e gratuita. Se vede ca nu aveti legaturi serioase cu zona de antreprenoriat din ce scrieti...
    • 0 (0 voturi)    
     Si atunci (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 20:33)

     Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui judex

     Sa primeasca banii contribuabililor, printre care si ai mei. Uite ca nu sunt de acord. Mie cine imi da ceva, pentru ca o sa fac ceva candva?
     • 0 (0 voturi)    
      Pe lângă... (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 21:14)

      radu [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

      Ati publicat articole ISI? Eu da. Nici unul in Romania.
      Cat despre bani, noroc ca nu toata lumea gandeste ca dvs. Nici cu Nadia Comaneci nu avea statul roman o garantie si totusi a investit bani in pregatirea ei. Asta cu "intai rezultate si apoi bani" este o utopie. Vrei fructele si apoi sadesti, ingrijesti etc pomul.
  • 0 (0 voturi)    
   stimabile (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 13:59)

   nico [anonim] i-a raspuns lui Gogu

   stimabile cunoscator, Harvard isi trage veniturile din taxe, donatii si contributii ale unor fonduri sau firme private. N-are nici o legatura cu STATUL ! Asa sunt toate universitatile mari americane. In tarile EU, spune-mi care stat aloca intre 3 si 10% din bugetul anual pt cercetare ? Nici unul. Sunt asa numitele (high technology) funds, iar banii provin de la exploatari petroliere (Danemarca, Norvegia), industrie (Suedia, Germania). Franta este cea mai socialista, cu vreo 2% direct din bugetul anual. Restul pltesc salarii si atat (si alea o parte, vezi un comentari al meu anterior)
  • 0 (0 voturi)    
   usurel (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 14:14)

   etre [anonim] i-a raspuns lui Gogu

   Gogule , dupa limbajul folosit si paginatie lasi de dorit. Gargara faci tu.

   Lasand asta la o parte, banii nu sunt o scuza pentru bataia de joc din sistemul de invatamant actual. Nu mai urmeaza nimeni scoli profesionale, in schimb, am destule exemple de persoane care nu sunt in stare sa rezolve un sistem simplu de ecuatii si ajung sa faca facultati.


   Si inca odata, ideile tale ... actiune prin inactiune ... ma doare capul.
 • 0 (0 voturi)    
  adevarul este ... (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 14:12)

  turistul [anonim]

  ... ca profesorilor universitari le convine de minune aceasta lege ! nu fac nimic, ii pun pe asistenti la impins vagoane, iar ei castiga o caruta de bani (undeva in jur de 40 mil pe luna) ...

  cu vechea lege toti incercau sa gaseasca o portita cum sa mai ramana in invatamant (indrumator de doctorat, profesor asociat) ...

  salariul e mai mare ca pensia si munca nu e grea ...

  eu as fi mentinut varsta de pensionare la 60 de ani pt profesori tocmai pentru a incuraja tinerii sa ia locul dinozaurilor din invatamant.
 • 0 (0 voturi)    
  de ce nu pot citi anumite comentarii? (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 14:50)

  Dan [anonim]

  folositi un sistem similar celui de pe hotnews, in care anumite comentarii sunt ascunse, dar spre deosebire de hotnews aici nu gasesc pe ce sa fac click pentru a le citi; nu pricep de ce le mai publicati, in acest caz...
  • 0 (0 voturi)    
   Dati click (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 18:15)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Dan

   Pe titlul comentariului si se deschide
 • 0 (0 voturi)    
  Nu e asa (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 16:15)

  Stefan [anonim]

  Domnilor, provenind dintr-o familie de profesori sunt profund dezamagit de concluziile acestui articol. Majoritatea nu e aceasta. Majoritatea este formata din oameni competenti, modesti si dedicati. Ce se intampla totusi cu acesti "domni Trandafir" ai invatamantului ? ... cei care au muncit si si-au dedicat intreaga atentie sistemului de invatamant . Ei sunt adevaratii PROFESORI oameni de la care avem ce invata. Obligativitatea iesirii la pensie cred ca va reduce drastic nivelul competentelor. Ar fi trebuit pus in practica un sistem de colaborare si de transfer al cunoasterii. Sper sa nu ajungem in situatia de a "ne cumpara batrani" !!!!
  • 0 (0 voturi)    
   daca (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 18:10)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Stefan

   Majoritatea e asa cum spuneti, de ce evaluarile internationale ne pun la colt pe coji de nuca? De imperialisti ce sunt? de ce mediul de afaceri se declara nemultumit, iar afara avem faima de capsunari, nici cat instalatorul polonez? Toata lumea asta e nebuna?
  • 0 (0 voturi)    
   am dori exemple (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 19:57)

   marlena [anonim] i-a raspuns lui Stefan

   ale acestei majoritati..pana acum eu nu cunosc decat exemple punctuale care confirma cocnluzia acestui articol..
   In plus, nu cunosc nici un Prof chiar si universitar care sa isi mentina pozitia dupa cei 65 de ani decat in cazuri exceptionale (si ma refer la situatii din Europa si USA si nu din Romania)
  • 0 (0 voturi)    
   aici este problema (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 21:37)

   katy [anonim] i-a raspuns lui Stefan

   Marea majoritate au refuzat sa isi formeze discipoli. Oare de ce? Si daca doriti sa fiti sincer pana la capat, in ultimii 20 de ani, majoritatea au transformat invatamantul in SRL -uri. Atat de mare a fost foamea de bani!
 • 0 (0 voturi)    
  ?! (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 16:26)

  Paul [anonim]

  Este o masura care nu incurajeaza calitatea. Nu era mai simplu daca se spunea simplu: "sa aiba publicate 2 articole cotate ISI in ultimii 5 ani"? Cine are publicate i se prelungeste automat contractul cu inca 2 ani sa spunem si peste 2 ani sunt verificati daca au mai publicat 1 articol. Pe la 70 de ani putea fi pensionati.


  tabara care trebuie). Totul s-a transformat in inlocuirea unei nomenclaturi cu o alta.
  Am crezut inlegea asta, dar s-a tranformat totul intr-o vanatoare de vrajitoare iar in ceea ce priveste finantarea, nu s-a intamplat nimic.
 • 0 (0 voturi)    
  meritocratie sau altceva? (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 17:14)

  bozo [anonim]

  O decizie ambigua si greu de evaluat in termeni calitativi.
  Din experienta personala in scoala, mare parte inainte de '89, pot spune ca nu varsta a fost criteriul de valoare pentru profesori. Plusand un pic, as putea spune ca peste 90% dintre profesorii pe care i-am avut in scoala generala, liceu si facultate au fost de valoare ridicata. Cei slabi au fost accidente si in general erau la materiile cu implicatii politice.

  Nu cred ca varsta e problema actuala a invatamantului si din cate cunosc sunt destule cadre didactice tinere superficiale si dezinteresate din diverse motive (salarii mici, alt job mai bine platit in paralel etc).
  O alta problema mare este interesul scazut al copiilor si tinerilor in a invata. Societatea romaneasca nu ofera aproape nicio perspectiva de trai decent celor ce aleg sa invete iar modelele sociale sunt in principal din zona smecherilor si a celor pentru care scoala nu a fost la mare pret.

  In asemenea conditii aceasta masura mi se pare fara valoare. Poate ca va mai indeparta ceva nedoriti ce se tin de job, dar nu va rezolva nimic din problemele invatamantului romanesc.
  Mai mult, acesta masura mi se pare si un fel de vendeta a lupilor tineri care odata ajunsi la putere vor sa regleze conturile cu cei mai in varsta ce-i incomodeaza din diverse motive.
  In fine, intr-o tara in degringolada aceasta masura este printre cele mai insignificante.
  • 0 (0 voturi)    
   nu avem alternative (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 21:32)

   anton [anonim] i-a raspuns lui bozo

   S-a discutat si se va mai discuta mult aceasta problema a pesnionarilor si inlocuirii generatiilor. Sigur, sunt si exceptii. Acestea vor ramane in sistem, nimeni nu ii va elimina - fiti convinsi ca vor fi onorati la justa lor valoare. din pacate sunt f. putini. Restul trebuiesc insa” rejectati”. Paraziteaza invatamantul, distrug genearii intregi, pervertesc mentalitati. Nu mai au ce cauta. Trebuie sa intelegeti. Va plangeti de non- valori, dar le promovati si le sustineti! Drumul va fi greu si lung, bataliile istovitoare. Important este ca sa demareze reforma. Iar daca nu vom intelege ca aceasta este o parte din calea spre ”luminita” de la capatul tunelului, pacat de mortii revolutiei. Corul ” vuvuzelelor” se va inteti. Toate masurile care au fost luate pentru asanarea morala au fost combatute in spirit proletar, cu scopul de a se crea anomie sociala, haos. ( a se vedea pensiile nesimtite. Ani ne-am revoltat impotriva lor iar cand s-a luat masura, am infierat-o! Tipic romanesc). Asadar, lupta va fi mare - ganditi-va cati ”ochi albastri” sunt universitari, ce tehnici de manipulare vor aborda (”ramane tara fara specialisti, vor emigra” - da Doamne, oricum ne sufoca). Important este sa mergem mai departe, sa nu ne pierdem speranta, sa nu obosim si sa ne lasam invinsi. Daca vom reusi sa scapam de acesti dinozauri, atunci vom iesi din criza morala in care ne aflam. si le vom asigura copiilor nostri un viitor mai bun. Vom deschide portile tinerilor care au parasit Romania. Oare de ce nu am auzit pe nimeni referindu-se la ei? De 20 de ani statul i-a indepartat. Acum li se ofera si ni se oferqa o sansa, de a beneficia de cunostintele acumulate si de o minte neviciata de ura si orgolii marunte.
  • 0 (0 voturi)    
   hai inapoi (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 22:15)

   nico [anonim] i-a raspuns lui bozo

   pai daca as continua rationamentul ar trebui sa ne intoarcem la ce era inainte de '90. sau gresesc ? mai incepem ceva sau nu ? ne gandim mai repede, chiar cu riscul unor ajustari ulterioare, sau o impartim in 16, fiecare bucata iar in 16 si tot asa ?
   • 0 (0 voturi)    
    hai inainte (Joi, 27 ianuarie 2011, 10:28)

    bozo [anonim] i-a raspuns lui nico

    Eu ceream sa mergem inainte si sa evaluam profesorii dupa valoare si nu dupa varsta. Faptul ca inainte vreme se sedimentase cumva criteriul valoric si pe urma acesta a fost bulversat e o realitate care probabil te-a facut sa tragi concluzia ca vreau sa ne intoarcem la ceea ce era inainte.

    Sa nu uitam nici faptul ca tinerii ce vin din urma au fost educati de astia pe care ii renegam acum.
    Sa nu uitam nici faptul ca in orice domeniu ai nevoie de o combinatie armonioasa de tineri si batrani. Unii au elan mai mare si abilitatea de a lucra cu ceea ce e nou, altii vin cu experienta si fundamentul stiintific.

    Nu spun sa nu pensionam profesorii in varsta, dar pentru mine suna aiurea ca intr-un domeniu precum invatamantul sau cercetarea sa pensionezi in mod cazon tragand o linie.

    Sper ca am fost mai clar acum. :)
 • 0 (0 voturi)    
  ai putea sa fii dat injudecata! (Joi, 27 ianuarie 2011, 0:32)

  Traian popescu [anonim]

  Pentru vorba"universitatea Spiru Haret si alte universitati controleaza Ministerul Educatiei si Parlamentul Romaniei", dumneata ai putea sa fii dat injudecata,pentru calomnie!Aveti acte doveditoare, hartii, dovezi pentru afirmatia dv?!
 • 0 (0 voturi)    
  Spiru Haret ha ha (Joi, 27 ianuarie 2011, 3:13)

  Ss [anonim]

  Pai normal ca spiru are interese...doar e fabrica de diplome....nu te mai poti uita in jur sa gasesti un instalator ca toti au diploma universitara. Majoritatea de la spiru. Mi ar placea sa vad un avocat care a facut spiru cat stie legea..... Cu el sfarsesti sigur condamnat nevinovat. Si taximetristii au diploma de spiru ..halal invatamant....rusine. Unde sunt vremurile cu 2-3 candidati pe loc si invatau pt admitere o vara intreaga? Toate pitipoancele sunt de cariera studente....decat asa , cateodata imi doresc sa fi absolvit doar liceul, pare mai elitist in zilele noastre. Oricum , pericolul ramane....acesti absolventi pe bani vor lua decizii pentru oamenii de langa ei.......si va fi grav....oportunismul nu se vindeca dar omoara.
 • 0 (0 voturi)    
  discriminare/competenta (Joi, 27 ianuarie 2011, 3:49)

  Monica [anonim]

  in State nu conteaza varsta, ci daca poti sa faci fata vietii universitare - cursuri, research (conferinte, granturi, papers)- esti capabil sa aduci bani departamentului, ramai, daca nu, predai, iar ceilalati profi se uita cu dosul la tine...
  ...tot aici, s-ar fi trezit statul cu niste procese urate pentru discriminare, ceea ce n-ar fi rau sa se intample si in Romania. Statul ar trebui sa decida cu mai mult discernamant ce este bine si ce nu pentru ceilalati. Legea trebuia facuta pe baza de competente, nu discriminare!!
 • 0 (0 voturi)    
  In sfarsit va dau dreptate! (Joi, 27 ianuarie 2011, 9:33)

  Garett [anonim]

  Daca n-as fi asistat direct la senectutea universitara a unora care n-au stiut cand sa renunte mi s-ar fi parut dur titlul. Asa, mi se pare prea bland! Senectocratia si "spiritul dinastic" din universitatile noastre au dus la scaderea performantei.
 • 0 (0 voturi)    
  Mie toata poveste imi suna asa: (Joi, 27 ianuarie 2011, 11:17)

  misha [anonim]

  Aceasta lege reintroduce meritocratia si democratia in sistemul de invatamant.
  Ceea ce nu are cum sa convina dinozaurilor si clanurilor lor.
  Succes in aplicarea legii in mod egal pentru toti!
  • 0 (0 voturi)    
   wessel (Joi, 27 ianuarie 2011, 16:56)

   horst [anonim] i-a raspuns lui misha

   SCOPUL ASCUNS al asa-zisei “reforme” in Educatie este acela de a impinge-prin barfirea invatamantului privat, cu taxe rezonabile- tinerii fie in invatamantul de stat care e subfinantat, fie in universitati de fite gen”Harvard”, pentru a baga bani in buzunarul capitalistilor!
  • 0 (0 voturi)    
   Daniel Funeriu (Joi, 27 ianuarie 2011, 17:21)

   "Vand lucrare de licenta"! [anonim] i-a raspuns lui misha

   Facultatile trebuie sa fie curatate de spaga, nepotism si plagiat(adica “la stat”n.n.), iar anunturile de tip "Vand lucrare de licenta"(adica “la stat”) trebuie sa dispara de pe stalpi, pentru ca oamenii sa isi recapete increderea in aceste institutii, in conditiile in care universitatea reprezinta centrul de putere al invatamantului romanesc. Afirmatia a fost facuta, sambata, de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, prezent la Congresul Studentilor din Romania, unde au avut loc dezbateri pe marginea noii Legi a educatiei, anunta Mediafax.
 • 0 (0 voturi)    
  Rezultatele foarte slabe (Joi, 27 ianuarie 2011, 16:53)

  DE CE NU SE SPUNE? [anonim]

  concurs de admitere in INM din 2011
  Admiterea se va da, dupa cum vedeti, pe GRILE-intrebari esentiale,foarte multe, grele si pline de capcane, nu balast, ca pe vremea lu’tataie!
  "Rezultatele foarte slabe(FOARTE SLABE,n.m.) obtinute de candidatii( DE CE NU SE SPUNE CA SUNT ABSOLVENTI “LA STAT”?!,n.m) care au participat in 2010 la sesiunea de admitere in INM din septembrie, au determinat Institutul National al Magistraturii sa organizeze un nou concurs, cu incepere din data de 23 ianuarie 2011.
 • 0 (0 voturi)    
  cu coniacul pe masa (Joi, 27 ianuarie 2011, 16:54)

  cu coniacul pe masa [anonim]

  In 'Regie", in Bucuresti, sunt studenti DE BANI GATA, CARE IN LOC SA SI MUNCEASCA pe saracia asta, STAU CU MANA INTINSA LA PARINTI sa le dea bani, si joaca la jocuri mecanice cu coniacul pe masa
  dupa care se dau mari ca, vezi Doamne, sunt "la stat"!Rusine!O gramada de “Ciomu” ies de la universitatile stat!
 • 0 (0 voturi)    
  Ce tot arunci cu piatra?! (Joi, 27 ianuarie 2011, 16:57)

  empedocle [anonim]

  Ce tot arunci cu piatra, prosteste?!Cunosti situatia reala?La USH a fost vorba de ID,nu de cei de la zi!Unii s-au invatat sa ii tot dea cu USH, orbeste, fara discernamant!Si la stat si la privat sunt buni si mediocri!Ai impresia ca de la "stat" ies numai genii?!Problemele mari ale universitatilor de stat( universitatile private sunt barfite din interes , fiindca percep taxe rezonabile!
 • 0 (0 voturi)    
  Vedeti barna, mai intai! (Joi, 27 ianuarie 2011, 16:59)

  Ce tot aruncati cu piatra in altii?! [anonim]

  Ce tot aruncati cu piatra in altii?!Vedeti barna, mai intai!
  1.Majoritatea universităţilor de stat din România tolerează plagiatul şi nu au instrumente de control, iar performanţa academică lasă mult de dorit, arată un raport realizat de Coaliţia pentru Universităţi Curate.
  2.Spaga, “mica intelegere” cu profesorii.
  3. Vanzare-cumparare lucrari de licenta(“oferte” lipite pe stalpi!)
  4. Descarcarea referatelor etc.-de pe internet.
  5..Copiatul, la greu, cu ajutorul castilor pt. copiat.
  6. Slaba pregatire a unor absolventi de la “stat”(cum spunea decanul fac.litere,Mircea Muthu-Babes Bolyai)Problemele mari ale universitatilor de stat( universitatile private sunt barfite din interes , fiindca percep taxe rezonabile!):
 • 0 (0 voturi)    
  topul “desteptilor” absolventi la stat: (Joi, 27 ianuarie 2011, 17:01)

  holland [anonim]

  topul “desteptilor”, absolventi la stat:
  1.Voia să se facă magistrat şi a fost dispus să plătească pentru asta! Un craiovean(absolvent “la STAT”,n.n) care a picat de mai multe ori examenul de admitere la Institutul Naţional de Magistratură i-a dat 10.000 de euro unui bărbat, care i-a promis un loc la INM.

  2.Anestezistul Vladimir Topala,spitalul din Beius, acuzat de moartea unei tinere in timpul unei operatii de cezariana, informeaza Mediafax, absolvent “LA STAT”!.
  3.medicul CIOMU, specialist in…malpraxis,absolvent “LA STAT”!
  4.premierul Emil Boc, care nu stie daca o lege este sau nu constitutionala, , absolvent “LA STAT”!
  5.Dr. Radoi Cristian -din cauza lui, un copil a murit in pantecele mamei.- absolvent “LA STAT”!
  6.dr. Aref Sajin, specialist in…malpraxis, absolvent “LA STAT”!
  7.Posturile radio si de televiziune comit greseli gramaticale, redactorii sunt absolventi “LA STAT”!
  8.Concurenţii care au picat examenul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii(2010), absolventi “LA STAT”!
  9.Liliana Dumitrescu, reprezentanta companiei. A C. Recruitments: “candidaţi care nu prea aveau ce oferi”, absolventi “LA STAT”!
  10.dr. Popescu Decebal,din cauza caruia Adina Vizitiu, învârstă de 25 de ani,a murit duminica 13 nov.2010. Medicul, absolvent “LA STAT”!
 • 0 (0 voturi)    
  persoanele manipulabile (Joi, 27 ianuarie 2011, 17:03)

  serban ionescu [anonim]

  Nu mai exista, din 2009, forma de invatamant la distanta(ID!)Sunt cunoscute barfele si insultele la adresa USH, cu ajutorul unor medii-televiziuni, ziare-, in gura carora numai prostii, persoanele manipulabile, s-au uitat!
  La USH taxele sunt rezonabile, profesorii sunt de exceptie-acad.Razvan Teodorescu, prof.uni.dr.Mihai Golu, prof.dr.Sanda Manu etc.etc. iar dotarea este exceptionala.La stat taxele sunt mari, iar fostul ministru al Educatiei, E.Andronescu, a facut tot posibilul sa discrediteze marsav USH PENTRU A IMPINGE OAMENII SA SE INSCRIE LA UNIVERSITATI DE STAT CARE SUNT SUBFINANTATE!
  Acesta este adevaratul substrat al problemei USH!
 • 0 (0 voturi)    
  Ca sa-si ligugeasca parintii si familia de parale, (Joi, 27 ianuarie 2011, 17:05)

  helykon [anonim]

  De ce sa "studieze" in strainatate?!Ca sa-si ligugeasca parintii si familia de parale, la greu?!Sau sunt copii de miliardari?!In perioada de criza ai mofturi?!Poti sa inveti ca lumea si in tara daca ai chef de carte si daca esti creativ!Am impresia ca e reclama facuta unor universitati"de prestigiu"(?!), pentru a le baga lor bani in buzunar!Adica Romania a ajuns piata de desfacere si in privinta asta, nu numai in vanzarea produselor alimentare europene sau americane!2.Cunosc indivizi care au facut jurnalism la BBC, dar nu dai trei bani pe ei!Vorba lui Eminescu despre astia, "se duc boi, si se intorc vite"(de la studii, n.m.)!
 • 0 (0 voturi)    
  De pe un forum al studentilor de la STAT (Joi, 27 ianuarie 2011, 17:13)

  am luat si licenta lejer! [anonim]

  De pe un forum al studentilor de la STAT:Casti de copiat (deci “la stat”!)
  “Salut Andrei,


  Eu cu o casca din asta am terminat ultimii 2 ani de facultate si am luat si licenta lejer.
  Faza e ca intra in ureche si nu se vede deloc. Si ai si un telefon in buzunar (dat pe silent of course). Si telefonul e conectat la ce e in urechea ta. Merge treaba. Dictezi repede cat e galagie ce ai de zis si chiar si daca e linishte .. poti sa sopteshti ca tot aude cel de acasa (bine el trebuie sa stea acasa undeva unde e linishte de tot ca sa va puteti intelege sa nu te bruieze nici pe tine si sa il intelegi clar si raspicat) si dupa omu incepe si toarna... si tu scri ...
  nu e mare shmecherie .. vezi ca sunt alea pe timpan .. nu sunt foarte bune
 • 0 (0 voturi)    
  lucrari de licenta si cu 50 euro (Joi, 27 ianuarie 2011, 17:15)

  Iti dai seama... [anonim]

  De pe forumurile studentilor de “la stat”: “pentru marya19 ...gasesti lucrari de licenta si cu 50 euro....le mai modifici umpic si ai rezolvat problema....cel putin eu asa am facut anul trecut si a fost ok. Iti dai seama ce calitate au absolventii respectivi din moment ce nici macar sustinerea lucrarii cumparate nu au pregatit-o!”
  “Uite asa sunt aruncati pe piata muncii tot soiul de "pseudoabsolventi"(deci “de la stat”,n.m.)
 • 0 (0 voturi)    
  "Vreau sa cumpar lucrare de licenta" (Joi, 27 ianuarie 2011, 17:16)

  "Vreau sa cumpar lucrare de licenta" [anonim]

  "Vreau sa cumpar lucrare de licenta: marca in domeniul vanzarilor", anunta un student, pe cunoscutul forum. "Ajutor!!!! Vreau sa cumpar lucrare de licenta cu tema «firma, autoritatea liderului si responsabilitatea procedurilor de audit»", anunta o alta studenta.”
 • 0 (0 voturi)    
  "vand lucrare de licenta" (Joi, 27 ianuarie 2011, 17:19)

  Funeriu [anonim]

  Pentru ca oamenii sa recapete increderea in invatmantul superior romanesc, trebuie sa dispara de pe stalpi anunturile "vand lucrare de licenta", iar facultatile sa fie curatate de spaga, nepotism si plagiat, sustine ministrul Educatiei, Daniel Funeriu
 • 0 (0 voturi)    
  FABRICA DE URECHISTI (Joi, 27 ianuarie 2011, 17:22)

  FABRICA DE URECHISTI [anonim]

  ‘’FABRICA DE URECHISTI” Ziarul de Iasi: Tehnologia Bluetooth bate „servitele“ si fituicile
  “Studentii(de la stat, n.n.) copiaza la examene folosind casti minuscule fara fir”
  Autor: Nicoleta VIERU
  Data publicarii: 19/03/2007
  „Datele“ le sint transmise de la telefonul mobil din buzunar. Mai e nevoie de un alt student care dicteaza de afara.
 • 0 (0 voturi)    
  reclama mascata (Joi, 27 ianuarie 2011, 17:24)

  reclama mascata [anonim]

  Oameni buni, nu va mai lasati indusi in eroare cu “topuri”.Se face reclama mascata, perversa-si ar trebui dati in judecata!-unor anumite institutii de invatamant, fiindca nu mai au bani, sunt subfinantate!!!Calitatea in invatamant e data de STUDENTUL INSUSI, nu de lozinci cu “topuri”.In invatamantul preuniv.,cate licee bune nu sunt in tara-Jean Monet, de ex.-si de aici pot iesi lepre si analfabeti.Asa si in inv.universitar.Inca o data, asta-i reclama mascata penala!
 • 0 (0 voturi)    
  cui ii este frica de concurenta, celor de la “stat (Joi, 27 ianuarie 2011, 17:27)

  Concurenta certifica valoarea!Nu lozincile! [anonim]

  Concurenta certifica valoarea, concurenta!
  Doi absolventi de la universitati diferite-indiferent care- vor da examen pe acelasi subiect, in acelasi timp!
  Si , dupa examen, vom vedea care a scris mai bine! Asa este corect si cinstit, asta e concurenta, cui ii este frica de concurenta, celor de la “stat”?!
 • 0 (0 voturi)    
  N-a spus ministrul Funeriu? (Joi, 27 ianuarie 2011, 17:39)

  din oftica, din invidie! [anonim]

  N-a spus ministrul Funeriu ca universitatile ar trebui sa faca bani?!Si-atunci, ce tot ii dau unii cu nunele universitati?!O fac din oftica, din invidie!


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii