documente
(07 Feb 2011) Excel, 27KB
(07 Feb 2011) DOC, 46KB

Apel catre rectorii universitatilor din Romania

de Liviu Giosan CampusNews

Luni, 7 februarie 2011, 9:10    NEWS | OPINII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Rectorul unei universitati trebuie, in primul rand, sa stie meserie, asemenea directorului unui spital sau fermierului care cultiva grau sau creste animale; in mediul universitar, "as sti meserie" inseamna a avea sau a fi avut productivitate stiintifica si prestigiu profesional.

Pornind de la aceasta premiza, am efectuat o analiza a productivitatii stiintifice a rectorilor universitatilor din Romania, urmarind atat numarul articolelor stiintifice publicate cat si impactul acestor publicatii exprimat prin citari "masura a folosului adus de munca autorilor comunitatii academice din care fac parte".

Acest apel-petitie este deschis oricarui cetatean roman si este adresat rectorilor universitatilor Romaniei. Domnilor si doamnelor rectori, va rugam sa faceti publice cat mai rapid posibil cv-urile dumneavoastra stiintifice actualizate, care sa cuprinda printre altele numarul total de publicatii in jurnalele din fluxul principal (indexate de baza de date ISI-Thomson), numar de citari, numar de autocitari, si Hirsch index (pentru acesta din urma a se vedea definitia la e.g.) si o analiza generala a realizarilor dumneavoastra stiintifice si manageriale.

Astfel puteti deveni modele de transparenta a analizei performantei stiintifice pentru intreaga comunitate universitara din Romania pe care dealtfel o conduceti.

Un exemplu este cel al rectorului Universitatii Caroline din Praga, dr. Vaclav Hampl. In cazul rectorilor din disciplinele umaniste ne permitem sa recomandam urmatoarele criterii:

Rectorul unei universitati trebuie, in primul rand, sa stie meserie, asemenea directorului unui spital sau fermierului care cultiva grau sau creste animale; in mediul universitar, as sti meserie inseamna a avea sau a fi avut productivitate stiintifica si prestigiu profesional.

Pornind de la aceasta premiza, am efectuat o analiza a productivitatii stiintifice a rectorilor universitatilor din Romania, urmarind atat numarul articolelor stiintifice publicate cat si impactul acestor publicatii exprimat prin citari "masura a folosului adus de munca autorilor comunitatii academice din care fac parte".

Pentru aceasta analiza am folosit publicatiile din baza de date ISI-Thomson, avand ca autori persoanele care fac parte din Consiliul National al Rectorilor (ori CNR, conform listei publicate) si care provin din discipline ce se preteaza unei analize scientometrice.

Cateva observatii preliminare: lista publicata de CNR include o persoana decedata (deci lista nu a fost actualizata de la sfarsitul anului 2008), profilurile membrilor CNR nu contin nici o prezentare a activitatii acestora, iar ultima rezolutie postata la "Noutati" dateaza din aprilie 2010. Din analiza noastra lipsesc (pentru motivul enuntat mai sus) disciplinele umaniste, artele, stiintele juridice, precum si institutiile academice militare si religioase, unde o astfel de analiza trebuie sa foloseasca criterii specifice.

Dintre cei 48 de rectori luati in considerare, 29 au publicat mai putin de 5 articole de specialitate (a se vedea tabelul 1). Daca pornim de la ipoteza ca, indiferent de specialitate, un om de stiinta activ ar trebui sa publice, in medie, macar un articol pe an, rezulta ca 60% din universitatile din Romania sunt conduse de persoane cu o activitate stiintifica ce corespunde mai degraba nivelului unui incepator.

Daca mergem mai departe si luam in considerare calitatea si folosul (reflectate in numarul de citari) productiei stiintifice a autorilor analizati, situatia devine dramatica. Doar 8 din cei 48 rectori au adunat mai mult de 5 citari in intreaga cariera - care include, sa ne reamintim, 20 de ani de libertate si acces la informatie stiintifica, la care se adauga avansul tehnologiei informatiei care usureaza considerabil publicarea in reviste cu vizibilitate. Dintre acesti 8 rectori, doar 3 au adunat mai multe citari pe lucrari decat numarul total al acestora, insemnand ca fiecare lucrare a folosit cel putin unui alt coleg lucrand in ramura respectiva a stiintelor.

Nu am inclus in raportul de mai sus pe doamna prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu, presedintele CNR. In schimb, am analizat rectorii universitatilor de varf din fostele tari comuniste pentru a facilita comparatiile intre tari cu o istorie recenta asemanatoare.

O analiza succinta a activitatii sale stiintifice ne arata ca doamna Andronescu merita pe deplin presedintia CNR din acest punct de vedere: a publicat mult (62 de lucrari indexate de ISI) si cu utilitate medie pentru disciplina in care lucreaza (85 de citari, H-index=5).

La o analiza mai in detaliu, constatam insa ca 30 dintre citari sunt autocitari si multe dintre celelalte au aparut in reviste, romanesti sau straine, de nivel modest. In comparatie cu colegii domniei sale din alte tari post-comuniste, multi dintre ei personalitati recunoscute pe plan international, doamna Andronescu face o figura modesta (vezi tabelul 2).

Cu limitarile impuse de baza de date internationala folosita, este foarte posibil ca analiza noastra sa fie incompleta si sa nedreptateasca vreunul sau chiar intregul corp de rectori din Romania. De aceea, invitam pe Domniile Lor sa-si faca publice cv-urile cu elementele scientometrice calculate.

Acest demers este motivat nu doar de functia pe care o exercita persoanele respective, dar si de rolul important pe care si-l asuma CNR, prin contributia ce va fi adusa la implementarea reformelor prevazute de noua Lege a Educatiei Nationale.

Pozitiile codase ale sistemului educational romanesc in ultimii ani ne intaresc convingerea ca un rector nu poate avea succes ca manager, daca nu a fost intai un universitar de succes.

Daca exista exemple in sens contrar in Romania de astazi am dori sa le stim!
Citeste mai multe despre     |   | 

  
5188 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  asta da! (Luni, 7 februarie 2011, 10:04)

  aaa [anonim]

  Sa vedem si noi cum sta treaba cu domniile lor!
  • +1 (1 vot)    
   Nu-i adevarat (Luni, 7 februarie 2011, 16:04)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui aaa

   Lucrez în invăţămîntul universitar în SUA. Aici rector nu trebuie să fie un om de ştiinţă renumit. Un rector trebuie să fie înainte de toate un om politic şi economic care:

   - simte bine direcţiile de dezvoltare economică şi focalizează angajările şi restructurările spre domenii de viitor

   - are carisma politică necesara ca să fie capabil să atragă investiţii din partea donatorilor capitalişti filantropi, bătrini şi bogaţi.

   Dacă este şi un om de ştiinţă, asta este o coincidenţă, şi de obicei se referă la perioada dinainte de a fi rector. Dacă ar publica cît timp e rector înseamna că nu foloseşte timpul disponibil ca să îşi facă meseria. Sau.... că face trafic de influenţă să îşi aiba numele pe publicaţii....

   În mod ciudat, un exemplu pozitiv de astfel de (di)rector de unitate ştiinţifică pe vremea apusă era Elena (şi asta cu toate comentariile invidioşilor). Anume, ea avea legăturile politice necesare să aducă fonduri instituţiei sale de cercetare. În plus, dirija institutul spre teme de cercetare necesare industriei moderne (polimeri pentru plastice, etc).
   • 0 (0 voturi)    
    Renome-ala rectorului (Luni, 7 februarie 2011, 23:15)

    Gicu Maracine [anonim] i-a raspuns lui anonim

    "Aici rector nu trebuie să fie un om de ştiinţă renumit."

    Doar la universitatile care nu-si fac o problema din renume.
    E plin MidWest-ul de ele...
    • 0 (0 voturi)    
     IVY LEAGUE (Marţi, 8 februarie 2011, 5:39)

     anonim [anonim] i-a raspuns lui Gicu Maracine

     E adevărat că din păcate cam toate universităţile ălea din Midwest sunt mai bine cotate acuma decît Politehnica din Bucureşti. Poate deoarece şi-au dat seama ce se poate face cu bani puţini (dat fiind că în SUA majoritatea banilor curg spre şcolile din aşa numita IVY LEAGUE). Aceasta e o strategie de concentrare a resurselor pentru a garanta supremaţia internaţională măcar a unui număr mic de universităţi din SUA (pentru reclamă, ca apoi asta atrage elevi şi la şcolile mai slabe:).

     Dar cum stă situaţia cu rectorii de la IVY LEAGUE? Rectorii actuali la facultatile principale sint listati pe pagina Rector de la Wikipedia. Acolo o sa vezi ca nici un rector din facultatile bine nu are vre-un nume cunoscut in stiinta afara din parcarea lor. Sint cunoscuti doar in politica. Citeva politiciene feministe... Doar la Yale e un profesor economist.
 • 0 (2 voturi)    
  'Meserie' (Luni, 7 februarie 2011, 10:09)

  Adrian [anonim]

  Am si eu o intrebare: chiar credeti ca rectorul trebuie sa 'stie meserie' in sensul in care un profesor oarecare trebuie sa stie meserie? Daca da, eu cred ca gresiti. Rectorul trebuie sa stie meserie, corect, dar trebuie sa fie un administrator bun, nu un profesor eminent. Directorul unui spital nu trebuie sa fie cel mai bun chirurg, trebuie sa fie cel mai bun administrator.

  Just my 2c.
  • 0 (2 voturi)    
   pentru ca in mediul academic este diferit (Luni, 7 februarie 2011, 11:20)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Un Rector care nu a facut niciodata "stiinta" va desconsidera importanta acestui aspect. Este si cazul universitatii in care ma aflu. Managerul unui spital poate sa fie de orice profesie un pe cand rectorul unei universitati trebuie sa fie intotdeauna un PROFESOR. Puneti-va intrebarea de ce in RO cercetarea a ramas in urma. Romanul avea o vorba buna: "pestele de la cap se impute".
  • +1 (3 voturi)    
   rector (Luni, 7 februarie 2011, 11:26)

   dorin valeriu [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Poezia asta cu"bun manager" am mai auzit-o, asa a ajuns la Oradea un inginer silvic director de teatru si un inginer mecanic director al maternitatii !!!.Pe ce criterii s-a decretat competenta lor "multilateral desvoltata" si cum s-a verificat, va las sa ghiciti. Cred ca este esential ca rectorul sa fie o persoana cu prestigiu stiintific si didactic bine stabilit, ca sa poata reprezenta onorabil unuversitatea. Cu inteligenta si bun simt, abilitatile manageriale - e vorba si de o conducere colectiva, nu? - nu vor intarzia sa se manifeste !
  • 0 (2 voturi)    
   Oare!? (Luni, 7 februarie 2011, 11:27)

   Gicu Maracine [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   1. Opinia dumneavoastra vine dintr-o conceptie (invechita) incetatenita in mediul universitar romanesc: cercetarea (mai ales cea fundamentala) este un soi de moft, o activitate pentru visatori, imprtanta este productia, activitatea cu rezultat imediat, palpabil si vizibil (altfel cum sa strigi Evrika!?).
   Va invit sa intrati pe site-urile universitatilro din top 100 si sa judecati singur cate fonduri intra- si extramurals vin strict pe cercetare (mai ales fuundamentala)! Cercetati apoi va rog activitatea stiintifica a rektorilor acestor universitati.
   2. Profesorul universitar se presupune a fi in avangarda cunoasterii; ori asta se intampla numai daca a facut/face cercetare.
   3. Credeti ca un rektor care nu stie ce inseamna cercetare de calitate (pentru ca nu a practicat-o) poate sa recunoasca un cercetator de calitate si un proiect de calitate!? Credeti ca un asemenea om se va zbate sa aduca asemenea valori in universitatea pe care o conduce!?
  • -1 (1 vot)    
   "tatucu" (Luni, 7 februarie 2011, 13:08)

   postdoc [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   salut,

   ai dreptate cind accentuezi problema managementului..tocmai de aceea o institutuie nu se conduce de catre o sg persoana care sa le stie pe toate (tatucu comunist) si fara de care nu se "misca" nimic in institutia respectiva!

   pe langa rector sau director, exista oameni calificati in management si care il ajuta la acest capitol

   cum spunea cineva in alt comentariu, un rector trebuie sa fi fost inainte un profesor/cercetator de succes - garantie a faptului ca stie cum se face activitate performanta
  • 0 (0 voturi)    
   !!! (Luni, 7 februarie 2011, 21:02)

   silviu WC [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Mai Adriene(!!!), ai dreptate!!!
 • 0 (2 voturi)    
  discutabil (Luni, 7 februarie 2011, 10:21)

  doru [anonim]

  In prezent un rector trebuie sa fie un bun manager si mai putin un savant. In SUA presedintii universitatilor nu desfasoara activitati didactice, se ocupa strict de aspectele administrative. Din cauza sarcinilor extrem de numeroase si complexe (acreditari, relatii internationale, dezvoltarea bazei materiale, probleme bugetare) un rector nu poate face si cercetare stiintifica performanta. Ceea ce se intampla azi este faptul ca rectorii sunt trecuti pe listele de autori ale unor articole scrise de altii, din motive la fel de discutabile. Si pentru ca ati dat exemplul spitalelor, acolo de mult managerii nu mai sunt medici ci economisti (in cea mai mare parte). Chirurgi de exceptie s-au compromis in functia de manager, si nu din vina lor (poate doar orgoliul da a fi fost manager este condamnabil). Cercetatorii adevarati nu au nici timp nici aplecare catre problemele administrative, legislative. Abia fac fata fluxului imens de informatie din domeniul lor, pentru a evita sa iroseasca ani pentru redescoperirea rotii.
  • 0 (2 voturi)    
   Wrong! (Luni, 7 februarie 2011, 11:33)

   Gicu Maracine [anonim] i-a raspuns lui doru

   In SUA presedintii universitatilor sunt alesi dintre cei care au facut cercetare de prestigiu!
   Mai mult, institutele de cercetare importante isi fac un punct de glorie din activitatea de succes trecuta si CURENTA a celor alesi in fruntea consiliilor de administratie!

   Intr-un cuvant, omul reprezinta locul (si il sfinteste). Iar pentru a face fata tuturor task-urilro de care vorbiti, rectorul/presedintele unei institutii de invatamant/cercetare isi formeaza o echipa care se ocupa si de buget, si de relatii internationale, si de atragerea sponsorizarilor etc.!

   Ah! Ca in Romania rectorul se doreste un factotum prea putin dispus sa delege atributii si sarcini, e alta poveste...

   P.S. Daca nu au timp de cercetare, imi explicati va rog de ce TOTI rectorii de la noi sunt si conducatori de doctorat!? Ce conduc ei de fapt!?
   • +1 (1 vot)    
    not really (Luni, 7 februarie 2011, 14:11)

    doru [anonim] i-a raspuns lui Gicu Maracine

    Nu am afirmat ca presedintii (iar acum includ si sefii departamentelor) universitatilor din SUA nu au avut rezultate stiintifice notabile in cariera lor. Dar pe durata mandatului de conducere nu mai activeaza. Asta am spus. Modelul american ne este strain, de acord. Nu cunosc bine pe cel european si nu ma pot pronunta. Cum de toti rectorii sunt conducatori de doctorate? E o alta discutie: asa cum printre politicieni e moda sa fii doctor in ceva, asa si printre profesorii universitari e o moda- sa conduci doctorate.
  • +2 (2 voturi)    
   probitate profesionala (Luni, 7 februarie 2011, 11:38)

   lector [anonim] i-a raspuns lui doru

   Sincer as prefera si eu sa fiu condus de un astfel de manager decat de un "profesor" cocotat sus pe pile dupa '90 care te striveste cu privirea cand intrii la el in birou sa ceri finantare pentru niste echipamente "inutile". Insa marea majoritate a universitatilor din SUA sunt private si in al doilea rand modelul american nu 'prea' ni se aplica.

   In alta ordine de idei, asa cum la noi rectorii sunt obligati prin lege sa faca declaratiile de avere, tot asa ar trebui sa isi publice si CV-urile, iar atunci veti constata muuulte surprize.
 • -1 (1 vot)    
  sa nu vorbim de funie... (Luni, 7 februarie 2011, 10:41)

  boc [anonim]

  ar trebui sa verificati pe ISI si lucrarile conf?.dr?. E Boc, asta ca sa vedem si noi cine face reforma educatiei in Romania.
  Pt cei fara acces la ISI le spun eu rezultatul: lucrari: 0, citari: 0, h-index: 0
  • +1 (1 vot)    
   un premier (Luni, 7 februarie 2011, 11:25)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui boc

   nu trebuie sa faca cercetare, e premier doar.
   • 0 (2 voturi)    
    impostura (Luni, 7 februarie 2011, 12:31)

    boc [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    evident ca nu trebuie (daca ar fi fost altfel as fi scris despre Basescu, care isi permite sa isi dea cu parerea despre munca profesorilor, a medicilor, dar el saracu are dificultati la citirea unui text...), dar puneam in discutie calitatea de conf. dr. a premierului si care daca nu poate fi dovedita cum se cuvine se cheama impostura.
    • +1 (1 vot)    
     unde era postarea? (Luni, 7 februarie 2011, 15:07)

     naiv [anonim] i-a raspuns lui boc

     tot a ta si cu aceeasi manie proletara cand vorbea Iliescu (mai vorbeste si azi) sau Constantinescu (parerist si azi despre toate domeniile)????? Tariceanu avea dreptulsa vorbeasca despre toate?
    • +1 (1 vot)    
     is..u (Luni, 7 februarie 2011, 21:14)

     alicia [anonim] i-a raspuns lui boc

     Prefer un Boc fara ISi, decat un rector sau oricare alt universitar cu ISI in reviste de 2 bani sau scris de slugi, asa cum se practica astazi pe scara larga. Exista, realmente, retele intregi in toate universitatile, de tineri drd sau postoc care scriu art. ISI pentru sefime sau neveste, copii, nepoti, etc. si care la randul lor, beneficiaza de o serie de avantaja - burse sau pasrticipari la congrese, conferinte internationale sau excursii pentru colectarea de surse bibliografice necesare elaborarii lucrarilor stiintifice. Inventivitatea este nota forte a interlopilor universitari.
   • -1 (1 vot)    
    ?!?! (Luni, 7 februarie 2011, 16:40)

    Paul [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Acum este premier. Dar cum a ajuns conferentiar daca nu a publicat nici o lucrare cotata ISI???

    In rest sunt de acord cu continutul articolului. Rectorul unei universitati nu trebuie sa fie cel mai valoros cercetator al ei, dar trebuie sa aiba o activitate stiintifica semnificativa.

    Cred ca legea actuala a invatamantului nu incurajeaza performanta. Daca incurajau performanta, atunci o idee foarte simpla ar fi cea care se aplica in la EPFL: toate contractele de munca pe perioada determinata si daca nu ai dovedit printr-un numar rezonabil de articole cotate ISI ca esti valoros, atunci nu ti se prelungeste contractul de munca. Simplu.

    In schimb s-a preferat aparitia a tot felul de comitete. Sincer, cred ca este vorba de inlocuirea unei birocratii cu o alta. Este exact ca in 89: pleca linia I si vine linia a II-a. Din nefericitare calitate nu este numai in linia I sau numai in linia a II-a. Sunt insule de excelenta si asta nu tine de varsta.

    Din experienta mea de student, un profesor cu o activitate de cercetare respectabila, preda si un curs bun.

    Cat despre d. Boc, calitatea activitatii stiintifice se reflecta in calitatea guvernarii.
  • -1 (1 vot)    
   Corect! (Luni, 7 februarie 2011, 11:35)

   Gicu Maracine [anonim] i-a raspuns lui boc

   Numai ca, daca ati citit apelul (si v-ati si straduit sa il intelegeti), domeniul de activitate a Bocului intra la categoria ne-ivestigabila prin ISI si factori de impact!
   • 0 (0 voturi)    
    tocmai ca l-am citit... (Luni, 7 februarie 2011, 12:38)

    boc [anonim] i-a raspuns lui Gicu Maracine

    ... si nu-i asa. Drepul, stiintele politice nu intra la "disciplinele umaniste". Ba chiar ISI la indexeaza. Disciplinele umaniste pt care se pune in discutie neluarea in considerare a criteriilor ISI par a fi enumerate in http://docs.ad-astra.ro/Propuneri_stiinte_umaniste_Ad-Astra_22-02-2010.pdf
    • 0 (0 voturi)    
     Corect.. again! :) (Luni, 7 februarie 2011, 13:30)

     Gicu Maracine [anonim] i-a raspuns lui boc

     Mea culpa!
     Nu vreau insa sm a intelegeti gresit: parerea mea despre activitatea stiintifica a lui Boc (si a majoritatii universitarilor ormani) ramane neschimbata: e ca faina de trei nula (lucrari, citari, h-index).
 • +1 (1 vot)    
  performanta (Luni, 7 februarie 2011, 11:22)

  jean [anonim]

  Sigur ca un rector trebuie sa fie un bun manager inainte de toate dar sa nu uitam ca accederea in functia de rector se face de pe pozitia de prof universitar; iar pentru aceasta pozitie iti trebuie (in principiu) performanta stiintifica. Atunci intrebarea care se pune este cum au ajuns ei profi? Si apoi, la drept vorbind, ce autoritate poate emana un rector care dpdv al activitatii academice e zero?
  Cat despre performanta manageriala a rectorilor, majoritatea ar trebui sa returneze salariile incasate pe perioada unui mandat daca ar fi sa se aplice aceleasi principii ca si in cazul doctoranzilor/postdocilor.....
  • +1 (1 vot)    
   Profesor Universitar (Luni, 7 februarie 2011, 12:56)

   Magister [anonim] i-a raspuns lui jean

   Foarte corecta observația legata de modul în care anumiți Rectori au ajuns profesori universitari ! Tragedia este ca unii dintre ei nici nu s-au limitat la a fi Rectori, un exemplu concludent fiind cel al Prof. Ioan Rosca de la ASE București. El este si membru in CNFIS, adică decide modul de finanțare al universităților, a fost membru în tot soiul de comisii de evaluare și finanțare a granturilor și nu în ultimul rând director de granturi finalizate după cum puteți vedea cu 2 lucrări în 10 ani.
 • +1 (1 vot)    
  Parca CNR era ilegal (Luni, 7 februarie 2011, 11:32)

  DanBruma [anonim]

  Pai ce faci, tovarasu autor, te preocupi de o organizatie ilegala? Dl Vlaston spunea ca CNR-ul nu exista legal. Pai dati aceasta organizatie pe mana justitiei si nu mai pierdeti vremea cu ea :)
 • +1 (1 vot)    
  ar trebui.. (Luni, 7 februarie 2011, 13:37)

  postdoc [anonim]

  sa fiu mandru ca am acelasi index H cu d-na Andronescu? Nicidecum. E doar un index cu valoare modesta (in special pentru un rector)! Mai mult, faptul ca doar 5 lucrari din 62 au fost citate de cel putin 5 ori denota o slaba activitate de cercetare si de conducator de doctorat si ineficienta folosire a fondurilor alocate cercetarii care sta la baza articolelor respective! Valoarea nu este data de cantitate (numarul de lucrari) ci de calitate (numarul de citari per lucrare)!

  in "afara", index H=5 ar fi cam de nivelul unui sef de laborator sau de group aflat la inceput de cariera academica; ca sa nu mai spunem ca un profesor cu statut permanent ar trebui sa aiba macar un index 10 sau mai mare;

  sugerez autorilor studiului sa analizeze cele 5 articole (care contribuie la indice) ale doamnei rector si sa vada contributia domniei sale in aceste lucrari ("prim autor" sau "autor corespondent" sau "autor senior"); daca d-na rector nu are nici unul dintre aceste atribute atunci lucrarea respectiva nu ar trebui sa fie considerata in analiza
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Luni, 7 februarie 2011, 15:06)

   alt postdoc [anonim] i-a raspuns lui postdoc

   Ai mare dreptate! Si eu ma asteptam la un H factor macar dublu. Pe de alta parte dna Andronescu are chiar ce pune pe un CV comparat cu alti rectori.

   Pe de alta parte cunosc cadre didactice care abia au promovat de pe conf pe prof cu un H-factor de 12. Este absolut umilitor pentru mediul academic.
   • 0 (0 voturi)    
    index (Luni, 7 februarie 2011, 16:49)

    Paul [anonim] i-a raspuns lui alt postdoc

    Sunt de acord ca index H da valoarea unui cercetator cu observatia, remarcata si de altii, ca include autocitarile. Din cate stiu se poate calcula indexul astfel incat sa nu se iau in calcul autocitarile si atunci cred ca un index > 5 este rezolnabil si pentru un profesor.
    • 0 (0 voturi)    
     Autocitari (Luni, 7 februarie 2011, 17:13)

     Magister [anonim] i-a raspuns lui Paul

     Problema autocitărilor este o discuție destul de complicată, fiecare direcție de cercetare în parte având particularitățile sale. Spre exemplu dacă te ocupi de sinteza anumitor materiale, nu se mai raportează de fiecare dată rețetele de lucru, detalii de caracterizare etc. (se precizează doar conform articolului X) si astfel autocitările sunt inerente. De asemenea exista domenii de cercetare restrictive, pe care operează un număr redus de persoane și ca atare numărul citărilor pe care le poți acumula de la alte persoane este mic. De aceea sistemul ISI nu separă de la început citări de autocitări. Aceasta separare se face doar atunci când se compara două persoane cu activitate foarte apropiată (număr total de articole, citări, indici H).
     • 0 (0 voturi)    
      indicele H (Luni, 7 februarie 2011, 19:03)

      postdoc [anonim] i-a raspuns lui Magister

      trebuie luat impreuna cu alti parametrii la evaluarea activitatii stiintifice; de exemplu: numarul mediu de citari pe an, numarul mediu de citari per articol, factorul de impact cumulat al jurnalelor unde au fost publicate lucrarile.etc

      astfel posibilele "artefacte" induse de autocitari sunt diminuate
      • 0 (0 voturi)    
       corect (Marţi, 8 februarie 2011, 14:46)

       Paul [anonim] i-a raspuns lui postdoc

       Corect!

       Probabil acesta ar fi trebuit sa fie directia in care trebuia scrisa legea educatiei nationale.

       Ar fi ramas 3-4 facultati pe directie de studiu, dar ar fi fost un inceput curat.
    • 0 (0 voturi)    
     indicele 5 sau 6 (Luni, 7 februarie 2011, 19:09)

     postdoc [anonim] i-a raspuns lui Paul

     sau 7 nu sunt rezonabile pentru un profesor universitar sef de catedra sau un CP1 sef de laborator;

     ar fi bine sa terminam cu compromisul si "carpeala"

     daca vrem sa fim ca "in vest" atunci sa aplicam criteriile din vest
     • 0 (0 voturi)    
      autocitari (Miercuri, 9 februarie 2011, 15:37)

      Paul [anonim] i-a raspuns lui postdoc

      M-am referit la indicele fara autocitari. Cred ca daca s-ar impune asa ceva in momentul de fata, nu stiu daca ar fi profesori pentru 2-3 facultati pe directie de studiu in tara.
 • +1 (1 vot)    
  apel (Luni, 7 februarie 2011, 17:23)

  Anonim [anonim]

  de ce sa nu se faca apel catre profesorii universitatilor din Romania ...................ar fi foarte interesant sa vedem in baza caror criterii au reusit sa detina functia de profesori universitari
 • 0 (0 voturi)    
  Dar noua Lege a Educatiei ce impune? (Luni, 7 februarie 2011, 18:04)

  ov [anonim]

  Ca Rectorul sa fie un administrator! Nu el tb sa aiba activitate stiintifica notabila, ci cadrele didactice si cercetatorii din universitati! Din acest punct de vedere articolul in sine nu mi se pare un dememrs avand o tinta corecta!

  Pe de alta parte nu sunt de acord personal cu aceasta solutie a legii. Dar oricum am lua-o, Rectorii trebuie sa fie in primul rand manageri (si una din calitatile cheie ale unui bun manager este sa intelega ce si cum trebuie sa faca oamenii din subordine). Ca nu trebuie sa fie ei mari performari stiintifici mi se pare clar (nu le poti face pe toate! Sa nu cautam un nou Geniu al Carpatilor si nici pe consoarta sa!), dar nu trebuie sa fie strain de tot ce inseamna activitate academica!

  Pe de alta parte sunt de acord ca, in special in cazul universitatilor tehnice, conteaza si aplicabilitatea in economie! Si, daca economia Romaniei nu prea conteaza, macar in cea europeana ...
  • 0 (0 voturi)    
   Administrator (Luni, 7 februarie 2011, 23:11)

   Gicu Maracine [anonim] i-a raspuns lui ov

   Trebuie sa fie un bun administrator... inclusiv al activitatii de cercetare stiintifica din universitate!

   El este cel care ar trebui sa influenteze directiile majore de cercetare din universitate, el este cel care trebuie sa stabileasca standardele de calitate a cercetarii acceptabile in universitate. Si cum poate sa faca asta daca nu are un minim de experienta relevanta in cercetare!?? Cu alte cuvinte, cum isi va da el seama ca un cercetator are o activitate "notabila" daca el nu a ajuns la un nivel "notabil" de performanta stiintifica!?

   Repet: nu priviti institutia rectorului ca o pozitie de factotum! Rectorul este chemat (conform noii LEN) sa-si faca o echipa IMPREUNA cu care sa managerizeze activitatea universitatii!
 • 0 (0 voturi)    
  Rectorul om de stiinta sau manager (Luni, 7 februarie 2011, 22:44)

  Costi [anonim]

  Mi se pare interesant cum oameni care nu stiu ce pregatire au totusi stiu ce cere unui rector. Eu cred ca ar trebui sa vorbeasca cei care cunosc viata universitara din tarile dezvoltate. In alta ordine de idei imi amintesc cand am citit biografia unor oameni de stiinta celebrii am vazut ca unii din ei au fost rectori intr-o perioada. Probabil ca atunci cand esti rector scade activitatea stiintifica dar tocmai de aceea nu avem acolo rectori care ies la pensie din rectorat.
 • 0 (0 voturi)    
  rectori si rectori SUPER STUDIOSI (Sâmbătă, 19 februarie 2011, 18:57)

  carco [anonim]

  Activitatea stiintifica a unui cadru didactic profil tehnic nu poate fi comparata cu a unui cadru universitar : "politehnistii" obtin rezultatea spectaculoase mai multe numai prin modificarea unei concentratii de substanta ( chimistii de exemplu ca dna E.A.) pe cand un filolog ce poate sa descopere in fiecare an ca rezultatul publicat sa rupa inima targului .
  Cred ca trebuie sa tinem cont ca este o mare diferenta intre ceea ce studiaza si cerceteaza fiecare dintre noi, iar cu cotatiile ISI mai usor- nu sunt semnificative ( vezi de exemplu revista de metalurgie care pana acum trei luni era cotata ISI).
  Nu putem compara mere cu strunguri!


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii