Stefan Vlaston
Foto: Arhiva personala

Respectam sau nu Legea Educatiei Nationale?

de Stefan Vlaston CampusNews

Miercuri, 9 februarie 2011, 11:59    NEWS | OPINII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Incepand de azi, 9 februarie, se aplica efectiv Legea Educatiei Nationale. Au fost in ultimele saptamani discutii prelungite despre daca, cum si in ce fel se va aplica aceasta lege.

Se pare ca am uitat ca "unde-i lege, nu-i tocmeala". O lege trecuta inclusiv prin filtrul Curtii Constitutionale, publicata in Monitorul Oficial se aplica pur si simplu, fara vaicareli si contestatii. Cred ca suntem singura tara, dintre cele civilizate, in care se discuta daca sa aplicam sau nu o lege valida publicata in MO.

Se invoca inexistenta metodologiilor de aplicare a legii, tinand de legislatia secundara.

Doar anumite articole din lege prevad in mod expres, pentru aplicare, elaborarea ulterioara a unor metodologii, mai ales ca orizontul de timp in care se vor aplica este mai indepartat. (Exemplu, trecerea clasei a IX-a la gimnaziu se face abia peste 4 ani, timp suficient pentru elaborarea legislatiei secundare aferente).

Ar fi absurd sa cerem legislatie secundara pentru fiecare articol din lege. Il citim si-l aplicam exact asa cum scrie in respectivul articol.

Mai intai, ce risca cei care nu aplica legea, incepand de azi?

Art.124 — (1) Raspunderea publica obliga orice institutie de invatamant superior, de stat sau particulara:
a) sa respecte legislatia in vigoare, carta proprie si politicile nationale si europene in domeniul invatamantului superior;
b) sa aplice si sa se supuna reglementarilor in vigoare referitoare


Daca nu respecta legislatia risca:

Art 125 a) revocarea din functie a rectorului, in baza propunerii Consiliului de etica si management universitar, cu consultarea senatului universitar
b) reduce sau elimina temporar sau definitiv accesul la finantarile din surse publice, la propunerea Consiliului de etica si management universitar;
c) propune Guvernului initierea unui proiect de lege de reorganizare sau desfiintare a institutiei de invatamant superior in cauza.


Iata cateva exemple de articole care se aplica incepand de azi, pentru ca nu exista niciun temei de intarziere.

Art 215. (3) Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului.
(4) Functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului.

Ce rezulta de aici? Ca toti cei patru rectori din parlamentul Romaniei trebuie sa aleaga, incepand de azi, intre cele doua functii: de rector, sau de parlamentar. In plus, Ecaterina Andronescu trebuie sa aleaga si intre functia de rector si vicepresedinte PSD. Rectorii Andrei Marga si Nicolae Robu sunt membri in Biroul Politic Central al PNL, de asemeni organism de conducere politic si cad si domniile lor sub incidenta art. 215.

Nu exista niciun temei in lege de  prorogare a termenului de aplicare al acestei prevederi. Se aplica AZI.

Art.361 (4) La data intrarii in vigoare a prezentei legi, institutiile de invatamant superior acreditate inceteaza procesul didactic la toate specializarile/programele de studii care nu au fost autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate. Continuarea procesului didactic la aceste specializari/programe de studii sau initierea procesului didactic la alte specializari/programe de studii neautorizate ori neacreditate reprezinta o incalcare a legii, institutia de invatamant superior fiind sanctionata cu intrarea in lichidare, iar vinovatii urmand a fi sanctionati potrivit prevederilor legale.

Pentru aplicarea acestei prevederi, ARACIS sau Ministerul Educatiei trebuie sa prezinte urgent lista tuturor specializarilor/programelor de studii aflate in aceasta situatie.

Art.295 (4) Dupa intrarea in vigoare a prezentei legi se interzice ocuparea concomitenta de catre soti, afini si rude pana la gradul al III-lea inclusiv a functiilor prin care unul sau una se afla fata de celalalt sau cealalta intr-o pozitie de conducere, control, autoritate sau evaluare institutionala directa la orice nivel in aceeasi universitate.

Este un articol cu impact deosebit, dat fiind ca situatii de acest gen se gasesc in mai toate universitatile de stat, particulare sau confesionale. Rezolvarea incompatibilitatilor se poate face in doua feluri: fie una din parti renunta la functia de conducere, fie cealalta se transfera la alta universitate, facultate, departament, etc., astfel incat sa respecte art. 295.

Conform deciziei Curtii Constitutionale 731/2009, nu se poate face diferenta intre organizarea si functionarea universitatilor de stat, private sau confesionale, toate facand parte din sistemul national de invatamant.

Alte articole cu deosebit impact se refera la limitarea cumulurilor de norme

Art.287 (22) Suma totala a orelor de munca dintr-o norma didactica sau de cercetare, realizata prin cumularea ponderilor activitatilor prevazute la alin. (1), este de 40 ore pe saptamana.

Art.288 — (1) Activitatile didactice care excedeaza o norma didactica prevazuta la art. 287 sunt remunerate in regim de plata cu ora. Pentru personalul titular, numarul maxim de ore platite in regim de plata cu ora, indiferent de institutia la care se efectueaza, nu poate depasi norma didactica minima.

Legea nu prevede cum anume se reorganizeaza activitatea didactica in aceste situatii, posibil prin redistribuirea orelor ce devin disponibile la plata cu ora catre acele cadre didactice care au mai putine ore.

Art.289 (1) Personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani.
(2) In invatamantul superior de stat, particular si confesional se interzice ocuparea oricarei functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, dupa pensionare.


Mandatele celor care detin functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, inceteaza de drept in cazul persoanelor care au implinit varsta de pensionare. Fac exceptie de la aceste reglementari functiile de membru al consiliului de administratie al universitatilor particulare.

Este adevarat ca acest articol este in contradictie cu altul:

Art.215 — (1) Dupa implinirea varstei de pensionare, ocuparea oricarei functii de conducere in universitatile de stat, particulare si confesionale este interzisa, cu exceptia mandatelor in exercitiu la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Este posibil, dupa unele informatii, ca in sedinta de guvern de azi, miercuri, 9 februarie, sa fie clarificate printr-o OUG, contradictiile de acest fel care exista in textul legii.

Oricum, cadrele didactice care se pensioneaza pot ramane pe postul pe care il ocupa, dar la plata cu ora.

Tot incepand de azi sunt abrogate urmatoarele legi importante:

Legea invatamantului nr. 84/1995, Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic,  art. 14 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei,  Ordonanta Guvernului nr. 10/2009 privind dreptul studentilor inmatriculati la formele de invatamant la distanta sau cu frecventa redusa de a continua studiile la programe de studii de licenta autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate,  precum si orice alte dispozitii contrare.

In consecinta, in toate documentele publice, administrative, juridice, aceste acte normative abrogate nu mai pot fi invocate. Toti managerii din invatamant trebuie sa fie stie ca orice document  emis in virtutea vechilor reglementari este lovit de nulitate.

Exista, in adevar, in lege si multe prevederi a caror aplicare presupune in mod expres aparitia prealabila a unei metodologii din legislatia secundara. Probabil ca in urmatoarele zile vom avea la dispozitie si aceste acte normative apartinand legislatiei secundare.

Ne asteptam ca ministrul educatiei, Daniel Funeriu sa utilizeze toate parghiile pe care i le ofera noua lege pentru a obtine aplicarea  in litera si spiritul ei iar asociatia EDU CER isi rezerva dreptul sa actioneze in instanta si sa sesizeze Agentia Nationala de Integritate pentru toate aspectele ce tin de incalcarea Legii Educatiei Nationale.​
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
4347 vizualizari
 • -2 (2 voturi)    
  O respectam..... (Miercuri, 9 februarie 2011, 12:27)

  Zak [anonim]

  O respectam, cum sa nu, o respectam cu respecta UDMR statul roman si ziua de 1 Decembrie...sau cum respecta autoritatile locale din Harghita si Covasna legea cu privire la arborarea drapelelor altor state pe cladirile publice din Romania.....
 • -2 (2 voturi)    
  chiar asa? (Miercuri, 9 februarie 2011, 12:36)

  Dan [anonim]

  Ce e maestre, ai vreun coleg care in scoala era mai bun ca matale si care acum e rector si vrei sa i-o tragi? Ce esti asa de inversunat? Nea Fumuriu asta de e ministru nu o sa faca nimic pentru ca nu e in stare. Ti se pare matale capabil de ceva maret? Scoala romaneasca e pe duca pentru ca, din pacate, numarul de dobitoci la mia de locuitori e in crestere de ani buni si asa va fi si in continuare. Si hai sa gandim putin. Daca unul ca Basescu a ajuns presedinte si unul ca Prigoana a ajuns milionar, intrebarea e, la ce iti mai trebuie scoala?
  • +1 (1 vot)    
   Hmmm... (Miercuri, 9 februarie 2011, 12:57)

   IC Breteanu leberalul socialist si conservator [anonim] i-a raspuns lui Dan

   Ironiile ieftine si lipsa de respect cu care te adresezi dlui Vlaston, care in mod cert nu se trage de bracinari cu "matale", da masura gradului dumitale de educatie si inteligenta. Extrem de scazut. In opinia "matale" cine e instare sa faca ceva in invatamantul romanesc? Dumneata? Ha! Cati Andronescu, Marga? Ha! Pai eu n-au facut nimic nu pentru ca n-ar fi fost in stare ci pentru ca n-au vrut. "Fumuriu" asta, asa cum il numesti "matale" cu obraznicie, chiar s-a batut si se bate ca sa schimbe ceva in invatamantul asta aflat la nivelul cel mai de jos. Cei dinaintea lui au mimat ca fac ceva sau chiar nici macar nu s-au ostenit sa mai mizeze. Bati campii cu nonsalanta obraznicule!

   P.S. Pun pariu ca n-ai citit macar o fila din noua lege a educatiei. Dar "matale", in pur spirit proletar practici galagia vulgara si argumentele ad hominum.
   • 0 (0 voturi)    
    mai bine taceai (Miercuri, 9 februarie 2011, 13:43)

    Dan [anonim] i-a raspuns lui IC Breteanu leberalul socialist si conservator

    1. Daca nu foloseai tot felul de cuvinte pretentioase si te utai in DEX, vedeai ce inseamna mata ala de il pui intre ghilimele. Adica, ca sa te scutesc de un efort intelectual, MATÁ inseamna dumneata, dumneavoastră.
    2. Legile învăţământului au fost modificate de peste 100 de ori în ultimii 20 de ani. Ce te face sa crezi ca asta e ultima modificare sau ca asta e mai breaza ca celelalte.
    3. Sper ca "mata" nu esti una dintre personalitatile multiple ale d-lui Vlaston, la fel cu cea a lu' madam Udrea de a sunat la radio.
    O zi buna...
 • +2 (2 voturi)    
  Mda... (Miercuri, 9 februarie 2011, 12:40)

  IC Breteanu leberalul socialist si conservator [anonim]

  Pai ce-ar mai fi de spus? Doar ca aceia care se opun legii si n-o respecta e limpede ca o incalca in mod constient si vor trebui sa raspunda pentru asta. Legea se aplica si se respecta si nu se discuta. Cei care fac galagie vor plati cu functia si cu asta basta. Tara asta trebuie sa mearga inainte si nu tinuta pe loc de niste rectori inregimentati politic ale caror interese sunt direct afectate de noua lege a educatiei. Cred ca este momentul sa nu mai permitem acestor dinozauri sa faca ce vor cu tara asta in dispretul legii si al oamenilor simpli. Vor politica? Foarte bine! Sa faca politica dar sa renunte la functiile si privilegiile pe care le au in sistemul de invatamant, exact asa cum le-o cere legea. Tovarasa Andronescu si tovarasii Marga si Robu sa faca bine sa respecte legea Educatiei si in consecinta sa aleaga intre politica si functiile care-i fac incompatibili din punct de vedere legal. Chiar vor sa le aiba pe toate? Ei bine, asta nu se mai poate!

  P.S. Imi permit dle Vlaston sa va felicit pentru atitudinea dumenavoastra si pentru pozitiile exprimate atat in ceea ce priveste reforma din invatamantul romanesc cat si viata politica in general. Felicitari!
  • +1 (1 vot)    
   Multumesc (Miercuri, 9 februarie 2011, 12:58)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui IC Breteanu leberalul socialist si conservator

   Reactiile cititorilor mei imi ghideaza pasii in continuare
   • 0 (0 voturi)    
    Poate ca n-ar trebui! (Miercuri, 9 februarie 2011, 13:43)

    IC Breteanu leberalul socialist si conservator [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Pentru ca, iata, aveti parte si de reactii mai putin placute. Dupa cum se vede. Si nu cred ca pe acestea ar trebui catusi de putin sa le luati in seama. Inteleg si pot fi de acord cu criticile argumentate civilizat si serios dar nu pot accepta cand cineva isi face prezenta pe forumurile de discutii doar ca sa-si exibe propriile frustrari. Mai mult, practicand un limbaj ce tine mai degraba de cel folosit de golani in mediul lor de manifestare, maidanul. Ca aceasta lege are viciile sale, pe care inclusiv dumneavoastra le-ati prezentat in cateva randuri, este limpede. Insa, ceea ce nu vor sa inteleaga si sa accepte unii este faptul ca legea asta constituie totusi un prim pas cu adevarat important in directia reformei in invatamantul romanesc. Nu stiu daca o lege, mai ales una atat de complexa cum este legea educatiei, ar fi putut sa iasa perfecta. Probabil ca ar fi fost imposibil. Partea buna este ca aceasta poate fi corectata pe masura ce erorile sunt identificate. Asadar, nu mi se pare corect sa criticam legea in ansamblul ei doar pentru cele cateva erori pe care le-ar cuprinde. Si nu cred ca este relevant sa ascultam si sa luam in seama discursul de condamnare a acestei legi, unul gaunos si perfid , discurs practicat de personaje din sistem care isi vad pierdute avantajele si privilegiile. Pentru ca in fapt nu prea au de ce sa se agate dar mai ales pentru ca isi ascund adevaratele motive pentru care se revolta impotriva legii, aceste personaje, unele dintre acestea enumerate chiar de dumneavoastra, declara cu ipocrizie si fatarnicie ca legea nu e buna, ca e facuta pompieristic, pe branci. Ca nu s-a facut pe un consens general, ca nu au fost consultate sindicate, etc. Pai sa fim seriosi! Legea asta s-a aflat in dezbatere publica ani de zile. Dezbatere la care au luat parte chiar si nepriceputii. Cam cati ani ar fi trebuit sa mai zaca legea asta in "dezbateri" sterile? Atat de mult incat sa iasa o varza din care nimeni sa nu mai inteleaga nimic? Rezumand, avem o lege!
   • 0 (0 voturi)    
    Aaaa... (Miercuri, 9 februarie 2011, 13:45)

    IC Breteanu leberalul socialist si conservator [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Era sa uit... N-aveti pentru ce sa-mi multumiti. Eu va multumesc. Toate cele bune!
 • 0 (0 voturi)    
  unde-i lege nu-i tocmeala ? (Miercuri, 9 februarie 2011, 12:49)

  ioand [anonim]

  Domnule Vlaston,
  Va intreb eu, unde mai gasiti o "tara civilizata" (cu exceptia Romaniei), in care legea sa stipuleze ca o anumita fapta reprezinta o infractiune, dar ca ea sa nu stipuleze nici o pedeapsa pentru infractor ?

  ...in nu as fi deloc surprins ca sa nu existe nici in acest caz pedepse pentru neaplicarea legii;
  "diavolul se ascunde in detalii"
  • 0 (0 voturi)    
   Exista si sanctiuni (Miercuri, 9 februarie 2011, 13:19)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui ioand

   E adevarat, nu la fiecare articol. Dar respectarea unei legi nu trebuie asigurata de sanctiuni la fiecare articol. Exista si sanctiuni generale pentru nerespectarea legii.
  • 0 (0 voturi)    
   Ati citit legea? Se pare ca nu. (Miercuri, 9 februarie 2011, 13:55)

   IC Breteanu leberalul socialist si conservator [anonim] i-a raspuns lui ioand

   Daca nu respecta legislatia risca:

   Art 125 a) revocarea din functie a rectorului, in baza propunerii Consiliului de etica si management universitar, cu consultarea senatului universitar
   b) reduce sau elimina temporar sau definitiv accesul la finantarile din surse publice, la propunerea Consiliului de etica si management universitar;
   c) propune Guvernului initierea unui proiect de lege de reorganizare sau desfiintare a institutiei de invatamant superior in cauza.

   P.S. Dl. Vlaston a subliniat cateva dintre posibilele "pedepse" aplicate celor care nu respecta legea. In acest sens reciti textul domniei sale.
 • -1 (1 vot)    
  - (Miercuri, 9 februarie 2011, 12:56)

  - [anonim]

  doua comentarii :
  1.am urmarit articolele publicate precum si legea educatiei - in mod surpinzator nimic si nimeni nu pomeneste de sistemul bicefal de conducere a universitatilor romanesti se stat unde rectorul este dublat de "presedinte".Oare ce se intampla cu presedintii? se mentine acelasi sistem (intentionat) nefunctional?
  2. nu ma surpinde lipsa de coordonare intre 289 si 215 -dar mi se pare putin probabil sa fie intamplatoare.
  Dupa atata reclama "ce buna si clara e legea" - iata ca in loc sa fie o lege a schimbarii risca sa devina o lege a eternei tranzitii -sau macar pana se incheie mandatele in exercitiu ale rectorilor sariti de 65 de ani (cam toti rectorii actuali) !? jumatatile de masura nu vor face decat sa "chinuie" in continuare personalul tanar fara de care orice schimbare nu cred ca poate deveni efectiva. Sau sa credem intr-o strategie pe cat de ascunsa pe atat de eficienta care sa transforme sistemul?
  • +1 (1 vot)    
   Nu mai exista (Miercuri, 9 februarie 2011, 13:09)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui -

   Functia de presedinte de univ. in actuala lege. De altfel, chiar mai demult CCR a desfiintat legalitatea infiintarii acestei functii, inexistenta in vechea lege a inv.
 • -1 (1 vot)    
  DA ... (Miercuri, 9 februarie 2011, 13:05)

  nety [anonim]

  ... o aplicam asa cum a aplicat si guvernantii basescu-boc legea cu cresterea salariilor dascalilor. nu e normal asa?
  • 0 (0 voturi)    
   Curiozitate (Miercuri, 9 februarie 2011, 13:35)

   Mih. [utilizator] i-a raspuns lui nety

   Sunteti "dascal"? Sper ca nu.
   Dascalii pe care i-ati avut, sa fie vinovati? Sper ca nu.
   Tot "guvernantii" sunt vinovati ca nu stiti sa faceti acordul intre subiect si predicat? Cu siguranta, nu!
 • 0 (0 voturi)    
  legea (fara de noima) in regimul bicefal... (Miercuri, 9 februarie 2011, 13:37)

  ivi [anonim]

  Nu vedeti ce fel de legi ies pe banda (lui Pitigoi) de la un guvern cu prim ministru bicefal si care, pe masura ce se metamorfozeaza din corb-papagal in cotofana-papagal, se intra si in "regimul fara-de-noima" al rinocerizarii intelgihentiei de dreapta pro "cotofana-papagal"?!?
 • 0 (0 voturi)    
  selectivitate (Miercuri, 9 februarie 2011, 13:40)

  io [anonim]

  Domnul Vlaston are dreptate cu privire la respectarea legalitatii dar, asa cum il stiu din celelalte articole semnate de dansul, are tendinta de-a-si exprima selectiv opiniile. Pentru ca se adreseaza aceluiasi domeniu, de ce nu pomeneste absolut nimic de nerespectarea legii privind majorarea salariilor profesorilor? Nu sunt de-acord cu legea respectiva dar, intr-o masura chiar mai mare, nu pot fi de-acord nici cu foarte multe prevederi din legea invatamantului recent adoptata, numai ca principiul "unde-i lege..." nu se poate aplica selectiv.
  La fel, nu inteleg de ce nu citesc articole ale numitului parerist in care sa fie criticate deciziile guvernului de-a nu aplica hotarari ale diferitelor instante judecatoresti, incepand de la cele romanesti, asa corupte cum sunt, pana la CEDO. Ce-i mai aiuritor decat sa dai moratoriu de cativa ani privind punerea in aplicare a unei hotarari
  CEDO?! In logica lipsei de bani chiar si condamnarile definitive pentru crime si viol ar trebui sa fie "moratorizate" pentru a economisi banii cheltuiti cu detentia infractorilor!
  • 0 (0 voturi)    
   Nu e vorba de acelasi sume (Miercuri, 9 februarie 2011, 14:41)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui io

   Sumele promise sau decise de instante bugetarilor nu existau, pur si simplu. A explicat Mihai Tanasescu.
   • 0 (0 voturi)    
    relatia stat-contribuabil (Miercuri, 9 februarie 2011, 15:47)

    Paul [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Daca eu nu imi plateasc datoriile la stat atunci pot fi executat silit. Daca daca statul nu isi plateste datoriile spune ca nu are si le plateste cand vrea. Este corect?

    De ce statul nu poate fi executat silit?
   • 0 (0 voturi)    
    respectarea legii nu masoara in sume... (Miercuri, 9 februarie 2011, 16:33)

    tot io [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    In ce principiu de drept legea se respecta in functie de sume? Daca o persoana fizica este condamnata la o plata si nu o face, i se popresc bunurile si poate ajunge chiar si la inchisoare... NU se aplica aceleasi reguli si pentru "onoratii" nostri guvernanti? Sau poate imi indicati un articol din lege/constitutie unde scrie ca statul este mai presus de lege?
    ... cata ipocrizie... :(
 • 0 (0 voturi)    
  Nu mai mira pe nimeni. (Miercuri, 9 februarie 2011, 14:15)

  haiducul [anonim]

  Parca ar fi pentru prima data cand acest guvern nu respecta legile?
  Ar fi trebuit sa va obisnuiti D.Vlaston chiar daca celelalte nu v-au afectat,iata ca a venit si randul celora ca dv. si bine imi pare ca nu se vor opri aici,trag speranta ca toate paturile sociale sa fie atinse de aberatiile acestui guvern si ma rog ca sa nu mai iasa de la putere nici peste 50 de ani.
 • 0 (0 voturi)    
  o lege care ne scoate din incremenire (Miercuri, 9 februarie 2011, 15:38)

  tudor [anonim]

  Buna ziua,
  Domnule Vlaston, as dori sa aflu daca aveti informatii noi privind conducerea de doctorat. Teza de abilitare, de acord. Niste criterii minimale? Iar o sa apara echivalari de genul: un isi cu factor de impact = o legaturica de bdi-uri anonime?
  PS: ce parere aveti de memoriul trimis ieri ministrului de catre " un grup de reputati profesori" care se erijeaza in reprezentantii a peste 1600 de cadre didactice de la UBB din Cluj si care cer anularea noii legi a invatamantului?
 • 0 (0 voturi)    
  respectarea legii (Miercuri, 9 februarie 2011, 15:51)

  Paul [anonim]

  Daca tot a intrat legea in viguare, probabil si statul are obligatii fata de universitati.

  Ati inteles, conform articolului 223 punctele 4 si 5 cum se finanteaza invatamantul superior?
 • 0 (0 voturi)    
  Imi permit o observatie (Miercuri, 9 februarie 2011, 18:13)

  Sile [anonim]

  Indiferent de vaicareli si contestatii e suficient ca legea sa fie pusa concret in aplicare. Ca de aia e lege. O zi buna !
  • 0 (0 voturi)    
   nu-i chiar asa... (Miercuri, 9 februarie 2011, 19:47)

   lili [anonim] i-a raspuns lui Sile

   Stiti ca exista o multime de legi care nu se aplica si nu sunt aplicate tocmai de cei care le emit, adica autoritatile statului, fie guvern, fie ministere.
   De exemplu:
   1)Legea de marire a salariilor profesorilor aprobata de Parlament si promulgata de Presedinte!
   2)Legea raspunderii ministeriale, aprobata si promulgata de ani de zile si care nu functioneaza si n-a functionat niciodata.
   3)Legea responsabilitatii fiscale, aprobata si promulgata de multi ani care nu functioneaza(nici o autoritate a statului roman nu raspunde pentru modul cum gestioneaza banii, vin rectificari peste rectificari, ca si la cea a raspunderii ministeriale, nici o guvernare la plecare nu da raportul folosirii banilor)...
   Cred ca mai sunt multe altele dar este semnificativ ca cele mai importante, ultimele 2 nu functioneza !!!! asa ca nu m-ar mira sa se mai adauge una !!!!
 • 0 (0 voturi)    
  rectorii (Miercuri, 9 februarie 2011, 22:35)

  Paul [anonim]

  In cazul rectorilor, solutia este previzibila. Nu isi vor da demisia, ministerul probabil va incerca sa ia masuri, rectorii vor contesta in instanta si probabil vor castiga.

  In cazul profesorilor probabil universitatile vor contesta in instanta orice incercare a ministerului prevalindu-se de articolul care spune ca statul de functii nu se modifica in timpul anului universitar. Cred ca pana la vara pentru profesorii pensionbili si pana in 2012 pentru rectori nu vor fi modificari semnificative.

  O situatie dramatica cred este in cazul doctoranzilor a caror conducatori au mai mult de 15 doctoranzi. Conform noii legi, acestia nu au voie sa aiba mai mult de 8. O solutie este ca o parte sa se transfere la alti profesori. Dar cred ca vor fi situatii in care nu vor fi suficienti profesori. Cred ca in situatia asta singura solutie este ca guvernul sa dea o OUG.

  Ganditi-va ca sunt sunt doctoranzi POSTDRU care au putea ramane fara conducatori.
  Astia sunt in situatia de a returna vreo 20.000 de euro!
 • 0 (0 voturi)    
  CERCETARE (Vineri, 11 februarie 2011, 15:11)

  adrian [anonim]

  Unde sunt articolele cercetatorilor romani din stiinte sociale publicate pe SAGE, WILEY, SPRINGER, ELSEVIER, PALGRAVE?
  In domeniul STIINTELOR SOCIALE SI UMANISTE nu este nevoie neaparat de bani pentru cercetare pentru a scrie un articol cotat ISI sau care sa fie citat ulterior in literatura internationala
  Articolele tip review sau noi abordari conceptuale sunt foarte apreciate.
  CATI CERCETATORI ROMANI SUNT PE ACADEMIA.EDU?
  Cine nu are bani pentru cercetare in orice domeniu academic poate scrie articole review, metaanalize, poate sa revigoreze teoretic un domeniu sau abordarea conceptuala a unei probleme anume. Aceste activitati nu necesita bani multi ci interes, pasiune, vocatie...
  terapeutic.weblog.ro/2009/05/14/etnografia-in-romania-contemporana/


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii