Respectam sau nu Legea Educatiei Nationale?
de Stefan Vlaston CampusNews
Miercuri, 9 februarie 2011, 11:59 NEWS | OPINII
Se pare ca am uitat ca "unde-i lege, nu-i tocmeala". O lege trecuta inclusiv prin filtrul Curtii Constitutionale, publicata in Monitorul Oficial se aplica pur si simplu, fara vaicareli si contestatii. Cred ca suntem singura tara, dintre cele civilizate, in care se discuta daca sa aplicam sau nu o lege valida publicata in MO.
Se invoca inexistenta metodologiilor de aplicare a legii, tinand de legislatia secundara.
Doar anumite articole din lege prevad in mod expres, pentru aplicare, elaborarea ulterioara a unor metodologii, mai ales ca orizontul de timp in care se vor aplica este mai indepartat. (Exemplu, trecerea clasei a IX-a la gimnaziu se face abia peste 4 ani, timp suficient pentru elaborarea legislatiei secundare aferente).
Ar fi absurd sa cerem legislatie secundara pentru fiecare articol din lege. Il citim si-l aplicam exact asa cum scrie in respectivul articol.
Mai intai, ce risca cei care nu aplica legea, incepand de azi?
Art.124 — (1) Raspunderea publica obliga orice institutie de invatamant superior, de stat sau particulara:
a) sa respecte legislatia in vigoare, carta proprie si politicile nationale si europene in domeniul invatamantului superior;
b) sa aplice si sa se supuna reglementarilor in vigoare referitoare
Daca nu respecta legislatia risca:
Art 125 a) revocarea din functie a rectorului, in baza propunerii Consiliului de etica si management universitar, cu consultarea senatului universitar
b) reduce sau elimina temporar sau definitiv accesul la finantarile din surse publice, la propunerea Consiliului de etica si management universitar;
c) propune Guvernului initierea unui proiect de lege de reorganizare sau desfiintare a institutiei de invatamant superior in cauza.
Iata cateva exemple de articole care se aplica incepand de azi, pentru ca nu exista niciun temei de intarziere.
Art 215. (3) Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului.
(4) Functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului.
Ce rezulta de aici? Ca toti cei patru rectori din parlamentul Romaniei trebuie sa aleaga, incepand de azi, intre cele doua functii: de rector, sau de parlamentar. In plus, Ecaterina Andronescu trebuie sa aleaga si intre functia de rector si vicepresedinte PSD. Rectorii Andrei Marga si Nicolae Robu sunt membri in Biroul Politic Central al PNL, de asemeni organism de conducere politic si cad si domniile lor sub incidenta art. 215.
Nu exista niciun temei in lege de prorogare a termenului de aplicare al acestei prevederi. Se aplica AZI.
Art.361 (4) La data intrarii in vigoare a prezentei legi, institutiile de invatamant superior acreditate inceteaza procesul didactic la toate specializarile/programele de studii care nu au fost autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate. Continuarea procesului didactic la aceste specializari/programe de studii sau initierea procesului didactic la alte specializari/programe de studii neautorizate ori neacreditate reprezinta o incalcare a legii, institutia de invatamant superior fiind sanctionata cu intrarea in lichidare, iar vinovatii urmand a fi sanctionati potrivit prevederilor legale.
Pentru aplicarea acestei prevederi, ARACIS sau Ministerul Educatiei trebuie sa prezinte urgent lista tuturor specializarilor/programelor de studii aflate in aceasta situatie.
Art.295 (4) Dupa intrarea in vigoare a prezentei legi se interzice ocuparea concomitenta de catre soti, afini si rude pana la gradul al III-lea inclusiv a functiilor prin care unul sau una se afla fata de celalalt sau cealalta intr-o pozitie de conducere, control, autoritate sau evaluare institutionala directa la orice nivel in aceeasi universitate.
Este un articol cu impact deosebit, dat fiind ca situatii de acest gen se gasesc in mai toate universitatile de stat, particulare sau confesionale. Rezolvarea incompatibilitatilor se poate face in doua feluri: fie una din parti renunta la functia de conducere, fie cealalta se transfera la alta universitate, facultate, departament, etc., astfel incat sa respecte art. 295.
Conform deciziei Curtii Constitutionale 731/2009, nu se poate face diferenta intre organizarea si functionarea universitatilor de stat, private sau confesionale, toate facand parte din sistemul national de invatamant.
Alte articole cu deosebit impact se refera la limitarea cumulurilor de norme
Art.287 (22) Suma totala a orelor de munca dintr-o norma didactica sau de cercetare, realizata prin cumularea ponderilor activitatilor prevazute la alin. (1), este de 40 ore pe saptamana.
Art.288 — (1) Activitatile didactice care excedeaza o norma didactica prevazuta la art. 287 sunt remunerate in regim de plata cu ora. Pentru personalul titular, numarul maxim de ore platite in regim de plata cu ora, indiferent de institutia la care se efectueaza, nu poate depasi norma didactica minima.
Legea nu prevede cum anume se reorganizeaza activitatea didactica in aceste situatii, posibil prin redistribuirea orelor ce devin disponibile la plata cu ora catre acele cadre didactice care au mai putine ore.
Art.289 (1) Personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani.
(2) In invatamantul superior de stat, particular si confesional se interzice ocuparea oricarei functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, dupa pensionare.
Mandatele celor care detin functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, inceteaza de drept in cazul persoanelor care au implinit varsta de pensionare. Fac exceptie de la aceste reglementari functiile de membru al consiliului de administratie al universitatilor particulare.
Este adevarat ca acest articol este in contradictie cu altul:
Art.215 — (1) Dupa implinirea varstei de pensionare, ocuparea oricarei functii de conducere in universitatile de stat, particulare si confesionale este interzisa, cu exceptia mandatelor in exercitiu la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Este posibil, dupa unele informatii, ca in sedinta de guvern de azi, miercuri, 9 februarie, sa fie clarificate printr-o OUG, contradictiile de acest fel care exista in textul legii.
Oricum, cadrele didactice care se pensioneaza pot ramane pe postul pe care il ocupa, dar la plata cu ora.
Tot incepand de azi sunt abrogate urmatoarele legi importante:
Legea invatamantului nr. 84/1995, Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, art. 14 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei, Ordonanta Guvernului nr. 10/2009 privind dreptul studentilor inmatriculati la formele de invatamant la distanta sau cu frecventa redusa de a continua studiile la programe de studii de licenta autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate, precum si orice alte dispozitii contrare.
In consecinta, in toate documentele publice, administrative, juridice, aceste acte normative abrogate nu mai pot fi invocate. Toti managerii din invatamant trebuie sa fie stie ca orice document emis in virtutea vechilor reglementari este lovit de nulitate.
Exista, in adevar, in lege si multe prevederi a caror aplicare presupune in mod expres aparitia prealabila a unei metodologii din legislatia secundara. Probabil ca in urmatoarele zile vom avea la dispozitie si aceste acte normative apartinand legislatiei secundare.
Ne asteptam ca ministrul educatiei, Daniel Funeriu sa utilizeze toate parghiile pe care i le ofera noua lege pentru a obtine aplicarea in litera si spiritul ei iar asociatia EDU CER isi rezerva dreptul sa actioneze in instanta si sa sesizeze Agentia Nationala de Integritate pentru toate aspectele ce tin de incalcarea Legii Educatiei Nationale.
Citeste mai multe despre legea educatiei nationale | Ministerul Educatiei Nationale | Educatiei Nationale | legea educatiei | ministrul educatiei daniel funeriu | proiect legea educatiei | Legea Invatamantului Superior | Legea Invatamantului | monitorul oficial | Calitatii Educatiei
P.S. Pun pariu ca n-ai citit macar o fila din noua lege a educatiei. Dar "matale", in pur spirit proletar practici galagia vulgara si argumentele ad hominum.
2. Legile învăţământului au fost modificate de peste 100 de ori în ultimii 20 de ani. Ce te face sa crezi ca asta e ultima modificare sau ca asta e mai breaza ca celelalte.
3. Sper ca "mata" nu esti una dintre personalitatile multiple ale d-lui Vlaston, la fel cu cea a lu' madam Udrea de a sunat la radio.
O zi buna...
P.S. Imi permit dle Vlaston sa va felicit pentru atitudinea dumenavoastra si pentru pozitiile exprimate atat in ceea ce priveste reforma din invatamantul romanesc cat si viata politica in general. Felicitari!
Va intreb eu, unde mai gasiti o "tara civilizata" (cu exceptia Romaniei), in care legea sa stipuleze ca o anumita fapta reprezinta o infractiune, dar ca ea sa nu stipuleze nici o pedeapsa pentru infractor ?
...in nu as fi deloc surprins ca sa nu existe nici in acest caz pedepse pentru neaplicarea legii;
"diavolul se ascunde in detalii"
Art 125 a) revocarea din functie a rectorului, in baza propunerii Consiliului de etica si management universitar, cu consultarea senatului universitar
b) reduce sau elimina temporar sau definitiv accesul la finantarile din surse publice, la propunerea Consiliului de etica si management universitar;
c) propune Guvernului initierea unui proiect de lege de reorganizare sau desfiintare a institutiei de invatamant superior in cauza.
P.S. Dl. Vlaston a subliniat cateva dintre posibilele "pedepse" aplicate celor care nu respecta legea. In acest sens reciti textul domniei sale.
1.am urmarit articolele publicate precum si legea educatiei - in mod surpinzator nimic si nimeni nu pomeneste de sistemul bicefal de conducere a universitatilor romanesti se stat unde rectorul este dublat de "presedinte".Oare ce se intampla cu presedintii? se mentine acelasi sistem (intentionat) nefunctional?
2. nu ma surpinde lipsa de coordonare intre 289 si 215 -dar mi se pare putin probabil sa fie intamplatoare.
Dupa atata reclama "ce buna si clara e legea" - iata ca in loc sa fie o lege a schimbarii risca sa devina o lege a eternei tranzitii -sau macar pana se incheie mandatele in exercitiu ale rectorilor sariti de 65 de ani (cam toti rectorii actuali) !? jumatatile de masura nu vor face decat sa "chinuie" in continuare personalul tanar fara de care orice schimbare nu cred ca poate deveni efectiva. Sau sa credem intr-o strategie pe cat de ascunsa pe atat de eficienta care sa transforme sistemul?
Dascalii pe care i-ati avut, sa fie vinovati? Sper ca nu.
Tot "guvernantii" sunt vinovati ca nu stiti sa faceti acordul intre subiect si predicat? Cu siguranta, nu!
La fel, nu inteleg de ce nu citesc articole ale numitului parerist in care sa fie criticate deciziile guvernului de-a nu aplica hotarari ale diferitelor instante judecatoresti, incepand de la cele romanesti, asa corupte cum sunt, pana la CEDO. Ce-i mai aiuritor decat sa dai moratoriu de cativa ani privind punerea in aplicare a unei hotarari
CEDO?! In logica lipsei de bani chiar si condamnarile definitive pentru crime si viol ar trebui sa fie "moratorizate" pentru a economisi banii cheltuiti cu detentia infractorilor!
De ce statul nu poate fi executat silit?
... cata ipocrizie... :(
Ar fi trebuit sa va obisnuiti D.Vlaston chiar daca celelalte nu v-au afectat,iata ca a venit si randul celora ca dv. si bine imi pare ca nu se vor opri aici,trag speranta ca toate paturile sociale sa fie atinse de aberatiile acestui guvern si ma rog ca sa nu mai iasa de la putere nici peste 50 de ani.
Domnule Vlaston, as dori sa aflu daca aveti informatii noi privind conducerea de doctorat. Teza de abilitare, de acord. Niste criterii minimale? Iar o sa apara echivalari de genul: un isi cu factor de impact = o legaturica de bdi-uri anonime?
PS: ce parere aveti de memoriul trimis ieri ministrului de catre " un grup de reputati profesori" care se erijeaza in reprezentantii a peste 1600 de cadre didactice de la UBB din Cluj si care cer anularea noii legi a invatamantului?
Ati inteles, conform articolului 223 punctele 4 si 5 cum se finanteaza invatamantul superior?
De exemplu:
1)Legea de marire a salariilor profesorilor aprobata de Parlament si promulgata de Presedinte!
2)Legea raspunderii ministeriale, aprobata si promulgata de ani de zile si care nu functioneaza si n-a functionat niciodata.
3)Legea responsabilitatii fiscale, aprobata si promulgata de multi ani care nu functioneaza(nici o autoritate a statului roman nu raspunde pentru modul cum gestioneaza banii, vin rectificari peste rectificari, ca si la cea a raspunderii ministeriale, nici o guvernare la plecare nu da raportul folosirii banilor)...
Cred ca mai sunt multe altele dar este semnificativ ca cele mai importante, ultimele 2 nu functioneza !!!! asa ca nu m-ar mira sa se mai adauge una !!!!
In cazul profesorilor probabil universitatile vor contesta in instanta orice incercare a ministerului prevalindu-se de articolul care spune ca statul de functii nu se modifica in timpul anului universitar. Cred ca pana la vara pentru profesorii pensionbili si pana in 2012 pentru rectori nu vor fi modificari semnificative.
O situatie dramatica cred este in cazul doctoranzilor a caror conducatori au mai mult de 15 doctoranzi. Conform noii legi, acestia nu au voie sa aiba mai mult de 8. O solutie este ca o parte sa se transfere la alti profesori. Dar cred ca vor fi situatii in care nu vor fi suficienti profesori. Cred ca in situatia asta singura solutie este ca guvernul sa dea o OUG.
Ganditi-va ca sunt sunt doctoranzi POSTDRU care au putea ramane fara conducatori.
Astia sunt in situatia de a returna vreo 20.000 de euro!
In domeniul STIINTELOR SOCIALE SI UMANISTE nu este nevoie neaparat de bani pentru cercetare pentru a scrie un articol cotat ISI sau care sa fie citat ulterior in literatura internationala
Articolele tip review sau noi abordari conceptuale sunt foarte apreciate.
CATI CERCETATORI ROMANI SUNT PE ACADEMIA.EDU?
Cine nu are bani pentru cercetare in orice domeniu academic poate scrie articole review, metaanalize, poate sa revigoreze teoretic un domeniu sau abordarea conceptuala a unei probleme anume. Aceste activitati nu necesita bani multi ci interes, pasiune, vocatie...
terapeutic.weblog.ro/2009/05/14/etnografia-in-romania-contemporana/