EXCLUSIV Masuri tranzitorii de aplicare a Legii Educatiei Nationale

de Stefan Vlaston CampusNews

Joi, 10 februarie 2011, 9:29    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

In Monitorul oficial nr 104/09.02.2011 a aparut, miercuri seara tarziu, Ordinul de ministru 3753/09.02.2011, privind aprobarea unor masuri tranzitorii in sistemul national de invatamant. Ramane neclara aplicabilitatea articolelor referitoare la incompabilitati, constituirea Consiliilor de administratie si concursurile pentru directorii de scoli, si multe alte capitole importante. Mai este necesar ca rectorii parlamentari sa aleaga intre functia de rector si aceea de demnitate publica?

Este adevarat ca la Art. 361 din Legea Educatiei nationale (Legea 1/20111) se spune:
(6) In termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Educatiei, Cercetării, Tineretului si Sportului elaborează metodologiile, regulamentele si celelalte acte normative care decurg din aplicarea prezentei legi si stabileste măsurile tranzitorii de aplicare a acesteia. 

Este totusi ciudat ca un OM sa reglementeze “peste” o lege organica. In plus, pluteste in aer intrebarea cum de n-a fost in stare aparatul ministerial de sute de persoane sa elaboreze intr-o luna cele mai importante metodologii care se aplica inca de la inceput. Sa fie vorba de un sabotaj la adresa ministrului Funeriu?

Data fiind situatia incerta privind aplicarea Legii 1/2011, aducem la cunostinta cititorilor HotNews prevederile acestui ordin:

Art. 1 al OM 3753/2011 spune:

"Pana la elaborarea metodologiilor privind punerea in aplicare a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, in invatamantul preuniversitar se aplica dispozitiile privind organizarea, functionarea sistemului de invatamant si desfasurarea procesului de invatamant aflate sau intrate in vigoare la inceputul si pe parcursul anului scolar 2010-2011".

Art 3. "Pana la elaborarea metodologiilor privind punerea in aplicare a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, in invatamantul superior  se aplica dispozitiile privind organizarea, desfasurarea si  functionarea sistemului de invatamant aflate sau intrate in vigoare la inceputul si pe parcursul anului scolar 2010-2011".

Art. 4. "Ministerul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului emite instructiuni pentru buna desfasurare a procesului instructuv-educativ."


Adica, tot sistemul de invatamant este condus prin instructiuni emise de Minister? Ciudat mod de aplicare a Legii educatiei !

In plus, reglementarile existente pana in prezent raman valabile?  Atunci de ce mai exista masuri tranzitorii in anexele 1 si 2? Si aplicarea Legii 1/2011 nu se face incepand cu 09.02.2011?

Art. 5,(6). Se aproba masurile tranzitorii privind invatamantul preuniversitar (universitar), prevazute in anexele 1(2), care fac parte integranta din prezentul ordin.

Anexa 1 Invatamant preuniversitar

Art. 2. Planurile-cadru si programele scolare pentru invatamantul preuniversitar aprobate pana la inceputul si pe parcursul anului scolar 2010-2011 raman valabile pana la modificarea curriculumului national. Calendarul de intrare in vigoare a noului curriculum se stabileste prin ordin al ministrului educatiei,  cercetarii, tineretului si sportului.

Art. 7. Pana la finalizarea stagiului practic de catre prima serie de absolventi ai masterului didactic, conform Legii nr. 1/2011, conditiile de ocupare a functiilor didactice sunt cele prevazute de dispozitiile aflate in vigoare la inceputul anului scolar 2010-2011.

Aceasta inseamna ca recrutarea resursei umane la nivelul unitatilor scolare se amana cu 3 ani, iar pana atunci se aplica mecanismele existente de selectie a personalului didactic, adica concursul national.

Art. 9 Pana la formarea corpului national de experti, ocuparea functiilor de conducere, indrumare si control se poate realiza prin detasare in interesul invatamantului, cu respectarea dispozitiilor aflate in vigoare la inceputul si pe parcursul anului scolar 2010-2011.

Se poate intelege de aici ca de depolitizarea si descentralizarea managementului prin selectia directorilor la nivelul unitatii scolare s-a ales praful! Ce inseamna detasare, a cui unde? Adica, oamenii agreati de partidul aflat la guvernare vor fi detasati pe functii de conducere oriunde partidul o cere?

Art. 11. (1). Personalul didactic de predare, de conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar care indeplineste varsta de pensionare pe parcursul anului scolar 2010-2011 se pensioneaza la data incheierii anului scolar.

(2) Pensionarea personalul didactic de predare, de conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar se poate face si in timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv a inspectoratului scolar.


Art. 12. Directorii si directorii adjuncti din unitatile de invatamant preuniversitar care ocupa functii de presedinte sau vicepresedinte in cadrul unui partid politic, la nivel local, judetean sau national trebuie sa opteze, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 1/2011, pentru functia de conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar sau pentru functia politica.

Art. 13. Personalul didactic de predare si de instruire practica cu o vechime in invatamnt de peste 25 de ani, cu grad didactic I, beneficiaza de reducerea normei didactice cu doua ore saptamanal pana la sfarsitul anului scolar 2010-2011.

Anexa 2 Invatamant superior

Art. 1. Structura, organizarea si functionarea institutiilor de invatamant superior se mentin asa cum au fost aprobate la inceputul anului universitar 2010-2011, pana la intrarea in vigoare a noilor carte universitare si aprobarea structurii universitatilor pe facultati prin hotarare a Guvernului.

Art. 2. Programele de studii universitare de master, organizate in conditiile legii si aflate in derulare la forma de invatamant la distanta, intra in lichidare si nu se mai organizeaza admitere inceoand cu anul univeristar 2011-2012.

Art. 5. Institutiile de invatamant superior pot organiza admiterea pentru anul universitar 2011-2012 numai la programele de studii de master acreditate prin ordin al ministrului educatiei, cercetariim tineretului si sportului, in urma evaluarii ARACIS, pana la data organizarii admiterii, dar nu mai tarziu de 1 septembrie 2011.

Art. 9.  Prevederile art.288 alin(1) din Legea nr.1/2011 (nn: referitoare la cumulul de norme)se aplica incepand cu semestrul al II-la al anului universitar 2010-2011, cu exceptia contractelor la cumul incheiate inainte de intrarea in vigiare a Legii nr.1/2011, aceste contracte derulandu-se pana la finalizarea lor, dar nu mai tarziu de sfarsitul anului universitar 2010-2011.

Art. 12. Cadrele didactice din invatamantul superior care se pensioneaza, in conformitate cu art. 289 alin (1), inaintea finalizarii anului universitar 2010-2011 isi pot continua activitatea aferenta anului universitar 2010-2011 dupa pensionare, fara aprobarea senatului universitar prevazuta la art. 289 alin (3) din Legea nr. 1/2011, pana la finalizarea anului universitar 2010-2011.

Art. 13. In cazurile prevazute la art, 12 cadrele didactice pensionate sunt platite fie in regim de plata cu ora, fie prin contracte la cumul incheiate inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 1/2011, aplicandu-se art. 288 alin(1) din Legea nr. 1/2011 conform art. 9.

In ciuda acestor lamuriri, necesare, ramane neclara aplicabilitatea articolelor referitoare la incompabilitati, constituirea Consiliilor de administratie si concursurile pentru directorii de scoli, si multe alte capitole importante.

Mai este necesar ca rectorii parlamentari sa aleaga intre functia de rector si aceea de demnitate publica?

Mentiunile de la art. 1 si 3 din OM, conform carora se mentin reglementarile de la inceputul anului scolar 2010-2011, pentru ca imediat in anexele 1 si 2  unele dintre aceste  prevederi sa fie modificate incurca si mai rau lucrurile. Pentru ca nu e clar care prevederi se mentin in functie si care nu.

Ce prevederi din Legea 1/2011 se aplica totusi? In actele juridice, administrative, legate de legislatia muncii, nu pot fi invocate prevederi din legile tocmai abrogate de Legea 1/2011, dar nici cele din Legea 1/2011, pentru ca raman in vigoare reglementarile existente la inceputul anului scolar 2010-2011. Atunci cum se va proceda?

Cred ca este absolut necesara o conferinta de presa a ministrului si juristilor din minister, care sa lamureasca toate aceste probleme de care se lovesc in institutii si scoli managerii si serviciile de secretariat.​
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
14684 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  pai vezi? (Joi, 10 februarie 2011, 9:43)

  Dan [anonim]

  Cum ramana maestre cu vehementa de ieri? Dumneata (ca vad ca mata nu le place la adulatorii de pe aici) si cu ala micu, Boc: Legea se aplica nu se discuta! Tare, nu?
 • 0 (0 voturi)    
  In legatura cu acest ordin (Joi, 10 februarie 2011, 9:48)

  Visan Valentina [anonim]

  Dle Vlaston, va multumim pt informatie! Ati putea posta ordinul in intregime?
  • 0 (0 voturi)    
   re: In legatura cu acest ordin (Joi, 10 februarie 2011, 10:03)

   magda barascu [anonim] i-a raspuns lui Visan Valentina

   Vom posta ordinul in intregime in maxim o ora.
 • 0 (0 voturi)    
  fara subiect, fara predicat (Joi, 10 februarie 2011, 9:57)

  Dedalus [anonim]

  Singura nadejde este in efortul privat al fiecaruia.

  Sistemul oficial de "invatamant" trebuie pur si simplu evitat pe cat posibil: programele sunt aiuritoare, cunostintele de mult perimate si inutile oricum, paradigma centrala ramane memoria si nu flexibilitatea cum ar trebui etc. etc.etc.

  Vrei sa inveti ceva? In timpul liceului invata bine engleza, cauta topicele din curriculum englez sau amercan (sau german, dupa caz). Dupa ce termina, pleaca la studii in SUA, pentru facutlate.

  Singura problema este ca tot ce vei invata in SUA va fi inutil aici, si vei avea o dilema majora: te intorci si te apuci de bautura (ca sa nu innebunesti e o alternativa, desi cu chiar cea mai buna...) sau ramai acolo, urmarit de regrete toata viata...

  Soli Deo gratia.
  • 0 (0 voturi)    
   intrare in vigoare (Joi, 10 februarie 2011, 10:29)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   O hotarite inteleapta era ca legea sa intre in vigoare incepand in septembrie 2011. Graba strica treaba! Tot prin lege trebuia sa se prevada termene pana la care universitatile ar fi trebuit sa isi reorganizeze activitatea, astfel incat incepand cu sept 2011 sa fie tot aranjat. Stiti ce vor urma? Procese pierdute de minister! O lege nu poate fi modificata oprin OM!!!!

   De aceea a fost proasta solutia votarii prin asumarea raspunderii!!!

   S-a facut totul in numele luptei de clasa!
  • -1 (1 vot)    
   SUA (Joi, 10 februarie 2011, 19:35)

   Dim [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Crezi ca invatamantul (chiar si cel universitar) in SUA este asa de bun? Eu nu sunt chiar asa de convins!
  • 0 (0 voturi)    
   Vrei sa inveti ceva? (Duminică, 13 februarie 2011, 20:36)

   Daniel [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Se pare ca tu te-ai apucat demult de bautura. Nu i-am auzit pe multi studenti de-ai mei sa spuna ca, cu ceea ce au invatat in afcultatea de aici, nu au putut gasi de lucru sau un loc de perfectionare profesionala sau stiintifica. Ba dimpotriva.
   Asa ca... da, te inteleg ca esti urmarit de regrete ca nu ai reusit, dar vorbeste la singular, nu ii include pe toti tinerii in categoria looserilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Doctorate? Concursuri de prof? (Joi, 10 februarie 2011, 10:14)

  Petrut [anonim]

  Nu imi e clar ce se intampla cu doctoratele aflate pe rol, in conditiile in care unii indrumatori nu mai pot activa, conform legii noi (peste 70 de ani). Era atat de greu sa zica undeva in legea asta ca ce este pe rol acum merge pana la sfarsit, fara a se mai organiza noi concursuri, asa cum fac la master?! Pun pe drumuri o gramada de oameni...
  Ce se intampla cu concursurile de conf si prof, pornite de anul trecut si care ar trebui sa intre in vigoare din semestrul 2? Idioti, idioti, idioti!
  Si mai sunt si rectori vijeliosi care s-au apucat sa puna in aplicare din prima zi, ad literam, toate prevederile, fara a avea norme de aplicare... alti idioti!
 • 0 (0 voturi)    
  mintea de pe urma (Joi, 10 februarie 2011, 10:22)

  Paul [anonim]

  S-au grabit cu termenul de 09 februarie si acum si-au dat seama ca legea nu se poate aplica.

  Dorinta de a scapa de cativa profesori, a fost prea mare. In mod normal ceea ce scrie acum trebuia sa apara la masuri tranzitorii in lege. Este normal sa nu pensionezi profesori in timpul anului universitar!
  • 0 (0 voturi)    
   ce e de mirare? (Joi, 10 februarie 2011, 12:33)

   Mazeta [anonim] i-a raspuns lui Paul

   imi place cum Vlaston se mira acum de neclaritatile si de partiala inaplicabilitate a legii. Pana mai ieri proorocea binefacerile unei noi legi a invatamantului, cat mai grabnice, si vitupera impotriva celor care indrazneau sa il contrazica, astazi constata inlacrimat ca "s-a ales praful!".
   [comentariu editat de redactie]
   • 0 (0 voturi)    
    Nu (Joi, 10 februarie 2011, 13:18)

    Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Exista solutia promovarii, intr-o luna, a metodologiilor principale cerute de unele articole de lege. Atunci legea se aplica fara probleme (Ex: constituirea noilor CA, selectia directorilor, a resursei umane,a CDS-curriculum la dispozitia scolii, necesare pt. incadrarea din anul viitor). Aceasta era solutia corecta.
    • 0 (0 voturi)    
     Da (Joi, 10 februarie 2011, 15:44)

     Mazeta [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

     Dle Vlaston, dvs. asa faceati pe vremea cand predati? intai expuneati teoria si dupa o luna, eventual, aratati cum se aplica? aplicatiile dvs. practice puteau contrazice ori modifica expunerile teoretice? sa fim seriosi, aparati o cauza pierduta, dar probabil banoasa.
    • 0 (0 voturi)    
     Legea Inv (Joi, 10 februarie 2011, 19:55)

     Dim [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

     Aceasta lege e legea Marga ajustata (nu prin punctele esentiale) de catre d-l Miclea. Ce a iesit din legea Marga ( in care, de exemplu, li se dadea directorilor de scoli puterea de a titulariza profesori) s-a vazut si se vede si dupa 14 ani( ++++ ). Legea noua nu va face decat sa puna institutiile scolare la bunul plac al unor persoane (directorii de scoli ) care le vor conduce ca pe mosia lor( de fapt asta s-a si intamplat si se intampla ). Iar treaba cu faptul ca programa e prea incarcata, prea veche ,etc. e gargariseala ...Sunt convins ca daca in Coreea de Sud sau in Japonia ar fi fost astfel de legi ale invatamantului, coreenii sau japonezii erau in urma Nigerului la PIB (chiar cu ajutorul SUA).
 • 0 (0 voturi)    
  legea aplicare (Joi, 10 februarie 2011, 10:32)

  monica [anonim]

  se pot pensiona si sa faca pana la sfarsitul anului univ,scolar cumul.nu vor sa se duca dinfunctii.
 • -1 (1 vot)    
  ce vi se pare anormal???? (Joi, 10 februarie 2011, 10:36)

  dan [anonim]

  Am citit masurile tranzitorii privind invatamantul preuniversitar. Mi se par cat se poate de NORMALE. Legea invatamantului are o serie de cerinte care nu se pot pune in aplicare peste noapte. Momentan este limpede ca nu avem suficienti oameni oameni care sa indeplineasca noile cerinte. Este nevoie de o perioada tranzitorie cat se poate de normale pentru pregatire si implementarea treptata a noii legi.
  O problema a perioadei postrevolutionare a fost ca fiecare nou ministru trebuia sa schimbe ceva si dorea acest lucru rapid. Adica daca, de exemplu, dorea o reducere de personal anunta acest lucru intr-o zi ca incepand cu luna urmatoare reduce personalul cu xxx% . Mi se pare normal ca in zonele unde este importanta experienta, asa cum este invatamantul, o schimbare sa fie anuntata din timp si sa existe o perioada "de acomodare" in care potentialii afectati sa aiba timp sa se specializeze, sa-si schimbe specializarea sau sa plece in alt sistem. In acest fel dispar sau se atenueaza presiunile de mentinere a sistemului vechi din cauze sociale.
  Revin si subliniez ca mi se pare normala politica promovata de actualul ministru de eliminare a schimbarilor bruste.
  Toti ne dorim schimbarea in invatamant dar nu putem trece peste faptul ca acest sistem este alcatuit din oameni si nu din masini. O masina o pot reprograma de azi pe maine sau pot lua decizia sa renunt in acest moment la ea. Masina nu va spune nimic. Un sistem trebuie sa fie capabil sa-si valorifice si POTENTIALUL unor oameni si acest lucru nu este posibil intotdeauna prin schimbari de pe azi pe maine. Ultimii 20 de ani ne-au demonstrat-o.
  • 0 (0 voturi)    
   Era posibil si asa (Joi, 10 februarie 2011, 13:19)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui dan

   Dar trebuia specificat ca legea se aplica la data x. Acum, nu se stie dupa ce lege se fac atele juridice, administrative si legate de legislatia muncii. Cea veche sau cea noua?
   • 0 (0 voturi)    
    Ma intreb daca merita (Joi, 10 februarie 2011, 14:14)

    Justin Puscasu [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Punand in balanta beneficiile (discutabile) aduse de noua lege si harababura (certa si durabila) creata cu ocazia punerii ei in aplicare, ma intreb daca nu era mai simplu sa se dea un ordin de ministru cu articol unic "sa iasa Marga la pensie!".
    • 0 (0 voturi)    
     Efecte perverse (Joi, 10 februarie 2011, 14:38)

     Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Justin Puscasu

     Ar fi neincrederea si suspiciunea in noua lege. Faptul ca MECTS nu gestioneaza situatia. Cand avem nevoie de incredere ca de aer.
     • 0 (0 voturi)    
      termen (Joi, 10 februarie 2011, 16:47)

      Paul [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

      Daca vroiau sa gestioneze profesionist situatia, atunci trebuia sa aleaga o data de intrare in viguare realista. Cred ca septembrie 2011 ar fi fost mult mai aproape de adevar.

      Parerea mea este ca au vrut sa scape de cativa rectori si profesori cat mai rapid si de asemenea s-au temut ca nu cumva intre timp sa se modifice legea (poate chiar cu acceptul tacit al PDL-ului). Politica damboviteana!
 • -1 (1 vot)    
  de ce se elimina studiul informaticii in liceu? (Joi, 10 februarie 2011, 10:46)

  ovidiu35 [utilizator]

  stiati ca in industria IT din Romania lucreaza peste 100 mii de experti, multi formati ca programatori inca din liceu.
  toate marile corporatii IT ( microsoft, oracle, Intel, IBM, aple, hp, etc ) au mii de programatori romani.
  eliminarea studiului informaticii face un mare deserviciu acestei tari.
  chimia ucide romania, producand specialisti in codoi precum elena ceausescu!
  • 0 (0 voturi)    
   examen (Joi, 10 februarie 2011, 11:24)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui ovidiu35

   In lege nu mai apare informatica ca disciplina de bacalaureat, ceea ce nu este neaparat dezastruos pentru informatica.

   Probabil din 2011 se va da iarasi examen de admitere la facultatile cu profil IT.

   Nu cred ca liceele cu profil matematica-informatica nu vor dispare. Este cerere pentru asa ceva. Elevii de la sectiile reale vor invata si putina chimie, fizica si biologie, ceea ce nu este rau.
  • 0 (0 voturi)    
   mic comentariu (Joi, 10 februarie 2011, 11:37)

   aiti [anonim] i-a raspuns lui ovidiu35

   lucrez in domeniu si iti spun cinstit ca am invatat treaba in facultate, avand parte de colegi harnici si cativa asistenti buni. Am o mare rezerva ca liceul te face programator, cel mult gamer.
   Despre miile de experti, cei mai multi fac cod de consumatie, volumul de inteligenta fiind inca relativ redus. Proiectele tari se fac in vest.
 • 0 (0 voturi)    
  Aplicarea legii educatiei. (Joi, 10 februarie 2011, 10:57)

  mvm [anonim]

  Orice lege este buna cand se aplica.Cererea unora de a se aproba derogari la legea educatiei intra in traditia romaneasca de a da legi si pe urma sa gasim chichite de fentare a legii ,pentru unii.Legea trebuie aplicata si sunt sigur ca Romania nu va intra in colaps din cauza aplicarii legii educatiei.Unii oameni trebuie coborati cu picioarele pe pamant.Si fortat,daca este cazul.
 • +1 (1 vot)    
  Hai sa nu ne mai dam de ceasul mortii (Joi, 10 februarie 2011, 11:24)

  Virgil Iordache [anonim]

  Legea va fi aplicata, iar reforma va continua. Nu e o treaba simpla, dar o data ce exista cadrul legal zidul imposturii a fost fisurat iremediabil, nu mai exista cale de intoarcere. Sa ne facem treaba cei care vrem schimbare fiecare la locul lui. Climatul de lucrur e deja schimbat cu noua lege, simte in aer.

  Cred ca Funeriu s-a descurcat mai mult decat onorabil in cloaca impostorilor si coruptilor din invatamant. Tace si face. Miclea ar fi putut fi si el, dar l-au torpilat cei din acelasi partid cu el, s-a "nascut" prea devreme, dar fara efortul lui Funeriu n-ar fi avut succes. Oricum de remarcat altruismul cu care l-a sustinut institutional pe Funeriu. Bravo lor.
 • 0 (0 voturi)    
  Victorie! Ne-am infrant! (Joi, 10 februarie 2011, 11:27)

  judex [anonim]

  Nea Vlastoane, nea Vlastoane, iti aduci aminte cand acum o luna iti spuneam sa nu te mai agiti asa ca revolutionarii in 89? Sa vedem cum decurge treaba? Era clar ca LEN era un pas inainte, era clar ca sunt si anumite rafuieli dar nu era clar cum se aplica unele prevederi. Cea cu plata cu ora in continuare e aberanta pentru ca normele nu se judeca la jumatate de semestru. Dar atata pot intelege cei din minister. La atac nea Vlastoane. Baga-ne replica aia cu Cacamaca se executa nu se discuta! De parca in romania se executa ceva...
  • 0 (0 voturi)    
   plata cu ora (Joi, 10 februarie 2011, 12:00)

   mioara [anonim] i-a raspuns lui judex

   Alo articolul 12 din ordin din ordin se refera la invatamantul superior unde situatiile privind persoanele care efectueaza ore in regim de plata cu ora se fac semestrial si nu la inceputul anului universitar.
   • 0 (0 voturi)    
    alooooooooo (Joi, 10 februarie 2011, 13:30)

    judex [anonim] i-a raspuns lui mioara

    Alo, tanti Mioara? Du unde picashi pacilea? In continuare e neclar cu plata cu ora. Oricum e articolul 9 din cate vad mai sus si nu 12. Spune-mi matale ca o clarvazatoare cum se aplica? Se aduna orele din plata cu ora si nu au voie sa depaseasca PE ACEST SEMESTRU inca o norma? Asta e calcul? Norma se judeca pe tot anul intelegi matale? Dam si exemple ca sa fie mai usor pentru necunoscatori. in primul semestru nu am ore la PO iar in al doilea am 1.2 norme. Asta se spune la noi in invatamant ca am 0.6 in plus pe an. Dupa lege insa nu m-ar lasa la mai mult de 0.5. Un alt coleg insa are 1.3 in primul semestru in plus si inca 0.9 acum. In total pe an are 1.1 norme in plus, deci peste ce zice legea. Dar pe semestrul asta e ok
    Deci tanti Mioara poti matale sa explici in locul lui nea Vlaston cum se va proceda? Ca matale inteleg ca esti foarte clarificata cu ordinul asta...
    • 0 (0 voturi)    
     PO (Joi, 10 februarie 2011, 17:20)

     mioara [anonim] i-a raspuns lui judex

     Alo, fiti mai explicit. Sa inteleg ca aveti colegi care au 2.2 norme pe langa norma de baza. In aceasta situatie, vedeti ca au incalcat art.93 alin 4 din Legea 128/1997. Pe de alta parte nu inteleg afirmatia "am in plus 1.1 norme pe an"? Plata cu ora se refera la post/ posturi vacante. Sa inteleg ca in statul de functiuni apareti cu numele pe mai multe posturi?
   • 0 (0 voturi)    
    Stat de functiuni (Joi, 10 februarie 2011, 14:11)

    Adrian Munteanu [anonim] i-a raspuns lui mioara

    Statul de functiuni se intocmeste anual si nu poate fi modificat.
    • 0 (0 voturi)    
     stat de functiuni (Joi, 10 februarie 2011, 16:04)

     moara [anonim] i-a raspuns lui Adrian Munteanu

     Stimate domn,
     Este adevarat ceea ce spuneti dar nu ma refeream la acest subiect. Regimul de plata cu ora se refera la posturi vacante Articolul 288 alin 1 se refera la modul cum cadrele didactice titulare pot sa fie platite in acest semestru pentru orele prevazute in aceste posturi. Teoretic un post vacant poate fi acoperit de mai multe persoane si nu obligatoriu de una singura in cazul regimului de plata cu ora.
 • 0 (0 voturi)    
  Pensionarea (Joi, 10 februarie 2011, 12:19)

  Rodica [anonim]

  Ce se intampla cu un pensionabil care se afla de un an in prelungire de activitate (invatamant preuniversitar) si a cerut in consiliu prelungirea cu inca un an (pe care a si primit-o)?
  • 0 (0 voturi)    
   nue clar (Joi, 10 februarie 2011, 13:35)

   judex [anonim] i-a raspuns lui Rodica

   Nu e clara nici legea nici anexa pentru ca in lege se spune pensionare la 65 dar si doar exceptionala in timpul anului scolar iar in anexa vorbeste doar de cei pensionabili de la inceputul anului scolar. Bine, am impresia ca la cum a fost scrisa legea (cu multe prevederi bune dar alandala juridic) in ideea folosirii ei ca baubau problema acum e ca ea chiar a fost promulgata si trebuie sa intre in vigoare. Acum incepe debandada dupa cum vad pentru ca logica juridica din ordinul asta chiar nu se vede...
 • 0 (0 voturi)    
  Inca una (Joi, 10 februarie 2011, 13:46)

  stefan [anonim]

  ...bucata lege (Organica de data asta) ce va fi farimitata cu ajutorul unor ordonante si ordine de ministru).
  Adica UN PAS INAINTE SI DOI INAPOI, c-asa-i hora pe la noi.
  Intrarea in vigoare a unei legi la jumatatea anului scolar e un non sens. Am mai spus-o si o mentin.
  O lege fara sanctiuni nu e lege. Ce sanctiune primeste unul care n-o respecta? Nici una! Deci legea nu e buna.
  O lege ce poate fi modificate prin ordin nu e in regula ca principiu...
  Romania mai are mult de lucrat la capitolul INSTAURAREA SI RESPECTAREA DE PRINCIPII.

  Personal astept cu interes ordinele de modificare a legii gravitatiei, a legii lui Carnot sau a postulatului 5 al lui Euclid. In Ro totul e posibil.
 • 0 (0 voturi)    
  Titularizare (Duminică, 13 februarie 2011, 11:38)

  Alexandra [anonim]

  Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Ce se va intampla cu noi, absolventii din anul acesta? Vom mai da titularizare, si daca da la ce ne ajuta avand in vedere ca trebuie sa facem masterul didactic si sa facem stagiatura timp de un an?!! Am citit si LEN, dar sincer nu mi-a raspuns la nicio intrebare. Va multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  clasa pregatitoare (Luni, 14 februarie 2011, 13:49)

  o romanca [anonim]

  dle. Vlaston, va rog sa-mi spuneti, pentru ca nu am inteles foarte clar din lege, un copil care are acum 6 ani, in anul scolar 2011-2012 este la gradinita la grupa pregatitoare, va merge la scoala in 2012 la clasa pregatitoare sau la clasa I-a? adica in 2012 scolile vor avea doar clase pregatitoare pentru intrarea in ciclul primar? sau vor avea clase pregatitoare ptr copiii de 6 ani si clasa I-a ptr copii de 7 ani?


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii