Stefan Vlaston
Foto: Arhiva personala

Ce este Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare

de Stefan Vlaston CampusNews

Joi, 24 februarie 2011, 5:53    NEWS | OPINII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare este autoritatea care acorda cele mai importante titluri universitare si doctorale.

A fost publicata in MO 138/23.02.2011, componenta Consiliului General al CNATDCU-Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare).

Practic, este Consiliul care acorda cele mai importante titluri universitare si doctorale. Conform Legii Educatiei Nationale, CNATDCU are un rol decisiv si in acordarea “abilitarii”, procedura prevazuta de lege a fi indeplinita de cei care solicita functii de conducere in universitati, conducatori de doctorate, cu rol de a separa pe cei care si-au obtinut titlurile universitare si doctorale pe bani si influente politice, de cei care si-au construit o cariera profesionala recunoscuta international.

Tot CNATDCU stabileste criteriile de acordare a titlurilor universitare, de ocupare a posturilor vacante, de ierarhizare a universitatilor. Alaturi de CEMU, Consiliul de Etica si Management Universitar, avem cele doua Consilii, cele mai importante in organizarea si functionarea invatamantului superior.

Structura de organizare a CNATDCU este:
a)    Consiliul General
b)    Paneluri pe domenii fundamentale
c)    Birourile Comisiilor de specialitate
d)    Comisiile de specialitae

Dupa 20 de ani de coterii, cumetrii, influente politice, se pare ca avem prima Comisie CNATDCU formata din profesionisti cu recunoastere internationala dar si oameni integri, fara inclinatii spre compromis si manevre subterane.

Iata lista Consiliului General al CNATDCU:
 • Marius Andruh-Universitatea Bucuresti (UB)-Presedinte
 • Dorel Banabic-Universitatea Tehnica  Cluj-Napoca-Vicepresedinte
 • Lucian Pintilie-INCDFM-directorul Institutlui de la Magurele-Vicepresedinte
 • Lazar Vlasceanu-Universitatea Bucuresti-Vicepresedinte
 • Viorel Barbu-Alexandru Ioan Cuza- Iasi
 • Dragos Ciuparu-Petrol si Gaze Ploiesti
 • Mircea Dumitru-Universitatea Bucuresti
 • Ionel Haiduc-Presedintele Academiei
 • Liviu Marsavina-Politehnica Timisoara
 • Mircea Miclea-Universitatea Babes Bolyai-Cluj-Napoca(UBB)
 • Sergiu Nedevschi-UT Cluj
 • Cristian Oara-Universitatea Politehnica Bucuresti
 • Ioan Aurel Pop-UBB
 • Octavian Popescu-UBB
 • Marian Preda-UB
 • Bogdan C. Simionescu- Institutul de chimie macromoleculara Petre Poni-Iasi
 • Carmen Socaciu-Universitatea Medicina Veterinara Cluj-Napoca
 • Rodica Zafiu-UB
Primele evaluari asupra membrilor Consiliului General

Presedinte, Prof. Univ. dr. Marius Andruh, nascut la 15 iulie 1954, Smeeni-Buzau, România, Afiliere Membru corespondent al Academiei Române (iunie 2001), Membru al Academia Europaea (Londra) – 2004, Membru corespondent al Academiei Europene de Stiinte, Arte si Litere (Paris) – 2004

Vicepresedinte, Prof. Univ. Dr. Cornel Banabic, Profesor la Universitatea Tehnica din Cluj Napoca; Membru Corespondent al Academiei Romane; Membru Corespondent al Academiei Internationale pentru Ingineria Productiei CIRP (The International Academy for Production Engineering);

Prof. Univ. Dr. Mircea Miclea nu mai are nevoie de prezentare, este autorul analizei, strategiei si solutiilor legislative realizate de Comisia Prezidentiala, documente care au stat la baza actualei Legi a Educatiei Nationale.

Prof. Univ. Dr. Dragos Ciuparu, membru al asociatiei Ad Astra, Visiting Professor, Department of Chemical Engineering, Yale University, este presedintele ANCS, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.

Prof. Univ. Dr. Viorel Barbu, Vicepresedintele Academiei Romane, Doctor Honoris Causa al Universitatii Nebraska (USA) 1993. Profesor de onoare al Universitatii Wuhan (China), 1999, Visiting Professor at Concordia University, Montreal, Canada, CNR University, Rome, Italy, INRIA, Paris, France, etc.

Prof. Univ. Dr. Bogdan C. Simionescu, PhD, Department of Organic and Macromolecular Chemistry, Catholic University of Louvain, Louvain, Belgium (June 1975).

Prof.dr. Mihai Lucan, o somitate in materie, şeful ICUTR Cluj, (Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal),   împreună cu o echipă de medici specialişti din Italia a efectuat prima operaţie laparoscopică, cu ajutorul unui robot Da Vinci Si.

In fine, toti membrii Consiliului sunt specialisti de renume international, nu pot fi banuiti de aranjamente de-a lungul carierei lor profesionale si nici ca si-ar risca prestigiul castigat cu ani de truda pentru a face pe placul cuiva, oricine ar fi acela.

O mentiune pentru colegul meu de la EDU CER, Prof. Univ. Dr. Marian Ivan, de la Universitatea din Bucuresti, presedintele Comisiei de Stiintele Pamantului, din cadrul CNATDCU, un om si un profesor cu o tinuta morala ireprosabila, luptator de-alungul anilor impotriva imposturii universitare.

Este imposibil sa enumeri macar titlurile stiintifice si activitatea stiintifica internationala a membrilor CNATDCU. Mai presus de orice, conteza verticalitatea, speranta ca nu se vor preta la jocuri de culise cu care ne-am obisnuit in trecut.

De mentionat: cinci membri ai Consiliului General provin de la Universitatea din Bucuresti, cinci de la universitati din Cluj-Napoca, doi de la Iasi si doar unul de la Universitatea Politehnica Bucuresti.

Cum Consiliul General al CNATDCU si panelurile pe domeniile fundamentale au fost selectate si numite prin Ordin de Ministru, se cuvine sa apreciem eforturile ministrului Daniel Funeriu, care, iata, se tine de cuvant si aduce la conducerea Comisiilor prevazute de Legea Educatie profesionisti de prima mana, o garantie ca lucrurile incep sa se indrepte in invatamantul nostru superior, promisiunea domniei sale la inceput de mandat.​
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
15962 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  politica la romani (Joi, 24 februarie 2011, 7:16)

  mm [anonim]

  Iar dintre toti cel mai cel este dl. profesor Miclea...
  Traiasca Partidul
 • 0 (0 voturi)    
  M. Andruh - medaliat cu aur la OI Chimie (Joi, 24 februarie 2011, 7:35)

  CMP [anonim]

  Marius Andruh este fost medaliat olimpic cu aur la Olimpiada internationala de chimie. Cartea lui si a lui Razvan Cimpoia (Probleme rezolvate de la olimpiadele internationale de chimie - scuze daca n-am citat exact titlul) a fost un excelent material didactic pentru olimpicii la chimie care le-au urmat.

  Unde se poate vedea lista cu panelurile si comisiile pe specialitati? Sunt la fel de importante. Sper ca s-au facut si acolo modificarile cuvenite.
  • 0 (0 voturi)    
   bine spus (Joi, 24 februarie 2011, 12:42)

   andu [anonim] i-a raspuns lui CMP

   corect! nu puteti pune niste linkuri catre componenta acestor comisii? sunt f. importante.
  • 0 (0 voturi)    
   MO 138 (Joi, 24 februarie 2011, 12:43)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui CMP

   http://www.juridice.ro/136323/Monitorul-Oficial-138-2011.html
 • 0 (0 voturi)    
  nume (Joi, 24 februarie 2011, 11:28)

  andu [anonim]

  intr-adevar, remarc si eu nume sonore si serioase in ac. lista (cele pe care le cunosc). Speram sa faca o treaa buna si sa mai cearna lucrurile, prea ajungeau prof. univ. toti ageamii.
  • 0 (0 voturi)    
   Si... (Joi, 24 februarie 2011, 13:23)

   haret [anonim] i-a raspuns lui andu

   Si cei care au ajuns deja...?
  • 0 (0 voturi)    
   integritate si profesionalism ?! (Joi, 24 februarie 2011, 14:24)

   yxyx [anonim] i-a raspuns lui andu

   Ce-ar fi sa verificati cine este Sergiu Nedevschi. Tatal , nu fiul ! Nu confundati lucrarile ! Are tatal lucrari ca unic autor ?
   S-ar putea sa aveti surprize...
   Cat depre integritate si verticalitate, cred ca glumiti !
   • 0 (0 voturi)    
    ?! (Joi, 24 februarie 2011, 20:50)

    Paul [anonim] i-a raspuns lui yxyx

    Fara sa urmaresc cv-ul cu atentie am numarat 4 lucrari in IEEE Transactions (2 ca prim autor), ceea ce cred ca este in regula.

    Daca s-ar considera drept criteriu pentru profesor 2 lucrari in IEEE Transactions in ultimii 5 ani nu stiu daca ar mai ramane 20% din profesorii actuali.

    Cred ca observatia cu autor unic este rau intentionata. Ce este rau in a colabora cu cineva la scrierea unui articol?
    • 0 (0 voturi)    
     ?! (Marţi, 22 martie 2011, 8:54)

     yxyx [anonim] i-a raspuns lui Paul

     Asta este ideea - doar dintre acei 20% ar trebui selectat acest comitet. Cei mai buni dintre cei buni. Initial trebuie selectati cei buni. Apoi cei mai buni dintre cei buni.

     IEEE este o organizatie larga cu foarte multe publicatii si mult prea multe conferinte. In unele se intra atat de usor incat nici nu cred ca merita incercat. Cei din domeniu cunosc acest lucru.

     Cat despre specialistii care nu au lucrari ca unic autor - ei bine, sunt penibili. Nu sunt specialisti decat in diplomatia relatiilor interumane. Apoi, daca esti decan atunci poti sa platesti pe oricine sa iti treaca numele pe lucrare. Nu am vazut astfel de publicatii si participari la conferinte decat din perioada in care a fost decan. Relevant pentru ceea ce am sustinut.

     Cat despre prim autor in Romania se stie ca este vorba despre orgoliul sefilor. Daca ati fi lucrat in strainatate macar o luna ati fi stiut ca profesorul indrumator este intotdeauna ultimul autor trecut in lista. Doar daca doua persoane de acelasi calibru scriu impreuna o lucrare atunci ordinea autorilor depinde de cel care a avut o contributie mai serioasa. Faptul ca ati subliniat o astfel de problema ridica semne de intrebare asupra modului dumneavoastra de a gandi.

     Ceea ce cred ca este mai grav este ca in aceasta lista pot fi multi ca SN.

     In plus, intrebarea este ce se intampla cu cei care au ajuns prof si conf fara un cv potrivit? Ar fi fost bine ca inainte de stabilirea acestui comitet sa se fi selectat cei 20% , adica cei buni. Cu oameni ca SN si fara vointa ministrului asa ceva nu se va intampla. Pana la urma nu inteleg rostul reformei. Ministrul nu reformeaza nimic.
    • 0 (0 voturi)    
     ?! (Marţi, 22 martie 2011, 11:14)

     yxyx [anonim] i-a raspuns lui Paul

     Vreau sa atrag atentia asupra faptului ca nu am avut obiectii in privinta lui Cristian Oara. Orasul si universitatea de provenienta a specialistului adevarat nu au nici o relevanta. Nici politica si tovarasii de pahar.

     De exemplu, C. Oara are publicatii ca unic autor si are publicatii IEEE de valoare foarte inalta. In acele reviste nu intri fara ceva solid. Mai ales daca esti din Romania. Cei din domeniul respectiv cunosc aceste lucruri.

     In domeniul ingineriei mai sunt alti cativa ca dumnealui. Putini.
     Dintre cei 20%. Doar ca nu s-a facut selectia celor care intra in 20% . Cum ar putea fi selectati cei mai buni dintre cei 20% ?
     Multi au ajuns conf si prof cu mult tupeu si fals in dosare.

     Inca ceva - am observat ca ad-astra este multumita de acest comitet. Pacat. Inca un exemplu negativ pentru ceea ce inseamna valoare stiintifica in aceasta tara. Sa ne gandim cu cat aplomb si-a arogat ad-astra valoare stiintifica !
   • 0 (0 voturi)    
    dezinformare (Marţi, 13 martie 2012, 11:40)

    pt fanul din AC [anonim] i-a raspuns lui yxyx

    Vad ca Sergiu Nedevschi are un "fan" contestatar.

    In primul rand SN (tatal) conduce un grup de cercetatori cu multe contracte internationale (inclusiv VW).

    E normal sa nu fie prim autor la toate articolele (doar "dictatorii" impun asa ceva doctoranzilor si subalternilor) intrucat de obicei, coordonatorul doctoranzilor se pune la sfarsit. Asta nu ii minimizeaza nicidecum contributia la partea stiintifica.

    Are peste 8 articole in jurnale ISI cu SRI de 1.5-2.5, si peste 180 de citari independente verificabile cu SCOPUS!

    Asa ca eu zic sa lasati partea de contestare, intrucat el este cel care a infiintat si dezvoltat practic colectivul sau de cercetare.
 • 0 (0 voturi)    
  comisie politica (Joi, 24 februarie 2011, 11:59)

  rolf [anonim]

  Clar ca lumina zilei, o comisie politizata, majoritatea membrilor ei sunt cunoscuti ca fiind apropiati ai PD si ai lui Traian Basescu. Noi si-ai nostri, asta e integritatea pe care-o intelegeti, dle Vlaston. ///(editat de HotNews.ro)
 • 0 (0 voturi)    
  demoleaza stabilimentul, nu schimba fetele (Joi, 24 februarie 2011, 14:35)

  Gigel Militaru [anonim]

  In ianuarie asociatia Edu Cer scria public:

  'Din acest motiv pozitiile de membru in toate Consiliile prevazute de LEN trebuie scoase scoase la concurs public national.'

  http://www.campusnews.ro/stiri-opinii-8191923-primii-pasi-aplicarea-legii-educatiei-nationale.htm

  Da, e responsabilitatea ministrului sa isi numeasca cum vrea muschii lui membrii (alti decit cei pe care ii numeste CNR) tuturor comisiilor prevazute de LEN. Fiind responsabilitatea lui isi asuma si consecintele deciziei: aceea de a genera nedumerire, nemultumire sau frustrare in sistem atunci cind anunti decizii care nu au nimic transparent in ele sau cind altii le miroase de la o posta ca sunt tot pe aceleasi baze pe care a fost cladit 'sistemul' vreme de 20 de ani: gasti, clanuri, trafic de influenta, politizare excesiva.

  Da, sunt citiva membrii in noul CDATDU foarte buni stiintific. Dar asta nu este totul si nu e foarte esential pentru ca si in fosul CDATDU erau.

  Calea pe care Daniel Funeriu trebuia sa mearga, ca sa nu faca ca TOTI predecesorii sai era alta, daca dorea sa fie un ALT FEL de ministru.

  Sa anunte concurs public pentru toate comisiile pe care el sa ne numeasca ulterior si sa anunte pentru fiecare tip de comisie un set minimal (de citeva rinduri) de criterii de participare la concurs. In felul asta ai fi aratat ca esti un alt tip de ministru. El numea doar comisia de concurs.

  Nu a facut asta si a ales calea ultraultilizata: vor fi exact aceleasi consecinte.

  Daca vrei sa schimbi un sistem nu schimbi doar fetele. Ci demolezi ... stabilimentul si faci altul nou.
  • 0 (0 voturi)    
   verticalitate (Joi, 24 februarie 2011, 15:11)

   o [anonim] i-a raspuns lui Gigel Militaru

   Va spun ceva despre S.Nedevschi: ca decan a aprobat un dosar de profesor universitar care avea la capitolul grant international o sponsorizare de aprox. 250 marci la o conferinta din Polonia. Sponsorizarea venind de la firma organizatoare a conferintei.
   De acord, S.N. este o achizitie grozava intr-o astfel de comisie.
   Merita sa fie alaturi de prof. Barbu, nu-i asa ?
  • 0 (0 voturi)    
   Hai sa numaram impreuna (Joi, 24 februarie 2011, 16:16)

   un matematician [anonim] i-a raspuns lui Gigel Militaru

   Pentru ca si dumneavoastra sunteti matematician ca si dl. Vlaston, haideti sa vedem impreuna cati membri din Consiliul CNATDCU sunt de la Cluj. Eu am numarat 8, iar domnul Vlaston numai 5. Dumneavaostra ce spuneti ? Chiar e Clujul cel mai tare din Romania ?
   • 0 (0 voturi)    
    .... (Joi, 24 februarie 2011, 17:31)

    Gigel Militaru [anonim] i-a raspuns lui un matematician

    Nu doresc sa numar pe nimeni si nici de unde provine pentru ca nu asta conteaza (desi inteleg ce vreau sa insinuati).

    Am expus mai sus modul in care consider ca trebuiau sa fie alesi membrii celei mai importante comisii a ministerului. Daniel Funeriu nu a facut asa ci totul s-a desfasurat in clandestinitate cum au facut TOTI, absoluti TOTI ministri educatiei post 89.
 • 0 (0 voturi)    
  comisie noua dupa naravuri vechi (Joi, 24 februarie 2011, 19:42)

  gogu [anonim]

  deci, doi presedinti de la doua comisii sunt din aceiasi catedra (Ion Stroie & Stefan Staicu). din sutele de catedre din tara exact la aceeiasi catedra cu cativa profesori s-au nimerit savantii si oamenii integri. uitati-va si in cv-uri.
 • 0 (0 voturi)    
  echivalare de diplome (Vineri, 25 februarie 2011, 2:57)

  student plecat [anonim]

  Domnule Vlaston,

  Ati putea sa scrieti si un articol despre cat de greu este de echivalat o diploma post universitara din strainatate si de ce? Nu vorbesc de universitati prin posta, ci legitime si de prestigiu. De ce e posibil sa fi angajat intr-o universitate americana cu diploma din Romania (eventual tradusa), iar daca vrei sa te intorci in Romania dupa studii trebuie sa dovedesti si laptele supt de la mama? Avem un sistem universitar atat de serios sau doar e doar invidie fata de cei educati in strainatate?
 • 0 (0 voturi)    
  calitate (Duminică, 27 februarie 2011, 9:40)

  Paul [anonim]

  In toata lumea calitatea este data de numarul lucrarilor cotate ISI publicate.

  Cred ca un criteriu minim, pentru profesor, de tipul: 2 lucrari cotate ISI cu factor de impact mai mare decat 1 in ultimii 5 ani , ar trebui sa fie un criteriu de bun simt.

  De asemenea ar trebui sa se tina seama de domeniu si de numarul coautorilor.
 • 0 (0 voturi)    
  contact CNATDCU (Joi, 3 martie 2011, 6:35)

  Adrian [anonim]

  Stie cineva, va rog adresa de contact (e-mail) a CNATDCU? Eu nu am reusit sa o gasesc. Multumiri anticipate si va raman recunoscator (adyioana@gmail.com)
  • 0 (0 voturi)    
   sedinte (Duminică, 15 mai 2011, 18:07)

   adriana [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Are cineva idee care sunt datele (am inteles ca e de doua ori pe an) la care se intruneste comisia de validare a doctoratelor?
   Multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   CNATDCU (Marţi, 25 octombrie 2011, 10:08)

   CTIN GEORGE [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Str. Schitu Măgureanu nr. 1, sector 5, cod 050025 Bucureşti
   Tel: 021 307 19 18; Fax: 021 307 19 19


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii