Un profesor preda intre 16 si 18 ore/saptamana
Foto: CampusNews

Va tenteaza o cariera didactica?

de Stefan Vlaston CampusNews

Duminică, 20 martie 2011, 18:42    NEWS | OPINII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Este clar ca reforma in educatie nu are sanse sa reuseasca fara un corp profesoral bine pregatit. Si ma refer atat la formarea initiala cat si la formarea continua. Anticipez o prima reactie: la salariile mici pe care le ofera statul, mai ales pentru incepatori, poate sa astepte mult si bine amatori pentru profesii didactice.

Este si nu este intemeiata aceasta obiectie. Salariile nu sunt atractive datorita unui viciu de fond al legii salarizarii bugetare, care salarizeaza functia si nu performanta. Performantei i se aloca doar 30% peste salariul standard stabilit prin grilele de salarizare, ramasita a salarizarii comuniste. Prea putin.

Totusi, meseria de dascal are si multe alte avantaje, comparativ cu alte profesii.

In scoala un profesor sta cele 18 ore de predare saptamanala, plus alte cateva ore destinate sedintelor sau serviciului pe scoala. Diferenta pana la 40 de ore, cat reprezinta norma didactica, sta acasa si mai are grija de copii, daca este cazul, simultan cu pregatirea pentru lectiile pe care le are de predat, corectare teze si lucrari, etc.

Apoi, anul scolar are 35-37 de saptamani de scoala. Diferenta pana la 52 de saptamani, adica 4 luni bune, reprezinta, mai mult sau mai putin, un concediu platit. Pentru ca, desi profesorii pot fi chemati la activitati scolare in vacantele elevilor, acestea sunt mai mult sau mai putin formale, nu se monitorizeaza riguros. Participarile la examene,  plata cu ora pentru activitatea peste norma de baza, indemnizatia de diriginte, posibilitatea unor joburi part-time conduc in final la venituri mai mari decat cele din grilele de salarizare prevazute de lege. Ce vreau sa spun este ca avantajele unei cariere didactice trebuie vazute ca un pachet, atunci cand le comparam cu alte joburi.

Cum s-a schimbat pregatirea initiala a profesorilor, conform noii Legi a Educatiei Nationale (LEN)?

Art. 236.  (1) Formarea initiala pentru ocuparea functiilor didactice din invatamantul preuniversitar cuprinde: a) formarea initiala, teoretica, in specialitate, realizata prin universitati, in cadrul unor programe acreditate potrivit legii; b) master didactic cu durata de 2 ani; c) stagiul practic cu durata de un an scolar, realizat intr-o unitate de invatamant, sub coordonarea unui profesor mentor.

Continuturile masterului didactic sunt stabilite de MECTS, in baza obligatiei pe care o are privin politicile in domeniul educational.

Principala noutate rezulta din Art 238 (3) Studentii care frecventeaza cursurile masterului didactic acreditat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului intr-o institutie publica pot beneficia de burse de studiu finantate de la bugetul de stat.
(4) Cuantumul unei burse acordate de la bugetul de stat este egal cu salariul net al unui profesor debutant.

Practic, in timpul masterului didactic studentul are acelasi salariu cu un profesor debutant, ca si cum ar fi deja angajat pe post. Este singurul master platit de stat in felul acesta. Desigur, va exista un contract intre minister si masterand, in care vor figura obligatii reciproce, printre care aceea de a continua cariera didactica un numar de ani, asa cum se intampla cu orice burse anticipate, platite de angajator.

Cat despre perioada de practica de un an:

Art. 240 (2) Persoanelor aflate in perioada stagiului practic cu durata de un an scolar li se aplica, in mod corespunzator functiei didactice ocupate temporar, toate prevederile prezentei legi, precum si toate celelalte prevederi corespunzatoare din legislatia in vigoare.

Adica, stagiarul este angajat in regim de ¬cadru didactic suplinitor¬, in terminologia actuala, va beneficia de salariu, dar si de un mentor care sa-l asiste la ore si sa-l indrume pentru obtinerea competentelor necesare obtinerii examenului de definitivare in invatamant.

Art. 241 (2) Cadrele didactice care promoveaza examenul de definitivat dobandesc titlul de profesor cu drept de practica in invatamantul preuniversitar.
(3) Cadrelor didactice angajate cu contract de munca pe o perioada determinata, care au promovat examenul de definitivare in invatamant, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(a), prin hotararea consiliului de administratie din unitatea de invatamant respectiva, in conditiile legii.

In conditiile aratate, prelungirea la sase ani a perioadei de pregatire a unui viitor profesor este doar aparent un neajuns, pentru ca trei ani din sase sunt salarizati de stat cu salariul de debutant al unui profesor.

Un master educational, recunoscut de statul roman, are relevanta si in spatiul European al educatiei, permitand posesorului, dupa perioada de activitate prevazuta in contract, sa predea si in tari din UE.

Prevederile LEN vor conduce la un invatamant schimbat si mai sofisticat decat este in prezent, aliniat sistemelor similare din tari ale UE, astfel incat o pregatire speciala printr-un master educational nu are cum sa fie evitata. Iar posesorii de astfel de diplome specializate vor fi categoric preferati altora, care nu au o astfel de specializare.

Nu sunt doar premise optimiste. Profesorii care au dobandit drept de practica in invatamant, prin trecerea examenului de definitivat, nu au asigurat un post, in mod automat. Desi este de presupus ca cifrele de scolarizare alocate de minister pentru aceste mastere educationale vor  fi colerate cu nevoile reale ale invatamantului, nu exista siguranta unui post la oras, sau in scoli cotate ca fiind bune sau foarte bune. Cum selectia cadrelor didactice se va face la nivel de scoala, este foarte important ca in perioada stagiaturii aspirantii la posturi didactice sa-si faca o "promovare" cat mai profesionista, astfel incat sa fie ei cautati si curtati de scoli pentru a participa la concursuri de titularizare.

Frica ca vor conta pilele trebuie sa dispara, la un moment dat. Ce interes ar avea directorii si comisiile de concurs, formate de Consiliul de Administratie, sa angajeze profesori slabi care sa goneasca elevii, in loc sa-i atraga. Si daca elevi nu sunt, bani nu sunt, pentru ca din 2012 se aplica finantarea per capita. Cati elevi ai, atatia bani primesti.

Asa arata lucrurile acum, inaintea aparitiei legislatiei secundare referitoare la pregatirea initiala a viitorilor profesori.

De indata ce vor apare alte precizari prim metodologii, HG-uri, regulamente, le voi semnala amatorilor de cariere didactice.

Mai este ceva. Daca nu aveti "chemare", inclinatie pentru munca cu elevii, renuntati la aceasta varianta de pregatire a carierei. Sa nu riscati sa spuneti, la un moment dat, ca elevii v-au ruinat sanatatea.

Este preferabil sa-si aleaga aceasta meserie aceia care vor spune candva: de-ar fi s-o iau de la inceput, tot profesor as vrea sa fiu. Ma numar printre acestia.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
12408 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  normal (Duminică, 20 martie 2011, 18:55)

  eu [anonim]

  normal ca nu,
  sunt alternative,
  sunt licentiat
  care n-are chef de FOAME,
  si de prostitutia politicienilor,
  si de mishto-ul postacilor gen ... sau gen ...
  PE SCURT NU,
  si raman liber spre deosebire ...
 • 0 (2 voturi)    
  Speculatii periculoase.....si inutile... (Duminică, 20 martie 2011, 19:19)

  Stefan, fost dascal din romania [anonim]

  Cu tot respectul, ceea ce debitati Dvs. aici, ca si alti colegi de breasla didactico-analisto-jurnalistica (ca asta ati creat, o struto-camila) este doar un fel de gargara fara apa. de ce? fiindca speculati in jurul unor teme care va sa zica nu exista sau lipsesc cu desavarsire! dezbaterea oricat incercati sa o salvati, nu are FOND. de ce? fiindca atat timp cat intr-o tara, sa o numim accidental Romanica, un asambleur de termopane castiga mai bine decat dublu fata de un dascal debutant (sper ca se subintelege ca are studii superioare), aceasta discutie nu are nici un fond. asa pot sa imi dau si eu cu parerea idealisto-nerealista pe tema LEN (care educatie sa fim cinstiti. oricum incepe sa lipseasca tot mai multor romani), despre criterii de performanta, despre necesitatile elevilor.......apropo necesitatile elevilor, ca vad ca apar tot mai multi "analisti" ori cu grave probleme de vedere sau cu grave carente intelectuale: eu stiam ca atunci cand se vorbeste de educatie, sanatate si aparare primeaza necesitatile societatii in ansamblul ei, nu ale indivizilor supusi toanelor zilnice; si in ciuda datului cu parerea tot nu ajung la un rezultat, fiindca sistemul functioneaza doar atat timp cat dascalii nu pot fii distrasi de la scopul lor principal: predarea si transmiterea cunostintelor si valorilor, iar asta nu se poate intampla atat timp cat un dascal trebe sa il faca pe dracu in 4, meditatii si stimuli, ca sa nu numim spaga, ca sa isi ia o pereche decenta de pantaloni, incaltaminte etc etc. fara sa ii fie frica ca nu mai are bani de taxe si mancare. cat despre problematica normei de predare si a vacantei de 4 luni, aici va recomand expresia preferata a modelului Dvs., conducatorul statului roman: decenta ar fi trebuit sa va spuna sa va abtineti de la asemenea afirmatii si sa propuneti sisteme alternative la actualul. nu consider cele 18 ore norma didactica si 4 luni de concediu platit un avantaj, in conditiile actuale de salarizare! o zi buna!
  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 20 martie 2011, 21:19)

   [anonim] i-a raspuns lui Stefan, fost dascal din romania

   • +1 (1 vot)    
    Bai Costika de la coada.... (Luni, 21 martie 2011, 11:35)

    Stefan [anonim] i-a raspuns lui

    prin postul tau ai dovedit presupunerea mea de mai sus, lipsit de educatie si cunostinte. Sa te vad pe tine, dascal la o materie unde nu se cer meditatii, de exemplu biologie gimnaziu, dupa 5 ani de vechime, cu definitivat si masterat (cel din urma l-am facut conform ministerului educatiei de amorul artei, nu e considerat formare continua) cu 780 ron net, da? si apoi sa comentezi de cei care dau meditatii. si am avut colegi debutanti care au luat 600 ron, da? nesimtirea si ignoranta e mare la romani.......si cunosc oameni care asambleaza termopane, munca necalificata, si iau 1500 ron net! mai comentezi? tara absurdului cu oameni ai absurdului. iti multumesc ca m-ai ajutat sa demostrez ceea ce am subliniat mai sus! pana la urma in modul limitat in care pui problema ce vrei? sa aduc eu bani de acasa ca sa ma lase sa predau? tie personal ti se pare normal, ca unui om sa ii scada constant salariul de la debut pana anu asta? iti suna a societate si popor civilizat, a stat care stie ce face? daca asta ti se pare tie normal, atunci ramai in romania, ca inseamna ca e tara ta ideala!
 • 0 (0 voturi)    
  raspuns (Duminică, 20 martie 2011, 19:26)

  stanca [anonim]

  ma bucur sincer pentru increderea acordata sistemului de invatamant si mai ales modului in care credeti ca functioneaza (aproape perfect!) si ...
  ..... va invidiez pentru optimismul d-voastra!
  ..... as dori sa va ascult parerea dupa aproximativ 3 ani de "cariera didactica" cand aveti deja satisfacuta aceasta "tentatie"!
  va doresc succes!
  • 0 (0 voturi)    
   Daca la mine va referiti (Duminică, 20 martie 2011, 22:14)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui stanca

   Parerea exprimata este dupa 30 de ani de cariera didactica. Daca ar fi s-o iau de la inceput, tot profesor m-as face.
   • 0 (0 voturi)    
    Aceeasi alegere (Luni, 21 martie 2011, 10:35)

    skalid [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    ar face-o si mama mea. Ii place munca de profesor. In ciclul primar a avut 2 invatatori extraordinari; asta se intampla intr-un sat din Dobrogea acum foarte multi ani.

    De la o vreme au inceput sa dispare educatorii si profesorii buni care sa ii inspire pe copii si care sa fie model pentru cei tineri. Dorinta de a te face invatator sau profesor sau descoperirea vocatiei se face destul de devreme cu mult inainte sa ajunga cei mici in invatamantul universitar. Iti trebuie modele credibile si exact acesti oameni care sunt pe cale de disparitie. Iar disparitatea remuneratiei nu face decat sa inrautateasca situatia.

    In ultimii 10 ani s-au facut mult prea putine pentru invatamantul preuniversitar si acolo este baza de unde trebuia sa se plece. Din punctul de vedere al finantarii, mi-e teama ca ideea de X RON/elev risca sa duca exact la situatia din invatamantul universitar, la flagelul fabricilor de diplome unde se coboara standardele pentru a avea cati mai multi studenti (cu cat mai multi oameni la "cu taxa" cu atat mai bine).

    Asa ca in cativa ani degeaba se va mai vorbi de vocatie in invatamant, ceea ce va fi foarte trist.
 • +1 (3 voturi)    
  prea multe diplome................ (Duminică, 20 martie 2011, 19:30)

  un eu [anonim]

  Se tot vorbeşte de pregatirea cadrelor didactice, toti sunt dusi de val,de vant sa aiba cat mai multe diplome,hârtii care să le ateste cursurile absolvite, master-fara număr...............Şi se intra la clasă cu mandrie profesionala de sorginte pur teoretica, cu neiertatorul catalog sub braţ si de aici incolo sa te tii circ. Pentru ca numai activitate de invatamant nu e.
  DIN PACATE CEEA CE NU SE FACE ESTE ACTIVIATEA PRACTICA,ANUME PRACTICA PEDAGOGICA ACOLO ITI DAI SEAMA DE CHEMARE....Nu in examene teoretice, cărţi citite, cursuri.Acolo in fata elevilor ştii daca esti in stare, daca tot ceea ce ai invatat poate fi transmis mai departe , daca ai deschiderea de a da mai departe ceea ce ai acumulat. Un dascal nu e o carte, un curs , munca la catedra nu inseamna redarea unor cunostinte ci adaptarea lor la subiecti , la elevi. Şi asta nu se invata in stand cuminte in scaun si ascultand profesorul din facultate..........situtiile pe care le intampini cu elevii nu sunt in carti, le traiesti, fiecare moment din lectie, fiecare intrebare pe care o adresezi si raspunsul pe care il primesti sunt lectii pe care le inveti...UN DASCAL se formeaza cu adevarat in fata clasei..........
  • -1 (1 vot)    
   Anul de mentorat (Duminică, 20 martie 2011, 22:15)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui un eu

   Tocmai asta face, practica pedagogica, un an de zile, sub supravegherea unui mentor.
   • -1 (1 vot)    
    anul de mentorat (Luni, 21 martie 2011, 9:00)

    d-lui Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Cand a inceput anul de mentorat , practicantul trebuie sa stie sigur ca este capabil sa il inceapa.Eu vad acest an de mentorat ca o etapa fundamentare a unor experiente didactice acumulate, si nu ca o etapa de descoperire.Ma refer strict la practica dintimpul facultatii,care nu prea este...din pacate
 • +3 (3 voturi)    
  clar nu (Duminică, 20 martie 2011, 19:32)

  marius m. [anonim]

  sunt student la master, anul 2, la istorie si nu am de gind sa ramin in invatamant. Degeaba e timp liber vara, degeaba stau doar 4-6 ore la scoala pe zi si lucrez in rest acasa, banii finali sunt PREA PUTINI! Daca vreau sa imi fac o familie, daramite un copil, cu ce il cresc? Cu aer, caci cei 7-800 lei pe luna de care aud ca beneficiaza colegii mai mari ce au ales, nefericit, aceasta optiune, nu ajung de nici o culoare. No way!
  • -1 (1 vot)    
   Nu va rezumati (Duminică, 20 martie 2011, 22:16)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui marius m.

   doar la banii aceia. Puteti castiga si altii, timp este.
   • +1 (1 vot)    
    decenta..... (Luni, 21 martie 2011, 11:44)

    Stefan [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    decenta dle Vlaston. v-am scris mai sus, opiniile care va depasesc le omiteti! cum va permiteti sa ii spuneti asta unui debutant? spre ce societate doriti sa aspiram? spre una a "descuracaretului balcanic", sau spre una a oamenilor potriviti la locul potrivit, fara sa trebuiasca sa se abata de la obieivul central al activitatii lor? ma socheaza si ma intriga dezinvoltura raspunsurilor Dvs. mai degraba diletante si infantile. Marius m, lasa draga ca mai ai timp sa faci si un mcdonalds sau un carrefour, tura de noapte sa iti acoperi cheltuielile cu copilul, ca doar nu vrei pempers, treci la spalat scutece, ca nu esti in UE in secolul 21, ci in Congo secolul 20. de aia plecam domnule Vlaston, datorita sistemului si a oamenilor! auzi dom'le, sa i se recomanda dascalului roman inca un job ca sa isi acopere cheltuielile curente......si voi chier vreti PERFORMANTA??? glumiti nu?
 • +2 (2 voturi)    
  mda... (Duminică, 20 martie 2011, 19:39)

  judex [anonim]

  Pile vor exista mai abitir ca inainte. Sa vezi ce veselie va fi prin comune cu alegerea directorilor, pile pentru profesori etc Si apoi sa vezi cu finantarea per capita ce se va intampla. Cu asta s-a dus in jos invatamantul superior. Acum e randul preuniversitarului...Noi nu aveam oameni cu bachelor care sa predea peste tot. Acum ii vrem cu master pedagogic.
 • +2 (2 voturi)    
  Invatamant (Duminică, 20 martie 2011, 19:50)

  Elena [anonim]

  Nu as lucra niciodata in invatamant din cauza salariilor de mizerie.Am absolvit un liceu cu profil pedagogic si o facultate de stat si as avea posibilitatea sa predau, dar parerea mea este ca sunt cei mai prost platiti oameni din toate sistemele din Romania.Pregatirea profesionala este continua, stresul este prezent de la inceput si posturile calificate sunt cateva pe an.
 • +1 (1 vot)    
  Bravo,comentatori! (Duminică, 20 martie 2011, 19:57)

  radu v. [anonim]

  Comentarii mai pertinente decat acestea nu am mai citit ,domnule Vlaston.Ele exprima mizeria in care a fost adus acest sistem prin impostura si utopie.Inca mai credeti in cele afirmate mai sus?Pai,veniti intr-o scoala(oricare) si o sa vedeti ca tot ceea ce conteaza este grosimea dosarului cu hartii obtinute pe la diverse cursuri de formare tinute de bagatori de seama ai inspectoratelor (pe bani frumosi).Nu conteaza pregatirea profesionala si nici munca la clasa.FELICITARI,DOMNILOR TEORETICIENI ,ATI OBTINUT METASTAZA!Restul sunt vorbe...
 • +2 (2 voturi)    
  Pe cine sa tenteze ? (Duminică, 20 martie 2011, 20:01)

  dana [anonim]

  Trebuie sa fii nebun sa mai predai in invatamant. Cunosc un caz care face naveta si din cei 700 ron pe care ii ia in mana 300 ron ii da pe benzina care nu se deconteaza desi exista lege. O vanzatoare are 700 ron in mana fara sa mai faca naveta , cert este ca prietenul meu va parasi definitiv aceasta minunata tara , care a facut enorm de multe pentru el si binenteles acest sistem de invatamant.
 • +1 (1 vot)    
  Nu !!! (Duminică, 20 martie 2011, 20:02)

  psihologul de serviciu [anonim]

  Am predat in perioada 1989-1992 mi-am facut datoria fata de partrie.
  Sa faca munca patriotica si ficele presedintelui si altii care au din ce sa-si intretina familia.
  Pe scurt problema pentru care am plecat era :
  Noi ne faceam ca mincim
  Elevii ca invata
  Statul ca ne plateste

  Nu cred ca s-au schimbat mult lucrurile
  • -1 (1 vot)    
   Si totusi (Duminică, 20 martie 2011, 23:01)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui psihologul de serviciu

   Asa cum sunt ei, elevii, si ei au nevoie de ajutor. Daca toti fug, cum se va dezvolta tara asta? pana la guvernanti, n-ar trebuie sa ne preocupe si pe noi soarta ei?
   • +1 (1 vot)    
    perfect de acord (Luni, 21 martie 2011, 13:20)

    un fost elev [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    atata timp cat profesorii sunt platiti decent
   • +2 (2 voturi)    
    soarta tarii (Luni, 21 martie 2011, 13:37)

    Paul [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Poate de soarta tarii ar trebui sa se preocupe inclusiv cetatenii care ii aleg pe guvernanti.

    Cred ca inca nu s-a constientizat faptul ca daca prostia costa, atunci si scoala costa.

    Chiar daca in invatamant nu se vede clar, exista cerere si oferta. Asta se vede atat in ceea ce priveste calitatea profesorilor tineri cat si disponibilitatea elevilor si a parintilor la efort (inclusiv financiar).

    Cine nu constientizeaza ca scoala are nevoie de resurse financiare pentru a performa va suferi consecintele.
 • +2 (2 voturi)    
  e putin alfel (Duminică, 20 martie 2011, 20:38)

  valentin [anonim]

  tu crezi ca un cadru didactic munceste numai cat este in fata elevilor? sa stii ca munca de acasa pentru pregatirea unor materiale de buna calitate nu o pune nimeni la calcul.
 • +1 (1 vot)    
  sistem neperformant (Duminică, 20 martie 2011, 21:19)

  Paul [anonim]

  Sistemul actual este neperformant. Dincolo de articolele noii legi exista finantarea per student echivalent. Acest tip de finantare va duce la polarizarea sistemului de invatamant.

  Pe de o parte cei care sunt dispusi sa plateasca suplimentar pentru educatie si
  ceilalti.

  Cum nu exista garantii de succes in primul caz, nu exista garantii de esec in cel de-al doilea.

  Un lucru este sigur. Cat de bun ar fi profesorul cu 30 de copii in clasa nu poate exista calitate. Cred ca in aceste conditii, cel putin 30%-40% din invatamantul din marile orase se va privatiza in urmatorii 5-6 ani.

  Ce valoare va avea legea salarizarii unice in acest caz?
 • +2 (2 voturi)    
  Incurajare (Duminică, 20 martie 2011, 21:54)

  Mihai [anonim]

  Anul acesta am fost plecat pentru un schimb de experienta in Marea Britanie. Din discutiile purtate cu profesorii si asistentii (intr-un cadru informal) am ajuns si la partea financiara si mi-am dat seama cat de putin suntem pretuiti de sistem. Am depus actele la acea universitate si, din fericire, mi-a fost acceptat. Multumesc Romania dar nu te mai vreau! P.S. Imi place ca domnul Vlaston incurajeaza tinerii sa intre in invatamant, in condiitle in care dansul a fost director de scoala si a plecat. Halal exemplu personal!
 • 0 (0 voturi)    
  Despre a munci... (Duminică, 20 martie 2011, 22:05)

  Claudiu T. [anonim]

  Personal, după orele de muncă, dacă nu mă văd cu vreun prieten mă cufund până târziu în noapte studiind tehnologii de programare, citind forumuni, rezolvând probleme proprii, făcând câte un proiect de dragul de al face sau pentru alții (cu sau fără bani).

  Lucrez ca WebDeveloper și-mi place asta.
  Și nu mi se pare normal ca atunci când mă pregătesc în afara orelor de program să fiu plătit. Chiar dacă ce învăț îmi folosește și la muncă nu învăț pentru firmă, ci pentru mine. Fac ceea ce îmi place. Iar când serviciul nu-mi mai oferă posibilitatea să fac ce-mi place îl schimb.

  Și muncesc 12-16 ore / zi și muncesc și în weekend și am rar câte-o vacanță (de obicei de vineri până duminică) și-s fericit pentru că fac ceea ce-mi place. Și... nu câștig cât un faianțar sau unul de montează termopane. Și nici nu mă interesează căci nu termopane e ceea ce am vrut să fac.

  Dacă nu vă place salariu, dacă nu vă plac copii așa cu nebuniile lor (am predat și eu când eram mai tânăr informatica) mai bine vă apucați de termopane sau de văruit sau ce credeți că v-ar aduce bani. Însă vă spun de la început... nu e muncă ușoară. Am făcut și dintr-astea în propria casă.

  Așa că vorbiți mai calculat... doar ar trebui să vă numiți profesori, nu să vă faceți de rușine meseria.
  • +1 (1 vot)    
   De ce ?? (Duminică, 20 martie 2011, 22:52)

   psihologul de serviciu [anonim] i-a raspuns lui Claudiu T.

   De ce numai la faianta si la zugravit iti sta oare gandul?
   Se pot apuca si de programare sau daca le duce capul si de alte activitati care sunt mai bine platite.
   De ce nu ai ramas ca tanar informatician la catedra ??
   Azi erai un erou aveai statuie in fata scolii
   • 0 (0 voturi)    
    De ce nu am rămas la catedră... (Marţi, 22 martie 2011, 0:09)

    Claudiu T. [anonim] i-a raspuns lui psihologul de serviciu

    Pentru că îmi place să programez mai mult decât să profesez.

    P.S.1 Câștigam binișor căci nu predam la stat. Erau cursuri de IT în cadrul unei firme specializate.

    P.S.2 Am spus de fainațari și zugravi pentru că a făcut cineva mai sus fererire la salariile lor mai mari decât ale profesorilor.
  • +1 (1 vot)    
   copii (Luni, 21 martie 2011, 9:27)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui Claudiu T.

   Pana la urma este vb de copii.

   Nu stiu daca ai copii, dar daca ai avea si un profesor bun care il invata ceva pe copilul tau, ti-ar spune ca nu se descurca cu 1000 RON/luna, ai avea curajul sa ii tii un discurs ca cel de mai sus?

   Ai avea curajul sa ii spui sa isi caute alt loc de muca mai bine platit?

   Daca ai copii, pune bani deoparte pentru educatia lor. Profesorii buni sunt din ce in ce mai putini si ca in orice domeniu si in invatamant se aplica legea cererii si a ofertei.
   • 0 (0 voturi)    
    Despre copii (Marţi, 22 martie 2011, 0:25)

    Claudiu T. [anonim] i-a raspuns lui Paul

    În legătură cu copiii sunt mai multe aspecte de luat în calcul:
    - timpul pe care-l am să-mi educ singur copilul (ca plus pe lângă educația de la școală - și nu mă refer la cei 7 ani de acasă);
    - aptitudinile lui (căci dacă are înclinații către pictură n-am să-l oblig să învețe ceea ce știu și-l pot învăța eu - informatică);
    - istețimea lui, căci dacă l-am învățat ce e bine, ce e rău, ce e util etc. azi există internetul (caută pe YouTube și vei găsi cursuri video întregi despre aproape orice).

    Într-adevăr, în măsura în care bigetu-mi permite și nu-l pot învăța eu anumite lucruri (pictura de ex), aș face apel la orele suplimentare plătite.

    Acum le spun profesorilor exect ce am spus mai sus. Probabil nu aș putea face la fel dacă aș avea un copil la liceu, iar profesorul său de matematice e, să spunem... altfel decât aș vrea. Aș crea cert un război între mine și respectivul profesor, lucru pe care nu l-aș vrea.

    Pe de altă parte, de la anul, banii primiți de școli vor fi în strânsă legătură cu numărul de elevi. Iar când profesorul de matematică nu se ocupă cum trebuie de băiatul meu am să-l mut la altă școală. Prefer, pentru copilul meu, o școală unde am garanția că învață ceva chiar dacă va fi nevoit să piardă până la 1 oră cu naveta pe zi. Sunt mai multe lucruri de luat în calcul.
    • 0 (0 voturi)    
     ???? (Marţi, 22 martie 2011, 11:55)

     Paul [anonim] i-a raspuns lui Claudiu T.

     Daca profesorul de matematica nu corespunde, atunci este corect sa iti muti copilul la alta scoala. Iar noua lege a invatamantului incurajeaza acest lucru (de fapt este singura decizie din legea invatamantului care va face diferenta).

     Dar daca profesorul de matematica este bun, esti multumit de cum il invata pe copilul tau si ti-ar spune ca nu se descurca cu 1000 RON/luna, ai avea curajul sa ii spui ca daca nu ii convine nu are decat sa isi gaseasca un nou loc de munca?

     PS: Sper sa nu gresesc, dar cred ca nu ai copii. Locuiesc intr-un oras universitar si de jumatate de an a plecat pediatrul copilului in strainatate. Crede-ma ca de atunci nu am mai gasit un medic la fel de bun.

     Atitudini de tipul: nu iti convine, pleaca, va deprofesionaliza educatia si sanatatea. Daca ar exista un sistem privat care sa rezolve problemele ineficentii sistemului de stat ar fi bine. Dupa parerea mea suntem pe marginea prapastiei.
 • 0 (0 voturi)    
  formarea continua (Duminică, 20 martie 2011, 23:17)

  razvan [anonim]

  Eu as aprecia si un articol despre formarea continua in vizunea noii legi. Mai ales daca se va schimba ceva in ceea ce priveste desfasurarea examenelor de definitvat si gradul 2 deoarece materia pentru aceste examene nu are nimic de a face cu munca de la catedra. In general se evalueaza aceeasi materie la care ai fost deja evaluat in timpul facultatii....e inutil.
 • 0 (0 voturi)    
  ei, na! (Duminică, 20 martie 2011, 23:19)

  Miha [anonim]

  Salariile nu sunt atractive datorita unui viciu de fond al legii salarizarii bugetare, care salarizeaza functia si nu performanta. - as incepe cu acest citat, domnule profesor, si cu datorita/din cauza... care-mi mananca zilele mai nou mai rau ca "vreau decat". oameni buni, exista si "ca urmare", "in consecinta" si alte... goodies ale limbii romane usor de asimilat la ora de dezvoltarea vorbirii... !!! Stiti ce-mi place mie cel mai mult? Vorba vine, imi place... ca nu vorbeste nimeni despre vocatie, despre placerea de a preda, despre a avea ce cauta la catedra... Astea au disparut de tot!!! prostiile alea de cursuri de pedagogie nu te invata nimic si nici nu te ajuta sa vezi daca e cazul sau nu sa stai vreodata la catedra. Probabil ca daca as fi facut "clasicele" cursuri de practica in facultate as fi luat lejer o nota buna. In schimb, studenta fiind, am predat la un liceu si mi-am dat seama ca n-am ce cauta la catedra! Bravo mie! Nu bravo facultatii care m-ar fi facut fara nicio problema mare profesoara de n-are improtanta ce! Am avut parte de profesori minunati in liceu - dedicati, interesati, pasionati... Si de altii cam cum as fi putut ajunge eu, fara nicio chemare... Asa ca am putut face comparatia. Cine insa se ocupa sa vada inainte sa se intample nenorocirea? Pentru ca de multe ori un profesor care n-are ce cauta acolo e o nenorocire pentru un elev. Poate distruge interes, pasiuni, chiar destine! Despre astea insa liderii sindicali nu vorbesc niciodata nimic... mai grav e ca nu vorbesc nici asa numitii analisti... despre cum (nu) se evealueaza adevaratele calitati ale omului care urmeaza sa stea la catedra si sa influenteze poate chiar definitiv unele personalitati in formare... Poate n-ar fi rau sa se vorbeasca mai mult despre asa ceva. sau poate macar sa se vorbeasca...
 • +2 (2 voturi)    
  Nu pe bune? (Duminică, 20 martie 2011, 23:23)

  B.E. [anonim]

  Nu stiu unde sunteti dvs. profesor si munciti doar 18 ore pe saptamana...

  Eu nu sunt profesor, dar sotia mea este. Acum, duminica, la 23:09, pregateste materiale didactice. Chestia asta a facut-o cam toata ziua. Si se repeta aproape in orice weekend. Iar acasa ajunge cam pe la 19:30 de multe ori, cu toate ca incepe activitatea de la 08:00.

  Transportul il face pe banii nostri, mai exact ai mei, ca vine vreo 220 lei pe luna, la 3 scoli. Si a da, 3 scoli deoarece de 6 ani nu a reusit sa gaseasca norma intreaga la o singura scoala, cu toate ca e titulara, si pe locul 8 pe judet ca medie. Stiti de ce? Deoarece orice post este eliberat (prin pensionare) dispare rapid in maxim 1 saptamana, ca prin farmec, fara anunt public sau concurs.

  La scoala nu poate pregati nimic. La imprimanta nu are acces, PC-urile de acolo nu functioneaza decat ocazional. Acasa, platesc eu curentul la PC-ul pe care il foloseste 90% in interesul scolii (PC cumparat tot de mine). Mai puneti la asta si costul de cartuse de imprimanta, undeva pe la 80 lei pe luna. Asta, daca nu are nevoie sa traga prea mult color, si ajungem pe la 320 lei pe luna.

  Mai puneti la asta si costurile cursurilor de la CCD, care sunt obligatorii, ca altfel esti "copilul ploii", si practic nu castiga absolut nimic. Munceste pe gratis. Pe zero.

  Sa va povestesc de bine-cunoscutele prostii de la servici? Se schimba directorul la scoala, prima intalnire intre sotia mea si noul director: "In scoala asta ori esti cu mine ori nu esti deloc". Direct in fata, fara nici o jena. Sicane de la babele batrane, zilnic. Deh, ele nu au master, nu au participari la olimpiade cu premii sau mentiuni.

  Copii, unii mai praf decat altii. Doar cativa buni. Restul de-a dreptul dezinteresati, ca sa nu zic tampiti.

  Mie sincer deja mi s-a acrit de situatia asta. Castig de 16 ori mai mult ca ea. Nu inteleg de ce tot insista sa ramana profesoara. I-am tot propus sa incerce altceva.

  Ce pot sa zic. Noroc ca v-ati gasit fraierii.
  • 0 (0 voturi)    
   Corect (Luni, 21 martie 2011, 23:22)

   M.S. [anonim] i-a raspuns lui B.E.

   Vroiam sa spun ca situatia aceasta este si la mine in familie. Va urez succes celor care veti incepe o cariera didactica!
 • -1 (1 vot)    
  Si totusi... (Luni, 21 martie 2011, 0:11)

  Costica [anonim]

  ...nu vine nimeni in invatamant? Mai sa fie...Voi, toti cei de pe aici ati arata o suficienta prea mare ca sa meritati un loc acolo, loc ocupat de pra multe ori de interesati, nu de pasionati. Niciunul dintre voi nu a vorbit de pasiune , doar de bani. exact ca manelarii...
  Sa-i raspun desteptului cu Anglia: daca toti romanii capabili ar depune cereri la universitatea lui, crede el ca ar mai avea loc?
  E usor sa daticu pietre, in articol e vorba de multe , nu numai de bani. Si indiferent cat injurati voi sistemul DUPA ce ati intrat in el, uitati ca sutn zeci de mii de doritori de a intra in el? Chiar sa cred ca numai voi le stiti pe toate si ceilalti nu? sau ca numai la unii se intampla chestii urate?
  Realitatea e ca sistemul e corupt si in recesiune dar , fara dorinta nu facem nimic. Ma bucur ca voi NU o sa candidati. Sunt multi altii care vor si , in mod sigur , cel putin unii vor fi mai buni ca voi si ca cei care trag inapoi sistemul (sa nu stie nimieni ca editurile platesc profesorii sa foloseswca cartile lor iar profesorii obliga parintii la foarte multe cheltuilei suplimentare care fac scoala GREA pentru cei cu posibilitati materiale reduse?)
  Eu as lucra ca profesor dar numai ca norma secundara, ca part time, nu ca sa traiesc din asta. Sistemul a scazut foarte mult pentru ca sociertatea nu poate sustine la nivel inalt atatia "dascali"...
  • +1 (1 vot)    
   Drept la replica (Luni, 21 martie 2011, 14:01)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Costica

   Raspunsuri de genul "desteptul cu Anglia" va descalifica din punctul meu de vedere ca participant la discutie. Constat o radicalizare a raspunsurilor din partea anumitor indivizi certati cu bunul simt: daca nu esti ca mine, esti impotriva mea! Sa stii ca nu plec cu placere, dar totusi ma gandesc ca in joc e viitorul meu profesional si al familiei mele.
   • 0 (0 voturi)    
    Descalificarea... (Luni, 21 martie 2011, 18:47)

    Costica [anonim] i-a raspuns lui Mihai

    ...e a voastra ! voi faceti totul o apa si un pamant ! voi nu stiti ce este sacrificiul ! va intereseaza numai sa va fie bine , nu sa ii invatati ceva pe copii !!! banii !!! vrei bai ? dute unde vrei , la ce bani vrei dar nu incerca sa-i faci pe cei care activeaza , vor sa activeze sau vor activa in sistem ca fiind mai prosti ca voi pentru ca au acceptat conditii "inacceptabile" pentru maria -voastra !
    caci asta faceti, ii faceti fraieri pe cei din sistem ...!!! si nici macar nu va dati seama !
    de aceea am folosit acest apelativ, "desteptul cu anglia", din cauza superioritatii afisate ...
    • 0 (0 voturi)    
     Pentru Baciu Costica (Luni, 21 martie 2011, 20:55)

     psihologul de serviciu [utilizator] i-a raspuns lui Costica

     Ceri sacrificii ??
     Daca ai copii baciule nu cred ca iti arde de sacrificii.Primele cuvinte sunt:mama ,tata,papa.
     Te trezesc la realitate.
     Iti trec figurile de erou
    • 0 (0 voturi)    
     Drept la replica (Luni, 21 martie 2011, 22:11)

     Mihai [anonim] i-a raspuns lui Costica

     Domnule Costica, unde rezulta din remarcile mele ca cei care raman in sistem sunt niste fraieri? Insinuarile dumneavoastra nu fac decat sa-mi confirme parerea anterior prezentata legata de anumite lacune morale ale unor categorii de indivizi. Pana la urma fiecare isi cladeste viitorul asa cum considera. Nu vad care este problema dumneavoastra! Va doresc tot binele din lume.
 • 0 (0 voturi)    
  Spectator al Spectacolului Universitar (Luni, 21 martie 2011, 0:36)

  Virgil Grossu [anonim]

  In legatura cu articolul "Ce este CNATDU" ...

  Domnule Vlaston,

  Nu vi se pare o concentrare periculoasa faptul ca reprezentanti din 3 centre universitare "fac jocurile", "impart cartile" pentru o tara intreaga? Oare sunt acestia cei mai buni specialisti din Romania pe domeniul lor? Si chiar daca ar fi cei mai buni specialisti, nu avem nici o garantzie ca acestia nu vor favoriza centrele universitare in care activeaza.
  Repet, nu mi se pare normal ca intr-o astfel de comisie sa nu fie reprezentanti care sa incerce sa acopere cat mai bine centrele universitare existente in Romania.

  O alta afirmatie a dumneavoastra "...se tine de cuvant si aduce la conducerea Comisiilor prevazute de Legea Educatie profesionisti de prima mana, o garantie ca lucrurile incep sa se indrepte in invatamantul nostru superior, promisiunea domniei sale la inceput de mandat.​ " mi se pare pura demagogie.
  Dumneavoastra garantati pentru afirmatia facuta legat de profesionalismul tuturor membrilor comisiei? Ii cunoasteti pe fiecare in parte? Pe ce va bazati in afirmatia facuta (pe CV-ul acestora)?
  Dupa cum bine stiti in acest domeniu imaginea este totul, si sunt oameni care si-au construit-o cu grija mascand impostura sau semi-impostura intr-o perioada mai lunga de timp.
  As dori sa nu ma contraziceti cu nume grele din aceasta comisie binecunoscute pentru profesionalismul lor ... ci cu nume mai obscure, venite din zona de penumbra...
  • 0 (0 voturi)    
   ?!?!?! (Luni, 21 martie 2011, 9:43)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui Virgil Grossu

   Deocamdata se stabilesc criteriile de bun simt pentru promovare pe functiile de lector, conferentiar si profesor.

   Criterii de genul: suma factorilor de impact al lucrarilor publicate / la numarul de autori ai fiecarei lucrari sa fie mai mare decat 3 sau 4. Sau un critetiu care sa prevada ca un viitor profesor trebuie sa publice un minim de lucrari cotate ISI ca prim autor.

   De ce ar fi favorizate cadrele didactice din cele 4 centre universitare?
 • +1 (1 vot)    
  NU NU NU (Luni, 21 martie 2011, 10:02)

  Andrei [anonim]

  programul nu este cel spus de dv ... in mult scoli si universitati esti "obligat" sa stai 8 h la servici, timp in care ai sau nu ai treaba ... de obicei ai o gramada de hartagorii de completat, vezi planul de lectie care in fiecare an se schimba. Vacanta nu este de 4 luni ... profesorii intra in vacanta la 1 Iulie si ies din vacanta la 1 Septembrie. Salariile sunt de mizerie ... si nu ma refer la cele de intrare, pb dc ai sta 3 ani pe 600 ron si pe urma ai sarii la 1000 euro ... ar putea fi o sansa ... dar nu sari la 1000 euro ... sari la 1000 ron. Asa ca toata bataia asta pe salariile de intrare este o prostie, conteaza si ce urmeaza. Deci nu ... raportul munca/beneficii este net defavorabil, prefer sa muncesc 10 ore la privat si sa am macar o recompensa care sa=mi permita sa ii cumpar copilului ceva, decat profesor. Si bani, chiar conteaza Dl Vlaston, in Romania anului 2010 ... cu 600 ron oare unde sa ma situez in piramida lui Maslow? Calitatea costa bani (asta am invatat in mediul privat), vrea invatamant de calitate ... sa scoata bani guvernul. Doar cu Legi nu se poate.
  • 0 (0 voturi)    
   :) (Luni, 21 martie 2011, 10:14)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   Concediile profesorilor sunt de fapt vacantele elevilor,

   Personal cred ca o modalitate de a scadea incarcarea elevilor (inclusiv la maxim 5 ore pe zi), este micsorand vacanta elevilor la 2 luni pe an (o luna vara, 2 saptamani iarna, o saptamana de paste si o saptamana intre semestre).
   • +1 (1 vot)    
    invatamantul romanesc (Luni, 21 martie 2011, 15:26)

    mitza baston [anonim] i-a raspuns lui Paul

    Acum 18 ani eram fericita clasata pe numarul 17 din cei opt sute de candidati pe cele 200 de locuri ale Facultatii de Litere din Universitatea Bucuresti! Acum 14 ani absolveam tot printre primii cursurile facultatii de Litere. Intre timp am descoperit ca profesor poti ajunge si absolvind o facultate la care primesti grila deja rezolvata pe email...nu citind sute de carti si tocindu-ti coatele si mintea in sala de lectura. Acum sunt la un pas de inspectia pentru gradul didactic I si mi-e rusine sa-mi privesc copiii in ochi, ca sa nu citesc reprosul lor ca nu le pot asigura nici macar urma de trai decent pe care orice om, cu studii superioare sau nu, ar trebui sa le ofere copiilor sai. Multumesc invatamantului romanesc!
    • 0 (0 voturi)    
     copii (Luni, 21 martie 2011, 17:33)

     Paul [anonim] i-a raspuns lui mitza baston

     Lucrez si eu in invatamant si va inteleg frustarea.

     Cred ca pentru profesori ca d-voastra si cat si pentru cei 3-4 prieteni care au renuntat la invatamant din cauza salariilor, singura solutie este privatizarea sistemului de invatamant.

     Sunt parinti (eu ma numar printre ei), care sunt dispusi, chiar si din salariul mic care il au, sa plateasca suplimentar pentru ca, copiii lor sa invete cu profesori dedicati meseriei si in clase cu un numar rezonabil de elevi.
 • 0 (0 voturi)    
  fanatismul poate fi si pozitiv (Luni, 21 martie 2011, 22:45)

  Mihail [anonim]

  Pentru concluzia finala va admir.
  Recunosc ca numai admiratia si respectul meu nu ajuta prea mult.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii