Legea Educatiei Nationale: Schimbarea grupurilor de putere sau europenizarea sistemului?
de Asociatia Edu Cer CampusNews
Vineri, 25 martie 2011, 14:37 NEWS | OPINII
Asa cum am mentionat aici, primul ordin de ministru (OM 3753) privind aplicarea LEN are o legalitate indoielnica, pentru ca legifereaza implicit peste legea nr. 1/2011, Legea Educatiei Nationale.
Universitatile au interpretat art. 3) din acest Ordin de Ministru in sensul ca toate structurile de management si functionare raman neschimbate, cu toate ca LEN spune altceva.
Au urmat alte doua ordine de ministru privind aplicarea LEN care au starnit nedumerire, controverse si discutii aprinse, pentru ca vizeza cele mai puternice si importante comisii pentru aplicarea LEN, aflate la interesectia a doua tentatii mari: puterea si banii. Este vorba de OM 3759/09.02.2011 privind numirea membrilor in Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universtiare (CNATDCU) si OM 3794/01.03.2011 privind Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS - organism care distribuie banii cercetarii).
In primul rand ne exprimam dezamagirea pentru lipsa de informatii oferite de site-ul Ministerului Educatiei: aceste ordine de ministru, esentiale in reforma invatamantului superior si a cercetarii, nici macar nu sunt disponibile pe site-ul acestei institutii, iar pentru a intra in posesia lor e nevoie de ceva efort.
In al doilea rand, trebuie sa mentionam drumul infundat pe care credem ca l-a ales domnul ministru Funeriu in aplicarea LEN, in ceea ce priveste modul de numire a membrilor in cele mai importante comisii. Desi numirile facute de domnia sa sunt in conformitate cu LEN, din pacate face exact ce au facut toti ministrii educatiei in ultimii 20 de ani: numeste niste persoane (respectabile sau nu, valoaroase sau nu) pe criterii absolut necunoscute. Nu acceptam justificarea ca sunt ‚cei mai valorosi oameni din sistem’. Acesta afirmatie o facea si domna ministru Andronescu.
Asociatia Edu Cer a cerut in repetete randuri ca toate numirile in aceste comisii esentiale in functionarea sistemului sa sa faca prin concurs si selectie publica pe baza de criterii transparente, dincolo de orice dubiu. La aproape doua luni de la numiri nici macar CV-urile celor numiti in CNATDCU nu sunt disponibile pe site-ul institutiei, o continuare a lipsei de transparenta la umbra careia s-a petrecut falimentul invatamantului romanesc!
Refuzul de a face selectie si concurs public pentru aceste numiri lasa loc liber ‚negocierilor’ si ‚intelegerilor’ care nu mai au in ele nimic academic si pot fi doar expresie a subiectivismului si interesului pe care grupuri de influenta le pot avea la nivel de ministru. Din pacate, domnul ministru nu schimba paradigma sistemului si joaca dupa aceleasi reguli care au dominat 20 de ani sistemul.
Din acest motiv nu va fi nimic surprizator daca anul viitor toate persoanele numite, fara concurs public, sa fie schimbate de noul ministru al educatiei. Toate, cu exceptia celor care se ‚vor lepada de Funeriu’ si vor spune noului ministru ce rau a facut fostul ministru.
Solicitam ca in cele doua luni de vacanta universitara, ministerul sa organizeze concurs public si o selectie transparenta a tuturor persoanelor care vor fi numite in toate comisile prevazute de LEN, pentru ca noul an universitar sa inceapa cu alesi noi si nu cu numiri dictate de diverse interese, mai mult sau mai putin oculte.
In ultimul rand asistam la un blocaj deranjant si care face victime inocente: desi s-au deblocat posturile de asistent si lector in sistemul universitatar, toate concursurile care s-ar desfasura in acest semestru sunt ilegale.
Motivul este simplu: conform LEN metodologiile de concurs trebuiau elaborate de CNATDCU si legiferate prin Hotarare de Guvern iar toate posturile trebuiau publicate pe site-ul ministerului cu trei luni inainte de concurs.
Faptul ca pana la aceasta data nici macar nu s-au numit comisiile de specialitate CNATDCU, nu s-au elaborat metodologiile aferente, face ca orice concurs de lector si asistent (care conform LEN ar trebui anuntat cu trei luni inainte pe site-ul ministerului) ce s-ar desfasura pana la incheirea anului universitar (1 iulie 2011), sa fie ilegal pentru simplu motiv ca lipsesc metodologiile de concurs. Victimele inocente acele acestei stari de lucruri sunt tinerii care sunt tinuti someri de doi ani din motiv ca posturile au fost blocate.
In ceea ce priveste numirile in CNCS, regretam ca n-a fost preluata practica intalnita in toate tarile dezvoltate: membrilor Consiliului si comisiilor CNCS sa le fie interzis sa faca parte din granturi finantate de institutia pe care o conduc. Refuzul de a interzice acest strident conflict de interese in OM 3794/01.03.2011 lasa loc liber unor practici care nu mai au nimic european in ele si permite „trazactionarea” granturilor.
Edu Cer, tocmai pentru ca a fost o sustinatoarea puternica a LEN si a modernizarii educatiei, trebuie sa spuna raspicat domnului ministru: mergeti pe un drum gresit, care ne separa. Edu Cer nu doreste schimbarea clanurilor ci a paradigmei sistemului educational. Ramane la latitudinea domnevoastra ce drum alegeti.
Citeste mai multe despre legea educatiei nationale | legea educatiei | Educatiei Nationale | Ministerul Educatiei Nationale | Ministerul Educatiei Cercetarii | conflict de interese | hotarare de guvern | grupuri de discutii | ministerul educatiei 2011 | ministerul educatiei
Intrebari: daca pe site-ul ministerului nu gasesti nici macar ordinele de ministru care reglementeaza aplicarea LEN cum naiba sa gasim toate posturile scoase la concurs?
Daca azi 25 martie cind se vor publica pe site-ul MEC posturile scoase la concurs cu trei luni inainte de concurs ca aceste concururi sa fie legale? Un concurs nu se poate desfasura decit pana in mai (ca are si probe practice -- lectii tinute studentilor).
:( Aceste lucruri ma intristeaza foarte tare dincole de bataliile dintre gasti pentru numirea oamenilor in comisii si comitate.
Mai lasa orgoliul ca nu ai nimic de castigat. Nu sunt membru in comisii dar incerc totusi sa vad ce se intampla bun in sistem.
Si asa e tirziu. Cum un concurs se poate da pana la sfirsitul lunii mai (in jur de 20 mai la noi studentii intra in sesiune -- si pentru pozitia de asistent e nevoie de proba practica -- lectie in fata studentilor) -- sa zicem ca pana in 1 aprilie trebuie afisate totate posturile.
In Consiliul Director al Edu Cer suntem 4 colegi din mediul universitar. Comunicatul a fost aprobat in unamimitate.
Legat de concurs: se putea anunta concurusul imediat dupa promulgare (in 5 ianuarie --- pentru toate comisiile simultan) si anuntate rezultatele la sfirsitul lui februarie). 2 luni era destul timp... :( Tot doua luni sunt si in vacanta de vara cind iar se poate face acest lucru. Ce poti spune cind vezi membrii alesi in CNADTU pentru care publicare in reviste ISI e o enigma ?
Da, CNADTU si CNCS arata 'destul de bine' -- sa va citez exact dar sunt sunt si mari exeptii care ne pun pe ginduri.
Important este modul de selectie! Nu aveti dreptate ca universitatile si-au facut selectia pentru ca pur si simplu nu a fost asa -- sau nu a fost asa la cel putin 3 universitati de care stiu -- in care nu a intrebat nimeni pe nimeni.
http://www.edu.ro/index.php/pressrel/15056
Comisiile cu recomandari politice au avantajul ca ii confera ministrului o minimala siguranta ca nu va fi demis. Apropo, urmariti activitatea aracis in ultimele doua luni. Veti constata ca au avut mult prea multe solicitari pentru o situatie normala. Banuiesc ca au avut castiguri mult mai mari decat oricand. Intrebarea este daca universitatile pot justifica respectivele cheltuieli in contextul legii in vigoare.
Intr-adevar, cine s-ar fi asteptat ca un profesionist cu un cv ca al ministrului sa ajunga la compromisuri politice atat de penibile ! S-ar putea insa ca ministrul sa stie ce face si pentru moment sa isi pastreze ca aliati persoanele care ca dusmani i-ar putea zadarnici planurile.
S-ar putea ca ministrul sa gandeasca efectiv dupa zicala " fa-te frate cu dracu' pana treci puntea !" Poate ca este receptiv la ceea ce spuneti dvs. dar amana explicatia pana cand isi va putea permite. Sa speram ca asa este.
Cred ca ministrul nu insista pe articolele din lege legate de nepotism si incompatibilitati pentru ca in justitia noastra acestea pot deveni "interpretabile" de catre judecator iar banii din taxe s-ar scurge exact unde nu trebuie. Poate ca pe viitor aceste cazuri se vor rezolva local si punctual datorita noilor conduceri formate din oameni de calitate. Sa speram. Nu avem alta solutie.
Intr-adevar, este greu de facut predictii asupra deciziilor si actiunilor ministrului si acest lucru devine frustrant pentru toata lumea.
Pe de alta parte Educer isi poate permite sa tina calea dreapta. Cred ca este bine ca procedati cum procedati. Eu doar sper sa nu obositi pe parcurs realizand ca va luptati cu mori de vant. Dar sper sa nu luptati cu mori de vant. Pana la urma ministrul a aratat ca este profesionist acolo unde s-a implicat. Sa speram ca schimbarea este spre bine desi nu exponential.
Toată problema e că se încearcă rezolvare unor probleme prin artificii nu prin unelte sau modele viabile ...