Examen bacalaureat
Foto: Mediafax

Se va copia la examenul de bacalaureat?

de Stefan Vlaston CampusNews

Duminică, 8 mai 2011, 10:20    NEWS | OPINII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Ministrul Funeriu se arata de pe acum optimist in privinta fraudelor de la examenul de bacalaureat, intr-un interviu din 6 mai: "Va asigur ca nu se va mai fura startul in viata si nu se va mai copia la examenele de bacalaureat. Daca altii nu vor fi vigilenti, ce ati vazut in vami veti vedea si in Educatie. Este un semnal pe care doresc sa il transmit".

Ar fi bine sa fie eficient anuntul ministrului, sa sperie, cat de cat, profesorii supraveghetori, dar tare mi-e teama ca nu va fi asa.

Si iata de ce.

Toata lumea angrenata in derularea examenului de bacalaureat are interesul sa incheie examenul cu un procent cat mai mare de promovare. Elevii si parintii pentru ca media de la Bacalaureat este conditie decisiva pentru intrarea la facultate pe locurile fara taxe. Sefii de comisii, de regula profesori universitari, pentru a avea  multi clienti platitori de taxe in universitati de stat sau private, altfel isi pierd veniturile. Profesorii, inspectorii si directorii, pentru a nu fi blamati ca munca lor este de slaba calitate, in contextul in care procentul de promovare ar fi prea mic.

An de an am urmarit examenul de bacalaureat si am criticat derularea lui.

Argumentele mele, pe care nu le-a contrazis nimeni, se bazeaza pe legea numerelor mari din statistica. Nu este posibil,  stiintific vorbind, sa existe diferente de 40 de puncte procentuale intre judetele ¬fruntase¬ si cele codase la promovare, fiind vorba de zeci de mii de elevi. Ca doar nu s-au adunat cei mai buni, vrednici si constiinciosi elevi si profesori doar in anumite judete iar in altele, uneori vecine, cei mai slabi si chiulangii profesori si elevi. Cine poate crede asa ceva?

Explicatia este alta. In judetele, an de an fruntase, s-a instaurat o adevarata cultura a fraudei, sau macar a coniventei intre profesori si elevi, uneori intarita de sumele imense stranse de la elevi, chipurile pentru ¬protocol¬, adica apa minerala, cafea si sucuri.

Exista un judet care a facut exceptie, in ultimii ani, de la aceasta ¬cultura¬. Este vorba de judetul Galati, care s-a aflat in coada clasamentelor procentelor de promovare, in ierarhia pe judete. Anul trecut, in sesiunea din vara, a avut un procent de promovare de 50%.

Considerand ca si acolo s-au petrecut nereguli, posibil mai putine, apreciez ca procentul real de promovare al examenului de Bacalaureat ar fi undeva intre 40-45%. Nu 70%, sau mai mult. Iar daca se cumuleaza procentele de promovare din cele doua sesiuni, de vara si de toamna, se ajunge la mirobolantul procent de 95% de promovati pe tara, cu note mari si foarte mari. Adica suntem o tara de genii!

Metodele de copiat si fraudat s-au diversificat si ele, devenind tot mai sofisticate, odata cu evolutia tehnologica a terminalelor de telefonie mobila sau de miniaturizare a computerelor. Chiar sa fie oricat de vigilenti, profesorii supraveghetori sunt depasiti, uneori, de mijloace tehnice extrem de performante.

Cauzele acestei nedorite situatii sunt multiple:
 • S-au desfiintat scolile profesionale si cele de arte si meserii si toti elevii, au n-au inclinatii si resurse intelectuale pentru un parcurs liceal merg acolo pentru ca n-au alternativa.
 • Nu exista orientare scolara si profesionala de calitate in gimnaziu, astfel incat elevii ajung pe trasee educationale neconforme cu talentele si inclinatiile proprii.
 • Nu s-a modernizat curriculumul, in sensul adecvarii la noul context economic, social si de integrare in Uniunea Europeana.
 • Calitatea profesorilor, odata cu plecarea la pensie a unor profesori de vocatie si talent, este tot mai precara.
Asa se face ca, uneori, elevii imi reproseaza cu deplin temei: dar sistemul si profesorii nu sunt vinovati pentru starea actuala a educatiei, pe care si examenele de absolvire incearca s-o ascunda sub pres? Si au dreptate.

Si totusi, solutii exista. Profitand de nivelul la care a ajuns tehnologia informatica se pot imagina aplicatii informatice care sa genereze in dimineata examenului subiecte personalizate, similare dar nu identice. Adica, pentru a da un exemplu, de ce sa rezolve toti elevii aceeasi ecuatie de gradul al doilea (sau aceeasi matrice, sau acelasi determinant), cand pot avea de rezolvat propria ecuatie de gradul al doilea, pe care n-o mai stie nimeni din afara, sa transmita rezolvarile pe telefon, nu poate copia de la altii si nu i se pot aduce rezolvarile in salile de clasa de catre ¬binevoitori¬.

Iar corectarea ar putea fi tot informatica, daca subiectele sunt de tip grila, ori in varianta clasica, in caz contrar. Sau fiecare subiect contine un text propriu care trebuie comentat, altul decat la colegii de clasa, sau cerinte similare dar nu identice la alte discipline. Cerintele fiind aceleasi, nimeni nu poate pretinde ca a fost dezavantajat doar pentru ca opereaza cu alte numere sau alte texte.

Ar fi un pas important, pe care il propun de multi ani, fara ca cineva sa dea atentie acestei solutii extrem de simple. Poate acum, in ultimul ceas, se va schimba ceva.

Altfel, chiar cu pretul prinderii in flagrant a catorva profesori, vom avea si la vara diferente de zeci de puncte procentuale intre judete, la clasamentul dupa promovabilitate. Va fi dovada ca nici sub actualul ministru nu s-a schimbat mare lucru.
Citeste mai multe despre     |   | 

  
4667 vizualizari
 • 0 (2 voturi)    
  Sigur (Duminică, 8 mai 2011, 10:57)

  Elle [anonim]

  Nu am răbdarea necesară pentru a citi o astfel de aberaţie. Ba da! Se va copia zi de zi, probă de probă! Ar fi în stare să copieze şi la sport. Deschide ochii, domnule.
  • 0 (0 voturi)    
   Si eu (Duminică, 8 mai 2011, 11:41)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Elle

   Am spus ca se va copia...
 • +2 (2 voturi)    
  Problema de fond (Duminică, 8 mai 2011, 11:18)

  Costel [anonim]

  Iarasi nu vedem padurea din cauza copacilor...scoala, cel putin in Romania, nu mai este privita ca un bun strict necesar pentru reusita in viata. In afara de vreo 10% dintre elevi care cu adevarat sunt buni si de obicei lucreaza pe la firme straine in Ro unde sunt si platiti bine, pentru restul, pentru a a se descurca in viata conteaza relatiile, smecheria su prostia celorlalti. Cate genii avem milionare in euro in Romania? Cati nesimtiti? Cati aproape analfabeti?
  • +1 (1 vot)    
   Asta-i efectul, nu cauza (Duminică, 8 mai 2011, 11:45)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Costel

   Daca am avea o scoala performanta cu o certificare a meritelor credibila, n-ar mai fi asa.
   • 0 (0 voturi)    
    Îmi cer scuze (Luni, 9 mai 2011, 15:48)

    Elle [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Nu atacam jurnalistul, ci ministrul! Foarte bine, dacă dumneavoastră consideraţi că se va copia.
 • 0 (0 voturi)    
  Rugaminte (Duminică, 8 mai 2011, 11:20)

  Frobenius [anonim]

  Rugamintea mea nu are, aparent, legatura directa cu examenul de bacalaureat. Totusi, lasati "punctul procentual" celor carora li se potriveste. Folositi desuetul "procent". (Nu cred ca sint necesare alte explicatii.)
 • -1 (1 vot)    
  bac (Duminică, 8 mai 2011, 11:31)

  Mazeta [anonim]

  Normal, Funeriu are mentalitate si reactii de securist, precum ale celui care l-a numit (nu, nu Boc): ameninta si reprima, nu previne si nu cauta solutii.
 • +2 (2 voturi)    
  camere video si model american (Duminică, 8 mai 2011, 11:32)

  wolfspark [anonim]

  hmm...

  In primul rand, o posibila solutie, nu completa, ar fi instalarea de camere video in salile de examen.

  Costul tehnicii de calcul a scazut enorm din 2000 incoace, webcam-urile putand fi gasite la pret-uri de 25 RON deja. Probabil daca sunt luate en-gros preturile pot scadea si mai mult. Ar fi o investitie odata la 5 ani in bani, deci costul poate fi impartit pe mai multi ani.

  De asemenea, de ce nu, este posibil ca in salile de examen doar una din cinci camere (exemplu arbitrar) sa fie adevarata. Sunt sigur ca un obiect care ARATA ca o camera video functionala, cu o luminita rosie, este de ajuns sa sperie pe multi dintre viitorii copiatori la Bac.

  In al doilea rand, o sugestie de viitor din partea unui elev care da bacul anul acesta, este sa se implementeze la Bac posibilitatea de a fi dat in orice clasa si de cate ori doreste participantul, in 2 sesiuni mari pe an(analog SAT-urilor americane). Astfel elevii mai silitori ar putea sa incerce sa-l dea mai devreme sa scape de o grija, iar cei care nu il iau din prima au ocazia sa-l mai dea odata. Foarte important ar fi ca nota sa nu fie absoluta, pentru ca elevul daca doreste sa se imbunateasca sa-l mai poata da odata.

  Cateva beneficii:

  - ar imparti participantii pe mai multe sesiuni de bac, iar pentru organizarea examenului ar putea fi investite costuri fixe mai mari,

  - permite elevului testarea din timp a cunostintelor sale, putand incerca sa dea Bac-ul inca din clasa a XI-a.

  - ar da elevului posibilitatea sa isi imbunateasca rezultatul de la bac, motivandu-i sa invete in continuare pe cei care iau 6 / 7 / 8 sau de ce nu 9.

  - reduce din presiunea de a copia la examen pentru cei (care din propria lor vina sau din cauze exterioare) ajung la Bac si sunt constienti ca nu au sanse sa ia nota dorita. Una este sa stii ca orice ar fi, poti sa pui burta pe carte si sa mai incerci odata, alta-i sa fie atunci totul sau nimic si sa ramai stampilat pe frunte toata viata cu o nota.

  Elev de clasa a XII-a. :D
  • 0 (0 voturi)    
   examenul de bacalaureat (Duminică, 8 mai 2011, 11:55)

   Virgil [anonim] i-a raspuns lui wolfspark

   Bun, nu o sa se mai copieze la bacalaureat, 50% vor promova si ce am castigat? Cei fara bacalaureat ce vor face, de angajat nu-i prea mai angajaza nimeni. Se vor ocupa de bisnita, ca pentru munca fizica nu au fost pregatiti. De cand lumea pe la bacalaureat s-au mai inspirat unii. Tatal meu,nascut in 1904, a avut o hartiuta cu niste formule. Eu, in prezent pensionar, nu stiam formula sectorului sferic, mi-a suflat-o un coleg. Sa nu se creada ca pledez pentru frauda, dar nici sa sarim calul.
   PS. Daca domnul ministru spune ca coruptia e generalizata mai bine desfiintam bacalaureatul. Un apropiat al meu a terminat liceul in Belgia, acolo nu se da bacalaureatul.
   • 0 (0 voturi)    
    Incredibil (Duminică, 8 mai 2011, 13:08)

    kinn [anonim] i-a raspuns lui Virgil

    "Bun, nu o sa se mai copieze la bacalaureat, 50% vor promova si ce am castigat?"

    Cum ce am castigat? Am castigat corectitudine, in primul rand. Aveti impresia ca daca dam tuturor peticul asta de hartie pe care scrie Bacalaureat o sa-i transforme din bisnitari in oameni de stiinta?
    • 0 (0 voturi)    
     E nevoie ca de aer (Duminică, 8 mai 2011, 14:10)

     Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui kinn

     Sa nu mai invatam elevii de mici cu fraude si furtisaguri
    • 0 (0 voturi)    
     bun, promoveaza 50%, dar CARE 50%? (Duminică, 8 mai 2011, 14:37)

     ... [anonim] i-a raspuns lui kinn

     anul trecut au promovat in continuare cei ce trebuiau sa promoveze, si au picat multi dintre cei ce meritau sa promoveze.

     daca pui in balanta un elev bun picat anul trecut din cauza matematicii si unul care a trecut vajaind dand probe formale precum limba romana, istorie, limba straina... - ei bine, la o evaluare cinstita mai mult ca sigur ca balanta se va inclina in favoarea celui dintai. si totusi, asta s-a intamplat.
     si nu suntem nici macar in Franta, unde un bac de matematica este cel putin cotat mult mai bine decat unul umanist. si acolo produc someri cu ghiotura, dar cel putin nu dau peste bot celor capabili.
  • 0 (0 voturi)    
   hmm... (Luni, 9 mai 2011, 10:26)

   nim [anonim] i-a raspuns lui wolfspark

   Ceea ce pare realizabil la scara mica de multe ori este foarte dificil la scara mare. Rezolutia camerelor de care vorbesti este foarte mica, cu greu poti recunoaste trasaturile cuiva care nu e in prim plan. Deci imaginile vor fi cu greu acceptate ca proba. In al doileea rand este nevoie de cineva care sa analizeze imaginile ceea ce inseamna timp si bani.
 • +1 (1 vot)    
  Da, se va copia (Duminică, 8 mai 2011, 12:06)

  Wasile [utilizator]

  Veșnicul conflict de interese - profesorii nu pot da note mici căci vor să pară că elevii lor nu sunt inapți, părinții vor ceva mai bun pentru copil cu orice preț, etc.
  Cauza este mai adâncă încă, și eu învinovățesc în principal statul-angajator pentru apariția ei: stabilirea salariilor în mediul de stat nu în funcție de cunoștințe, aptitudini și implicare, ci în funcție de diplome și certificări și alte asemenea.
  În urma acestui proces de la cel mai mare angajator al țării (cu peste un milion de salariați) și mediul privat a prins ideea, a trebuit să respecte legi cu "postul X nu poate fi ocupat decât la studii superioare" și alte asemenea, piața a răspuns la cerere cu facultățile fabrici-de-diplome și totul s-a dus de râpă. O cunoștință nu s-a putut angaja ca vânzătoare la un magazin din colț căci nu avea facultatea în curs sau definitivată. Într-un Callcenter din București 80% din colegi au master definitivat (nu știu să lege două vorbe, dar asta-i altă treabă). Și tot așa mai departe.

  Deci, ontopic, da. Se va copia la BAC. Se va copia la Capacitate. Se va copia la examenele din facultăți. Există o singură metodă de oprire: meritocrație, nu hârtiocrație la stat. Dacă rezolvăm asta reușim mai departe.
  • 0 (0 voturi)    
   Doar ca statul (Duminică, 8 mai 2011, 12:37)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Wasile

   A iesit din postura de principal angajator. Ii da afara si pe astia care-i are. Din pacate raul a fost facut. Toata lumea are diplome. Imi spunea un doctor ca a renuntat sa se mai laude pt. ca starnea zambete ironice...
 • 0 (0 voturi)    
  politica peste tot (Duminică, 8 mai 2011, 12:11)

  marvel [anonim]

  si daca nu ii lasa sa ia bacul asta tampit care nu are niciun rost in viata,ce or sa faca domnilor....or sa inceapa sa bea si nu vor invata nici o meserie pentru ca statul nu are programe pentru ei sa ii ajute sa mearga mai departe in viata si atunci vor fi lasati sa fure si sa culeaga capsuni in afara. pe urma vine statul si imi spune cum ne apara el de infractori si de nenorociti pe cara chiar el personal i-a creat(VOR SA II CREEZE...ESTE GURA LOR DE AER ) daca nu au astfel de oameni nu ne mai pot tine in frau pentru ca niste prosti de politicieni fara carte si hoti nu pot conduce niste oameni destepti la infinit. Asta este domnilor asta se vrea. Asa ca toate comentariile sunt de prisos ca si incercariile evazive ale unora
 • 0 (0 voturi)    
  Normal ca se va copia (Duminică, 8 mai 2011, 12:29)

  Adrian [anonim]

  Categoric se va copia. Cand am fost eu cel putin 90% au copiat la cel putin o proba.

  Si totul a fost pe fata si supraveghetorii au vazut insa nu au zis nimic.

  Bacalaureatul nu e un "start in viata". E un examen inutil care nu are nici o legatura cu viata reala.

  E climaxul unui sistem de control si propaganda numit sistemul de invatamant romanesc.

  In urmatorii zece ani, sistemul ori se va autodistruge ori se va reinventa complet. Nu e adaptat deloc la cerintele pietei fortei de munca.
  • 0 (0 voturi)    
   piata fortei de munca??? (Duminică, 8 mai 2011, 14:12)

   ... [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   nici aia nu-i adaptata la nimic. daca exista in cantitate suficienta intr-un oras din tara - Bucurestiul - si mai arar prin restul oraselor mari, lipseste aproape complet din marea parte a tarii.
   iar invatamantul produce OBLIGATORIU absolventi de zece clase, adica de 12, adica si de facultate ca, la urma urmei, nu-i impiedica nimeni, si someri incapabili in timp ce in zonele rurale nu exista absolut nici un fel de industrie locala.

   oameni buni, ati auzit de "vremea lui Ceausescu"? ia sa comparam:
   - nu aveai nevoie sa lasi repetenti / nu ai voie sa lasi repetenti
   - invatamantul era "obligatoriu" / invatamantul e si mai "obligatoriu" - adica pastrezi tot ce primesti in scoala, dar nu poti obliga pe nimeni sa-si trimita progeniturile sa invete
   - fabrici de dopuri si alte lucruri inutile / industrie inexistenta si joburi aproape exclusiv in servicii si industrie bancara
   - sistem pile, cunostinte, relatii / mafie generalizata...

   ENJOY :D
   • 0 (0 voturi)    
    Circul (Duminică, 8 mai 2011, 17:19)

    Studiosul [anonim] i-a raspuns lui ...

    Dar de manuale stufoase , ati auzit ?
    De absolventi cu medii mari , pe merit , dar fara locuri de munca , ati auzit ? Sau de circ facut cu mascatii ... ati auzit !?
 • 0 (0 voturi)    
  capunpiatrapiatrancap (Duminică, 8 mai 2011, 12:33)

  Dedalus [anonim]

  Care o fi difernta intre a copia niste tampenii si a le scrie din memorie?
  • 0 (0 voturi)    
   Ei, (Duminică, 8 mai 2011, 13:55)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Nu sunt chiar tampenii. Sa nu exageram
   • 0 (0 voturi)    
    nu prea conteaza daca-s sau nu tampenii (Duminică, 8 mai 2011, 14:32)

    ... [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    atata timp cat cei ce le invata pe de rost le regurgiteaza la examen si apoi raman la fel de goi pe dinauntru cum erau la inceput...

    nu zic ca asta-i peste tot situatia, anul asta predau undeva unde se pune accent pe felul in care copiii gandesc, dar chiar si asa scapa suficiente lepre si chiulangii pentru ca permisivitatea e regula generala. in plus, care-i procentul acestui tip de licee?

    pentru comentatorul "gogu" - la matematica poate ca-i mai greu sa copiezi, desi, din cate stiu eu, anul trecut nu se dadea nimic nou, ci elevii repetau tot anul niste "variante de bac" din care le pica una la examen.
    in plus, din experienta mea de anul trecut, notele au fost drastice doar la matematica, victimele fiind din cea mai buna clasa cu profil real, si dintr-o clasa slaba de stiintele naturii, deci tot examenul la mate i-a omorat si pe aia. in rest... notele la chimie, fizica, biologie erau minunate. notele la romana, istorie, engleza - erau incredibile de-a dreptul. elevi care balmajeau literele si nu erau in stare sa spuna liber doua cuvinte au luat bacul cu medii de 7, 8, unii chiar cu 9...

    astea-s constatarile mele pt. elevi pe care-i cunosteam deja. am verificat rezultatele pentru alte licee, judete etc. si in continuare maciuca lui Funeriu parea sa fi fost matematica, iar absolventii de uman erau in continuare mult prea multi...

    avand in vedere ca exista inclusiv facultati serioase care practica admiterea pe dosare, nici nu vreau sa stiu cine a luat locurile elevilor buni picati anul trecut la bac dintr-un fason al ministrului.

    lucrurile sunt simple: exista mai multi elevi seriosi, capabili decat scoli de acest gen. realitatea crunta e ca exista sute de mii de elevi normali obligati sa stea in clase dominate de cativa elevi abuzivi si unde violenta este la ordinea zilei. faptul ca acei elevi normali reusesc sa iasa din acele licee relativ ne-traumatizati este cel mult o posibilitate. faptul ca nu pot invata e o certitudine.
    bacul e un amanunt nesemnificativ.
  • 0 (0 voturi)    
   !!! (Duminică, 8 mai 2011, 14:04)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Din comentariul tau inteleg ca nu intelegi nimic!
   Nu e vorba de invatat pe din'afara; e vorba de a INTELEGE CUM se rezolva o problema, si de a aplica un mod de GANDIRE in rezolvarea acelei probleme (indiferent daca e mate, fizica sau chimie).
   E vorba de asemenea de a CITI anumite opere literare, a te GANDI la ele, a-ti forma PROPRIILE opinii, pe care apoi sa fii in stare sa le redai intr-un mod inteligibil in limba ta. Evident, cu cultura de TV si manele n-ai cum sa reusesti acest lucru.
   Desi, pana si la TV se mai strecoara emisiuni excelente - vezi cele ale Eugeniei Voda.
   Cat despre faptul ca sunt tampenii...uite ca datorita unor "tampenii" gandite de niste 'tampiti" ai tu acum un calculator + acces la o minune numita internet, unde poti sa-ti reversi....."inteligenta"...
  • 0 (0 voturi)    
   good point :D (Duminică, 8 mai 2011, 14:05)

   ... [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   cel putin la disciplinele umaniste inca se mai practica invatatul pe de rost al comentariilor. programa insasi presupune limbaj de lemn si ineptii cat cuprinde...
   cei care iau bacul la romana, de pilda, pot foarte bine sa nu copieze si sa fie in continuare niste brute desavarsite.

   dar conteaza? cifrele vor "spune" ca monsiu Funeriu face ordine in sistem si cu asta basta. de greata sunt cuprinsi doar profesorii pe care oricum nu-i asculta nici dracu, si elevii seriosi care-si vor vedea "spuma" colegilor dandu-le cu flit si eventual furandu-le si locurile la facultate prin notele lor umflate. si nu-i normal? nu MAFIA conduce in clipa asta in toate straturile societatii romanesti?
 • 0 (0 voturi)    
  bacalaureatul - un exercitiu de imagine (Duminică, 8 mai 2011, 14:00)

  ... [anonim]

  vine bacul, iata din nou ocazia pt d-l Funeriu de a face galagie si a fi admirat.

  dupa farsa de anul trecut, ministrul ar trebui sa taca chitic, si eventual sa se laude cu realizarile DUPA bac, daca vor exista asemenea realizari.
  anul trecut si-a asigurat o victorie josnica impunand un examen greu la matematica, dar neafectand cu absolut nimic spagile si frauda (praticate evident in randul elevilor slabi, in conditiile in cale profilele umaniste au devenit in ultimii ani cele mai slabe). prin bac au trecut in continuare toate ciurucurile. probabil ca si anul asta va fi la fel.

  sa ne uitam un pic si la "stragegia" d-lui Funeriu. i se pare ca daca-i ameninta pe posibilii fraudatori a rezolvat problema. cand sistemul insusi fraudeaza, in frunte cu domnia sa, amenintarile sunt complet inutile. cu siguranta, ca si anul trecut, vom avea, din miile de fraudatori, vreunul condamnat. si gata, mana de fier a d-lui Funeriu e din nou dovedita, cardasia poate continua nestingherita.
  cum spune si autorul articolului, daca in continuare se pune promovabilitatea inaintea calitatii, notele inaintea continutului, evident ca vor persista fraudele.

  in invatamant, fie ca-i vorba de fraude, fie ca-i vorba de rutina obisnuita, ESTE NEVOIE de lucruri facute "pe neve", de duplicitatea intre acte si practica... esti in vacanta copiilor? da, dar pe hartie tu esti la scoala, ca de... evident ca nimeni nu vine sa stea degeaba in scoala saptamani intregi din vacantele scolare, pentru ca nu ar avea nici un rost. ai un stil de predare, idei, eficienta proprie si opiniile proprii despre imbecilitatea programei? - nu conteaza, trebuie sa completezi sute de hartii in care scrii ca predai fix dupa programa... ai in clasa elevi de nota 2 si elevi de nota 10? - ce daca? cei de nota 2 au si ei nevoie de nota 10 pentru facultate, burse, prestigiul liceului si, la urma urmei, parintii lor si alesii acestora din conducerea localitatii sunt in consiliul de administratie mai numerosi decat profesorii.
 • 0 (0 voturi)    
  o solutie (Duminică, 8 mai 2011, 14:43)

  Paul [anonim]

  Avand in vedere ca finantarea per elev echivalent si bacalaureatul in scoli se cam contrazic, cred ca sunt 2 solutii.

  1. Organizarea de centre regionale (3-4 pe judet) in care elevii vor fi distrbuiti in clase prin tragere la sort sau in ordine alfabetica. Avantajul acestei metode este ca supravegherea examenului s-ar putea realiza de cadrele didactice din judetele invecinate.

  2. A doua solutie a enuntat-o d. Andronescu. Organizarea examenului de bacalaureat in centrele universitare. Cum din punct de vedere logistic este f. dificil, cred ca solutia ar fi organizarea a doua bacalaureate (cel de-al doilea permitand admiterea la facultate).
  • 0 (0 voturi)    
   ce interes (Duminică, 8 mai 2011, 15:00)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Paul

   Au universitarii? sa ia cat mai multi bacul sa aiba cotizanti. Atunci?
   • 0 (0 voturi)    
    bun, si de ce au universitarii nevoie de cotizanti (Duminică, 8 mai 2011, 15:30)

    ... [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    cine a stabilit sistemul "finantarii per elev"?

    supravietuirea este un interes legitim al fiecaruia. in plus, universitatile sunt si ele necesare.
    crima este acolo unde supravietuirea a fost legata de criterii de cantitate, iar nu de performanta, adica la varful sistemului de invatamant.
   • 0 (0 voturi)    
    interese (Luni, 9 mai 2011, 18:52)

    Paul [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    In oricare din cele doua solutii se pot identifica interese. Recunosc ca nu exista sistem perfect.

    Pentru cea de-a doua solutie:
    1. chiar daca sa spunem la universitatea x se copie, asta nu inseamna ca absolventul va alege universitatea respectiva.

    2. avand in vedere ca examenul se va da in amfiteatre orice metoda ar incerca ministerul sa o implementeze (camere de luat vederi de ex.) este mult mai ieftina.

    3. in fiecare amfiteatru ar putea fi 4 supraveghetori (2 cadre universitare si 2 profesori din preuniversitar). Cum acestia vor fi alesi aleator, va fi mai dificil ca acestia sa se hotarasca sa ii lase sa copie pe elevi.

    Cred ca cea mai sigura si mai ieftina metoda este a doua, dar si cea mai stresanta pentru elevi.

    Partea cea mai complicata este ca s-ar putea ca sa fie necesara modificarea legii invatamantului, asa ca prima solutie este mai realista (numai de se va implementa!)
  • 0 (0 voturi)    
   sau normalizarea invatamantului cu totul (Duminică, 8 mai 2011, 15:26)

   ... [anonim] i-a raspuns lui Paul

   1. eliminarea finantarii per elev
   2. rectificarea sensului "invatamantului obligatoriu" - adica nu inveti, zbori, dar nici nu mai primesti alocatii, ajutoare sociale etc.
   3. inlocuirea criteriului numarului de elevi cu standardele de performanta
   4. cresterea autonomiei liceelor si a profesorilor in ce priveste predarea, selectarea elevilor, administrarea fondurilor
   5. eliminarea ORICARUI amestec politic in conducerea unitatilor de invatamant, inclusiv a amestecul primariilor
   6. introducerea evaluarilor stricte ale disciplinei elevilor - sanctionarea drastica a tuturor comportamentelor abuzive sau violente, introducerea unui mecanism eficient de evaluare a disciplinei elevilor de catre profesori.
   7. reintroducerea examenelor eliminatorii.
   8. uniformizarea dificultatii probelor la examenul de bacalaureat si, in general, cresterea seriozitatii acestui examen.
   9. interzicerea admiterilor "pe dosare" la facultati, a folosirii tuturor notelor de pe parcursul scolii pentru vreo admitere intr-o institutie de invatamant superior.

   Ar mai ramane, bineinteles, de organizat metodele de verificare a acestui sistem. Dar consider ca cele enumerate sunt conditii esentiale, absenta lor presupune tot atatea bete in roatele scolii romanesti.
   • 0 (0 voturi)    
    last, but not least (Duminică, 8 mai 2011, 15:39)

    ... [anonim] i-a raspuns lui ...

    pentru ca e nevoie, pentru ca profesorii nu au cum contrabalansa raul facut copiilor de familiile disfunctionale, pentru ca violenta este o realitate covarsitoare a scolilor din ziua de azi:

    - inmultirea numarului psihologilor scolari (si finantarea pe masura a acestui aspect).
    - schimbarea alcatuirii claselor (si, asta e, inmultirea, cel putin in aceste cazuri, a numarului profesorilor) - unde e nevoie s-ar putea alcatui clase de maxim 13-15 elevi; asta ar putea face liceele "cu probleme" daca ar avea autonomia de care vorbeam. bineinteles ca prin lucrul cu mai putini elevi profesorii nu vor mai avea nevoie de atatea ore, iar munca lor va avea efecte palpabile. dar pentru asta este nevoie, bineinteles, ca invatamantul preuniversitar sa nu mai fie proiectat ca simpla bona pentru copii (cum o dovedeste de pilda absurda masura a mutarii clasei a noua la scoala generala pentru ca, vezi doamne, copiii de la sate sa aiba si ei cei 10 ani de educatie ROMANEASCA, adica nula si daunatoare).

    si cu asta am terminat, imi cer scuze ca am vorbit prea mult si, de altfel, inutil. lucrurile vor ramane la fel si ipocritii vor castiga in continuare.
   • 0 (0 voturi)    
    Poftim ?! (Luni, 9 mai 2011, 23:32)

    Zgherlos [anonim] i-a raspuns lui ...

    Ar mai fi trebuit sa spui ca trebuie sa dea bac-ul din spatele unor bari de otel blindate cu prelata militara si ar fi fost perfect ...imagineaza-ti ce ar insemna ceea ce spui tu ...70% din elevi ar ramane pe drumuri .. si restul de 30 % vor pleca din tara ..pentru ca sunt prea destepti sa ramana in romania ...dej suntem o tara de tarani analfabeti in majoritate ...dupa aplicarea acelor masuri enumerate de tine sigur vom ajunge departe ....culca-te ...
    • 0 (0 voturi)    
     Bari (Luni, 23 mai 2011, 17:31)

     Yo [anonim] i-a raspuns lui Zgherlos

     Bari e pluralul de la bara?O bara...doua bari!
     Cere patent de inovatie!
 • 0 (0 voturi)    
  Teorie (Duminică, 8 mai 2011, 14:59)

  forster [anonim]

  Teorie in continuare solutii la probleme pe care nimeni nu le vrea aplicate. Nimeni nu face oricum nimic in tara asta.
  • 0 (0 voturi)    
   lozinci si lozuncute (Duminică, 8 mai 2011, 20:04)

   james bond la bac [anonim] i-a raspuns lui forster

   Inteleg ca bac-ul Funeriu se organizeaza astfel : subiecte unice pe tara, locatii stabilite pentru desfasurarea examenului, colt inchis la lucrare, adunare lucrari in cutii speciale sigilate, trimitere la Bucuresti unde o comisie speciala, competenta, numita la nivel national incepe corectura dupa ce anterior au fost amestecate lucrarile sosite din tara, deschidere lucrari, comunicare note prin internet, rezolvare contestatii... gresesc ?! Sper ca nu...
   Deci frauda daca va exista va consta in "sugestii soptite" la nivel de sala sau metoda Cluj de anul trecut. Cei care nu au TV cu moguli acasa s-ar putea sa aplice al doilea sistem dar cred ca sunt putini la numar. (Sincer, ne atrag mogulii - fara plictiseala !) Primul sistem insa va dainui. Deci, poate ca cei care vor lucra la subiecte vor trebui sa gandeasca subiecte la care "sugestiile soptite" ar avea lungimea unui basm asa incat sa-i mai descurajeze pe aventurieri. In rest, mare lucru de facut nu este pana cand nu vor fi exemple de sanctiuni drastice. Propun instalarea de microfoane ascunse in sali de examen. Prin vaze de trandafiri, corpuri de iluminat, pantofii 007 ...
   Oricum, este remarcabil - a aparut o noua lozinca Funeriu - copiatu' si cu bacu' ! fa-te frate si cu dracu' ! Cica "startul in viata"... nu era abecedarul la start ? Si bac-ul la maturitate ? Si doctoratul cu seneritate ?
 • 0 (0 voturi)    
  Explicatie pertinenta... (Duminică, 8 mai 2011, 15:41)

  Kata [anonim]

  De ce se copie la Bac? De ce se copie la orice examen? Din cauza sistemului educational STUPID francofon din care facem parte. In acest sistem viata intreaga a unui individ este apasata de un examen oarecare, pe parcursul caruia trebuie sa fie chintesenta tuturor stiintelor. Dupa acel examen nu te mai intreaba nimeni nimic. "Sunt inginer, doctor, avocat, etc. nu vezi ?" Va suna cunoscut? Cine conduce lumea? Francofonii? Raspunsul e evident... pentru detalii, consultati lucrarea "Psihologia multimilor" scrisa acum 200 de ani de Gustave le Bon, de la pagina 50. Oricum merita citita toata. Veti avea senzatia ca a fost scrisa ieri... Cititi si actionati fiecare pe masura posibilitatilor pentru a schimba ceva. Daca nu puteti face binele, abtineti-va sa faceti raul... Cele bune va doresc. Un oarecare...
  • 0 (0 voturi)    
   Cine conduce lumea? Francofonii? Nu, Masonii... (Duminică, 8 mai 2011, 20:36)

   Examene rele, examene bune... [anonim] i-a raspuns lui Kata

   Cu cat mai multe examene cu atat mai evoluata societatea. Problema este sa fie examene normale. Atunci cand ceri imposibilul apare coruptia. Las eu de la mine daca si tu lasi ceva la mine...

   Spiritul de competitie este driving force in societate. Cine nu vrea examen sa ramana la coada maturii. Este nevoie si de maturatori -este o munca cinstita care trebuie retribuita adecvat. O munca cu mai putin stres ca altele.
 • 0 (0 voturi)    
  O sugestie (Duminică, 8 mai 2011, 16:55)

  Geo Baleanu [anonim]

  Eu as propune institurea unor atestate de studii medii, in care media finala sa fie formata din mediile generale ale tuturor anilor de liceu. Aceste atestate ar putea asigura accesul la slujbe pentru care sunt necesare studii medii (secretariat de exemplu, mi se pare absurd de-a dreptul ca in ziua de azi orice firma de apartament vrea sa aiba secretara cu facultate).
  Acest tip de atestat nu ar permite accesul la universitati. Pentru cei care doresc sa-si continue studiile in cadrul universitatilor, ar trebui organizat un examen de bacalaureat foarte dur, in centre speciale, supravegheate video, iar conditia de baza ar fi minim media 8 la atestatul de studii medii.
  In acest fel bacalaureatul ar reprezenta cu adevarat ceea ce ar trebui sa fie, poarta de acces in universitati, si procentul de promovabilitate ar fi suficient de mare. S-ar evita de asemenea situatiile in care unii absolventi de facultate nu stiu sa scrie si sa vorbeasca corect romaneste, proveniti din 'fabricile de diplome'.
  • 0 (0 voturi)    
   'absolventi de facultate care nu stiu sa scrie' (Luni, 9 mai 2011, 11:55)

   ...si 'fabrici de diplome' [anonim] i-a raspuns lui Geo Baleanu

   Si de unde s-ar mai putea alege politicienii romani ? Trebuie sa dati o sansa acestei tari altfel nu mai avem politicieni !? Metoda dvs. nu este fezabila pentru tara. Va sugerez un studiu de fezabilitate la nivel mai inalt decat nivelul ortografic dar limitat la un concurs de intrebari de bun simt. Propun: Udrea vs. Funeriu (ii vedem prea des alaturi in aceeasi banca) sau Boc vs. Paleologu, caci este mai de actualitate. Cine castiga intodeauna competitia ?! Dar banii si puterea ?! Conteaza coeficientul de inteligenta, nu-i asa ?!
 • 0 (0 voturi)    
  bac (Duminică, 8 mai 2011, 22:24)

  bac [anonim]

  in ultimul timp s-au schimbat mereu bacul de multe ori si profesorii nu au nici o vina acum subiectele sunt mai dificile iar elevii mai slab pregatiti normal ca se descurca fiecare cum poate
 • 0 (0 voturi)    
  bacul e o aiureala (Luni, 9 mai 2011, 11:32)

  hazmate [anonim]

  Personal consider examenul de bacalaureat o aiureala. Este inutil, ca majoritatea examenelor. Pot sa inteleg utilitatea practica a unui examen de diferentiere,unde din 20 de candidati, trebuie sa ramana 10, si nu ai alta metoda mai transparenta de selectie, dar acolo unde nu este o miza, ce sens are sa dai acel examen? o sa va explic si de ce: elevii care au de dat bacalaureatul au parcurs programa scolara, au obtinut note de trecere, au acumulat ce trebuiau sa acumuleze. daca nu ar fi facut-o, nu aveau ce cauta la bac. E ca si cum muncesti o viata, iar cand sa iesi la pensie, trebuie sa demonstrezi ca ai muncit satisfacator, ca nu ti-ai suparat sefii, ca ai fost ok, altfel nu iei pensia. putin fortata comparatia, dar e cumva similara situatia. Asadar, sa se renunte la prostia asta, si sa se puna accentul pe ce se face zi de zi in scoala, si nu la cum se copie rusinos, penibil la marele examen de bac. Copiii, ma rog, tinerii, intra in viata scolara adulta printr-o frauda. Cei care nu copie vad pe altii copiind, si tac, deci sunt partasi, si uite asa continuam generatiile de indobitociti. iar pe boc il puteti convinge ca nu tre' sa plateasca profesori si supraveghetori si alte chestii pentru examen, iar cu banii ramasi, mai poate face un centimetru de autostrada.
  • 0 (0 voturi)    
   dar daca se copiaza nu se 'copie' ? (Luni, 9 mai 2011, 12:25)

   anti-politicianul [anonim] i-a raspuns lui hazmate

   Aparent, good point. Dar sa judecam... bine, rau dvs. desfintati conceptul de cv sau resume. Genial ! Chiar credeti ca un angajator se va gandi la un interviu care sa testeze acumularile in scoala in locul notei de la bac ?

   Pe de alta parte cat timp lucrarile de bac nu sunt colectate in capitala si nu sunt supuse unei corecturi unitare de catre o comisie specializata, intrecerea socialista va continua, si aici poate ca aveti dreptate. Redundanta vs "dai un ban dar stai in fata" !

   In plus, cum isi vor selecta universitatile smechere (care nu mai organizeaza admitere) studentii ?

   Va prevad o cariera politica fulgeratoare in aceasta tara.
   • 0 (0 voturi)    
    insulta politicoasa... (Sâmbătă, 21 mai 2011, 14:26)

    hazmate [anonim] i-a raspuns lui anti-politicianul

    Cariera politica fulgeratoare in aceasta tara poate fi considerata o insulta. Conceptul de CV sau resume devine inutil in momentul cand cele scrise acolo sunt demonetizate. Exista foarte multi oameni cu un cv romanesc impresionant insa fara acoperire reala. Multi au facut si fac facultati, mastere, doctorate doar ca sa le scrie in CV ca ce frumos si destepti sunt. Dar cam atat. Asa ca bietul angajator deja e satul de porcarii frumoase. Sper ca sunteti de acord cu mine ca exista o inflatie de universitati. facultati facute cate 3 deodata, studenti care habar n-au ce materii au in programa si alte asemenea trasnai. Universitatile smechere nu au decat sa-si puna la punct un sistem smecher de selectie, ca nu e greu, si sa nu se bazeze pe amaratul asta de examen de bac.
 • 0 (0 voturi)    
  bac 2011 (Joi, 12 mai 2011, 13:22)

  eleva [anonim]

  cred ca bacalaureatul ar trebui sa fie scos din programa iar elevii sa dea un atestat in functie de profilul pe care il au dupa care sa mearga fiecare la facultatea care doreste pe baza de admitere bineinteles.asa nu vor mai exista discutii daca se fraudeaza bacul sau nu!iar toata lumea ar fi multumita!
 • 0 (0 voturi)    
  Laks (Joi, 26 mai 2011, 20:48)

  Wise [anonim]

  Se copie , asta e evident , asa a fost din totdeauna si asa o sa fie pan la ultimul an de bacalaureat , desi cu diploma de bac nu prea faci nimic ( in Ro ma refer) Romania nu are sansa decat sa vina altcineva sa ne conduca din alta tara , tot romanul care se baga la condus aceasta "tara" la acelasi punct o duce . . .
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Marţi, 31 mai 2011, 11:18)

   lola [anonim] i-a raspuns lui Wise

   Voi astia care va da-ti cu parerea nu a-ti copiat?Atunci vedeti-va de problemele voastre si nu mai comentati atat.La munca cu voi!
   • 0 (0 voturi)    
    Alas (Vineri, 24 iunie 2011, 0:51)

    Alas [anonim] i-a raspuns lui lola

    Hm... reforme, reforme, reforme... cui ii pasa? Voua sigur nu.

    Ziceti de note, in special de cele mari, dar cum se face ca s-un amarat de 5 este extrem de greu de luat, mai ales la matematica, profilele specializate, si nu numai. De exemplu... cei care aleg sa se pregateasca pentru o admitere la facultate.. ce au de ales, pe ei cine ii motiveaza?

    Citeam nu demult cum niste nesabuiti erau de acord cu un grad de promovabilitate mic, dar se uita pesemne ca... bacalaureatul este un examen NU concurs, deosebirea ar fi urmatoarea: la examen trebuie o iei o mota minima, pentru a promova, la concurs se poate pica si cu note mari, prin urmare... ce s-ntelegem ? Asist, din pacate, la niste reforme facute de prosti pentru prosti, cei inzestrati de la mama-natura se vor descurca, oarecum,la acumularea cunostiintelor, dar ceilalti, cei multi si ..., ce vor face?

    Sa pice, sa pice ! Ha ha ha.. demagogia continua sa se reproduca. Dar "picatul" e indeajuns? Cati sprijina munca, fie ea fizica sau intelectuala? cati cauta sa ajute la formarea individului si nu il formeaza fortat?

    Sustineti pedepse mari, cu cuvinte si mai mari, dar.. din pacate.. ramaneti ceea ce ati fost si sunteti: niste p...i. O pedeapsa trebuie corelata la fapta savarsita, nedreptatea naste nedreptate!

    That's it.. we're "doomed" :)).


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii