Din nou despre evaluarea universitatilor
de Stefan Vlaston CampusNews
Miercuri, 18 mai 2011, 5:24 NEWS | OPINII
Un interviu al secretarului de stat, Catalin Baba, acordat Mediafax, vine sa limpezeasca procedurile prin care vor fi clasificate universitatile pana la mijlocul lunii iunie.
Este vorba de clasificarea prevazuta de Legea Educatiei Nationale (LEN), la art. 193 (4):
- (4) Universitatile se clasifica, pe baza evaluarii prevazute la alin. (3), in 3 categorii:
- a) universitati centrate pe educatie;
- b) universitati de educatie si cercetare stiintifica sau universitati de educatie si creatie artistica;
- c) universitati de cercetare avansata si educatie.
- Pana aici toate bune si frumoase, prevederea din LEN este buna si trebuie respectata.
- Problema incepe atunci cand analizam cine are dreptul sa faca aceasta evaluare.
- La art. 193 se spune:
- (3) Evaluarea in scopul ierarhizarii programelor de studii si a clasificarii universitatilor se realizeaza pe baza unei metodologii de evaluare propuse de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si aprobate prin hotarare a Guvernului, in maximum 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Aplicarea acestei metodologii intra in raspunderea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Evaluarea este realizata periodic.
- (5) Evaluarea prevazuta la alin. (3) se face de catre un consortiu format din: ARACIS, incluzand reprezentanti ai studentilor, CNCS, CNATDCU si un organism international cu competente in domeniul ierarhizarii si clasificarii institutiilor de invatamant selectat pe baza de concurs.
- (6) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), prima evaluare de dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, facuta conform prevederilor alin. (3), se face numai de catre un organism international cu competenta in domeniul ierarhizarii si clasificarii institutiilor de invatamant superior sau de catre o agentie de asigurare a calitatii inregistrata in EQAR, din strainatate.
Aici avem prima incalcare a LEN. Aliniatul 6 spune in mod expres ca prima evaluare de dupa intrarea in vigoare a legii, (si suntem la prima evaluare), pentru clasificarea universitatilor sau ierarhizarea programelor de studii, nu poate fi facuta decat "de catre un organism international cu competenta in domeniul ierarhizarii si clasificarii institutiilor de invatamant superior sau de catre o agentie de asigurare a calitatii inregistrata in EQAR, din strainatate".
Nici vorba de consortii la care sa participe si institutii romanesti, ca tocmai asta a vrut legiuitorul sa evite: mismasurile mioritice.
Cat despre "un organism international cu competenta", cine stabileste ca EUA ("Asociatia Universitatior Europene") este un astfel de organism?
EUA este un ONG, membru fondator al EQAR, Registrul European al Agentiilor de Evaluarea Calitatii in Educatie, dar nu rezulta de nicaieri ca are experienta, specialisti si logistica necesara unui astfel de proces complicat, cum este evaluarea universitatilor. Exista agentii specializate, listate in EQAR, care cu asta se ocupa de ani de zile, fac evaluari si au capatat o experienta considerabila, spre deosebire de EUA care, dupa stiinta mea, nu are vreo evaluare la activ pana in prezent.
Presupun ca e pe cale sa se realizeze urmatorul scenariu:
EUA si-a dat acordul sa participe la evaluare in chip de paravan si carte de vizita internationala, iar evaluarea propriu zisa o fac tot "expertii nostri", ARACIS, CNCS, CNATDCU, care asta fac de ani de zile, de am ajuns unde suntem cu educatia.
Daca ministerul refuza sa faca licitatie publica, conform legii achizitiilor publice, pentru selectarea unei agentii internationale de evaluare, putem banui ca in spatele afacerii "evaluarea", prin care se vor plati din banii publici cateva milioane de euro catre ONG-ul numit EUA, stau personaje direct interesate de afacere.
O alta problema rezulta din faptul ca aceste "consortii" vor studia doar metri cubi de documente, fara sa controleze pe teren daca ce scrie in acte este si adevarat. Cum noi avem o experienta indelungata in "pacalirea cu acte", rezultatul va fi ca iarasi certificam cu ochii inchisi ce vor altii sa vedem. Contactele cu studenti, cu profesori, cu absolventi, cu asociatii profesionale sunt obligatorii in astfel de evaluari. De asemenea, administrarea de chestionare.
Daca se va realiza scenariul anticipat, atrag atentia ministrului Funeriu ca se incalca flagrant Legea Educatiei Nationale. La art. 193(6) , care este aplicabil in aceasta speta, nici vorba de consortii cu participare romaneasca. Este vorba de agentii cu traditie in domeniu, care au sute de evaluari la activ, din Germania, Austria, Franta, etc., nu de ONG-uri despre care nu garanteaza nimeni ca au experienta in evaluari, pentru ca nu au un background cunoscut in acest domeniu.
Corect ar fi fost sa se organizeze licitatie la care sa participe, conform caietului de sarcini, doar agentii consacrate, cu experienta, inscrise in EQAR, Registrul European.
Daca incepem cu stangul si incalcam LEN din primele actiuni, inseamna ca tot efortul de promovare a acestei legi extrem de importante a fost in zadar.
REFERINTE
Citeste mai multe despre asociatia universitatilor europene | clasificarea universitatilor | evaluarea universitatilor
In conditiile noii legi si a unui anuntat bacalaureat mai serios decat cel de anul trecut multe universitati (particulare in mare parte dar si unele de stat) vor ramane fara profesori si fara studenti.
Cat despre criterii, daca acestea se bazeaza numai pe articole publicate, graturi de cercertare internationala primii, numar de doctoranzi etc. atunci birocratia nu va fi mare pentru ca cifrele sunt seci.
Ce ma supara este ca de fiecare data cand se doreste ceva apare si intrebarea: Cat de multa birocratie.
Poate raspunsul corect ar fi: minimul necesar.
In anii '90 d.Dinescu argumenta ca in '89 nu a fost revolutie pentru ca au plecat generalii si au venit coloneii PCR.
E un ONG infiintat in 2008! Mai nou ca Edu Cer :) dar pune maina pe 5 milioane de Euro sa evalueze sistemu' de la noi.
EUA asta e un fel de Consiliul Rectorilor de la noi. In fapt si Bodrea se lauda ca e membru si prin conducerea la tot felul de organizatii similare. Ciudat e ca nu am gastit pe site cine conduce acest ONG.
In componenta ONG-ului aia scriu ca sunt 'mari' universitati cum ar fi cele de
mai jos --- cred ca le-au pus de-a valma acolo pe site, le-au dat un mail si
astia au scris ca vor sa fie membri :) ca nu pare sa fie documente semnate, acte
consitutive, etc.
Abant Izzet Baysal University
Bolu, Turkey
Academy of Economic Studies of Bucharest
Bucharest, Romania
Adam Mickiewicz University
Poznán, Poland
Adnan Menderes University
Aydin, Turkey
Afyon Kocatepe University
Afyonkarahisar , Turkey
Agricultural University of Athens
Athinai, Greece
Akdeniz Üniversitesi
Akdeniz University
Antalya, Turkey
Univeritatea Alexandru Ioan Cuza
Alexandru Ioan Cuza University
Iasi, Romania
Dnipropetrovsk University of Economics and Law
Alfred Nobel University of Economics and Law (Dnipropetrovs k)
Dnipropetrovs'k, Ukraine
...
Lista de universitati evaluate e considerabila, pare mai mult decat un ong infiintat peste noapte.
E foarte interesant de vazut miscarea banilor viitori intre diverse organisme 'internationale' si persoane din sistemul autohton cu care acestia colaboreaza pentru 'implementarea' modernizarii statului :) la standarde europene.
Exista diverse metode de plati substantiale, ca plata, pentru un 'serviciu' facut aducerii 'organismului international' pentru a primi o mare pleasca de bani moca: consultanta, studii, evaluari de situatie etc.
Daca spagile de returnat 'generalului' sunt mari (10% sa zicem ca ar fi vreo 500 000 Euro) cel mai bine e ca un ONG sa platesca un 'expert roman' pentru consultanta nu direct in cont (pentru ca apar probleme de fiscalitate si deci poate intra de fir politia si procurorii) ci printr-o firma off-shore a expertului inregistrata in cipru sau alt paradis fiscal cu actionari anonimi care fac studii de 'specialitate' ... absolut necesare organismului si in consecinta
sunt platiti generos. .
Mai jos e adresa EUA -- va rog sa fotografiati tot sediul si sa trimiteti pozele pe adresa
vlaston@ yahoo.com sa revenim
Adresa EUA este:
European University Association (EUA)
Avenue de l’Yser, 24
1040 Brussels
Belgium
Tel: +32 (0) 2 230 55 44
Fax. +32 (0) 2 230 57 51
si o gasti localizata pe harta la http://www.eua.be/Contact.aspx
Sa nu uitam ca EUA e mana in mana cu ARACIS si ca ARACIS a incasat deja bani pentru evaluarea universitatilor.
La o informare rapida - EUA are un program destinat evaluarii universitatilor Institutional Evaluation Programme (IEP) - vezi site :
http://www.eua.be/iep/Home.aspx
Tot de aici rezulta ca au facut 260 de evaluari in 45 de tari - pt detalii vezi :
http://www.eua.be/iep/who-has-participated.aspx
Acest program este coordonat de fosti rectori si conducatori ai unor mari universitati - vezi link :
http://www.eua.be/iep/steering-committee.aspx
Aici comunicatul MECTS - ce include lista de experti care vor lua parte la evaluarile din RO :
http://www.edu.ro/index.php/articles/15058
Datele de mai sus mie nu imi par de natura sa ingrijoreze dar in acelasi timp este bine ca priviti critic procesul .
In plus cred ca o explicitare prematura a procedurii exacte - lasa timp tuturor de aici sa se acopere .
Ce parere aveti?
In final -de ce nu solicitati lamuriri oficiale - din partea MECTS?
si
'Ministerul Educaţiei a ales un ONG european, fără calitate de evaluator, să analizeze rapoartele ce vor sta la baza ierarhizării universităţilor de stat din România.'
Sursa:
http://www.puterea.ro/news20233/Exclusiv-Universitatile-de-stat-vor-fi-evaluate-de-o-ONG-invatamantul-romanesc-cobaiul-Europei.htm
Din brosura lor citesc ca deja au evalut deja 3 universitati de la noi. Astea.
“Babes¸ -Bolyai” University, Cluj-Napoca
“Victor Babes” University of Medicine
and Pharmacy of Timisoara
University of Agricultural Sciences &
Veterinary Medicine, Cluj-Napoca
Deci Andrei Marga ii stie pe cei de la EUA ca l-a evaluat odata.
Nu am incredere intr-un ONG format din fosti rectori de la universitati de mana a doua din tari slabe stiintific.
Si universitatile evaluate de ei iar sunt de mana a doua: nici o universitate din UK nu a fost evaluata de ei si nici una importanta din Germania. Au evaluat insa la greu in Turcia, Bulgaria...
Sper sa fie bine. Eu sunt sceptic.
Uite alta ciudatenie. Daca te uiti aici
http://www.eua.be/eua-membership-and-services/Home/members-directory.aspx?country=179
Poti cauta membrele EUA dupa tara.Din Ro sunt 31 din cele 57 de universitati ca membre EUA.
Cu alte cuvinte EUA va evalua printre altele si 31 de membre ale sale! Cum adica?
In rest universitatile din care vin membrii comitetului director de la EUA sunt toate in top 500 unele mai sus altele mai jos.Poti verifica aici:
http://www.topuniversities.com/university-rankings
Universitatile din UK precum si cele din Germania au nivele de calitate well-established. Eu studiez la 2 universitati din UK ambele din top 500 (una din top 50) - asa ca nu vorbesc din auzite. Ambele sunt membre EUA . Dar au fost si se mentin intr-un sistem de evaluare paralel (EUA fiind un organism mai nou)
Nu mi se pare ciudat ca universitatile din RO au dat buzna sa se inscrie la EUA precum au facut si la alte organisme - tocmai ca sa isi ridice nivelul/cota. Cu toate astea nu avem universitati in top 500 (bulgarii,grecii,turcii au!)
Prin urmare membershipul EUA nu e o certificare - ci mai curand acces la suportul lor - detalii pe scurt aici :
http://www.eua.be/eua-membership-and-services/Home/join-eua.aspx
Si eu sunt rezervat - dar incerc sa nu ignor realitati ale politicii europene inclusiv la nivelul educatiei - care in ultimul timp "superseeds" neajunsurile si micimile politicilor noastre locale - situatie care pana una alta ne impinge la progres.
In final - universitatile din Ardeal se misca mai bine in ceea ce priveste contactele externe si activitati stiintifice internationale . Inclusiv Babes -Bolyai cu tot cu Marga la butoane...
Deci ceva se misca.
Problema este profunda, iar clasificarea universitatilor nu stiu daca va rezolva problema.
Cred ca trebuie sa se publice in primul rand un clasament, pe directii de studiu, cu salariile la inceputul si mijlocul carierei.
Dupa o perioada (cam 5 ani), trebuie sa se modifice modul in care se impart locurile intre universitati pe directii de studiu. O solutie care implica cat mai putina birocratie ar fi voucherele de studiu:
1. Examen national, in centrele universitare, pe domenii de studiu. Paza la examene, cred ca ar trebui asigurata de cadre universitare dintr-o alta universitate decat cea in care se da examenul.
2. Fiecare universitate ar avea un numar maxim de locuri care le poate scolariza pt. o anumita directie de studiu.
3. Absolventii posesori ai unui voucher de studiu, vor alege directia de studiu (practic facultatea) care doresc sa o urmeze.
4. Suma atrasa pentru finantarea de baza, ar trebui sa fie proportionala cu numarul voucherelor de studii. Este foarte important ca sa se accepte o rata de esec (cred ca 30% este o cifra de bun simt), de la care facultatile incep de piarda bani ca urmare a principiului finantarii in functie de numarul de studenti.
http://chestionar.uefiscdi.ro/?page=punivlist
Parerea mea este ca cifrele nu au legatura cu piata muncii. Se spune ca vor fi finantate directiile de studii de valoare si dintre acestea cele mai bune la nivel national.
Sa analizam de exemplu 2 facultati ale aceleasi universitati: facultatea de matematica si cea de informatica a Universitatii Cuza din Iasi (nu sunt angajat al universitatii si nici am legaturi de rudenie/prietenie cu nimeni de la cele 2 facultati).
In conditiile in care au cam acelasi numar de cadre didactice, singurele cifre care ar putea face diferenta sunt cercetarea si banii obtinuti din contracte stiintifice.
La prima vedere facultatea de matematica merita ca de la anul sa primeasca mai multi bani decat cea de informatica (va avea si mai multi studenti fara taxa decat cea de informatica???).
Daca priviti piata muncii, insa, situatia este invers (cred ca nu trebuie sa intru in detalii).
http://www.payscale.com/best-colleges/top-us-colleges-graduate-salary-statistics.asp
http://www.payscale.com/best-colleges/best-engineering-colleges.asp
Dupa cum vedeti si prin alte parti salariul poate varia cu +/-25% in functie de universitatea absolvita. Interesant
este ca in timp diferenta creste. Oare la noi cum o fi??