Stefan Vlaston
Foto: Arhiva personala

Din nou despre evaluarea universitatilor

de Stefan Vlaston CampusNews

Miercuri, 18 mai 2011, 5:24    NEWS | OPINII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Universitatile vor fi clasificate impreuna cu experti ai Asociatiei Universitatilor Europene (EUA) in baza datelor transmise pana in 23 mai de catre fiecare institutie de invatamant superior. Care vor fi procedurile prin care vor fi clasificate si evaluate? Care vor fi criteriile de evaluare si cum va lucra Asociatia Universitatior Europene? EUA si-a dat acordul sa participe la evaluare in chip de paravan si carte de vizita internationala, iar evaluarea propriu-zisa o fac tot "expertii nostri", ARACIS, CNCS, CNATDCU, care asta fac de ani de zile, de am ajuns unde suntem cu educatia.

Un interviu al secretarului de stat, Catalin Baba, acordat Mediafax, vine sa limpezeasca procedurile prin care vor fi clasificate universitatile pana la mijlocul lunii iunie.

Este vorba de clasificarea prevazuta de Legea Educatiei Nationale (LEN), la art. 193 (4):
 • (4) Universitatile se clasifica, pe baza evaluarii prevazute la alin. (3), in 3 categorii:
 • a) universitati centrate pe educatie;
 • b) universitati de educatie si cercetare stiintifica sau universitati de educatie si creatie artistica;
 • c) universitati de cercetare avansata si educatie.
 • Pana aici toate bune si frumoase, prevederea din LEN este buna si trebuie respectata.
 • Problema incepe atunci cand analizam cine are dreptul sa faca aceasta evaluare.
 • La art. 193 se spune:
 • (3) Evaluarea in scopul ierarhizarii programelor de studii si a clasificarii universitatilor se realizeaza pe baza unei metodologii de evaluare propuse de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si aprobate prin hotarare a Guvernului, in maximum 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Aplicarea acestei metodologii intra in raspunderea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Evaluarea este realizata periodic.
 • (5)  Evaluarea prevazuta la alin. (3) se face de catre un consortiu format din: ARACIS, incluzand reprezentanti ai studentilor, CNCS, CNATDCU si un organism international cu competente in domeniul ierarhizarii si clasificarii institutiilor de invatamant selectat pe baza de concurs.
 • (6) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), prima evaluare de dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, facuta conform prevederilor alin. (3), se face numai de catre un organism international cu competenta in domeniul ierarhizarii si clasificarii institutiilor de invatamant superior sau de catre o agentie de asigurare a calitatii inregistrata in EQAR, din strainatate.
Catalin Baba spune: "Consortiul de evaluare format din ARACIS (incluzand reprezentanti ai studentilor), CNCS, CNATDCU si EUA un organism international cu competente in domeniul clasificarii institutiilor de invatamant superior."

Aici avem prima incalcare a LEN. Aliniatul 6 spune in mod expres ca prima evaluare de dupa intrarea in vigoare a legii, (si suntem la prima evaluare), pentru clasificarea universitatilor sau ierarhizarea programelor de studii, nu poate fi facuta decat "de catre un organism international cu competenta in domeniul ierarhizarii si clasificarii institutiilor de invatamant superior sau de catre o agentie de asigurare a calitatii inregistrata in EQAR, din strainatate".

Nici vorba de consortii la care sa participe si institutii romanesti, ca tocmai asta a vrut legiuitorul sa evite: mismasurile mioritice.

Cat despre "un organism international cu competenta", cine stabileste ca EUA ("Asociatia Universitatior Europene") este un astfel de organism?

EUA este un ONG, membru fondator al EQAR, Registrul European al Agentiilor de Evaluarea Calitatii in Educatie, dar nu rezulta de nicaieri ca are experienta, specialisti si logistica necesara unui astfel de proces complicat, cum este evaluarea universitatilor. Exista agentii specializate, listate in EQAR, care cu asta se ocupa de ani de zile, fac evaluari si au capatat o experienta considerabila, spre deosebire de EUA care, dupa stiinta mea, nu are vreo evaluare la activ pana in prezent.

Presupun ca e pe cale sa se realizeze urmatorul scenariu:

EUA si-a dat acordul sa participe la evaluare in chip de paravan si carte de vizita internationala, iar evaluarea propriu zisa o fac tot "expertii nostri", ARACIS, CNCS, CNATDCU, care asta fac de ani de zile, de am ajuns unde suntem cu educatia.

Daca ministerul refuza sa faca licitatie publica, conform  legii achizitiilor publice, pentru selectarea unei agentii internationale de evaluare, putem banui ca in spatele afacerii "evaluarea", prin care se vor plati din banii publici cateva milioane de euro catre ONG-ul numit EUA, stau  personaje direct interesate de afacere.

O alta problema rezulta din faptul ca aceste "consortii" vor studia doar metri cubi de documente, fara sa controleze pe teren daca ce scrie in acte este si adevarat. Cum noi avem o experienta indelungata in "pacalirea cu acte", rezultatul va fi ca iarasi certificam cu ochii inchisi ce vor altii sa vedem. Contactele cu studenti, cu profesori, cu absolventi, cu asociatii profesionale sunt obligatorii in astfel de evaluari. De asemenea, administrarea de chestionare.

Daca se va realiza scenariul anticipat, atrag atentia ministrului Funeriu ca se incalca flagrant Legea Educatiei Nationale. La art. 193(6) , care este aplicabil in aceasta speta, nici vorba de consortii cu participare romaneasca. Este vorba de agentii cu traditie in domeniu, care au sute de evaluari la activ, din Germania, Austria, Franta, etc., nu de ONG-uri despre care nu garanteaza nimeni ca au experienta in evaluari, pentru ca nu au un background cunoscut in acest domeniu.

Corect ar fi fost sa se organizeze licitatie la care sa participe, conform caietului de sarcini, doar agentii consacrate, cu experienta, inscrise in EQAR, Registrul European.

Daca incepem cu stangul si incalcam LEN din primele actiuni, inseamna ca tot efortul de promovare a acestei legi extrem de importante a fost in zadar.
Citeste mai multe despre     |   | 

  
4050 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  :) (Miercuri, 18 mai 2011, 9:02)

  Paul [anonim]

  Pana una alta altii vor sa schimbe legea.

  In conditiile noii legi si a unui anuntat bacalaureat mai serios decat cel de anul trecut multe universitati (particulare in mare parte dar si unele de stat) vor ramane fara profesori si fara studenti.

  Cat despre criterii, daca acestea se bazeaza numai pe articole publicate, graturi de cercertare internationala primii, numar de doctoranzi etc. atunci birocratia nu va fi mare pentru ca cifrele sunt seci.

  Ce ma supara este ca de fiecare data cand se doreste ceva apare si intrebarea: Cat de multa birocratie.

  Poate raspunsul corect ar fi: minimul necesar.

  In anii '90 d.Dinescu argumenta ca in '89 nu a fost revolutie pentru ca au plecat generalii si au venit coloneii PCR.
 • 0 (0 voturi)    
  EUA -- cine e? (Miercuri, 18 mai 2011, 9:39)

  Gigel Militaru [anonim]

  Cine este EUA -ul asta care am inteles ca va primi de la statul roman, fara licitatie, 5 milioane de euro? Are site-ul aici http://www.eua.be

  E un ONG infiintat in 2008! Mai nou ca Edu Cer :) dar pune maina pe 5 milioane de Euro sa evalueze sistemu' de la noi.

  EUA asta e un fel de Consiliul Rectorilor de la noi. In fapt si Bodrea se lauda ca e membru si prin conducerea la tot felul de organizatii similare. Ciudat e ca nu am gastit pe site cine conduce acest ONG.

  In componenta ONG-ului aia scriu ca sunt 'mari' universitati cum ar fi cele de
  mai jos --- cred ca le-au pus de-a valma acolo pe site, le-au dat un mail si
  astia au scris ca vor sa fie membri :) ca nu pare sa fie documente semnate, acte
  consitutive, etc.


  Abant Izzet Baysal University
  Bolu, Turkey

  Academy of Economic Studies of Bucharest
  Bucharest, Romania

  Adam Mickiewicz University
  Poznán, Poland

  Adnan Menderes University
  Aydin, Turkey

  Afyon Kocatepe University
  Afyonkarahisar , Turkey

  Agricultural University of Athens
  Athinai, Greece

  Akdeniz Üniversitesi
  Akdeniz University
  Antalya, Turkey

  Univeritatea Alexandru Ioan Cuza
  Alexandru Ioan Cuza University
  Iasi, Romania

  Dnipropetrovsk University of Economics and Law
  Alfred Nobel University of Economics and Law (Dnipropetrovs k)
  Dnipropetrovs'k, Ukraine

  ...
  • 0 (0 voturi)    
   informatii ce par incorecte (Miercuri, 18 mai 2011, 21:36)

   ana [anonim] i-a raspuns lui Gigel Militaru

   Pare sa fie mai veche de 1994 din moment ce in 2004 aniversa 10 ani de cand evalueaza universitati: http://www.eua.be/eua/jsp/en/upload/IEP_anniversary_brochure.1086687063630.pdf
   Lista de universitati evaluate e considerabila, pare mai mult decat un ong infiintat peste noapte.
 • 0 (0 voturi)    
  lectii despre tunuri :) (Miercuri, 18 mai 2011, 10:37)

  Gigel Militaru [anonim]

  Fara nici o legatura cu speta de mai sus :):)

  E foarte interesant de vazut miscarea banilor viitori intre diverse organisme 'internationale' si persoane din sistemul autohton cu care acestia colaboreaza pentru 'implementarea' modernizarii statului :) la standarde europene.

  Exista diverse metode de plati substantiale, ca plata, pentru un 'serviciu' facut aducerii 'organismului international' pentru a primi o mare pleasca de bani moca: consultanta, studii, evaluari de situatie etc.

  Daca spagile de returnat 'generalului' sunt mari (10% sa zicem ca ar fi vreo 500 000 Euro) cel mai bine e ca un ONG sa platesca un 'expert roman' pentru consultanta nu direct in cont (pentru ca apar probleme de fiscalitate si deci poate intra de fir politia si procurorii) ci printr-o firma off-shore a expertului inregistrata in cipru sau alt paradis fiscal cu actionari anonimi care fac studii de 'specialitate' ... absolut necesare organismului si in consecinta
  sunt platiti generos. .
  • 0 (0 voturi)    
   Situatie anticipata (Miercuri, 18 mai 2011, 11:08)

   Tibi [anonim] i-a raspuns lui Gigel Militaru

   Inca de cand a inceput discutia despre "evaluarea externa" am atentionat sa nu se arunce cu vorbe in vant caci "sistemul" este creativ si va gasi si din aceasta actiune o cale de a se imbogati fara sa se schimbe nimic. Trebuiau oferite solutii si modele de management pentru o asemenea actiune de catre organizatiile care au insistat pentru acest proces. Vad dau o veste si mai proasta: EUA , asa este isi are sediul in BXL intr-un apartment care are o secretara prezenta sau nu! Daca imi dati un site va pot trimite poza "sediului". Culmea este ca mai multi experti straini au contactat EUA pentru a-si trimite CV-urile. Raspunsul a fost: nu suntem in masura sa demaram un proces de selectie deoarece beneficiarul ne va furniza expertii si criteriile de evaluare. Si atunci despre ce vorbim? Nu cumva despre legalizarea prostitutiei? Ori Funeriu este dus cu pluta, ori a fost trecut la tacere. Cum poti sa-l lasi pe unul ca Curaj care a mai facut "evaluari de cumetrie" sa fie prin firma lui subcontractor la EUA de servicii de evaluare? Va dau un sfat: cereti cu toata insistenta impreuna cu alte organizatii (atentie caci unele vor fi si ele subcontractori) ca tot acest proces sa fie transparent: subcontractarea, numele evaluatorilor, criterii. Si sa vedeti surprize. Un lucru va asigur: evaluarea EUA nu are nimic de-a face cu evaluarea europeana: nu au resurse, nu au competente si n-au facut-o nicaieri. Vor utliza 5 profesori de sociologie de la ULB pentru interpretarea si scrierea raportului final.
   • 0 (0 voturi)    
    adresa EUA (Miercuri, 18 mai 2011, 13:11)

    Gigel Militaru [anonim] i-a raspuns lui Tibi

    Tibi multumim de disponibilitate si de informatii cum ca EUA este de fapt un paravan care NU va face nici u evaluare si doar va subcontracta deel-ul. Sigur Curaj are o firma care sa faca asta?

    Mai jos e adresa EUA -- va rog sa fotografiati tot sediul si sa trimiteti pozele pe adresa

    vlaston@ yahoo.com sa revenim

    Adresa EUA este:

    European University Association (EUA)
    Avenue de l’Yser, 24
    1040 Brussels
    Belgium
    Tel: +32 (0) 2 230 55 44
    Fax. +32 (0) 2 230 57 51

    si o gasti localizata pe harta la http://www.eua.be/Contact.aspx
 • 0 (0 voturi)    
  Admirabi lucrat ! (Miercuri, 18 mai 2011, 11:14)

  Cinste lor, pionierilor ! [anonim]

  Nu putem decat sa ii admiram si felicitam pe cei care au prostit prostimea si au promis reforma. S-au asezat in scaune dupa o adevarata 'revolutie' in mentalul tuturor si au pactizat ... cu vechea garda... Ce ziceti sa ii gasim pe cei epsilon (>2) care au lucrat din umbra la acest plan ? Sa-i gasim si sa ii premiem. Diplome. Nobel-ul este prea putin pentru aceste creiere. Vor ramane in istoria glorioasa... sincer, nu inteleg de ce nu ii admirati si laudati ? Noi, ceilalti suntem prostimea. Si cat de suparati erau unii pentru ca legea Funeriu nu trece... superb lucrat ! Traiasca olimpicii nostri.
 • 0 (0 voturi)    
  Legea si Curtea de Conturi (Miercuri, 18 mai 2011, 11:46)

  CMC [anonim]

  Par sa aiba mari probleme cu Legea si Curtea de Conturi. Sau paote sponsorizeaza d-na Vergu...
  Sa nu uitam ca EUA e mana in mana cu ARACIS si ca ARACIS a incasat deja bani pentru evaluarea universitatilor.
 • 0 (0 voturi)    
  evaluare EUA-IEP (Miercuri, 18 mai 2011, 18:10)

  Iancu Jianu [anonim]

  Dl Vlaston,
  La o informare rapida - EUA are un program destinat evaluarii universitatilor Institutional Evaluation Programme (IEP) - vezi site :
  http://www.eua.be/iep/Home.aspx
  Tot de aici rezulta ca au facut 260 de evaluari in 45 de tari - pt detalii vezi :
  http://www.eua.be/iep/who-has-participated.aspx
  Acest program este coordonat de fosti rectori si conducatori ai unor mari universitati - vezi link :
  http://www.eua.be/iep/steering-committee.aspx

  Aici comunicatul MECTS - ce include lista de experti care vor lua parte la evaluarile din RO :
  http://www.edu.ro/index.php/articles/15058

  Datele de mai sus mie nu imi par de natura sa ingrijoreze dar in acelasi timp este bine ca priviti critic procesul .
  In plus cred ca o explicitare prematura a procedurii exacte - lasa timp tuturor de aici sa se acopere .
  Ce parere aveti?

  In final -de ce nu solicitati lamuriri oficiale - din partea MECTS?
 • 0 (0 voturi)    
  foarte corect! (Miercuri, 18 mai 2011, 18:36)

  Vlad Ionescu [anonim]

  Punctul de vedere exprimat este foarte corect. Nu uitati insa ca l-ati admirat pe Fluierici, pardon, Funeriu, si ca vedeati in el si in PDL pe marii reformatori ai sistemului.
 • 0 (0 voturi)    
  cit ne costa evaluare? (Miercuri, 18 mai 2011, 18:38)

  Gigel Militaru [anonim]

  'Suma ce va fi cheltuită de MECTS pentru ierarhizarea universităţilor de stat nu este însă cunoscută, dar surse din MECTS susţin că valoarea proiectului ar fi de ordinul milioanelor de euro. '

  si

  'Ministerul Educaţiei a ales un ONG european, fără calitate de evaluator, să analizeze rapoartele ce vor sta la baza ierarhizării universităţilor de stat din România.'
  Sursa:
  http://www.puterea.ro/news20233/Exclusiv-Universitatile-de-stat-vor-fi-evaluate-de-o-ONG-invatamantul-romanesc-cobaiul-Europei.htm
 • 0 (0 voturi)    
  evaluarile EUA (Joi, 19 mai 2011, 8:53)

  Gigel Militaru [anonim]

  Mersi de link-uri Iancu Jianu :)

  Din brosura lor citesc ca deja au evalut deja 3 universitati de la noi. Astea.
  “Babes¸ -Bolyai” University, Cluj-Napoca
  “Victor Babes” University of Medicine
  and Pharmacy of Timisoara
  University of Agricultural Sciences &
  Veterinary Medicine, Cluj-Napoca

  Deci Andrei Marga ii stie pe cei de la EUA ca l-a evaluat odata.

  Nu am incredere intr-un ONG format din fosti rectori de la universitati de mana a doua din tari slabe stiintific.

  Si universitatile evaluate de ei iar sunt de mana a doua: nici o universitate din UK nu a fost evaluata de ei si nici una importanta din Germania. Au evaluat insa la greu in Turcia, Bulgaria...

  Sper sa fie bine. Eu sunt sceptic.

  Uite alta ciudatenie. Daca te uiti aici
  http://www.eua.be/eua-membership-and-services/Home/members-directory.aspx?country=179

  Poti cauta membrele EUA dupa tara.Din Ro sunt 31 din cele 57 de universitati ca membre EUA.

  Cu alte cuvinte EUA va evalua printre altele si 31 de membre ale sale! Cum adica?
  • 0 (0 voturi)    
   evaluarile EUA (Duminică, 22 mai 2011, 15:51)

   Iancu Jianul [anonim] i-a raspuns lui Gigel Militaru

   Am aruncat o privire - inclusiv la linkul propus de tine.UK, Irlanda sau Norvegia nu sunt tari cotate slab stiintific - deci aici nu suntem de acord.
   In rest universitatile din care vin membrii comitetului director de la EUA sunt toate in top 500 unele mai sus altele mai jos.Poti verifica aici:
   http://www.topuniversities.com/university-rankings
   Universitatile din UK precum si cele din Germania au nivele de calitate well-established. Eu studiez la 2 universitati din UK ambele din top 500 (una din top 50) - asa ca nu vorbesc din auzite. Ambele sunt membre EUA . Dar au fost si se mentin intr-un sistem de evaluare paralel (EUA fiind un organism mai nou)
   Nu mi se pare ciudat ca universitatile din RO au dat buzna sa se inscrie la EUA precum au facut si la alte organisme - tocmai ca sa isi ridice nivelul/cota. Cu toate astea nu avem universitati in top 500 (bulgarii,grecii,turcii au!)
   Prin urmare membershipul EUA nu e o certificare - ci mai curand acces la suportul lor - detalii pe scurt aici :
   http://www.eua.be/eua-membership-and-services/Home/join-eua.aspx
   Si eu sunt rezervat - dar incerc sa nu ignor realitati ale politicii europene inclusiv la nivelul educatiei - care in ultimul timp "superseeds" neajunsurile si micimile politicilor noastre locale - situatie care pana una alta ne impinge la progres.
   In final - universitatile din Ardeal se misca mai bine in ceea ce priveste contactele externe si activitati stiintifice internationale . Inclusiv Babes -Bolyai cu tot cu Marga la butoane...
   Deci ceva se misca.
   • 0 (0 voturi)    
    Multumiri (Luni, 23 mai 2011, 9:28)

    Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Iancu Jianul

    Pentru informatii si aprecieri. Am dori sa te consultam si in alte ocazii, cu pastrarea anonimatului, daca asta ar fi o problema. Adresa mea: vlaston @ yahoo.com
 • 0 (0 voturi)    
  o alta metoda de alocare a fondurilor (Sâmbătă, 28 mai 2011, 12:54)

  Paul [anonim]

  In legatura cu corelarea cu piata muncii.

  Problema este profunda, iar clasificarea universitatilor nu stiu daca va rezolva problema.

  Cred ca trebuie sa se publice in primul rand un clasament, pe directii de studiu, cu salariile la inceputul si mijlocul carierei.

  Dupa o perioada (cam 5 ani), trebuie sa se modifice modul in care se impart locurile intre universitati pe directii de studiu. O solutie care implica cat mai putina birocratie ar fi voucherele de studiu:

  1. Examen national, in centrele universitare, pe domenii de studiu. Paza la examene, cred ca ar trebui asigurata de cadre universitare dintr-o alta universitate decat cea in care se da examenul.

  2. Fiecare universitate ar avea un numar maxim de locuri care le poate scolariza pt. o anumita directie de studiu.

  3. Absolventii posesori ai unui voucher de studiu, vor alege directia de studiu (practic facultatea) care doresc sa o urmeze.

  4. Suma atrasa pentru finantarea de baza, ar trebui sa fie proportionala cu numarul voucherelor de studii. Este foarte important ca sa se accepte o rata de esec (cred ca 30% este o cifra de bun simt), de la care facultatile incep de piarda bani ca urmare a principiului finantarii in functie de numarul de studenti.
 • 0 (0 voturi)    
  cum se masoara calitatea? (Sâmbătă, 28 mai 2011, 17:49)

  Paul [anonim]

  A aparut un prim rezultat al datelor in functie de care se vor clasifica universitatile.

  http://chestionar.uefiscdi.ro/?page=punivlist

  Parerea mea este ca cifrele nu au legatura cu piata muncii. Se spune ca vor fi finantate directiile de studii de valoare si dintre acestea cele mai bune la nivel national.

  Sa analizam de exemplu 2 facultati ale aceleasi universitati: facultatea de matematica si cea de informatica a Universitatii Cuza din Iasi (nu sunt angajat al universitatii si nici am legaturi de rudenie/prietenie cu nimeni de la cele 2 facultati).

  In conditiile in care au cam acelasi numar de cadre didactice, singurele cifre care ar putea face diferenta sunt cercetarea si banii obtinuti din contracte stiintifice.

  La prima vedere facultatea de matematica merita ca de la anul sa primeasca mai multi bani decat cea de informatica (va avea si mai multi studenti fara taxa decat cea de informatica???).

  Daca priviti piata muncii, insa, situatia este invers (cred ca nu trebuie sa intru in detalii).
 • 0 (0 voturi)    
  clasificarea la altii (Sâmbătă, 28 mai 2011, 18:22)

  Paul [anonim]

  Lasand la o parte orgoliile universitare, nu credeti ca absolventul de liceu roman ar avea dreptul sa vada un clasamente ca acestea:

  http://www.payscale.com/best-colleges/top-us-colleges-graduate-salary-statistics.asp

  http://www.payscale.com/best-colleges/best-engineering-colleges.asp

  Dupa cum vedeti si prin alte parti salariul poate varia cu +/-25% in functie de universitatea absolvita. Interesant
  este ca in timp diferenta creste. Oare la noi cum o fi??
 • 0 (0 voturi)    
  sau: (Sâmbătă, 28 mai 2011, 18:25)

  Paul [anonim]

  http://www.payscale.com/best-colleges/degrees.asp


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii