Examen bacalaureat
Foto: Mediafax

Cum poate fi stopat copiatul la examenul de bacalaureat din aceasta vara

de Stefan Vlaston CampusNews

Joi, 2 iunie 2011, 8:55    NEWS | OPINII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Ca se copiaza la examenul de bacalaureat este clar pentru oricine. A devenit un fel de sport national. Ne-o demonstreaza statisticile din anii trecuti, accesibile datorita aplicatiei realizata de Ministerul Educatiei impreuna cu SIVECO. (aici) Cred ca isi dau palme cei care au decis ca toate statisticile sa fie vizibile pe internet!

Diferente de 40 de procente intre judetele "fruntase" si cele "codase", grupuri scolare din orasele de provincie cu procent de promovare de 100%,  in timp ce altele din buricul Bucurestiului au avut 0 promovati, toate acestea sunt dovezi ale fraudei nationale, pe care nu le contesta nimeni.

Ministrul Funeriu s-a laudat anul trecut cu procentul de 67% de promovati din sesiunea iulie, fara sa mentioneze ca daca adunam promovatii din iulie cu aceia din august ajungem la un frumusel procent de 90% de promovare, procent inexistent in nici o alta tara serioasa. In Finlanda, de exemplu, nu Ministerul Educatiei impreuna cu Inspectoratele Scolare organizeaza examenul de bacalaureat, ci o comisie nationala neutra, formata din entitati private cu expertiza in domeniu, pe baza de contract cu Ministerul Educatiei.

Care este totusi explicatia unor diferente asa de mari intre judete, care sfideaza legea numerelor mari din statistica matematica?

In acele judete care au, an de an, procente mari de promovare s-a instalat deja o cultura a fraudei, sau macar a coniventei intre profesori si elevi. Aceiasi profesori intra in comisiile de examen, aceleasi persoane se ocupa cu stransul banilor pentru „protocol”, aceiasi salariati au acces la datele secrete ale examenului, etc.

Toata lumea, de la presedintii de comisii la profesori, directori, inspectori, parinti si elevi este interesata in promovarea bacalaureatului, cu medii cat mai mari, pentru ca pe baza acestor medii se intra la facultate pe locurile fara taxe, sau, cel putin, se obtine un job mai bun cu un salariu mai mare.

Exista un judet care a facut exceptie de la aceasta regula. E vorba de judetul Galati, care in ultimii ani se afla in coada clasamentelor (anul trecut a avut 50% procent de promovare in iulie). Considerand ca si aici se mai fac unele „aranjamente”, ajungem la concluzia ca procentul real de promovare a examenului de bacalaureat pe tara ar fi undeva intre 40-45%.

Care ar fi avantajele unui bacalaureat cinstit?

Multe si importante
•    Am avea, in sfarsit, o evaluare corecta a calitatii educatiei in scoli, a prestatiei profesorilor, a managementului la nivel de scoala si de inspectorate. Nu s-ar mai ascunde gunoiul sub pres.
•    Elevii si parintii ar invata, odata pentru totdeauna, ca trebuie sa munceasca pentru acest examen, altfel n-au nicio sansa.
•    Acum exista o inechitate extrema intre elevii si scolile care au demnitatea sa nu fure, dar vor avea rezultate modeste, in comparatie cu alti elevi si alte scoli care, prin furt, ajung la procente de 100% de promovare si la medii foarte mari, pe baza carora vor ocupa locurile fara taxe de la facultate, cuvenite celor buni si cinstiti.
•    Fabricile de diplome din invatamantul superior vor fi puse pe butuci, daca dintre elevii claselor a XII-a, si asa mai putini decat in anii trecuti, doar jumatate vor lua, pe cinstite, bacalaureatul.

Enumerarea poate continua cu alte multe avantaje, finantarea per elev mergand, odata cu elevii, spre scolile in realitate performante, nu prin furat.

Cum se fura la bacalaureat?

Metodele tehnice sunt asa de multe si sofisticate incat chiar si cu supraveghetori cinstiti fenomenul nu ar putea fi stopat.

Pesonajul cheie este „persoana de contact”, de regula programatorul, care primeste parolele si accesul la site-ul cu varianta de subiect extrasa prin tragerea la sorti. Chiar daca semneaza un angajament de confidentialitate, nimic nu-l opreste, din interes sau nu, in perioada imediat urmatoare accesului la varianta extrasa, sa comunice prin email continutul acesteia persoanei sau persoanelor cu care este inteles din timp.

Acestia propaga mai departe subiectele, asa incat, la ora 9 si un sfert anumite site-uri publica varianta. Este suficient ca o veriga slaba sa cedeze si tot secretul asupra subiectului dispare.
 
Urmeaza rezolvarea subiectelor de catre persoane avizate, de regula profesori, apoi aducerea lor in salile de examen, fie prin mijloace tehnice de ultima generatie, fie, pur si simplu, se aduc solutiile in salile de clasa si se dicteaza rezolvarea. Controalele inopinate, inclusiv cu aparatura de depistare a telefoanelor, sunt anuntate de cum ajung la poarta unitatii scolare, asa ca toata lumea isi inchide terminalele de telefonie mobile pe perioada controlului si ele nu mai pot fi depistate.

Cum s-ar putea evita acest scenariu, inca de vara aceasta

In loc de tragerea la sorti a unei variante din zece, cum se procedeaza in mod obisnuit, este inca timp sa se alcatuiasca 20-30 de variante, similare dar nu identice. Adica, cerintele sa fie aceleasi la toate variantele, dar enuntul (ecuatia, determinantul, matricea, polinomul-la matematica, textul de analizat, la proba de romana, intrebarile la alte probe) sa fie diferite de la varianta la varianta.

Astfel, fiecare candidat va avea o varianta personalizata, alocata de computer aleatoriu in dimineata examenului, cu conditia ca in aceeasi sala de examen sa nu existe doua variante identice. Fara interventia comisiei de examen, care are doar rolul de a distribui in sali variantele inscriptionate de catre computer  cu numele candidatilor.

In felul acesta nu vor fi proteste asupra diferentelor de dificultate intre subiecte, daca cerintele sunt aceleasi.

Singura posibilitate de frauda ar ramane fotografierea subiectului, trimiterea lui in afara si primirea rezultatelor pe terminalul aflat in posesia candidatului. Mult mai putin accesibila.  Nu stiu cat de scumpe sunt aparatele de bruiaj a semnalului de telefonie mobila, dar aceasta ar fi o solutie care ar intrerupe complet legaturile candidatilor cu „sprijinul” din exterior.

Este anul in care ministrul Funeriu ar trebui sa dovedeasca ca are imaginatia si vointa sa opreasca acest adevarat flagel national, care ne face de rusine in Europa. Statisticile finale ne vor spune daca a reusit sau nu.
Citeste mai multe despre     |   | 

  
4323 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  de ce (Joi, 2 iunie 2011, 8:15)

  bIonel [anonim]

  Voi ati copiat de ati rupt toti politicieni sunt facuti la apelul bocancilor in facultati particulare si va treziti si voi acum
  • 0 (0 voturi)    
   de ce acum? (Joi, 2 iunie 2011, 10:01)

   marlenaf [anonim] i-a raspuns lui bIonel

   pentru ca nu se mai poate...
   si daca nu acum, atunci cand?

   Stop fabricilor de dilome.
   • 0 (0 voturi)    
    fabricile de diplome raman (Joi, 2 iunie 2011, 15:39)

    CMC [anonim] i-a raspuns lui marlenaf

    De unde stop fabricilor de diplome, cand ministrul aloca universitatilor 120% fata de numarul absolventilor.
    Bataia va fi sa iti aduci studenti cu orice pret. Fie el si cel al diplomelor.
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Joi, 2 iunie 2011, 10:03)

   meditator [anonim] i-a raspuns lui bIonel

   cand profesorii vor preda in scoli cu un adevarat profesionalism si nu vor mai "cauta"elevi pt meditatii,atunci societatea poate ridica pretentii.scuza profesorilor cu "avem salarii mici"este demult obosita.
  • 0 (0 voturi)    
   bac curat in 1999 (Joi, 2 iunie 2011, 10:48)

   anuka [anonim] i-a raspuns lui bIonel

   In anul 1999 a fost singura tentativa a ministerului educatiei de a sustine un bac "curat".
   Nu stiu statisticile pe tara; dar in Bucuresti la "marile" licee a fost dezastru.
   De ce nu au avut curajul sa continue ?
  • 0 (0 voturi)    
   mda (Joi, 2 iunie 2011, 11:01)

   SAABO [anonim] i-a raspuns lui bIonel

   si de ce nu! odata si odata trebuie sa se opreasca..
   apoi sa stii ca pana prin 90 si..
   nu se pomenea de asa ceva
   daca te prindea cu ceva afar din examen
   si la facultate ..
   cine stie cand mai dadeai
   !!!!!!!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  pentru cine, "avantaje"? (Joi, 2 iunie 2011, 8:46)

  Cristian Ioan [anonim]

  Topicul "Care ar fi avantajele unui bacalaureat cinstit?" este incomplet: pentru CINE, avantajele astea?
  Dincolo de mijloacele sofisticate, high-tech folosite, ar trebui sa ne intrebam DE CE trieseaza elevii la BAC?
  Raspunsul este evident: pentru ca aceasta este cerinta sociala! Societatea contemporana CERE absolventi de BAC si de facultate cu diplome false, fara acoperire. Daca NU ar fi asa, daca piata muncii ar cere absolventi care sa aiba BAC-ul pe bune, atunci sa vedeti cum ar dispare imediat frauda, elevii si-ar da seama ca nu le foloseste la absolut nimic sa triseze, pentru ca diploma astfel obtinuta nu are valoare in practica! In realitate insa, asta se cere, asta se ofera! Functioneaza regulile economiei de piata, exact ca in cazul presei tabloidizate si a potrurilor TV manelizate: asta cere publicul, asta i se da!
  • 0 (0 voturi)    
   Cel mai pertinent comentariu (Joi, 2 iunie 2011, 9:20)

   Don G [anonim] i-a raspuns lui Cristian Ioan

   Nota 10!

   Intr-adevar, e coruptie, nepotism, lipsa de profesionalism si dedicatie pedagogica de la calsa I si pana la doctorat!

   Ce mari schimbari se doresc a fi facute prin "cinstirea" BAC-ului?

   Sa fim seriosi!

   Intr-un anume sens nici nu e foarte corect fata de generatiile anterioare in care 80% AU COPIAT si au obtinut rezultate foarte bune sau au trecut la examenul de BAC.

   Cu ce s-a schimbat calitatea invatamantului fata de anii precedenti? Daca nu s-a schimbat, ce pretentii sa ai de la un BAC corect si obiectiv?

   Ar trebui incepand de anul acesta sa se predea cum trebuie, sa se evalueze cum trebuie inca din clasa a IX-a si apoi pentru cine ajunge in clasa a XII-a, BAC-ul nu va fi decat o oglinda a activitatii din liceu.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu e chiar asa (Joi, 2 iunie 2011, 10:34)

    Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Don G

    In actuala Ro doar de frica esecului se pune burta pe carte. Asta e. Nu putem schimba lucrurile.
   • 0 (0 voturi)    
    domnul meu (valabil si pentru domnul Cristian) (Joi, 2 iunie 2011, 10:37)

    marlenaf [anonim] i-a raspuns lui Don G

    BAC-ul este un examen foarte important si care iti da accesul la facultate. Este, ca sa spunem asa, un examen de viata.
    Daca dumneata copiezi la asta, inseamna ca vei copia toata viata. In plus, cum s-ar mai putea face o distinctie clara intre ala care ia 10, pe bune, care chiar a invatat tot timpul anilor de liceu, care si-a insumat cunostintele si tu, lepra, care altceva nu ai facut decat sa iti stea gandul ca..cum sa copiezi, cum sa furi si cum sa pacalesti..pe unul sau pe altul... Cat despre viitor, sa fim seriosi, cine copiaza la BAC, va copia toata viata.
  • 0 (0 voturi)    
   IUneori (Joi, 2 iunie 2011, 9:57)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Cristian Ioan

   Mai faci binele societatii si cu forta...
  • 0 (0 voturi)    
   avantaje pentru viitorul nostru. (Joi, 2 iunie 2011, 10:43)

   pehash [anonim] i-a raspuns lui Cristian Ioan

   cu siguranta stiti cum e cu entropia si energia pe care trebuie sa o consumi pentru a organiza un sistem. sau nu?
   'societatea' lasata de capul ei se poate intoarce inapoi in pesteri. asta nu inseamna ca trebuie lasata sa o faca. ne place sau nu, nu suntem toti egali. unii sunt mai destepti si trebuie sa ii ajute si pe aia mai prosti sa iasa din mocirla. de-aia traim in societate.
 • 0 (0 voturi)    
  Ati dat deja raspunsul (Joi, 2 iunie 2011, 8:47)

  alice [anonim]

  Indiferent de mijloacele tehnice prin care se fura, furtul este autorizat de catre cei care ar trebui sa-i invete pe copii anumite valori printre care munca si seriozitatea. Scapati de oamenii de nimic din sistem si n-o sa mai copieze nimeni la Bacalaureat, caci o sa li se pare de neimaginat sa furi.
  • 0 (0 voturi)    
   In perioada (Joi, 2 iunie 2011, 9:54)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui alice

   In care ne aflam sunt necesare masuri de retorsiune. Doar asa se poate construi si un "inalt" nivel de resposabilitate sociala
   • 0 (0 voturi)    
    masuri imediate (Joi, 2 iunie 2011, 10:37)

    alice [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Profesorii care ii lasa pe copii sa copieze sa fie dati afara din invatamant. Si asa sistemul nu pierde niste valori. Dar cum verifici lucrul asta? Doar prin educatie, iar asta ia timp, din nefericire.
  • 0 (0 voturi)    
   7 ani de acasa (Vineri, 3 iunie 2011, 1:42)

   Peter [anonim] i-a raspuns lui alice

   Se tot face caz pe tema profesorilor, dar in primul rand parintii sunt cei care ar trebui sa-i invete sa nu fure.
 • 0 (0 voturi)    
  bruiaj (Joi, 2 iunie 2011, 9:43)

  Ciprian [anonim]

  aparatele pentru bruiat nu au un cost prohibitiv. Un exemplu> http://s.dealextreme.com/search/gsm+block.
 • 0 (0 voturi)    
  Cam de 2 lei stirea (Joi, 2 iunie 2011, 9:44)

  Catani [anonim]

  Nu vad sensul la a stopa frauda in cazul bacalaureatelor. Va plangeti toti ca vezi Doamne se fura si multi promoveaza desi nu ar merita. Da....de ce nu analizati si cealalta latura? Ce tara din Europa cere la 90% din joburi diploma de facultate? In Romania si la maturat strada ti se cere diploma de bacalaureat. In orice tara civilizata ti se cere o diploma de facultate doar pt posturi inalte. In Germania/Franta/Italia/Anglia m-am putut angaja fara nici o problema in sector IT sau development. Nu intereseaza pe nimeni niste hartii fara valoare. Trebuie sa dai o proba practica si daca stii meserie au luat job-ul. Nu interviurile de 2 lei date de niste copii cretini in fata altor copii cretini. Doar in Romania ti se poate cere diploma de liceu pt a fi vanzatoare la aprozar.
  • 0 (0 voturi)    
   Miza (Joi, 2 iunie 2011, 9:56)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Catani

   In adevar, miza accesului la facultate si in joburi bine platite este mare. Dar statul poate si trebuie sa controleze si acest furt. pe langa multe altele. Intr-un tarziu piata va regla aceste lucruri. Dar e pacat de pierderea de timp, prefacatoria si educatia negativa.
   • 0 (0 voturi)    
    miza falsa (Joi, 2 iunie 2011, 10:49)

    pehash [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    singurele joburi "bine platite" conditionate de o bucatad e carton sunt alea din sistemul public.
    singurele companii private care cer cartoanele o fac pt ca nu au competenta necesara sa evalueze candidatii. acolo cu siguranta nu se castiga bine.

    mai bine taiem raul de la radacina:
    1. admitere la facultate pe baza de examen;
    2. auditarea rezultatelor la bac de catre firme private.
    • 0 (0 voturi)    
     In sistemul public (Joi, 2 iunie 2011, 11:50)

     Vlaston Stefan [anonim] i-a raspuns lui pehash

     nu se mai fac angajari. Admiterea la facultate pe baza de examen e tot degeaba, ii lasa sa copieze acolo. Chestia cu firmele private organizatoare de bac se aplica in Finlanda. Si e foarte bine.
 • 0 (0 voturi)    
  Copiatul nu poate fi starpit.... (Joi, 2 iunie 2011, 9:52)

  Rescatorul [anonim]

  decat daca se schimba esenta invatamantului romanesc, adica daca noua lege va reusi sa impuna competentele asupra tocitului. Tineretul contemporan este diferit, este mai dinamic si mai pragmatic. Invatamantul romanesc a ramas in urma. O mare vina o au fostii ministri ai invatamantului, Marga, Andronescu si Adomnitei, niste indivizi absolut iresponsabili si incompetenti. Continua, in practica, acumularea extensiva de informatii, adica toceala, in detrimentul formarii de competente. Cand vor predomina competentele, copiatul devine inutil. Sper ca ministrul Funeriu sa nu cedeze si sa reuseasca sa si implementeze noua lege a invatamantului si sa-i trezeasca pe "dascali" la realitate. "Dascalii' sa mai lase grevele si sa-si schimbe mentalitatea si sa devina profesionisti, nu sa paseze activitatea scolara tot asupra parintilor. Scoala a ajuns o pseudofabrica in care nu se produc decat rebuturi umane. Rusine!
  • 0 (0 voturi)    
   poate fi starpit (Joi, 2 iunie 2011, 9:59)

   marlenaf [anonim] i-a raspuns lui Rescatorul

   as cum este starpit in multe tari....prin pedepse dure si de-o parte si de alta.
   -pt. profesorii care favorizeaza trisatul-desfacerea contractui de munca cu mentiunea ca- nu mai are ce cauta in invatamant.
   -pt. elevi esemenea- retragerea dreptului de a mai da urmatorul examen (dupa caz de poate largi perioada, functie de gravitatea faptei)
   plus, amenda parintelui, in cazul in care respectivul triseaza cu tehnologie "hi-tech"...sa ma scuzati dar la 350 lei un pix, cu siguranata si parinele stie de "isprava odraslei"
   • 0 (0 voturi)    
    sa mai gandim o data (Joi, 2 iunie 2011, 14:10)

    Ion Umblatoru' [anonim] i-a raspuns lui marlenaf

    Marlenaf ai avut dreptate in 2 din 3 cazuri. Ce am eu de obiectat este faptul ca amenda pentru parinti este oarecum degeaba/exagerata, intrucat se presupune ca mai toti elevii care dau BAC-ul au implinit 18 ani si raspund pentru faptele lor. Astfel, daca vrei sa dai amenda, tot elevului. Uite eu de exemplu sunt din Constanta si incep BAC-ul peste cateva zile si vrea sa-ti spun ca pe langa 250 RON de protocol si presupun ca va trebui sa dam 50 RON atunci in sala, ni s-au dat 2 hartii (cred ca e valabil si pentru restu liceelor) de semnat cum ca nu am dat bani pentru cazarea si mancarea alora si ca daca suntem prinsi copiind ratam 3 sesiuni de BAC.
 • 0 (0 voturi)    
  Comisie de evaluare neutra (Joi, 2 iunie 2011, 10:06)

  valexandru [anonim]

  nu stiu de ce nu a fost si pana acum.

  Poate nu stiti cum bifeaza profesorii de limbi straine participarea la concursuri internationale, faza selectiei pe scoala, localitate si judet .

  Ii lasa pe elevi oricat timp este nevoie in loc de o ora cat spune regulamentul.
  Profesorii le corecteaza lucrarile nu st iu cum, pentru ca lucrarile de traducere vazute de mine arata ca elevii traduc "dupa ureche" si impresie.

  Probabil profesorii nu-si dau seama ca elevii nu exersat pentru a avea comeptenta traducerii unui text .

  Probabil nici profesorii nu stiu sa traduca mai bine.

  O fi si asta o problema. Nu-i asa , stimati profesori de limbi straine? Mai invatati .
 • 0 (0 voturi)    
  Parere... (Joi, 2 iunie 2011, 10:43)

  Kata [anonim]

  Eu as desfiinta bacalaureatul si l-as inlocui cu media obtinuta in toti anii de liceu. In acest fel elevii sunt motivati sa invete, neexistand speranta ca vor putea fenta scoala copiind la bacalaureat. Daca inveti, tot timpul vei avea note bune, daca nu, nu vei avea... Ce-i aia bacalaureat si cui ii trebuie?
  • 0 (0 voturi)    
   nu..pentru ca acesta este un criteriu f. subiectiv (Joi, 2 iunie 2011, 11:02)

   marlenaf [anonim] i-a raspuns lui Kata

   ce depinde de clasa, scoala, oras..etc.. si disproportiaar fi mult mai mare astfel ca: unul care a terminat in Patarlagele ar putea fi avantajat foarte mult fata de unul care a terminat un liceu de elita (Tudor Vianu sa spunem, din Bucuresti).
   Daca tu esti bun la tine in clasa, asta nu inseamna ca esti bun per total.
   Bac-ul ramane singurul examen unde: pe acelasi titp de subiecte pot fi evaluati si cei din Patarlagele si cei de la Tudor Vianu.
   Examenul de Bac nu este doar la romani: si nemtii il au si se mandresc cu el, chiar si dupa terminarea doctoratului .
 • 0 (0 voturi)    
  O parere (Joi, 2 iunie 2011, 10:48)

  bibi [anonim]

  Atita timp cit exista partide politice paguboase, cu dorul de a fi sponsorizate,va fi si frauda.Frauda exista nu numai in scoli,ci peste toat in acest stat.Nenorocirea a inceput cind Iliescu a dat liber jafului total,liberalizarea tacita a coruptiei si a fraudei.
 • 0 (0 voturi)    
  Problema e alta... (Joi, 2 iunie 2011, 10:50)

  nm [anonim]

  Problema nu e de ce se copiaza la bacalaureat, ci cum ajunge elevul sa considere copiatul ca ceva firesc. In alte tari chiar daca iese profesorul din sala nimeni nu se gandeste sa copieze. La noi, 12 ani de scoala elevul copiaza la teze si lucrari, proiectele si referatele sunt luate de pe internet fara jena. Ce ar putea face elevul la bacalaureat, cand el atat a invatat in scoala, sa copieze? Si asta cu largul concurs al cadrelor didactice.
  Corectitudinea nu se invata la examenul de bacalaureat ci pe tot parcursul scolii. Iar performanta cadrelor didactice nu ar trebui corelata cu promovabilitatea ci cu incadrarea (in anumite limite) in graficul de distributie normala pentru tipul de scoala/clasa la care preda. Asftel profesorul n-ar mai avea niciun iteres sa aiba promovabilitate 100%.
 • 0 (0 voturi)    
  Copiatul stopat? Simplu: renuntati la bac! (Joi, 2 iunie 2011, 10:52)

  Marian Boldea [anonim]

  Sa se faca scoala serioasa in timpul liceului, la terminare sa se elibereaza diplome de absolvire, iar admiterea in facultati sa se faca prin examene serioase, sau/si cu utilizarea unor teste standardizate si independente de tipul SAT-ului din SUA.
 • 0 (0 voturi)    
  Grea e matematica (Joi, 2 iunie 2011, 14:58)

  NZoli [anonim]

  Sa inteleg ca se propune subiecte individuale pe elevi. Pai sa ne gandim. 50000(atitia elevi dau BAC approx in toata tara intrun an)*20(variantele propuse)*5(sau 6 cu lb materna)(numarul de probe scris)=5 milioane de subiecte care nu se repeta. Toate cadrele didactice nu ar scoate in 10 ani variante destule(care trebuiesc rezolvate ca sa avem barem(fiecare subiect in parte), rezolvate in 2-3 variante ca nu toti rezolva o problema la fel)+verificate daca nu s-a repetat cumva subiectul. Masura nerealizabila din pct de vedere uman.
  • 0 (0 voturi)    
   Genial! (Joi, 2 iunie 2011, 17:29)

   Genial [anonim] i-a raspuns lui NZoli

   Genial comentariul!
 • 0 (0 voturi)    
  o masura (Sâmbătă, 4 iunie 2011, 15:06)

  Paul [anonim]

  Metoda de copiat preferata este telefonul mobil. Este simplu de intrat cu un telefon mobil in examen.

  Apropos, anul acesta s-au mai afisat cele 100 de variante pe net?????

  Daca nu s-au afisat, atunci trebuie bruiat semnalul telefoanelor in interiorul scolilor unde se desfasoara examenul.

  O consecinta logica este cat mai putine centre de examinare posibile (ma refer la tezele scrise). O scoala mare in care dau examen elevi de la 4-5 licee rezolva multe probleme. Acces intr-o anumita clasa aleator, profesori supraveghetori din alte scoli. Singurele persoane din liceu care sa fie prezente in ziua exemnului pot si secretara si oamenii de serviciu.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii