ONG-ul EduCer denunta: "Interese oculte vor sa scoata taxele de la universitatile de stat"

de Edu Cer CampusNews

Duminică, 26 iunie 2011, 18:00    NEWS | OPINII

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

ONG-ul Edu Cer critica proiectul de lege, aprobat tacit de Camera Deputatilor, prin care se elimina studiile cu taxe de la universitatile de stat, proiect initiat de doi parlamentari PDL, deputatul Catalin Croitoru si senatorul Petru Filip.

Adica, daca initiativa trece si de Senat, camera decizionala, universitatile de stat vor functiona doar pe baza alocarilor de la bugetul statului, urmand ca studiile universitare cu taxe sa se poata face doar la universitati private.

Cum statul nu mai are bani pentru a acoperi toate cheltuielile din educatie, nici cat le-a acoperit pana in prezent, consecinta ar fi ca invatamantul superior de stat si-ar diminua drastic cifra de scolarizare, in favoarea invatamantului privat. Acesta sa fi fost obiectivul initiativei legislative?

Conform unei decizii a Curtii Constitutionale nu sunt acceptabile diferente de organizare si de functionare intre invatamantul de stat si cel privat.

"În acest sens, Curtea observă că prevederile constituţionale consacră şi garantează o singură formă de autonomie, şi anume cea universitară, indiferent că este vorba de învăţământul superior de stat sau de învăţământul superior particular, autonomie al cărei conţinut trebuie să fie identic în ambele cazuri." (Decizia CCR 731/7 mai 2009)

Conform actualei Legi a Educatiei Nationale, diferenta intre universitati trebuie data exclusiv de calitate, de indeplinirea referentialului de evaluare valabil si in Uniunea Europeana. Diferentierea in finantare face competitia neloiala, distorsionata de alocarile bugetare doar pentru unele universitati.

In realitate, lucrurile ar trebui sa stea exact invers. Toti studentii, dupa exemplul din Uniunea Europeana, ar trebui sa plateasca taxe pentru studiile de invatamant superior. Asa cum este acum, multi studenti si profesori se joaca de-a facultatea, pe banii contribuabililor.

Daca ar plati, studentii ar fi mai exigenti fata de calitatea serviciilor pentru care scot bani din buzunar. Ar cere universitatilor sa le ofere acele cursuri si calificari care se cer in piata muncii. Acum, fiind   gratis, calitatea nu conteaza in pretentiile si exigentele beneficiarilor.

In Olanda, Belgia, toti studentii, la stat sau privat, platesc un master cu 1700 euro pe an, in Anglia s-au majorat de curand taxele la universitati, generand proteste de strada.

Introducerea unor taxe uniforme la toate universitatile romanesti ar elimina distorsiunea creata intr-o piata competitionala de finantarea diferentiata, intre stat si privat. Taxele ar putea fi in jur de 500 euro pentru licenta si 750 euro la master pe an, sume modelate dupa sumele care se cer acum la universitati de stat sau private.

Situatia elevilor merituosi, dar fara resurse materiale in familii, poate fi rezolvata prin burse sociale sau credite pentru studii, garantate de stat, astfel incat accesul echitabil la invatamantul superior nu mai poate fi un argument, in fata resurselor limitate ale bugetului de stat. Iar accesul echitabil nu poate fi un paravan pentru risipa banilor de catre cei ce se distreaza prin universitati  pe banii nostri, in loc sa invete.

Asteptam ca principalul partid de guvernamant sa ia masurile de blocare a legii in Senat, avand in vedere argumentele prezentate, lipsa resurselor bugetare, prevederile din Legea Educatiei Nationale si opiniile rectorilor de la universitati de stat.
Citeste mai multe despre     | 

  
2739 vizualizari
 • +1 (1 vot)    
  sunteti pe invers (Duminică, 26 iunie 2011, 18:15)

  nuc onteaza [anonim]

  Introducerea de locuri cu taxa in universitatile de stat a avut doar efecte negative. Calitatea invatamantului superior a scazut uluitor, astazi studentii avand un nivel de pregatire mai slab ca un elev de liceu industrial de acum 25 de ani.

  Universitatile de stat ( ca si cele private) tin cu dintii de studenti pt acestia sunt cei care ii platesc. Cum oare sa fii aspru cu un om care te plateste ? Cum sa dai nota proasta si sa elimini un student care te plateste ??? Este impotriva firii si nu va fi asa niciodata in Romania. Pentru a creste calitatea invatamantului superior este necesar sa existe o obiectivitate maxima a prof examinator, ori acest lucru nu poate exista daca prof examinator este platit de cel examinat.

  Apoi, univ de stat au abuzat in a acorda locuri cu taxa. Daca pe vremuri erau cateva zeci de locuri la fac de drept sau de economie..astazi sunt MII. Este enorm, este imposibil de instruit un nr atat de mare de "studenti" care sunt inscrisi la diferite forme de scolarizare.

  Daca s-ar elimina locurile cu taxa de la stat, univ de stat ar redeveni univ de elita, singurul criteriu de admitere fiind valoarea. Ar fi o masura excelenta care ar incuraja excelenta. Lasati comertul universitar in seama universitatilor private, si sustineti excelenta in univ de stat. Va rog.
  • 0 (0 voturi)    
   Hahahahhahahahha (Duminică, 26 iunie 2011, 18:28)

   Vasile [anonim] i-a raspuns lui nuc onteaza

   Hahahahahhahahah

   aaa... tu esti serios... in cazul asta....
  • 0 (0 voturi)    
   In univ. straine (Duminică, 26 iunie 2011, 18:36)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui nuc onteaza

   De ce se poate ca profesorii sa fie exigenti, chiar cu aceia care-i platesc? Nu cumva la profesori e problema?
  • 0 (0 voturi)    
   taxe universitati (Duminică, 26 iunie 2011, 18:40)

   Emma [anonim] i-a raspuns lui nuc onteaza

   Ai mare dreptate, pe mai putine locuri ar intra doar studentii care merita si nu prea cred ca acestia s-ar distra pe banii contribuabililor. Ar iesi din facultate niste oameni cu adevarat instruiti, nu ca acum, o gramada de "absolventi" care nu stiu sa faca nimic, dar au pretentii.
  • 0 (0 voturi)    
   pt nuc onteaza (Duminică, 26 iunie 2011, 18:44)

   ID [anonim] i-a raspuns lui nuc onteaza

   Sunt convins ca sunteti absolvent al unei universitati private. Spiru Haret?
   Aceasta legege este mizera pentru ca serveste doar interesul acelor buticuri universitare cu mii de clienti.
   Revenind: sunt in asentimentul autorului, si consider ca fiecare student trebuie sa plateasca taxa, si sa existe un numar de burse ale statului care sa acopere aceasta taxa. Vezi si modelul american.
   Cei care au cat de cat legatura cu Edu stiu, conosc mizeria din Privat. Stiu cum se fac ore si cum se trec examene. Interesele in schimb sunt enorme, si cred ca unei singure universitati i-ar fi comod sa mituiasca toata camera deputatilor pentru a vota o lege. Stiu un prof din ARACIS care si-a luat Tuareg din banii de acreditare a unei specializari de la Spiru Haret. Alexandru Tugui este numele sau, din FEAA, UAIC, ca sa nu existe dubii.
   • 0 (0 voturi)    
    Iarta-l Doamne, ca nu stie ce ... gandeste! (Luni, 27 iunie 2011, 15:29)

    A. Tugui [anonim] i-a raspuns lui ID

    Nu stiu cine sunteti, nu stiu cata scoala aveti, dar stiu sigur ca sunteti prost ... informat. Atunci când sustineti un lucru ar trebui sa aveti si argumente. A arunca un bolovan este usor. Mai greu este sa scoti bolovanul din intunecimea informationala in care sunteti Dvs.
    Pot sa va spun in modul cel mai direct ca nu am fost implicat în nicio evaluare la Spiru Haret. Puteti consulta comisile de evaluare pe site-ul Aracis-ului.
    Faptul ca aveti ochii injectati si ca doriti din toti rarunchii sa iesiti in evidenta, nu va da dreptul sa faceti acuzatii in legatura cu masinile profesorilor. Daca aveti barbatia si taria de caracter (ceea ce nu cred!), contactati-ma pe adresa de email si uimiti-ma cu dovezile dvs. Nu stiti adresa de email? Ei .. daca sustineti ca stiti sursa de finantare a autoturismului meu, banuiesc ca puteti afla o simpla adresa de email, asa ca nu vreau sa va jignesc "inteligenta".
    Prof. univ. dr. Alexandru TUGUI
  • 0 (0 voturi)    
   taxa la universitati (Duminică, 26 iunie 2011, 18:58)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui nuc onteaza

   de acord cu anonim. Exact asta afacut taxa la univ a scazut nivelul pregatirii si calitatea, a inmultit nr de profesori si asistenti, a redus initiativa de a cauta alte surse de finantare in special proiecte de cercetare etc.
   Nu este adevarat in tarile UE e cu taxa, Germania tocmai a abolit in multe landuri aceste taxe.
  • 0 (0 voturi)    
   plata (Duminică, 26 iunie 2011, 19:23)

   TENER [anonim] i-a raspuns lui nuc onteaza

   tinere, nu e nici o deosebire intre o plata facuta la o universitate de stat si una facuta la o universitate particolera, ca sa il citam pe Caragiale. Insa, in timp ce pentru o universitate de stat, este vorba de o sursa suplimentara de venituri, pentru "universitatile" particolere este exclusiv un business si, este corect ce afirmati, e ciudat sa iti elimini propria sursa de venit; nu avem in nici un fel traditia marilor universitati americane unde, desi se platesc sume incredibil de mari pentru "tuition" exigenta este maxima; insa de la cei doi vopsiti nu am nici un fel de pretentie; poate doar sa se mai uite din cand in cand in oglinda
  • 0 (0 voturi)    
   ma faceti sa zimbesc (Duminică, 26 iunie 2011, 19:50)

   Gigel Militaru [anonim] i-a raspuns lui nuc onteaza

   Cel mai performant sistem universitar din lume este cel american unde taxele generale, in fecare unviersitate, indiferent ca este publica sau privata ajung si pana la 30 000 $ pe an.

   In UK s-au marit taxele prin lege speciala data in iarna la 9000 lire anual pe care trebuie sa le plateasca FIECARE studenti indiferent unde studiaza.

   Calitatea invatamintului nu a scazut pt ca la stat s-au introdus locuri cu taxa si din multe, foarte multe alte motive.

   Rational, decent si in spiritul UE ar trebui ca in fiecare universitate indiferent ca este te stat sau privata fiecare student sa plateasca o taxa unica si sa aiba aceiasi valoare asa cum este peste tot in UE.
  • 0 (0 voturi)    
   semnal de alarma (Duminică, 26 iunie 2011, 19:50)

   daniela [anonim] i-a raspuns lui nuc onteaza

   Stimate domn nuc,

   Traiti intr-o realiate ...imaginara sau proprie . Nu contest faptul ca univ de stat au abuzat de locurile cu taxa - este cazul universitatilor traditionale, unde nr. locurilor cu taxa a explodat. Dar nu pot fi de acord cu comentariul dumneavoastra, Nu pot fi de acord cu acele universitati particulare care si-au deschis filiale si in piete. Ca tot vorbiti de comert. As fi fost extrem de bucuroasa daca ati fi militat pentru eliminarea subventiilor de la stat catre invatamantul privat, daca tot sunteti atat de sensibil la banul public. Cum este regretabil ca generalizati cand puneti la indoila moralitatea cadrelor didactice” Pentru a creste calitatea invatamantului superior este necesar sa existe o obiectivitate maxima a prof examinator, ori acest lucru nu poate exista daca prof examinator este platit de cel examinat”. Sa inteleg ca absolventii de la Harvard, Oxford, Cambridge, etc sunt niste nulitati? Sau profesorii niste corupti? Stimabile ...nuc, Dumnezeu, cand a facut lumea, a impartit ticalosii peste tot, nu numai in Ro sau in universitatile de stat. Daca veti fi obiectiv si rational, poate ca veti conta in mediul academic.
 • 0 (0 voturi)    
  1 student la buget pt 2 studenti la taxa (Duminică, 26 iunie 2011, 18:52)

  calitate [anonim]

  incalacrea legii s-a facut in primul rand de universitatile de stat:
  - la 1 loc bugetat, exista un procentaj maxim de locuri care puteau fi cu taxa insa nu s-a respectat nici pe departe.
  - daca se elimina locurile cu taxa, calitatea va creste deoarece locurile bugetat vor fi limitate.
  - de bun simt 500 euro/an licenta? in multe tari europene, liceenii romani pot intra la locuri fara plata, iar facultatile de acolo chiar fac pregatire.
  nu cred ca e cazul sa eliminam total locurile cu taxa la Stat deoarece e posibil ca nr-ul acestora sa devina prea limitat, iar beneficiarii vor fi fabricile private de diplome. Cred insa ca o porportie de 1 student la buget vs 2 la cu taxa este maxim ce se poate admite
 • 0 (0 voturi)    
  camera? (Duminică, 26 iunie 2011, 18:59)

  anne [anonim]

  rectificati.
  camera decizionala este camera deputatilor
  • 0 (0 voturi)    
   Nu (Duminică, 26 iunie 2011, 20:14)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui anne

   In materie de educatie Senatul este camera decizionala.
 • 0 (0 voturi)    
  invatamant de stat gratuit (Duminică, 26 iunie 2011, 20:47)

  Ionascu [anonim]

  Sunt destule tarile europene unde invatamantul de stat este 100% gratuit: Danemarca, Finlanda, Grecia, Norvegia, Scotia (nu in Anglia, trebuie sa plateasca studentii o taxa)
  • 0 (0 voturi)    
   e inca gratuit (Duminică, 26 iunie 2011, 22:20)

   Gigel Militaru [anonim] i-a raspuns lui Ionascu

   In tarile respective e inca gratuit. O taxa anuala de 500 Euro pt fiecare student ar fi si ca o co-plata sau ca o cofinantare a studiilor. Daca nu ma insel si Ungaria a introdus de ceva ani taxa asta.

   Iar exemplul... Greciei nu e tocmai bun! :) ei eu si vreo 15 salarii bugetare, 14 pensii etc.. si falimentul Greciei poate insemna sfirsitul Euro.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu mai inteleg nimic! (Duminică, 26 iunie 2011, 21:52)

  Victor [anonim]

  Ori sunt eu dezinformat ori acest ONG incearca sa induca in eroare!
  Eu am inteles ca proiectul propus prevede desfiintarea
  locurilori cu taxe la stat,ceeace ar fi corect.
 • 0 (0 voturi)    
  Invatamantul privat (Duminică, 26 iunie 2011, 22:03)

  Corcoaza [anonim]

  Universitatile private reprezinta CEA MAI MARE AFACERE care se poate face in Romania. Sunt niste simple s.r.l.-uri care s-au folosit de o lege stupida care a asimilat invatamantul cu prestarea de servicii. Asta a fost. Apoi au facut universitati pe domenii in care nu era nevoie de dotare laboratoare (cladirile tot trebuiau facute) si ... Oameni care nu au fost in stare sa intre la facultate inainte de '89 au facut o "privata". Absolventi de liceu, cu bani si fara minte, dupa '89 au facut o facultate "privata". Si culmea, ambele categorii au terminat cu note foarte mari. Te miri de ce genii avem printre noi. A trebuit sa vina si acreditarea. Mare scofala. S-a mintit la greu, s-au dat spagi, s-au pus in functiune tot felul de mecanisme si constrangeri si eu trecut si de asta. Acum s-a facut ierarhizarea. Si aici s-a mintit la greu din partea universitatilor private. Unele au raportat in nestire la toate rubricile de au devenit ... galactice (o universitate privata de provincie a raportat ca a avut spectacole si expozitii internationale - si ea era de economie). Ca daca ziaristii se apuca de puricat un pic aceste s.r.l.-uri vor avea de scris ani buni de aici inainte - taxe ascunse de trec peste cele de la stat, ore la jumatate decat cele de la stat, cursuri cu cate 200 de studenti, seminarii cu 50-100, spatii care nu le apartin ... s.a.m.d.. Acum le-a scazut numarul de candidati ca s-a cam prins lumea de "gardul frumos vopsit". Ce era de facut? Pai cum nu puteau sa fie deasupra celor publice au zis ca trebuie distrusa "concurenta" (acesta este un termen specific s.r.l.-urilor si care nu are ce cauta in invatamant in acest context). Asa ca au scos bani negri de la ... ciorap si au ... platit niste ore de curs/seminar domnilor Croitoru si Filip. Cam asat este ADEVARUL (partial) despre situatia din invatamantul privat romanesc. O sa-mi spuneti ca in occident invatamantul privat este cel mai bun. Corect, dar aia au TRADITIE si MANDRIE. Noi ... mai avem pana acolo.
 • 0 (0 voturi)    
  Cine este acest ONG EDU ? (Duminică, 26 iunie 2011, 22:29)

  ion roata [anonim]

  Ce interese oculte are acest ONG EDU si pe cine servesc ele ?
  Sa fie clar,conform prevederilor constitutiei invatamantul de toate gradele este gratuit iar aceasta obligatie a statului trebuie sa fie respectata.
  Invatamantul cu plata la stat a fost prima mare cauza a degradarii invatamantului superior din Romania.
  Bine ca sa terminat acest cosmar pentru noi cei care dorim specialisti bine pregatiti.
  Probabil ca domnii membri ai acestui ONG plang dupa posturile bine platit la cursurile cu plata si de aceia fac scandal,dar ignoratii ca sunt scandalagii si hrapareti ca sa nu le spun altfel,putina munca si multi bani.
  • 0 (0 voturi)    
   EduCer (Luni, 27 iunie 2011, 8:41)

   Corcoaza [anonim] i-a raspuns lui ion roata

   Interese oculte are altcineva care propune tot felul de legi aberante.
   Chestiunea asta a mai fost transata odata:
   http://www.legex.ro/Decizie-165-01.04.2004-42586.aspx
   Iar Curtea Constitutionala a respuns cererea de neconstitutionalitate depusa tot de o "privata" referitoare la locurile cu taxa de la universitatile de stat.
   Acum se incearca sa se bage pe usa din dos o lege similara.
   Degradarea invatamantului s-a produs cand au aparut "privatele". Cand au aparut privatele, rectorii acestora au inceput sa faca scandal ca de ce cei de la stat au doar locuri fara taxa - sa aiba si ei cu taxa. Sperand ca astfel lumea sa vina la ei. Si credeti-ma domnule Roata, pe atunci eram la "privati". Acuma ca strategia nu a functionat s-au gandit la altceva.
   Nu spun ca nu trebuie facuta curatenie in invatamantul romanesc dar trebuiesc tratati la fel atat cei de la stat cat si cei de la privat.
   Si stati linistit in invatamantul de stat nu mai sunt decat maxim doua norme (si asta foarte rar). Se pune accent pe contracte de cercetare pentru a se obtine si alte fonduri. La 65 de ani lumea este scoasa la pensie si mai poate continua doar la plata cu ora si daca obtine aprobare de la senat. la privati sunt profesori care au peste 80 de ani. Pai de ce la "privati" este altcumva ? Nu trebuie sa fie o singura lege. ca ma mai poate invata pe mine un asemenea cadru didactic ?
   Referitor la angajari, aici nu va inteleg punctul de vedere. De ce nu angajati de la "privati" ca tot ii laudati atata.
   Iar, domnule Roata, daca sunteti o firma medie/maricica ar fi bine sa tineti legatura cu universitatile (indiferent de care) pentru ca numai asa se va putea crea acel absolvent care sa indeplineasca ceintele de piata.
   Va multumesc !
 • 0 (0 voturi)    
  Coruptie in PDL si la universitatile private (Luni, 27 iunie 2011, 0:57)

  ioan hardare [anonim]

  Catalin Croitoru a tradat miscarea sindicala. El a propus aceasta lege impreuna cu celalalt impostor, ambii fiind cadre in invatamantul privat, respectiv, Dimitrie Cantemir si Oradea (Oradea, unde se vindeau diplome de medicina...).

  Inimaginabil ca asa o aberatie a trecut "tacit", asta arata ce fel de parlamentari avem.

  Universitatile private sunt magazine de vanzare de diplome. Acolo poti obtine o diploma fara sa vii la cursuri sau seminarii. Studentii tineri, stiu asta si le evita, preferand universitatile mari de stat, alea care erau si inainte de '89, pentru ca angajatorii nu dau doi bani pe Dimitrie cantemir, Spiru Haret etc. si prefera absolventi de la marile Politehnici sau Universitati din Iasi, Cluj, Bucuresti, Timisoara, etc.

  La cele private vin indivizi care au doar nevoie de o diploma, ca sa-si pasteze locul de munca in banci etc, ca sa deschida vreo afacere, ca sa dea bine undeva etc. Cadrele didactice de la privati sunt formate din pensionari, rudele lor mai tinere si tot felul de impostori care nu ar putea lucra niciodata intr-un departament la vreo mare universitate de stat.

  Acesti doi impostori vor sa oblige studentii sa mearga la universitatile lor private, taind painea cadrelor didactice mult mai bine pregatite de la marile universitati de stat.

  Este o rusine ca oameni ca ei au intrat in parlament. (Nu era si Elena Udrea lector la vreo pseudo-universitate din asta privata ca Dimitrie Cantemir etc.?}
  Este o rusine si-ti vine sa ......nu mai spun ce ar trebui facut cu ticalosii astia....

  Rusine, asa popor merita sa aibe numai universitati ca Spiru Haret, Dimitrie Cantemir, Oradea-Petru filip e acolo la privati, etc.

  Neputand sa le facem ceea ce ar merita ticalosii astia, noi, tinerii matematicieni, ingineri, informaticieni, economisti de la universitatile de stat vom emigra, asta fiind singura solutie. La privati nu ne va angaja nimeni, acolo au acces numai guzganii batrani si pilele lor.....


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii