Proiectul de lege ce introduce obligativitatea intonarii imnului in scoli a fost avizat de Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor

de Raluca Pantazi CampusNews

Marţi, 14 februarie 2012, 19:37    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Initiativa privind intonarea imnului national in scoli, obligatoriu, in fiecare zi de luni, a fost avizata favorabil de Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor. Deputatii au adus si cateva modificari proiectului de lege, care prevad ca elevii din ciclul primar pot intona la inceputul orelor "doar prima strofa" din imnul national si faptul ca nerespectarea obligativitatii intonarii imnului in invatamantul obligatoriu particular si de stat, in fiecare zi de luni, "atrage dupa sine sanctionarea profesorului", informeaza Agerpres.

In forma adoptata de Senat, proiectul legislativ nu prevedea sanctiuni pentru elevii si profesorii care nu se supun acestuia. Deputatii din Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor au avizat favorabil, marti, doua proiecte de lege care modifica si completeaza Legea 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice, informeaza Agerpres. Propunerile legislative, care apartin mai multor parlamentari PDL, au primit aviz in unanimitate, raportul final urmand sa fie intocmit de Comisia juridica din Camera Deputatilor.

Potrivit modificarilor aduse de initiatori, art. 9 din Legea 75/1994 se completeaza dupa cum urmeaza: "elevii din ciclul primar pot intona la inceputul orelor doar prima strofa din imnul national".

Potrivit Agerpres, modificarile la lege prevad si ca art.10 punctul g) va avea urmatorul cuprins: "in invatamantul obligatoriu particular si de stat cursurile incep in fiecare zi de luni cu intonarea imnului. Nerespectarea acestei prevederi atrage dupa sine sanctionarea profesorului in conformitate cu Legea nr.1/2011 art.280, al.b, progresiv, incepand cu observatia scrisa".

In Legea Educatiei Nationale, art. 280 prevede urmatoarele:
"Art. 280. - (1) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar, precum si cel de conducere, de indrumare si de control din invatamantul preuniversitar raspund disciplinar pentru incalcarea cu vinovatie a indatoririlor ce le revin potrivit contractului individual de munca, precum si pentru incalcarea normelor de comportare care dauneaza interesului invatamantului si prestigiului unitatii/institutiei, conform legii.

(2) Sanctiunile disciplinare care se pot aplica personalului prevazut la alin. (1), in raport cu gravitatea abaterilor, sunt:
a) observatie scrisa;
b) avertisment;
c) diminuarea salariului de baza, cumulat, cand este cazul, cu indemnizatia de conducere, de indrumare si de control, cu pana la 15%, pe o perioada de 1-6 luni;
d) suspendarea, pe o perioada de pana la 3 ani, a dreptului de inscriere la un concurs pentru ocuparea unei functii didactice superioare sau pentru obtinerea gradelor didactice ori a unei functii de conducere, de indrumare si de control;
e) destituirea din functia de conducere, de indrumare si de control din invatamant;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca".

La sedinta Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor a fost prezent si ministrul Educatiei, Catalin Baba, care a declarat ca acest proiect de lege pune "intr-o forma clara" obligatiile cadrelor didactice si elevilor. "Cred ca o astfel de lege e benefica si de fapt Guvernul a sustinut prin punctul sau de vedere aceasta lege. Exista un cadru legal (un ordin de ministru care prevede intonarea imnului in scoli - n.red.), parlamentarii au dorit sa consfinteasca la nivel de lege, probabil pornind de la ideea ca in viitor eventual un ministru al Educatiei Nationale ar putea sa schimbe acest ordin, de aceea cred ca parlamentarii care au dreptul sa legifereze au hotarat ca este mai bine sa initieze un proiect de lege", a declarat Baba.

Proiectul de lege a fost votat de senatori pe 21 decembrie, cu 56 voturi "pentru", 37 "impotriva" si o abtinere. Votul final se va da in Camera Deputatilor. Initiatoarea acestei propuneri, deputata PDL Maria Stavrositu, sustine in expunerea de motive ca "scoala reprezinta mediul optim pentru formarea spiritului civic si patriotic. Din pacate, asistam la o disolutie a valorilor si simbolurilor nationale si uitam ca acestea sunt elementele definitorii pentru identitatea oricarui stat. Usurinta cu care sunt folosite astazi, in locuri si la ocazii adesea nepotrivite, a condus la o uzura avansata a acestora".

Deputatul democrat-liberal declara ca "uitand ceea ce ne defineste ca popor, riscam sa ne pierdem reperele". "Statul trebuie sa se implice activ intr-un efort sustinut de comunicare coerenta a ceea ce ne reprezinta ca natiune, astfel incat simbolurile nationale sa ramana obiecte de veneratie si dupa terminarea scolii. Puterea lor trebuie sa stea in fiecare cetatean al Romaniei", sustine Maria Stavrositu.  

Descarca de aici Propunerea Legislativa pentru modificarea Legii nr. 75/1994 privind aprobarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice - Forma adoptata de Senat

Vezi traseul proiectului legislativ in Parlament

Unicul initiator al proiectului legislativ este deputatul PDL Maria Stavrositu.

Descarca de aici Expunerea de motive

Descarca de aici Punctul de vedere al Guvernului

Citeste si:

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   | 

  
1870 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  si tabloul (Marţi, 14 februarie 2012, 19:45)

  Mazeta [anonim]

  pe cand si tabloul?
 • 0 (0 voturi)    
  Obligativitate sa fie ! Primesc ! (Marţi, 14 februarie 2012, 20:17)

  Markus [anonim]

  Lasa ca-i bine ! Cand eu eram in clasele primare , aveam obligatia ca la prima ora sa cantam imnul sovietic . Barem acum este un progres ,ca este imnul nostru .
 • 0 (0 voturi)    
  Excelentă iniţiativă (Marţi, 14 februarie 2012, 20:21)

  Iorest [anonim]

  E o datorie ca tinerii să deprindă preţuirea simbolurilor naţionale.
 • 0 (0 voturi)    
  Feiicitari (Marţi, 14 februarie 2012, 20:36)

  Ovi [anonim]

  Si felicitari.
 • 0 (0 voturi)    
  Intonarea imnului in scoli (Marţi, 14 februarie 2012, 21:19)

  Lary [anonim]

  O decizie excelenta!Copii mei invata deja imnul in casa.
 • 0 (0 voturi)    
  destul de bine (Marţi, 14 februarie 2012, 22:25)

  doina [anonim]

  Nu este o actiune rea. Constientizeaza ceea ce sunt, se mai trezesc din somn, isi aduc aminte ca nu sunt in filmul vazut noaptea pe calculator.
  Fata de unde s-a ajuns acum in scoli, un pic de disciplina nu strica.
 • 0 (0 voturi)    
  sa vedem (Marţi, 14 februarie 2012, 23:11)

  Heydrich [anonim]

  Sa vedem daca va fi respectata si in HarCov, altfel degeaba v-ati chinuit.
 • 0 (0 voturi)    
  jenanta lege, o sa ajungem de rasul europei (Marţi, 14 februarie 2012, 23:36)

  un roman oarecare [anonim]

  in 1989 eram in clasa a 10a si am cantat cu bucurie desteaptate pe strazi alaturi de ceilalti, foarte multi care erau pe strazi si manifestau. ceea ce se intampla acum cu obligativitatea este exact pe dos, cam cum era cu trei culori pe vremea lui raposatu, pe atunci obligatoriu de intonat in scoli si din cauza asta dispretuit.
  domnilor politicieni va invartiti in cerc si tot in totalitarisme ieftine ajungeti.
  tot voi ati introdus religia obligatorie in scoli, ati scos teoria evolutiei si pe Darwin din programa scolara aratand din nou cat sunteti de inculti si necititi.
  sa va fie rusine. traiesc in germania si aici nimeni nu pune pe copii sa cante in scoli imnul. politicienilor va trage ata tot la totalitarisme gen coreea de nord sau sua.
  cu mana pe piept, ziua tricolorului si imnul obligatoriu si nationalisme ieftine o sa bagati oamenii in vrajba si razboi in timp ce dati tara, voi marii patrioti, pe nimic la corporatii (vezi gazul de sist, vezi rosia montana si distrugerea patrimoniului istoric, etc.).
  dragi politicieni va luati leafa din bani publici, mai cumparati si voi o carte, mai cititi ca prea nenorociti un popor cu deciziile voastre inepte.
  ati ajuns sa dati banii care ar fi de drept pentru educatie, sanatate, cultura la construirea catedralei neamului, va invartiti gandurile si putinele idei in cerc intre casa poporului si catedrala neamului pe munca oamenilor simpli din romania. le luati incet incet dreptul la scoala, sanatate si educatie copiilor lor, sa va fie rusine!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Un lucru foarte bun.... (Miercuri, 15 februarie 2012, 1:13)

  Pavaza Carpatilor - www.pavaza.ro [anonim]

  Propunerea de a se intona imnul national in scoli reprezinta un pas important in ceea ce priveste educatia si formarea spiritului tinerei generatii. Speram ca acest lucru sa devina realitate iar romanii sa constientizeze valoarea imnului national si a drapelului statului ca simboluri cu inalta valoare istorica, emotionala cat si de unitate a acestui popor.

  Comentariu editat de echipa CampusNews.ro


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii