Topul universitatilor - reputatie
Foto: timeshighereducation.co.uk

Top 100 Universitati cu cea mai buna reputatie din lume: Harvard si MIT pe primele locuri, universitatile din Romania nu apar in clasament

de R.P. CampusNews

Joi, 15 martie 2012, 15:11    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

​​Universitatea Harvard, Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) si Universitatea Cambridge sunt universitatile cu cea mai buna reputatie din lume, potrivit clasamentului Times Higher Education 2012. Topul este dominat de universitatile americane, institutiile asiatice de invatamant superior inregistreaza si ele un avans semnificativ, in timp ce Romania nu are nicio universitate in top 100 al universitatilor cu cea mai buna reputatie din lume.

Clasamentul mondial al universitatilor in functie de reputatie este elaborat pe baza datelor furnizate de agentia Thomson Reuters, iar topul din acest an se bazeaza pe 17.554 de raspunsuri detaliate, cu 31% mai mult decat anul trecut, informeaza Times Higher Education. Vezi aici metodologia utilizata 

Pe primele zece pozitii se afla Harvard (SUA), Institutul de Tehnologie din Massachusetts - MIT (SUA), Universitatea Cambridge (Marea Britanie), Stanford (SUA), Berkeley California (SUA), Oxford (Marea Britanie), Princeton (SUA), Universitatea din Tokyo (Japonia), Universitatea California Los Angeles (SUA) si Yale (SUA).

Phil Baty, editor al clasamentului Times Higher Education, sustine ca rezultatele din acest an aduc "vesti neplacute" pentru Marea Britanie, scrie BBC. Potrivit lui Phil Baty, anul acesta s-au clasat in top 100 mai putine universitati britanice decat anul trecut (10 universitati britanice sunt prezente in top 100 de anul acesta), iar in unele cazuri institutiile britanice de invatamant superior s-au clasat pe locuri inferioare celor ocupate in 2011. Printre cele care au "retrogradat" se numara Imperial College London si University College London.  Pe de alta parte, topul inregistreaza o prezenta tot mai mare a universitatilor din China, Japonia, Singapore si Coreea de Sud.

Clasamentul nu are un statut oficial, noteaza BBC, insa a devenit un punct de referinta in mediile universitare.


Citeste mai multe despre     |   | 

  
24518 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  "Clasamentul" (Joi, 15 martie 2012, 16:21)

  Cadillac [anonim]

  E cineva surprins de acest fapt???
  • 0 (0 voturi)    
   Nici in top 500 (Vineri, 16 martie 2012, 17:21)

   Bauauau [anonim] i-a raspuns lui Cadillac

   Nici in top 500 nu apare vreo universitate romaneasca. Efectele logice ale coruptiei si nepotismului.
  • 0 (0 voturi)    
   re: (Sâmbătă, 17 martie 2012, 2:11)

   Echo [anonim] i-a raspuns lui Cadillac

   Toata lumea stie ca aceste clasamente sunt relative si arbitrare – de ex. numarul de lucrari publicate de membrii facultatilor conteaza foarte mult. Universitatile mari au un avantaj inerent cantitativ (nici o universitate din primele 20 din top nu au mai putin de 50000 de studenti si 1000 de profesori). Doar prin acest criteriu de “masa” nici o universitate romaneasca nu s-ar califica vreodata, lasand la o parte considerentele de ordin calitativ.
  • 0 (0 voturi)    
   Care fapt? (Sâmbătă, 17 martie 2012, 11:15)

   Dogaru [anonim] i-a raspuns lui Cadillac

   Probabil, faptul ca nici Rusia si nici una din fostele state comuniste nu apar in primele 100 de pozitii ale clasamentului. Apar insa mici state europene, anume Olanda (5), Suedia (4), Elvetia (3), Belgia (1). Nu apara statele europene sudice (Spania, Italia). Dintre statele europene mari apar UK (10 pozitii, din care 2 intre primele 10), Germania si Franta (cite 4 pozitii-dar mai la coada). Japonia apare de 5 ori (1 pozitie intre primele 10), iar uriasa China, doar cu 2 pozitii.
   Tinind seama de proportii, Olanda ar fi tara europeana cu cea mai buna calitate a universitatilor universitatilor.
 • 0 (0 voturi)    
  comparatie (Joi, 15 martie 2012, 16:24)

  profe [anonim]

  Nu prea inteleg aceasta obsesie de a compara universitati romanesti cu universitati din top 100.
  Cand se fac astfel de investitii isi pune cineva problema banilor? Ce bugete au alocate aceste universitati din top 100 sau top 500?
  Isi pune cineva problema urmatoare: ce salariu are un cadru didactic acolo si ce are unul de aici? Cum vrei sa faci cercetare, cand trebuie sa te gandesti la tot felul de artificii pentru a-ti ajunge salariul lunar? Toti mergem la cumparaturi... si cand ai salariu 1500 lei si te duci la magazin... ce poti sa faci?
  Credeti ca profesorii/cercetatorii din univ. top ... se chinuie la fel de tare sa supravietuiasca ca si cei din Romania?
  Si apoi care este problema cu a fi sau nu in top ... Inginerii nostri, si alti specialisti sunt recrutati si lucreaza foarte bine in companii de toate felurile in toate tarile. Ar putea fi surprinzator, dar si absolventi ai facultatilor mai mici, din provincie pot sa ajunga in pozitii de top...
  Cred ca ar trebui sa ne uitam si la dotarile din laboratoare... ce dotari au cei din top.... si ce dotari avem noi in Romania?
 • 0 (0 voturi)    
  facultati renumite... (Joi, 15 martie 2012, 16:29)

  ionica [anonim]

  Cum si Facultatea maghiara de medicina din Tg. Mures nu este in primele 100 ? Dar nici macar una din HUNGARIA ?
 • 0 (0 voturi)    
  Un alt motiv sa ne deprimam, nu? (Joi, 15 martie 2012, 16:37)

  Radu [anonim]

  In clasament nu apar nici universitati din Polonia, Ungaria, Italia, Spania, Rusia, India. Franta, cu un sistem universitar considerat de unii foarte serios, abia are universitati de coada clasamentului. Nu cred ca e necesar sa rasucim cutitul in rana, multe tari cu putere financiara mai mare ca a noastra nu au universitati aici.
 • 0 (0 voturi)    
  Top Happy (Joi, 15 martie 2012, 17:16)

  Alfred Molnar [anonim]

  Am citit ce-au scris domnii la metodologie si nu am gasit nici macar un exemplu de intrebare.
  Pentru mine o universitate are o reputatie buna daca imi asigura o slujba buna dupa ce termin ? Sau daca ma intrebi in timp ce sunt student una unde nimeni nu ma bate la cap si pot face ce vreau ?
  Nu prea ma pot decide ...
 • 0 (0 voturi)    
  top 100 universities (Joi, 15 martie 2012, 17:28)

  John [anonim]

  Pentru a se afla in top 100 o universitate are nevoie de fonduri uriase pentru a putea participa la parteneriate interuniversitare in primul rand, in al doilea rand, limba de studiu trebuie sa fie obligatoriu limba engleza (limba lui Molliere ar fi pe locul al doilea) o conditie necesara si suficienta pentru a se putea realiza schimbul de studenti, profesori si pt a se concepe un parteneriat de cercetare interuniversitar; si in al treilea rand, centrul universitar trebuie sa se situeze pe mapamond intr-un cadru social, natural si politic imbietor. In top 20 se prezinta 4 tari: USA, vecinul Canada, Marea Britanie si Japonia. Primele trei tari au ca vehicul de comunicare limba engleza, si fiecare in sine reprezinta un "vis social" in plus, un lucru care contribuie clar la atragerea potentialilor viitori profesori, studenti. Educatia este o industrie puternica in cele trei tari anglofone si pe deasupra foarte bine protejata printr-o masura de politici locale. Profesorii universitari in cele trei tari? Elitele mapmondului atrase de un cadru de lucru stimulant, un pachet de beneficii sanatos si studenti pe masura. Mediul universitar nord-american sau britanic? Un bastion al ideilor inovatoare. Seminarul intr-o astfel de universitate? O uzina de idei noi in functiune 24 din 24, unde ingredientele esentiale pentru productia de idei sunt clare: respect fata de student, pentru profesor, pentru noutatea si originalitatea cercetarilor, autodepasirea in studiu. De unde ar veni traditia universitara nord-americana? Cele doua razboaie mondiale au impus imigrarea a ceea ce a fost creme de la creme staff universitar din toata Europa pe meleaguri nord americane. O data cu acesti profesori, s-au importat automat si programele universitare si curricula academica. Nu este Romania in top 100? Wake -up Romania! Doar nu vine studentul international sa studieze curricula prafuita (discul zgariat/ canonul ingust si batut in cuie ruginite al programei academice romanesti)!
 • 0 (0 voturi)    
  Nu-i problema (Joi, 15 martie 2012, 17:39)

  Mokele Mbembe [anonim]

  O trimitem doamna Abramburica la Harvard si in cel mai scurt timp ajung aia la nivelul Spiru
 • 0 (0 voturi)    
  tot mai e o sansa... (Joi, 15 martie 2012, 19:05)

  Malina [anonim]

  Daca s-ar face la nivel de liceu, Romania ar fi de partea negativa a din graficului....
 • 0 (0 voturi)    
  Leiden University (Joi, 15 martie 2012, 19:55)

  jos_iliescu [anonim]

  Leiden University, din Olanda! Doar locul 80 aici, dar merita sa fie in primele 20!
 • 0 (0 voturi)    
  Universitati de cumetrie (Joi, 15 martie 2012, 21:05)

  arheopterix [utilizator]

  cum sa facem universitati serioase cind politica de cadre a asa ziselor universitati rominesti este dominata coplesitor de nepotism si coruptie. din cite stiu eu la imf Cluj , la clinica ed boli interne s-au succedat bunic tata si fiu fara nici o jena ,desi folclorul universitar i-a taxat `daca tatal a fost jumatate cit bunicu fiul este un sfert din tata `. Frumos tablou ! Din nenorocire larg raspindit
 • 0 (0 voturi)    
  "Clasament" mondial-universitar... (Vineri, 16 martie 2012, 4:25)

  Cadillac [utilizator]

  Mai are cineva vreo indoiala asupra motivelor pentru care
  nu 'sintem' pe lista???

  Lista lor e foarte lunga, asa ca....

  The short list: "democratie" de maidan, +
  maneaua ca Imn National, +
  regele cioaba, +
  imparatul iulian, +
  becali europarlamentar,

  = Locul fruntas pe lista republicilor bananiere, unde

  "guvernele" sint compuse din papuasii cu cel mai mare numar de cercei..................in nas.
 • 0 (0 voturi)    
  un top mai relevant (Vineri, 16 martie 2012, 5:09)

  relevant [anonim]

  Topul acesta mi se pare mai relevant decat cel din articol:
  http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2011-2012/top-400.html
 • 0 (0 voturi)    
  Reputatia este doar o...imagine. Nu o realitate (Vineri, 16 martie 2012, 9:36)

  anonim [anonim]

  In primul rand, "reputatia" este doar o chestiune de perceptie sociala. Dpdv tehnic (anume al performatei) inseamna fix 0. Este similara cu genul de intrebare "cata incredere aveti in Armata / Biserica? etc. Faptul ca o anumita istitutie este "bine vazuta" de catre public nu reliefeaza automat performanta. Pur si si simplu, "asa o crede / vede lumea". Permiteti-mi sa cred ca, de cele mai multe ori, aceasta "lume", corpul comun al societatii este dominata de mediocritate / submediocritate. Pe cale de consecinta, pun sub semnul intrebarii preferintele acestei "lumi".

  Secretul faptului ca unii studenti sunt buni, invata si "se lipeste" materia de ei...este chiar vointa lor de a invata, nu facultatea / universitatea in sine. Nu stiu de ce mereu succesul unor individualitati tinde sa fie atribuit universitatii.
 • 0 (0 voturi)    
  Consolare (Vineri, 16 martie 2012, 9:56)

  Dogaru [anonim]

  Nu apar universitati romane intre primele 100? Consolare: nu apar, de asemenea, univeritati din Italia, Spania, Austria, Finlanda, bogata Norvegie, Rusia si alte foste state comuniste. Dintre statele europene mici, Olanda, Elvetia, Suedia si Belgia sînt bine clasate.
  Ce sa-i facem, asta-i situatia la portile Orientului.
 • 0 (0 voturi)    
  kakaia reputatie? (Vineri, 16 martie 2012, 10:03)

  cao [anonim]

  sa ni se explice si noua ce insemna reputatie si cum poate fi ea cuantificata.
 • 0 (0 voturi)    
  Important (Vineri, 16 martie 2012, 10:24)

  recomandare [anonim]

  Trebuie tinut cont ca aceste clasamente sunt insa destul de subiective. Pentru cunoscatorii de limba engleza recomand:

  http://www.newyorker.com/reporting/2011/02/14/110214fa_fact_gladwell

  PS: A nu se intelege ca judec articolul, dimpotriva :)
 • 0 (0 voturi)    
  in atentia patronului hotnews (Sâmbătă, 17 martie 2012, 20:40)

  arheopterix [utilizator]

  zilele trecute am postat un comentariu in care imi exprimam punctul meu de vedere asupra marasmului invatamintului superior rominesc . mentionez ca era in termeni absolut civilizati ,era expresia unor realitati vazute de mine ,am dat si un exemplu arhicunoscut in IMFCluj .Chiar nu inteleg dece nu-l publicati .daca era pentru prima oara ,ma rog dar nu este prima data . Incep sa imi pun intrebari asupra obieectivitatii redactiei.Mentionez ca cesi nu va cunosc prea bine ,v-am vazut la o emisiune tv si pareati bine intentionat .deaceea sunt cu atit mai surprins .


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii