Admiterea la facultate se va realiza din vara doar prin examen sau pe baza mediei de la BAC. Ministrul Educatiei: Universitatile nu pot sa foloseasca mediile din timpul liceului

de Raluca Pantazi CampusNews

Marţi, 27 martie 2012, 19:55    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Admiterea la facultate se va realiza incepand din aceasta vara pe baza de examen organizat de universitati sau pe baza mediei de la examenul de Bacalaureat, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Catalin Baba. Mediile obtinute de elevi in timpul liceului nu vor mai fi luate in considerare la intrarea in universitati. Noile prevederi sunt cuprinse in ordinul de ministru privind cadrul general de organizare si desfasurare a admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat pentru anul universitar 2012-2013.

"Acest ordin reprezinta o deschidere catre universitati sa organizeze examene de admitere, dar ramane strict la latitudinea universitatilor sa decida in aceasta privinta", a declarat pentru HotNews.ro Catalin Baba. "Ordinul spune ca universitatile pot sa organizeze examen de admitere cu probe scrise si sau cu probe orale, dar cel putin o proba scrisa. Universitatile pot sa ia decizia sa foloseasca mediile de la Bacalaureat pentru admiterea la facultate, dar nu pot sa foloseasca mediile din timpul anului. Tocmai pentru ca Bacalaureatul este un examen serios, el poate fi folosit, dar nu pot fi luate in considerare la admitere mediile din timpul anului", a declarat ministrul Educatiei.

Cu alte cuvinte, noutatea pe care o aduce ordinul de ministru o reprezinta faptul ca din aceasta vara nu vor mai putea fi folosite la admiterea in facultati mediile obtinute de elevi in timpul liceului, ci universitatile trebuie sa organizeze examene de admitere sau sa tina cont de rezultatele obtinute de elevi la Bacalaureat. "Incurajam universitatile performante sa aiba sisteme competitive de admitere, dar acest lucru ramane la latitudinea universitatilor si Ministerul Educatiei nu doreste sa interfereze cu autonomia universitara", a continuat ministrul.

Noua regula intra in functiune incepand "cu acest an", sustine Catalin Baba, care precizeaza ca ordinul "nu vine prea tarziu. In fiecare an, in jurul datei de 20 martie se promovau aceste ordine". Ordinul mai prevede ca un student poate fi inmatriculat concomitent la maximum doua facultati sau la maximum doua programe din cadrul aceleiasi facultati.

Care sunt prevederile ordinului de ministru privind admiterea in universitar in 2012-2013

Ordinul Ministerului Educatiei nr. 3.313/ 2012 privind cadrul general de organizare si desfasurare a admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat pentru anul universitar 2012-2013 a fost publicat in Monitorul Oficial pe data de 13 martie 2012.

Cele mai importante prevederi ale ordinului:
 • Potrivit legii, institutiile de invatamant superior organizeaza examene de admitere pentru admiterea in fiecare program si ciclu de studii universitare. Examenele de admitere se organizeaza pe baza metodologiilor proprii de admitere stabilite de catre fiecare institutie de invatamant superior in baza autonomiei universitare, cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare si ale prezentului ordin
 • Examenul de admitere poate consta si in proba/probe scrisa/scrise sau/si orala/orale pentru testarea cunostintelor si a capacitatilor cognitive. Pentru testarea capacitatilor artistice sau sportive examenul de admitere va contine obligatoriu si o proba practica eliminatorie, sustinuta anterior celorlalte probe. De asemenea, pot fi luate in considerare notele de la probele de bacalaureat sau media de la bacalaureat, licenta sau disertatie, dupa caz, dar nu pot fi luate in calcul mediile sau notele din anii de studii
 • Un candidat poate fi admis si inmatriculat ca student la cel mult doua programe de studii concomitent, indiferent de institutiile de invatamant care le ofera. Un candidat declarat admis poate beneficia de finantare prin granturi de studii pentru un singur program de licenta, pentru un singur program de master si pentru un singur program de doctorat.
 • Media generala minima de admitere la studii universitare de licenta, de master si de doctorat nu poate fi mai mica decat 5 (cinci) sau decat un numar minim de puncte echivalent
 • La calculul mediei generale de admitere pot fi luate in considerare notele de la probele de bacalaureat sau media de la bacalaureat, licenta sau disertatie, dupa caz, dar nu pot fi luate in calcul mediile sau notele din anii de studii
Vezi aici integral ordinul de ministru

Amintim ca noul rector al Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, a declarat in cadrul unui interviu pentru HotNews.ro in decembrie anul trecut, intrebat daca are in vedere schimbari ale procesului de admitere in universitate, ca "asta e o discutie pe care si Ministerul incepe sa o antameze". Discutia de la minister vine "dupa o perioada in care era mult mai usor sa intri intr-o facultate sau intr-o universitate (…) decat sa intri intr-un liceu foarte bun sau, daca vreti sa sarjez putin, e mai greu sa intri intr-o gradinita foarte buna din Bucuresti decat sa intri intr-o facultate", a continuat rectorul Universitatii din Bucuresti.

Intrebat daca se gandeste la reintroducerea examenelor de admitere, Mircea Dumitru a declarat: "Da. Nu va fi o chestiune dictata de rectorul Universitatii din Bucuresti, dar va fi o discutie pe care va trebui sa o purtam pentru ca este o tema pe care chiar Ministerul sunt convins ca o va anunta in curand. Ministrul Educatiei a anuntat ca va pune in discutie, probabil dupa ce se vor fi desemnat prin vot rectorii universitatilor din Romania, va pune in discutie acest lucru. Si cred ca universitatile puternice ale Romaniei - cele care au intrat in aceasta liga de universitati de cercetare avansata si de predare, primul esalon valoric - cred ca aceste universitati vor marca pozitia lor principala prin faptul ca vor dori sa isi selecteze studentii dupa propriile lor criterii de admitere".

Vezi aici declaratiile integrale ale rectorului Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   | 

  
16391 vizualizari
 • -1 (1 vot)    
  da... (Marţi, 27 martie 2012, 20:23)

  nicname [anonim]

  niste nenorociti...aceleasi experinte sau experimente de ani de zile.nimic constructiv...doar experimente...
 • 0 (0 voturi)    
  .. (Marţi, 27 martie 2012, 20:25)

  anca [anonim]

  Mi se pare corect. Personal, am trecut printr-o schimbare de liceu si oras , din Sibiu in Focsani si la multe materii unde in Sibiu eram de nota 5-6, deci de trecere, in Focsani eram de 8, 9, 10 fara nici un pic de efort suplimentar din partea mea. Normal ca acest lucru m-a ajutat ulterior la adminetera la fac unde s-a tinut cont de media anilor de liceu. Diferentele au fost imense si cred ca si luarea in calcul a mediei de la Bac este putin gresita. Cred ca orice universitate care se respecta ar trebui sa organizeze examen de admitere.
 • 0 (0 voturi)    
  gluma zilei (Marţi, 27 martie 2012, 20:42)

  Mazeta [utilizator]

  autonomie universitara
 • 0 (0 voturi)    
  Se mai reduc dintre analfabetii cu diploma (Marţi, 27 martie 2012, 20:50)

  Ioana [anonim]

  Un pas bun dar mai bine era cu examen la universitate !
 • 0 (0 voturi)    
  si ce e nou? (Marţi, 27 martie 2012, 20:54)

  viorel [anonim]

  e un ordin care nu schimba nimic, oricine a luat bac-ul va intra la facultate. ce se face atata galagie pentru nimic?
  • 0 (0 voturi)    
   camerele video la bac (Vineri, 30 martie 2012, 12:47)

   Profesorul de servici [anonim] i-a raspuns lui viorel

   noutatea consta in instalarea de camere video in timpul bacului .
   Asa cum s-a vazut nu multi au luat bacul anul trecut.
   Deci , schimbari vor fi.
 • 0 (0 voturi)    
  In sfirsit o decizie buna (Marţi, 27 martie 2012, 20:56)

  ogi [anonim]

  Un mic inceput pentru competenta prin examen si nu prin notele din liceu ale viitorilor studenti
  Sfirsitul perioadei jalnice din invatamintul superior .
  Ex: 9 la biologie , 5 la matematica , 5 la fizica va ajunge un inginer mediocru
  5 la biologie, 5 la fizica , 5 la chimie va ajunge un medic mediocru
 • +1 (1 vot)    
  uraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa (Marţi, 27 martie 2012, 22:00)

  profesor [anonim]

  in sfarsit... dupa peste un deceniu de distrugere a invatamantului prin "admiterile pe dosare".
  Felicitari d-lui ministru. Sper ca aceasta masura atat de necesara sa se si puna in aplicare.

  din pacate, nu vor ajunge la inchisoare cei care au facut praf invatamantul introducand medii - de liceu si de bac - in criteriile de admitere la facultate.

  rolul notelor in liceu ar trebui sa fie acela de a ajuta copiii sa-si dezvolte un minim simt al competitiei, abilitati de auto-evaluare si dorinta de individualizare in cadrul grupului prin stil personal, lecturi, idei... toate acestea au fost aruncate la cos de iresponsabili precum Marga sau Andronescu.
  Felicitari d-lui Baba... nu stiu de ce "reformistul" domn Funeriu nu a fost in stare sa intreprinda asa ceva in cei 2 ani cat a fost ministru.

  si, intr-o a doua faza, ar fi bine sa se elimine si mediile de bac. in continuare, exista o diferenta colosala de dificultate intre bacul umanist si cel de profil real.
 • +1 (1 vot)    
  in sfarsit (Miercuri, 28 martie 2012, 2:26)

  alex [anonim]

  In sfarsit media la muzica si sport, desen purtare nu ii va mai tine deoparte pe adevaratele genii care ''visau'' fizica sau mate dar nu intrau de raul ''lenutelor'' cu 10 pe linie....
  SA VA VEDEM CE FACETI LA TESTE PE BUNE... Asta e ca pe vremea noastra cand se intra pe merit nu pe flori si gaini la diriginti...
 • 0 (0 voturi)    
  Oaauuu (Miercuri, 28 martie 2012, 7:33)

  Nume [anonim]

  Surprinzator!!! Cand nimeni nu se mai astepta!
 • 0 (0 voturi)    
  ...nu cred... (Miercuri, 28 martie 2012, 7:53)

  iulia [anonim]

  ..ca vom mai avea studenti "pe bune" decat la privat:vor inflori iar afacerile facultatilor private!daca i-ar pune sa si invete carte,m-as bucura dar din pacate Romania e departe de a face ceva in acest sens al educatiei!!!
  • 0 (0 voturi)    
   culmea (Miercuri, 28 martie 2012, 16:55)

   x [anonim] i-a raspuns lui iulia

   eu am facut o facultate la stat , la Univ Bucuresti, unde nu am invatat nimic luam examenele frunzarind cursul , si cu note mari , timp pierdut , pe cand culmea la particulara a trebuit sa invat ca sa trec
 • +1 (1 vot)    
  O miscare in directia buna (Miercuri, 28 martie 2012, 9:35)

  Paul [anonim]

  Era timpul sa se elimine un sistem stupid care penaliza exigenta si stimula coruptia.
 • +1 (1 vot)    
  admiterea la liceu (Miercuri, 28 martie 2012, 10:35)

  justina [anonim]

  Pe cand admitere si la liceu?
  Baiatul meu, acum doi ani a pierdut in batalia dosarelor in care s-au luat in calcul mediile din gimnaziu....mediile de la desen, muzica, tehnologie...unde el nu a excelat; nu a contat ca la fizica si matematica avea rezultate inclusiv la olimpiadele scolare si a pierdut locul intr-un liceu bun pentru ca au venit elevi cu 10 pe linie...note de 10 care se dau f usor in anumite scoli;
  Nu era oare mai cinstit examenul de admitere la liceu? Nu sunt interesate liceele de o selectie reala?
 • +1 (1 vot)    
  admitere .... (Miercuri, 28 martie 2012, 11:06)

  Doru [anonim]

  Sunt intru totul de acord cu aceasta metoda, astfel se alimina discrepanta intre notele care se dau in functie de liceul pe care il termini sau de "afinitati" ....
 • +1 (1 vot)    
  cred ca a luat-o razna (Miercuri, 28 martie 2012, 11:06)

  Dedalus [anonim]

  Cum nu vine prea tarziu!?

  Adica, cu 3 luni inainte de examen, dupa ce timp de 8 ani de zile au impins copii sa invete in timpul cursurilor, petnru ca mediile conteaza la admitere, acum spuneti ca asta nu mai conteaza !?

  Am impresia ca asist la crize de incompetenta.
 • 0 (0 voturi)    
  spre normalitate (Miercuri, 28 martie 2012, 11:38)

  gogutza [anonim]

  Ne indreptam spre normalitate, dar mai sunt cativa pasi de facut.
  De ex. nu mi se pare normal ca cineva sa ceara admiterea la o facultate sa zicem de calculatoare pe baza mediei de la BAC, cand respectivul/a a dat BAC-ul din filozofie, franceza si balet (ati priceput ideea).
  Macar daca nu se organizeaza examen de admitere, atunci sa oblige candidatii sa fi dat BAC-ul din materii apropiate de domeniul de studiu al facultatii.
 • +1 (1 vot)    
  bun, bun (Miercuri, 28 martie 2012, 12:31)

  MirceaA [utilizator]

  toate bune si corecte, dar daca se intoduc probele orale, iar va incepe sarabanda spagilor. La oral, un profesor te poate intoarce cum vrea el. Trebuie sa fie excusiv scris, secret si sigilat.
 • 0 (0 voturi)    
  pt locurile la zi, doar prin concurs... (Miercuri, 28 martie 2012, 15:14)

  resita31 [utilizator]

  pt cele cu plata, poate si cu media bacului... desi e la fel de relevanta ca si cea din timpul liceului...
 • +1 (1 vot)    
  Admitere 2012-2013 (Miercuri, 28 martie 2012, 18:26)

  Alistar Mihai [anonim]

  Este foarte corecta varianta de intrare la facultati numai cu examen si nu cu media de bacalaureat sau media anilor de liceu. Corecta dar trebuie pusa in aplicare din anul 2013-2014 , deoarece elevii actuali de liceu s-au pregatit pt anumite obiecte in sustinerea in special al bac-ului , si le-ar fi foarte greu acum sa invete materii de admitere.
 • +1 (1 vot)    
  Serios??? (Miercuri, 28 martie 2012, 22:02)

  Ade [anonim]

  Va auziti ce spuneti? Da e foarte bine pentru cei care dau bacu' la anu', nu vin sa ma anunte pe mine ca dau admitere in conditiile in care eu nu m-am pregatit ptr admitere. Ptr ca in cazul in care nu stiati trebuie pregatire suplimentara ptr admitere, de ex ptr automatica se da toata fizica, nu doar 2 module ca la bac, iar ptr ase iti trebuie economie, economie care se face in a 11-a si nu se ocupa decat cu teoria la clasa, dar la admitere se cer probleme. Asta stiti ce inseamna? Ca ne cam luam adio de la facultatile pe care ni le doream.
  Rusine celor care au modificat legea si au cerut aplicarea ei de anul acesta. Rusine!!!
 • +1 (1 vot)    
  in sfarsit.... (Joi, 29 martie 2012, 14:40)

  aaaa [anonim]

  sa speram ca scapam de studentii semianalfabeti care intrau cu dosarul.....si .nu inteleg de ce media de la sport sa ma influenteze daca vreau sa merg la medicina...ce nu pot sa operez bine daca nu alerg tare?
 • +1 (1 vot)    
  admitere (Joi, 29 martie 2012, 15:37)

  miha [anonim]

  Cum ramane cu cele 6 luni inainte de examene,in care nu se fac modificari?
 • 0 (0 voturi)    
  admitere (Vineri, 30 martie 2012, 14:01)

  ALINA [anonim]

  Ce vor face elevii care intr-adevar au invatat tot liceul,la toate materiile si cu 4luni inainte de admitere,afla ca trebuie sa mai dea un examen,inafara de bac! Uitati ca inainte de 1989 bacalaoreatul era formal!!!Oricine vroia sa dea la o facultate se pregatea doar pt admitere.
  Ministrul isi bate joc de copii!Nimeni nustie cand incepe un ciclu de studiu cum il va termina si ce examen va trebui sa dea......
  • 0 (0 voturi)    
   Schimbam, dar cum si cand (Marţi, 10 aprilie 2012, 18:02)

   Cristina [anonim] i-a raspuns lui ALINA

   Bineinteles, schimbarile trebuie anuntate macar la inceperea anului scolar sau chiar la inceperea ciclului scolar.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii