Articol webPR

Intreprindere simulata
Foto: CampusNews

De la teorie la practica prin intreprindere simulata

de Smile Media

Luni, 2 aprilie 2012, 19:13    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

"Intreprinderea simulata este (...) ca un joc din copilarie, fiecare dintre noi s-a jucat la un moment dat de-a mama si de-a tata sau de-a politistii si hotii, jocul insemnand de fapt o simulare a unor persoane reale, cu reactii si comportamente cotidiene. Asta este si intreprinderea simulata, un joc in care noi simulam cat mai aproape de realitate functiile, procesele, fenomenele, intr-un cuvant toata activitatea dintr-o firma reala", spune unul dintre studentii angajati intr-una dintre intreprinderile simulate din  Ploiesti, respectiv IS DASIM SRL.
 
Proiectul "De la teorie la practica prin inreprinderea simulata" a demarat in noiembrie 2010, cu pregatirea instrumentelor necesare desfasurarii activitatii in intreprinderile simulate si recrutarea primei serii de studenti angajati, respectiv 320 de studenti din universitatile partenere. Prin acest proiect se urmareste dezvoltarea aptitudinilor si abilitatilor antreprenoriale ale studentilor si formarea unui cadru real de afaceri, intr-un mediu virtual, pentru dobandirea cunostintelor economice si juridice necesare si invatarea proceselor de functionarea a unei firme reale.

Intreprinderea simulata este o companie ce isi desfasoara activitatea in oglinda cu o firma reala, replicand structura, modul de functionare si operatiunile acesteia, punand la dispozitie studentilor metode interactive de dezvoltare a spiritului antreprenorial si facilitand, astfel, insertia lor pe piata muncii.

Studentii parcurg toate etapele de la infiintarea intreprinderii pana la operationalizare, fiind sprijiniti pe parcursul procesului de profesori si reprezentanti ai companiilor reale. Totodata, studentii au acces la diferite prosturi in cadrul intreprinderii simultate, prin rotatie, mijloc prin care isi vor putea descoperi afinitatile pentru un anumit domeniu sau post.

Prin conectarea intreprinderii simulate la reteaua ROCT (Centrala Retelei Firmelor de Exercitiu/Intreprinderilor Simulate din Romania), studentii intra in contact direct cu modul de functionare a institutiilor publice relevante pentru companii, aceasta avand rolul de a interconecta intreprinderile simulate intr-o retea nationala, acordand, in acelasi timp, servicii similare celor oferite de institutiile statului, precum Registrul Comertului, Administratia Financiara, banca etc.

Intreprindere simulata_1
Foto: CampusNews
Studentii vor fi conectati si la reteaua EUROPEN, care are peste 5.500 de intreprinderi simulate active, din peste 42 de tari, pentru internationalizarea activitatilor economice si schimbul de experienta cu persoanele active din retea. Rezultatele de pana in prezent arata ca au fost infiintate 8 centre de lucru care cumuleaza 16 intreprinderi simulate autorizate la ROCT si 323 de studenti care participa activ in cadrul intreprinderilor simulate, alaturi de 16 organizatii reale.

Activitatea primei serii de studenti angajati ai intreprinderilor simulate din proiect se va incheia in luna mai 2012, urmand noua serie de 320 de studenti care vor prelua stafeta in desfasurarea activitatilor intreprinderilor simulate. Astfel, in luna martie 2012 s-au desfasurat in universitatile partenere in proiect, seminarii de prezentare a conceptului de intreprindere simulate, in cadrul carora studentii manageri au prezentat studentilor participanti la seminar rezultatele obtinute pana in prezent si experienta din intreprinderea simulata.

"Un singur lucru nu simulam in cadrul IS-ului si anume prietenia care se leaga intre noi, studentii din cadrul acestei firme, pentru ca intalnindu-ne foarte des si lucrand impreuna am inceput sa ne cunoastem foarte bine, cu bune si cu rele, si sunt sigur ca ne leaga o prietenie stransa care va dura si va ramane la fel de frumoasa si dupa ce activitatea noastra in firma va lua sfarsit. Pentru mine, intreprinderea simulata reprezinta un necesar de experienta care compenseaza intr-o buna masura angajarea pe timpul studentiei, iar pe viitor imi da curaj in fata angajatorului pentru ca am invatat si am experimentat procesele si fenomenele care se regasesc in toate intreprinderile reale, deci stiu despre ce este vorba si nu ma duc cu experienta zero, ca un scolar caruia trebuie sa-i predai alfabetul", spune unul dintre studentii angajati intr-una dintre intreprinderile simulate din  Ploiesti, respectiv IS DASIM SRL.

In urmatoarea perioada, universitatile vor recruta noii studenti care vor deveni angajatii intreprinderilor simulate, respectiv cate 80 de studenti/ universitate partenera in proiect. Pentru mai multe informatii despre cum va puteti inscrie in intreprinderile simulate urmariti www.intreprinderesimulata.ro

Proiectul "De la teorie la practica prin intreprindere simulata" este implementat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, impreuna cu Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti, Univeristatea Gheorghe Asachi din Iasi, Universitatea Valahia din Targoviste si partenerul transnational, OSB Consulting GmbH Austria Sucursala Romania. Proiectul se implementeaza in perioada noiembrie 2010- octombrie 2013 si este finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Mai multe informatii legate de proiectul "De la teorie la practica prin intreprindere simulata" vezi aici.
Citeste mai multe despre     | 

  
2060 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii