Catalin Baba
Foto: Agerpres

Catalin Baba: Taxele la facultati nu se maresc. Universitatile decid daca vor mai multi studenti sau locuri bugetate

de R.P. CampusNews

Miercuri, 11 aprilie 2012, 13:20    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Taxele pe care le vor plati studentii in noul an universitar nu se maresc, a declarat ministrul Educatiei, Catalin Baba. Acesta a precizat ca decizia privind cuantumul taxei ramane la latitudinea universitatilor, care vor hotari daca vor sa aiba mai multi studenti sau mai multe locuri bugetate, transmite Mediafax. Declaratia lui Baba vine dupa ce Ministerul a supus dezbaterii publice proiectul hotararii de guvern privind aprobarea cifrelor de scolarizare pentru invatamantul superior de stat in anul universitar 2012-2013.

Proiectul prevede
scaderea numarului de locuri finantate de stat, dar majorarea sumei ce revine per student. O alta noutate a proiectului de hotarare de guvern este finantarea pe baza de granturi care se acorda pe toata perioada studiilor. "Socotind ca un grant de studiu ar fi pentru un student echivalent in jur de 4.000 de lei, universitatea poate sa decida in temeiul autonomiei universitare sa acorde un numar de granturi complete (adica studentii primiti pe aceste locuri nu trebuie sa plateasca nicio taxa) sau poate sa decida sa fractioneze acest grant. Adica studentul sa plateasca 1.000 lei, de exemplu, si universitatea restul de 3.000", explica ministrul in urma cu o saptamana.

Miercuri, Catalin Baba a revenit asupra subiectului si a declarat ca "universitatile pot sa decida daca impart granturile de studiu, astfel incat sa aiba un numar mai mare de studenti, sau daca nu le impart, pentru a avea locuri bugetate. Senatele universitare pot lua aceasta decizie. Dupa cum stiti, in senatul universitar, 25% sunt reprezentanti ai studentilor. Practic, va fi o decizie luata de cadre didactice si studenti, iar ea poate avea in vedere fie mentinerea numarului de granturi, fie fractionarea unei proportii din aceste granturi".

Inaintea reuniunii cu rectorii institutiilor de invatamant superior de stat si particular, ministrul a precizat ca in anul universitar 2012-2013 nu se vor mai da locuri bugetate, ci granturi, insa finantarea va fi la fel ca in 2011. In acelasi timp, unele universitati de top vor primi un numar de granturi echivalent cu cel al locurilor de anul trecut. "Grantul este mai mare anul acesta decat alocarea pe student echivalent din anii trecuti. Practic, se aloca o suma mai mare, respectiv 4.000 de lei, fata de 2.500 de lei, cat se aloca pana acum pentru fiecare grant", a precizat Catalin Baba, citat de Mediafax.

Ministrul a precizat ca universitatile nu pot inmatricula mai multi studenti decat capacitatea de scolarizare. Intrebat daca masura ministerului nu va duce la majorarea taxelor, Catalin Baba a declarat: "Nu. Din contra. Nu poti sa faci un invatamant de calitate cu 2.500 de lei pe student, in situatia in care in UE se aloca de cinci ori mai mult. (...) In acest an, am propus alocarea a 4.000 de lei pe student echivalent, ca o faza de tranzitie. Probabil, in anii viitori, ar trebui sa creasca. Este vorba despre bani pe care statul ii da pentru fiecare student pentru un invatamant de calitate. Suma de 4.000 de lei pe student echivalent a fost calculata de catre Consiliul National pentru Finantare in Invatamantul Superior", a mai spus Baba.

Acesta a declarat ca, in Romania, costurile per student variaza intre 2.000 si 5.000 de lei. La Medicina, de pilda, costul este de 5.000 de lei, la Istorie, intre 1.500 si 1.700 de lei, costul real fiind in jur de 4.000 de lei, potrivit lui Baba.

In ce priveste intalnirea cu rectorii universitatilor din invatamantul de stat si particular, ministrul a declarat ca aceasta este prima sa reuniune cu sefii universitatilor noi alesi si cu cei realesi. "Vom discuta aspecte privind finantarea institutiilor de invatamant superior. Anul acesta, conform Legii educatiei nationale, se introduce un mecanism de finantare multianual, care este bazat pe granturi de studiu, si nu pe locuri bugetate", a mai spus ministrul Educatiei.

Alte discutii cu rectorii vor viza chestiuni legate de clasificarea si ierarhizarea programelor de studii, aspecte privind procesul de acreditare, cat si despre modul prin care cadrele didactice capata dreptul de a conduce doctorate. Un al subiect va fi legat de situatia posturilor didactice din invatamantul superior de stat si particular. "Cadrele didactice trebuie sa indeplineasca, potrivit Legii educatiei nationale, niste standarde si niste criterii foarte precise in ceea ce priveste activitatea de cercetare stiintifica, publicatii cu relevanta internationala si activitate didactica", a explicat Catalin Baba.

Citeste si:

Citeste mai multe despre     |   |   | 

  
1280 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii