Scrisoare deschisa a zece ONG-uri catre premierul Victor Ponta: "Doriti adoptarea unei noi legi a educatiei, cea propusa anterior Parlamentului?"

de R.P. CampusNews

Marţi, 8 mai 2012, 11:22    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Zece organizatii non-guvernamentale au transmis o scrisoare deschisa catre premierul Victor Ponta, in care ii cer sa clarifice pozitia cabinetului sau fata de Pactul National pentru Educatie. "Consideram ca Pactul este un cadru potrivit pentru dezvoltarea educatiei in Romania in anii urmatori si ca Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, fara a fi perfecta, implementeaza in buna masura principiile Pactului", se arata in scrisoare.

Redam mai jos integral scrisoarea deschisa catre premierul Victor Ponta semnata de cele zece organizatii non-guvernamentale:

"Stimate domnule Victor Ponta,
Suntem un grup de organizatii non-guvernamentale care in ultimii douazeci de ani am creat si implementat numeroase programe in domeniul educatiei. Cele mai multe dintre organizatiile ce semneaza aceasta scrisoare sunt de asemenea semnatare ale Pactului National pentru Educatiei. Consideram ca Pactul este un cadru potrivit pentru dezvoltarea educatiei in Romania in anii urmatori si ca Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, fara a fi perfecta, implementeaza in buna masura principiile Pactului.

Tocmai din aceasta perspectiva am citit cu ingrijorare programul de guvernare pe care l-ati propus Parlamentului. In sectiunea despre educatie nu exista o asumare a Pactului National, desi acesta a fost unanim semnat deopotriva de partide politice si organizatii ale societatii civile. Mai mult, programul dumneavoastra face referire la 'finalizarea procedurilor parlamentare pentru Codul Educatiei'. Este un enunt ambiguu, dar care face referire la numele informal al unei initiative legislative privind educatia nationala, care doar in mica masura respecta prevederile Pactului National pentru Educatie.

Pentru a lamuri pozitia cabinetului pe care il propuneti in legatura cu acest domeniu esential pentru viitorul Romaniei, va solicitam sa faceti public precizari cu privire la urmatoarele aspecte:
 • care este pozitia cabinetului Ponta fata de Pactul National pentru Educatie? Va asumati continutul acestuia ca linie directoare pentru dezvoltarea educatiei in Romania?
 • care este sensul concret al referirii la Codul Educatiei din programul de guvernare? Doriti adoptarea unei noi legi a educatiei, cea propusa anterior Parlamentului?
Asa cum am facut si in trecut, indiferent de culoarea politica a guvernarii, ne exprimam disponibilitatea de a continua dialogul si cooperarea cu institutiile publice in domeniul educatiei. In acelasi timp, ne exprimam speranta ca si guvernul pe care il conduceti va continua evolutiile recente din acest domeniu.

Organizatii semnatare:
Asociatia Komunitas
Centrul Educatia 2000+
Centrul Step by Step pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala
Expert Forum
Fundatia Dinu Patriciu
Fundatia Noi Orizonturi
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
Fundatia Soros Romania
Romanian-American Foundation
Societatea de Stiintele Matematicii din Romania"

Descarca de aici scrisoarea deschisa catre premierul Victor Ponta

Citeste si:

Citeste mai multe despre     |   |   |   |   | 

  
4350 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  Ce adunare eterogena (Marţi, 8 mai 2012, 11:30)

  Mirel [anonim]

  Komunitas semneseaza alaturi de Dinu Patriciu. E bine.
 • 0 (0 voturi)    
  Mda, sa vedem ce vrea Ponta (Marţi, 8 mai 2012, 11:35)

  Daniel [anonim]

  Cu alte cuvinte:

  Draga Guvernoiu, oricati bani ai promite la bugetari (sanatate, armata, administratie, etc...) daca nu se schimba educatia si nu luam in considerare nevoile aruncam banii pe fereastra.

  "Succesurile" educatiei romanesti din ultimii 40 de anii se reflecta in urmatoarele mizerii:
  - mizeria din politica
  - mizeria de pe strada
  - mizeria din relatiile interumane din Romania
  - mizeriile de oameni care ajung in varful piramidei in sociale, financiare, politice, etc...

  Pe scurt, daca crestem ignoranti, vom avea mai incolo prosti, idioti, nesimtiti.
 • 0 (0 voturi)    
  De acord (Marţi, 8 mai 2012, 11:38)

  vlad [anonim]

  Felicitari pentru initiativa. Cred ca ar fi un dezastru schimbarea macazului in educatie, la fiecare schimbare de guvern. Cel putin in invatamantul universitar, unde lucrez, multe idei din legea educatiei sunt bune. Pentru viitorul copiilor nostri, trebuie sa fim sinceri si sa le recunoastem, chiar cu riscul pierderii unor privilegii materiale (mai mult sau mai putin meritate).
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari! (Marţi, 8 mai 2012, 12:02)

  mitica [anonim]

  Sa nu-i lasam sa calce stramb!
  Sa le verificam fiecare pas.
  Sa le cerem socoteala pentru fiecare decizie.
  Sa-i taxam pentru fiecare greseala neintentionata si sa-i taxam drastic pentru orice "greseala" intentionata.
  In orice domeniu!
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Marţi, 8 mai 2012, 12:14)

  alice [anonim]

  Cred ca ar trebui sa vedem cine face parte din aceste organizatii ca persoane fizice. Au ceva de-a face cu invatamantul sau nu? Intrebare fundamentala. Au aparul multi indivizi in afara de sbiect, dar care isi dau cu parerea, sunt preluati in diverse organizatii si apoi tine-te frate. Funeriu, bunaoara, vroia sa infiinteze functia de director executiv aracis (presedinte nu poate fi neavand un titlu universitar), sa faca el si evaluarea universitatilor (clasificarea a facut-o dupa criterii numai de el stiute, aprobarea acestora fiind facuta dupa clasificarea universitatilor).
 • 0 (0 voturi)    
  Domnul Ponta a raspuns (Marţi, 8 mai 2012, 12:59)

  math [utilizator]

  "Asa cum am spus de nenumarate ori, vom analiza acest subiect de importanta nationala si vom lua cele mai bune masuri posibile, in urma consultarilor cu sindicate, profesori, parinti, copii, ONG-uri, gradinite, after-school-uri, cu intregul popor, oameni ai muncii de la orase si sate.

  Examenul de BAC va fi impecabil organizat, educatia va fi punctiul de plecare al noii oranduiri bazate pe dialog si prosperitate, in opozitia cu tirania portocalie care ne-a spionat cu camerele de luat vederi.

  Deci stai linistiti, educatia este pe maini bune, ce am spus inainte e mai putin important. Iar daca veti continua sa ascultati tot ce spun eu sau colegii Pogonici si Abramburici, nu vom avea un dialog constructiv.

  PS Univ Romano-Americana si Dimitrie Cantemir sunt in topul european, acolo activez si eu ca profesor, se face carte la nivel mondial, intre doua raliuri fac si seminarii, examenele sunt foarte dure...."..aplauze....scandari...
 • 0 (0 voturi)    
  conglomerat de ONGuri si fundatii (Marţi, 8 mai 2012, 17:12)

  eraZnus [anonim]

  Fundatia Dinu Patriciu mai are curaj sa semneze scrisori in numele educatiei dupa ce a suspendat bursele in curs de desfasurare pentru studentii aflati la studii pretutindeni,nu doar in Romania,cunosc cazuri.pe de alta parte ma bucur ca exista un demers din partea societatii mai mult sau mai putin civile,trebuie verificate interesele acestor semnatari desi explicatiile PM Poanta sunt binevenite
 • 0 (0 voturi)    
  Bla-bla și alți câțiva (Luni, 14 mai 2012, 13:08)

  Andrei George [anonim]

  Pompos numitul ”Pact pentru educație” era de fapt o altă marotă a actualului din păcate locatar al Cotrocenilor ca să pară că face ceva. Revenind la concret , învățământul dinaintea lui 1989 curățat de vrăjelile cunoscute pompos ca Economie politică, Socialism științific și actualizat cu noile tehnologii- gen e-learning era asolut perfect pentru rezultatele urmărite și pentru menținerea unei meirotcrații dată de nivelurile de filtrare (prin examen) : admitere la liceu, treapta, admitere la facultate, etc.
  O lege a educației care are peste 300 de pagini- poate să fie ideală- dar e totalmente neaplicabilă. În plus, schimbarea de dragul schimbării constituie prostia guvernării PD-le de la începuturile ei Bocciene și până la dl.Ungureanu. Sistemul de până în 1989 era normal și logic (ce manual alternativ poți să faci la fizică ? Există fizică alternativă ?), meritocratic 100% și scotea specialiști care foloseau la ceva. Ca să nu mai discutăm de disciplina normală și firească pentru o unitate de învățământ- și nu de prostiile post- revoluționare care au condus la statistici gen ”peste 25% din elevii liceelor bucureștene se droghează”.
  Cât despre ONG-uri alde Soroș- să-și caute de lucru prin țări bananiere unde să le explice arborigenilor cum vine dl.Soroș să le dea mărgelușe, bigi-bigi și burse la think-thank-urile neocoane pentru alde Ridzi, Boc și compania. Este uluitor dacă parcurgi CV-urile foștilor membri ai guvernărilor PD-l să vezi că marea majoritate a specializărilor cu titluri pompoase dar nereprezentând nici măcar hârtia pe care erau tipărite proveneau de la Soroș et compania.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii