Ce spun profesionistii, ce spun absolventii

In aceasta perioada un numar record de studenti termina facultatea

de Narcis Popa HotNews.ro

Miercuri, 21 mai 2008, 12:53    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic

Anul acesta va sustine licenta ultima generatie de studenti care au studiat patru ani si prima generatie care beneficiaza de durata redusa a sistemului Bologna (trei ani, urmati de studii aprofundate). In total, aproximativ 200.000 de studenti vor sustine licenta.

Silviu Badescu, HR Coordinator la firma de consultanta Deloitte, nu intrevede o greutate mai mare de angajare a absolventilor, ci doar o competite usor crescuta pentru locurile bine platite.

In ceea ce priveste absorbtia numarului mai mare de absolventi din 2008, cred ca economia romaneasca va absorbi cu usurinta surplusul temporar, iar companiile cu planuri ambitioase de dezvoltare vor resimti situatia chiar ca pe o gura de oxigen.

Foarte multi dintre absolventii studiilor de 3 ani vor urma cursurile la zi ale programelor de master, ceea ce i-ar putea pune in imposibilitatea de a lucra full time. Deocamdata, studentii nu cunosc cu exactitate care vor fi rigorile de prezenta la cursurile de master si multi au ezitat sa isi caute un job full time” , a declarat Badescu pentru Hotnews Student.

Prin ochii bloggerilor

Iasi: Pe blogul sau, Aura Poterasu, 22 ani, trece in revista numarul mare, in contrapondere cu pregatirea insuficienta a agentiilor de ocupare a fortei de muna in a le oferi oportunitati:

200 000 de studenţi panicaţi, profesori îngrijoraţi şi modificări de ultim moment la metodologia de susţinere a examenului de licenţă. [...]

Mulţi da’ buni?!

În 2008, numai universităţile clujene de stat vor da aproape 22 000 de absolvenţi, cifră-record în istoria centrului universitar. În această cifră, cea mai mare pondere – mai mult de trei sferturi - o au absolvenţii Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), unde vor termina studiile 18 674 de studenţi la nivel de licenţă, faţă de anul trecut, cînd au absolvit 10 500 de studenţi. Astfel, numărul de studenţi care termină o facultate din cadrul UBB s-a dublat faţă de anul trecut, când au absolvit studiile 10.500 de studenţi. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj susţin că piaţa clujeană nu este capabilă să absoarbă un număr atât de mare de angajaţi, conform unor date preluate din ziarul Ziua de Cluj.

La Iaşi, numai Facultatea de Studii Economice şi Administrarea Afacerilor (FEEA) produce 13.000 de absolvenţi. AJOFM Iaşi se aşteaptă la efecte negative pe piaţa forţei de muncă. “Cel mai probabil, majoritatea studenţilor se vor înscrie în baza noastră de date. Acestora li se adaugă absolvenţii de la alte 25 de facultăţi", a precizat Gabriela Vasilache, directorul executive al AJOFM. Potrivit acesteia, piaţa muncii ieşeană nu poate absorbi un număr atât de mare de potenţiali angajaţi într-un interval de timp relativ mic.

Aura citeaza cativa colegi de generatie:

“O să fie o nebunie…Unde o să ne angajăm toţi? Unii colegi şi caută de pe acum de muncă, pentru a nu avea probleme după licenţă. Numai că este risant, pentru că trebuie să se ocupe şi de examenul de licenţă în acelaşi timp…”, îşi exprimă îngrijorarea Daniela Pirpiliu, studentă în ultimul an la Universitatea din Bucureşti. “Probabil va fi bătaie pe locurile de muncă, ne vom lua unii altora posturile. Va trebui să muncim în posturi prost plătite care nu au legătură cu segmentul nostru de pregătire, dar cu denumiri mulţumitor de pompoase.”, adaugă Loredana Piuleac, studentă în ultimul an la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.


“Nici noi, cei care a terminat anul trecut nu am avut unde să muncim. Totul depinde de fiecare în parte, cît de bun şi ambiţios este într-un anumit domeniu. Problema este că absolvenţii sînt şi foarte pretenţioşi. Vor salarii mari din prima lună, un serviciu care să nu îi solicite prea mult şi numai în domeniu în care au făcut facultatea. Eu am făcut Litere şi lucrez ca asistent al directorului de restaurant într-un hotel din Iaşi”, a spus Petronela Boiculese, absolventă în 2007 la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Citeste
analiza Aurei Poterasu pe blogul sau

Tot din Iasi, Mihaela Grozavu scrie despre ceea ce ea numeste "generatia de sacrificiu".

Ce inseamna procesul Bologna? In ce consta? .....Si studentul informat ar raspunde asa: „Pai, cu acest sistem ne vor fi recunoscute diplomele in Spatiul European al Invatamantului Superior, invatamantul este centrat pe student iar cursurile sunt definite printr-un sistem de credite”.

Totusi, acum cand prima generatie de sacrificiu 2005-2008 (printre care se numara si subsemnata) este pe cale sa termine cei 3 ani de studiu implementati in Sistemul Bologna „armonizarea sistemelor de invatamant „la Universitatea Alexandru Ioan-Cuza arata cam asa: 12 mii (...si ceva ) de absolventi in aceasta vara ce se vor bate din rasputeri sa obtina un loc de munca, profesori coordonatori (ma refer la cei ce si-au luat in carca sa ajute zecii de studenti cu licentele) asaltati de numarul mare de viitori licentiati, prea multa materie invatata intr-un timp prea scurt si lista poate continua."

Citeste opiniile Mihaelei Grozavu pe blogul sau

Harlotha scrie: absolventi cu experienta? cum?

"Fraza standard in anunturile de angajare sunt "cautam tineri dinamici,cu initiativa,absolventi de studii sperioare".Bun pana aici.Te prezinti si tu la interviu.Intre primele intrebari vine si: da experienta ai; ai mai lucrat in domeniu??.
Normal ca nu!Sunt tinar am iesit de pe banicile facultatii! De unde sa am experienta??
Facultatea nu e considerata experienta?

De ce am facut cinci ani?? si m-am specializat in meseria mea? Asta nu inseamna experienta?"

Citeste opiniile sale pe blogul sau


  
1708 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii