Peste 40 de universitati din Romania vor fi monitorizate de Coalitia pentru Universitati curate

de Madalina Piloff HotNews.ro

Joi, 22 mai 2008, 11:42    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic

Coalitia pentru Universitati Curate porneste programul de monitorizare a activitatii universitare din Romania prin care isi propune sa elimine din invatamant anumite practici ca plagiatul, nepotismul, neimplicarea studentiilor in deciziile importante sau postul pe viata. In cadrul acestuia, peste 40 de universitati vor primi note pentru transparenta si corectitudinea lor.

Coalitia pentru Universitati Curate este o initiativa a Societatii Academice Romane (SAR) care si-a propus sa mobilizeze institutiile prin topul pe care il va realiza la sfarsitul anului universitar viitor, dupa un an de observare a activitatii in universitati.

Echipele de evaluatori sunt formate atat din cadre didactice, cat si din studenti  voluntari (7 profesori si 5 studenti).  Ei cer accesul la toata documentatia institutiei si cooperare din parte conducerii. Verificarea se bazeaza pe legea 544/2001 care asigura accesul liber al persoanei la orice informatii de interes public cu privire la autoritati sau institutii ce folosesc fonduri de stat.

In programul pilot au intrat Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” dinBucuresti, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad” din Iasi, Universitatea Petrol-Gaze de la Ploiesti, Universitatea “Valahia” din Targoviste, Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport. La sfarsitul perioadei de monitorizare s-a alcatuit chestionarul pe baza caruia se va realiza in anul universitar 2008 - 2009 topul integritatii universitatiilor din Romania.

Chestionarul imparte punctajul maxim de 100 de puncte in 4 sectiuni: transparenta si corectitudinea administrativa (35 de puncte), corectitudinea academica (20 de puncte) calitatea guvernantei (35 de puncte) si management financiar (15 puncte).

  
394 vizualizari

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii