Selectia profesorilor trebuie sa se faca din prima treime a absolventilor de facultati

de Hotnews

Marţi, 19 august 2008, 18:58    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Drumul spre un sistem de invatamant eficient este pavat cu profesori tineri, de calitate. Sir Michael Barber, partener McKinsey&Company, a analizat cele mai bune strategii educationale din lume, a propus solutii pentru invatamantul din Marea Britanie si a tras cateva concluzii pentru jurnalistii de la New York Times.

In cei zece ani, cat timp a fost sub conducerea lui Tony Blair, Guvernul britanic a facut eforturi pentru a imbunatati sistemul de educatie si, intr-o anumita masura, a avut succes. Sir Michael Barber, consilierul premierului Blair din 1997 pana in 2005, a primit titlul onorific pentru contributia sa in educatie si a consiliat, de-a lungul timpului, mai multi demnitari care au realizat strategii educationale.

"Ce au cele mai bune sisteme educationale in comun?" a spus el, enumerand patru dintre sistemele "cele mai bune": Finlanda, Singapore, Coreea de Sud si Alberta - Canada. "Patru sisteme, trei continente - ce au in comun? Toate isi selecteaza profesorii din prima treime a absolventilor de facultati", a completat Sir Michael. El a mai spus ca aceasta este una dintre cele mai mari provocari ale sistemului educational. "Ce vei face in urmatorii 15-20 de ani ca sa recrutezi pentru totdeauna cei mai buni oameni in invatamant?"

Coreea de Sud isi plateste profesorii mai bine decat Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii, si a marit, in schimb, numarul de elevi din clase, a explicat el. Spre deosebire de coreeni, finlandezii ii atrag pe absolventii de top, nu prin salarii mari, ci prin promovarea, in mod exceptional, a respectului public pentru profesori.

Sub conducerea lui Blair, a mai aratat Sir Michael, Marea Britanie a atras foarte multi profesori tineri oferindu-le prime in valoare de 7.000 de lire, respectiv 14.000 de lire pentru cei care urmau un an de pregatire pedagogica. Guvernul a creat un curriculum national pe baza caruia sa se faca acest training de un an si si-a promovat actiunea prin campanii care au avut scopul de a-i convinge pe viitorii profesori ca munca lor va fi apreciata de societate. "Am reformat complet sistemul nostru de recrutare si de pregatire a profesorilor", a adaugat Sir Michael.

Care credeti ca sunt cele mai importante trei masuri pe care trebuie sa le ia Guvernul roman pentru a imbunatati sistemul de invatamant?

  
467 vizualizari
  • 0 (0 voturi)    
    daca ne straduim, se poate schimba substantial (Miercuri, 20 august 2008, 14:08)

    dana [anonim]

    O pregatire pedagogica minutioasa, poate chiar un colegiu cu profil educational de 1 an si jumatate pentru absolventii de facultati, cu admitere pe baza unui examen exigent; readucerea in prim plan a respectului pentru aceasta meserie si regandirea ariei curriculare cu accent deosebit pe trasarea si dezvoltarea capacitatii analitice a elevilor.


TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii