Tranzactii imobiliare in campus: un loc in camin se vinde cu 350 - 500 de euro
de Andreea Flintoaca HotNews.ro
Luni, 29 septembrie 2008, 18:43 NEWS | STIRI
La ora 11:00, in Regie nu era coada decat la P18 si la P20, iar studentii nu aveau timp sa se plictiseasca. Inscrierea merge repede si, pentru cazare, unii raman azi, altii vor veni maine. "E cam scumpa luna octombrie, trebuie sa dam 2 milioane ca intra si fondul de rulment, da se merita. Mai bine in camin decat cu chirie, aici e viata adevarata de student", povesteste unul dintre baietii de la Politehnica.
"Nu stam de mult, eu pazesc bagajele si el vorbeste la telefon. Toata lumea sta la coada, el si-a gasit sa vorbeasca la telefon acum. Ce sa-i faci?", se plange mama unuia dintre studenti.
![]() |
Caminul A1, proaspat inaugurat Foto: Hotnews |
![]() |
Studentii mai norocosi, care au unde sa stea, provizoriu, au venit numai sa se inscrie pe liste si sa vada programul de functionare, "Eu vin maine-poimaine sa ma cazez, nu stau la cozile astea. Daca tot am la cine dormi, ce rost are?", povesteste una dintre studente.
Universitatea a dat in folosinta, anul acesta, si caminul nou-construit A1. Studentii care il vor inaugura spun ca impartirea s-a facut in functie de medie si ca trebuie sa ai peste 9.40 ca sa speri la un loc aici. "Eu am avut 9.46 si ma bucur foarte mult ca am prins loc in A1. Am auzit ca e totul nou, ca fiecare camera are baie, ca avem bucatarie la fiecare etaj si cantina la parter, spalatorie. Abia astept sa vad camera!", povesteste, entuziasmata, o studenta de la Litere.
Cozi sunt si in caminele de pe Mihail Kogalniceanu. Studentii se ingramadesc in amfiteatre pentru a se inscrie pe liste si, apoi, asteapta cu orele, sa fie strigati.
"Poti veni si maine sa iti iei locul, nu e nicio problema, ca au spus ca la prima ora reiau listele din ziua precedenta, dar ar fi bine sa te inscrii acum. Eu m-am inscris de la 8:00 si sunt a 99-a si pana acum (13:00 - n.r.) au ajuns abia pe la 70. Cheama cate 10 si stau cate 40 de minute cu fiecare grupa", explica o studenta. Tot ea ii spune unei nou-venite ca, daca nu a fost vineri sau sambata sa isi ia repartitia, e posibil sa isi fi pierdut locul. "Pai cum adica? Nu era nimic pe site-ul facultatii, eu nu sunt din Bucuresti, de unde era sa stiu ce au afisat ei la avizierul facultatii?", se revolta tanara.
![]() |
Studentii asteapta, cu bagajele in drum Foto: Hotnews |
![]() |
O studenta la Jurnalism, repartizata aici, se gandeste deja la tranzactiile cu locul in camin: "Stiu pe cineva de la alta grupa care a fost repartizata in Grozavesti, in C, unde stau cate doi in camera si e renovat.
Am facut rost de numarul ei de telefon si am sa sun sa vad daca vrea sa-l vanda. Daca vrea sa facem schimb, ii mai dau 200 de euro, daca nu, trebuie sa il vand si eu p-asta si sa mai pun niste bani ca e scump acolo, e vreo 500 de euro," povesteste tanara. In Kogalniceanu studentii cer cam 350 - 400 euro pe locul in camin, insa scorurile sunt ceva mai mari in caminele renovate, cum ar fi cele din Grozavesti, unde se discuta de sume de 500 de euro si chiar mai mult.
Potrivit Ministerului Educaţiei, anul acesta deficitul de locuri în căminele studenţeşti este de 55.000 de locuri, cu 20.000 mai mult decât anul trecut, mentioneaza RFI. Statisticile arată că România este printre puţinele ţări din Uniunea Europeană care acoperă 65% dintre solicitările de cazare în cămine. În alte state procentul nu depăşeşte 10%, susţine ministerul. Nemulţumiţi de problemele cu care se confruntă la fiecare început de an universitar, studenţii au amenintat că vor ieşi în stradă pentru a cere dublarea burselor, rezolvarea problemelor căminelor şi a decontării transportului în comun.
Am fost surprins, totusi, sa vad ca s-a construit un nou camin. Insa cu o floare nu se face primavara. Asteptam orasul studentesc promis de guvern; o sa vina imediat dupa alegeri, nu?