Profesorul american Alan Lord: "Studentii romani pe care i-am cunoscut in SUA se numarau printre studentii de top"
de Andreea Flintoaca HotNews.ro
Luni, 9 februarie 2009, 22:04 NEWS | STIRI
Profilul lui Alan Lord
- Este profesor Ernst&Young
- Este expert contabil in SUA
- Preda de 14 ani in cadrul Bowling Green State University, -are trei copii si opt nepoti - sapte baieti si o fata - cu varste cuprinse intre 2 si 8 ani.
- Poarta cravata cu Mickey Mouse
In 2003 am venit la Bucuresti, pentru trei saptamani. Era frig, februarie, foarte frig!
HotNews.ro: Cum ati ajuns sa colaborati cu Academia de Studii Economice?
Alan Lord: E poveste lunga. Sotia mea este, si ea, profesor de contabilitate. In 2003, universitatea la care preda ea, Tiffin University, avea un parteneriat cu Universitatea din Bucuresti si a trimis-o sa predea cateva ore in cadrul unui master de administrarea afacerilor. Eu imi luasem un an sabatic (n.red. perioada in care un profesor universitar isi intrerupe activitatea in cadrul universitatii pentru dezvoltarea personala, schimburi culturale, continuand sa primeasca o suma de bani de la universitate), asa ca, in februarie 2003, am venit la Bucuresti, pentru trei saptamani. Era frig, februarie, foarte frig!
Timp de zece ani, in cadrul universitatii mele, am fost directorul administrativ al unui program de master, responsabil cu recrutarea studentilor, admiterea lor, colectarea fondurilor, consiliere si asa mai departe. Si, in timpul asta, am avut studenti din Romania, de la ASE. Nu mai stiu exact prin ce imprejurari au ajuns acolo, dar erau niste studenti extraordinari si, cand au aflat ca voi merge in Romania, mi-au spus ca trebuie sa merg sa ii cunosc pe oamenii de la ASE. Asa ca am mers acolo si decanul facultatii din domeniul nostru a fost destul de amabil cu noi, dar nedumerit, nu vorbea prea bine engleza, nu stia cine suntem, de ce am venit asa, pur si simplu, sa ne prezentam.
In 2006, am sustinut o prezentare in cadrul unei conferinte din Istanbul si el era acolo si avea, si el, o prezentare, in cadrul aceleiasi sesiuni. L-am vazut si m-am dus si m-am prezentat din nou. Ei bine, din 2003 pana in 2006, nu numai ca isi imbunatatise engleza, dar, si mai important, stia cine sunt pentru ca, intre timp, una dintre organizatiile internationale din care fac parte isi incepuse activitatea si in Romania si el era membru. M-a invitat sa vorbesc in cadrul unor conferinte organizate de ASE, la Bucuresti, am venit si apoi i-am propus sa vin un semestru, prin Fulbright, iar el mi-a zis: "Ce-ai spune de un an intreg?".
HotNews.ro: Cat timp veti sta aici si ce anume veti preda?
Alan Lord: Voi sta pana in iunie si voi preda un curs de contabilitate financiara, in engleza, pentru studentii din anul I, la Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune. ASE-ul are o facultate unde se predau cursuri in diverse limbi, dar in cadrul Facultatii de Contabilitate si Informatica de Gestiune majoritatea cursurilor sunt in limba romana si ei incearca sa schimbe asta. Voi avea 50 de studenti si voi face si cercetare, alaturi de alti profesori ai facultatii. In plus, in cadrul organizatiei de care iti spuneam, eu am fost membru al comisiei internationale care a conceput un curriculum dupa care sa fie predate cursurile economice peste tot in lume. Universitatea mea este printre cele mai bune, in acest domeniu, si de asta vrea sa beneficieze si decanul de la Contabilitate. Asa ca voi preda, voi face cercetare si voi petrece o parte din timp incercand sa inteleg sistemul academic roman si cum putem sa introducem acest program.
Voi vedea exact ce pot schimba si ce nu, nu poti schimba totul printr-un curs
HotNews.ro: Sunt suficiente cinci luni pentru a definitiva acest proces?
Alan Lord: S-ar putea sa nu terminam, dar macar o sa ne dam seama in ce masura se poate realiza si vom pune la punct un plan care sa treaca apoi prin toate etapele administrative. Din cate stiu eu, in Romania lucrurile sunt diferite: studentii se duc la curs si nu stiu nimic dinainte, probabil ca nici nu au idee despre ce le va vorbi profesorul in ziua respectiva. Ei bine, nu asa merge treaba in SUA, daca vii la cursul meu, te astepti ca eu sa iti dau un document, cu mai multe pagini, care sa iti spuna ce teme vom parcurge in fiecare zi, ce vei avea de citit inainte sa vii la curs, ce probleme ar trebui sa lucrezi, cand vor avea loc examenele, care nu sunt doar la finalul semestrului, e un model de educatie complet diferit.
M-am intalnit ieri cu doi dintre profesorii care se vor ocupa de seminariile cursului meu si sunt foarte interesati sa schimbe situatia actuala, asa ca voi incerca sa aplic metoda americana la orele mele si sa le arat cum facem noi. Studentii vor fi, probabil, foarte nefericiti pentru ca, inainte, nu faceau nimic inainte de a veni la curs, iar eu nu voi tolera asta. Voi vedea exact ce pot schimba si ce nu, pentru ca nu poti schimba totul printr-un curs. Practic, e aceeasi materie, incerc doar sa schimb felul in care este prezentata si sursele din care provine. Asta, in ce priveste predatul la cursuri.
Multi dintre profesorii de la universitate, nu au studiat engleza si nu o vorbesc aproape deloc
Pe de alta parte, si cercetarea pe domeniul afacerilor, in Romania, se confrunta cu probleme. Inainte de '89 economia era centralizata, statul avea controlul, nu exista conceptul de "profit". Prin urmare, companiile nu au dezvoltat un sistem de contabilizare a costului produselor, a pierderilor si castigurilor, desi ar fi fost important. Acum, dupa Revolutie, companiile trebuie sa fie competitive pe piata internationala si incearca sa "occidentalizeze" contabilitatea. Gandeste-te ca, de exemplu, parintii tai, la fel ca multi dintre profesorii de la universitate, nu au studiat engleza si nu o vorbesc aproape deloc.
![]() |
Alan Lord Foto: HotNews.ro |
![]() |
Asadar, multi dintre ei si-au terminat studiile, si-au dat doctoratele fara sa poate citi literatura de specialitate in limba engleza, fara sa ia contact cu ideea de profit. Si acum vin tineri care vor sa faca cercetare, care vor sa scrie si sa publice texte in engleza in reviste internationale, dar cei care le predau nu vorbesc engleza si nu are cine sa-i ajute. Literatura de specialitate in business este, in mare parte, in engleza si asta este o problema. Vreau sa lucrez cu colegii mei de la ASE si sa le arat ce trebuie sa faca pentru a schimba modul de cercetare, cum sa isi scrie prezentarile astfel incat sa corespunda modelului englezesc.
Eu mai am trei ani pana la pensie, nu mai am nevoie sa fac cercetare pentru mine, sa imi creez un portofoliu, insa a-i vedea pe acesti oameni la un mare congres international sustinand o prezentare la cel mai inalt nivel ar insemna foarte mult pentru mine.
Nu am de gand sa petrec weekend-urile intr-un apartament din Bucuresti
HotNews.ro: Vad ca acordati o atentie sporita materiei pe care o veti preda si modului in care o veti face. Cum ramane cu relatia cu studentii?
Alan Lord: In SUA aveam un birou, nu era ceva foarte mare, dar petreceam acolo chiar si cate 9 ore pe zi, iar usa le era mereu deschisa studentilor. Puteau sa vina sa ma intrebe orice si chiar o faceau. Ce se va intampla aici, nu stiu inca, nu pot decat sa-mi dau cu presupusul. In schimb, pot sa iti spun sigur ca voi incerca sa gasesc studenti care sa mearga la studii postuniversitare in SUA, pentru ca ma ocup de asta de zece ani. Sunt convins ca vom avea probleme cu limba, stiu asta din lucrul cu studentii de la programele internationale, s-ar putea sa se simta in largul lor ascultandu-ma, dar nu si intrand in conversatie cu mine. As putea sa intreb un student daca vorbeste engleza si el sa-mi raspunda ca nu, doar ca sa nu incepem o conversatie.
HotNews.ro: Cum o sa va petreceti timpul liber?
Alan Lord: Voi calatori si in interiorul si in exteriorul Romaniei. Nici eu, nici sotia mea nu avem de gand sa ne petrecem weekend-urile intr-un apartament din Bucuresti. Voi fi aici pentru cinci luni, de ce as vrea sa fac asta? Am strans niste bani, pentru ca ne-am gandit ca e o ocazie unica in viata, si vreau sa vizitez 8-9 tari pana sa ma intorc acasa. Pana in prezent am vizitat in jur de 35 de tari, in ultimii 12 ani, din Hong-Kong in Australia, Japonia, Mexic, Africa de Sud si aproape toate tarile europene. Asadar, planuim sa ne petrem weekend-urile in Moscova, Sankt Petersburg, Berlin, Varsovia, Cracovia, Viena, in Cipru, Dubai sau Kuweit.
Ne-am propus sa petrecem jumatate dintre weekend-uri in afara tarii si, in cealalta jumatate, sa vizitam obiectivele turistice de aici. In 2003 am fost la ski in Poiana Brasov si a fost minunat. Cand se va schimba vremea vom merge si la Constanta. Foarte multi dintre decanii facultatilor din Romania ma cunosc, stiu ca sunt in tara si au inceput deja sa ma invite sa tin cursuri sau prezentari la ei. Daca la sfarsitul acestor 5 luni voi fi petrecut un singur weekend in Bucuresti, va fi un esec.
Ma chinui sa gasesc un apartament in care sa stau doar 5 luni
HotNews.ro: De ce, nu va place chiar deloc Bucurestiul?
Alan Lord: Ba da, dar am fost de multe ori in Bucuresti, am cam vazut tot ce era de vazut, am fost la Muzeul Taranului Roman, am vizitat multe locuri, cu exceptia Palatului Parlamentului. Am vorbit, insa, cu decanul de la ASE si voi face turul intr-o zi lucratoare. In plus, am cele cinci zile din saptamana sa vad Bucurestiul. In momentul de fata am o problema cu cazarea. Eu o sa stau aici doar pana in iunie si ma chinui sa gasesc un apartament in care sa stau doar 5 luni. Majoritatea nu inchiriaza pe perioade mai mici de un an, in Piata Victoriei sau la Universitate sau in Unirii. In rest, nu cred ca vor fi probleme cu mancarea, cu transportul sau alte aspecte de acest fel.
HotNews.ro: V-ati gandit sa mergeti la cursuri de romana?
Alan Lord: M-am gandit si la asta, dar sa invat o limba straina la varsta mea e intr-adevar o provocare. M-am chinuit o vreme cu spaniola, nu prea imi faceam temele, dar ma straduiam sa invat. Cred ca e de-a dreptul nerealist sa cred ca as putea face progrese cu romana in doar 5 luni. In plus, aproape oriunde merg pot obtine ce vreau vorbind in engleza. Tot ce trebuie sa fac este sa gasesc pe cineva de varsta ta, cu siguranta va vorbi engleza.
Studentii romani pe care i-am cunoscut in SUA se numarau printre studentii de top
HotNews.ro: Ce parere v-au facut romanii, pana acum?
Alan Lord: Nu stiu ce sa spun, pana acum am intrat in contact doar cu mediul academic, deci am intalnit doar oameni inteligenti. Studentii romani pe care i-am cunoscut in SUA erau deosebiti, se numarau printre cei 20% studenti de top. Ii respect foarte mult pentru felul in care gandesc, pentru ambitia lor, mai ales stiu ca nu le-a fost usor sa ajunga in SUA. Nu cred ca pot discuta despre romani, la modul general, nu cred ca am interactionat destul cu ei.
Mi s-a intamplat odata sa ma duc sa comand un kebab, acolo pe colt, la Piata Romana, si fata de acolo nu vorbea engleza si era foarte frustrata pentru ca nu intelegea ce vreau, eu nu stiam cum sa-i spun. Din fericire, era un barbat la coada, care vorbea, si a facut pe translatorul pentru noi. Saraca femeie era foarte frustrata, foarte ocupata, probabil ca se gandea: "Cine mi l-a mai adus si pe americanul asta pe cap?" La sfarsit ne-am zambit si ea avea o privire de parca si-ar fi spus ca tocmai a trait o experienta unica.
HotNews.ro: Se spune ca Fulbright schimba vietile, cum comentati aceasta afirmatie?
Alan Lord: Sunt foarte entuziasmat, nu am cuvinte sa spun cat de incantat sunt ca am ocazia sa locuiesc si sa predau 5 luni intr-o tara diferita. In primul rand am ocazia sa vizitez mai multe tari si, in al doilea rand, pot sa schimb ceva aici, in toate cele trei aspecte: curriculum, cercetare si forma de predare. Am observat ca multi dintre profesorii romani stau la catedra si citesc materialele. Eu sunt un tip foarte energic, nu pot sa stau intr-un loc, eu voi preda aici 5 luni si nu am de gand sa citesc de pe vreun curs si nici sa stau la catedra. Studentii vor fi, probabil, surprinsi sa ma vada plimbandu-ma printre randuri si punandu-le intrebari.
Citeste mai multe despre romani in sua | vizita in sua | academia de studii economice | Hotnews Student | program de master | vremea bucuresti | vizita de studii | vremea februarie | cursuri de limba romana | vremea weekend
"Si, in timpul asta, am avut studenti din Romania, de la ASE. Nu mai stiu exact prin ce imprejurari au ajuns acolo, dar erau niste studenti extraordinari.."
"Studentii romani pe care i-am cunoscut in SUA erau deosebiti, se numarau printre cei 20% studenti de top. Ii respect foarte mult pentru felul in care gandesc, pentru ambitia lor.."
Daca e adevarat ce spune americanul, inseamna ca fie sistemul nostru de invatamant nu e chiar asa prost pe cat ar vrea unii sa il prezinte, fie materialul uman numit "studentul roman" e la baza mai bun decat majoritatea celorlalti studenti de alte etnii (pentru ca in universitatile americane intalnesti absolut toate rasele speciei Sapiens si zeci de etnii).
Personal, cred ca sistemul nostru are carente datorita mentalitatii feudale din mediul universitar (nepotismul si cumetrismul sunt in floare) si unei deficiente de comunicare cu exteriorul (universitarii nostri nu prea sunt obisnuiti sa publice) mostenita de la izolarea comunista.
Iar studentul roman, cu calitatile foarte bune intrinsece pe care le are de la neamul in care s-a nascut, ar fi mult mai competitiv daca si-ar da mai mult interes.
Fara gluma, am fost intr-un centru european "de top", cu studenti foarte buni de 16 nationalitati europene si n-am depus practic nici un efort intelectual serios pentru a ma clasa in primii 5 din cateva zeci, spre marea surpriza a profesorilor. A fost o eroare sa nu ma implic intens, dar in Romania nu-mi ceruse si nu ma invatase nimeni o asemenea atitudine.
Asta ne lipseste cred, mai multa rigoare intelectuala si auto-disciplina in aplicatie, aici sistemul nostru e deficitar. "lasa ca merge si asa" e deviza universitarului roman.
Mai draga, tu fusesi prin ceva universitate americana sa vezi ce si cum? Dupa ce statistici te orientezi?
2. Cine naiba a auzit de universitatea asta a lui din Ohio? Domnul se pare ca vrea sa calatoreasca mult in zona, si de aceea a ales Romania (e mai bine decat a te duce in Africa :)). Cineva cu greutate, de la o scoala serioasa si cunoscuta nu ar avea timp de asa ceva. Parerea mea. Plus ca mi se pare amuzant faptul ca domnu' profesor de contabilitate, dupa ce si-a mancat zilele in Ohio (unde nu as vrea sa locuiesc nic in ruptul capului), devine brusc un fin cunoscator, si vrea sa isi rotunjeasca experientele calatorind in Europa. Si asta pe banii din bursa.
Adevarul e ca pe nimeni nu intereseaza cat de jalnica e starea invatamantului economic romanesc, daca noi nu facem nimic sa ne scoatem din noroiul in care suntem, nimeni altcineva nu o va face. Si asta e valabil pentru toata tara, nu numai despre invatamant.
1. bursele Fulbright sunt platite de guvernul SUA deci ce-ti pasa tie?
2. chiar daca nu o fi vreo somitate cel putin un lucru bun vrea sa faca: sa ii puna pe elevi sa invete in timpul semestrului. Asta da noutate pentru ASE. Crede-ma, mi-ar place sa fiu acolo sa vad cum se desfasoara ostilitatile! :)
Nu sustin ca sistemul american e prost si cel european e bun dar dupa parerea mea, trebuie sa avem o parere mai nuantata.
Cand te uiti pe un clasament sau o evaluare trebuie sa te interesezi si de modul cum se face evaluarea (criterii) si de cine o face, nu e indicat sa-i crezi pe cuvant doar asa ca sunt cunoscuti (doar un exemplu care nu e legat de invatamant : ai vazut cum erau cotate bancile americane de agentiile de rating cu putin timp inainte de criza ?)
Stiti cine au cele mai mari salarii? Antrenorii de fotbal american.
Stiti care sant criteriile de intrare la facultate? 1) banii (taxele de scolarizare sant prohibitive) 2) examenul SAT un fel de asazis test IQ la care te pregatesti tocind zeci de examene din anii anteriori.
Vezi ca antrenorii nu prea iau burse ci salarii, ca orice angajat de altfel. Nu toti sportivii primesc burse, iar sistemul de burse este oarecum nivelat (la nivel de universitate) in US... adica primesti bani doar cat sa-ti acopere cheltuielile cu studiile + eventual cazare, masa si ceva maruntis de buzunar... nu sa-ti iei masina dupa cum au impresia diversi cocalari.
Mai pune si tu mana si citeste ca, desi e greu de crezut, s-ar putea sa-ti mai vina ceva minte la cap.
O mica documentare cand sunt scrise articolele nu ar dauna nimanui, indiferent cat de putin timp ar fi la dispozitie.
omul asta incearca sa faca ceva cu adevarat; ceva nou, ceva de folos.
nu stiu ce-ai inteles tu.