Interviu HotNews Student

Alan Lord, bursier Fulbright
Foto: HotNews.ro

Profesorul american Alan Lord: "Studentii romani pe care i-am cunoscut in SUA se numarau printre studentii de top"

de Andreea Flintoaca HotNews.ro

Luni, 9 februarie 2009, 22:04    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

De ce ar vrea un profesor universitar american sa predea in Romania? Cum arata mediul academic romanesc privit din afara, ce carente are educatia economica, ce impresie fac studentii romani peste hotare? Alan Lord, profesor doctor in cadrul Bowling Green State University, povesteste, pentru Hotnews Student, ce isi propune sa schimbe la Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune in cele 5 luni pe care le va petrece in Romania, ca bursier Fulbright.

Profilul lui Alan Lord
 • Este profesor Ernst&Young
 "Foarte multi fosti studenti doneaza bani universitatii, foarte multi bani, milioane de dolari, in unele cazuri. Dupa ce absolva si isi construiesc o cariera, doneaza bani universitatii, pentru programe pe care doresc sa le finanteze. Cu acesti bani, universitatea creeaza un fond si dobanda o dau profesorilor, ca un supliment la salariu, pentru a atrage personal de calitate in cadrul ei. In acest caz, numele celui de la care un anumit profesor primeste acest supliment devine parte din titulatura profesorului. Asadar, eu sunt Profesor Ernst & Young, dar pe cartea mea de vizita nu scrie acest lucru, pentru ca europenii nu inteleg despre ce e vorba si cred ca lucrez pentru Ernst & Young. Aceasta sponsorizare este foarte benefica, intrucat le permite universitatilor sa-si fidelizeze profesorii de calitate."

 • Este expert contabil in SUA
 • Preda de 14 ani in cadrul Bowling Green State University, -are trei copii si opt nepoti - sapte baieti si o fata - cu varste cuprinse intre 2 si 8 ani.
 • Poarta cravata cu Mickey Mouse
 "Cum a fost vremea in Bucuresti in ultimele zile? Ploioasa! Ei bine, mi-am adus cravata cu ploaie si Mickey Mouse ca sa o port purta atunci cand trebuie sa merg undeva si e vreme urata. Mi-am adus vreo 4-5 cravate si azi-dimineata mi-am spus: "Ok, ploua de aproape o saptamana in Bucuresti, deci pot purta cravata cu Mickey Mouse.""

In 2003 am venit la Bucuresti, pentru trei saptamani. Era frig, februarie, foarte frig!

HotNews.ro: Cum ati ajuns sa colaborati cu Academia de Studii Economice?

Alan Lord: E poveste lunga. Sotia mea este, si ea, profesor de contabilitate. In 2003, universitatea la care preda ea, Tiffin University, avea un parteneriat cu Universitatea din Bucuresti si a trimis-o sa predea cateva ore in cadrul unui master de administrarea afacerilor. Eu imi luasem un an sabatic (n.red. perioada in care un profesor universitar isi intrerupe activitatea in cadrul universitatii pentru dezvoltarea personala, schimburi culturale, continuand sa primeasca o suma de bani de la universitate), asa ca, in februarie 2003, am venit la Bucuresti, pentru trei saptamani. Era frig, februarie, foarte frig!  
 
Voi preda, voi face cercetare si voi petrece o parte din timp incercand sa inteleg sistemul academic roman.
 
 
Prof. Dr. Alan Lord

Timp de zece ani, in cadrul universitatii mele, am fost directorul administrativ al unui program de master, responsabil cu recrutarea studentilor, admiterea lor, colectarea fondurilor, consiliere si asa mai departe. Si, in timpul asta, am avut studenti din Romania, de la ASE. Nu mai stiu exact prin ce imprejurari au ajuns acolo, dar erau niste studenti extraordinari si, cand au aflat ca voi merge in Romania, mi-au spus ca trebuie sa merg sa ii cunosc pe oamenii de la ASE. Asa ca am mers acolo si decanul facultatii din domeniul nostru a fost destul de amabil cu noi, dar nedumerit, nu vorbea prea bine engleza, nu stia cine suntem, de ce am venit asa, pur si simplu, sa ne prezentam.  

In 2006, am sustinut o prezentare in cadrul unei conferinte din Istanbul si el era acolo si avea, si el, o prezentare, in cadrul aceleiasi sesiuni. L-am vazut si m-am dus si m-am prezentat din nou. Ei bine, din 2003 pana in 2006, nu numai ca isi imbunatatise engleza, dar, si mai important, stia cine sunt pentru ca, intre timp, una dintre organizatiile internationale din care fac parte isi incepuse activitatea si in Romania si el era membru. M-a invitat sa vorbesc in cadrul unor conferinte organizate de ASE, la Bucuresti, am venit si apoi i-am propus sa vin un semestru, prin Fulbright, iar el mi-a zis: "Ce-ai spune de un an intreg?".

HotNews.ro: Cat timp veti sta aici si ce anume veti preda?
 
Daca vii la cursul meu, te astepti ca eu sa iti dau un document, cu mai multe pagini, care sa iti spuna ce teme vom parcurge in fiecare zi, ce vei avea de citit inainte sa vii la curs, ce probleme ar trebui sa lucrezi
 
 
Prof. Dr. Alan Lord

Alan Lord: Voi sta pana in iunie si voi preda un curs de contabilitate financiara, in engleza, pentru studentii din anul I, la Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune. ASE-ul are o facultate unde se predau cursuri in diverse limbi, dar in cadrul Facultatii de Contabilitate si Informatica de Gestiune majoritatea cursurilor sunt in limba romana si ei incearca sa schimbe asta. Voi avea 50 de studenti si voi face si cercetare, alaturi de alti profesori ai facultatii. In plus, in cadrul organizatiei de care iti spuneam, eu am fost membru al comisiei internationale care a conceput un curriculum dupa care sa fie predate cursurile economice peste tot in lume. Universitatea mea este printre cele mai bune, in acest domeniu, si de asta vrea sa beneficieze si decanul de la Contabilitate. Asa ca voi preda, voi face cercetare si voi petrece o parte din timp incercand sa inteleg sistemul academic roman si cum putem sa introducem acest program.  

Voi vedea exact ce pot schimba si ce nu, nu poti schimba totul printr-un curs

HotNews.ro: Sunt suficiente cinci luni pentru a definitiva acest proces?

Alan Lord: S-ar putea sa nu terminam, dar macar o sa ne dam seama in ce masura se poate realiza si vom pune la punct un plan care sa treaca apoi prin toate etapele administrative. Din cate stiu eu, in Romania lucrurile sunt diferite: studentii se duc la curs si nu stiu nimic dinainte, probabil ca nici nu au idee despre ce le va vorbi profesorul in ziua respectiva. Ei bine, nu asa merge treaba in SUA, daca vii la cursul meu, te astepti ca eu sa iti dau un document, cu mai multe pagini, care sa iti spuna ce teme vom parcurge in fiecare zi, ce vei avea de citit inainte sa vii la curs, ce probleme ar trebui sa lucrezi, cand vor avea loc examenele, care nu sunt doar la finalul semestrului, e un model de educatie complet diferit.  

M-am intalnit ieri cu doi dintre profesorii care se vor ocupa de seminariile cursului meu si sunt foarte interesati sa schimbe situatia actuala, asa ca voi incerca sa aplic metoda americana la orele mele si sa le arat cum facem noi. Studentii vor fi, probabil, foarte nefericiti pentru ca, inainte, nu faceau nimic inainte de a veni la curs, iar eu nu voi tolera asta. Voi vedea exact ce pot schimba si ce nu, pentru ca nu poti schimba totul printr-un curs. Practic, e aceeasi materie, incerc doar sa schimb felul in care este prezentata si sursele din care provine. Asta, in ce priveste predatul la cursuri.

Multi dintre profesorii de la universitate, nu au studiat engleza si nu o vorbesc aproape deloc

Pe de alta parte, si cercetarea pe domeniul afacerilor, in Romania, se confrunta cu probleme. Inainte de '89 economia era centralizata, statul avea controlul, nu exista conceptul de "profit". Prin urmare, companiile nu au dezvoltat un sistem de contabilizare a costului produselor, a pierderilor si castigurilor, desi ar fi fost important. Acum, dupa Revolutie, companiile trebuie sa fie competitive pe piata internationala si incearca sa "occidentalizeze" contabilitatea. Gandeste-te ca, de exemplu, parintii tai, la fel ca multi dintre profesorii de la universitate, nu au studiat engleza si nu o vorbesc aproape deloc.  
Alan Lord
Foto: HotNews.ro

Asadar, multi dintre ei si-au terminat studiile, si-au dat doctoratele fara sa poate citi literatura de specialitate in limba engleza, fara sa ia contact cu ideea de profit. Si acum vin tineri care vor sa faca cercetare, care vor sa scrie si sa publice texte in engleza in reviste internationale, dar cei care le predau nu vorbesc engleza si nu are cine sa-i ajute. Literatura de specialitate in business este, in mare parte, in engleza si asta este o problema. Vreau sa lucrez cu colegii mei de la ASE si sa le arat ce trebuie sa faca pentru a schimba modul de cercetare, cum sa isi scrie prezentarile astfel incat sa corespunda modelului englezesc.  

Eu mai am trei ani pana la pensie, nu mai am nevoie sa fac cercetare pentru mine, sa imi creez un portofoliu, insa a-i vedea pe acesti oameni la un mare congres international sustinand o prezentare la cel mai inalt nivel ar insemna foarte mult pentru mine.

Nu am de gand sa petrec weekend-urile intr-un apartament din Bucuresti

HotNews.ro: Vad ca acordati o atentie sporita materiei pe care o veti preda si modului in care o veti face. Cum ramane cu relatia cu studentii?

Alan Lord: In SUA aveam un birou, nu era ceva foarte mare, dar petreceam acolo chiar si cate 9 ore pe zi, iar usa le era mereu deschisa studentilor. Puteau sa vina sa ma intrebe orice si chiar o faceau. Ce se va intampla aici, nu stiu inca, nu pot decat sa-mi dau cu presupusul. In schimb, pot sa iti spun sigur ca voi incerca sa gasesc studenti care sa mearga la studii postuniversitare in SUA, pentru ca ma ocup de asta de zece ani. Sunt convins ca vom avea probleme cu limba, stiu asta din lucrul cu studentii de la programele internationale, s-ar putea sa se simta in largul lor ascultandu-ma, dar nu si intrand in conversatie cu mine. As putea sa intreb un student daca vorbeste engleza si el sa-mi raspunda ca nu, doar ca sa nu incepem o conversatie.

HotNews.ro: Cum o sa va petreceti timpul liber?

Alan Lord: Voi calatori si in interiorul si in exteriorul Romaniei. Nici eu, nici sotia mea nu avem de gand sa ne petrecem weekend-urile intr-un apartament din Bucuresti. Voi fi aici pentru cinci luni, de ce as vrea sa fac asta? Am strans niste bani, pentru ca ne-am gandit ca e o ocazie unica in viata, si vreau sa vizitez 8-9 tari pana sa ma intorc acasa. Pana in prezent am vizitat in jur de 35 de tari, in ultimii 12 ani, din Hong-Kong in Australia, Japonia, Mexic, Africa de Sud si aproape toate tarile europene. Asadar, planuim sa ne petrem weekend-urile in Moscova, Sankt Petersburg, Berlin, Varsovia, Cracovia, Viena, in Cipru, Dubai sau Kuweit.  
 
Cred ca e de-a dreptul nerealist sa cred ca as putea face progrese cu romana in doar 5 luni. In plus, aproape oriunde merg pot obtine ce vreau vorbind in engleza.
 
 
Prof. Dr. Alan Lord

Ne-am propus sa petrecem jumatate dintre weekend-uri in afara tarii si, in cealalta jumatate, sa vizitam obiectivele turistice de aici. In 2003 am fost la ski in Poiana Brasov si a fost minunat. Cand se va schimba vremea vom merge si la Constanta. Foarte multi dintre decanii facultatilor din Romania ma cunosc, stiu ca sunt in tara si au inceput deja sa ma invite sa tin cursuri sau prezentari la ei. Daca la sfarsitul acestor 5 luni voi fi petrecut un singur weekend in Bucuresti, va fi un esec.

Ma chinui sa gasesc un apartament in care sa stau doar 5 luni

HotNews.ro: De ce, nu va place chiar deloc Bucurestiul?

Alan Lord
: Ba da, dar am fost de multe ori in Bucuresti, am cam vazut tot ce era de vazut, am fost la Muzeul Taranului Roman, am vizitat multe locuri, cu exceptia Palatului Parlamentului. Am vorbit, insa, cu decanul de la ASE si voi face turul intr-o zi lucratoare. In plus, am cele cinci zile din saptamana sa vad Bucurestiul. In momentul de fata am o problema cu cazarea. Eu o sa stau aici doar pana in iunie si ma chinui sa gasesc un apartament in care sa stau doar 5 luni. Majoritatea nu inchiriaza pe perioade mai mici de un an, in Piata Victoriei sau la Universitate sau in Unirii. In rest, nu cred ca vor fi probleme cu mancarea, cu transportul sau alte aspecte de acest fel.

HotNews.ro: V-ati gandit sa mergeti la cursuri de romana?

Alan Lord: M-am gandit si la asta, dar sa invat o limba straina la varsta mea e intr-adevar o provocare. M-am chinuit o vreme cu spaniola, nu prea imi faceam temele, dar ma straduiam sa invat. Cred ca e de-a dreptul nerealist sa cred ca as putea face progrese cu romana in doar 5 luni.  In plus, aproape oriunde merg pot obtine ce vreau vorbind in engleza. Tot ce trebuie sa fac este sa gasesc pe cineva de varsta ta, cu siguranta va vorbi engleza.

Studentii romani pe care i-am cunoscut in SUA se numarau printre studentii de top

HotNews.ro: Ce parere v-au facut romanii, pana acum?

Alan Lord: Nu stiu ce sa spun, pana acum am intrat in contact doar cu mediul academic, deci am intalnit doar oameni inteligenti. Studentii romani pe care i-am cunoscut in SUA erau deosebiti, se numarau printre cei 20% studenti de top. Ii respect foarte mult pentru felul in care gandesc, pentru ambitia lor, mai ales stiu ca nu le-a fost usor sa ajunga in SUA. Nu cred ca pot discuta despre romani, la modul general, nu cred ca am interactionat destul cu ei.   
 
Voi preda aici 5 luni si nu am de gand sa citesc de pe vreun curs si nici sa stau la catedra.
 
 
Prof. Dr. Alan Lord

Mi s-a intamplat odata sa ma duc sa comand un kebab, acolo pe colt, la Piata Romana, si fata de acolo nu vorbea engleza si era foarte frustrata pentru ca nu intelegea ce vreau, eu nu stiam cum sa-i spun. Din fericire, era un barbat la coada, care vorbea, si a facut pe translatorul pentru noi. Saraca femeie era foarte frustrata, foarte ocupata, probabil ca se gandea: "Cine mi l-a mai adus si pe americanul asta pe cap?" La sfarsit ne-am zambit si ea avea o privire de parca si-ar fi spus ca tocmai a trait o experienta unica.

HotNews.ro: Se spune ca Fulbright schimba vietile, cum comentati aceasta afirmatie?

Alan Lord
: Sunt foarte entuziasmat, nu am cuvinte sa spun cat de incantat sunt ca am ocazia sa locuiesc si sa predau 5 luni intr-o tara diferita. In primul rand am ocazia sa vizitez mai multe tari si, in al doilea rand, pot sa schimb ceva aici, in toate cele trei aspecte: curriculum, cercetare si forma de predare. Am observat ca multi dintre profesorii romani stau la catedra si citesc materialele. Eu sunt un tip foarte energic, nu pot sa stau intr-un loc, eu voi preda aici 5 luni si nu am de gand sa citesc de pe vreun curs si nici sa stau la catedra. Studentii vor fi, probabil, surprinsi sa ma vada plimbandu-ma printre randuri si punandu-le intrebari.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
3690 vizualizari
 • -10 (16 voturi)    
  nu, multumim (Luni, 9 februarie 2009, 22:53)

  vasile [anonim]

  Nu, multumim! Nu avem nevoie de profesori americani! Statistic vorbind profesorii romani au un stil pedagogic mult mai bun decat americanii. Americanii sa ramana in tara lor, nu avem nevoie de ei!
  • +6 (12 voturi)    
   . (Luni, 9 februarie 2009, 23:20)

   Mda [utilizator] i-a raspuns lui vasile

   esti un BOU! daca tie ti se pare sistemul de invatamant romanesc mai bun ca cel american, inseamna ca ai fost spalat rau de tot pe creier! imi pare rau pt tine
   • +1 (5 voturi)    
    Sistemul e prost dar studentii sunt extraordinari? (Marţi, 10 februarie 2009, 11:55)

    Dr. Genotype [anonim] i-a raspuns lui Mda

    Voi cita din afirmatiile acestui universitar american, membru in comisii internationale pe specialitatea lui (ceea ce nu e cazul decat mai rar la romani), apoi imi explicati voi cum se face ca sistemul nostru e "prost", dar studentii nostri sunt in topul mondial?

    "Si, in timpul asta, am avut studenti din Romania, de la ASE. Nu mai stiu exact prin ce imprejurari au ajuns acolo, dar erau niste studenti extraordinari.."

    "Studentii romani pe care i-am cunoscut in SUA erau deosebiti, se numarau printre cei 20% studenti de top. Ii respect foarte mult pentru felul in care gandesc, pentru ambitia lor.."

    Daca e adevarat ce spune americanul, inseamna ca fie sistemul nostru de invatamant nu e chiar asa prost pe cat ar vrea unii sa il prezinte, fie materialul uman numit "studentul roman" e la baza mai bun decat majoritatea celorlalti studenti de alte etnii (pentru ca in universitatile americane intalnesti absolut toate rasele speciei Sapiens si zeci de etnii).

    Personal, cred ca sistemul nostru are carente datorita mentalitatii feudale din mediul universitar (nepotismul si cumetrismul sunt in floare) si unei deficiente de comunicare cu exteriorul (universitarii nostri nu prea sunt obisnuiti sa publice) mostenita de la izolarea comunista.
    Iar studentul roman, cu calitatile foarte bune intrinsece pe care le are de la neamul in care s-a nascut, ar fi mult mai competitiv daca si-ar da mai mult interes.
    Fara gluma, am fost intr-un centru european "de top", cu studenti foarte buni de 16 nationalitati europene si n-am depus practic nici un efort intelectual serios pentru a ma clasa in primii 5 din cateva zeci, spre marea surpriza a profesorilor. A fost o eroare sa nu ma implic intens, dar in Romania nu-mi ceruse si nu ma invatase nimeni o asemenea atitudine.
    Asta ne lipseste cred, mai multa rigoare intelectuala si auto-disciplina in aplicatie, aici sistemul nostru e deficitar. "lasa ca merge si asa" e deviza universitarului roman.
    • 0 (0 voturi)    
     Fii putin mai explicit te rog (Marţi, 10 februarie 2009, 17:56)

     Franko [anonim] i-a raspuns lui Dr. Genotype

     In care tara europeana ai fost clasat dupa cum spui? (Vreau un raspuns serios)
   • -1 (1 vot)    
    RE: (Marţi, 10 februarie 2009, 16:20)

    vasile [anonim] i-a raspuns lui Mda

    Se pare ca nu prea esti educat daca vorbesti asa de urat! Se pare ca nu prea ti-a placut la scoala. Eu zic sa te duci in America, pentru ca nu avem nevoie de oameni ca tine aici in tara. Merci.
  • +7 (9 voturi)    
   . (Luni, 9 februarie 2009, 23:24)

   Mda [utilizator] i-a raspuns lui vasile

   esti la fel de incuiat ca si dinozaurii din facultatile romanesti.
  • +2 (4 voturi)    
   OF (Luni, 9 februarie 2009, 23:30)

   Jana [anonim] i-a raspuns lui vasile

   of, of...mai vasile
  • +2 (4 voturi)    
   hmm (Luni, 9 februarie 2009, 23:35)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui vasile

   wow! subscriu la afirmatiile de mai jos, desi nu vreau sa numesc pe nimeni BOU!!!
   Mai draga, tu fusesi prin ceva universitate americana sa vezi ce si cum? Dupa ce statistici te orientezi?
 • -6 (10 voturi)    
  Doua mici probleme (Luni, 9 februarie 2009, 23:11)

  vasilica [anonim]

  1. Nu cred ca domnul Lord o sa poata face ceva la ASE. Sistemul ticalosit e asa de bine infipt incat a devenit echivalent cu ASE-ul. Singura mea alternativa ar fi creerea (cu fonduri nedirijate politic sau de clica din Romania) a unei alternative la ASE (si nu ma refer la universitati de apartament).
  2. Cine naiba a auzit de universitatea asta a lui din Ohio? Domnul se pare ca vrea sa calatoreasca mult in zona, si de aceea a ales Romania (e mai bine decat a te duce in Africa :)). Cineva cu greutate, de la o scoala serioasa si cunoscuta nu ar avea timp de asa ceva. Parerea mea. Plus ca mi se pare amuzant faptul ca domnu' profesor de contabilitate, dupa ce si-a mancat zilele in Ohio (unde nu as vrea sa locuiesc nic in ruptul capului), devine brusc un fin cunoscator, si vrea sa isi rotunjeasca experientele calatorind in Europa. Si asta pe banii din bursa.
  Adevarul e ca pe nimeni nu intereseaza cat de jalnica e starea invatamantului economic romanesc, daca noi nu facem nimic sa ne scoatem din noroiul in care suntem, nimeni altcineva nu o va face. Si asta e valabil pentru toata tara, nu numai despre invatamant.
  • +4 (8 voturi)    
   princeton ii bun? (Luni, 9 februarie 2009, 23:38)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui vasilica

   pai, fa ceva in asa fel incat sa iti poti permite sa chemi profi de la princeton! Si aia calatoresc si fac schimb de experienta si exista o multime de programe de colaborare, doar sa aiba cu cine. Pana acum lipsa de initiativa este pe partea romaneasca a oceanului...
  • +4 (4 voturi)    
   partea buna (Marţi, 10 februarie 2009, 0:09)

   ctd [anonim] i-a raspuns lui vasilica

   si chiar daca ai avea dreptate ce conteaza?
   1. bursele Fulbright sunt platite de guvernul SUA deci ce-ti pasa tie?
   2. chiar daca nu o fi vreo somitate cel putin un lucru bun vrea sa faca: sa ii puna pe elevi sa invete in timpul semestrului. Asta da noutate pentru ASE. Crede-ma, mi-ar place sa fiu acolo sa vad cum se desfasoara ostilitatile! :)
 • +6 (8 voturi)    
  vasile esti dus cu pluta (Luni, 9 februarie 2009, 23:14)

  cet [anonim]

  Invat in america si stilul de predare de aici nici nu se compara cu cel din romania. Este net superior, incomparabil. Este mai practic si mai util decat toceala fara sens la care am fost supus in romania. Termini o facultate si dupa ce ai muncit semestre intregi la proiecte impreuna cu mai multi colegi, tii minte toata viata procesul prin care ai trecut, spre deosebire de romania unde invatam doar cu 2 zile inainte de examene si uitam tot 2 zile mai tarziu......americanii pot fi acuzati de multe dar sistemul lor de invatamant este cel mai bun.
  • +5 (7 voturi)    
   . (Luni, 9 februarie 2009, 23:56)

   Mda [utilizator] i-a raspuns lui cet

   nu degeaba 90% din toate topurile sunt ocupate de facultatile americane, restul europene si asiatice. niciuna din romania ;)
   • 0 (0 voturi)    
    facultatile americane (Marţi, 10 februarie 2009, 14:03)

    nemo [anonim] i-a raspuns lui Mda

    sunt de acord ca sistemul nostru de invatamant a ajuns in ultimul hal dar chestia cu clasamentele nu cred ca e prea valabila, criteriile de evaluare favorizand universitatile americane. Multi profesori americani sunt nevoiti sa publice in prostie, chiar daca n-au nimic de spus. Problema cu evaluarile e ca tin cont doar de aspectul cantitativ si nu de cel calitativ (care intr-adevar ar fi mult mai greu de evaluat)
    • 0 (0 voturi)    
     nu e chiar asa (Marţi, 10 februarie 2009, 14:24)

     atreus [anonim] i-a raspuns lui nemo

     nu e chiar asa: aspectul calitativ este dat de revista in care se publica. Nu crezi ca o revista prestigioasa va accepta sa publice trivialitati. Eu vad tocmai invers: americanii publica in principiu lucruri interesante iar europenii bat apa in piua in articole. (nu toti)
     • 0 (0 voturi)    
      calitativ vs cantitativ (Marţi, 10 februarie 2009, 15:39)

      nemo [anonim] i-a raspuns lui atreus

      Sati linistit ca daca ai un nume cunoscut poti sa publici fara probleme, nu neaparat trivialitati, dar si chestii pe care le-ai mai spus de 10 ori sub alte forme. Stiu cum e sistemul cotelor revistelor, a fost introdus si in europa (de exemplu un articol intr-o revista cotata A echivaleaza cu 2 intr-o revista cotata B, ma rog exista un adevarat sistem de calcul). Problema dupa parerea mea e ca un individ care a scris 3 carti geniale risca sa fie mai prost cotat (adica aduce finantari mai mici) decat unul care a scris 10 in care se repeta la greu. Am vorbit cu un prof american care mi-a spus ca de multe ori e obligat sa scrie doar ca sa-si faca norma. Pe vremuri existau indivizi care scriau 3 carti in toata cariera si erau considerati somitati, acum asa ceva e de neconceput...
      Nu sustin ca sistemul american e prost si cel european e bun dar dupa parerea mea, trebuie sa avem o parere mai nuantata.
      Cand te uiti pe un clasament sau o evaluare trebuie sa te interesezi si de modul cum se face evaluarea (criterii) si de cine o face, nu e indicat sa-i crezi pe cuvant doar asa ca sunt cunoscuti (doar un exemplu care nu e legat de invatamant : ai vazut cum erau cotate bancile americane de agentiile de rating cu putin timp inainte de criza ?)
      • 0 (0 voturi)    
       carti (Marţi, 10 februarie 2009, 23:19)

       atreus [anonim] i-a raspuns lui nemo

       pai, eu stiu de articole, pentru ca imi fac o cercetare si ma intereseaza sa citesc ce mai e nou in domeniu. In felul asta intru intr-un fel de corespondenta stiintifica si am interventii originale. Daca m-as repeta atunci n-as mai fi publicat de ex de Phys Rev. Despre carti nu ma pronunt. La noi cel putin cartile sunt mai degraba materiale didactice in care vrei sa explici ceva deja cunoscut si in special sa castigi bani pe care nu ii poti castiga cu publicat articole. In schimb cercetarea care duce la articole este finantata de cineva(NSF, Marina Militara, Fortele Aeriene, ce sa fac, astia dau granturi destul de bune) Cum esti evaluat dupa articolele publicate si ce ai adus nou prin ele nu te mai intereseaza asa de mult latura didactica si te axezi pe articolase ultra-concise (4-5 pagini) in care folosesti o terminologie destul de selectiva (un fizician din alt domeniu nu ar intelege ce scriu eu de ex.). Daca insa nu gasesti aceste finantari (ceea ce inseamna ca ceea ce cercetezi tu este gaura de covrig si nu intereseaza pe nimeni) te apuci de scris carti si te focalizezi pe predare si publicat manuale. Dar cine vrea sa se ocupe exclusiv de asa ceva?! Este relativ prost platit si nu avansezi prea mult... Nu esti obligat sa scrii si nu exista norma, exista o cercetare pe care trebuie sa o faci : de ex esti platit de fortele aeriene sa studiezi uzura in structura aliajului aripilor la avioane. Ei te platesc pentru asta si in final vor un raport care in functie de nivelul de confidentialitate devine sau nu articol publicat. Chestia e ca tu iti iei banii... si dai ceva in schimb. Suna logic, nu? E clar ca daca trebuie sa astepte tot restul vietii ca sa le spui ca s-a rupt aripa la avion vor gasi altul care va spune asta in 5 minute...
  • -7 (11 voturi)    
   Spalatorului de vase de mai sus (Marţi, 10 februarie 2009, 0:25)

   Americanu [anonim] i-a raspuns lui cet

   Auzi micuta floare, ce inveti matale in Americania? Cum sa prabusesti o banca, cum sa violezi copii irakieni, cum sa furi petrol? Ce inveti dragutule acolo? Fie sa ramai pe veci acolo, ca noi, in Europa, nu mai vrem sa auzim de imbecilitatea voastra!
 • 0 (4 voturi)    
  invatamantul american (Marţi, 10 februarie 2009, 4:10)

  petrache [anonim]

  Stiti cine iau cele mai mari si mai multe burse in universitatile americane? 1)Jucatorii de fotbal american 2) baseballistii 3) hockeistii etc...
  Stiti cine au cele mai mari salarii? Antrenorii de fotbal american.
  Stiti care sant criteriile de intrare la facultate? 1) banii (taxele de scolarizare sant prohibitive) 2) examenul SAT un fel de asazis test IQ la care te pregatesti tocind zeci de examene din anii anteriori.
  • -2 (6 voturi)    
   perfecti (Marţi, 10 februarie 2009, 6:26)

   ispy [utilizator] i-a raspuns lui petrache

   shhh, lasa-i sa-i ridice in slavi pe americani. e asa de nostim. unii sint gata sa faca americanilor si un blowjob. ca doar a americanilor e mare groasa si perfecta. in principiu da, sistemul american de invatamint e superior multor altor tari. nostim e ca... cum vine cate unu sa zica nu chiar de bine, primeste voturi cu minus. voturi pentru parere???
   • +2 (4 voturi)    
    nu mai dati cu minusu (Marţi, 10 februarie 2009, 11:00)

    ispy [anonim] i-a raspuns lui ispy

    nu mai dati voturi nasoale, ca oamenii care nu sint de acord cu voi au si ei o parere bine argumentata. sint foarte multi profesori care fac turism educational. adica se proptesc pe perioada scurta in cite o tara gen romania, pentru vizite, baruri, gagici si eventual un pic de activitate didactica. de cele mai multe ori se folosesc de pasaportul american, canadian etc... pentru a obtine jobul, fara a fi interesati de finalitatea actului profesional. nu il incriminez pe omul in cauza, ca nu il cunosc. dar e bine sa se stie aceste lucruri. ia verificati in japonia sa vedeti citi profesori canadieni au fost expulzati din cauza acestor traseisti educationali, sute. pentru ca se considerau mari profeti, dar o duceau din betie in betie si alterau un stat civilizat.
  • 0 (2 voturi)    
   lasa gargara (Marţi, 10 februarie 2009, 11:23)

   gigi b [anonim] i-a raspuns lui petrache

   ... si citeaza macar o sursa verificabila si de incredere... esti in stare sau te pricepi doar sa vorbesti ca un papagal fara sa gandesti ?

   Vezi ca antrenorii nu prea iau burse ci salarii, ca orice angajat de altfel. Nu toti sportivii primesc burse, iar sistemul de burse este oarecum nivelat (la nivel de universitate) in US... adica primesti bani doar cat sa-ti acopere cheltuielile cu studiile + eventual cazare, masa si ceva maruntis de buzunar... nu sa-ti iei masina dupa cum au impresia diversi cocalari.

   Mai pune si tu mana si citeste ca, desi e greu de crezut, s-ar putea sa-ti mai vina ceva minte la cap.
 • +2 (2 voturi)    
  Contabil Public (Marţi, 10 februarie 2009, 6:22)

  CPA [anonim]

  Draga Andreea, CPA nu se traduce "contabil public" ci este echivalentul Exptertului Contabil din Romania.
  O mica documentare cand sunt scrise articolele nu ar dauna nimanui, indiferent cat de putin timp ar fi la dispozitie.
  • +2 (2 voturi)    
   - (Marţi, 10 februarie 2009, 10:46)

   Andreea [anonim] i-a raspuns lui CPA

   Mersi de atentionare, am modificat!
 • +2 (6 voturi)    
  jj (Marţi, 10 februarie 2009, 7:23)

  jos iliescu [anonim]

  da omul asta nu a zis ca sistemul romanesc de invatamant e mai bun decat cel american; ar fi fost aiurea.
  omul asta incearca sa faca ceva cu adevarat; ceva nou, ceva de folos.

  nu stiu ce-ai inteles tu.
 • 0 (2 voturi)    
  Sistemul romanesc (Marţi, 10 februarie 2009, 11:13)

  Mircea [anonim]

  Pana una-alta din sistemul romanesc (ma refer la facultatile de profil economic) 80% din absolventi nu sunt decat viitori infractori cu gulere albe care termina facultatea stiind doar cum sa fenteze sistemul de taxe, daca ii intrebi de modele economice sau alte chestii mai deosebite legate de economie, dau din umeri.
 • 0 (2 voturi)    
  Tara geme... (Marţi, 10 februarie 2009, 11:21)

  Mircea [anonim]

  ...de experti contabili, si va mai mirati de ce nu sunt bani la buget pt salarii si investitii. Pai daca in scoala nu fac altceva decat sa invete cum sa faca evaziune fara sa poata fi dovedita, la ce va asteptati? Profesorii creaza oameni si oamenii creaza sistemul. Obama si-a retras sprijinul pt candidatul pt postul de ministru pt ca a aflat ca ala nu-si platise nu stiu ce taxe, in Romania ala ar fi ajnus prim-ministru pe principiul ca daca a fentat statul si n-a fost prins inseamna ca e bun, stie economie...
 • 0 (2 voturi)    
  :) (Marţi, 10 februarie 2009, 11:29)

  Ase-cig [anonim]

  Deci sa inteleg ca nenea asta o sa-mi fie profesor in semestrul 2 :))
 • -1 (1 vot)    
  :( (Marţi, 10 februarie 2009, 13:34)

  ROXY [anonim]

  Pacat ca am terminat deja aceasta facultate.Mi-ar fi placut sa vad cum e :)
 • 0 (0 voturi)    
  Alan Lord (Luni, 16 februarie 2009, 19:25)

  Baba [anonim]

  Eu cred ca sistemul romanesc si cel american sunt suficient de diferite pentru a nu putea decide care e mai bun decat pe baza "maretelor realizari" ale fiecareia dintre tari. Caz in care americanii ne iau cu mult. In consecinta, nu cred ca avem argumente reale pentru a critica sistemul american. Cat despre "violat copii irakieni" si romanii violeaza de rup prin Europa, desi nu suntem in razboi cu UE (cu toate ca putem fi in curand daca o tinem tot asa...). eu consider ca atunci cand se trage linie, romanii nu au cu ce sa se laude, si ramane cum a zis Cioran: ca indivizi suntem straluciti, ca popor suntem mediocrii.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii