Radu Gologan
Foto: HotNews.ro

Radu Gologan, profesorul olimpicilor la matematica: "Scoatem niste oameni care se gandesc la telefon mobil, masina si cum sa dea o lovitura"

de Andreea Flintoaca HotNews.ro

Joi, 19 martie 2009, 18:04    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Profesor, cercetator si coordonator al lotului olimpic national de matematica, Radu Gologan vorbeste despre rolul matematicii, despre invatamantul de dupa 1990 si pregatirea pentru performanta. Care este locul matematicienilor pe piata muncii si cum au reusit americanii sa adapteze sistemul educational la lumea moderna, aflati intr-un dialog pe care HotNews Student l-a avut cu Radu Gologan.

Matematica e o filozofie, dar are avantajul ca poate deveni si instrument

HotNews.ro: Cum ati defini matematica?

Radu Gologan: Matematica e o filozofie, dar asta inveti destul de greu pentru ca impresia generala este ca matematica este un instrument si copilul este educat asa. Matematica este o filozofie care are avantajul ca mijloacele sale de lucru sunt cele mai corecte, cele mai usor de justificat cu un limbaj fara contradictii.
 
Curriculum Vitae, pe scurt:

-Presedinte al Societatii de Stiinte Matematice
-Cercetator de gradul I la Institutul de Matematica
-Doctor in matematica
-Profesor la Facultatea de Automatica Bucuresti, Universitatea Politehnica Bucuresti
 
 

Matematica te invata sa gandesti corect. Sigur ca are avantajul ca in acelasi timp devine si instrument, prima datorie a matematicii, mai ales in scoala, este aceea de instrument de gandire. Din pacate, mentalitatea incetatenita de-a lungul istoriei despre matematica e alta, mai ales in ultimul secol, si anume ca matematica e instrument. Ori nu e asa, are avantajul ca devine si instrument.

De un an de zile, sunt si presedintele Societatii de Stiinte Matematice si una dintre actiunile pe care vrem sa le pornim este schimbarea mentalitatii populatiei asupra educatiei matematice. Ar dura mult, dar cred ca pana la urma vom reusi sa sensibilizam si factori de decizie, si presa.

Nu mi-am pus problema sa plec, in permanenta am fost legat de cate ceva
 

HotNews.ro: De unde ati inceput cu matematica?

Radu Gologan: Sigur ca raspunsul nu e in favoarea ideii pe care am spus-o, ca matematica trebuie sa fie draga tuturor, e trasatura din familie - mama era profesoara de matematica, tata inginer. Tata ne-a insuflat dragostea pentru rationament cu mici problemute, fratele meu a terminat Aeronave, e inginer in Germania.

HotNews.ro: Si pe dumneavoastra ce v-a tinut in Romania?

Radu Gologan: Pur si simplu nu mi-am pus problema sa plec. Nu mi-a fost grozav, dar in permanenta am fost legat de cate ceva: de familie, de parinti, acum de copii, de nepoti. Daca as vrea sa ma duc undeva, sa ma mut, aproape ca nu se mai poate. Sa-ti gasesti la varsta asta o pozitie intr-o universitate straina, e deja extrem de complicat.

Am predat de mai multe ori in SUA, asta e o chestie care se practica. La un anumit nivel de cercetare esti invitat, alaturi de alti colegi cu care lucrezi, sa predai cate un semestru acolo. Nu te duci ca sa predai, ci te duci sa cercetezi in colectivul respectiv, dar, ca sa obtii un salariu, trebuie sa predai.

Americanii produc niste executanti corecti si, pe cei care au talent, ii ajuta masiv
 
Noi am continuat sa producem acea aglomerare de informatie, pe care o pastram in scoala, copilul nu se mai poate adapta, este extrem de obosit de toate informatiile pe care le obtine.
 
 
Radu Gologan

Prima data am mers in 1992 si mi s-a parut inapoiat si pueril sistemul lor de invatamant, la nivelul anilor I-II la Undergraduate si liceu. In timp, am descoperit ca sistemul este foarte bine pus la punct. Dupa ce au trecut anii si am avut o anumita depreciere a invatamantului romanesc, care n-a reusit sa se adapteze la lumea moderna si la modul tineretului de a gandi si de a vedea lucrurile, mi-am dat seama ca al lor este foarte adaptat.

Ei produc niste executanti corecti si, pe cei care au talent sa intre in cei 0,1% care sunt importanti pentru mersul inainte, ii ajuta masiv. Progresul se face la ei dupa anul II-III, de fapt. Acolo e mutata perfectionarea si sclipirea de geniu de care societatea are nevoie.

Scoatem niste oameni care se gandesc la telefon mobil, masina si la cum sa dea o lovitura

Noi am continuat sa producem acea aglomerare de informatie, pe care o pastram in scoala, copilul nu se mai poate adapta, pentru ca el este extrem de obosit de toate informatiile pe care le obtine prin diverse cai, inclusiv mass-media, inclusiv calculator. Scoala, incet-incet, devine o povara, nu este deloc interesant ce face acolo, nu i se explica de ce le face si nici macar corectitudinea actului de executie nu o dobandeste. Si atunci scoatem niste oameni care se gandesc la telefon mobil, masina si la cum sa dea o lovitura, o teapa.

Lucrurile se vor schimba. Si in SUA, cu zeci de ani in urma a exsistat aceeasi situatie, dar ei s-au adaptat si nu e vorba doar de americani aici, sunt foarte multi emigranti si mare parte din intelectualitatea care produce isi are sursa in tarile post-comuniste: romani, indieni, rusi si asa mai departe. Acum sa vedem in ce masura sistemul asta va fi afectat de criza.

Oricare din matematicienii mari din lume ar numi in primele 10 tari si Romania
Radu Gologan
Foto: HotNews.ro

HotNews.ro: Cati dintre micii matematicieni raman in Romania?

Radu Gologan: Dintre cei de top raman cam 30%. Vorbesc de primii zece, adica daca intr-un an as zice: "Uite, astia sunt primii zece la matematica" cam 3-4 raman si se indreapta spre calculatoare, matematica, informatica. Depinde, acum cativa ani, mai mult de jumatate au ramas in Romania si toti s-au dus la Calculatoare. Exista foarte multe alternative pentru ei si chiar pot avea un trai decent. Bancile, de exemplu, cauta mai degraba sa angajeze matematicieni decat economisti sau finantisti, pentru ca invata mult mai repede. Mai este Institutul de Matematica "Simion Stoilow" unde poti lua un salariu care nu e de neglijat. Sigur ca este mai mic pentru un tanar matematician, dar e mult mai bun decat in invatamant.

HotNews.ro: Pe ce loc se situeaza Romania la nivel de cercetare in matematica?

Radu Gologan: Nu prea putem sa facem un clasament, dar sigur ca daca ai pe oricare din matematicienii mari din lume sa numeasca tarile importante in matematica, in primii 10 ar numi si Romania. E o poveste pe care cred ca directorul nostru ne-a spus-o, a fost la o conferinta si s-a imprietenit cu un chinez si chinezul l-a intrebat ce populatie are Romania, la care el i-a raspuns ca 20 de milioane. Dar chinezul zice: "Cum 20 de milioane? Credeam ca 200 de milioane pentru cati matematicieni aveti!"

In ultimii 15 ani, matematica a obtinut rezultate mult mai valoroase decat intr-un secol intreg

HotNews.ro: Ce credeti ca a castigat sau a pierdut matematica de dupa 1990?

Radu Gologan: A castigat foarte mult pentru ca deschiderea posibilitatilor de comunicare si de circulatie, legat si de sistemele moderne de comunicare a insemnat un progres fantastic pentru matematica romaneasca. Cel putin in ultimii 15 ani matematica a obtinut rezultate mult mai valoroase decat intr-un secol intreg de matematica. Matematica are o traditie in Romania, dar exista acum cel putin 500 de matematicieni in centre de cercetare din strainatate si foarte multi dintre ei sunt matematicieni de top cum noi n-am avut niciodata. Si sunt chiar si in Romania, cei care lucreaza in acest institut.
 
Olimpiada este un mod de a te ambitiona si de a te canaliza spre singura posibilitate pe care o mai ai, dupa ce te-ai pregatit si ai invatat foarte multe, de a-ti testa nivelul
 
 
Radu Gologan

Si aici poate sa o ma contrazic putin pentru ca, la nivelul asta de excelenta, invatamantul pe care il criticam, pentru ca aduce prea multa informatie, e bun. Dar aici vorbim de un numar restrans de tineri pentru care poti aplica asa ceva. Nu putem merge mai departe cu 7-8 manuale de matematica la gimnaziu si liceu pe care daca le deschide un om care nu stie despre ce e vorba, se ingrozeste de cata informatie e acolo, fara sa i se spuna cuiva - parintilor sau copilului - ca, de fapt, e foarte putina informatie si e foarte multa notatie. E ca si cum i-as da cuiva un dictionar de chineza si i-as spune: "Domnule, invata chineza!" Poti sa inveti?

Matematicianul nu este cel care rezolva repede probleme, ci este cel care rezolva probleme

HotNews.ro: Cati dintre matematicienii romani despre care vorbeati mai devreme au fost si olimpici?

Radu Gologan: Nu stiu sa-ti spun exact, cam 20-30%. Olimpiada este un mod de a te ambitiona si de a te canaliza spre singura posibilitate pe care o mai ai, dupa ce te-ai pregatit si ai invatat foarte multe, de a-ti testa nivelul. Stilul de concurs de olimpiada pune accent si pe viteza cu care reactionezi la anumit gen de probleme. Ori matematicianul nu este cel care rezolva repede probleme, matematicianul este cel care rezolva probleme. De exemplu,  Wiles, cel care a demonstrat teorema lui Fermat, a muncit la ea timp de 30 de ani.

HotNews.ro: Ati intalnit vreodata o astfel de problema, care sa va chinuie?

Radu Gologan: Da, se mai intampla, eu nu sunt un mare matematician, sunt un matematician decent. Am avut o problema, la inceput am incercat sa o rezolv singur, aveam multe idei si, dupa vreo 20 de ani, impreuna cu mai multi colegi, am reusit sa o rezolv. De fapt, acesta este cel mai frumos rezultat pe care l-am obtinut vreodata.

Asa este in orice stiinta, avantajul este ca nu ai nevoie de aparatura. La fizica, de exemplu, ar trebui sa faci experimente ca sa ai idei noi, aici nu - te duci la conferinte si auzi ceva care se potriveste cu ce faci tu, chiar daca este dintr-un alt domeniu.
 
Am avut o problema si, dupa vreo 20 de ani, am reusit sa o rezolv. De fapt, acesta este cel mai frumos rezultat pe care l-am obtinut vreodata.
 
 
Radu Gologan

HotNews.ro: Revenind la olimpiada, cum se realizeaza selectia in lotul national?

Radu Gologan: Noi avem o traditie pe care sa zicem ca am imbunatatit-o. Incepand din toamna, pe baza rezultatelor dnainte si pe baza informatiilor pe care le avem de la profesori, introducem aproximativ 40 de copii intr-un circuit de pregatire si de concursuri pregatitoare. Ii cam stim, fie ca au fost premiati inainte, fie ca au facut o surpriza la nu stiu ce concurs. De exemplu, in toamna asta am avut vreo 4-5 concursuri de acest tip, la care ei au participat si avem o situatie a lor. Ii mai ajutam cu informatii, carti, mai vin la Bucuresti, este un seminar care se tine saptamanal aici, la Institut, miercurea, de la 14:30.

Rar se intampla ca din 25 de probleme, cat inseamna toate testele, un copil sa rezolve 20

Dupa care incepe circuitul olimpiadei nationale care are etapele ei. Cei care sunt clasati printre primii la etapa finala participa la un test de selectie in urma caruia alegem 20 de elevi de liceu si 20 la gimnaziu. Apoi urmeaza alte stagii si teste si asa mai departe. La sfarsit, se alege o echipa de sase copii la liceu si sase la juniori, asa le spunem noi celor care participa la Olimpiada Balcanica de Juniori, pentru copii pana in 15 ani si jumatate.
 
50% este munca, talentul este cam 30% si profesorul 20%.
 
 
Radu Gologan

E foarte interesant cum, daca unul dintre ei se remarca anul acesta, sa zicem ca a iesit in primii trei, si anul viitor va iesi tot in frunte. Bineinteles ca nu face intotdeauna tot, ca e foarte greu, rar se intampla ca din 25 de probleme, cat inseamna toate testele astea, un copil sa rezolve 20, e o exceptie. De obicei, fac cam doua treimi, e greu. Si la olimpiada internationala sunt putini cei care fac tot. Anul trecut au fost trei din toata lumea care au facut tot.

Copiii nostri nu mai stiu sa stea pe scaun mai mult de 20 de minute

HotNews.ro: Pe ce loc a iesit Romania anul trecut?

Radu Gologan: Anul trecut am iesit prost, am iesit pe locul 16-17, nu ni s-a mai intmplat demult asa. Sunt mai multe cauze si cea mai corecta de spus este ca ne-a afectat felul in care este organizat invatamantul si faptul ca acesti copii au devenit putin prea vedete. Devin vedete de mici si nu mai sunt obisnuiti sa lucreze foarte mult, intens. Copiii nostri nu mai stiu sa stea pe scaun mai mult de 20 de minute. Uite, de exemplu, studentii de anul I, in prima parte a anului, nu pot sta pe scaun linistiti. La sfarsit s-au reobisnuit sa stea 3 ore. Asta e un motiv.

Al doilea este ca am avut o schimbare, ne-am dus cu multi copii mici, una dintre greseli a fost din neatentia unui copil exceptional. Neavand experienta, a inteles gresit o problema.

Pasiunea si munca sunt pe primul loc
 
Credem ca acesti copii destepti merita cel putin la fel de multa publicitate ca un sportiv.
 
 
Radu Gologan:

HotNews.ro: Care este proportia intre munca individuala, talent si ajutorul care vine de la profesor in reusita unui astfel de copil?

Radu Gologan: Eu spun ca 50% este munca, talentul este cam 30% si profesorul 20%. Pasiunea si munca sunt pe primul loc. Sunt copii care nu au fost teribil de geniali, sau nu au parut, in clasele a V-a si a VI-a, dar s-au apucat sa munceasca, sa se pregateasca, si au ajuns matematicieni exceptionali, nu doar olimpici foarte buni. Si au toate posibilitatile, cantitatea de informatie este foarte mare. Din pacate, ei nu mai stiu sa deceleze acum si se muta dintr-o parte intr-alta.

Anul asta ne-am chinuit sa-i convingem sa se axeze doar pe sursele pe care le furnizam noi, pentru ca pe internet sunt sute de texte, pe piata sunt mii de culegeri. Ei trebuie sa se concentreze pe cateva pe care sa le parcurga in totalitate, ca sa insumeze o pregatire. Nu citesti doua pagini de filozofie buddhista si doua de marxista si zici ca te-ai pregatit la filozofie.

Am avut cazuri de olimpici care erau foarte buni la matematica, dar in rest nu stiau nimic

HotNews.ro: Exista un profil al olimpicului la matematica?
 
Imi place foarte mult sa predau, sa vad copii destepti, se lumineaza sala.
 
 
Radu Gologan

Radu Gologan: Sunt doua feluri diferite. Pe de o parte sunt copiii foarte seriosi, care par usor nesociabili, desi nu e adevarat, in general sufera de o anumita timiditate si, pe de alta parte, sunt si din astia mai zurbagii. Sunt unii rasfati pentru ca li s-a facut multa publicitate si publicitatea e buna, noi am luptat pentru ea, credem ca acesti copii destepti merita cel putin la fel de multa ca un sportiv, dar in unele cazuri a stricat.

Apoi mai e scoala care, datorita performantei lor le mai "iarta" absentele, ceea ce este un lucru negativ, acesti copii vor deveni niste non-intelectuali. Am avut cazuri de olimpici care erau foarte buni la matematica, dar in rest nu stiau nimic. Sunt si parinti care fac astfel de lucruri si isi muta copiii de la un liceu foarte bun la o scoala in care pompeaza in ei matematica, doar pentru ca profesorii nu au vrut sa ii scuteasca de anumite materii de cultura generala si sa le dea lucrari mai usoare. Nu e corect, devin niste handicapati in timp, treaba lor.

Cand vezi zeci de ochi la fel... stralucesc cumva, nu stiu cum sa-ti spun

Eu lucrez cu studenti mici, copiii astia de la olimpiada si cei din anul I de la Calculatoare, care sunt cam cei mai buni copii, pe domeniul stiintelor exacte, din Romania. Te surprind prin felul in care gandesc, felul in care vad lucrurile, dar sunt inca copii si se vede asta. Imi place foarte mult sa predau, sa vad copii destepti, se lumineaza sala.

Pot sa compar, de exemplu, doua serii de studenti din facultate numai uitandu-ma o data in sala si sa spun "astia sunt exceptionali, astia au probleme!" Imi dau seama dupa ochi. Ochii sunt altfel si cand vezi zeci de ochi la fel... stralucesc cumva, nu stiu cum sa-ti spun. 
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
22795 vizualizari
 • 0 (22 voturi)    
  felicitari! (Joi, 19 martie 2009, 18:40)

  alex [anonim]

  .
  • 0 (0 voturi)    
   felicitari! (Duminică, 22 martie 2009, 16:05)

   0xffff [anonim] i-a raspuns lui alex

   Am ramas impresionat de adevarul celor spuse de dumneavoastra.
   De asemenea va sugerez sa luati in considerare alte idei despre cum incearca altii sa adreseze aceste probleme evidente. De exemplu, in acest interviu Bill Gates vorbeste, dupa primele cateva minute despre boli, si despre cat de importanta e recompensarea profesorilor care au avut performate anterioare, despre sisteme alternative de invatamant bazate si multe altele.
   http://www.ted.org/index.php/talks/bill_gates_unplugged.html
 • +9 (29 voturi)    
  iou (Joi, 19 martie 2009, 19:12)

  iou [anonim]

  excelent interviu!
  ca mi se acrise de poze si comentarii cu lumea mondena de carton presat.
 • 0 (20 voturi)    
  Super Profesor.... (Joi, 19 martie 2009, 19:27)

  marius [anonim]

  E unul dintre cei mai buni profesori din Politehnica(stie cum sa-si predea materia)... Super prof dar bea cam mult cola ( singurul defect :)) ).
  • +2 (20 voturi)    
   AC? (Joi, 19 martie 2009, 19:52)

   gg [anonim] i-a raspuns lui marius

   Frumos spus... pacat ca cei ce ar trebui sa ia seama nu iau ... ca deh se gandesc la "telefonul mobil, la masina si la cum sa dea o lovitura"...
   Parerea mea e n-o sa se sch. nimic la noi pana cand munca cinstita, valoarea, moralitatea, etc. n-or sa inceapa sa fie din nou apreciate si celelalte hotia, lenea, etc. vor fi pedepsite. Cum sa motivezi un tanar sa invate cand el se uita in jur si vede ca din hotie o duce mult mai bine. Iar asta presupune ca organele publice politie, judecatorie, etc sa-si faca datoria. Cei putini care mai invata sunt motivati sa plece poate si chiar daca nu-s sfarsesc prin a pleca oricum.

   E prof la Automatica si Calculatoare?
   • 0 (20 voturi)    
    AC 311 (Joi, 19 martie 2009, 21:48)

    alina [anonim] i-a raspuns lui gg

    da, am fost la AC, am terminat acum 2 ani. unul dintre cei mai buni profi pe care i-am avut in toata facultatea. bea cola multa, dar joaca ping pong, cel putin pe vremea tot timpul incerca sa ia pe cineva la ping pong. :D felicitari pt interviu! a fost o placere sa citesc despre acest OM!
    • -4 (14 voturi)    
     312 AC :) (Vineri, 20 martie 2009, 10:20)

     Vlad [anonim] i-a raspuns lui alina

     Da, este intr-adevar un profesor deosebit, care stie sa abordeze matematica altfel.
    • -4 (12 voturi)    
     AC314 (Vineri, 20 martie 2009, 10:28)

     AC314 [anonim] i-a raspuns lui alina

     Si pe mine m-a emotionat sa citesc despre domnul profesor, este la fel cum il tineam minte, un om deosebit
  • 0 (20 voturi)    
   Super! (Joi, 19 martie 2009, 19:56)

   Andreer [anonim] i-a raspuns lui marius

   Extraordinar articol-interviu. Extraordinar profesor! Sunt mandra ca am terminat facultatea de matematic(la universitate) si intradevar...matematica iti formeaza un mod de gandire foarte bun si organizat!
   Cola? ba multa cola? inseamna ca e defectul matematicienilor(ca nu cred ca bea mai mult ca mine)
 • -5 (15 voturi)    
  Anul 2000 (Joi, 19 martie 2009, 19:36)

  fane [anonim]

  Anul in care mai mult de jumatate au ramas in tara si aproape toti s-au dus la Calculatoare a fost 2000.
  Din fericire pentru ei, le-a venit mintea la cap pe parcurs. Unii au plecat din tara in timpul facultatii, altii au ramas pe afara dupa proiectul de diploma, sa faca mastere sau doctorate. Foarte putini mai sunt si azi in Romania.
 • +1 (21 voturi)    
  felicitari (Joi, 19 martie 2009, 19:46)

  Ovidiu [anonim]

  Imi amintesc si acum cu drag de cursurile si invatamintele dlui profesor Gologan. Felicitari pentru un interviu foarte frumos, cu un profesor si un om imposibil de uitat, din care mi-as dori sa existe mai multi.
 • -1 (19 voturi)    
  felicitari (Joi, 19 martie 2009, 20:00)

  gheorghe [anonim]

  Foarte frumos interviu. Interesant om. Bun subiect.
 • +2 (22 voturi)    
  Felicitari (Joi, 19 martie 2009, 20:04)

  Kara [anonim]

  La cat mai mult articole de agest gen!
  • -7 (13 voturi)    
   aoleeeeu (Vineri, 20 martie 2009, 1:07)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Kara

   Scuze, din greseala am dat vot negativ, dar vroiam sa fie POZITIV!

   Scuze inca o data!
 • 0 (20 voturi)    
  frumos (Joi, 19 martie 2009, 20:06)

  cristi [anonim]

  e bine ca scrieti despre aceste lucruri
 • 0 (18 voturi)    
  foarte interesant (Joi, 19 martie 2009, 20:22)

  iul [anonim]

  Bravo. Interesant interviu, interesant profesor. Stim ca avem olimpici la matematica. Sper doar ca ei sa se simta impliniti in Romania si tara asta amarata sa profite cumva de inteligenta lor.
 • -2 (18 voturi)    
  Va multumesc (Joi, 19 martie 2009, 20:44)

  msb [anonim]

  Ii multumesc domnului profesor si Hotnews pentru interviul asta echilibrat si de un bun simt rar.
 • -2 (18 voturi)    
  Felicitari Domnule Profesor ! (Joi, 19 martie 2009, 21:07)

  Ernu [anonim]

  RESPECT ! Ce mult mi-as fi dorit un profesor ca dvs la liceu sau la facultate.
  Sa fiti sanatos si sa formati inca 20 de loturi de olimpici.
  • -2 (18 voturi)    
   Felicitari (Joi, 19 martie 2009, 22:00)

   Lucian [anonim] i-a raspuns lui Ernu

   Domnul Gologan mi-a fost profesor in anul I, regret ca eu nu am fost printre acei copii straluciti despre care dansul vorbeste, in orice caz am toata atmiratia pentru domnia sa un, un profesor de exceptie si un om deosebit.
 • 0 (20 voturi)    
  Profesor (Joi, 19 martie 2009, 21:35)

  Fost Student [anonim]

  Am terminat "Calculatoare" si am avut ocazia sa il am profesor doua semestre pe Domnul Profesor Gologan. Da Domnul Profesor Gologan.

  Un profesor genial care stia sa te faca sa vrei sa mergi la cursuri de 3 ore fara foaie de prezenta. Sala era destul de plina. Cursul era usor de urmarit. iar momentele de pauza era cele mai mari invataminte.

  Nu voi uita niciodata ceea ce domn profesor ne-a spus la primul curs de Analiza Matematica din Facultate: Uitati toata Analiza Matematica pe care ati invatat-o in Liceu. Desi se cheama la fel, ce facem noi in facultate e Analiza Matematica. Si acest lucru se intampla si in viata. De multe ori suntem pusi sa dam la o parte ce am facut si sa ne croim un alt drum poate mai usor sau poate mai greu dar pe care suntem mai bine pregatiti cautand sa ajungem acolo unde ne-am propus.

  Nu voi uita niciodata ce inseamna sa fii cu temele nepregatite. Ne-a aratat-o intr-un mod care merita toata stima si admiratia, a mea, a colegilor mei, a tuturor celor care il cunosc.

  Multumesc Domnule Profesor.
 • -1 (17 voturi)    
  Oh, doamne... (Joi, 19 martie 2009, 21:38)

  viorel [anonim]

  Pacat ca nu sunt in fruntea tarii mai multi oameni de factura d-lui profesor Gologan!
  Si ce mare nevoie avem de modele demne de urmat, in toate domeniile.
 • -3 (17 voturi)    
  In sfarsit, un articol care lumineaza (Joi, 19 martie 2009, 21:46)

  John Romano [anonim]

  lumea asta tembela in care traim si in care apar subiecte despre tot felul de dobitoci si dobitoace ... Uitati-va cine face rating si va veti da seama in ce hal suntem ...
  Imi vine sa vomit cand vad cine e toata ziua pe sticla ... sunt personaje jenante, dar cu tupeu maxim.
  Felicitari Domnului Profesor Radu Gologan pentru tot ceea ce face!
  Sunteti o lumina intr-o bezna in care behaie tot felul de nulitati alese democratic!
 • -5 (15 voturi)    
  Servus, Magister! (Joi, 19 martie 2009, 22:53)

  Doru [anonim]

  Of, Radu! Am citit interviul si nu pot sa spun decat ca sunt mandru ca te cunosc de multi, multi ani. Din totdeauna ai avut un simt pedagogic foarte dezvoltat. N-am uitat ca tu m-ai indrumat sa merg la clasa regretatului Harald Mueller. Mi-a fost de mare folos intalnirea cu el, chiar daca eu nu m-am ridicat la nivelul pretentiilor lui. Salutari lui Calin.
 • -4 (14 voturi)    
  felicitari domnule profesor (Joi, 19 martie 2009, 22:53)

  claudiu [anonim]

  din pacate in tara asta totul e distrus, mai ales tanara generatie. Cu atat mai mult rolul profesorului in general trebuie sustinut si rasplatit.
 • -4 (14 voturi)    
  Fost student (Joi, 19 martie 2009, 22:59)

  Ciuc [anonim]

  Am toata admiratia fata de "Domn Profesor". Asa cum spunea o colega mai sus, avea darul de ne atrage la curs, in momente in care aveam alte tentatii (viata de camin). Pe langa Cola avea si o ciocolata care o impartea cu cei mai pofticiosi :D (ciocolata a aparut dupa ce s-a lasat de fumat).
  Un om care a calauzit multi studenti/olimpici si sper sa faca asta cu multe generatii de aici incolo.
 • -3 (13 voturi)    
  Frumos (Joi, 19 martie 2009, 23:13)

  anuca [anonim]

  In sfarsit un articola care merita citit| Ce deosebire fata de tiganeala din lume "vedetelor".
 • -5 (15 voturi)    
  Excelsior (Joi, 19 martie 2009, 23:26)

  ionut [anonim]

  L-am avut profesor la FILS pe domnul Gologan si pot sa spune ca este un profesor complet (atat pe plan uman cat si profesional). Felicitari, domnule profesor !
 • -7 (15 voturi)    
  valoarea nu face rating! (Joi, 19 martie 2009, 23:29)

  traian [anonim]

  Marea noastra problema e ca nu numai sistemul de invatamant este supraincaracat cu informatie absolut perimata si personal inutil ci si administratia publica ,descentralizatele si deconcentratele.
  Pana si in organizarea teritoriului cele peste 40 de judete demonstreaza ca in Romanica nu conteaza eficienta ci numarul de posturi alocate membrilor si simpatizantilor de partid.
  Domnul Profesor are dreptate cand se refera la sistemul de invatamant.Dar trebuie spus ca din pacate,principalii dusmani ai unui invatamant modern,realist, de calitate sunt multi dintre colegii sai,cadre didactice fara valoare si perspective care au promovat sau rezista in sistem doar pe criterii politice.
  Nu condamnati tinerii,ei nu pot da afara un profesor slab din invatamant.dar il pot ignora,umili,pot ignora cursurile sau orele acestuia.
  daca scoala romaneasca este in scadere calitatitiva nu dati vina pe oua ci pe cine le cloceste!
  • -8 (12 voturi)    
   partial adevarat.. (Vineri, 20 martie 2009, 12:14)

   sami [utilizator] i-a raspuns lui traian

   Stimate domn,
   permiteti-mi sa critic putin generalizarea dumneavoastra in legatura cu "vinovatii" falimentului intelectual al invatamantului romanesc, Afirm 'faliment intelectual" pentru a sustine in primul rand jumatarea de adevar a celor sustinute de dumneavoastra in sensul in care, o spun cu regret si mahnire, nu mai sunt suficient de multi MARI OAMENI, MARI ROMANI ca acest stimat profesor Dl Gologan. Si pentru ca nu mai sunt ...nici "produsul intelectual" al acestor oameni nu va creste, ci din contra...
   In ceea ce afirmati despre tinerii din ziua de astazi...ar fi culmea ca acestia sa poata si destitui un profesor!! Nu sunt cadru didactic asa cum veti fi inclinat sa credeti...dar nivelul de nesimtire, aroganta, indolenta si mai ales IGNORANTA al tinerei generatii de astazi il putem observa cu totii (fie in statia de autobuz, de metrou, fie pe strada...sau mai rau, in localurile de zi si probabil si de noapte-ca facand parte din mobilierul acestora). Ce observam? Numai comportamente anomice ce te fac sa te cutremuri gandindu-te ce vine dupa tine...gandindu-te ca poate iti doresti sa nu apuci "pensia" pentru ca "astia mici ce vor fi mari" vor gasi ceva "mai bun" de facut cu ea decat sa ajute niste "bosorogi". Toate aceste non-comportamente, si aici stimate domn, este esenta comentariului meu, sunt rezultatul esecului intregii societati din care noi facem parte!!! nu doar cei ce "clocesc" cum ati afirmat d-voastra.
   Toti suntem vinovati pentru ca ne prefacem ca nu vedem , ca nu ne deranjeaza aceste lucruri, toti spunem "saracutii copii invata prea mult, au o curricula mult prea mare, au un ghiozdan prea greu...etc" dar nimeni nu isi aminteste ce scoala a facut el! Si cat ne doream multi dintre noi sa punem mana pe carti noi...pe carti ce transmit "altceva" carti ce nu erau cenzurate! Iar in ceea ce priveste greutatea de carat...cati dintre noi isi mai amintesc de maculatura obligatorie de predat la scoala...pe care o caram destoinici, pt a face norma de 10-15kg?
  • -8 (12 voturi)    
   continuare... (Vineri, 20 martie 2009, 12:38)

   sami [utilizator] i-a raspuns lui traian

   Banuiesc eu ca nimeni...pt ca, nacar cei ce sunt parinti, nu si-au dat silinta sa le transmita aceste lucruri copiiilor lor, sa le transmita ca unii dintre noi culegeam rosii, struguri, mere , porumb toamna...si ca ca eram capabili sa "recuperam" invatatura...si sa ne si mandrim cu munca noastra. Parintii din ziua de astazi nu invata lucrul elementar pe copiii lor- sa respecte tot ce se afla in jurul lor, tot ce au gasit bun in jurul lor pentru ca totul a fost facut prin "munca". Sa respecte "munca" si sa o practice cu mandrie.
   Poate au circumstante acesti parinti...unii au fost prea ocupati cu supravietuirea...altii au fost prea ocupati cu transmiterea non-principiilor-anume: ofer totul copilului meu pt ca eu nu am avut, va merge in excursie in Dubai pentru ca fiica lu' cutare merge la Viena, ii iau ferrari pt ca vreau sa cunoasca cat mai multe femei/ nu sa pu'ie mana pe el te miri ce "pui de neica nimeni"etc. Toate acestea...fara minime obligatii din partea copiiilor, tinerilor din ziua de astazi! primesc totul si inapoiaza presati totul in scarba, cu lipsa de respect, ca si cum ti-ar face o favoare...
   Asadar, domnule draga, eu sper ca v-am convins ca NOI TOTI pana la urma purtam vina de a nu nu actiona de a sta si a comenta, arata cu degetul si atat! Noi suntem de vina si pt ce alegem...daca dupa 20 de ani de libertate a acestui drept democratic, nu am a invatat inca sa-i alegem pe cei capabili sa aduca schimbarea de care generatiile noastre viitoare au nevoie pt a se identifica cu altceva decat cu dolce gabbana, gucci, ferrari si neaparat Vertu si luis vuiton! Si "noi"nu am mai inteles un lucru esential...ca daca nu-si demonstreaza acesti politicieni capacitatea, avem dreptul constitutional de a-i darama, de a-i boicota in dorinta lor de a distruge valorile unui intregi tari!
   Daca vom reusi sa ne asumam cu totii, sau majoritatea macar, RESPONSABILITATEA ca ceea ce traim este rezultatul "actiunii sau in-actiunii" noastre...poate ne vom regasi SANSA.
   • -10 (10 voturi)    
    nu suntem singurii (Vineri, 20 martie 2009, 17:42)

    goe [anonim] i-a raspuns lui sami

    SUA are probleme si mai mari. Daca maine ar pleca acasa toti indienii, chinezii, mexicanii, romanii si ce alte natii or mai
   • -10 (10 voturi)    
    continuare (Vineri, 20 martie 2009, 17:51)

    goe [anonim] i-a raspuns lui sami

    daca maine ar pleca acasa toti alienii, americanii ar muri cu totii in mizerie in urmatoarele luni, pentru ca ei nu prea mai stiu sa faca nimic. Cu tot cu invatamantul lor adaptat. Majoritatea studentilor marilor universitati sunt straini. Americanii studiaza cel mult marketing, stiinte politice, business. Criza noastra morala e mica pe langa a lor si e importata tot de la ei, la fel ca si criza financiara. Ne-am ales gresit pe cine sa copiem.
    SANSA, cum ii spuneti, o avem in fiecare zi, si tot in fiecare zi o si ratam.
 • -7 (13 voturi)    
  Asta ma plagiaza! (Vineri, 20 martie 2009, 0:03)

  cretu [anonim]

  Primele lui cuvinte din interviu sunt ale mele....
 • +7 (17 voturi)    
  Mister (Vineri, 20 martie 2009, 1:19)

  gunnar [anonim]

  Romania e plina de ingineri si oameni cu facultate facuta pe timpul comunismului. Si totusi 20 de ani si nu sa vazut in economie aportul lor. O industrie care sa duduie, cum e la germani.

  Cand zici ingineri germani si chimisti germani zici Porsche, Mercedes, Audi, BMW, Bayer, Basf.

  Sau inovatie cum e in Califormia - Silicon Valley.

  Cum pui piciorul in Romania, numai hoti, smecheri si directori. Toti vor sa fie sef peste altii si nici unul nu pune osul la treaba. Ca ei are facultate.

  Mi-a placut ca dom profesor zice ca ii tine sub observatie pe americani sa vada daca sistemul lor de invatamant va supravietui crizei. Pacat ca nu zice ca sistemul romanesc produce numai absolventi care au ca prim gand sa plece cat mai repede din tara.
  • -8 (12 voturi)    
   raspuns (Vineri, 20 martie 2009, 8:01)

   Gigi Flausatu' [anonim] i-a raspuns lui gunnar

   Pt. ca unii din acei ingineri lucreaza probabil la Porsche, Mercedes, Audi, BMW, Bayer, Basf, Silicon Valley...

   Romania niciodata n-a stiut sa-si pastreze valorile. Trist, dar adevarat...
  • -8 (12 voturi)    
   "Sa" rezolvat (Vineri, 20 martie 2009, 9:27)

   fane [anonim] i-a raspuns lui gunnar

   1. S-a vazut, nu "sa vazut".
   2. Cati mai sunt in tara?
   3. Esti tu sigur ca la succesul companiilor mentionate de tine nu si-au adus aportul si ingineri romani? Nu de alta, dar eu stiu cativa care lucreaza pentru Google, MS, Intel, Audi, BMW.
   4. Unde trebuia sa se vada? In direct la OTV?

   Inginerul creaza tehnologie, dar daca in Ro nu exista cadrul pentru asta, isi ia frumos bocceluta si se duce undeva unde isi poate face treaba. Ca doar n-o sa devina toti agenti de vanzari si ingineri de suport. Sau jurnalisti, ca CTP si Ciutacu.
 • -7 (13 voturi)    
  Bravo (Vineri, 20 martie 2009, 1:30)

  Elena [anonim]

  Foarte frumos! Deci se poate. Nu am nimic de zis in mod special, vreau doar sa multumesc echipei Hotnews pentru realizarea acestui interviu. Ma gandesc ca, daca ii laudam mereu cand fac un lucru bun, poate le mai creste entuziasmul pentru jurnalismul de calitate si citim mai putin despre Mihaela Radulescu, Sexy Braileanca et al. in ziare. Nu ma refer la Hotnews acum ci la presa in general.
 • -6 (14 voturi)    
  ma-nclin (Vineri, 20 martie 2009, 1:42)

  kozmo [anonim]

  tot respectul pt. domnul prof. Gologan, steaua Pistol din universul UPB
 • -5 (13 voturi)    
  Excelent articol (Vineri, 20 martie 2009, 2:20)

  Stiinta Azi [anonim]

  E foarte bine ca se promoveaza astfel de educatori, profesori, oameni. Romania are nevoie de modele.
 • -5 (15 voturi)    
  Io zic sa-l impuscam... (Vineri, 20 martie 2009, 2:55)

  CD [anonim]

  1) "eu nu sunt un mare matematician, sunt un matematician decent."
  Cand o sa aud chestia asta spusa (si) de altii -- politicieni, bancheri, intreprinzatori, consultanti, ziaristi, "vedete"... dar mai ales politicieni -- va fi ziua in care voi crede ca mai exista o speranta.
  2) Insa astept asta de-aproape 20 de ani si nu vad semne ca se va intampla curand.
  Asa incat sugerez sa-l eutanasiem pe Dl. Profesor (putea sa plece, dar daca s-a incapatanat sa ramana, a cui e vina...), iar noi sa ne vedem de-ale noastre, hah, hah, hah -- mai niste chiloti de-ai Mihaelei, sau nici macar, pe toate fatadele, mai niste blugi a la Dani, mai o sexy braileanca (de ce-or scrie asta cu majuscule, nu pricep...)... in general, jegul nostru cel de fiecare zi. C-asa vrem, asa ne place...
  3) Bravo, Hotnews.
 • -7 (13 voturi)    
  felicitari (Vineri, 20 martie 2009, 3:38)

  Simona [anonim]

  felicitari pt articol!
 • -6 (12 voturi)    
  exceptional (Vineri, 20 martie 2009, 4:14)

  Anonymous [anonim]

  bravo, asa da articole
 • +7 (13 voturi)    
  ce e nou aici? (Vineri, 20 martie 2009, 6:11)

  eeeuuuu [utilizator]

  de cel putin 50 de ani invatamantul romanesc "exceleaza" in balast informational, care impiedica creativitatea! in ultimii 20 de ani, acest lucru a devenit vizibil pentru ca "performerii" in incompetenta au pierdut sansele de incadrare intr-un sistem neperformant, atata tot. in lumea moderna conteaza din ce in ce mai putin acumularea de informatii si din ce in ce mai mult capacitatea de a le utiliza. in anii '90, decat sa fi "botezat" programele scolare "curicule", mai bine le-ati fi modernizat. acum o sa va mai ia 20 de ani, daca aveti vointa si daca gasiti intelegere la decidenti, pana sa obtineti ceva rezultate decente!
 • -9 (11 voturi)    
  De ce (Vineri, 20 martie 2009, 7:44)

  Dorel [anonim]

  nu profesor la matematica totusi?
  De ce la Calculatoare?
  Acolo e concentratia maxima de materie cenusie pe centimetru patrat?
  Pacat! Acum 20 de ani era la Matematica!
  De acolo a venit Domnul Profesor totusi!!!
  Deci, daca nu se face Matematica cu asemenea profesori la Matematica, atunci apare o contradictie.
  Mare!!
  Ca raspuns pentru comentariul cu inginerii "facuti" inainte de '90: ei mai sunt in Ro, atat cati au mai ramas si cati mai practica inginerie. Si te asigur ca o fac tot pentru cei "mari": Renault, BMW, Mercedes, etc. Pentru ca pentru industria romaneasca nu au cum. caci nu exista. Felicitari pentru articol si pentru portretul intelectualului creat aici: modest, anonim si care face ceva. FACE!
 • -7 (13 voturi)    
  Olimpicii nostri (Vineri, 20 martie 2009, 8:02)

  Mary [anonim]

  Cu tristete iremediabila (cum ar spune Toparceanu) constat ca ni se cam termina....olimpicii. Poate acum ar fi momentul sa incepem acea reforma a reformelor din invatamantul romanesc. De 20 de ani scoatem in fata olimpicii si ne laudam cu ei. Si pe buna dreptate: ei sunt mandria noastra. Felicitari domnului profesor, Radu Gologan! Dar, tot de 20 de ani, nu facem nimic pentru cei care nu sunt olimpici. Ei sunt cei care se plictisesc in sistem si nici macar nu ii putem determina sa fie buni executanti ( cum spunea d-nul profesor). Inchistarea si incrancenarea cu care unii (destul de multi) apara un sistem de invatamant care nu mai corespunde secolului XX, sunt demne de o cauza mai buna. As da un singur exemplu: O clasa a VIII -a are in orar 30 de ore pe saptamana. Si nu orice fel de ore: 4 de matematica, 4 de lima romana, 2 de fizica, 2 de chimie, 2 de geografie, 2 istorie, 1 latina, 2 de franceza, 2 de engleza, 1 de biologie, 1 educatie plastica,1 religie, 1 educatie muzicala, 1 educatie fizica, 1 cultura civica, 1 informatica, 1 educatie tehnologica, 1 dirigentie sau consiliere. In fiecare zi elevii stau la scoala cate 6 ore iar uneori si mai mult daca exista vreo activitate extracurriculara, vreo pregatire la un obiect anume, vreun concurs sportiv, vreun antrenament, etc. Si exista aproape in fiecare zi cate ceva. Un muncitor sta la serviciu 8 ore si rareori vine acasa sa se mai pregateasca in plus pentru serviciu. Acesti copii ( de 13 - 14 ani) fac asta. Vin acasa dupa 6 ore de ascultare, predare si trebuie sa ia totul de la inceput. "N" ore. Pentru cei care sunt stimulati de parinti, inteligenta, ambitie asta inseamna mult. Ei muncesc mai repede dar nu inseamna ca nu muncesc mai mult. Pentru cei multi, asta inseamna ore de chin, pentru ca rareori reusesc sa invete la toate, sa-si faca toate temele si nici nu sunt ajutati fiindca parintii nu se pricep. Mai ramane categoria celor care renunta la a mai face ceva fiindca totul li se pare greu si de neinteles.
  • -10 (10 voturi)    
   asa e (Vineri, 20 martie 2009, 17:55)

   goe [anonim] i-a raspuns lui Mary

   viata-i grea dar trece
 • -8 (12 voturi)    
  Unde-i Mihaela ??? (Vineri, 20 martie 2009, 8:06)

  Vasalie [anonim]

  Adica, se poate un articol fara Mihaela, Braileanca, Magda, politicieni si alte asemenea ???
  Felicitari pentru ca promovati (cam rar, e drept) si VALORILE din tara asta !
 • -7 (13 voturi)    
  sublim (Vineri, 20 martie 2009, 8:08)

  fusei si eu elev si lector [anonim]

  Domnule profesor, sunteti de invidiat pentru zecile de ochi care stralucesc si lumineaza sala. Momentul are ceva sublim, acest act de a aduce lumina (parca Tiberiu Ceia canta: dascalita, dascalita, ... mintile ne-ai luminat ...) - mai mult decat compensare pentru asperitatile profesiei.
 • -5 (15 voturi)    
  e primul articol.... (Vineri, 20 martie 2009, 8:50)

  oh [utilizator]

  ... in care am bifat pozitiv toate comentariile celor ce au postat inaintea mea. Cineva mai sus spunea cu amar ca valoarea nu fac rating. Uite ca de data asta face. Si culmea, toti cei 32 de ante-comentatori , au apreciat acest interviu si valoarea domnului Profesor. Si cu asta cred ca inca mai avem sanse. Nu suntem pierduti iremediabil. Cred ca avem nevoie cu adevarat de lideri de talia domnului profesor Gologan. Iar pentru ca acest lucru sa se intampla cat mai curand posibili, rolul principal al mass-mediei este de a scoate in fata acesti oameni, cu o buna cuviintza cronica si cu o inteligentza peste medie pusa in favoarea Romaniei. Iar in privintza manelistilor si a vedetelor de carton presat ( multumesc pt licentza semantica a unui comentator de mai sus)... sa fie ignorati, ca doar nu acest lucru nu va avea consecintze cataclismice pentru noi. Nu ma doare capul nici de sexy braileanca si nici de dilemele existentiale ale cuplului MR-ESw. Si in incheiere pt HOTNEWS: Felicitari!
 • -5 (15 voturi)    
  super articol (Vineri, 20 martie 2009, 9:39)

  MM [anonim]

  excelent interviu. desi am inceput facultatea de automatica in '95, nu a fost profesorul meu si nu regret pentru ca am avut alti oameni minunati care ne-au predat matematica. La cursul de Matematici speciale era prezenta cea mai ridicata si eram toti doar ochi si urechi. Si are dreptate, foarte putini din cei care am inceput atunci mai sunt in tara, era o lupta acerba pentru bursele in strainatate la marile universitati.
 • -5 (15 voturi)    
  Bravo! (Vineri, 20 martie 2009, 9:45)

  sile [anonim]

  Un numar mare de comentarii care ma bucura. Mass media mi se pare ca face o mare greseala. E drept ca marea masa consuma cu placere otv, simone sensual, tolea, ogica, adrian etc etc etc. Dar exista un segment destul de maricel din populatie (zic eu la modul optimist :)) care ar vrea altceva. Acest articol e un exemplu. Respect pt domnul Gologan, imi pare rau ca nu l-am cunoscut personal
 • -5 (15 voturi)    
  Super! (Vineri, 20 martie 2009, 10:02)

  Ariel [utilizator]

  Doamne ce oameni avem si nu stim sa-i apreciem. Ma gandesc numai cate personaje de trei paduchi se perinda pe sticla, de uneori te intrebi oare chiar asa de jos am coborat? Si un astfel de OM nu are loc! De cate ori a aparut pe televizor? Eu nu l-am vazut nici odata! Si ce mult are de spus! Inca o dovada ca televizorul, asa cum este inteles la noi, ne degradeaza. Emisiuni de tinuta sunt aruncate la ore imposibile ca sa faca loc unor spectacole degradante numai fiindca fac rating. Se prefera show-uri cu niste analfabeti ajunsi prin frauda, saltimbanci si demagogi de doi bani unor astfel de personalitati. Locul lor este dupa miezul noptii!
  Acest interviu mi-a umplut sufletul de bucurie, nu stiu cum sa felicit initiativa publicarii lui. Si sper sa mai am parte si de alte astfel de initiative. O astfel de bucurie am mai resimtit-o cand citeam savuroasele interventii ale regretatului profesor Moisil.
  Ii doresc din tot sufletul distinsului profesor Radu Gologan multa sanatate si putere de munca si mai ales multa fericire.
  • -8 (12 voturi)    
   o posibila morala (Vineri, 20 martie 2009, 18:16)

   goe [anonim] i-a raspuns lui Ariel

   Oamenii de valoare nu prea se simt confortabil la televizor, loc de balacareala si de senzatii ieftine, si nici nu prea au nici timp nici interes sa-si faca publicitate. Sunt multi oameni de valoare printre noi, care isi traiesc viata discret si ies in evidenta doar pentru cei care ii cunosc. Morala ar fi sa inchidem televizorul, aceasta otrava frumos colorata si sa traim mai mult in lumea reala, sa ne formam propriile pareri in loc sa stam tampi asteptand sa primim opinii prefabricate de la televizor. Romania sta mult mai bine la multe capitole decat alte tari la care ne uitam noi cu gura cascata, dar romanii nu stiu asta pentru ca la televizor li se spune altceva. O intrebare pe care ar trebui sa si-o puna fiecare ar fi: cand am aflat ceva util, care mi-a folosit in mod real la ceva, de la televizor?
 • -5 (15 voturi)    
  Felicitari (Vineri, 20 martie 2009, 10:26)

  Ariel [utilizator]

  D-na Andreea Flintoaca o calduroasa strangere de mana si felicitari pentru acest interviu. De mult nu mi-a fost dat sa citesc ceva cu asemenea placere si bucurie. Multumesc mult pentru ca mi-ati oferit un asemenea prilej si va doresc multa sanatate si fericire, mult succes.
 • -4 (14 voturi)    
  Felicitari (Vineri, 20 martie 2009, 10:33)

  vlad [anonim]

  Felicitari pentru interviu! Stau si ma gindesc ca oameni de calitatea dlui Gologan mai sint zeci, poate sute in Romania. Misiunea voastra, a jurnalistilor, este sa ii descoperiti... restul vine de la sine.
  Si aici nu e vorba de rating si de publicitate. E vorba de oameni care au ce spune cu adevarat, nu personaje de 2 bani pe care le construieste presa in cautarea unui rating cit mai bun.
  • -8 (10 voturi)    
   sunt mii (Vineri, 20 martie 2009, 18:23)

   goe [anonim] i-a raspuns lui vlad

   Dar misiunea jurnalistilor e sa-i lase in pace. Mai bine sa mearga sa spurce pe unde e deja spurcat. Misiunea de descoperire e a noastra, a tuturor. Nu vreau sa citesc niciodata vreun interviu cu oameni de valoarea Domnului Profesor Gologan, incadrat intre poze cu pitipoance sau reclame cretine. Nu.
 • -8 (12 voturi)    
  Pacat.... (Vineri, 20 martie 2009, 10:39)

  alex [anonim]

  ....ca nu sunt foarte multi oameni precum domnul profesor. Un om deosebit....poate pentru ca inca mai avem oameni precum domnul profesor Gologan, chiar daca din ce in ce mai putini, tara asta de 3 lei care nu isi merita valorile inca mai are o scapare.
 • -6 (14 voturi)    
  Bravo (Vineri, 20 martie 2009, 10:43)

  Simona [anonim]

  Felicitari pentru acest interviu!
  Este o lpacere pentru mine ca dupa 5 ani de Automatica sa vad in sfarsit un interviu cu unul dintre cei mai straluciti profesori ai facultatii Politehnica Bucuresti.
  Este un profesor extraordinar, cu o cultura generala foarte vasta. Pot sa spun ca mergeam la cursurile dansului de drag, pentru ca in afara de lectiile de analiza matematica pe care le preda, avea un simt politic si cultural extraordinar de dezvoltat care te facea sa il asculti cu gura cascata 3 ore.

  Felicitari si pentru postul de presedinte al Societatiii de matematica.

  Numai bine!
 • -8 (12 voturi)    
  Remember (Vineri, 20 martie 2009, 10:57)

  R.A.Muresan [utilizator]

  Aproape ca n-am gasit vreun comentariu critic si, culmea, lucrul nu ma ingrijoreaza deloc, dimpotriva. Asta se intimpla poate si datorita faptului ca hotnews are altfel de cititori. Va invit sa recititi un articol din 2006 despre domnul Radu Gologan, asta si pentru a compara comentariile.
  Judecind dupa ce se intimpla "pe sticla" nu s-ar zice, insa poate ca ne-am mai inteleptit cu totii intre timp In tot cazul, noua, celor de aici nu ne e deloc greu sa-i lasam deoparte pe aceia care nu merita.
  Iata link-ul promis:
  http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/417221/Antrenor-pentru-mintile-stralucite/
 • -5 (15 voturi)    
  felicitari! (Vineri, 20 martie 2009, 11:17)

  magda [anonim]

  O adevarata incantare sa citesc interviul ! O adevarata incantare sa citesc comentariile ! Va multumesc! am senzatia unei "oaze" de normalitate ....
  • -7 (9 voturi)    
   Adevarat (Vineri, 20 martie 2009, 17:28)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui magda

   Intradevar o "oaza" de normalitate intr-un desert de gusturi indoielnice, rautate si prostie. E o revelatie sa constat ca mai exista oameni normali si bine intentionati.
 • -4 (14 voturi)    
  Golo (Vineri, 20 martie 2009, 11:42)

  iuniana [anonim]

  Golo, caci asa ii spuneam pe culoare, sau in salile reci din Polizu cand in anul I la FILS tremuram in timpul orelor de analiza. Desenam siruri pe tabla si incercam sa ramanem cu ochii deschisi dimineata la 8. Domnul Gologan este un profesor de care ne aducem aminte fara efort. Un om care iese din multime prin ce a face la catedra, dar si prin sfaturile si conversatiile pe care le aveam. Uneori ne spunea sa nu mai fim asa incuiati si sa deschidem ochii si spre alte preocupari si sa invatam sa gatim sau sa cantam la chitara sau poate sa jucam ping pong. E un articol care ma face sa imi aduc aminte de starea de gratie, daca o pot numi asa. Multe reusite in continuare, domnule profesor!
 • -5 (15 voturi)    
  matematician de exceptie (Vineri, 20 martie 2009, 11:59)

  lucipet [anonim]

  Oameni precum Profesorul Nicolae Radu Gologan ,apar mult prea rar. A slefuit tinerii matematicieni romani de multi ani si va continua . "Becalizarea" spatiului media face ca informatia despre adevaratele valori ale romanilor ,sa o intalnim destul de rar.
 • -5 (15 voturi)    
  Pentru hotnews (Vineri, 20 martie 2009, 12:05)

  realwahl [anonim]

  Observati ca acest articol a avut 52 de comentarii (la ora la care am deschis eu pagina) si toate voturile date comentariilor au fost pozitive.
  Toti vizitatorii au apreciat acest articol si au facut comentarii de bun simt, apreciate de ceilalti.

  Care e situatia la celelalte articole "despre lumea mondena"? Poate ar trebui sa va puneti un semn de intrebare... si sa continuati cu astfel de interviuri si stiri pozitive. Ma bucura faptul ca este in crestere acest tip de articole (inclusiv seria "oameni care nu asteapta nimic de la stat"). Sa o tineti tot asa!
  • -8 (12 voturi)    
   Sugestii pentru hotnews (Vineri, 20 martie 2009, 12:17)

   :) [anonim] i-a raspuns lui realwahl

   Poate ar trebui ca acest articol sa ramana in prim plan macar azi si sa nu fie trimis undeva in mediocritate.. In mijlocul unei pagini incarcata cu studii despre ce se tem americanii si alte stiri de maxima importanta:) (observati ironia).
  • -8 (12 voturi)    
   Recunostinta (Vineri, 20 martie 2009, 12:39)

   Daniela [anonim] i-a raspuns lui realwahl

   Felicitari si succese d-lui profesor! Un gand frumos pentru mama d-lui prof.- d-na Stanca Gologan a carei eleva am fost!
 • -6 (14 voturi)    
  Un om exceptional (Vineri, 20 martie 2009, 12:28)

  Emanoil-Daniel Carlan [anonim]

  Ma bucur sa aflu ca domnul profesor Gologan nu s-a schimbat (poate decat fizic) din anul in care am avut onoarea sa ii fiu student la cursul de Analiza. Ochii se luminau in sala pentru ca stiau ca urmeaza un curs de 3 ore care se termina prea repede. Domnul Radu este singurul profesor din Automatica, care a reusit sa ma tina captivat la curs. Eram un chiulangiu in rest.
  Imi aduc aminte ca a dat o problema la inceputul semestrului si a promis 10 in examen pentru cel care aduce un algoritm care sa o rezolve. M-am ambitionat si am rezolvat-o, iar pentru ca nu am scris nimic la examen (bausem in loc sa invat) mi-a dat 9.
  La fel, a promis 10 in examen pentru cine il bate la pingpong. Nu a reusit nimeni, desi cativa chiar au incercat.
  In rest, cursul predat de dansul era ca o poveste de Creanga, te captiva asa de mult incat ti se intiparea totul pe creier, iar modul cum o povestea era complet diferit fata de alti profesori.

  Am un maxim respect pentru domnul Gologan, si ii urez sanatate, sa lumineze cat mai multe generatii de acum inainte. Politehnica are mare nevoie de un astfel de om.
 • -8 (16 voturi)    
  matematica in systemul american (Vineri, 20 martie 2009, 14:23)

  Mihaela Fulop [anonim]

  Sint foarte surprinsa sa aud ca sistemul de invatamint american e excelent . Eu sint cetatean american , am un baiat in clasa a doua intr-una din scolile cotate foarte bine si trebuie sa spun ca aici copii sint prea feriti de multa informatie aproape de ignoranta . Nu mi se pare neaparat un lucru bun. Nu primesc tema aproape de loc, ori matematica se performeaza cu munca , munca , munca. Singura tema de casa la matematica este o data pe saptamina si consta int-o singura problema! Dupa mine , e insuficient!. Scola nu ofera manuale asa incit parintii nu au sansa sa review intr-un mod acceptabil lectille.
  Deasemenea , au standradizat modul de gindire intr-o problema. Daca nu raspund dupa standarde , se considera raspuns incorect, chiar daca matematic e corect. O problema se pote rezolva in mai multe forme corecte, dar nu aici! De exemplu intr-un test o problema a fost ceva de genul: "Ana are 3 mere , George are 4 mere. Cirte mere au inpreuna. Explica ."
  Chiar daca raspunsul a fost corect( 7 mere in total) si explicatia a fost "folosesc adunarea ptr ca pun ceva impreuna ", ptr ca nu a explicat asa cum au vrut standardele(pe linia numerelor incep de la 3 si sar 4 numere si ajung la 7) , nu a primit credit ptr test. Dupa parerea mea asta confunda copilul la maximum! (raspunsul e corect ,dar ptr ca nu ai urmat standardizatul nu primesti credit!) . Ca sa se adauge la confuizie ptr ca nu exista manuale scolare, parintii nu au habar de standrdele care trebuie urmate!
  Eu am terminat facultatea de fizica Bucuresti in 1994. Am parasit tara in 1996 , si nu mai stiu daca sistemul de invatamint in tara mai e cum era.
  Acum lucrez ca inginer la NASA , si vreau sa spun ca in mare parte datorez cunostintele mele de matematica si fizica sistemului de invatamint din tara.

  In vara asta vom venii in tara , si intentionez sa cumpar manualele de matematica din tara(ptr toti anii scolari) si o gramada de culegeri de probleme sa lucrez cu baietelul meu.
  • -10 (10 voturi)    
   bravoooo (Vineri, 20 martie 2009, 16:04)

   superadi00 [anonim] i-a raspuns lui Mihaela Fulop

   sistemul american e o prostie, in sensul ca nivelul de acolo este prea scazut si copii tot nu pot face fatza.. ii forteaza sa gandeasca toti la fel si cat mai putin.. de-aia oricine merge in america vine socat de cat de retarzi sunt americanii.. la noi e bine ca t invatza din mai multe.. daca ai o inclinatie spre matematica nu inseamna ca nu tre sa stii sa vb o limba straina sau sa ai habar pe ce lume esti si unde e tara ta pe globu asta.. la noi alta e problema.. mentalitatea de oaie.. k nu esti stimulat sa gandesti mai mult, sa ai curaj sa-ti spui opinia in orice situatie.. daca spui ceva ce nu-i convine profesorului, iti da 4 si te mai si da afara.. asta e inacceptabil.. oricum, oameni, profesori de genu lui gologan sunt specie pe cale de disparitie la noi in tara.. profesorii tineri sunt toti niste spagari fara nici un pic de rusine
 • -7 (13 voturi)    
  De departe cel mai bun profesor din Politehnica!!! (Vineri, 20 martie 2009, 15:26)

  Afl [anonim]

  Un interviu super interesant!

  Am terminat anul trecut Politehnica, si dintre toti profesorii pe care i-am avut de-a lungul celor 5 ani, Dl Gologan mi s-a parut cel mai bun(mai sunt si alti profesorii buni, dar ca el parca nici unul).

  Se vede ca are stiinta de a preda si cel mai important, stie cum sa se faca inteles cu usurinta, presupun ca aceste calitati nu au fost dobandite in timp ci au decurs din faptul ca tot ceea ce face , face din placere.

  Mult success in continuare.
 • -6 (14 voturi)    
  felicitari ! (Vineri, 20 martie 2009, 15:27)

  cvasile [anonim]

  Felicitari ptr subiect ! Ma bucur sa citesc si subiecte adevarate de jurnalism. Tineti-o tot asa !
 • -6 (12 voturi)    
  Romanica muribunda (Vineri, 20 martie 2009, 15:48)

  gigel [anonim]

  frumos articol..incantat sa stiu ca mai exista si asa oameni dar ma intristez cand stiu ca mii de oameni ca d-l au plecat iar aparatul de stat inca e capusat cu manelisti si politicieni semianalfabeti care ne scufunda ..
 • -5 (11 voturi)    
  daruire (Vineri, 20 martie 2009, 15:59)

  ion [anonim]

  Un om iubitor de oameni care se daruieste fiecarei generatii cu care lucreaza merita tot respectul.Rezultatele optinute se datoreaza si profilului psihologic cu ajutorul caruia polarizeaza tinerii dotati dornici de performanta.Se nasc oameni care au har si reusesc sa se impuna in lumea stiintifica prin rezultatele muncii lor.Ii doresc Domnului Profesor multe reusite si satisfactia lucrului bine facut.
 • -7 (13 voturi)    
  Bravo! (Vineri, 20 martie 2009, 18:31)

  Alexandru [anonim]

  Superb articolul. La cat mai multe!
 • -7 (13 voturi)    
  Remarcabil (Vineri, 20 martie 2009, 18:32)

  tudor [anonim]

  E chiar ciudat cum cu atata "manelizare" si "becalizare" agresiva servita non-stop si cu intentie de intreaga presa din ro. de atatia ani mai putem face diferenta intre valoare si non valoare. E interesant cum un om normal, decent, profesor cu vocatie si dascal priceput cum este domnul profesor Gologan poate aduna respectul nostru unanim, chiar si a celor care inca nu l-am cunoscut. Poate inca mai avem o sansa.......
 • +3 (3 voturi)    
  de ce atatea voturi negative? (Vineri, 20 martie 2009, 22:00)

  alina [anonim]

  .... ?
 • +2 (4 voturi)    
  Voturi negative? (Vineri, 20 martie 2009, 22:11)

  A. [anonim]

  Ce se întâmplă aici? De unde toate voturile astea negative date unor comentarii decente? E vreun dobitoc care vrea să se răzbune pe prof. Gologan? Hotnews, poate că e cazul să interveniţi!
  • +2 (4 voturi)    
   am observat si eu! - Hei, HOTNEWS!!! (Vineri, 20 martie 2009, 23:16)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui A.

   REDACTIA HOTNEWS, NU CREDETI CA E CIUDAT? Azi dupa masa (vineri) majoritatea comentariilor erau cu +5...+10. Dupa trei ore, toate sint cu -10...-5. Pariez ca e un frustrat care o fi picat examenul pentru ca nu l-a dus capul. Argumentul prinicpal e ca 99% din comentarii sint de bine. Nimeni nu si-a exprimat vreo opozitie. Deci, e o minarie aici. Daca o sa primesc voturi negative, nu ma mir... Eu am doar un cont. :)
  • 0 (0 voturi)    
   curios (Duminică, 22 martie 2009, 6:09)

   Nick [anonim] i-a raspuns lui A.

   Atentie! Cred ca cei ce au votat negativ au gresit articolul. Aici nu e vorba de piticul porno sau de Magda Ciumac. E jale cu voi...
   Respect pt Dl Prof. Gologan.
 • +2 (4 voturi)    
  Extraordinar....desi... (Vineri, 20 martie 2009, 23:12)

  M.I. [anonim]

  Articol foarte bun...

  Comentarii multe...majoritatea cu bun simt si decente...

  Insa, un fenomen pe care NICIODATA nu l-am mai vazut pe forumul hotnews...aproape TOATE comentariile sunt cu rosu/negative...

  Ce se intampla?M-am gandit la 2 variante:

  1.comentarii negative date de pe o groaza de conturi fantoma detinute de acelasi om care are vreo problema cu dl profesor...

  2.sau oamenii sunt prosti pur si simplu si nu le place sa auda ca unii gandesc altfel decat ei...adica vor ceva mai mult decat telefon, masina si sa de lovitura...

  Inclin totusi spre varianta nr.1 deoarece in general voturile negative sunt insotite de comentarii replica a celor spuse anterior...ceea ce nu e cazul aici aproape deloc.

  Domnule care iti pierzi vremea cu asa ceva...esti dereglat....
 • 0 (2 voturi)    
  pt. Mister (Vineri, 20 martie 2009, 23:21)

  Anonim [anonim]

  Mister cred ca tu nu stii pe ce planeta traiesti....spune-mi si mie cati ingineri seriosi mai sunt in tara si cati ingineri romani lucreaza la compatiile despre care zici tu... eu cred ca tu esti un absolvent de "scoala de balet"(aka ASE) pentru ca ai mentalitate specifica lor.
  • -1 (1 vot)    
   balet (Vineri, 20 martie 2009, 23:55)

   Vlad [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   Dl.-e Anonim, inainte de a trece la astfel de comparatii, incercati sa folositi butonul 'raspunde'. Asta da balet.
 • +2 (2 voturi)    
  Let the world know... (Sâmbătă, 21 martie 2009, 8:38)

  toshz [anonim]

  am tradus o mare parte din acest interview pentru a avea si altii ocazia sa afle despre invatamantul romanesc:

  http://itoshz.blogspot.com
 • +3 (3 voturi)    
  To Sir with Love! (Sâmbătă, 21 martie 2009, 14:03)

  Val [anonim]

  Cred ca asa se numea un film al tineretii noastre -cu Peter O'Toole- dedicat Valorii si Devotamentului Total al PROFESORULUI ADEVARAT.

  Ma bucur sa pot alatura toate valorile filmului de mai sus bunului si vechiului meu prieten Radu.
  Si ma mai bucur de faptul ca Societatea (romaneasca...)de Stiinte Matematice are un asemenea Presedinte....
 • 0 (0 voturi)    
  Am ramas stupefiat (Duminică, 22 martie 2009, 9:21)

  Ariel [utilizator]

  Dupa ce, la prima interventie, marea majoritate a voturilor era pozitiva, vad acuma situatia rasturnata. este o manarie. Consider ca redactorii sitului ar trebui sa faca o investigatie si eventual sa reformeze sistemul pentru a impiedeca pe viitor astfel de manipulari in masa. Avem drept egal sa ne exprimam opinia si numanui nu-i este permis sa puna piedici ca ascunderea mesajului.
 • 0 (0 voturi)    
  Calitatea omului (Duminică, 22 martie 2009, 11:37)

  IoanB [utilizator]

  Domnul profesor spune: ...eu nu sunt un mare matematician, sunt un matematician decent..." Frumos zis. In ziua de azi modestia este o floare rara.
  Si iti creste inima cand vezi ca un bun profesor este si un model de modestie si buna educatie.
 • 0 (0 voturi)    
  super (Luni, 23 martie 2009, 13:19)

  carmen popsa [anonim]

  Super! omul care se numeste Radu Gologan si cit se poate de adevarate si de bun simt comentariile facute de oameni care intr-adevar il cunosc pe acest minunat om. Unde sunt comentariile alea negative? Nici nu exista si oricum n-ar conta! Multa sanate Radu draga!
 • 0 (0 voturi)    
  ei, ce naste din pisica... (Marţi, 24 martie 2009, 15:09)

  stefan ungurean [anonim]

  uneori se intampla sa stii de un om valoros, asa, parca din aer, este ca si cum ar fi o stea, undeva, straluceste, o vezi, dar nu poti sa o atingi! Radu Gologan a fost un absolvent de exceptie a unui liceu exceptional , colegiul ,,Saguna" din Brasov! un strabunic a fost primar al Brasovului, iar tatal, cu care am fost coleg de munca, un om care mi-a fost tare drag, inginer de rezistenta si specialist in amenajari partii de ski, am skiat mult impreuna! implinise 80 de ani si skia ! si avea omul o obsesie, sa faca un concurs de ski pe ultima zapada din Postavarul, in Lamba, concursul se numea ,,floarea de liliac salbatic", de cate ori merg in Kantzel imi aduc aminte de fostul meu coleg, plecat la cele vesnice! si apoi dragostea pentru Brasov era fara margini! si asa intra unii in istorie, fac copii exceptionali si te invata sa respecti muntele si orasul!
 • 0 (0 voturi)    
  mare onoare (Miercuri, 1 aprilie 2009, 11:54)

  alina.is [anonim]

  Mi-ar fi placut ca toti profesorii din facultate sa fi fost ca Domnul Gologan. A fost o mare onoare sa particip la cursurile dumnealui de analiza matematica.

  Multumesc, domnule Profesor!
 • 0 (0 voturi)    
  valoare (Joi, 7 mai 2009, 11:31)

  alexxb_2008 [anonim]

  de la persoane ca domnul profesor Radu gologan putem invata foarte multe
 • 0 (0 voturi)    
  aaa (Duminică, 30 august 2009, 14:56)

  anonim [anonim]

  cred ca la voi "cola" este un sinonim pentru alcool.domnul profesor nu numai ca bea alcool peste masura ci si agreseaza copii verbal si fizic cand este in stare de ebrietate.nu pot comenta despre faptul ca este un profesionist.
 • 0 (0 voturi)    
  DE NOTAT (Marţi, 12 iulie 2011, 11:32)

  jghjkjh [anonim]

  "Matematicianul nu este cel care rezolva repede probleme, ci este cel care rezolva probleme"


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii