Studentii protesteaza
Foto: OSUT

Studentii de la Timisoara si Iasi ies in strada pentru drepturile lor

de Andreea Flintoaca HotNews.ro

Miercuri, 1 aprilie 2009, 7:34    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest Timisoara (OSUT) va organiza, joi, un mars de protest fata de intentia Ministerului Educatiei de a elimina fondul de transport in comun. Ei acuza, de asemenea, taxele mari de scolarizare, bursele foarte mici si calitatea slaba a invatamantului, potrivit site-ului OSUT. Si studentii de la Iasi se pregatesc de greva, trimitand virale pe messenger.

Studentii timisoreni se vor intalni pe 2 aprilie, la 11:30, in fata complexului studentesc. Ei sunt nemultumiti de intentia Ministerului Educatiei de a nu le mai deconta bonurile de transport in comun si se tem ca urmatoarea masura ar putea fi taierea reducerii pentru CFR. Pe de alta parte, ei cer marirea burselor cu cel putin 25% pentru a acoperi, asa cum este prevazut in Legea Invatamantului, costurile de cazare si masa.

Tinerii se plang de taxele de scolarizare care au crescut recent si vor continua sa creasca, in plina criza economica. Ei isi motiveaza actiunea de protest si prin faptul ca, de cele mai multe ori, sunt o categorie sociala ignorata si trecuta cu vederea.

"Studentii nu sunt ajutati deloc, si multi absolventi de la universitati prestigioase ajung sa lucreze in supermarket!", sustin reprezentantii OSUT, facand referire la situatia tinerilor plecati in strainatate cu bursa "Guvernul Romaniei" carora nu li s-a acordat nicio atentie dupa intoarcerea in tara. Mai mult decat atat, actualii bursieri nu si-au mai primit banii de patru luni si se afla intr-o situatie financiara critica.

Si la Iasi va avea loc un protest al studentilor, tot joi, la aceeasi ora. Studentii de la Universitatea "Al. I. Cuza" se vor intalni in fata corpului A al universitatii.

"Greva studenteasca !!!!! Joi, ora 11:30 ...Studentii fac greva! Transmite mesajul mai departe! 1. Ministerul doreste sa scoata fondul de transport in comun. 2. Bursele ar trebui sa acopere costurile de cazare si de masa ale studentului, pentru asta cerem majorarea burselor cu minim 25%. 3. Taxele au fost marite recent iar de anul viitor vor fi de 27,5 – 30 de milioane de lei vechi la licenta si 35 de milioane la master! 4. Calitatea invatamantului de care beneficiaza o mare parte din studentii din Romania este foarte slaba! 5. Coruptia, nepotismul si servilismul raman o rana deschisa!", este mesajul transmis, pe messenger, de o studenta de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din Iasi.

Anuntul OSUT si campania de mobilizare de pe messenger vin la doar patru zile dupa ce Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a obtinut de la ministrul Ecaterina Andronescu promisiunea ca bursele vor creste cu 15%, din aprilie, si ca situatia studentilor plecati cu bursa "Guvernul Romaniei" va fi remediata in cel mai scurt timp.
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
752 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  Rusine (Miercuri, 1 aprilie 2009, 19:25)

  studentul [anonim]

  Manevrele ligilor studentesti si frustratilor din ele. Se folosesc de studenti cu nerusinare.
  Nu e mare lucru sa cititi un comunicat oficial de la minister si sa intelegeti http://www.edu.ro/index.php/pressrel/11791


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie