Mariana Nicolae
Foto: HotNews.ro

Mariana Nicolae: "In Romania, lumea are impresia ca sunt cateva lucruri la care se pricepe oricine: fotbalul, engleza si, mai nou, politica"

de Andreea Flintoaca HotNews.ro

Luni, 13 aprilie 2009, 7:22    NEWS | STIRI

Print YM E-mail Mai mare| Mai mic Comentarii

Mariana Nicolae este profesor universitar doctor la Facultatea de Relatii Internationale din cadrul ASE si director al programului de Master in Comunicare de Afaceri in Limbi Straine. Dupa sase luni petrecute in SUA cu bursa Fulbright, ea a discutat cu HotNews Student despre importanta marketing-ului in Romania si SUA, despre sistemele educationale, despre cartea pe care a scris-o in colaborare cu un profesor american si despre viitorul absolventilor pe timp de criza.

In SUA marketing-ul este un mod de existenta

HotNews.ro: Ce inseamna marketing-ul pentru romani?Mariana Nicolae: Cred ca marketing ar putea sa insemne extraordinar de mult pentru Romania. Sigur ca putem sa ne uitam, strict economic, la faptul ca marketing inseamna o activitate de vanzare, de cumparare, dar, pe de alta parte, marketing-ul are si componentele de comunicare pe care noi, romanii, ar trebui sa le imbunatatim. Aceasta latura a marketing-ului nu este suficient avuta in vedere de firme, de agentii guvernamentale si nici de fiecare dintre noi, la nivel personal. Si daca ma intrebi de ce, as putea sa-ti raspund ca asta se intampla in tarile mai putin dezvoltate, asta este.

HotNews.ro: Sa inteleg ca in SUA lucrurile stau altfel si ca ei valorifica intregul potential al marketing-ului?

Mariana Nicolae: In mod cert lucrurile stau altfel. Presupun ca nu valorifica intregul potential, pentru ca e intotdeauna loc si de mai bine, e un ideal. In SUA marketing-ul este un mod de existenta. Oamenii sunt educati, prin sistem, sa aiba marketing-ul ca o a doua natura. Marketing-ul in sensul de promovare corecta si onesta a ceea ce faci. La noi, din pacate, se percepe ca o promovare poate fi  incorecta.

Nu mai traim intr-o epoca in care suntem descoperiti, descoperim diamantele in pamant, nu cred ca va veni cineva de undeva sa descopere valorile romanesti. Este un efort sustinut pe care trebuie sa il faca, constient, o societate. Si cand spun societate, ma gandesc la fiecare membru al societatii. Si asta diferentiaza SUA de Romania.

HotNews.ro: Nu credeti ca se produce o dezumanizare, in momentul in care totul se gandeste in termeni de marketing?

Mariana Nicolae: Orice este o exagerare, si o exacerbare a unei functii duce la un dezechilibru. Daca ne uitam in jurul nostru, unul din motoarele crizei este aceasta alienare fata de valorile fundamentale ale societatii omenesti. Pe de alta parte, este foarte interesant ca tot din societatea americana se autogenereaza si se dezvolta conceptul de responsabilitate sociala (Corporate Social Responsability) care vine sa franeze putin mecanismul acesta exacerbat de vanzare. Lucrurile nu sunt foarte simple, dar eu as spune ca este bine sa ne uitam la partea pozitiva a lucrurilor.

Lumea are impresia ca sunt cateva lucruri la care se pricepe oricine: fotbalul, engleza si, mai nou, politica

HotNews.ro: Cand si cum ati initiat programul de master in comunicare de afaceri?

Mariana Nicolae: Programele de master in Romania au o istorie relativ scurta. Initial m-am ocupat de master-ul in Afaceri Internationale al facultatii noastre, alaturi de decanul de atunci al facultatii. Ma ocupam de tot ce inseamna managementul unui program de master si de relatia cu studentii si mi-am dat seama ca exista o mare nevoie de cursuri in zona comunicarii. Mie imi place sa spun ca, in Romania, lumea are impresia ca sunt cateva lucruri la care se pricepe oricine: fotbalul, engleza si, mai nou, politica.

Acelasi lucru l-as putea spune si despre comunicare. De foarte multe ori aud "ia mai terminati cu comunicarea! Ce mare lucru si cu ea?!". Ei bine, ca sa o faci profesionist, trebuie sa stii niste lucruri, iar domeniul comunicarii este un domeniu foarte clar si foarte bine definit in medii academice si in medii profesionale, in societati mult mai dezvoltate. Societatea noastra, fie ca ne place sau nu, nu este la gradul de dezvoltare, nu este la gradul de maturitate la care sunt celelalte, catre care tindem.
Craciun la Comisia Fulbright
Foto: HotNews.ro

Si atunci, definind aceasta nisa in piata si in aria curriculara, am initiat acest master de Comunicare in Afaceri. Am avut sustinerea institutionala, ASE-ul a fost deschis si a fost vizionar, as spune, si  acum are chiar si studenti din strainatate. La inceput au fost mai putine locuri, dar, pentru ca cererea era foarte mare, numarul lor a crescut la 100. Este un master complementar, deci se pot inscrie studenti din orice domeniu, avem oameni din zona stiintelor umane, care au terminat la Universitate, din zona Politehnicii, de la Arhitectura.

Nu se poate sa vorbesti despre comunicare fara sa atingi domeniul relatiilor publice

HotNews.ro: Care este diferenta dintre acest master si unul de relatii publice?Pune mai mult accent pe spiritul antreprenorial sau pe comunicarea in cadrul organizatiei si dintre organizatii?

Mariana Nicolae: Acest program pune accent pe aspectul practic. In cadrul lui este si un curs de relatii publice, pentru ca nu se poate sa vorbesti despre comunicare fara sa atingi domeniul relatiilor publice. Exista cursuri de marketing, de comunicare internationala, de comunicare politica. Incercam sa acoperim o zona larga de care, in viata reala a unei firme sau a unui profesionist in domeniul afacerilor, ai nevoie.

In cadrul cursului de leadership, invit lideri din domeniu, anul acesta am avut sapte sau opt invitati din firme, fie manageri, fie CEO, romani sau straini. Studentii ii asculta si apoi le pun intrebari. In afara de asta, facem eforturi deosebite sa aducem lectori din strainatate care, timp de o saptamana, le vorbesc studentilor despre lucruri practice, nu teorii.

Studentul american nu se potriveste cu stereotipul studentului roman

HotNews.ro: Si se intampla si invers? Cum ajunge un profesor din Romania sa predea in SUA?

Mariana Nicolae: Ajunge, daca vrea. E foarte important sa vrea, sa isi formuleze dorinta si aici am o foarte mare doza de dubiu daca foarte multa lume vrea sa predea in State. Cei mai multi vor sa se duca acolo, sa faca cercetare, dar nu sa predea. Predarea in sine este destul de traumatizanta pentru ca presupune interactiune cu un student, presupune interactiune cu un public despre care nu stim daca este intotdeauna binevoitor. Studentul american nu se potriveste cu stereotipul studentului roman, are o voce si are o cultura a intrebarilor si a provocarilor aduse, pur intelectual, celui care este in fata lui.
Sfarsitul cursului
Foto: HotNews.ro

Eu mi-am dorit sa merg in State si mi-am formulat dorinta aplicand pentru o bursa Fulbright. Sunt foarte multi cei care se inscriu la astfel de burse, sunt foarte competitive si chiar incurajez pe toata lumea sa participe. In plus fata de cercetarea pe care mi-am propus sa o fac prin bursa, eu am specificat foarte clar ca vreau si sa predau.

HotNews.ro: De ce?

Mariana Nicolae: Mi-e foarte usor sa interactionez. Pregatirea mea de baza este de filolog, dar, cu timpul, m-am specializat si incerc sa ma specializez pe un limbaj de afaceri, un limbaj economic. Fac un al doilea doctorat in stiinte economice, in management. Teza mea de doctorat se refera la leadership. Mi se pare ca e foarte important cand activitatea profesionala este pe un domeniu interdisciplinar sa incerci sa intelegi cat mai bine si lucruri din disciplina cealalta.

HotNews.ro: Ce ati predat acolo?

Mariana Nicolae: Eu speram sa predau ceva de comunicare, care sa aiba legatura cu ce fac zi de zi, sau leadership. Nu, mi s-a cerut sa predau un curs de marketing. Si nu marketing general, ci un curs de import-export, adica o chestie foarte stricta si foarte specializata. Si iata ca am supravietuit si am primit evaluari foarte bune de la studenti. De fapt, pe baza acestor evaluari, chiar mi-au spus ca, daca sunt interesata, pot preda in continuare.

Societatea americana este foarte profesionalizata

HotNews.ro: Cum v-ati pregatit, cum v-ati adaptat stilul la cerintele lor?

Mariana Nicolae: Am intrebat ce trebuie sa fac, care sunt asteptarile lor si le-am luat punct cu punct ai am incercat sa ma conformez. Ele difera de cele din Romania pentru ca societatea americana este, unii ar zice birocratizata, eu as zice ca este foarte profesionalizata. Exista proceduri foarte clare pentru toate activitatile.

Ca profesor, trebuie sa indeplinesti urmatoarele cerinte: sa fii foarte clar si transparent in ceea ce faci, adica de la inceput trebuie sa ai o programa de curs pe care sa o imparti studentilor si pe care sa o respecti cu sfintenie. In programa de curs ai toata libertatea sa pui ceea ce crezi tu ca este mai relevant pentru grupul respectv de studenti, sigur, in limitele mari ale cursului.

Titularii de cursuri trebuie sa ii convinga pe studenti sa vina la ei, este o competitie foarte stransa

Dupa ce iti faci programa, ai nevoie sa iti vinzi cursul, pentru ca studentii americani nu sunt obligati sa vina la cursul tau. Cursul se lanseaza pe piata si tu trebuie sa ii atragi. Si aici este o mare diferenta fata de Romania, unde, dupa cum stim, studentii sunt obligati administrativ sa vina la curs. Acolo sunt obligati sa vina doar la cursurile la care se inscriu. Am fost uimita sa constat ca oameni maturi de 40-50 care faceau un MBA si isi luasera cursul meu, veneau sa ceara voie sa lipseasca data viitoare si sa ma intrebe ce pot sa le dau sa lucreze, ce tema sa rezolve in plus, ca sa refaca acea absenta.

In SUA studentii trebuie sa faca un numar de credite si, pentru asta, trebuie sa isi aleaga un numar de cursuri, dintr-o paleta foarte larga. De aceea, titularii de cursuri trebuie sa ii convinga sa vina la ei, este o competitie foarte stransa. Eu a trebuit sa imi promovez cursul in campus si sa le explic studentilor de ce ar pierde vremea ascultand un profesor roman care vorbeste despre import si export in tara tuturor posibilitatilor, care este California, a opta economie a lumii.

In Romania, sefii si profesorii nu intarzie niciodata, ei sunt retinuti

HotNews.ro: Care dintre asteptarile pe care le aveati s-au materializat si care nu? Ce surprize placute sau neplacute ati avut?

Mariana Nicolae: Nu sunt cea mai potrivita persoana sa fiu intrebata cu privire la asteptari pentru ca eu predau un curs de comunicare internationala si unul din lucrurile pe care le predau este ca trebuie sa ne facem bine tema atunci cand mergem intr-o alta cultura. Eu mi-am facut tema. Sigur ca ma asteptam sa gasesc un mediu performant, un mediu superlativ.

Nu m-am asteptat, insa, ca superlativul pe care il banuiam sa se manifeste in mod concret si sa ma trezesc, din prima saptamana, cu propriul birou, propriul computer, propria imprimanta, cu acces la tot ceea ce putea sa existe in acea universitate. Am fost integrata intr-o saptamana in cultura acelei universitati, rapid, foarte lin din punct de vedere administrtiv, fara niciun fel de convulsie, fara niciun fel de durere, m-am trezit in birou uitandu-ma la falia San Andreas.

Ar fi totusi ceva si la capitolul "surprize neplacute". Mi-am pregatiti foarte bine cursul si m-am straduit sa ma duc la timp la clasa, adica exact la fix. In Romania este destul de  la moda sa intarzii, inseamna ca esti o persoana importanta, dupa cum bine stim, sefii si profesorii nu intarzie niciodata, ei sunt retinuti. Uneori mai ajungeam la si un minut, si doua minute, ceea ce mie nu mi s-a parut o drama, insa la evaluarea pe care i-am rugat pe studenti sa mi-o faca, pe langa cea institutionala, mi s-a spus ca intarzii foarte mult. FOARTE mult. Este adevarat ca si sistemul american este un pic diferit: daca ai ore de la 8 in sala X, poti sa fii  sigur ca de la 07:45 sala aceea este libera si poti sa te duci.

Nu-ti poti permite sa te duci sa povestesti la curs ce ti s-a intamplat tie ieri
Mariana Nicolae
Foto: HotNews.ro

HotNews.ro: Cum ati tinut legatura cu familia?

Mariana Nicolae: Comisia Fulbright da o suma pentru un membru al familiei si eu am ales sa merg cu fiica mea. Am incurajat-o sa participe la cursuri acolo, din pacate costurile au fost foarte mari si am vorbit cu cei de la universitate sa ii dea voi macar sa audieze cursurile, fara sa le platim si fara sa luam certificare pe ele. A fost o experienta deosebita pentru fiica mea, mai ales pentru ca a putut sa isi ia un job acolo. A lucrat si a fost atat de apreciata, incat a fost insistent rugata sa ramana acolo, insa ea a refuzat cu indarjire. Pentru fiica mea nimic nu este mai important decat sa stai cu prietenii tai si sa te plimbi pe Magheru.

HotNews.ro: Ce au in plus sau in minus profesorii americani fata de cei romani?

Mariana Nicolae: Cei mai buni profesori americani au in plus o foarte buna stapanire a domeniului si foarte mult profesionalism. Nu se discuta pe "cred", "am auzit", se preda pur si simplu conform unei programe foarte clare. Nu-ti poti permite sa te duci sa povestesti la curs ce ti s-a intamplat tie ieri. Iar trasatura care ii diferentiaza cel mai mult este siguranta de sine, nu aroganta! Sunt foarte indreptati spre student, sunt foarte atenti la nevoile lor, asculta ce li se spune, sunt foarte interactivi si astea vin din faptul ca au foarte mare incredere in ei, sunt foarte bine pregatiti.

E foarte important sa ne respectam studentii

HotNews.ro: Care este relatia dintre elevi si profesori?

Mariana Nicolae: Profesorii si studentii nu se tutuiesc, daca asta era intrebarea indirecta. Eu nu tin neaparat la asta, eu cred ca studentul trebuie sa respecte profesorul, la fel cum si profesorul trebuie sa-si respecte studentul. Repet, sa si-l respecte, e foarte important sa ne respectam studentii, nu se poate intampla procesul de invatare daca noi nu predam cu mult respect fata de nevoile lor. Acolo este un foarte mare accent pus pe formalism, oamenii isi folosesc titlurile.

Pe de alta parte, am intrat astazi la seminar si mi-am intrebat studentii ce-au mai facut de ultima oara cand ne-am intalnit - liniste! Si le-am spus:"Este o intrebare academica atat de grea incat nu-mi puteti raspunde?". In SUA, cand intram in sala de curs, aveam 2-3 minute de incalzire, in care ii intrebam ce mai fac si ei ma intrebau pe mine sau imi spuneau "Vai, doamna profesoara, ce tunsoare draguta v-ati facut!". Erau cateva momente de acomodare, in care ne dovedeam ca suntem oameni, nu robotei, dupa care treceam la activitatea propriu-zisa. Nimeni nu simtea ca si-a pierdut din statut doar schimband aceste replici.

Noi nu avem nevoie de teorii stiintifice, ci de o adaptare la societatea romaneascaa unor oferte ale societatii vestice

HotNews.ro: Ati scris o carte in colaborare cu profesoara americana Victoria Seitz. Cum a inceput colaborarea pentru "Cheia succesului. Imaginea profesionala"?

Mariana Nicolae: Colaborarea a inceput din Romania, eu am cunoscut-o la Iasi si, apoi, m-am pomenit cu ea la ASE, cand a venit sa tina un curs. Asa a inceput colaborarea care s-a transformat, cu timpul, in prietenie. Ca sa fiu sincera, Victoria a fost si cea care m-a impulsionat sa aplic la bursa Fulbright pentru ca nu ma gandeam pe atunci la asta. Atunci cand am primit bursa, am ales sa merg acolo unde aveam o cunostinta, in California, la universitatea unde preda si ea.
Cheia Succesului
Foto: HotNews.ro

Am dezvoltat o multime de programe in cele sase luni cat am stat acolo, unele exotice si foarte interesante. Iar cartea aceasta s-a nascut din dorinta de a o ajuta pe Victoria sa-si publice cartea. Mi-am dat seama ca trebuie nu doar sa o ajut sa o publice, ci si sa o rescriem astfel incat sa fie o carte de folos publicului romanesc. As spune ca aceasta carte este adresata publicului larg pentru ca este convingerea mea ca noi, romanii, nu avem nevoie de teorii stiintifice, de sisteme si modele, ci de o adaptare la societatea romaneasca, de astazi, a unor oferte ale societatii vestice.

Oamenii care lucreaza si sunt foarte seriosi in ceea ce fac au toate sansele sa supravietuiasca acestei crize

HotNews.ro: Ce le recomandati studentilor sa faca in aceasta perioada de criza? Spre ce domenii sa se indrepte?

Mariana Nicolae: In momente de criza, primul lucru pe care il faci este sa te indrepti spre dezvoltarea resursei umane. Eu cred ca pregatirea profunda pe care o are fiecare dintre noi nu este pierduta si nu este o chestiune pe care sa n-o mai utilizezi. Poate ca acum piata nu te favorizeaza, dar cine este bine pregatit si are un grad mare de siguranta de sine se poate adapta la nevoia si necesitatea pietii. Parerea mea este ca PR-ul si comunicarea sunt niste lucruri fara de care o societate dezvoltata, spre care tindem si noi, nu poate exista.

Si chiar in momentele de criza ai nevoie de o capacitate de a comunica si de a difuza criza nu in termeni neonesti, de a distrage atentia de la cauzele reale, ci in termenii in care cei mai buni atrag atentia asupra crizai de valori prin care trece societatea asta. Si tocmai de aceea trebuie sa ne pregatim foarte bine profesional, sa ne indepartam de aparentele sclipitoare, spun "ok", "printat" si "CSR" si inseamna ca sunt o persoana moderna. Nu sunt, pentru ca pot avea aceeasi mentalitate primitiva care iese si se vede dincolo de aceasta adoptie cosmetica de anglicisme si un ceas scandalos de scump sau o masina stralucitoare. Oamenii care lucreaza si sunt foarte seriosi in ceea ce fac au toate sansele sa supravietuiasca acestei crize. 
Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 

  
3631 vizualizari
 • +3 (3 voturi)    
  Draga Mariana (Luni, 13 aprilie 2009, 10:35)

  nam [anonim]

  deja ai un ras american...
  • +2 (4 voturi)    
   mareana (Luni, 13 aprilie 2009, 11:28)

   ispy [utilizator] i-a raspuns lui nam

   doamna mareana, zau, oamenii se asteapta la mai mult de la dvs. ce spuneti matale aicea suna ca o mica birfa de cartier.
  • +2 (2 voturi)    
   ...in politica (Luni, 13 aprilie 2009, 13:00)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui nam

   in politica e specialist orcine are o clasa peste majoritatea electoratului si hulit oricine are doua sau mai multe.
 • +3 (3 voturi)    
  incultura (Luni, 13 aprilie 2009, 10:40)

  her [anonim]

  Mai nou politica????
  Citeste, sora, ceva Caragiale sau Eliade. Daca in Romania un conferentiar nu stie ca romanii sunt cu politica de cand exista politica... Vai de noi! Ce profesoare avem.
 • +3 (3 voturi)    
  Reconfortant! (Luni, 13 aprilie 2009, 11:03)

  Ilie de la scularie [anonim]

  Ah, aroganta intelectuala! Ce bine e sa ne aminteasca un ilustru necunoscut de existenta ei! Adrian Nastase, cu atitudinea lui "dati-va la o parte, plebeilor", deja intrase in banalitate.
 • +3 (3 voturi)    
  concluzii de viata dupa 6 luni (Luni, 13 aprilie 2009, 11:14)

  ispy [utilizator]

  cum sa nu fie societatea alienata, in conditiile in care de la plugar la intelectual, omul isi uraste tara, originile, valorile, viitorul... totul!

  nu credeti ca pentru a iesi din mocirla... trebuie sa ne acordam mai intii o sansa?
 • -3 (3 voturi)    
  e foarte OK.. (Luni, 13 aprilie 2009, 12:12)

  hash [anonim]

  .. ce spune doamna profesoara aici. am fost expus la sistem si confirm experientele domniei sale. dragi studenti, bagati la cap si, daca puteti, ramaneti pe dincolo. din punct de vedere profesional veti avansa cat nu veti avansa aici in doua vieti.
 • 0 (2 voturi)    
  se pricepe (Luni, 13 aprilie 2009, 12:49)

  mareana [anonim]

  Adica cum, la medicina nu se pricepe toata lumea in Romania? Nu-si dau cu parerea toti, de la mic la mare, cum a fost cu mallpraxixul, sau cum i-o fi mai spunand, imediat ce face pacientul reclamatie?
 • +2 (4 voturi)    
  mda.. (Luni, 13 aprilie 2009, 12:49)

  un student [anonim]

  Doamna profesoara uita ca cele 2 sisteme educationale difera, cele 2 culturi difera. Acestea sunt 2 aspecte importante de care trebuie tinut cont atunci cand comparam 2 sisteme educationale orientate diferit. Amandoua au avantaje si dezavantaje, cat despre opinia ei de spre omul multilateral dezvoltat, este o constructie a vechiului sistem, cel comunist. Iar ceea ce ea acuza, nu este decat o politica a simtului comun, care oamenii si-o exercita dandu-si cu parerea. Asa cum si ea isi da cu parerea despre cele 2 sisteme educationale, ea nefiind un profesor de pedagogie sau un cunoscator al teoriei pedagogice. Deci doamna profesoara cu tot respectul va recomand sa puneti mana pe cateva carti de pedagogie, care trateaza cele 2 sisteme educationale, european si american, sa vedeti ce sta la baza orientarii lor, ori va recomand o discutie cu un coleg de la facultatea de psihologie, catedra pedagogie.
  • +1 (3 voturi)    
   catre un student (Luni, 13 aprilie 2009, 13:14)

   xx [anonim] i-a raspuns lui un student

   daca nu ma insel dna profesoara este chiar doctor in pedagogie (sau ceva asemanator oricum) iar micul tau paragraf, desi are relativ multe cuvinte nu spune mare lucru
   • +1 (1 vot)    
    hmm (Marţi, 14 aprilie 2009, 10:37)

    un student [anonim] i-a raspuns lui xx

    nu vad sa scrie nicaieri, majoritatea profesorilor universitari nu au cochetat cu modulul pedagogic:) dar daca are, e si mai grav pt ca nu stie despre ce vb :)
 • +1 (1 vot)    
  Cercetare (Miercuri, 22 aprilie 2009, 9:34)

  Cristina [anonim]

  Doamna Mariana,

  Ne puteti trimite si noua o lista cu punlicatiile dumneavoastra in refereed journals ca sa ne facem si noi o idee despre ce cercetare faceti?Cartile ma intereseaza mai putin.


TOP5

Ultimele
stiri
  Nu există niciun articol deocamdată în această categorie

FORUM

Ultimele
discutii